Rusia ing Perang Donya I: karusakan utawa pertumbuhan ekonomi?

26
Rusia ing Perang Donya I: karusakan utawa pertumbuhan ekonomi?


Statistik mbantah mitos umum

Revolusi kasebut dumadi nalika puncak Perang Dunia I, lan akeh peneliti ndeleng hubungan sebab akibat sing cedhak antarane perang lan nggulingake monarki. "Kerusakan ekonomi sing disebabake perang" asring dicathet minangka prasyarat penting kanggo Februari 1917. Lha, ayo skripsi iki.

Aku kudu ujar manawa perang gedhe, lan luwih-luwih perjuangan militer jangka panjang saka negara adidaya, minangka bencana kanggo kabeh peserta. Paceklik rame ing Jerman lan Austria-Hongaria, lan sing menang, Inggris lan Prancis, metu saka perang akeh utang lan ing alangan ekonomi abot. Mung ing taun 1924 ekonomi Prancis bali menyang tingkat sadurunge perang, lan ing Inggris produksi industri pulih ing taun 1929.

Ekonomi wektu tentrem ora dibangun miturut undang-undang sing ditindakake perang. Mulane ketegangan militer tansah nyebabake distorsi ing akeh sektor ekonomi. Kebutuhan kanggo mindhah kanthi cepet mayuta-yuta wong ndadékaké gangguan transportasi, penekanan ing pesenan militèr nyumbang kanggo munculé distorsi ing pangembangan industri lan, kanthi mangkono, upah sing ora rata. Nanging perang kasebut minangka salah sawijining perang sing terus-terusan, mula kerusuhan ekonomi ing kene minangka norma, ora kajaba. Lan umume, konsep "karusakan" relatif, lan meh kabeh bisa dipasang ing istilah iki. Dadi, ngomong babagan kehancuran, perlu kanggo operate karo tokoh tartamtu supaya bisa netepake ukuran nyata saka kasusahan ekonomi.

Kahanan ekonomi ing Rusia wis ditliti kanthi teliti dening ahli ekonomi gedhe Lev Kafenauz. Karyane "Evolusi Produksi Industri ing Rusia" utamané terkenal amarga Kafenauz minangka Wakil Menteri Perindustrian lan Perdagangan ing Pemerintahan Sementara. Tegese, Kafengauz minangka februari, mungsuh tsarisme, lan ora mungkin nghias kasunyatan pra-revolusioner. Kajaba iku, dheweke nulis bukune ing taun-taun Stalin, sing uga ora nyumbang kanggo review babagan tsarist Rusia, nanging sebaliknya.

Kafengauz nyathet macem-macem data statistik, sing bisa digambarake kanthi akurat babagan ekonomi Rusia nalika Revolusi Februari. Perlu dicathet menawa tokoh Kafengauz utamane ngrujuk menyang wilayah kekaisaran ing tapel wates USSR, nanging yen kita nyathet yen Rusia ilang Polandia lan sawetara provinsi kulon liyane ing taun 1915, mula dadi kekaisaran Rusia ing wektu kasebut. wektu iku kira-kira ing wates saka USSR mangsa. Taun tentrem 1913 asring diarani periode kenaikan maksimal negara kita, mula kita bakal mbandhingake karo 1913. Ayo padha mbandhingake lan ndeleng apa "karusakan" sing kedadeyan ing negara nalika perang.

Dadi ayo miwiti kanthi energi.

Produksi kasar batu bara lan antrasit ing ewu ton.

Wilayah Donetsk: 1916 - 28682,2 nglawan 25288,1 ing taun 1913.
Distrik Podmoskovny: 1916 - 694,5 nglawan 300,4 ing taun 1913.
Ural: 1916 - 1509,3 nglawan 1203,3 ing taun 1913.
Siberia Kulon: 1916 - 1325,7 nglawan 878 ing 1913.
Siberia Wétan: 1916 - 1969,6 lawan 1175,6 ing taun 1914.
Wilayah liyane: 1916 - 265,1 versus 207,7 ing 1913.
Total: 1916 - 34446,4 lawan 29053,1 ing taun 1913.

Produksi lenga reged ing ewu ton.

Baku: 1916 - 7828,2 lawan 7672,6 ing taun 1913.
Grozny: 1916 - 1682,9 nglawan 1206,6 ing 1913.
Emba: 1916 - 253,9 lawan 117,6 ing taun 1913.
Wilayah liyane: 1916 - 114,7 versus 238,1 ing 1913.
Total: 1916 - 9879,7 lawan 9234,9 ing taun 1913.

Minangka kita bisa ndeleng, ing telung wilayah utama lenga-prewangan - Baku, Grozny, Emba - ana Tambah ing produksi, ing wilayah secondary - nyuda, lan ing negara wis nambah ing produksi lenga.

