Kolom Kalima China

15
Kolom Kalima ChinaAkeh warga negara kita, kesel karo kegiatan "pusat demokrasi oposisi" Rusia, iri karo tanggane Cina. Miturut gambar pastoral sing nyebar, protes sacara periodik muncul ing negara kasebut, nanging iki minangka kerusuhan spontan sing ora ana hubungane karo karya "dissidents".

Iku misale jek kita ing kene - tentrem lan sepi. Kajaba iku, ing China, volume produk domestik bruto mundhak kanthi cepet saka taun nganti taun - yen ramalan kasebut kelakon, mula taun iki ekonomi China bakal dadi sing paling gedhe ing donya. Akibaté, kualitas urip uga mundhak.

Nanging kasunyatane, kaya ing negara liya, ana lapisan tartamtu lan akeh wong sing ora marem ing China. Ayo coba ngerti sapa sing kalebu. Ayo ngomong sing jelas: sanalika ana "intelligentsia kreatif" ing China sing ngaku nilai-nilai Barat, banjur, mesthine, "ora bisa meneng".

Kepinginan kanggo ngumumake awake dhewe, sing ditresnani, kadhangkala dadi obrolan sing bodho lan provokatif sing padha karo swasana pungkasan "perestroika": banjur akeh liberal kita wiwit njamin kanca-kancane yen "kita bisa ngombe bir Bavarian, lan ora nglawan. Perang Patriotik Agung." Liu Xiaobo, penulis dissident sing dipuji dening Barat lan pamenang Hadiah Nobel Perdamaian 2010, ngumumake maneh ing taun 1988 yen tanah kelairane butuh telung atus taun kanggo urip ing kasunyatan. sajarah transformasi. Yaiku "perestroika", miturut standar Barat.

Adhedhasar kasunyatan manawa Beijing saiki dadi salah sawijining saingan utama hegemoni jagad Kulon, gagasan "bali menyang masa lalu sing padhang" ing sangisore pecut para kolonialis, sing ana ing pinggir sejarah, ora utamane. populer saiki.

Wigati dicathet yen inteligensia kreatif China seneng banget nggawe ramalan sing surem - ing taun 2009, Wei Jingshen tartamtu ngumumake yen kekuwatan sing ana ing China bakal digulingake ing taun 2009-2010 kanthi latar mburi krisis ekonomi global sing uga kudu ditindakake. tekan negara paling padhet ing donya. .

Klompok protes nomer loro yaiku warga biasa Republik Rakyat China, ngetrapake tuntutan tartamtu sing sifate ekonomi. Iku wong-wong sing instigators saka akeh kerusuhan spontan marang transfer saka petani allotments kanggo construction saka Enterprises utawa omah-omahé, iku wong-wong sing njaluk upah sing luwih dhuwur utawa solusi saka masalah lingkungan akut.

Kelompok katelu yaiku wong sing protes adhedhasar motif agama. Kene kita ngomong ing akèh-akèhé saka Kristen denominations Western: nomer pasamuwan-pasamuwan aktif ora supaya munggah karo nomer akeh saka pracaya sing kudu klumpukne, kaya ing dina pisanan Kristen, ing ngarep. Ing wektu sing padha, aku nyathet yen pimpinan Cina, sing sacara umum nyatakake ketaatan marang ideologi komunis kanthi spesifik lokal, jelas ora seneng karo tuwuhing jumlah penganut agama donya sing duwe pengaruh.

Lan pungkasane, klompok pungkasan yaiku gerakan nasionalis, separatis sing beroperasi ing Wilayah Otonomi Uighur Xinjiang, Tibet, Mongolia Dalam. Senadyan tumindak gerakan-gerakan kasebut kanthi tekun dibuwang dening propaganda Barat, dheweke ora kudu gumunggung babagan suksese. Kajaba iku, siji kudu ngerti yen Kulon ngatur kanggo inflame kahanan ing pinggiran nasional sibuk PRC, banjur consolidation luwih saka etnos Han Agung praktis dijamin, akèh-akèhé sing ora bakal maneh ndeleng kanca apik ing. Kulon. Kawicaksanan Beijing ngembangake pinggiran nasional uga dirasakake; dana sing akeh direncanakake bakal diinvestasi ing Tibet mung kanggo narik nganti telung atus ewu turis menyang wilayah iki saben taun ing taun 2015.

