Kampanye Danube Perang Wétan

3

Tanggal 18 Mei 1854, tentara Danube ing komando Ivan Fedorovich Paskevich miwiti pengepungan Silistria. Nanging, pengepungan kasebut ditindakake kanthi ora bisa ditemtokake, amarga komando Rusia wedi yen mlebu ing perang Austria, sing njupuk posisi banget musuhan karo Rusia. Akibaté, pasukan Rusia ngangkat pengepungan ing wulan Juni, sanajan kabeh wis siyap kanggo serangan sing nemtokake, lan mundur ngluwihi Danube. Umumé, kampanye Danube saka perang Wétan (Crimean) rampung ing Kakaisaran Rusia, sanajan tanpa kekalahan serius.

Latar mburi. Kampanye 1853

Tanggal 1 Juni 1853, Petersburg ngumumake memorandum babagan putusan hubungan diplomatik karo Kakaisaran Ottoman. Sawisé iku, Kaisar Nicholas I mréntahaké tentara Rusia (80 ewu prajurit) kanggo manggoni panguwasa Danubian Moldavia lan Wallachia bawahan kanggo Turki "minangka janji nganti Turki nyukupi tuntutan adil saka Rusia." Ing tanggal 21 Juni (3 Juli), 1853, pasukan Rusia mlebu ing kerajaan Danubia. Sultan Ottoman ora nampa panjaluk Rusia kanggo hak kanggo nglindhungi Ortodoks ing Turki lan kontrol nominal ing panggonan suci ing Palestina. Ngarep-arep dhukungan saka kakuwasan Barat - duta besar Inggris ing Istanbul, Stratford-Redcliffe, njanjeni dhukungan saka Inggris yen ana perang, Sultan Ottoman Abdulmecid I ing September 27 (9 Oktober) nuntut supaya pamrentahan Danube dibuwang saka Rusia. pasukan ing rong minggu. Rusia ora netepi ultimatum iki. Tanggal 4 (16 Oktober), 1853, Turki ngumumake perang marang Rusia. Tanggal 20 Oktober (1 November), Rusia uga ngumumake perang marang Kakaisaran Ottoman. Wétan (Perang Krimea) diwiwiti.

Perlu dicathet menawa Kaisar Nikolai Pavlovich, sing nganti wektu iku cukup sukses mimpin kabijakan manca Kakaisaran Rusia, ing kasus iki nggawe kesalahan strategis. Dheweke ngira yen perang bakal cendhak lan cilik, sing pungkasane kalah karo Kakaisaran Ottoman, sing durung siap perang lan rusak banget, sing ora bakal bisa nglawan pasukan Rusia ing Balkan lan Kaukasus, lan wong Rusia armada ing Segara Ireng. Petersburg banjur bakal ndhikte syarat-syarat perdamaian lan njupuk apa sing dikarepake. Petersburg utamané kasengsem ing kontrol Bosporus lan Dardanelles.

Kabeh bakal kelakon yen ora kanggo campur tangan saka kakuwasan Kulon. Sovereign Nicholas I iki mistaken ing netepke kapentingan saka kakuwasan Western gedhe. Ing mratelakake panemume, Inggris kudu tetep ing sidelines, malah nawakake dheweke kanggo melu ing bagean saka "warisan Turki", pracaya London bakal wareg karo Mesir lan sawetara pulo ing Mediterania. Nanging, ing kasunyatan, London ora pengin menehi Rusia apa-apa saka warisan saka "wong lara Eropah" (Turki). Sawise kabeh, penguatan posisi Rusia ing Balkan, ing Transcaucasus lan kontrol liwat selat dramatically ngganti posisi strategis ora mung ing sawetara wilayah, nanging uga ing donya. Rusia bisa nutup akses menyang Segara Ireng, dadi "tlaga Rusia"; nggedhekake darbeke ing Transcaucasia lan nemokake piyambak ing mbebayani (kanggo Inggris) cedhak Teluk Persia lan India; njupuk kontrol Balkan, dramatically ngganti imbangan saka daya ing Eropah Tengah lan Mediterania. Mulane, bagean saka elit Inggris kanthi terang-terangan makarya kanggo nuduhake netralitas St. Petersburg kanthi nyeret Rusia menyang "jebakan Turki" lan ing wektu sing padha nyetel Prancis lan Austria marang Kakaisaran Rusia.