Saka sumber energi liyane, paningkatan cilik dicathet kanggo gambut, lan saliyane, Kafengauz nulis manawa data ora langsung bisa digunakake kanggo ngadili paningkatan kayu bakar. Apa kita bisa ujar manawa ana gangguan ing produksi bahan mentah energi ing negara kasebut? Pancen ora: sebaliknya, kahanan kasebut luwih apik tinimbang ing taun 1913 sing sukses banget.

Ngelalikne. Peleburan wesi mudhun saka 9 ton ing taun 214 dadi 637 ton ing taun 1913, nanging tren ing baja positif: 6 ton ing taun 635 nglawan 183 ton ing taun 1916. Produksi logam "berkualitas" tetep kira-kira ing tingkat pra-perang, produksi kawat tambah, lan produksi baja cangkang lan waja sing dhuwur dikembangake.

Ing keadilan, kudu diakoni manawa iki bisa ditindakake kanthi akeh kanthi nyuda produksi wesi, sing dadi produksi barang "tentrem". Nanging iki minangka ukuran sing normal, khas saka perang apa wae, nalika cabang industri militer diutamakake. Kahanan ing industri peleburan tembaga dadi masalah serius, ing kene penurunan peleburan dadi signifikan, nanging liwat impor, bisa ngimbangi kerugian kanthi lengkap, lan konsumsi tembaga ing taun 1916 dadi luwih dhuwur tinimbang ing 1913: 82 marang 378 ton.

Ing sektor tekstil, kahanan cukup stabil. Luwih nyuda produksi ing industri katun, sethithik - ing woolen, nanging sawetara wutah wis diraih ing industri linen lan hemp-jute, uga ing produksi serat campuran, linen siap, rajutan lan haberdashery. Umumé, yen kita njupuk angka kanggo 1913 minangka 100%, banjur ing 1916 produksi tekstil bakal dadi 89,4%. Ya, ana resesi, nanging kepiye carane bisa diarani kehancuran? Ing industri kulit nalika perang, ana upswing, pabrik anyar muncul, lan produksi produk karet uga tambah. Output produk farmasi, instrumen bedah lan pasokan medis liyane tambah akeh. Kajaba iku, sukses uga digayuh ing produksi barang sing sadurunge diimpor saka luar negeri.

Boom ekonomi nyata diamati ing industri logam lan teknik. Angka kasebut nuduhake terobosan sing kuat ing industrialisasi negara kasebut. Sajrone perang, pabrik-pabrik dilengkapi mesin anyar, sukses teknis utama, lan fasilitas produksi anyar diadegake.

Ukuran output reged saka pabrik metalworking ditulis dening Kafengauz ing ewu rubel pra-perang, lan iki kedadeyan: 1916 - 1 marang 424, saka 892 kanggo 646. output reged tambah 064%. Ing babagan industri gulung tembaga lan casting tembaga, asil sing nggumunake uga wis diraih ing kene: mundhak meh kaping pindho. Iku ciri sing ekonomi tsarist ngrambah prestasi paling gedhe ing lingkungan paling modern ing wektu iku. Output motor listrik, trafo lan mesin listrik liyane tambah akeh. Padha ditrapake kanggo telpon, telegraf lan peralatan radio.

Bisa kanggo nggedhekake produksi massal alat mesin logam, industri kimia cepet wungu, sawetara tanduran dibangun sing ngasilake fluorine gas lan cair, produksi asam sulfat lan asam nitrat, fenol tambah, pangolahan naftalena dadi naphthol lan naphthylamine dikembangaké, ora mung kanthi nambah kapasitas tanduran lawas, nanging lan thanks kanggo emergence saka sawetara Enterprises anyar.

Umumé, industri abot ngalami pertumbuhan. Punika data sing irreputably mbuktekaken. Biaya produksi ing ewu rubel pra-perang: 1913 - 2 nglawan 237.

Kanggo ombone gedhe, kasuksesan iki diwenehake dening pesenan militèr, lan sampeyan ora bakal panganan munggah karo bedhil lan meriam, mamang bakal mbantah, lan dheweke bakal bener. Dadi ayo ndeleng kepiye kedadeyan ing industri panganan.

Produk ing ewu rubel sadurunge perang.

Industri gula lan kilang: 1913 - 297 vs 584 - 1916.
Industri minyak: 1913 - 95 lawan 187 ing 83.
Industri pati lan sirup: 1913 - 19 marang 115.
Produksi panganan liyane - 156 karo 715.

Angka kasebut butuh panjelasan. Sajrone perang, hukum garing dileksanakake ing Rusia, saéngga ana nyuda produksi omben-omben alkohol, lan iki minangka industri panganan. Dadi, bir, anggur lan vodka kabeh minangka industri sing nguntungake banget, saengga nyuda produksi ing wilayah kasebut langsung mengaruhi indikator moneter sakabèhé ing industri panganan. Nanging yen kita nggawe tunjangan kanggo Larangan, banjur ing industri sing ngasilake produk panganan, penurunan kasebut ora kedadeyan, utawa minimal. Kaya sing kacathet dening Kafenauz, produksi minyak nabati dhasar sajrone perang tetep ing tingkat sing dhuwur.