Kepiye Barat ndhukung para pembangkang Cina? Kaping pisanan, "unwinds" ing media kasebut. Sing "dipromosikake" dianugerahi handout ing bentuk hibah lan penghargaan, uga status pahlawan - nanging ora ing negarane dhewe, mesthi. Pedunung Kakaisaran Celestial sing wis mlebu ing kategori "selebriti" kasebut dadi angel kanggo dicekel kanggo lembaga penegak hukum lokal, penahanan utawa penahanan apa wae nyebabake reaksi sing ora nyukupi saka politisi Barat.

Kanggo nggawe pukulan fatal ing arena perjuangan ideologi, para Westernizers kudu pamisah lingkungan Great Khan. Supaya ngerti apa persis master propaganda Western perang ing China, iku perlu kanggo ngerti komponen saka perasaan "bangga nasional saka Han Agung".
Watu pojok minangka kekaguman sing tulus kanggo sejarah kuno. Pancen, negara sing paling akeh pedunungé minangka wakil saka salah sawijining peradaban kuno paling gedhe sing isih urip nganti saiki.

Dheweke nyoba nduduhake hubungane karo para pahlawan gedhe ing jaman kuna sanajan ing jaman "ideologi abang". Ing pidato utama para pemimpin Tionghoa ing taun XNUMX-an, wong bisa nemokake bagean kaya "kita, keturunan Yao lan Shun." Yao lan Shun minangka salah sawijining panguwasa pendiri legendaris pisanan ing Kerajaan Tengah, sing urip meh patang ewu taun kepungkur. Apa ana sing krungu ing pidato Leonid Brezhnev paling ora sawetara pitunjuk babagan kesinambungan sistem politik banjur karo tumindak Rurik legendaris utawa Yaroslav the Wise?

Kanggo Kulon, karusakan saka bagean saka kesadaran dhiri nasional wong Tionghoa minangka tugas sing angel banget. Lagi nyoba kanggo njupuk kauntungan saka blunders kanca kita. Contone, ing Kakaisaran Celestial padha ngomong yen negarane pisanan dibentuk minangka entitas tunggal ing abad kaping XNUMX SM saka pamrentahan sing didunungi dening etnis Tionghoa. Nyatane, iki ora kabeh kasus. Pamrentahan kidul Chu lan Zhao ketoke didunungi dening wong-wong sing cedhak banget karo leluhur Vietnam modern, kaya sing ditulis dening etnografer Soviet ing taun XNUMX-an. Tinimbang ngakoni kasunyatan iki, para sejarawan Kakaisaran Surgawi isih terus-terusan negesake: kita ngomong babagan formasi negara China. Iku misale jek dadi regejegan skolastik, nanging kabeh iki menehi alasan kanggo tuwuhing sentimen "reconquista" ing Vietnam. Ora, ora, lan bakal ana statements nresep sing subyek saka regejegan wilayah karo Beijing kanggo Hanoi ngirim ora mung pulo ing Segara Cina Kidul, nanging uga sawetara provinsi RRC.

Propagandis resmi ujar manawa negara-negara non-Cina saiki wis digabungake kanthi lengkap menyang pangkuan umum sejarah negara - kanthi dhasar sing saiki, ujare, wakil saka Mongol lan Korea manggon ing wilayah kasebut. Nanging, manawi tiyang Koréa mêntas langkung setya dhatêng panguwasa, mila cacahing panyengkuyung pisah saking nagari ing tlatah Mongolia Inner Cina punika botên suda.

Kanthi kabeh iki, Barat ora bakal entuk akeh sukses ing lapangan iki: ing China, wakil minoritas nasional manggoni posisi sing cukup dhuwur, ana jenderal lan kepala departemen sipil ing antarane.

Pranyata, kaya sing ditindakake ing jaman Soviet: minoritas nasional duwe kemungkinan sing cukup dhuwur kanggo munggah ing tangga karir. Lan "oposisiisme" ora bakal nggawa apa-apa kajaba masalah.

