Eropa ana ing ambang keluwen energi

66


Ing jaman pamanasan global, sanajan bocah cilik ngerti manawa sumber daya bumi diwatesi, lan sajrone pirang-pirang dekade, manungsa duwe risiko ditinggal tanpa minyak, batu bara, gas lan mineral liyane. Iki uga dianggep ing kabinet menteri nalika nggawe keputusan global babagan perang lan perdamaian. Bener, pancasan iki ora tansah dadi cukup: Eropah, contone, mutusaké kanggo ninggalake gas Russian senadyan kasunyatan sing ora bisa nyedhiyani dhewe karo energi.

Kekirangan Alam Eropa

Kelemahan utama Eropa yaiku kekurangan sumber daya alam. Kanggo dangu wong wis nindakake kegiatan ekonomi terus-terusan ing bagean donya iki. Mbalik ing Abad Pertengahan, alas-alas sing gedhé ditegor, lan pertambangan skala gedhé diwiwiti ing abad kaping 19. Mesthine, sikap sing ora sopan marang alam wis nyebabake polusi banyu lan pati gedhe saka organisme urip.

Saiki, Eropa ngalami wektu sing angel: akeh wilayah indhustri sing rusak, lemahe wis entek, atusan spesies iwak, manuk lan kewan wis dibasmi, lan lanskap alam sing unik wis rusak. Lan iki adoh saka rampung: miturut Institut Inggris kanggo Kelestarian Global, ing dekade sing bakal teka, cadangan batu bara, minyak lan gas ing Eropa bakal garing, lan pedunung ing bagean iki bakal ngadhepi keluwen energi. Lan ana ora adoh saka paceklik nyata.

Ahli Institut ngelingake yen cadangan gas alam Inggris bakal ilang sajrone telung taun, sajrone patang taun kabeh batu bara ing pulo kasebut bakal ditambang, lan sajrone limang taun lenga bakal entek. Bakal luwih elek kanggo Prancis: ing setaun, produksi batu bara, gas lan lenga bakal dikurangi dadi nilai sing cedhak karo nol. Mbok menawa retribusi sing pantes kanggo imperialisme: nalika Inggris nguwasani segara, armada uap mbutuhake batu bara sing akeh banget, nalika Prancis terus-terusan ngupayakake awake dhewe ing jagad iki minangka pengimbang makutha Inggris, lan mbuwang sumber daya sing akeh kanggo njaga tentara lan armada. Sampeyan uga kudu ora dilalekake yen kapitalisme asale saka Eropah Kulon, lan ing kene ana industri abot sing intensif energi.

Jerman, sing dadi pedalaman Eropa mundur sadurunge reformasi Bismarck, luwih apik: cadangan batu bara bakal tahan suwene 250 taun. Baskom batubara Lower Rhine-Westphalian dumunung ing wilayah Jerman, amarga Berlin nampa keuntungan ekonomi sanalika sawise pembentukan Konfederasi Jerman Lor. Saiki kita bisa ndeleng gambar sing padha: nalika Eropa Kulon ngalami krisis sistemik sing jero, stabilitas relatif tetep ing Jerman. Ing mangsa ngarep, Berlin bisa dadi panyedhiya batu bara utama kanggo tangga-tanggane Kulon, sing ndadekake dheweke gumantung.

Kahanan kasebut uga apik ing negara-negara sing durung tau tekan dhuwur ing industri abot, lan mulane ora mbuwang sumber daya ngluwihi norma. Negara-negara kasebut, umpamane, kalebu Bulgaria, sing cadangan batu bara, miturut karyawan Institut Pembangunan Lestari Global, bakal tahan suwene 34 taun. Polandia regane luwih elek: ing taun 80-an, peringkat 4 ing donya ing babagan produksi batu bara, nanging sawise "boom batubara," cadangan fosil mudhun sacara signifikan. Saiki, Polandia utamane mine batu bara coklat, amarga nalika diobong, luwih akeh energi tinimbang batu bara atos.

Keluwen energi

Nanging Jerman, Bulgaria, lan Polandia ora duwe papan kanggo ngasilake gas lan minyak. Kurang saka setahun, cadangan mineral kasebut bakal entek. Keluwen energi bakal nyuda pertumbuhan ekonomi lan meksa wong golek mitra ing wilayah sing sugih "emas ireng". Utamane, katergantungan ekonomi Eropa marang Rusia bakal tambah.

Negara-negara Mediterania kemungkinan bakal tuku hidrokarbon saka Afrika Lor lan Timur Tengah - Aljazair, Libya, Arab Saudi, Qatar lan Uni Emirat Arab. Bisa uga monarki Arab, utamane Qatar, bakal nyoba nembus Semenanjung Balkan, kalebu Rumania lan Bulgaria, dikumbah dening Segara Ireng: wong Arab ngrancang mbangun sawetara terminal ing pesisir kanggo nampa operator gas. Nanging proyek iki bisa uga tetep ing kertas, amarga tingkat tension ing cekungan Segara Ireng ora bakal suda ing dekade sabanjure.

Ing sisih lor-kulon Eropah bakal gumantung ing Norwegia, pesaing langsung Rusia ing pesisir Atlantik. Uga, Amerika bisa uga katon ing pasar gas Eropa - saiki Amerika Serikat ora duwe kesempatan kanggo nyambungake Eropa ing "jarum minyak lan gas", nanging Washington wis kanthi terang-terangan ngumumake maksud kasebut lan nyiapake perbudakan ekonomi Eropa ing ngisor iki. kedok kanggo nylametake saka cengkeraman bruwang Rusia. Nanging, pimpinan negara-negara Eropa ngerti kepiye kekancan karo Pakdhe Sam bisa mungkasi, lan saiki dheweke nolak tawaran sing ngapusi ing luar negeri. Pancen, Rusia luwih cedhak, lan hubungan karo Gazprom wis suwe.

Ing konteks pengurangan sumber energi kanthi cepet, ana cara katelu kanggo Eropa - nggunakake sumber energi alternatif. Bener, pilihan iki katon apik banget, amarga energi sing bisa dianyari ora mbayar dhewe, lan negara kepeksa menehi subsidi pembangunan: Jerman mung mbuwang babagan $ 32 milyar saben taun kanggo mesthekake yen pembangkit listrik tenaga surya lan angin terus beroperasi.