Sajrone periode iki, kaisar Prancis Napoleon III nggoleki kesempatan kanggo nindakake petualangan kabijakan luar negeri sing bakal mulihake Prancis dadi kamulyan sadurunge, lan nggawe gambar panguwasa gedhe kanggo dheweke. Konflik karo Rusia, lan malah karo dhukungan lengkap saka Inggris, ketoke kanggo wong prakara nggodho, senajan kakuwasan loro ora duwe kontradiksi dhasar.

Kakaisaran Austria dadi sekutu Rusia nganti suwe lan utang marang Rusia seumur hidup, sawise tentara Rusia ing komando Ivan Paskevich ing taun 1849 ngalahake pemberontak Hungaria. Saka sisih Wina ing St Petersburg padha ora nyana trick reged. Nanging, Wina uga ora pengin nguatake Rusia kanthi biaya Kakaisaran Ottoman. Kuwat banget posisi Rusia ing Semenanjung Balkan ndadekake Austria dadi negara sing gumantung marang Rusia. Wina wedi banget karo prospek negara-negara Slavik anyar sing katon ing Balkan, sing bakal utang kabeh marang Rusia.

Akibaté, Nicholas I, kanthi "bantuan" saka Kementerian Luar Negeri, sing dipimpin déning Angloman Karl Nesselrode, salah ngitung kabeh. Ana aliansi Inggris lan Prancis, kang ora pracaya. Lan Austria lan Prusia, kang dianggep Nikolai Pavlovich, njupuk posisi netral-musuhan. Austria wiwit nandhang tekanan kuat marang Rusia, nyatane, main ing sisih koalisi anti-Rusia.

Kapercayan Nicholas ing pasrah cepet saka Turki diputer ing cara paling negatif ing kemampuan pertempuran tentara Danube. Serangan sing tegas lan sukses bisa ngganggu rencana mungsuh. Mangkono, Austria, nalika nyerang tentara Rusia ing Balkan, ing kono bakal disengkuyung dening Bulgaria lan Serbia, bakal ngati-ati supaya ora nandhang tekanan marang Petersburg. Lan Inggris lan Prancis mung ora duwe wektu kanggo mindhah pasukan menyang ngarep Danube ing wektu iki. Setengah saka tentara Turki ing ngarep Danube dumadi saka milisi (redif), sing meh ora ana latihan militer lan kurang bersenjata. Pukulan sing nemtokake tentara Rusia bisa nggawa Turki menyang ambang bencana militer-politik.

Nanging, korps Rusia, sing, miturut printah Pangeran Mikhail Dmitrievich Gorchakov, nyabrang Prut ing mangsa panas, ora miwiti nyerang nemtokake. Prentah ora wani nyerang kaya ngono. Petersburg nyana yen Turki arep mbuwang gendera putih. Akibaté, tentara wiwit mboko sithik decompose. Embezzlement wis angsal karakter amba sing padha wiwit ngganggu tumindak musuhan. Para perwira tempur padha jengkel banget amarga predasi komisariat lan unit teknik militèr. Utamane ngganggu yaiku bangunan-bangunan sing ora ana gunane sing lagi rampung sadurunge wiwitan mundur. Prajurit lan perwira wiwit ngerti sing maling banal iki njupuk Panggonan. Ing wayah awan padha ngrampok perbendaharaan - sawise kabeh, ora ana sing bakal mriksa apa sing dibangun lan apa sing ora dibangun lan carane benteng dibangun ing panggonan sing wis ditinggal ing salawas-lawase. Perwira lan prajurit cepet-cepet ngrasa yen komando dhuwur dhewe ora ngerti persis apa sebabe dheweke nggawa tentara Rusia ing kene. Tinimbang nyerang sing nemtokake, korps ngadeg nganggur. Iki paling negatif mengaruhi kemampuan tempur pasukan.

Perlu dicathet menawa ing jaman pra-perang, Kaisar Nikolai Pavlovich nganjurake terobosan kandel liwat Pagunungan Balkan menyang Konstantinopel. Wadyabala ingkang maju kasumanggakakên dening wadya ndharat, ingkang badhe dipun damêl ing Varna. Rencana iki janji, yen sukses, kamenangan cepet lan solusi kanggo masalah terobosan bisa saka skuadron Eropah saka Mediterania kanggo Segara Ireng. Nanging, Field Marshal Ivan Fedorovich Paskevich nentang rencana kuwi. Marshal lapangan ora ngandel yen sukses serangan kasebut. Paskevich ora pengin perang, antisipasi bebaya gedhe ing wiwitan.