Han Cina nggawe luwih saka 90 persen populasi ekonomi nomer loro ing donya. Mula, para "pendeta demokrasi" sing metu saka band nyoba mecah. Mbedakake Lor negara gedhe karo Kidul; contone, buku teks "Kanton", sing, versi kidul Cina, diterbitake.

Wis ing jeneng banget opuses kuwi ana bom wektu: ing Beijing, iku umume pracaya mung ana siji basa Cina lan akeh dialek. Ya, akeh sing mung "saben ora bisa dimangerteni", nanging adhedhasar kabeneran politik, dheweke isih dianggep minangka varian saka basa negara paling padhet ing donya.

Kita ngomong bab introduksi bertahap menyang pikiran wong saka idea sing padha "beda", amarga propaganda bab perlu kanggo misahake rong bagéan saka wong siji - Rusia lan Ukrainia - makarya. Dadi yen wong Cina nyabrang samodra, padha ngrenggani pangarep-arep supaya bisa mecahake bangsa gedhe.

Salajengipun pilar eling dhiri Tionghoa yaiku sikap marang kedadeyan-kedadeyan ing jaman kepungkur sing ora adoh banget. China modern lair ing tengah abad pungkasan, nalika Mao Zedong, sing didhukung dening Uni Soviet, narik garis ing jaman feodal lan kolonial negara kasebut. Sudut pandang resmi nyatakake yen kanthi cara iki dalan kanggo masa depan sing luwih cerah wis dibukak sadurunge wong Tionghoa. Bisa ditampa kanthi leladen tartamtu: sanajan ana masalah sosial tartamtu, Kakaisaran Celestial saiki dadi salah sawijining pemain kunci ing arena internasional.

Bagéyan liya saka karya wong Kulon yaiku serangan ideologi marang gambar Mao Zedong. Kanggo wong China, wong iki minangka simbol negara sing manggon. Soko kaya Vladimir Lenin kanggo generasi lawas ing Rusia. Praktis ing kabeh kutha lan desa ing pepadhamu ana tugu "juru mudi gedhe".

Para wong tuwa sing nggawa anak-anake ing kene, nuwuhake basa sing paling bisa dingerteni: "Ketua Mao apik."

Gambar Mao malah diselehake ing antarane para suci Buddha. Ana uga pandherekipun semangat gagasan, sing isih nyoba kanggo manggon ing komunitas ing desa kapisah: yen sampeyan tekan kono, sampeyan wiwit aran kaya ing taun "revolusi budaya".

Ya, wong iki ninggalake tandha ambigu banget ing sajarah. Aja ngomong babagan rasa ora seneng marang Tanah Air kita - emosi negatif uga dicampur ing kene babagan "pemimpin kabeh bangsa", sing kanthi wewenang, tanpa ngidini mbantah, mimpin tumindak Mao ing telung puluhan, lan, mbok menawa, ora seneng karo USSR. .

Ana pratelan marang dheweke lan sesama warga. Apa eksperimen saka "helmsman" piyambak kanggo nambah panenan lan nyepetake ripening saka crops ... Ing sawah, contone, cahya dipasang - kanthi cara iki Mao ngarep-arep kanggo menehi tanduran bagean tambahan cahya supaya padha ora bakal "nganggur" ing wayah wengi.

Ora kanggo sebutno kampanye kang misuwur kanggo matèni manuk pipit, kang gluttony dinuga boroske akeh saka potong. Efek kasebut, kaya sing sampeyan ngerteni, sebaliknya. Nanging, kaluwihan Mao yaiku dheweke bisa ngerteni inti saka gerakan komunis China, kanthi akurat nemtokake kekuwatan utama - massa tani sing akeh yuta.

Apa sing Barat nyalahake Mao saiki? Kejem banget. Padha nyoba kanggo gawe uwong yakin Cina, amarga saka owah-owahan gerah-dipikir, desa iki disabetake dening pailan, korban kang telung puluh yuta saka kabeh petani padha. Nomer, mesthi, dijupuk saka langit-langit, nanging cara propaganda banget menowo: ing cara sing padha, Joseph Stalin pribadi dipuntudhuh saka despotism transenden lan juggled karo puluhan "mayuta-yuta tortured."

Akeh-akehe "pembantah" Tionghoa durung wani ngremehake tokoh "juru mudi agung", mbatesi awake dhewe kanggo sambat yen Mao ngadhepi komunis sing setia nalika "revolusi budaya".

