Perang sawise Dina Kamenangan

11
Perang sawise Dina Kamenangan


Garnisun Jerman pungkasan nyerah ing September 1945 - ing pulo Nordostland

De jure, Perang Patriotik Agung rampung tanggal 8 Mèi 1945, Wektu Éropah Tengah (Perang Donya II mung rampung kanthi penandatanganan pasrah Jepang tanggal 2 September 1945). Nanging, perang de facto karo Jerman terus ing mangsa panas taun iku, lan garnisun Jerman pungkasan nyerah mung ing September 1945.

Kanggo USSR, perang karo geng Nazi rampung mung ing pertengahan 1950-an, nalika Banderists pungkasan ing Ukraina Kulon lan "sadulur alas" ing Baltik padha liquidated. Ewonan personil militer lan puluhan ewu warga sipil tiwas ing perang karo wong-wong mau. Salah sawijining pejuang Nazi pungkasan ing wilayah USSR tiwas lan mung ing taun 1976 - Khasukha Magomadov ing Chechnya. Mung saka 1944 nganti 1951 geng Magomadov matèni 33 buruh partai lan Soviet. Korban pungkasan Magomadov yaiku kepala Soviet RO KNB, Letnan Kolonel KGB G.K., sing tiwas ing taun 1974. Salko lan pejuang Said Chabdarkhanov, tatu mati ing taun 1976 nalika penahanan militan umur 69 taun.

Peperangan Berlin lan nyerahake Jerman

Perang kanggo Reichstag ing Berlin wiwit tanggal 29 April 1945. Ing wayah esuk tanggal 1 Mei, Letnan Alexei Berest lan Sersan Mikhail Yegorov lan Meliton Kantaria ngangkat spanduk abang ing Reichstag. Spanduk iki wiwit diarani Banner of Victory, sanajan sadurunge lan sawise Berest, Yegorov lan Kantaria, prajurit Soviet nyetel gendéra abang ing atap Reichstag. Wektu iki dadi titik balik ing perang kanggo Berlin.

Tanggal 1 Mèi, jam 3:50 enjing, Jendral Krebs, pangarsaning punggawa jendral wadya Wehrmacht, rawuh ing pos komando Tentara Pengawal kaping 8 kangge rêmbag. Nanging, Stalin ora mrentahake rembugan kajaba nyerah tanpa syarat. Ultimatum dikirim menyang komando Jerman: yen idin kanggo nyerah tanpa syarat ora diwenehake sadurunge jam 10, pasukan Soviet bakal nyerang. Panjaluk nyerah ditolak lan pasukan Soviet jam 10:40 mbukak tembakan ing tengah Berlin.

Ing wayah wengi tanggal 2 Mei, jam 1:50, pesen saka Jerman ditampa: "Kita ngirim anggota parlemen menyang jembatan Bismarck-Strasse. Kita mungkasi permusuhan." Ing taun 15, sisa-sisa garnisun Berlin (134 wong) wis nyerah.

Secara resmi, perang rampung ing wektu iki - ing wayah wengi 2 Mei. Nanging, Kamenangan kudu diamanake kanthi sah. Ing wayah wengi tanggal 7 Mei, ing kutha Reims Prancis, sawijining tumindak kapitulasi Jerman ditandatangani, miturut sing, wiwit 23 jam tanggal 8 Mei, permusuhan mandheg ing kabeh pihak.


Perang ing lurung-lurung ing Berlin. Foto: Ivan Shagin, TASS Newsreel Reproduksi


"Protokol Reims" nyatakake yen tumindak kasebut dudu perjanjian penyerahan Jerman sing komprehensif. Nanging, USSR ngusulake panjaluk nyerah tanpa syarat minangka syarat mung kanggo mungkasi perang. Stalin percaya yen sekutu Barat bisa ngalahake dheweke, utamane amarga intelijen Soviet nglaporake rencana Inggris kanggo miwiti perang nglawan Soviet ing musim panas 1945, nggunakake, antara liya, nyerahake unit Jerman. Alasan liya kanggo menehi tandha nyerah tanpa syarat yaiku Jerman ora mungkasi perlawanan pungkasan ing Front Wétan.