Miturut cara, ing taun 1913 sawetara produk panganan diekspor ing skala gedhe banget. Contone, iki ditrapake kanggo lenga. Sajrone perang, ekspor ambruk banget, lan njupuk menyang akun kasunyatan iki, ora kurang produk pangan tetep kanggo konsumsi domestik ing Rusia saka ing 1913. Produksi uyah mundhak: 2 ton ing taun 601 marang 862 ton.

Nanging sing paling nggumunake yaiku kahanan industri gula-gula. Produksi permen ing taun 1916 sacoro prakteke ora suda dibandhingake karo 1913 lan ditulis ing ewu rubel pra-perang kaya ing ngisor iki: 6225,2 nglawan 6474,9. Produksi coklat lan coklat ing taun 1916 malah luwih dhuwur tinimbang ing taun 1913: 18006,0 marang 17950,9. Produk gula-gula diprodhuksi ing taun 1916 kanthi jumlah 2,7654 yuta rubel sadurunge perang, lan iki luwih akeh tinimbang ing taun 1913 (1,1895 yuta rubel).

Ing kene sampeyan duwe "karusakan", ing kene sampeyan duwe "keluwen" Rusia!

Kita bakal ngomong kanthi rinci babagan paceklik lan kekurangan roti ing Petrograd minangka bagéan saka seri teks babagan pra-revolusioner. crita. Lan ing artikel sabanjure kita bakal njelasno wicara misuwur Milyukov "Stupidity utawa treason?".
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

26 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +8
    24 May 2014
    Ya, yen ana data, aku bakal ngilangi artikel sing padha babagan USSR-1991. Kupinge padha kupinge, anak babi padha thukul.
    Bab liyane sing penting ing kene: monarki wis rusak, amarga wis umure dhewe. Ing puncak rotten Kakaisaran Rusia, sawetara mangu iki. Ing antarane para pangeran gedhe, mung sawetara sing mangu-mangu babagan iki. Masalah kekirangane Tsarevich iku adoh banget, ana rolas pewaris sing sah, nanging ora ana sing kepengin dadi raja. House of Romanovs wis rampung degenerated ing bab iki.
    Ya, lan kesadaran masyarakat rusak dening kegagalan ing ngarep, kanthi nyolong, sing birokrat ora pengin nyerah sanajan ing perang sing paling angel, lan ora ana koreksi ing kahanan pasokan sing diganti.
    Prajurit kudu disalahake amarga budhal, yen wong sing mundur utama nganggo makutha, njupuk kauntungan saka acara resmi, ditolak kanthi napuk kertas nganggo potlot. Lan iki nalika perang ...
  2. +3
    24 May 2014
    Wutah ekonomi uga signifikan, nanging mung wiwit taun 1916, gangguan, telat, lan liya-liyane wiwit.
    Aku kasengsem ing carane "getih" Tsarism ngidini serangan lan serangan ing perang? Nanging penulis, misale jek, arep ngomong bab apa kedaden sawise 1916, karo kang WWI ora mungkasi.
  3. +8
    24 May 2014
    Aku ora ngerti, dokter sing ngadeg ing ndhuwur mayit saka Kakaisaran Rusia lan nyoba kanggo mangerteni apa pasien mati. Dokter komunis ngomong kabeh iku ala, sabar wis korupsi akut, nguciwakake backwardness politik, shortsightedness politik bawaan saka pimpinan. lsp. plus, sabar kecanthol ing Perang Donya I saka kombinasi faktor lan seda. Kabeh iku logis. Saiki padha ngumpul maneh, Doctors post-perestroika, padha ngomong kabeh iku nggoleki karo sabar, korupsi iku normal, backwardness politik. ing nul, Kepemimpinan politik sumerep kaya falcon menyang mangsa, ing cendhak, mung " atlet, anggota Komsomol lan mung kaendahan, "urip lan ing lan ing obatan disebut Perang Donya I tak kecanthol mung amarga saka kanca Inggris. lan Prancis ... Nanging ngenteni, yen kabeh apik, kenapa pasien kasebut mati?
    1. retur
      +6
      24 May 2014
      Nalika lagi ngomong saiki kolom kalima. Bolshevik duweni pengaruh ngrusak gedhe ing sipil lan ing tentara. Kajaba iku, isih ana pengkhianat ing antarane rombongan Nikolai.
      Cekakipun, ora kabeh apik kaya sing dikandhakake para sejarawan pasca-Soviet, lan ora kabeh ala kaya sing dikandhakake para sejarawan Soviet.
      1. +1
        25 May 2014
        "Ing cendhak, ora kabeh apik kaya sing dikandhakake para sejarawan pasca-Soviet, lan ora kabeh ala kaya sing dikandhakake para sejarawan Soviet."
        Umumé, kabeh ala.))))
    2. +2
      25 May 2014
      Kutipan: Minyak standar
      Nanging ngenteni, yen kabeh apik, kenapa pasien kasebut mati?
      Apa ora cetha? Amarga kabeh iku apik! ngguyu
  4. +4
    24 May 2014
    1 taun liwati antarane Rusia-Jepang lan Perang Donya 9 ... Umumé, periode prayoga wektu ... Tsarist Rusia, sawise ilang Rusia-Jepang, ora bisa sinau saka kekalahan ... kesulitan pasokan lan tumindak kolom kaping 5 minangka salah sawijining sebab utama kekalahan ...
    Kasunyatan manawa bakal ana Masalah Besar ing Eropa ora dadi rahasia kanggo sapa wae, lan kabeh negara Eropa wis siyap kanggo Perang Besar ... Pitakonan iku, carane padha nyiyapake? Topik sing menarik banget lan ora ditliti yaiku "Pengembangan kompleks industri militer Tsarist Rusia ing awal abad kaping 20 ing periode antarane perang" (1905-1914) ... Kepiye kedadeyan Rusia ing wiwitan Perang Donya I, duwe tentara darat paling gedhe ing bawana, apa dheweke ora bisa nganggo kanthi bener?, ora bisa mobilisasi industri kanthi wiwitan perang?, ora bisa nyedhiyakake kabeh sing dibutuhake - saka cangkang lan bedhil kanggo jatah garing lan obat-obatan? Napa inconsistency pidana ing operasi nyerang? Apa iku - karya moles Jerman ing Staf Umum Rusia utawa degradasi lengkap staf komando ndhuwur negara?