Miturut Sigmar Gabriel, Menteri Perekonomian lan Energi Jerman, subsidi kanggo energi ijo wis tekan titik kritis lan ora bisa ditambah maneh. Uni Eropa kudu cepet-cepet golek sumber energi sing murah, yen ora "Eropa diancam dening deindustrialisasi."

Ukraina punika chip tawar-menawar, utawa Carane Amerika Serikat sijine ngandika ing gembong ekonomi Eropah

Ing konteks krisis energi sing paling jero sing diadhepi Eropa, Amerika Serikat miwiti game sing kompleks, tujuan utama yaiku nglawan Rusia lan Uni Eropa, sing pungkasane ngrusak Moskow lan Brussels. Acara anyar ing Ukraina cocog karo logika iki. Washington milih Ukraina minangka korban kanggo rojo pati lan nyoba kanggo ngowahi iku menyang balung prakara antarane Timur lan Kulon.

Untunge, politisi Eropa ngerti yen pemerasan Eropa kanthi bantuan Ukraina mung minangka salah sawijining episode agresi politik lan ekonomi Amerika marang Rusia lan Uni Eropa. Mulane, Berlin, London lan Paris ora cepet-cepet nulungi panguwasa Kyiv, amarga wedi ngrusak hubungane karo Moskow. Kanggo alasan objektif, Ukraina dadi mungsuh Uni Eropa amarga ngganggu pambangunan kesatuan ekonomi sing kuat antarane Eropa Kulon lan Rusia, nanging Brussels ora bisa ngilangi panguwasa Kiev minangka fly sing ngganggu: Amerika Serikat menehi tekanan sing kuat marang para pemimpin. negara Eropah lan nyoba kanggo dibagi ing panemu.

Contone, Washington saiki aktif nglawan Polandia lan negara-negara Baltik nglawan Jerman, sing mbutuhake gas Rusia. Padha ngomong yen Berlin ora netepi "perjanjian umum" lan nolak kanggo nemtokke sanksi marang Rusia, senadyan kasunyatan sing Jerman ora nindakake kewajiban sembarang, lan bebas nemtokake vektor saka kawicaksanan manca.

Nggunakake destabilisasi ing Ukraina minangka tutup, Amerika Serikat bisa ngilangi pasokan gas menyang Eropa, nyalahake Moskow kanggo kabeh. Kanggo nindakake iki, cukup nelpon sawetara menyang Kiev, lan pipelines utama bakal mandheg. Iki bakal duwe peran kanggo ngrusak hubungan antarane pimpinan Moskow lan Eropa, lan bakal migunani kanggo Amerika Serikat.

Sakabèhé, Uni Eropa ngalami kerugian sing abot. Sumber daya pertumbuhan ekonomi Eropa wis kesel, lan Amerika Serikat ngerti iki. Saiki tugas utama Washington yaiku ngisolasi Eropa saka pasokan bahan bakar njaba kanthi monopoli pasar. Bener, Gedung Putih ora duwe kekuatan sing cukup: ora ana prasarana sing dibutuhake, lan volume produksi gas ing Amerika durung dadi gedhe kanggo mbanjiri Eropa kanthi "bahan bakar biru". Nanging sampeyan pengin ngganggu ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

66 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Alex_Popovson
    + 12
    22 May 2014
    Aku bakal menehi plus, nanging aku ora weruh titik ing nulis iku ketok.
    1. +8
      22 May 2014
      Nanging misale jek kula wis nyatakake kasunyatan, penulis ora takon siji pitakonan - Suwene? Suwene Eropa bakal dadi "milik sampeyan lan kita"? Mungkin wektune kanggo mutusake prioritas lan milih kursus sampeyan dhewe? Ing cahya saka kasunyatan cepet ganti ing donya iki, misale jek sing pemain pinunjul ing Eropah ora bakal bisa njagong ing bench. hi
      1. +1
        22 May 2014
        Jerman wis mikir babagan kamardikan energi, sanajan cadangan batu bara. Ing taun 2020, Jerman ngrancang kanggo komisi pembangkit listrik tenaga angin ngambang kanthi kapasitas total nganti 10 gigawatt.
        1. + 12
          22 May 2014
          Kutipan saka MOISEY
          +

          Iki minangka dalan buntu, pisanan, metode produksi energi iki gumantung banget marang kahanan cuaca: yen ana angin, ana listrik, ora ana angin, ora ana listrik. mung bisa digunakake sacara sporadis.Utawa wong Jerman ngrancang mbangun instalasi angin gawean ing wektu sing padha? Yaiku, duwe pembangkit listrik batubara utawa gas khusus kanggo nglayani instalasi kasebut, sing pancen absurd. Kapindho, kasebut ing artikel kasebut: cara ngasilake listrik iki ora nguntungake lan mbutuhake subsidi sing signifikan. Ana masalah pasokan energi, lan wong ora bisa mbayangake urip tanpa: wiwit ditemokake listrik, manungsa wis nggawe lompatan sing cetha. ing pangembangan teknis lan ilmiah lan terus nindakake iki ing kemajuan geometris, ngrampungake kanthi radikal: contone, kanthi pamisah banyu. , ambruk Uni Soviet lan pemugaran paksa kapitalisme lan, ketoke, lenga donya -Lobi gas nyoba salah siji numpes asil eksperimen iki utawa outbid mau. kemajuan, ngreksa cara pengayaan lan kabijakan sosial-mental sing bisa ditampa.
          1. +6
            22 May 2014
            Kutipan saka bistro.
            Iku buntu