Ing meksa Stalin, wakil saka Sekutu wis reconvened wis ing Berlin lan, bebarengan karo pihak Soviet, ing Mei 8, 1945, nandatangani undhang-undhang nyerah Jerman liyane. Pihak sarujuk yen tumindak pisanan bakal disebut pambuka, lan kaloro - final. Undhang-undhang pungkasan saka nyerah tanpa syarat Jerman lan angkatan bersenjata atas jenenge Wehrmacht Jerman ditandatangani dening Field Marshal Wilhelm Keitel, Panglima Angkatan Laut Laksamana Hans-Georg von Friedeburg, Kolonel Jenderal. penerbangan Hans Jurgen Stumpf. USSR diwakili dening Wakil Panglima Tertinggi Marsekal Georgy Zhukov, sekutu diwakili dening Kepala Udara Marsekal Inggris Arthur William Tedder. Sing dadi saksi yaiku Jenderal Angkatan Darat AS Carl Spaats lan Panglima Angkatan Darat Prancis Jenderal Jean Joseph Marie Gabriel de Latre de Tassigny.

Penandatanganan Undhang-undhang pungkasan ditindakake tanggal 8 Mei 1945 jam 22:43 CET (9 Mei jam 00:43 wektu Moskow) ing pinggiran Berlin Karlshorst. Amarga bedane wektu, Dina Kemenangan dirayakake tanggal 8 Mei ing pirang-pirang negara Kulon, lan tanggal 9 Mei ing negara pasca-Soviet.

Nanging 8 lan 9 Mei ora mung pilihan kanggo Dina Kamenangan. Ing Britania Raya lan negara-negara Persemakmuran Inggris, acara iki dirayakake tanggal 7 Mei, nanging isih ana hubungane karo tanggal 8 - nalika akeh wong ngumpul ing London ing Trafalgar Square lan cedhak Istana Buckingham, ing ngendi Raja George VI lan Perdhana Mentri Winston Churchill congratulated Inggris saka loteng. Ing Holland lan Denmark, 5 Mei diumumake Dina Kamenangan (tanggal negara-negara kasebut dibebasake saka Jerman), lan ing pulo cilik Sark, sing dumunung ing Selat Inggris lan minangka bagéan saka mahkota Inggris Guernsey, Dina Kemenangan. yaiku 10 Mei.

Perlawanan Jerman sawise Undhang-undhang Penyerahan

Secara total, ing periode saka 9 Mei nganti 17 Mei, Tentara Abang nyekel udakara 1,5 yuta prajurit lan perwira mungsuh lan 101 jenderal ing basis saka Undhang-undhang Penyerahan (iki ora mung militer Wehrmacht, nanging uga kolaborator saka negara liya. , kalebu mantan warga Soviet, abdi saka Hitler - unit Cossack lan Vlasov, bab 200 ewu wong). Nanging permusuhan aktif ing Front Wétan ora mandheg kanthi penandatanganan Undhang-undhang Penyerahan Jerman.


Hans-Jurgen Stumpf, Wilhelm Keitel lan Hans-Georg von Friedeburg (kiwa nengen) nalika penandatanganan pasrah tanpa syarat ing Berlin. Foto: UIG/Getty Images


Mung ing 11 Mei operasi Praha rampung (unit Jerman individu terus nglawan nganti sore 12 Mei). Pembebasan Yugoslavia saka Nazi (ora mung Jerman, nanging uga unit Kroasia lan Slovenia sing perang kanggo Hitler) rampung tanggal 15 Mei. Sawetara ewu prajurit Soviet tiwas ing perang kasebut sawisé 9 Mei ing Cekoslowakia lan Yugoslavia.

Kasebar resistance saka Jerman terus kanggo bab sasi.