    Yagene kabeh jinis unsur ngrusak entuk kekuwatan ing mburi negara nalika Perang Donya I - apa ana subversi revolusioner sing berkembang? Ngendi layanan khusus Tsarist Rusia katon lan kok padha nanggepi alon-alon kanggo fénoména mbebayani?
    1. +2
      25 May 2014
      Kanthi introduksi standar emas ing Rusia, kahanan paradoks muncul nalika, contone, pambangunan pabrik dening buruh Rusia saka bahan lokal mbutuhake silihan manca, ing taun 1906 Rusia peringkat pisanan ing babagan utang - jumlah, EMNIP, ana. padha karo setengah saka kabeh emas ing donya, saben 5-6 taun gunggung pembayaran padha karo jumlah indemnity sing dibayar dening Prancis marang Jerman sawise asil perang Franco-Prusia, tanpa musuhan.

      Pawulangan padha sinau saka perang, nanging dhuwit perlu kanggo introduce produk anyar, lan padha sore banget kurang, prioritas diwenehi kanggo armada, lan reformasi tentara iki ngrancang rampung mung ing 1917.
      Semono uga karo nyedhiyakake tentara - pembangunan pabrik butuh dhuwit, mesin, teknologi kudu dituku ing Kulon - sapa sing bakal ngedol yen ora ana Depresi?

