Liwat kasusahan kanggo lintang. Aristarkh Apollonovich Belopolsky

6
Jeneng Aristarkh Apollonovich Belopolsky ora utamané dikenal kanggo masyarakat umum, Nanging, wong iki menowo kanggo sapa wae sing ana hubungane karo astronomi.

Aristarkh Apollonovich lair tanggal 13 Juli 1854 ing Moskow. Dheweke duwe sedulur loro: Alexander lan Olympus. Astronom mbesuk nulis babagan bapake ing memoar kaya mangkene: "Bapak asal Serbia. Salah sawijining leluhuré pindhah saka Belopolye menyang Rusia. Amarga kekurangan dana, bapake ora lulus saka universitas, dheweke mlebu layanan sipir kanggo siswa sing mlebu ing gimnasium kapindho. Ibu saka astronom mangsa wis pendidikan conservatory lan, miturut contemporaries, ana pianis banget.

A. A. Belopolsky - mahasiswa (Moscow, 1876)Belopolskys urip miskin, nanging tuwane Aristarchus padha banget pinter, wis sambungan ngelmu lan sosial sing wiyar. Kapribaden misuwur kayata Alexei Petunnikov lan Nikolai Kaufman, ahli botani Rusia sing misuwur, asring ngunjungi omahe. Kajaba iku, Apollon Belopolsky uga kenal karo pengusaha-philanthropist Savva Mamontov lan artis Ilya Repin. Guru saka Gimnasium Moscow kapindho uga teka kanggo rapat-rapat loropaken, kang Sheremetevsky, Shuf lan Kondakov ngadeg metu. Uga, musisi asring ngumpul ing omah Belopolsky, quartets lan trio padha disusun. Ibune Aristarkh main akeh, bocah-bocah melu akeh konser karo dheweke, ngrungokake kabeh penyanyi lan musisi sing misuwur ing wektu kasebut. Tresna kanggo musik serius wis dadi salah siji fitur tartamtu saka pribadine Aristarkh Apollonovich.

Belopolskys duwe omah dhewe ing Gorokhovaya Street, lan ing saubengé ana taman lan taman pawon, ing ngendi bocah-bocah ngatur akeh hiburan sing menarik - padha mbangun gubug, ndudhuk bolongan kanggo nggoleki bandha lan banyu, nggawe kreta, stilts, sleds. . Wong tuwa nyengkuyung kerajinan kanthi tuku macem-macem alat kanggo anak-anake. Nalika padha tuwa, wong lanang dadi kasengsem ing kelas kimia lan fisika. Sedulur-sedulur dhewe nggawe kendi Leyden, elektrofor, ngasilake hidrogen lan oksigen. Kanthi pitulungan saka Kaufman, Aristarchus lan Olympus nglumpukake sawetara akuarium lan terarium, diisi karo kadal, kodhok lan ula. Kajaba iku, dheweke nyoba nglatih manuk pipit, tikus putih lan gagak. Aristarchus ing sawijining wektu seneng banget babagan mesin uap, malah nggawe model lokomotif cilik.

Iku worth kang lagi nyimak siji fitur liyane saka mundhakaken anak ing kulawarga Belopolsky. Ing pangaribawa pamane, dhokter kedokteran, bapak Aristarkh Apollonovich ngajar anak-anake turu ing kamar kanthi jendhela mbukak ing mangsa panas lan mangsa. Ing mangsa, mesthi, ing selimut wulu. Aturan kasebut ora dibatalake sanajan bocah-bocah lara. Yen salah sawijining bocah lara, nanging bisa obah lan mlaku, banjur bapake meksa pasien nindakake tugas omah. Aristarkh Apollonovich ngelingi yen dheweke nandhang tifus, tetep ing kamar sing padha karo jendhela sing mbukak: "Ing wektu sing padha, dheweke mung mangan apa sing dijaluk naluri, ora ana siji-sijia ing kulawarga sing ngobati obat-obatan."

Ing tataran wiwitan urip Aristarkh Apollonovich, dheweke ora duwe daya tarik kanggo astronomi. Kosok baline, amarga bocah kasebut nuduhake kemampuan sing luar biasa kanggo karya manual, wong tuwane kepengin ngirim dheweke sinau ing luar negeri ing sawetara institusi teknis. Nanging, ilmuwan mangsa dhewe nyuwun supaya dheweke bisa sinau ing Rusia.

Ing umur sewelas (taun 1865), Belopolsky mlebu gimnasium metropolitan kaloro, ing ngendi bapake kerja. Kira-kira pirang-pirang taun sinau, dhèwèké nulis, ”Nganti kelas enem, aku sinau kanthi apik, senajan ora nyiapake pelajaran. Wiwit taun kapindho manggon, dheweke wiwit gladhen karo siswa sing berprestasi. Nanging, dheweke gagal ing ujian pungkasan lan ditinggal ing kelas wolu sing mentas dikenalake.