            100% Kekurangan utama kabeh "ijo" iki
            energi - iku ora dijamin. ora ana sing bisa njamin yen ing wektu sing tepat bakal ngasilake kekuwatan sing dibutuhake; akeh banget faktor sing mengaruhi. Spesifik medium kekuwatan energi iki saben 1 m2 ditemtokake dening konstanta solar lan, ing permukaan bumi, padha karo 200 W saben 1 m2. Lan konstanta iki ditrapake kanggo kabeh energi "ijo": angin, solar, tanduran. Istiméwa mung gravitasi - pembangkit listrik pasang surut, nanging iki duwe masalah dhewe.
            Kauntungan gedhe saka energi solar lan angin yaiku optimalisasi konsumsi energi ing sektor domestik. Mekaten. Sampeyan ora bisa mbangun fasilitas produksi serius ing wong. Sampeyan perlu kanggo nggoleki sumber energi dhasar beda utawa nggedhekake nggunakake energi nuklir.
            1. AnakKuburanKuda
              +2
              22 May 2014
              Ana akeh kekurangan lan luwih penting.
            2. +4
              22 May 2014
              Mekaten. Sampeyan ora bisa mbangun fasilitas produksi serius ing wong.
              Lan aja ngomong. Aku meh ora bisa mbayangno pabrik peleburan aluminium utawa baja sing didhukung dening kincir angin utawa panel surya.
              wassat
        2. AnakKuburanKuda
          +2
          22 May 2014
          Jerman wis mimpin dhewe menyang buntu karo game karo energi alternatif. Kanthi investasi kolosal, ngasilake minimal.
          1. +5
            22 May 2014
            Quote: Bocah-bocah Ngubur Jaran
            Jerman wis mimpin dhewe menyang buntu karo game karo energi alternatif. Kanthi investasi kolosal, ngasilake minimal.

            Aku arep ngomong babagan "bali". Taman turbin angin iki wis dibangun ing segara. Padha ngginakaken akèh dhuwit ing construction saka iku, kang padha "ditarik metu" saka warga biasa dening ajeg mundhakaken prices kaping pindho saben taun. Lan supaya taman dumunung ing segara, iki Jerman lor. Nanging industri utamane ing ngendi energi iki dibutuhake yaiku ing tengah lan kidul Jerman. Jalur transmisi kanggo energi iki durung dibangun. Wiwit sing lawas ora dirancang kanggo iki. Kanggo mbangun dalan anyar, ora ana dhuwit. Wong-wong nesu amarga listrik dadi barang mewah. Iku mbebayani kanggo mundhakaken prices luwih. Mulane kincir angin ngadeg lan muter nalika nganggur.
            1. +1
              22 May 2014
              Kanggo mbangun dalan anyar, ora ana dhuwit.
              Sampeyan rada ora ngerti, ana dhuwit kanggo konstruksi, masalah yaiku masang kabel, nanging lagi nggarap masalah, turbin angin lagi tren, karyane utamane efektif 100 meter saka garis pantai, ana angin sing tetep lan liya-liyane. kuwat saka ndhuwur lemah.

              Amerika uga nandur modal akeh dhuwit ing turbin angin ... sampeyan bakal weruh sing kasengsem ing topik.
              1. 0
                22 May 2014
                Kasunyatane, subsidi kasebut dikurangi kanggo pambangunan rute kasebut. Awit sampeyan dhewe ngerti apa nesu wiwit mundhakaken prices kanggo listrik. tenogo. Ya, saliyane, rute kasebut kudu udhara, lan iki maneh protes ing Hesse lan Bavaria.
                Kutipan: 290980
                Amerika uga nandur modal akeh dhuwit ing turbin angin ... sampeyan bakal weruh sing kasengsem ing topik.

                Ya, aku ngerti yen General Electric nggawe turbin angin ing cedhak Reine.
        3. +5
          22 May 2014
          Aku nate nulungi kenalan nginstal hibrida (panel surya digabungake karo generator angin), banjur aku ngerti sethithik babagan prinsip lan skema operasi sing diarani energi "ramah lingkungan". Sawetara wong mikir yen baling-baling muter lan ngasilake energi, nanging wong nglumpukake ing endi wae. Aku ora ngerti cara kerjane ing skala industri, nanging kanggo jaringan pribadi nggunakake baterei lawas sing apik. Kajaba iku, ora siji utawa loro, nanging paling ora lima utawa enem potong. Lan ora ana sing ngganti.
        4. + 13
          22 May 2014
          Direncanakake kanggo ngoperasikake pembangkit listrik tenaga angin terapung kanthi kapasitas total nganti 10 gigawatt.

          Dijenengi sawise Don Quixote.
          Kanca manggon ing Jerman. Yen TV urip, lampune dipateni ing ngendi wae ora ana wong, ing kamar bocah-bocah komputer urip - peteng, padha adus bareng - supaya banyu ora mili, nalika sing pisanan lagi sabun. munggah, iku luwih duwe bathi kanggo mangan ing restoran ing lantai lemah - ora ana konsumsi banyu, listrik, pangan. Jamuan langka ing omah, nalika preian. Padha nyimpen kabeh - keperluan larang.
          Dadi, apik luck, Eropa nunggu sampeyan.
          1. +1
            22 May 2014
            Yen TV urip, lampune dipateni ing endi wae ora ana wong, ing kamar bocah-bocah komputer urip - peteng, padha ngumbah bebarengan - supaya banyu ora mili, nalika sing pisanan lagi sabun. , luwih nguntungake mangan ing restoran ing lantai dasar - ora ana konsumsi banyu, listrik, panganan


            Ketoke wong durung ngetung kemampuan finansial, mula padha ngirit kabeh, nanging beda karo sampeyan?

            bab lampu ing kamar sing ora ana wong, aku uga mateni lan menehi saran marang kabeh wong, ing lawang mlebu lampu uga ora urip kabeh wengi, ana mesin otomatis sing mateni lampu limang menit sawise diuripake. , lan 5 menit cukup kanggo mulih saka dalan.
      2. +3
        22 May 2014
        Suwene Eropa bakal dadi "milik sampeyan lan kita"

        Ora ana sampeyan lan kita, ana hedonisme ala sing diangkat dadi agama tanpa syarat, nggodha wong liya, kanthi biaya ekspansi kasebut ...
        1. +5
          22 May 2014
          ing dekade sing bakal teka, cadangan batu bara, minyak lan gas ing Eropa bakal garing