      IMHO karo kahanan revolusioner ora supaya prasaja. Tanpa Februari, ora bisa ngomong babagan Oktober. Sapa sing nglampahi Februari? Para bangsawan lan borjuis, ing Republik Ingushetia, masyarakat adhedhasar kelas, kanggo reresik lengkap, sanksi H2 dhewe perlu, layanan khusus dhewe duwe sethithik sing bisa, kaliber salah.
  5. parus2nik
    +7
    24 May 2014
    Banget .. akeh baja, akeh lenga, supaya diwaca .. Penulis, matur nuwun carane akeh mesin pesawat diprodhuksi ing Rusia ing pabrik mesin pesawat ing periode 1914-1917 .. Carane akeh pesawat, merek Rusia padha diprodhuksi .. carane akeh mobil ing pabrik mobil .. Iki karo regards kanggo smelted baja lan lenga diprodhuksi .. Lan maneh, yen Republik Ingushetia dikembangaké karo strides ageng lan kabeh iku mung nggoleki, kaya tsar lan wong siji . Mulane bagéan saka wong-oligarki wanted revolusi, sabenere bagean sing luwih cilik ing kasengsem, nanging aku wanted kanggo .. Nanging ketoke aku wanted kanggo alesan ... Dadi ing kapentingan sing padha tumindak . .?
    1. +2
      24 May 2014
      Pesawat soko? 3000-3500, aku ora ngelingi angka sing tepat, nanging kurang saka Prancis ing wektu sing padha ing garis ngarep ing 1918. X)
      1. parus2nik
        +5
        24 May 2014
        Saka jumlah kasebut, 85 Ilya Muromets lan M-5 lan M-9, M-9 kanggo periode 1915-1923 -300 potongan ..
        Umumé, ing wiwitan Perang Donya I, Rusia duwe armada udhara 263 pesawat saka macem-macem model. Ing Oktober 1917, Rusia duwe 700 pesawat, kanthi signifikan luwih murah ing indikator iki tinimbang negara-negara perang liyane.
  6. +5
    24 May 2014
    Lan tentara kurang ora mung peralatan modern, nanging malah bedhil karo cartridges. Indikator produksi gula-gula ya, sapa sing mangan, wong tani sing wis 50 taun kaliren, utawa buruh sing mluku 12-16 jam saben dina? Utawa, sawise kabeh, bangsawan urip banjur kaya-kaya wektu pungkasan wis teka.
    1. retur
      +1
      24 May 2014
      Senapan paling ora dipangan bokong, lan kekurangan kartrid mung dialami ing awal perang ing taun 1916, pabrik kartrid tekan kapasitas maksimal, ngasilake 60 yuta amunisi saben sasi dening Lugansk PZ, 59 yuta puteran saben sasi. Petersburg PZ, 35 yuta babak dening Tula pribadi PZ. Ana uga pitulungan saka sekutu, nanging pasokan tentara sing ora apik bisa ngilangi kabeh iki.
      1. parus2nik
        +3
        24 May 2014
        Rifles padha paling mangan bokong, lan lack of amunisi dites mung ing awal perang.. Sing. ing 1914 ana ora cukup cartridges .. ya, aku bakal nambah, ana ora cukup cangkang lan howitzers ..
        Ana uga pitulungan saka sekutu, nanging pasokan tentara sing ora apik bisa ngilangi kabeh iki.Sampeyan duwe pesenan militer ing Inggris, ing ngendi bedhil dipesen. Ing dalan ngarep, gaman lan amunisi dicolong..? Utawa ana ora cukup kapasitas kanggo gawé loro?
        1. retur
          0
          25 May 2014
          Iki dikirim menyang panggonan sing salah, utawa ora ing jumlah sing dibutuhake.
          1. +2
            25 May 2014
            rereture "Iku dikirim salah siji panggonan salah, utawa ora ing jumlah sing padha needed." Ngendi, apa sing salah.))) Utamane yen ora ana.)))
            Utamane kanggo sampeyan. Artikel kasebut kayane diarani "Keluwen Kartrid ing Perang Donya 1.
            Amunisi saka Revolusi.
            "Produktivitas maksimal pabrik kartrij Rusia diraih ing Oktober-November 1916, utamane amarga paningkatan shift kerja lan pemuatan peralatan - 150 yuta kartrid saben wulan. Iki kaping telu indikator saben wulan rata-rata kanggo wiwitan perang, nanging kabutuhan tambah akeh banget: yen nganti Juli 1914- Yen kira-kira 50 yuta saben sasi lan 600 yuta saben taun, banjur wiwit 1 Januari 1916 - 200 yuta saben sasi lan 2 milyar 400 yuta saben taun.
            Ngartekno tambah wigati saka tanduran Lugansk relatif enom. Produktivitas pabrik Petrograd diwatesi dening organisasi produksi kartrid gaya manca ing kana - Jepang kanggo senapan Arisaka sing ditampa saka Jepang lan Austria kanggo senapan Mannlicher sing dijupuk lan senapan mesin Schwarzlose. Tambah ing output maneh mengaruhi kualitas. Ing tartamtu, akeh misfires cartridges bedhil diprodhuksi ing 1915 padha dicethakaké ana amarga "anvils kurang" saka lengen klambi. Lan ing taun 1916, dheweke uga kudu nguwasani produksi peluru piercing lan incendiary kanggo kartrid Rusia.
            Ing taun 1915, pambangunan pabrik kartrid negara ing Simbirsk pungkasane diwiwiti, nanging ora bisa ditindakake nganti taun 1918, lan sanajan sawise evakuasi bagean saka peralatan pabrik Petrograd ing kene.
            Pesenan manca kanggo kartrid "gaya Rusia" wis ditanggepi menyang Amerika Serikat lan Kanada. Remington lan Perusahaan Kartrid Amerika Serikat nampa pesenan sing signifikan ing Amerika Serikat. Kaya ing sawetara kasus liyane, insinyur berpengalaman kudu dikirim minangka panrima kanggo ngatur eksekusi pesenan Rusia ing tingkat sing tepat. Kartrid uga dituku saka Maxim Ammunitions. Ing wulan Juni 1917, Rusia nampa 573 kartrid telung baris Amerika.
            Dituku ing luar negeri lan bedhil mesiu. Ing tanggal 6 Agustus 1914, insinyur bubuk dikirim menyang Jepang lan Amerika Serikat kanggo nggawe pesenan gedhe lan nyiyapake produksi bubuk mesiu kanggo kartrid telung baris. Tuku awis digawe ing Amerika Serikat saka batch siap mbledhos iki, cocok kanggo amunisi Rusia. Sebagéan gedhé udakara 793 bubuk mesiu kanggo kartrid bedhil sing digawe nalika perang dituku saka luar negeri, biasane saka Amerika.
            Wiwit awal perang nganti 1 Januari 1917, tentara Rusia nampa 2 amunisi saka pabrik domestik lan 850 saka manca. Yen "keluwen bedhil" katon weakened ing awal 000, ing umume masalah lack of bedhil lan cartridges dibusak mung ing 000. Nanging wis kasep kanggo "sukses militer", nanging mung pas kanggo revolusi.