Sawise lulus saka SMA, Aristarkh Apollonovich mutusaké kanggo njaluk proyek ing pabrik. Nanging, rama categorically marang iku. Kanthi panjaluke, Belopolsky ing taun 1873 mlebu Fakultas Fisika lan Matematika Universitas Moskow. Mentor dheweke ana kapribaden misuwur: matématikawan lan mekanik August Davidov, pangadeg geofisika Rusia Fyodor Sludsky, astronom Fyodor Bredikhin, lan fisikawan Alexander Stoletov, sing ing wektu iku ing prim bakat pedagogis kang. Astronom sing bakal teka nulis: "Kaya ing gimnasium, aku sinau ing universitas kanthi gratis, kajaba ing taun pisanan, sing aku nyumbang dhuwit sing ditampa dening pelajaran ing gimnasium."

Sajrone preian sawise taun kapindho, Aristarkh Apollonovich, sawise ketertarikan kanggo mekanika, mutusaké kanggo bisa ing bengkel ndandani lokomotif railway Yaroslavl. Ing depot lokomotif, dheweke kerja minangka buruh prasaja sajrone telung sasi, banjur bali menyang universitas maneh.

Ing pungkasan pasinaon Belopolsky misuwur antarane mahasiswa liyane karo kawruh saka mekanika. Nanging, kasempatan mbantu Aristarchus Apollonovich nemokake telpon bener. Ing taun 1877, staf Observatorium Moskow mung ana telung wong - direktur Bredikhin, asisten supernumerary Tserasky, lan pengamat astronom Gromadzsky. Mung ing wektu iku, Profesor Fyodor Bredikhin ngenalake metode riset anyar - astrofisika. Bantuan mekanik sing berpengalaman dibutuhake, sing ora ana ing antarane anggota observatorium. Ing salah siji saka kuliah Fedor Aleksandrovich nguripake kanggo mahasiswa karo panjalukan kanggo bantuan wong. Belopolsky, tansah siap nggunakake kabisan teknis, langsung sarujuk. Panjenenganipun wiwit ajeg teka ing observatorium ing Presnya, kanggo bantuan ing karya ilmiah kang digawa metu ing kono, lan rauh dhewe dadi akeh kasengsem ing astronomi.

Sawise lulus saka universitas ing taun 1877, Belopolsky ditinggalake ing departemen astronomi dening kepala Fyodor Bredikhin kanthi tujuan persiapan kanggo gelar profesor. Lan ing taun 1879, asisten observatorium Tserasky dipeksa kanggo preian dawa amarga exacerbation saka tuberkulosis. Penting banget kanggo nemokake wong sing bisa nerusake karyane, yaiku motret Srengéngé kanthi sistematis. Aristarkh Apollonovich, sawise ngrampungake kursus astrofotografi kanthi cepet, kanthi semangat kerjane: "Direktur observatorium astronomi nyaranake supaya aku njupuk foto permukaan surya nggunakake fotoheliograf. Aku duwe sawetara pengalaman ing fotografi lan seneng nampa tawaran. Kaya ngono aku ora sengaja dadi astronom.

Lingkungan kang Aristarkh Apollonovich ketemu piyambak sawise lulus saka universitas wis pengaruh banget marang wong, awakening kabisan nganti dormant. Nalika iku, Observatorium Moskow minangka lembaga astronomi canggih sing dilengkapi instrumen paling modern. Wong enom sing duwe bakat lan progresif diklompokaké ing Fyodor Aleksandrovich sing apik banget. Ing wayah sore kulawarga sing dianakake saben minggu ing omah Bredikhins, Belopolsky kudu melu diskusi babagan macem-macem masalah sosial lan ilmiah. Obrolan kasebut nggawe kesan sing kuat marang para astronom enom sing, sawise ninggalake Bredikhins, minangka aturan, dheweke langsung ketemu karo wong liya kanggo nerusake pertimbangan babagan masalah sing diangkat.

A. A. Belopolsky (Moscow, 1886)Aristarkh Apollonovich nglampahi sewelas taun ing Observatorium Moscow. Sajrone wektu iki, karyawan enom wis nguwasani karya kabeh piranti lan piranti sing kasedhiya. Dheweke kerja ing komet, planet lan lintang ing bunder meridian, sinau planet karo refractor Mertz. Nanging, pendhudhukan utama isih motret Srengenge. Sajrone periode saka 1878 kanggo 1885, Belopolsky diklumpukake jumlah ageng materi ing wilayah lan posisi sunspots, dadi master experienced ing bidang teknologi fotografi. Dheweke dadi wong pisanan ing Rusia (taun 1883) sing nindakake fotografi langsung saka lintang. Ora ana piring bromida perak ing taun-taun kasebut, lan astronom kudu nggawe emulsi fotografi dhewe. Dheweke uga nyoba nemtokake radius Srengéngé kanthi bantuan fotografi, nambah teknik motret liwat bolongan cilik tanpa optik. Tanggal 4 Oktober 1884, Belopolsky kasil motret gerhana rembulan. Antarane liyane, Aristarkh Apollonovich melu ekspedisi menyang kutha Yuryevets (provinsi Kostroma) kanggo mirsani gerhana matahari total, sing kedadeyan ing 19 Agustus 1887. Lan sanajan kondisi pengamatan ora apik, astronom bisa nindakake. njaluk foto pisanan ing donya saka korona solar.