Paskevich manggoni posisi khusus ing rombongan Nicholas. Sawisé séda Grand Adipati Mikhail Pavlovich, Paskevich bener tetep mung wong kang Kaisar dipercaya, minangka wong sing tanpa syarat jujur ​​lan setya. Nikolai nguripake Paskevich ing kesempatan paling penting. Paskevich ana komandan divisi pengawal, kang, minangka Grand Duke, Nikolai uga njabat, lan dadi panguwasa Nikolai Pavlovich terus nelpon wong "bapak-komandan" nganti pungkasan urip.

Paskevich minangka wong sing wani lan ora wedi amarga dheweke wis tuwa lan ilang tekad sadurunge, dheweke dadi wong liyo ing petualangan lan nuduhake pengendalian sanajan isih enom lan prima. Pahlawan Perang Patriotik 1812, juara saka Persia lan Turki. Kanggo kampanye Turki 1828-1829. Paskevich nampa tongkat marshal lapangan. Ing taun 1831 piyambakipun njupuk Warsawa, ditindhes pambrontakan Polandia, sawise kang nampa gelar Pangeran Warsawa lan dadi gubernur Kratoning Polandia. Dheweke tetep ing posisi iki nganti Perang Timur dhewe. Paskevich ora ngandel marang Kulon lan wedi banget marang Polandia, ing kono dheweke weruh pijakan anti-Rusia sing wis siap. Dadi dheweke nganjurake kabijakan Rusia sing ati-ati banget ing Eropa. Paskevich uga nganggep kekarepane kaisar kanggo nylametake Austria nalika pambrontakan Hungaria. Senajan kawujud kepinginan Nicholas - kang ulig pambrontakan Hungaria.

Paskevich iki dibedakake dening tampilan sober saka Rusia lan urutan sawijining, iku wong jujur ​​lan prayoga. Dheweke ngerti yen kekaisaran lara lan ora kudu perang karo kekuwatan Barat. Dheweke kurang optimistis babagan kekuwatan Rusia lan tentarane tinimbang kaisar. Paskevich ngerti manawa tentara kasebut kena virus nyolong lan anane kasta "jenderal wektu tentrem". Padha bisa kanggo convincingly tumindak review lan parade ing wektu tentrem, nanging ing perang padha indecisive, lack of inisiatif, ilang ing kahanan kritis. Paskevich wedi karo aliansi Anglo-Prancis lan ndeleng minangka ancaman serius kanggo Rusia. Paskevich ora percaya marang Austria utawa Prusia, dheweke weruh yen Inggris nyurung Prusia kanggo ngrebut Polandia. Akibaté, dheweke meh siji-sijine sing weruh yen Rusia ana ing perang karo kakuwasan Eropa sing utama lan kekaisaran durung siyap kanggo perang kasebut. Lan yen asil saka serangan nemtokake ing Balkan bisa dadi invasi tentara Austria lan Prusia, mundhut Polandia lan Lithuania. Nanging, Paskevich ora duwe kakuwatan sing ngidini kanggo nglawan perang. Dheweke ora bisa mbukak mripate Nikolai.

Ora pracaya ing sukses perang, Paskevich ngganti rencana perang sadurungé dadi luwih ati-ati. Saiki tentara Rusia kudu ngrebut bètèng-bètèng Turki ing Kali Danube sadurunge maju ing Konstantinopel. Ing cathetan sing dikirim menyang kaisar tanggal 24 September (6 Oktober), 1853, Field Marshal Paskevich nyaranake supaya ora miwiti permusuhan aktif luwih dhisik, amarga iki bisa "nyetel dhewe, saliyane Turki, malah kekuwatan paling kuat ing Eropa Kulon." Field Marshal Paskevich menehi saran, sanajan karo operasi nyerang aktif saka pasukan Turki, kanggo netepi taktik pertahanan. Paskevich nawakake kanggo nglawan Kakaisaran Ottoman kanthi bantuan wong-wong Kristen sing ana ing sangisore kuk Ottoman. Sanajan dheweke meh ora percaya yen strategi kasebut sukses, dheweke pancen mamang marang Slavophiles.