Fu Jie, mantan karyawan kantor berita Xinhua, nulis buku "Mao's Empire" babagan Lin Zhao tartamtu sing dieksekusi ing taun 1968, urip lan karyane. Penulis kanthi apik nggambarake kabeh tahapan utama ing urip bocah wadon iki, sing entuk simpati saka kanca-kanca partai ora mung karo pesona feminine, nanging uga kanthi kekarepan kanggo ngorbanake awake dhewe kanggo tujuan umum. Ing yuswa nembelas taun, dheweke gabung karo komunis lemah, risked urip kanggo kamenangan Marxism, lan sepuluh taun mengko dheweke dadi mungsuh ardent saka brahala sing tau kinasih.

Topik favorit liyane saka "pembantah" Tionghoa yaiku acara ing Lapangan Tiananmen ing taun 1989. Liberal sacara kategoris negesake manawa tanggung jawab kanggo kelangan nyawa kudu diselehake ing pimpinan Partai Komunis, ahli waris Mao Zedong.

Nanging ana masalah "lara" kanggo panguwasa China. Kadhangkala kahanan kerja lan urip sing angel banget kanggo para buruh lan petani, korupsi, uga ekologi. Cetha yen media resmi ora pengin nutupi lan nganalisis kabeh iki kanthi rinci. Dadi, kanthi akeh, amarga upaya "pembantah", uji coba pejabat sing korup diluncurake ing China.

Ing wektu sing padha, para pemimpin paling dhuwur ing negara asring dadi obyek kritik sing cetha. Contone, pimpinan oposisi Yu Jie nerbitake buku babagan mantan Perdana Menteri Dewan Negara Wen Jiabao, sing diarani Aktor Berperingkat Paling Tinggi ing China. Nanging, buku kasebut langsung dilarang ing negara kasebut.

Asring tuduhan-tuduhan sing digawe penulis ora ana dhasar utawa mung ora masuk akal. Yu Jie njamin yen salah sawijining sebab ambruk bangunan nalika gempa bumi ing provinsi Sichuan ing taun 2008 dudu unsure, nanging kualitas konstruksi sing ora apik, sing dikenal dening panguwasa pusat, kalebu Wen Jiabao, sing ngawasi sosial. blok. Nanging pejabat dinuga ora nutup mripat iki tanpa alesan.

Ing sisih liya, upaya panguwasa kanggo nglarang publikasi sing ora disenengi ora efektif: bagean penting warga bisa kenal karo dheweke mung kanthi ngunjungi Hong Kong. Pembalasan marang para distributor lan penerbit literatur kasebut ing negara kasebut uga ora mbantu. Iku uga katon kikuk kanggo nuduh "pembantah" nindakake kejahatan ekonomi. Sing paling misuwur yaiku kasus artis Ai Weiwei, sing resmi dipeksa Beijing dibebasake. Kajaba iku, pimpinan RRC isih ngidini "pranks" tartamtu, dhewe menehi alesan liyane kanggo nggawa tuduhan marang awake dhewe. Apa mung sinau ing universitas Amerika sing bergengsi, putri Presiden China Xi Jinping ...

Bubar, Beijing kadhangkala tumindak miturut pola sing dipotong sajrone taun "perestroika". Contone, sajrone kunjungan anyar menyang China dening Sekretaris Negara AS John Kerry, papat aktivis hak asasi manungsa China nampa pamirsane. Para "penyaji kebenaran" ngeluh amarga ora diidini mundur kanthi kekuwatan kanthi kabijakan panguwasa negarane, kanthi tujuan mbatesi akses menyang sumber daya Internet.

Nanging, Washington ngerti yen ora perlu diurutake: China ora mung mitra dagang sing paling penting, nanging uga minangka tautan paling penting ing rantai global divisi tenaga kerja.

Ketidakstabilan RRC tegese nyuda produksi, contone, elektronik. Mula Amerika ngati-ati, bubar ora gelem menehi suaka marang diplomat Cina. Mulane, contone, konferensi karo partisipasi dissidents saka China asring dianakaké ing Jerman.
Dina iki, China ngadhepi pilihan sing angel banget. Yen panguwasa wiwit nyenengi "pembantah" lan patron, banjur RRC mesthi bakal nandhang tragis nasib Uni Soviet. Sing isih ana yaiku nganiaya wong sing ora setuju kanthi cara kasar sing lawas, sanajan ndadékaké konfrontasi karo Kulon ...