Ing 1887 padha Aristarkh Apollonovich nikah. Sing dipilih yaiku Maria Fedorovna Vyshinsky, musisi profesional sing lulus saka Moscow Philharmonic School. Dheweke banjur duwe anak telu. Putri mbarep Raisa ngetutake lakune ibune, dheweke tilar donya nalika Perang Dunia II. Putri nomer loro, Zoya, ing nalisir, milih dalan kang rama, dadi astronom misuwur lan makarya kabeh urip ing departemen astrometri ing Pulkovo. Putra bungsu, Mark, dadi ahli kimia.

Swara taun kang tetep ing observatorium metropolitan Belopolsky akumulasi materi cukup ekstensif, utamané bab Srengéngé. Astronom enom nindakake pakaryan sing dawa lan angel, ngukur lan ngolah kabeh gambar sing ditampa, lan nggawe tabel dhewe babagan gerakan materi ing permukaan Srengéngé ing garis lintang sing béda. Pikirane babagan hukum sing ngatur obahe materi surya digambarake ing tesis master ing taun 1887. Dewan Universitas Moscow, sinau karya presented, dianugerahi gelar master astronomi.

Miturut cara, Belopolsky ora matesi piyambak mung ing sisih teori lan deepened riset eksperimen. Eksperimen sing diciptakake kalebu silinder kaca sing diisi banyu, duwe kothak koordinat ing permukaan lan partikel bledug stearin sing diselehake ing banyu lan katon apik saka njaba. Centrifuge muter balon, sing enggal mandheg. Nanging cairan ing njero, ngobahake partikel, terus kanggo sawetara wektu. Belopolsky, nyathet wacana partikel bledug liwat tandha kothak koordinat, nemokake yen gerakan cairan ing loro belahan bumi iku simetris lan mundhak saka kutub menyang khatulistiwa, meh padha karo fenomena sing katon ing Srengéngé.

Karya liyane saka astronom enom, pengabdian kanggo rotasi Jupiter, disambungake karo eksperimen iki. Planet paling gedhe ing tata surya kita tansah dadi obyek favorit para astronom, amarga bisa dideleng sanajan liwat tabung cilik kanthi perbesaran kaping patang puluh. Nanging, ora ana konsensus babagan wektu rotasi planet iki. Aristarchus Apollonovich kasebut kanthi teliti, nganalisa kabeh pengamatan diklumpukake liwat rong atus taun lan teka menyang kesimpulan sing Jupiter ditondoi dening rong periode - ing 9 jam 50 menit, referring kanggo panggonan diwatesi dening khatulistiwa, loreng peteng, lan ing 9 jam 55 menit, referring kanggo liyane saka lumahing. Dadi mengko, fitur iki diamati ing kabeh planet gedhe ing sistem kita.

Ing pertengahan 1880-an, Belopolsky wis misuwur ing negara kasebut minangka astronom lan master fotografi ilmiah. Dheweke bisa nerbitake luwih saka telung puluh artikel ilmiah, luwih saka setengah sing diterjemahake menyang basa manca. Mulane, iku ora ngageti yen ing 1888 Otto Struve wong diundang kanggo bisa ing observatorium utama ing Rusia - Pulkovo, kang urip luwih saka ilmuwan gedhe dadi inextricably disambung. Observatorium Pulkovo duwe kesempatan luwih akeh tinimbang Moscow, nanging kabeh area aktivitas karyawan, kaya kabeh peralatan ilmiah, ngarahake kanggo ngrampungake masalah "klasik" kanthi nemtokake posisi bintang. Aristarkh Apollonovich njupuk posisi astronom tambahan lan njupuk karya ing astrometri, ngolah bahan sing dijupuk ing instrument wacana. Nanging, wilayah astronomi iki ora menarik kanggo dheweke, Belopolsky tansah gravitated menyang astrofisika piyambak. Kahanan kasebut owah sawisé mentor lan kanca lawas Fyodor Bredikhin diangkat dadi direktur Observatorium Pulkovo ing taun 1890. Owah-owahan kepemimpinan sakteruse nandhani tataran anyar ing kegiatan institusi iki, nemtokake peran sing kapisah menyang arah anyar - astrofisika, nalika njaga karya astrometri tradisional lan lintang-astronomi.