            Pengarang Semyon Fedoseev
        2. +1
          25 May 2014
          parus2nik “Malah ana bedhil kanggo mangan, lan kekurangan kartrid mung dialami nalika wiwitan perang. ."
          nggih. Ora mung ing taun 1914, nanging uga ing taun 1915. Jendral Golovin nyekseni.
          "Ing lack of bedhil ngalangi Staff infantri. "Amarga lack of bedhil," nyerat Jenderal Danilov, "Unit militèr, gadhah kakurangan ageng, ing wektu sing padha ora bisa nresep wong teka saka mburi, ngendi. Mangkono, wong nglumpukake tanpa guna ing pungkasan November (1914), contone, ing pasukan cadangan wis kontingen dilatih saka 800 wong kanggo sisih paling, nalika tentara ing lapangan nandhang sangsara marga saka kekurangan medeni. kudu tetep ana ing unit militèr kanthi kreta amarga ora bisa dilebokake ing barisan amarga ora ana bedhil "{000}.
          Ing taun 1915, fenomena iki njupuk karakter bencana. Sapira gedhene bilai iki, bisa katitik saka salinan laporan agen militèr Inggris marang paprentahane, katutup [243] ing bab iki. Kesaksian salah sawijining wakil sekutu kita iki banget mbukak. Penyusun laporan kasebut nyimpulake yen ing kabeh tentara Rusia, wiwit saka Revel nganti Chernivtsi, ing awal Oktober 1915 mung ana 650 bedhil aktif {000}.
          Iku angel kanggo ngirim ing tembung kabeh drama saka kahanan kang tentara Rusia ketemu dhewe ing kampanye 1915. Mung sawetara saka prajurit ing ngarep padha bersenjata, lan liyane padha nunggu pati saka kanca-kanca ing urutan. kanggo, ing siji, Pick munggah bedhil. Karyawan sing luwih dhuwur unggul ing panemuan, kadhangkala uga ora kasil, mung supaya bisa metu saka bilai. Dadi, contone, nalika aku dadi quartermaster jenderal saka Angkatan Darat 9, aku kelingan telegram sing ditampa ing Agustus 1915 saka markas Front Southwestern babagan arming bagean saka perusahaan infantri karo sumbu dipasang ing gagang dawa; iki dianggep sing perusahaan iki bisa digunakake minangka tutup kanggo artileri. Kawontênaning dhawuh punika, ingkang kawontênakên ing wingking, sampun têtela, satemah komandhan kula, Jendral Lechitsky, pandamêlipun prajurit, nglarang dhawuh punika langkung rumiyin, pitados bilih namung badhe ngrusak panguwasa. Aku nyebutake upaya meh anekdot iki kanggo ngenalake "halberdiers" mung kanggo nggambarake suasana sing meh ora kentekan niat ing ngendi tentara Rusia nemokake dhewe nalika kampanye 1915.
        3. +1
          25 May 2014
          ana pesenan, sekutu nampa dhuwit, pesenan ora tau dikirim.
      2. +1
        25 May 2014
        rereture] "Senapan paling ora mangan bokongmu"
        Ya, supaya padha mangan ... metu saka telung taun perang, setahun lan setengah.))) Setengah perang perang kaya padha kudu. Kita tuku bedhil ing Jepang lan yen perlu.
      3. +1
        25 May 2014
        ngendi artileri?
    2. mazhnikof.Niko
      +1
      25 May 2014
      Kutipan saka EvilLion
      Utawa para bangsawan banjur urip kaya-kaya wis teka ing jaman pungkasan

      Dadi, kaping pungkasan (minangka ternyata, mengko) wis teka.
    3. Komentar wis dibusak.
  7. +4
    24 May 2014
    Kutipan saka EvilLion
    Pesawat soko? 3000-3500