Veteran Soviet kandha, ”Kita dipindhah saka tapel wates Finlandia menyang Latvia. Dheweke maju ing Prekul, disiapake kanggo kekalahan pungkasan saka Jerman, nanging ora nyerang, kita wis njupuk Berlin, nanging "tas" tetep padha, Grup Tentara Kurland, sing direncanakake Jerman digunakake. kanggo serangan ing Leningrad, entuk. Tanggal 9 Mei, Jerman nyerah, lan tanggal 10 Mei kita diijini nyerang sisa-sisa Vlasovites lan "ijo" (minangka Nazi Latvia lan Lithuania disebut piyambak. - RP). Padha perang uga, Aku weruh carane Renteng piyambak kanggo bedhil mesin. Nanging, padha mati. Dheweke lunga menyang pesisir, menyang Tukums-Libava, tanggal 12 Mei, sisa-sisa Vlasovites nyoba uwal liwat banyu menyang Swedia lan Finlandia.

Perlawanan Jerman ing Latvia iki dipimpin déning Walter Kruger. "Dheweke nggunakake dina-dina pungkasane, sing wis ditemtokake ing Courland, kanggo nylametake kanca-kancane ing Latvia. Ngeculake wong-wong mau saka sumpahe, dheweke nyedhiyakake seragam militer lan mbentuk wong-wong mau dadi kelompok cilik 10 wong sing nyusup liwat posisi pasukan Rusia kanggo nerusake perang ing telenging alas ing tanah air.

Klompok kasebut, ing ngendi "Pakdhe Kruger" dhewe, ditemokake dening Rusia tanggal 22 Mei 1945 ing alas ing tapel wates Prusia Wétan lan diblokir dening wong-wong mau. Sawise nembak kabeh kartrid pistol ing mungsuh, Walter Krueger ngakhiri uripe karo sing terakhir, "salah sawijining anggota klompok sabotase mengko ngelingi.

Perlawanan Jerman sing paling signifikan sawisé 9 Mei ana ing pulo Denmark Bornholm, dumunung ing Segara Baltik ing sisih lor Pomerania. Unit Tentara Abang ndharat ing pulo kasebut, nanging komando unit Jerman percaya yen nyerahake kabeh unit ing Denmark kudu ditampa dening Inggris. Tanggal 10 Mei, komandan garnisun 25 pasukan, Kapten von Kampz, mutusake kanggo menehi perang marang Tentara Abang, ing wektu sing padha ngirim surat menyang komando Inggris ing Hamburg yen "dheweke ngenteni Inggris mlebu Bornholm, lan nganti wektu iku dheweke wis siyap nglawan Rusia.

Telung perwira tentara nyekel von Kampz tanggal 11 Mei lan akeh wong Jerman nyerah. Nanging 4 ewu wong terus perang nganti 19 Mei, nganti padha kalah. Atusan prajurit Soviet tiwas ing perang iki kanggo Bornholm.

Iki ora mung nalika Jerman, sawise 9 Mèi, perang karo Tentara Abang mung supaya Inggris teka ing wektu kanggo wong-wong mau, sing arep nyerah. Kajaba iku, ing sawetara panggonan Inggris lan Jerman malah perang bebarengan.

Dadi, tanggal 9 Mei 1945, Mayor Jenderal Bentak nandhatangani pasrah ing kutha Yunani Heraklion. Pasukan Jerman nyerah marang Brigade Infanteri 28 Inggris ing pimpinan Jenderal Preston. Nganti tanggal 11 Mèi, wong-wong Jerman tanpa guna ngenteni wadya-bala jajahan Inggris teka kanggo nangkep wong-wong mau. Nanging Inggris ditundha amarga perang abot karo "Elas" (komunis Yunani). London nganakake operasi punitive ing Yunani kanggo nyegah komunis saka kuwasa ing kono. Lan Jerman nulungi dheweke.