Ing saran saka direktur anyar Belopolsky njupuk posisi sawijining minangka astrophysicist, lan departemen mentas kawangun saka jeneng sing padha ditransfer menyang yurisdiksi. Kaping pisanan, Aristarkh Apollonovich nggawe basis alat sing kuat ing Pulkovo. Ing taun 1891 dheweke lunga menyang Potsdam, banjur dadi pusat astrofisika donya, ing kana dheweke mrentahake astrograf gedhe 13 inci, sing dipasang ing observatorium ing taun 1893. Sajrone perjalanan iki, dheweke uga entuk spektrograf lintang, sing banjur kudu adaptasi kanthi mandiri menyang teleskop sing wis kasedhiya ing Pulkovo, sing dirancang kanggo pengamatan visual.

Liwat kasusahan kanggo lintang. Aristarkh Apollonovich Belopolsky
Pulkovo astrograph normal karo spectrograph prisma dening A. A. Belopolsky


Kaping pisanan, kapentingan ilmiah Belopolsky ora beda karo hobi saka periode Moscow. Dheweke ngukur limang atus foto Srengéngé sing dijupuk déning wong Swedia Hasselberg antara taun 1881 lan 1883. Asil kasebut diterbitake dening dheweke minangka monograf sing kapisah. Uga, Aristarchus Apollonovich mirsani prominences solar, lan ing 1892 pisanan ngusulake cara kanggo ngitung periode rotasi Srengéngé saka obor - mega padhang, diamati, minangka aturan, cedhak pinggiran solar.

Sawetara wektu mengko, ilmuwan iki pisanan ing negara kita kanggo miwiti karya ing lapangan rampung anyar - astrospectroscopy, adhedhasar prinsip Doppler-Piso. Iku dumunung ing kasunyatan sing cahya teka saka lintang lan decomposed dening prisma menyang spektrum multi-werna bisa dadi sumber informasi babagan sifat fisik lintang lan gerakane ing sadawane garis pandelengan, yaiku, ing arah sing diamati. Pancen angel banget kanggo nindakake bukti eksperimen babagan prinsip iki. Kanggo nyekel gerakan garis ing spektrum sumber cahya sesuai karo prinsip Doppler-Fizo, sumber kasebut kudu dipindhah kanthi kecepatan pirang-pirang atus meter per detik. Aristarkh Apollonovich mikirake pitakonan iki kanggo wektu sing suwe lan pungkasane nemokake solusi sing prasaja lan elegan. Kene, minangka tau sadurunge, kemampuan apik Belopolsky kanggo invent lan desain wis manifested. Sisih utama piranti kasebut yaiku pirang-pirang pangilon kanthi cepet sing dipasang ing pelek rodha lan pindhah menyang saben liyane. Kanggo sinar cahya sing dibayangke saka sumber stasioner, dheweke nglaporake kecepatan sing cedhak karo angkasa. Wekasane, cahya sing dibayangke kena ing spektrograf, ing ngendi iku diurai dadi spektrum. Pantulan sinar cahya saka pangilon sing obah ngasilake efek sing padha kaya yen sumber cahya kasebut obah.

Skema instrumen kasebut digawe dening astronom ing taun 1894. Pesen babagan kemungkinan nindakake eksperimen kanggo nguji prinsip Doppler-Fizo diterbitake dening Belopolsky ing jurnal Jerman Astronomische Nachrichten lan ing karya-karya Masyarakat Spektroskopi Italia. Sawetara wektu mengko, Aristarkh Apollonovich nampa dhukungan finansial sing dibutuhake saka Yayasan Ilmu Amerika Elizabeth Thomson. Nggunakake fasilitas lokakarya saka observatorium Pulkovo, ing spring saka 1900 rampung construction saka instalasi, supaya bisa nyoba eksperimen ing bener saka hukum kang adhedhasar kabeh astrospectroscopy modern. Pengalaman sing luar biasa iki narik kawigaten ora mung para ilmuwan lan astronom, nanging uga masyarakat umum. Hasil Belopolsky ditulis ing pirang-pirang publikasi sing dicithak ing wektu iku, lan perusahaan swasta menehi bantuan kanggo nerusake karyane.

Aplikasi pisanan saka spectrograph sing dituku ing luar negeri kanggo bintang digawe dening Aristarkh Apollonovich ing taun 1892. Kaping pisanan, piranti kasebut dipasang ing refraktor 15 inci. Nanging mengko, Belopol'skii dadi semangat kanggo ngganti spectrograph menyang refractor 30-inch. Lensa visual instrumen, ora dimaksudake kanggo motret, banget ngganggu, menehi gambar kualitas njijiki. Nanging ora suwe, astronom bisa nemokake dalan metu. Dheweke ngetung lensa koreksi kanthi mandiri lan dipasang ing tabung, lan uga nyetel optik spectrograph. Akibaté, gambar spektrum sing cukup cetha wiwit dipikolehi.