    Uh-huh .. lan banjur Newport Farmans ... ing lisensi mesin Prancis (contone, pabrik Moscow Dux lan Odessa Anatra), senadyan kasunyatane yen warga lokal nindakake luwih apik, nanging miturut siji kontemporer, pamarentah tsarist. perang luwih hard karo penemuan saka karo bribery.
    Ing Republik Ingushetia ana sing nyogok, nanging sanajan ing wektu sing angel, dheweke dadi patriot (umpamane, Pangeran Menshikov), nanging sawise Rusia-Jepang, ora perlu maneh dadi patriot negara. ... dhuwit wis dadi alat global ...
  8. +6
    24 May 2014
    Kabeh tokoh kasebut (sanajan rada rigged) apik, nanging revolusi, pambrontakan lan kerusuhan ora kedadeyan saka urip sing apik! Kabeh tokoh kasebut kudu ditemtokake ing panggonan produksi, yen bisa, pangiriman produk menyang konsumen (tentara, kutha, produksi industri, lan liya-liyane). tokoh Bare isih ora mbuktekaken apa-apa, lan iku ora tanggung cetha ngendi tokoh iki dijupuk saka.
    1. retur
      +1
      24 May 2014
      Uni Soviet dadi master ing ngganti Istria. Dadi data pancen akurat ora bakal. Aja lali carane propaganda saka Bolsheviks presented, padha ora ragu-ragu kanggo nggunakake anak kanggo nyebarke koran, nempel posters ing umum kanggo aktivitas revolusioner. Menapa malih, kabeh iki kedaden ing negara sing bener weakened dening kekalahan ing Perang Rusia-Jepang, kang nglakokaké perang unpopular liyane. Kabeh sing isih ana yaiku nampilake kabeh iki kanthi bener, lan iki minangka revolusi kanggo sampeyan.
      1. parus2nik
        +2
        24 May 2014
        [b] [b] Aja lali carane propaganda saka Bolsheviks presented, padha ora ragu-ragu nggunakake anak kanggo nyebar koran, [/ b] Ie. liyane saka koran non-Bolshevik padha didol dening kioskers?Lan informasi pamaréntah mung ora tekan wong amarga koran lanang campur? [b] gluing posters ing umum kanggo aktivitas revolusioner [/ b] Negara sing nggumunake, pranyata saka tembung sampeyan, Bolsheviks mbukak kegiatan anti-negara, lan polisi katon liwat driji .. [b] Kajaba iku, iki kabeh kedaden ing negara weakened dening asor virtual ing Perang Rusia-Jepang, nglakokaké perang unpopular liyane. [/b] Maneh, saka tembung sampeyan, sawise Perang Rusia-Jepang, departemen gendarmerie ora bener-bener kerja, apa dheweke mandhegake kegiatan revolusioner? [b]Iku tetep ngirim kabeh iki bener, lan punika revolusi kanggo sampeyan.[/b]..Ie. ing tembung sampeyan, lemah: RSDLP, S-R, anarkis lan partai revolusioner liyane kabuka nerbitake koran, poster terpaku, leaflet dicithak lan panguwasa padha bisu .. Apa iki alon-alon zombify subyek saka Republik Ingushetia? Miturut cara, sampeyan kudu ngerti, Perang Donya I nyebabake kebangkitan patriotik ing antarane wong-wong ... Ing ngarsane propaganda revolusioner massa, iki ora bakal kedadeyan ...
    2. mazhnikof.Niko
      +1
      25 May 2014
      Kutipan saka regul10108
      tokoh Bare isih ora mbuktekaken apa-apa, lan iku ora tanggung cetha ngendi tokoh iki dijupuk saka.