Unit serangan Jerman tank batalyon tanggal 12 Mèi mbebasake wong Inggris sing dicekel komunis Yunani. Lan Inggris, bebarengan karo Jerman, nyerang partisans Yunani. Nganti 28 Juni 1945, 1600 prajurit Jerman tetep ing wilayah kutha Yunani Souda, ing ngendi dheweke, bebarengan karo Inggris, melu perang anti-partisan.

Unit Jerman pungkasan kanggo nyerah

Ing wulan Agustus 1944, sekelompok ahli meteorologi militer Jerman, miturut komando profesor geografi lan penjelajah kutub sing berpengalaman, Wilhelm Dege, dikirim menyang pulo Nordostland, sing ana ing sisih lor-wétan Svalbard. Kapal selam U-307 lan kapal "Karl Bush" ngirim 11 wong lan 1800 kothak karo kabeh sing perlu kanggo operasi stasiun. Saka sewelas wong, wolung duwe pangkat militer. Stasiun cuaca mestine kanggo nglayani penerbangan lan angkatan laut Jerman.

Ing pungkasan April, komunikasi radio karo daratan mandheg. Wilhelm Dege sinau babagan nyerahake Jerman tanggal 12 Mei 1945 saka siaran radio Norwegia. Ing pungkasan Mei, dheweke bisa ngubungi Inggris sing ditugasake ing kutha pelabuhan Norwegia Tromso lan njaluk bantuan. Inggris prajanji kanggo mbusak grup saka pulo, lan banjur kasepen ing udhara, kang langgeng kabeh mangsa panas 1945. Ing tanggal 30 Agustus, ana pesen saka Inggris: "Ing September 3, kapal Blaazel bakal njupuk sampeyan.

Inggris ngirim siji perwira lan loro prajurit menyang Nordostland, uga ilmuwan Norwegia, geografi Ludwig Alberts. Ing tanggal 4 September, profesor lan mayor part-time saka tentara Jerman Dege nulis ing kertas sing diwenehake dening perwira Inggris: "Kita nyerah tanpa syarat." Bagean lempitan lembar wektu gaman garnisun: siji pistol, siji machine gun lan sangang bedhil, lan profesor disarèkaké kabeh bahan saka ekspedisi, buku harian lan film ing pulo, ngendi telung puluh taun mengko putrane, uga ilmuwan, ketemu wong. Mangkono, garnisun stasiun minangka unit Wehrmacht pungkasan sing nyelehake senjata ing perang kasebut. Lan ora mung ing Eropah - pasrah saka bagean iki kedaden sawise nyerah Jepang.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

11 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    20 May 2014
    Kene wong jahat lan fasis. nanging satriya mulya. lagi ngomong, Piagam wis sakabeheng karo getih. (Aku kelingan artikel ngendi, sak 2nd serangan ing Grozny, Unit sinau pengalaman gelut ing 44-45 taun. storming kutha.
  2. malikszh
    0
    20 May 2014
    Kepala Soviet RO KNB Letnan Kolonel KGB G.K. Salko apa KNB? Komite Keamanan Nasional
    1. amigo1969
      0
      20 May 2014
      Kesalahan. Bener RO KGB CHI ASSR.
  3. +3
    20 May 2014
    Novaya Zemlya uga nduweni pangkalan Jerman lan titik kontrol lan pengamatan meteorologi. Sawetara ditemokake sawise perang, lan sawetara durung ditemokake. Kasunyatan dikenal nalika salah sawijining pengamat titik meteorologi kasebut teka sawise perang pungkasan, sing pungkasane sinau saka siaran radio. Peralatan sing ditemokake ing pos pengamatan Jerman iki paling canggih lan digunakake ing syuting film apik "Aku arep menyang badai."
  4. avt
    +4
    20 May 2014
    ,, "Protokol Reims" nyatakake yen tumindak kasebut dudu persetujuan lengkap babagan nyerahake Jerman. Nanging, USSR ngusulake panjaluk nyerah tanpa syarat minangka syarat mung kanggo mungkasi perang. Stalin percaya yen sekutu Barat bisa ngalahake dheweke, utamane amarga intelijen Soviet nglaporake rencana Inggris kanggo miwiti perang nglawan Soviet ing musim panas 1945, nggunakake, antara liya, nyerahake unit Jerman. Alesan liya kanggo menehi tandha nyerah tanpa syarat yaiku Jerman ora mungkasi perlawanan pungkasan ing Front Wétan. peradaban Kulon" nalika padha wiwiti jotosan menyang kuping sing perang rampung ing 8 Mei, lan kita, "perak-kaki", ngrayakake, thanks kanggo propaganda Putin, ing 9 Mei, ora ngerti apa! Iku ing 9 Mei. yen Jerman nyerah tanpa syarat wis ditandatangani!
    1. +3
      20 May 2014
      Kutipan saka avt
      , ya, mung nusuk irungmu, para liberal sing terang