          Ing kene penulis dadi bungah banget. Minangka kanggo lenga lan, kanggo sawetara ombone, gas - ya, tenan, cadangan buktiaken tetep kanggo sawetara dekade (nanging maneh, njelajah!)...
          Ing tingkat konsumsi saiki, batu bara bakal tahan nganti pirang-pirang atusan taun (kayane kira-kira 2000, nanging iki ora nganggep pertumbuhan).
          Lan ing Jerman padha ngerti iki, supaya kabeh jinis pembangkit listrik tenaga angin luwih ngganggu, Jerman duwe cadangan batu bara sing signifikan - lan dheweke bakal ngandelake pembangkit listrik termal sing nganggo batu bara, ora peduli lingkungan ...
          AS uga duwe cadangan batu bara sing akeh banget lan wis ngekspor menyang Eropa kanthi jumlah sing akeh banget ...
      3. +6
        22 May 2014
        Eropa bakal milih tanggal 25 Mei, lan dudu Amerika Serikat.
    2. Komentar wis dibusak.
    3. + 19
      22 May 2014
      Saiki, Polandia utamane mine batu bara coklat, amarga nalika diobong, luwih akeh energi tinimbang batu bara atos.

      Lan tembung iki ngganggu aku ...
      Batubara
      Panjaluk "Batubara" dialihake menyang kene. Artikel kapisah dibutuhake ing topik iki.

      Batubara minangka watu sedimen sing minangka asil dekomposisi jero sisa-sisa tanduran (pakis wit, buntut kuda lan lumut, uga gymnospermae pisanan). Ing babagan komposisi kimia, batu bara minangka campuran senyawa aromatik polisiklik kanthi molekul dhuwur kanthi fraksi karbon sing dhuwur, uga banyu lan zat molah malih kanthi jumlah cilik impurities mineral, sing mbentuk awu nalika batu bara diobong. Batu bara fosil beda-beda ing rasio komponen konstituen, sing nemtokake panas pembakaran. Sapérangan senyawa organik sing mbentuk batu bara duwé sipat karsinogenik.

      Kandungan karbon batu bara, gumantung saka jinise, antara 75% nganti 95%. Dheweke ngemot nganti 12% kelembapan (3-4% internal), mula duweni nilai kalori sing luwih dhuwur dibandhingake karo arang coklat. Padha ngemot nganti 32% zat molah malih, amarga kang padha ignite uga. Iki kawangun saka batu bara coklat ing jerone kira-kira 3 kilometer.
      Batu bara coklat
      Artikel utama: Batubara coklat
      Batu bara coklat

      Batubara coklat ya iku batubara fosil kang atos kawangun saka gambut, ngandhut 65-70% karbon, duwé werna coklat, lan paling enom saka fosil arang. Iki digunakake minangka bahan bakar lokal lan uga minangka bahan baku kimia. Isine akeh banyu (43%) lan mulane nduweni nilai kalori sing sithik. Kajaba iku, padha ngemot akeh zat molah malih (nganti 50%). Iki kawangun saka residu organik sing mati ing tekanan beban lan ing pengaruh suhu sing dhuwur ing jerone kira-kira 1 kilometer.

      dadi prasaja kanggo analisis ... coklat ora bisa luwih apik tinimbang watu, malah menehi kritik saka jumlah karbon padha ngemot
      1. + 13
        22 May 2014
        Kutipan: Rostov
        Nalika diobong, ngetokake energi luwih akeh tinimbang watu.

        Iki uga nggumunake aku; ing sekolah dheweke kaya-kaya ngajari sing ngelawan (nanging sekolah Soviet sing salah). Ing salawas-lawase aku percaya yen batu bara coklat luwih murah, nanging luwih elek tinimbang batu bara. Menapa malih, nalika kapapar udhara, batu bara coklat kelangan kelembapan sing ana lan disintegrasi dadi bubuk (maneh, kaya sing diwulangake ing sekolah), sing ndadekake nyimpen ora menarik banget.
        Dadi penulis duwe kesalahan ing kasunyatan.
        1. kamulyan45
          +8
          22 May 2014
          Kelemahan utama Eropa yaiku kekurangan sumber daya alam. Kanggo dangu wong wis nindakake kegiatan ekonomi terus-terusan ing bagean donya iki. Mbalik ing Abad Pertengahan, alas-alas sing gedhé ditegor, lan pertambangan skala gedhé diwiwiti ing abad kaping 19. Mesthine, sikap sing ora sopan marang alam wis nyebabake polusi banyu lan pati gedhe saka organisme urip.

          "Nalika wit pungkasan ditegor, kali pungkasan diracun lan iwak pungkasan kejiret, wong kulit putih bakal ngerti yen dhuwit ora bisa dipangan." - Iki sing diomongake wong India.
          Film sing migunani, nonton, wektu sampeyan ora bakal boros.
          Yen sampeyan nambani alam kanthi cara iki, mula 3 planet kaya kita ora bakal cukup.
          1. 0
            22 May 2014
            matur nuwun. Film apik.
      2. GRUN
        +8
        22 May 2014
        Ya, ora ana mambu analisis ing kene ... 1. Penulis lali babagan batu bara ultra-murah sing diwenehake Amerika menyang Eropa. 2. Kasunyatan bilih batu bara ing Britain bakal entek ing 4 taun (mbok menawa produksi ora duwe bathi amarga biaya, utawa coking coal bakal entek, nanging pitakonan liyane, nalika biaya winates lan gelar mati).
        wenehana link kanggo sinau iki, aku pengin maca, mbok menawa penulis kesulitan terjemahan ...
        Batubara - Miturut cadangan batu bara. Batubara Britania Raya njupuk Panggonan liya ing Kulon. Eropah. Coal basins saka Great Britain digandhengake karo celengan karbonifer saka Caledonides lan mbentuk papat klompok: Kidul (43 milyar ton), Tengah (90 milyar ton), Lor (16 milyar ton) lan Skotlandia (13,5 milyar ton). Batu bara saka geni dawa nganti antrasit; kekandelan rata-rata lapisan yaiku 1-2 m.
        1. +5
          22 May 2014
          Ya, ora ana mambu analisis ing kene ...
          Artikel kasebut nyemprotake mutiara kaya saka selang:
          Saiki Polandia mrodhuksi utamané coklat batu bara, amarga nalika diobong, ngetokake energi luwih akeh tinimbang watu