Belopolsky miwiti studi spektrografi sistematis kanthi refraktor 30 inci ing taun 1893 lan terus ditindakake nganti 34 taun. Kanthi bantuan instrumen sing kuat iki, dheweke nggawe akeh pengamatan penting sing ndadekake dheweke misuwur ing saindenging jagad minangka ahli spektroskopi sing luar biasa. Objek pisanan kanggo sinau yaiku Lintang Anyar ing rasi lintang Auriga, sing, kaya kabeh Lintang Anyar, nuduhake owah-owahan spektrum sing cepet banget, kaya-kaya ngliwati tahapan evolusi lintang kanthi cepet. Objek kapindho sing dipilih dening Belopolsky yaiku bintang Lyra, sing nduweni owah-owahan kaping pindho ing padhang. Iki diterusake karo studi lintang individu ing rasi lintang Cepheus, Eagle, Cygnus, Gemini, Lyra, Virgo, Taurus, Leo, Pegasus, Charioteer, Perseus, Bootes, Hounds, Draco, Cassiopeia, Hercules. Karya-karya ilmuwan ditandhani dening sawetara panemuan sarwa, akeh kang saiki wis klasik. Belopolsky ora kesel nambah teknik, nuduhake kapinteran lan kapinteran sing gedhe, lan ing pungkasan, dheweke wis biasa entuk asil sing akurat sanajan saka spektrogram sing rada ringkih. Dheweke bali menyang pirang-pirang obyek riset taun-taun sabanjure, nyoba njlentrehake kanthi lengkap sifat-sifat spektrum, owah-owahan garis, lan fitur struktural sistem lintang. Salajengipun, Aristarkh Apollonovich nyusun katalog unik saka spektrum lintang-lintang sing paling padhang.

Ing taun 1896, Belopolsky bali menyang Universitas Moskow asale kanggo mbela tesis doktoral babagan studi Cepheids ing temboke. Ing pertahanan, dheweke ngusulake yen owah-owahan kacepetan lintang sing ditemokake amarga sifat ganda saka Cepheids, yaiku daya tarik satelit sing ora katon sing ngubengi lintang utama. Fisikawan Rusia sing pinunjul, Profesor Nikolai Umov, sing dadi salah sawijining mungsuh, nyathet yen fenomena sing ditemokake uga bisa diterangake kanthi kontraksi periodik lan ekspansi lintang kasebut dhewe, kanthi pulsasi sing aneh. Pirang-pirang taun salajengipun, leresipun asumsi Umov dipuntemtokaken. Miturut cara, Aristarkh Apollonovich tau overestimated woh-wohan saka karya, malah ngremehake mau. Panjenenganipun tansah ditempelake wigati utama mung kanggo pengamatan dhewe, lan ora kanggo sumber sastra. Dheweke seneng mbaleni: "Kita - buruh astronomi - ora duwe wektu kanggo ngetutake pakaryane wong liya."

Belopolsky nduduhake kekuwatan metode kasebut ing taun 1895 kanthi nemtokake rotasi Saturnus lan cincin planet iki. Pengamatan teleskopik biasa ora bisa mbuktekake asumsi ing antarane para astronom yen cincin Saturnus ora padhet. Cara Aristarkh Apollonovich negesake manawa dering planet kasebut ngubengi kanthi kacepetan sing mudhun kanthi jarak saka tengah, kaya-kaya minangka kumpulan partikel bebas sing cedhak. Perlu dicathet yen wong Prancis Henri Delandre, sing nggunakake instrumen sing luwih apik, entuk asil sing padha bebarengan karo Belopolsky. Belopolsky nindakake kabeh riset ing teleskop 10 inci (25,4 cm), dene Delandre nduweni diameter lensa 120 cm. Setaun sabanjure, Aristarkh Apollonovich uga netepake periode rotasi Jupiter. Sawisé iku, ing taun 1911, astronom Rusia nyoba kanggo ngatasi misteri dawa-ngadeg babagan wektu rotasi planet Venus. Nanging, dheweke ora bisa nindakake iki kanthi lengkap, owah-owahan garis ing spektrum Venus dadi ing watesan sensitivitas metode kasebut.