Akibaté, ati-ati Paskevich lan gagal lengkap pamaréntah Rusia ing ngarep diplomatik (padha ora kejawab aliansi Anglo-Prancis lan ora sok dong mirsani sikap musuhan saka Austria lan Prusia) wiwit awal digawe kahanan banget unfavorable kanggo tentara Danube. . Tentara, ngrasakake kahanan sing durung mesthi ing pucuk, ngidak banyu. Kajaba iku, Paskevich ora pengin menehi munggah tatanan pinunjul saka tentara (utamané, 2nd Corps), kang dipasang ing Polandia kanggo ngiyataken Tentara Danube. Dheweke nggedhekake tingkat ancaman saka Austria, nindakake kabeh jinis latihan, kampanye.

Kampanye Danube Perang Wétan

Mikhail Dmitrievich Gorchakov

imbangan daya

Kanggo operasi ing pamrentahan Danubian, ing ngisor iki ditugasake: Korps 4 (luwih saka 57 ewu prajurit) lan bagean saka Korps Infanteri 5 (luwih saka 21 ewu wong), uga telung resimen Cossack (udakara 2 ewu wong). Armada tentara meriem kapérang saka 200 bedhil. Ing kasunyatan, kabeh beban perjuangan nglawan Ottoman tiba ing avant-garde Rusia (bab 7 ewu wong). Avant-garde Rusia nglawan tentara Turki wiwit Oktober 1853 nganti pungkasan Februari 1854.

80 ewu tentara iki ora cukup kanggo penaklukan langgeng lan penylametan pamaréntahan Danubian kanggo Kakaisaran Rusia. Kajaba iku, Mikhail Gorchakov nyebar pasukane ing kadohan owahan. Lan printah Rusia kudu njupuk menyang akun bebaya ancaman flank saka Kakaisaran Austria. Ing musim gugur taun 1853, bebaya iki dadi nyata, lan ing musim semi taun 1854 dadi dominan. Wong Austria luwih diwedeni tinimbang Ottoman. Tentara Rusia, amarga wedi marang serangan Austria, luwih dhisik maju ing pertahanan, lan banjur ninggalake pamrentahan Danubia.

Pasukan Moldavia lan Wallachia cacahe udakara 5-6 ewu wong. Polisi lokal lan penjaga perbatasan gunggunge udakara 11 ewu wong. Nanging, dheweke ora bisa menehi pitulung sing signifikan marang Rusia. Padha ora musuhan karo Rusia, nanging padha wedi marang Ottoman lan ora arep perang. Kajaba iku, sawetara unsur (pejabat, intelijensia) ing Bucharest, Iasi lan kutha-kutha liyane ngarahake menyang Prancis utawa Austria. Mulane, formasi lokal mung bisa nindakake fungsi polisi. Gorchakov lan jenderal Rusia ora weruh akeh gunane kanggo pasukan lokal lan ora meksa nindakake apa-apa. Umumé, populasi lokal ora musuhan kanggo Rusia, Ottoman ora disenengi kene. Nanging warga uga ora gelem perang.

Tentara Ottoman cacahe 145-150 ewu wong. Unit reguler (kelas ngisor) bersenjata apik. Kabeh unit bedhil wis bedhil bedhil, ing bagean kavaleri saka skuadron wis fittings, artileri ing kondisi apik. Pasukan kasebut dilatih dening penasehat militer Eropa. Leres, titik kelemahane tentara Turki yaiku korps perwira. Kajaba iku, milisi (meh setengah saka kabeh pasukan militer) bersenjata lan dilatih luwih elek tinimbang unit biasa. Kajaba iku, Panglima Turki Omer Pasha (Omar Pasha) wis nomer pinunjul saka kavaleri ora duwe aturan baku - bashi-bazouks. Sawetara ewu bashi-bazouk nindakake fungsi pengintaian lan hukuman. Kanthi teror, dheweke nyuda resistensi saka populasi Kristen lokal.