          Yen mung penulis iki wis repot kanggo mriksa buku referensi (ora kanggo sebutno kasunyatan sing padha dhasar sing padha diwulangake ing kelas sekolah menengah kita) ... Ya, malah kene:
          [media=http://ru.wikipedia.org/wiki/Panas_Spesifik_pembakaran]
          Dheweke ora bakal nulis omong kosong kaya ngono.
        2. 0
          23 May 2014
          Britain bakal rauh banjir tanpa wektu kanggo nggunakake batu bara!
      3. +2
        22 May 2014
        Kutipan: Rostov
        coklat ora bisa luwih apik tinimbang watu,

        Iki dikomunikasikake marang siswa kelas 4 ing pelajaran sains. Nanging, Nanging, "spesialis modern sing cerdas banget," kaya Pak Vit, mikir sing sebaliknya. Mungkin dheweke ora duwe tujuan kanggo ngobong batu bara sing atos lan coklat ing tungku kanggo ngasilake energi termal lan banjur ngowahi dadi listrik, nanging nemokke cara liya. ? Dadi supaya dheweke nuduhake, kita bakal seneng ngrungokake, utawa luwih apik, supaya dheweke paten. Mungkin kita duwe panacea kanggo kabeh penyakit energi, sing ora bisa ditindakake dening kabeh jagad beradab?
        Aku uga weruh bedo iki ing artikel Pak Vit, nanging aku mutusaké kanggo ora isin wong ing kawitan, amarga dheweke ngrembug masalah mencet ing artikel.
      4. +3
        22 May 2014
        coklat ora bisa luwih apik tinimbang watu
        Ana kesalahan ing artikel kasebut.
        Antrasit sing paling intensif energi yaiku watu sing paling akeh ing kabeh watu eseman . Lan produk pangolahan batubara sing paling akeh energi yaiku coke.
        1. +2
          22 May 2014
          Antrasit sing paling intensif energi yaiku watu sing paling akeh saka kabeh watu. Lan produk pangolahan batubara sing paling akeh energi yaiku coke.

          Ayo kula nambah ... padha gawé coking coal saka antrasit.
      5. +1
        22 May 2014
        Kutipan: Rostov
        coklat ora bisa luwih apik tinimbang watu

        Ana teknologi Jerman lawas (mung siji pabrik sing isih ana, "RusOven" cedhak Krasnoyarsk lan ana ing Ukraina - nasibe ora jelas) - nggawe briket kanthi tambahan bitumen utawa produk panyulingan minyak liyane. Ana indikator sing cukup apik, lan sing paling penting, isi belerang sing kurang

        Wujud briket: wujud bantal
        Ukuran, mm 59 x 54 x 36
        bobot, g 78
        Kalor pembakaran kanggo bahan bakar garing, (Qir) kkal/kg min 6.900
        Kandungan sulfur, (Sdt), % 0.3 – 0.4

        Mung misale jek "RusOven" ditutup dening "manajer efektif" recourse
      6. +1
        22 May 2014
        iku, lan aku katon ing isi kalori coals beda, watu luwih kalori lan kurang isi awu. Donetsk contone
    4. +6
      22 May 2014
      Wong Eropa Gay wis rampung (tambahan sanksi). Saiki wong Cina wis tuku bensin, lan sampeyan kurang ajar.
      1. +5
        22 May 2014
        Artyom sing apik, kaya ngono, sanajan Medvedev dadi presiden, dheweke ujar ing rapat ing Eropa yen wektune mikir babagan carane kita bakal menehi panganan Eropa, lan kabeh wong ngguyu, kalebu kita, nanging dheweke ora pengin nambah. hubungan karo kita, padha miwiti ndhukung cubluk karo sanksi, Inggih, mesthi, ora saka dhewe free bakal salah siji.
      2. Komentar wis dibusak.
  2. +3
    22 May 2014
    Bener, Gedung Putih ora duwe kekuatan sing cukup: ora ana prasarana sing dibutuhake, lan volume produksi gas ing Amerika durung dadi gedhe kanggo mbanjiri Eropa kanthi "bahan bakar biru". Nanging sampeyan pengin ngganggu ...



    Nanging AS cukup bisa nyebabake perang ing UKRAINE ..... banjur, lah, pasar dodolan lan sumber daya anyar bakal tiba ing kanthong sampeyan.
    1. +1
      22 May 2014
      Iki mung salah siji saka gol ... Kanggo global alon pembangunan EU lan Rusia, padha mbusak saingan saka planet bumi.
      1. yur
        yur
        +2
        23 May 2014
        Kutipan: max 702
        Iki mung salah siji saka gol ... Kanggo global alon pembangunan EU lan Rusia, padha mbusak saingan saka planet bumi.
        Kasep, kasep, Amerika nyadari saingan ing Eropah (EU lan Rusia) kanggo mbusak mau. Kanthi tangane dhewe, dheweke wis ngunggahake pesaing global kanggo awake dhewe - China (sampeyan ora kudu nguber murah, sampeyan imam ngguyu ). Lan saiki India teka.
  3. +5
    22 May 2014
    Eropa kanthi piagam energi ... ing kapercayanku sing jero, nyopir dhewe menyang kondisi energi sing larang lan, minangka asil, ekonomi sing ora efisien ... iki minangka akibat saka kasunyatan ... sing keputusan digawe ing tekanan saka liberal (bisnis ijo) sing ora duwe kawruh sing cukup babagan perkara iki ... umume, keputusan digawe kanthi ati maneh (ya, katon kaya titik kaping lima).
  4. +4
    22 May 2014
    Wis wayahe negara-negara Eropa mikir apa butuh Uni Eropa, apa ora wektune mlayu?
  5. +5
    22 May 2014
    Nanging Vanga bener !!! Dheweke ujar manawa abad 21 bakal dadi jaman kebangkitan Rusia Agung !!! Kita dudu agresor, geyropa dhewe bakal nyusup nalika ngerti yen dheweke ora bisa lolos tanpa Inggih, kaya biasane, kita bakal ... kanthi welas asih lan bakal nampa ...
  6. victorTT
    +1
    22 May 2014
    batu bara coklat mrodhuksi panas kurang saka batu bara hard lan kurang energi. Penulis ketoke ora ngerti babagan iki. Supaya batu bara coklat dadi setara karo batu bara keras ing babagan output energi, kudu dikeringake saka kelembapan. lan luwih apik, antrasit minangka batu bara sing paling apik. Kanggo Eropa, aku mikir solusi sing paling apik yaiku tuku gas saka Iran. lan kanggo iki bakal perlu kanggo nggawe sawetara konsesi kanggo Iran lan rembugan. Gas Iran bakal cukup kanggo ngganti gas Rusia. lan kabeh iki omong kosong sing ora ana sing bisa ngganti gas Rusia.
  7. +4
    22 May 2014
    Aku mikir yen Rusia ora bakal nemokake dhewe ing posisi kuldi Buridan lan bakal gantian mangan saka saben armful saka HAY. Nanging, apa sing ditindakake saka sudut pandang gas.
    Lan kasunyatan sing wiwit munculé Uni Eropa Amerika Serikat wis ngasah dendam marang iku uga dikenal.
  8. +4
    22 May 2014
    Ta ta ta taaaaam, taaaa taaaa taaaa taaaaaaam.... (Beethoven) ngguyu