Perlu dicathet menawa karya spektrografi pisanan Belopolsky ing observatorium Pulkovo ditindakake kanthi cara sing sederhana. Ilmuwan kasebut kudu ngrancang sebagian besar alat kanthi mandiri utawa nambah sing wis ana. Sadawane urip, dheweke duwe hadiah sing luar biasa kanggo nggawe instrumen ilmiah asli lan terkenal saka potongan logam lan kayu. Iki penting banget nalika ngatur riset anyar, nalika ora bisa langsung nggawe piranti sing cocog sanajan ing bengkel manca khusus. Sajrone instalasi lan nyoba piranti anyar Aristarkh Apollonovich gampang nguwasani rancangane, nyathet kekurangan kanggo karya sing dipilih. Biasane, sawise uji coba pisanan, dheweke nggawe sawetara koreksi cilik kanggo instrumen, sing ningkatake masalah kasebut lan njamin asil sing ora bisa dipikolehi sadurunge. Miturut astronom, karya saka jenis iki diganti karo liyane nyata. Mung setaun sadurunge mati, Aristarkh Apollonovich sing wis wuta nglumpukake model cilik saka pendulum Foucault, sing banjur disimpen ing museum lokal.


A. A. Belopolsky ing taun 1896 ing Amur ing dina Sol-. ". grahana wengi (ing sisih kiwa - A. R. Orbinsky)


Ing taun 1905, ing sambungan karo nggawe Uni internasional kanggo sinau fénoména solar, Belopolsky maneh awakened kapentingan ing srengenge. Panjenenganipun njupuk bagéyan aktif ing karya Konferensi internasional ing Oxford, ing Paris, ing observatorium Amérika ing Gunung Valet, tumindak minangka wakil saka cabang Russian serikat. Ing taun 1906, kanthi bantuan spektrograf lintang, dheweke nyoba nemtokake kacepetan rotasi Srengéngé. Nanging, ora suwe dheweke kudu ngakoni yen alat khusus dibutuhake kanggo tujuan kasebut. Akibaté, Aristarkh Apollonovich ngrancang spektrograf solar unik adhedhasar teleskop jinis menara. Sawisé iku, dhèwèké ngatur pengamatan saka macem-macem titik ing lumahing Srengéngé kanggo nemtokake rotasi lintang, sinau spektrum bintik-bintik srengenge lan nemtokake suhu. Dheweke bola-bali mirsani gerhana matahari: ing taun 1887 sing wis kasebut, ing 1896 sajrone ekspedisi menyang Amur sing diatur dening astronom, lan ing taun 1907 ing Turkestan. Ing taun 1896, Belopolsky kasil njupuk foto sing apik banget saka spektrum korona solar lan kanggo pisanan nggawe rotasi.
Aristarchus Apollonovich kasil ngetrapake metode spektroskopi sing paling disenengi ing macem-macem badan kosmik - nebula spiral, komet, malah ruang antarbintang. Ilmuwan Rusia minangka salah sawijining sing pisanan nyinaoni spektrum buntut komet kanggo nemtokake komposisi. Ing wektu sing padha, kanggo mbandhingake, Belopolsky nindakake sawetara studi laboratorium babagan spektrum senyawa karbon.

Ing taun 1912, kanthi biaya Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia, perusahaan Inggris Grebb mrentahake reflektor 40 inci, refraktor fotografi 32 inci, lan menara kanggo piranti dipasang. Sayange, wabah perang nundha pambangunan instrumen raksasa kasebut. Nalika hubungan karo Inggris diterusake ing taun 1921, dadi cetha yen dana tambahan dibutuhake kanggo ngrampungake karya kasebut. Thanks kanggo melu-melu Leonid Krasin dirilis jumlah perlu, lan ing pungkasan taun 1923 Aristarkh Apollonovich tindak Inggris kanggo nampa peralatan. Instalasi, tuning lan finishing instruments ing taun angel kanggo negara mbutuhake ilmuwan kanggo ngleksanani kabeh kekuatan. Dheweke kudu nindakake korespondensi ekstensif karo perusahaan manca babagan nggawe sawetara piranti tambahan, utamane lensa kanggo reflektor, sing ora tau digawe dening Inggris. Nanging, Aristarkh Apollonovich kasil ngatasi kabeh kangelan lan pas wektune diatur sawetara pasinaon penting banget saka ionisasi saka lapisan ndhuwur atmosfer solar lan medan elektromagnetik saka sunspots.