      Ya, ora ketompo ngendi - Penting APA nomer kasebut. Ing "rubel pra-perang", elinga, ora ing gram, kilogram - ton. Ing rubles! Penulis bakal bisa ngyakinake masarakat maca yen bahan mentah kanggo CANDIES COKLAT, miturut kondisi Perang Donya, tetep ing rega sadurunge perang? Aja rye saka jero Rusia! Sampeyan kudu nggawa saka luar negeri, mesthi, rega bakal mundhak, nanging ora, bakal mundhak! Nanging, apa bener, ing kasus iki, mbandhingake PDB 1913 karo 1916? Iki mung ONE CONTOH - Aku ora bakal ngomong apa-apa bab liyane.
      1. +1
        25 May 2014
        mazhnikof.Niko "Ya, ora ketompo ngendi - Penting APA nomer kasebut."
        Bener! Yen saka langit-langit, banjur ora Matter.))) Utawa Mungkin iku isih penting ngendi nomer teka saka. Aku uga bisa menehi ganjaran apa wae.
        Kaya ing pemilihan - penting sapa sing bakal ngetung swara.)))
    3. Komentar wis dibusak.
    4. +1
      25 May 2014
      regul10108"Kabeh tokoh iki (sanajan rada rigged) apik, nanging revolusi, pambrontakan lan kerusuhan ora kedadeyan saka urip sing apik!"
      Artikel punika minus, nanging plus kanggo sampeyan !!!
  9. +1
    24 May 2014
    panemuku.
    Masyarakat lan elit mung bubar ing taun 17 utawa 90. Slogan "Kanggo Iman, Tsar lan Tanah Air" ora bisa digunakake, amarga nalika ana wajib prajurit ing gréja dibatalake, ora luwih saka 10% prajurit terus menyang gereja. . Sawetara sing ndhukung tsar, meh ora ana monarki ideologi sing ditinggal, ora ana sing ditulis Nicholas II ing buku harian yen ana pengkhianatan lan pengkhianatan. Lingkungan kepengin ngowahi apa wae ing pamrentahan, nanging ora ana persetujuan babagan apa sing kudu ditindakake. Prajurit ora gelem perang, dhawuhe senapati dirembug dening bawahan. Lan apa iku kanggo perang, iku ora dingerteni. Wong sugih ngaso ing luar negeri, lan prajurit tegese mati kanggo Entente sing ora bisa dingerteni. Aku nyawang Savva Morozov, industrialis, nanging menehi dhuwit kanggo publikasi Iskra, disponsori gerakan buruh. Revolusioner ing atine wong padha pahlawan, amarga padha perang nglawan daya kraton kanggo "masa depan padhang manungsa."
    Ing taun 90-an, ora ana sing pracaya ing kamenangan umum komunisme, elit tindak menyang kulo ing luar negeri, katon ing carane "bosok" West urip, tuku video lan jins. Dituku ing toko khusus. Lan wong biasa ngadeg ing baris ing toko, kupon kanggo meh kabeh produk, kajaba roti, uyah lan rumput laut. Saka barang-barang rumah tangga, meh kabeh ditindakake liwat sambungan, liwat kenalan. Nalika Gorbachev rada ngeculake cengkeraman Partai Komunis, nyebarake demagogue lan menehi kebebasan, kabeh jinis masyarakat komunis ambruk. Republik mlayu, komunis ideologis, dumadakan dadi ora ideologis, nyuwek kertu partai, mratobat yen dheweke ana ing Partai Komunis. Komunis sejati pungkasan ing ndhuwur ngatur Komite Darurat Negara ing Agustus 91, nyoba nyopot Gorbachev saka kuwasa lan njupuk kabeh menyang tangane dhewe, malah nggawa pasukan menyang Moskow, nanging ora sukses maneh, wong-wong metu, nganakake acara. "Maidan", everyone wanted kamardikan lan "kapitalis padhang sesuk." Senadyan referendum ing pengawetan saka USSR, kabeh ambruk tho, amarga saben pangeran lokal wanted kanggo ngrebut Piece saka daya, lan dhuwit, mungguh.
  10. +2
    25 May 2014
    "Kerusakan ekonomi sing disebabake perang" asring dicathet minangka prasyarat penting kanggo Februari 1917.

    nggih. Piyé omongané paman licik sing misuwur? "Perang minangka cara urip lan pati kanggo negara, dalan urip lan pati"
    Ora taun paling apik kanggo Rusia ing babagan perang. Ambruk ing kahanan kaya mengkono iku mung sawetara wektu.
    Nah, kanggo kasunyatan sing "revolusi ora teka saka urip apik" - uga, iku ora ana ing ngendi wae, urip apik iki. Nang endi wae lan tansah ana soko kanggo nyetel geni lan miwiti proses. Lan ing kasus Rusia ing wektu kasebut, sampeyan bisa ngomong yen wong sing kasengsem nembak wong sing ngapusi.
  11. +3
    25 May 2014
    Pengeran! Kesel banget karo eulogies babagan Kekaisaran Rusia Agung ing awal abad kaping 20! Lan kabeh ana apik lan apik banget, kaya swarga ing bumi! !!! Ya, bisa uga kanggo 1% saka populasi negara kabeh dadi kaya! Nanging penulis lali babagan wong biasa! Babagan sing entuk kamulyan iki kanggo 1%, makarya ing pabrik lan tambang kanggo 16 jam dina karo siji dina, ing anané lengkap support medical, ing ora ana pendidikan kanggo anak, kanggo sing pohal ing lapangan saka esuk. nganti esuke sore carane dikutuk! Iki sing penulis lali elinga! Dheweke bakal, ya, ing parit Perang Dunia I, supaya dheweke bisa ngrasakake nikmate urip ing Tsarist Rusia.
    1. +2
      25 May 2014
      [quote = Azzzwer] "Gusti! Kesel banget karo eulogies iki babagan Kekaisaran Rusia Agung ing awal abad kaping 20!"
      Keluwen ing Rusia ora nalika roti ora lair.))) Nanging nalika quinoa ora tuwuh.)))
  12. +1
    25 May 2014
    Apa ora ngandhani kabeh sing bener tegese ngapusi?
    Ing taun 1917, 75% saka kluwarga petani padha miskin, angka kematian dhuwur saka penyakit infèksius, sifilis, kematian bayi dhuwur, pendidikan kurang (wong sing nampa pendidikan dhasar sawise 25 mboko sithik ilang skills), populasi Rusia suda lan fisik degradasi - akèh-akèhé. saka populasi kekaisaran kanggo ora aplikasi kanggo ekonomi?
  13. +1
    26 May 2014
    Inggris "nggegirisi" nalika ndeleng kebangkitan ekonomi Uni Soviet. Ora ketompo carane Perang Donya II diluncurake dening dheweke.
  14. 0
    Juli 11 2014
    Cekakipun, suhu rata-rata ing rumah sakit ing watesan normal, nanging sakperangan alesan pasien tartamtu tilar donya.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"