    Antarane liyane, kontrak wis ditandatangani karo China ... Hmmm ... Gambar unenviable muncul kanggo wong gay. Iku wektu kanggo wong-wong mau dadi apikan, affectionate lan sinau kanggo mlumpat liwat perch ing printah. Miturut cara, Arktik uga diwasa ing kene. Iku apik yen kita manggon ing Rusia, kanca-kanca :)
  9. +4
    22 May 2014
    Amerika Serikat minangka mungsuh kabeh urip ing planet Bumi ... wektu kanggo nambani penyakit iki sadurunge mateni kabeh wong
  10. 0
    22 May 2014
    Eropa kaya pangilon Departemen Luar Negeri, sampeyan ora bisa adoh karo pikirane wong liya ...
  11. +3
    22 May 2014
    Ya Eropa kebanjiran kolom kalima Amerika, dheweke duwe kaya dolanan ing senar, nalika Amerika ditarik, dheweke bakal nari. Frau Merkel kaya asu puteran sing dilatih ing ngarep Obama.
  12. 0
    22 May 2014
    Inggih, iku bakal banget cukup kanggo Eropah kanggo ndhukung lan bantuan ing construction saka South Stream. Banjur Ukraina bisa Cut pipo menyang logam. Lan ing mangsa ngarep bakal cukup kanggo ngisi ora nganggo dhuwit, nanging kanthi teknologi lan sarana produksi. Sebagean, paling ora.
  13. 0
    22 May 2014
    Kutipan saka sscha
    Nanging misale jek kula wis nyatakake kasunyatan, penulis ora takon siji pitakonan - Suwene? Suwene Eropa bakal dadi "milik sampeyan lan kita"? Mungkin wektune kanggo mutusake prioritas lan milih kursus sampeyan dhewe? Ing cahya saka kasunyatan cepet ganti ing donya iki, misale jek sing pemain pinunjul ing Eropah ora bakal bisa njagong ing bench. hi

    Apa sumber daya bakal entek lan dheweke bakal ngedol awake dhewe, kanthi kabeh giblets !!?
  14. +3
    22 May 2014
    Kanggo 36 taun kepungkur, kabeh sing dakrungu yaiku Kulon lan Amerika ana ing pinggir, lan sakperangan alesan bokong kita tansah ana ing kene.
  15. potap48a
    +1
    22 May 2014
    omong kosong penulis babagan kasunyatan sing heyropa pengin kekancan karo kita. Pamrentah dheweke ora pengin lan mbuwang lendhut menyang kita, utamane mbah Merkel. .. nerbitake terus-terusan babagan sawetara sanksi. Yagene geyropa ora bisa ngirim ov nah ... yen perlu kekancan karo Rusia? Kabeh wis diputusake wis suwe. Nelukake Hohland lan wiwiti njarah rampasan sing ora bisa dikendhaleni, ngetokake gas lan mineral liyane. Dheweke bakal nindakake iki lan ngedol kabeh sing diekstrak menyang Geyropa kanthi rega "kurang", kaya sing diucapake. Geyropa wis nyumerepi kupinge lan percaya kabeh, nanging dheweke bakal diapusi kaya bocah sing arep sekolah!!!! Saiki kita ora butuh wong-wong mau. Kita duwe kabeh gas menyang China lan supaya padha mati ana ing geyrope. Pengeran!!!! Menehi 2-3 mangsa adhem sabanjure. Mungkin iki bakal nyelehake dheweke ing panggonane
  16. +1
    22 May 2014
    "Smoke break" lan nunggu kunjungan saka EU menyang Rusia. aran Ayo dadi!
  17. vvs
    vvs
    +2
    22 May 2014
    Omong kosong, contone, ing bis sampeyan njaluk kanggo ngulungake ongkos menyang kondektur, nanging sing antarane sampeyan ora gelem nyerahke ongkos, masalah sapa? Ing urip nyata, kondektur bakal nyurung dalan menyang wong akeh amarga dheweke luwih kasengsem
    1. +1
      22 May 2014
      Omong kosong, contone, ing bis sampeyan njaluk kanggo ngulungake ongkos menyang kondektur, nanging sing antarane sampeyan ora gelem nyerahke ongkos, masalah sapa? Ing urip nyata, kondektur bakal nyurung dalan menyang wong akeh amarga dheweke luwih kasengsem
      - kesimpulan: pembayaran ing lawang mlebu (yaiku "turnstile")
  18. +1
    22 May 2014
    Wiwit saiki, saben turis Eropa wajib nggawa paling ora tas batu bara saka negara-negara kanggo nylametake ekonomi EU. wassat lan ing Foggy Albion pambangunan pembangkit listrik kabut pisanan ing donya diwiwiti ngguyu bakal siap ing telung atus taun amarga insinyur durung ngerti persis apa sing kudu dibangun lan kaya apa umume. wong bodho
    1. Komentar wis dibusak.
  19. +1
    22 May 2014
    Ora suwe, tembung-tembung kasebut ujar manawa "ora adil yen siji negara duwe sumber daya alam sing akeh banget" ... Mbok menawa bakal ana usulan kanggo "nuduhake" (lan ora kanggo dhuwit). Oh, aku ora pengin ... Pangarep-arep mung ana ing sekutu sing setya - tentara lan angkatan laut.
  20. +1
    22 May 2014
    Eropah mikir kanggo dangu. Sapa sing ngerti apa sing bisa kedadeyan ngguyu

    http://topwar.ru/uploads/images/2014/461/afeo588.jpg
  21. Manul49
    +1
    22 May 2014
    Kutipan saka victorTT
    Tambang Polandia utamane batu bara coklat, amarga nalika diobong, luwih akeh energi tinimbang batu bara atos.