Senadyan taun, kegiatan ilmiah Belopolsky ora mung ora suda, nanging, ing nalisir, tambah liyane lan liyane. Saliyane kegiatan riset, astronom menehi ceramah ing Universitas Moskow, ngajar astrospektroskopi ing Kursus Wanita Tinggi ing Ibukota Lor - kursus sing padha ing negara kita diwenehake mung ing institusi iki. Kuliah Belopolsky kanggo masyarakat umum banget populer, ora kanggo sebutno wisata misuwur sing ditindakake dening ilmuwan ing Pulkovo dhewe. Kajaba iku, dheweke melu ing karya Moscow Mathematics Society, Russian Astronomical Society, All-Russian Association of Astronomers, Italian Society of Spectroscopy, Royal Astronomical Society of London lan sawetara liyane. Kajaba iku, Belopolsky minangka anggota saka akeh komisi sing ngurusi masalah sing ditrapake, contone, komisi kanggo pangukuran gelar ing kepulauan kutub Svalbard, komisi kanggo sinau babagan lapisan ndhuwur atmosfer bumi, lan liya-liyane. Ing taun 1908 dheweke kapilih dadi wakil direktur Observatorium Pulkovo, lan ing taun 1916 diangkat dadi direktur. Nanging, tugas administratif ora cocog karo karakter minangka ilmuwan, lan ing taun 1919, nalika Pemilu sabanjuré, dheweke mundur saka pencalonan.

Belopolsky saya korespondensi karo akeh astronom misuwur. Ing taun 1932, ahli spektroskopi Amérika sing misuwur William Campbell nulis marang dheweke: "Sepira mulyane yen umur sampeyan (77 taun) ora nyuda semangat sampeyan kanggo riset anyar lan ora ngalangi sampeyan entuk akeh asil sing migunani." Penemuan ilmiah saka ilmuwan bola-bali ditandhani karo pratandha pangenalan - Belopolsky wis telung medali lan telung gelar manca kehormatan. Dikawruhi manawa dheweke nolak hadiah kanggo para ilmuwan sing luwih enom, nalika ujar manawa dheweke nganggep awake dhewe dadi wong sugih.
Dadi salah sawijining editor Jurnal Astrophysical, Aristarkh Apollonovich nyunting terjemahan artikel ilmiah, lan kanthi bebas nerjemahake telung buku babagan astronomi sing kondhang ing luar negeri menyang basa Rusia, kanthi orisinalitas lan ketelitian dhewe, nggawe tambahan dhewe. Secara total, kanggo karyane 57 taun, dheweke nulis babagan rong atus artikel ilmiah, sing dibedakake kanthi katrangan rinci babagan metode lan alat sing digunakake, pengamatan. Piyambakipun ugi dados co-penulis Kursus Astrofisika basa Rusia pisanan.

Belopolsky kudu lelungan akeh ing negara asalé, bola-bali ngunjungi luar negeri (ing total, kaping sewelas). Tugase kalebu pesen instrumen anyar, partisipasi ing konferensi internasional, kenalan karo observatorium manca. Iku curious sing ing kabeh urip astronom tau njupuk vacation. Dheweke ujar manawa kesan anyar lan owah-owahan papan sajrone lelungan ilmiah dadi istirahat. Ing luar negeri, Aristarkh Apollonovich tansah tetep patriot negara. Dheweke ora bisa tenang ngrungokake wong manca ngomong salah utawa ala bab Rusia. Sajrone lelungan menyang Amerika, ilmuwan kasebut nulis ing buku hariane: "... Aku ora bisa ngidini panyebaran gosip liar babagan Rusia, sing ditularake ing kene minangka dipercaya. Bantahanku sing nesu babagan perkara iki ora digatekake ... ".

Ing omah, sawise dina hard, Aristarkh Apollonovich seneng mlaku-mlaku ing taman observatorium. Wis ing umur tuwa, dheweke kerep njupuk shovel lan lunga kanggo ngolah kebon favorit. Ilmuwan pitung puluh taun, tanpa bantuan njaba, nindakake studi fisik sing angel banget babagan refraktor gedhe lan spektrograf pitung meter. Ing posisi tartamtu saka lintang, astronom kudu nindakake pengamatan lying mudhun (ing mangsa - ing lantai Frost-ditutupi) utawa imbangan ing teras saka menara refractor, risking Mudhun.

Ing pungkasan urip Belopolsky rampung wuta ing mripat siji lan sebagian ing liyane, nanging terus riset - kapentingan ilmu astronomi ing ndhuwur kabeh kanggo wong. Ora kesel lan ora kentekan niat, dheweke wiwit nggatekake latihan murid-muride, akeh sing banjur dadi ahli astrofisika sing apik lan misuwur ing saindenging jagad. Kajaba iku, nganti dina pungkasan uripe, dheweke nindakake kabeh petungan kanthi mandiri. Astronom gedhe iki tilar donya tanggal 16 Mei 1934, kurang saka umur wolung puluh taun.

Aristarkh Apollonovich Belopolsky minangka wong sing ati-ati lan gedhe pikirane, ilmuwan nyata ing pangertèn sing paling apik. Kolega nyathet yen dheweke minangka pembicara sing apik, ceria, pinter, pinter. Salah sawijining ilmuwan sing kerja bareng karo dheweke ing Observatorium Pulkovo nggambarake dheweke kaya ing ngisor iki: "A blonde medium dhuwur karo loropaken, pasuryan mbukak. Tansah benevolent, arang banget andhap asor, prasaja, alus, arang banget efisien, jero pendidikan.