Omer Pasha (asline Serbia Mikhail Latas) iku putra saka perwira junior ing tentara Austria. Dheweke dadi guru, lulus saka sekolah kadet. Amarga masalah kulawarga, dheweke pindhah menyang Bosnia. Dheweke mlebu agama Islam lan dadi guru gambar kanggo bocah-bocah komandan benteng ing Vidin. Kanggo sukses, dheweke dikirim menyang Konstantinopel, ing ngendi dheweke dadi guru gambar ing sekolah militer Istanbul, lan banjur dadi guru pewaris tahta, Abdul Majid. Dheweke dadi ajudan Khozrov Pasha lan nampa pangkat kolonel. Sasampunipun Abdul Majid jumeneng sultan, piyambakipun pikantuk gelar pasha. Sajrone perang karo Mesir, dheweke munggah pangkat jenderal mayor. Perang karo pemberontak lan pemberontak ing Suriah, Albania lan Kurdistan. Ing taun 1848-1849. melu pendhudhukan pamrentahan Danubian, ing taun 1850 dheweke mbedakake awake dhewe sajrone penindasan pemberontakan ing Krajina Bosnia. Omer Pasha klelep pemberontakan ing getih. Ing taun 1852, Omer Pasha mimpin perang nglawan Montenegro. Ing wiwitan Perang Wétan, Omer Pasha mimpin pasukan Turki ing Balkan.

Omer Pasha kalebu "partai perang". Sajrone negosiasi diplomatik, dheweke ngupayakake supaya Sultan bisa perang karo Kakaisaran Rusia. Para priyayi Turki pracaya, ora bakal ana kahanan sing luwih apik kanggo nglawan Rusia, lan perlu kanggo ngrebut wayahe Inggris lan Prancis wis siyap kanggo njupuk sisih Turki. Omer Pasha ora komandan gedhe, utamané mbedakake piyambak ing dipatèni saka uprisings. Ing wektu sing padha, dheweke ora bisa ditolak sawetara katrampilan organisasi, keberanian pribadi lan energi. Nanging sukses ing ngarep Danube luwih digandhengake karo kesalahane komando Rusia tinimbang karo bakat komandan. Kajaba iku, Omer Pasha malah ora bisa njupuk kauntungan saka wong-wong mau.

Tentara Turki dibantu dening wong manca akeh. Ing markas lan markas Omer Pasha ana akeh wong Polandia lan Hungaria sing mlayu menyang Turki sawisé gagal pambrontakan taun 1831 lan 1849. Wong-wong iki kerep duwe pendhidhikan sing apik, pengalaman tempur, lan bisa menehi saran sing migunani. Nanging, kelemahane yaiku gething marang Rusia lan Rusia. Gething asring wuta wong-wong mau, nggawe dheweke njupuk kepinginan kanggo kasunyatan. Dadi, padha banget exaggerated kelemahane tentara Rusia. Total, tentara Turki duwe nganti 4 ewu Polandia lan Hungaria. Sing luwih migunani yaiku perwira lan insinyur staf Prancis sing wiwit teka ing awal taun 1854.


Omer Pasha

Langkah pisanan saka printah Rusia ing pamrentahan Danube

Ing sasi Juli 1853, panguwasa Rusia nglarang loro panguasa (Moldavia lan Wallachia) kanggo nerusake hubungan karo Turki, lan sequestration dileksanakake ing kontribusi sing panguwasa Danubian kapekso kanggo nggawe kanggo treasury Turki. Rusia ora bakal ngidinke transfer menyang Porto (malah liwat utusan diplomatik sing ora bisa dilanggar) laporan rahasia saka para penguasa, sing ngungkapake posisi tentara Rusia lan dhukungan saka perbendaharaan Turki kanthi transfer finansial saka Moldavia lan Wallachia.

Kanggo nanggepi, Istanbul mrentahake para panguwasa ninggalake pamrentahane. Konsul Inggris lan Prancis uga ninggalaké pamaréntahan Danubia. Pamrentah Inggris ngaku yen Rusia wis nglanggar kedaulatan Porte. Pers Inggris lan Prancis nuduh Rusia nguwasani Moldavia lan Wallachia.