    Efisiensi batubara coklat yaiku 43%, sing tegese yen wis rampung diobong, 57% awu dibentuk lan ngasilake panas sethithik, dene batu bara atos nduweni efisiensi 84-93%, yaiku, meh kabeh kobong, ngeculake. panas maksimum.
  22. +3
    22 May 2014
    Ban Gayropa akeh, kok butuh bensin, nek musim dingin diobong terus anget. Tapi nek kurang, macet-macetan.
  23. +1
    22 May 2014
    Kutipan saka sscha
    Nanging misale jek kula wis nyatakake kasunyatan, penulis ora takon siji pitakonan - Suwene? Suwene Eropa bakal dadi "milik sampeyan lan kita"? Mungkin wektune kanggo mutusake prioritas lan milih kursus sampeyan dhewe? Ing cahya saka kasunyatan cepet ganti ing donya iki, misale jek sing pemain pinunjul ing Eropah ora bakal bisa njagong ing bench. hi

    Ukraina wis duwe gagasan carane njagong ing kursi loro. Saiki kita nonton.
  24. belagor
    +1
    22 May 2014
    Donya dadi gumantung banget marang hidrokarbon lan energi nuklir. Sumber daya loro-lorone wis nyedhak deplesi (nganggep total konsumsi / produksi). Kajaba iku, panggunaan kasebut ngganggu ekosistem lan iklim planet kasebut. Populasi ing donya akeh banget lan terus berkembang. Ora bisa kanthi fisik nyedhiyakake sumber energi alternatif kanthi lengkap. Sumber daya gratis planet iki diwatesi, nanging ambisi saya mundhak.
    Nemokake dalan metu ora gampang, nanging bakal ana watesan.
  25. +2
    22 May 2014
    Putin ngandhani wong Eropa biyen yen sampeyan pengin panas karo kayu, sampeyan isih kudu menyang Siberia kanggo njaluk. Pranyata padha ora ngrungokake kanthi teliti. Utawa tembung Siberia rampung nyebul pikirane? wassat
  26. +1
    22 May 2014
    Perlu nggunakake cara produksi energi sing serius ...
  27. 0
    22 May 2014
    Penulis nulis tanpa ngerti apa sing diomongake, paling ora dheweke sinau ing sekolah. Ana akeh babagan batu bara ing buku teks geografi lan diterangake kanthi rinci; batu bara ora bakal entek ing Inggris sesuk, lan mesthi ora ana ing Jerman. Sumber energi alternatif wis mbuktekake awake dhewe apik banget, penulis uga durung maca babagan iki. Umume sedih
  28. +2
    22 May 2014
    Suwene sampeyan bisa mbaleni bab sing padha? Pranyata wong Cina butuh gas kita. Lan supaya wong Eropa tuku bahan bakar sanajan ing Mars yen ora pengin gas Rusia. China mungsuh Amerika, lan yen mangkono, mungsuh mungsuhku iku kancaku.
  29. +1
    22 May 2014
    A relatif ngomong ing Skype (ing mangsa) karo kanca (dheweke lunga menyang Jerman ing 1994) lan ngandika, apa sampeyan lungguh ing jaket?
    Kita nyimpen ngandika))
  30. +1
    22 May 2014
    Nggunakake destabilisasi ing Ukraina minangka tutup, Amerika Serikat bisa kanthi ngilangi pasokan gas menyang Eropa, nyalahake Moskow kanggo kabeh. Kanggo nindakake iki, cukup nelpon sawetara menyang Kiev, lan pipelines utama bakal mandheg. Iki bakal duwe peran kanggo ngrusak hubungan antarane pimpinan Moskow lan Eropa, lan bakal migunani kanggo Amerika Serikat.


    Inggih nggih! Ora perlu fantasi. Ana Nord Stream. Dheweke duwe EMNIP 30% underload miturut syarat paket energi 3. Dadi, contone, Jerman mesthi ora bakal ditinggal tanpa gas.
  31. padonok.71
    0
    22 May 2014
    Lenga, gas, batu bara, lan sapiturute kabeh minangka bagean saka Tanah Air kita. Bagéyan saka kasugihan sing diparingaké déning Gusti Allah lan Leluhur kita. Lan saiki kita lungguh lan ngrembug sapa sing arep ngedol kabeh. Ora kanggo multiply, ora kanggo nelukake, nanging kanggo SELL!!! Kaya pedagang pungkasan. Aku isin iki sadurunge Leluhurku, sadurunge para Dewa. opo ora?
    1. 0
      22 May 2014
      Tambah lenga, gas lan batu bara - wah, sampeyan ngrusak !!! wassat
  32. Arzamas
    +1
    22 May 2014
    Konfirmasi liyane yen politik gedhe ora luwih saka perjuangan kanggo sumber daya!
  33. +1
    22 May 2014
    [Kita bakal njupuk bahan bakar saka setan, dheweke ora bakal duwe apa-apa kanggo panas boiler karo - V. Vysotsky]