Ing sisih liya, yen pimpinan Cina ora nyerah kepinginan sing kadhangkala katon kanggo mesthekake, pisanan kabeh, kesejahteraan pribadi, mula popularitase mesthi bakal mudhun. Banjur dalan kanggo daya bakal mbukak kanggo macem-macem crooks lan agen pengaruh Western.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    24 May 2014
    Departemen Luar Negeri lan CIA uga beroperasi ing kana, potensial manungsa China ing Amerika cukup, mula kiriman kasebut reguler ...
    1. +5
      24 May 2014
      Aku maca artikel kasebut! Nanging ing program Agitprop ing warta 24! Dheweke nuduhake siji kasunyatan sing menarik, sanajan ing Bush, Amerika Serikat sing luwih cilik ngatur pusat kanggo Uighur ing China! Lan foto sing apik karo Bush lan aktivis Uyghur ditampilake ing program! , lan kabeh amarga dhukungan saka Rusia lan podho saka posisi! Dheweke entuk kabeh wong saka S.Sh.P!
      1. +7
        24 May 2014
        Oh kanca-kanca, aku njaluk petisi sing ora ana topik! Warta dina ...

        DPR lan LPR sing ngaku dhewe nandatangani dokumen babagan penyatuan minangka bagéan saka "negara Novorossiya". Penandatanganan kasebut ditindakake ing dina Sabtu, 24 Mei, ing Donetsk.

        Minangka Korrespondent.net sadurunge dilaporake, ana, 24 Mei, Hotel Shakhtar Plaza dadi tuan rumah kongres wilayah-wilayah ing Kidul-Wétan, sing diwiwiti dening Oleg Tsarev.

        Dokumen penyatuan kasebut ditandatangani kanthi tertutup dening Alexander Borodai (Perdana Menteri Republik Rakyat Donetsk) lan Aleksey Karyakin ("kepala" LPR).

        Kaya sing dilaporake, sajrone karya kongres, "gubernur rakyat" Pavel Gubarev ujar manawa wolung wilayah tenggara Ukraina bakal manunggal ing "negara Novorossiya".

        Source: http://korrespondent.net/ukraine/politics/3368160-v-hosudarstvo-novorossyia-void

        ut-vosem-oblastei-ukrayny-hubarev


        Muga-muga kabeh sing direncanakake dadi kenyataan, lan mesthi tentrem kanggo sampeyan lan omah sampeyan! hi
        1. 0
          25 May 2014
          Bagéyan liya saka karya wong Kulon yaiku serangan ideologi marang gambar Mao Zedong.

          Kabeh kaya nang endi wae lan tansah. Metode piyambak. RRC ngremehake Mao, USSR lan Rusia ngrusak Stalin lan gagasan sosialisme. Nanging, iku bisa. Muga-muga kanca-kanca Cina wis sinau manual iki.
      2. Alex_Popovson
        0
        24 May 2014
        Skimmed liwat artikel!

        Lan muspra, akeh kesalahan sing nunggu sampeyan.
        Malah ing Bush, Amerika Serikat ngatur pusat Uyghur ing China

        Bismillah, sakjane pusate endi? Wong-wong kang padha iman, padha taqwa, lan ora nampa thaghut, iku bakal padha oleh warisan. Sing ngandika ing Kitab Suci. Lan para penggemar syirik, paganisme iki, sing nentang sistem "komunis" karo Monoteisme, ngeduk kuburane dhewe. Kanggo Allah!
        1. +1
          24 May 2014
          Kutipan: Alex_Popovson
          ing pusat ngendi?