Sampeyan kudu ngandika sing sawise pesawat saka panguwasa Gorchakov ninggalake kabeh administrasi lawas saka panguwasa ing Panggonan. Iku salah. Iki "liberalisme" ora bisa ndandani apa-apa. Inggris lan Prancis padha pindhah menyang break karo Rusia, nalika Turki wis siyap perang. Petersburg durung ngerti iki. Tilas birokrasi Moldavia lan Wallachia nahan benang pemerintah, pengadilan, polisi kutha lan desa. Lan iku musuhan kanggo Rusia (ora kaya wong biasa). Akibaté, tentara Rusia dadi ora kuwasa nglawan jaringan mata-mata ekstensif sing tumindak kanggo Turki, Austria, Prancis lan Inggris. Kajaba iku, ing tataran kapisan, nalika Inggris durung resmi mlebu perang karo Rusia, Inggris lan agen lokal terus dagang ing sadawane Danube. Mangkono, London nampa kabeh informasi babagan posisi pasukan Rusia ing pamaréntahan Danubian.

Kaisar Nicholas nyoba main kertu nasional lan agama - kanggo ngunggahake Serbia, Bulgaria, Yunani lan Montenegro marang Ottoman. Nanging, dheweke nemoni sawetara alangan sing ora bisa diatasi. Kaping pisanan, ing periode sadurunge, Rusia nganjurake legitimisme lan curiga banget karo gerakan lan organisasi revolusioner, pembebasan nasional. Rusia mung ora duwe struktur diplomatik lan intelijen rahasia sing bisa ngatur kegiatan kasebut ing properti Porte. Nicholas dhewe ora duwe pengalaman babagan kegiatan kasebut. Lan miwiti kabeh kanthi harfiah saka awal minangka latihan sing ora ana gunane. Preliminary dawa, karya preparatory dibutuhake. Kajaba iku, ana akeh mungsuh saka mesthi ing Rusia dhewe ing ndhuwur. Utamane, Departemen Luar Negeri, dipimpin dening Nesselrode, sing wedi karo komplikasi internasional, nentang inisiatif Nicholas.

Kapindho, Inggris lan Austria duwe jaringan rahasia, nanging padha dadi mungsuh saka arus pro-Rusia lan ora pengin pambrontakan ing wilayah Kakaisaran Ottoman nalika iku. Austria bisa dadi sing paling migunani kanggo nggugah populasi Kristen lan Slavia, nanging nentang Rusia.

Katelu, wong-wong Kristen ing Balkan dhewe saka wektu kanggo wektu munggah uprisings, kang Ottoman klelep ing getih, nanging ing wektu iki padha nunggu rawuh saka pasukan Rusia, lan ora sawetara diwenehi sing padha kudu njupuk prakara ing tangan dhewe. . Fantasi saka Slavophiles sing ana persaudaraan Slavia, sing Serbia lan Bulgaria piyambak bisa mbuwang kuk Turki, mung karo dhukungan moral saka Rusia lan langsung njaluk tangan saka Kaisar Rusia, adoh saka kasunyatan.

Kaping papat, panguwasa Turki duwe pengalaman akeh kanggo ngenali wong sing ora marem lan nyegah pemberontakan. Akeh tatanan saka polisi Turki, tentara lan pasukan ora duwe aturan baku dumunung ing wilayah Slavic.

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

3 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    21 May 2014
    Peta kasebut kanthi jelas nuduhake kutha Kars lan Ardagan, sing wiwit taun 1878 dadi bagéan saka Kakaisaran Rusia. Sawise revolusi 1917, "ing sly" lan ora tanpa "bantuan" saka Inggris, padha lunga menyang Turki. Pembantaian massal lan pemusnahan wong Armenia dumadi ing wilayah kasebut. Gunung Ararat, suci kanggo wong Armenia, isih ana ing wates Turki. Stalin wanted, nanging ora bisa bali wilayah iki menyang USSR. Ing taun 1953, USSR nolak pratelan ing tanah kasebut.
    1. Assad
      -1
      21 May 2014
      Apa jancok iku pembantaian Armenia. Ing taun 1915, Kars Ardagan minangka bagéan saka Kakaisaran Rusia, yaiku ing taun kaping 15, yaiku taun pembantaian sing diarani Armenian sing diciptakake ing taun 70-an ing USSR. Pitakonan yaiku sapa sing mateni wong Armenia ing wilayah Kakaisaran Ross?
  2. 0
    21 May 2014
    Wong Bulgaria uga duwe pangarep-arep sing dhuwur banget babagan perang iki, nanging kedadeyan seprapat abad sabanjure, ing taun 1877-1878.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"