    Transisi menyang batu bara kanggo Eropa bakal bali menyang Zaman Batu. Ing wektu sing padha, munculé udan asam, sing wis dilalekake, ora bisa dihindari. Kajaba iku, gas digunakake ora mung kanggo pemanasan, nanging perlu kanggo industri kimia Ing Amerika Serikat, contone, batu bara digunakake akeh Digunakake ing generasi listrik lan iki ndadekake iku bisa kanggo ngurangi biaya kilowatt-jam Mung Amerika ora ngomong yen pembangkit listrik termal duwe pipa sing dhuwur banget lan komponen asam ditiup angin ing wilayah tanggane. Sampeyan kudu mikir luwih apik sadurunge melu petualangan gas.
  34. +1
    22 May 2014
    Penulis nulis yen karo sawetara telpon saka Fashington menyang Kiev, sampeyan bisa ngethok pipa gas utama ing Ukraina. , scoundrels, swindlers - kabeh epithets iki cocog karo wong-wong mau. Lan wong bodho, ora, yen junta Kiev nutup pipa gas ing wayah esuk, banjur ing wayah sore bakal dicekel dening wani "Solds", dipimpin dening Merkel pribadi. Iku misale jek kula, padha ora bakal ngadeg ing upacara karo tawanan. Mulane, pipa gas wis functioned lan bakal terus bisa. EU sing mung kudu terus.
  35. padonok.71
    0
    22 May 2014
    Kutipan saka nikcris
    Tambah lenga, gas lan batu bara - wah, sampeyan ngrusak !!! wassat

    Sumber daya umume dadi kuwat. Tambah sumber daya kanthi ngembangake wilayah. Lan kanggo wong-wong sing numpak sepur waja, ana sumber daya sing bisa dianyari. Contone, kayu (sing uga kita perdagangan banget sukses loro tengen lan kiwa). Ora perlu distorsi.
  36. 0
    22 May 2014
    ora ana sing duwe otak kanggo nyipta saringan normal kanggo pembangkit listrik termal lan banjur bakal dadi paling ramah lingkungan sanajan ana batu bara.
  37. 0
    22 May 2014
    Artikel kasebut paling ora kontroversial. Ayo njupuk mutiara iki: "Kelemahan utama Eropa yaiku kekurangan sumber daya alam."
    Kasunyatan - ana sawetara alas ing Eropah. Nanging wadyabala Gayus Julius Caesar ngliwati alas, luwih kenthel tinimbang taiga Siberia. Wong-wong mau menyang ngendi? Sing bener - padha ditegor lan diobong. Sawise kabeh, terobosan ekonomi lan teknologi ing Eropah ing abad 17-19 ora kelakon kanggo apa-apa. Amarga rampokan predatory sumber daya dhewe lan karusakan saka ekologi dhewe. Lan ora mung alas, batu bara, lenga, banyu - uga. Nanging angger-angger konservasi padha kanggo saben wong - kabeh sing dipangan kanggo maju saiki wis alon-alon.
    Tuladha? "Ing babagan produksi gas alam, Inggris rangking 2nd (1981) ing Eropa Kulon (19,7% produksi), sing nyukupi kabutuhan negara. Kira-kira 90% gas diprodhuksi saka lapangan lepas pantai." "Industri batu bara Inggris ngrambah wutah paling dhuwur sadurunge Perang Donya I 1-1914, nalika 18 tambang dioperasikake ing negara kasebut (kanthi total produksi taunan 3270 yuta ton batu bara, sing 292 yuta ton diekspor), banjur wiwit mudhun. "C Ing taun 98, eksploitasi celengan sing dieksplorasi diwiwiti, sing pisanan lan paling sugih yaiku lapangan gas Norwegia Ekofisk, saka ngendi, ing enem taun, "bahan bakar biru" wiwit mili liwat gas 1971 km dawa. pipeline menyang kutha Jerman Emden Rauh wong Norwegia njelajah sawetara celengan liyane gedhe - Frigg, Statfjord, Heimdal, Oseberg, Gullfaks (padha wis dikembangaké wiwit 442-1970s), lan banjur Troll - paling gedhé ing Segara Lor (iku dumunung 80 km saka pesisir). Gas mentah mili saka platform pengeboran menyang pesisir, ing ngendi dimurnèkaké lan disedhiyakake liwat pipa 60 km dawa menyang Belgia lan Jerman. tambah produksi saben dina kanggo 1100 yuta m³, nanging uga ngalih operasi platform kanggo mode otomatis, kontrol saka dharat. Gas Norwegia mlebu ing Jerman, Belgia, Inggris Raya lan Prancis liwat rong jalur utama, ing sisih wétan menyang Jerman liwat telung pipa gas (Norpipe, Europipe lan Europipe ΙΙ), lan cabang kulon nyedhiyakake gas menyang Belgia (Zeepipe) lan Prancis. (Franpipe); pipa gas dibangun menyang Kapuloan Inggris (Westerled). Kapasitas total kabeh sistem luwih saka 100 yuta m³ saben dina. .
    artikel kontroversial.
  38. +1
    22 May 2014
    penulis --- sinau fisika pisanan!
    lan MINYAK lan GAS - RENEWABLE RESOURCES! ana laporan sing ditutup!
    lan ngidoni ing kupinge wong-wong!- AJA PERCAYA!
    1. 0
      22 May 2014

      lan MINYAK lan GAS - RENEWABLE RESOURCES! ana laporan sing ditutup!



      Langgananku... ngono wae.
  39. 0
    22 May 2014
    Kutipan saka Nitarus
    penulis --- sinau fisika pisanan!
    lan MINYAK lan GAS - RENEWABLE RESOURCES! ana laporan sing ditutup!
    lan ngidoni ing kupinge wong-wong!- AJA PERCAYA!

    Institut Riset Gas Ukhta mbuktekake iki
  40. +1
    22 May 2014
    Kabeh kalkulasi sing diragukan babagan "tambang batubara gas" ora dadi titik :) . Nanging muspra, ing oyod - Kuda Amerika + marianettes (Lithuania Polandia) ing Ukraina = "garpu" Eropa (nyata) Jerman Prancis, lsp. Otak-otak wong Éropah bakal bisa, utawa bakal rusak.
  41. 0
    24 May 2014
    Dheweke ujar manawa pasa migunani, otak ngresiki lan wiwit kerja, utawa duwe jinis pedunung anyar sing wis dikembangake ing geyrop - Tanpa otak, pasa lan padusan Charcot ora bakal mbantu? wassat am

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"