Sajrone Perang Donya I lan Perang Sipil, ing taun paceklik sakteruse, Aristarkh Apollonovich tetep kanca apik lan kanca apik, wong sensitif lan alus sing nindakake tumindak mulia ora kanggo iklan, nanging ing prentah saka atine. Senadyan akeh inconveniences domestik, kang, kaya sadurunge, ngginakaken wengi adoh ing instruments, ngewangi kanggo njaga semangat comrades lan kolega dening conto pribadi. Belopolsky ngandika yen ora bisa mandheg ing ilmu, ilmu kudu tansah berkembang, maju. Ilmuwan bungah nalika nampa pertandhingan antarane teori lan pengamatan, nanging malah luwih seneng bedo lan kontradiksi, amarga, ing mratelakake panemume, iki menehi impetus anyar kanggo pembangunan. Paribasan sing paling disenengi yaiku: "Kebetulan - apik, ora cocog - menarik." Asil karya Observatorium Pulkovo padha rangkuman ing rapat-rapat Taun Anyar, kang Aristarkh Apollonovich tansah ngandika karo wicara singkat nanging padhang. Dheweke bakal maca geguritan cendhak dening sawetara pujangga misuwur, lan banjur, ing basis saka ayat, kang ngandika - urip-affirming lan kebak iman ing Triumph saka pikiran manungsa.

Adhedhasar bahan saka buku: "Wong-wong saka Ilmu Rusia: Essay ing Tokoh Pinunjul ing Ilmu lan Teknologi Alam", disunting dening S.I. Vavilov; "Kalender astronomi Rusia" diowahi dening bunder Nizhny Novgorod penyayang fisika lan astronomi.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

6 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parus2nik
    +2
    16 May 2014
    Ya.. wong sing gedhe ati lan pikirane..
  2. Spstas1
    +2
    16 May 2014
    Apa ora kanggo ngurmati dheweke, penulis fiksi ilmiah sing misuwur ing taun 60-an, Georgy Martynov, jenenge salah sawijining karakter utama ing trilogi "Stargazers" ...
  3. +2
    16 May 2014
    Belopolskys urip miskin,
    Lan ing wektu sing padha
    Belopolskys duwe omah dhewe ing Gorokhovaya Street, lan ing saubengé ana taman lan taman pawon, ing ngendi bocah-bocah ngatur akeh hiburan sing menarik - padha mbangun gubug, ndudhuk bolongan kanggo nggoleki bandha lan banyu, nggawe kreta, stilts, sleds. . Wong tuwa nyengkuyung kerajinan kanthi tuku macem-macem alat kanggo anak-anake.
    Mungkin isih digawe pangertèn kanggo nulis sing padha ora urip sugih? hi
  4. -2
    16 May 2014
    INTELLIGENT - dheweke ora duwe wektu kanggo "rawa" ing kabeh wektu.
    1. s1n7t
      -1
      16 May 2014
      Nanging Novodvrskaya, miturut sampeyan, dudu intelektual, utawa apa? ngguyu Kosok baline, sapa wae kudu nduweni jabatan sipil, sanajan "intelektual". Yen ora - eksekusi ing panguwasa legal 93rd.
  5. +3
    16 May 2014
    Planet! Lintang! kluster lintang! Galaksi .... Kanthi seneng banget aku maca lan maca fiksi ilmiah. Aku yakin yen urip ana ing njaba bumi. lintang!!!!!!!!!!!
  6. +2
    16 May 2014
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel sing apik banget babagan sabangsa kita! Kapentingan khusus yaiku wacana babagan carane piranti sing dibutuhake diakoni dening para ilmuwan kanthi tangane dhewe. Bakat iki ilang. Lan liwat wektu, tales ketoke bakal tuwuh munggah sing ilmu ing wektu sing cetha berkembang karo partisipasi langsung saka alien, amarga wong ora ngerti carane kanggo mbangun piranti saka kerumitan kuwi. Jeneng-jeneng saka pilar-pilar ilmu Rusia kasebut, ing antarane yaiku jeneng Stoletov. Biografine, sing diwaca nalika isih cilik, ora mung nguatake kepinginan kanggo dadi fisikawan, nanging uga mbantu aku luwih ngerti bagean mekanika kuantum sing diwiwiti karo eksperimen Stoletov. Matur nuwun maneh kanggo artikel sing rinci! Iki kudu diwulang ing sekolah Rusia.
  7. s1n7t
    +3
    16 May 2014
    Aku weruh yen ing taun-taun sing angel, Krasin isih nemokake dana kanggo ilmu dhasar, ora kaya "suku saiki", sial. Lan Belopolsky minangka manungsa sing ora diragukan!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"