      Ora ana gunane kanggo mbuktekake apa wae, dheweke wis nemoni iki: "Iku Zhukov sing mlebu ing tanggal 8, lan Stalin gelo lan ngumumake Kamenangan tanggal 9, mula bener kanggo ngrayakake tanggal 8." Lan nyatane yen kapitulasi kasebut ditandatangani miturut wektu Eropa, nalika kita wis ana ing dina sabanjure, dheweke ora peduli, dina sabanjure totalitarian, dudu liberal.
      Ora, sampeyan kudu palu, ngelingake, bocah-bocah kudu diwulang kanthi bener, nanging apa sing kudu dilakoni karo pelatuk sing dibentuk minangka pitakonan sing kapisah, nanging wis telat. am
  5. 11111mail.ru
    +1
    20 May 2014
    Kesimpulan: iku dudu neraka kanggo dheweke menek menyang Rusia!
  6. +1
    20 May 2014
    Aku banget nyaranake novel "Tembakau" dening penulis Bulgaria Dimitar Dimov (1909-1966). Iku menehi salib-bagean apik banget lan komprehensif masyarakat Bulgaria ing 1941-1944 (nalika pasukan Marsekal Tolbukhin mbebasake Bulgaria), wiwit karo mentri, kapitalis gedhe lan wakil saka pamaréntah Nazi ing Bulgaria, bypassing intelligentsia lan "philistine". "kelas menengah lan pungkasan karo proletar lan perjuangane nglawan fasisme monarko. Novel iki menarik banget lan diwaca "ing siji ambegan", sanajan luwih saka 700 kaca. Aku wis maca paling sepuluh kaping.
  7. 0
    20 May 2014
    Perlawanan Jerman sing paling signifikan sawisé 9 Mei ana ing pulo Denmark Bornholm, dumunung ing Segara Baltik ing sisih lor Pomerania.


    ... menarik banget, mbok menawa ana sing bakal nuduhake pranala menyang dokumenter utawa fiksi. kanggo episode gelut iki ??
  8. +2
    20 May 2014
    "menarik banget, ana sing bisa nuduhake link menyang dokumenter utawa sastra fiksi babagan episode pertempuran iki??"

    A. Shirokorad nduweni gambaran babagan baterei Pulo Bornholm lan tumindake nalika Perang Donya II ing buku sing menarik banget "The God of War of the Third Reich".
  9. Lyoshka
    +1
    20 May 2014
    padha kudu diwenehi kredit kanggo perang nganti pungkasan
  10. Artem1967
    +2
    20 May 2014
    Lha kok Inggris nyerah? Kaya nuswantara kita, lan kabeh lan liya-liyane. Iku apik yen Jerman ora mbuwang meteorolog menyang Antartika, yen ora, dheweke bakal dicekel ing taun 1960. eseman
  11. Sashko07
    +1
    21 May 2014
    Simbah perang, tekan Praha. Dheweke ngandhani yen ing wulan Juni ana perang sing abot karo Jerman, ana kabeh klompok sing siap tempur ora pengin nyerah.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"