          Aku salah babagan kasunyatan manawa pusat kasebut ana ing China! Nyuwun pangapunten! hi Dheweke ana ing Jerman, nanging aku duwe hubungan karo China!
          Kewarganegaraan antarane aktivis menarik! Jerman, Swedia, Turki, Kanada, AS

          !
          1. 0
            24 May 2014
            Kutipan: Sid.74
            Ing Jerman

            Ing Jerman, aku njaluk ngapura, aku nggawe kesalahan lan kiriman kasebut ora pengin dibaleni maneh! hi
  2. +4
    24 May 2014
    Kita pengin wong Tionghoa ing perang nglawan kolom kaping lima, sing, kaya ing endi wae, didhukung dening tutup kasur. Luwih cepet dheweke mungkasi contagion iki, sing luwih apik bakal ditindakake.
  3. +2
    24 May 2014
    Nalika Amerika Serikat meh ing timbal. geyropa uga cenderung kanggo pindhah ana sawise pemilik, lan pungkasanipun sawise riko Putin kang, karo kabeh persetujuan. "Demokrasi" utamane bakal ngganggu China. Mula, aku mikir pimpinan China kudu ndeleng kanthi tliti babagan "Oposisi" nalika ngadhepi kolom kaping lima.
    Nang endi wae katon, ing endi wae kuping belang tutup kasur metu ...
  4. +1
    24 May 2014
    Kolom kaping 5 kudu dilawan kanthi keras lan tanpa welas asih, kajaba manawa wong Tionghoa ora pengin negarane mbaleni nasib Ukraina sawise sawetara wektu.
    1. +1
      24 May 2014
      Ajar, ajar wong Tionghoa carane ngremuk oposisi.
  5. 0
    24 May 2014
    Negara kanthi sewu taun pengalaman ing kesinambungan dalan ... filosofi khusus ... nduweni kawicaksanan kanggo nemokake cara emas kanggo nglawan para dissidents lan radikal nasional.
  6. 0
    24 May 2014
    Ana kolom kaping lima ing ngendi wae ana Kedutaan Besar AS, iki minangka parafrase klasik. Napa kita utawa wong Tionghoa ora nggawe kolom kaping lima dhewe ing AS?
    1. 0
      24 May 2014
      Kutipan: Minyak standar
      Napa kita utawa wong Tionghoa ora nggawe kolom kaping lima dhewe ing AS?

      Napa nggawe? Dheweke. Lan cukup kuwat. Mung disorganised.
  7. +2
    24 May 2014
    Lha wong Tionghoa durung lali carane nembak wong sing padha mbantah, mula ora perlu kuwatir banget babagan iki.
  8. +2
    24 May 2014
    Saben negara ngupayakake kepentingane dhewe-dhewe. Lan, sayange, utamane Amerika Serikat. Lan bodho nyalahake dheweke amarga iki. China mung bisa dikalahake kanthi bantuan China ... Kita kudu sinau saka dheweke! Kabeh wektu, Rusia, ana ing posisi bek. Nalika kita bakal maju ? Gawe dana dhewe ing AS, nggawe lan mbayar liberal sampeyan. Budidaya Navalny lan Novodvorsky. Temokake kontradiksi sosial lan etnis ing AS lan mainake?
  9. +1
    24 May 2014
    Kita kudu sinau saka pengalaman saben liyane ing perang nglawan mungsuh internal.
  10. 11111mail.ru
    +3
    24 May 2014
    Nyuwun pangapunten, para sedherek, rencang-rencang, menawi anggen kula matur ingkang ngremenaken. Aku sadurunge ngomong babagan "ngrangkul" cedhak karo wong Tionghoa lan saiki aku ora nyimpang saka garisku. Jeneng-jeneng saka China ing abad tengahan yaiku "Kakaisaran Surgawi", sing diarani pusar Bumi. Tionghoa iku wong, liyane wong barbar. Mental iki wis tertanam ing pikirane nganti pirang-pirang abad. Uga jenis "wong sing dipilih". Kanggo turu kanthi tentrem ing jejere tanggi kasebut, sampeyan kudu nyelehake kapak ing ngisor bantal ing wayah wengi.
  11. +1
    25 May 2014
    Ing China, krisis ideologi komunis pancen nyedhak, sing bertentangan karo realitas kapitalis objektif.Para pejabat nemoni kahanan sing angel - tetep komunis, ora bakal nolak kanggo ningkatake kesejahteraane. Cepet utawa mengko, Komunis. Partai bakal dirusak dening pejabat korupsi yen reformasi sing cocog ora ditindakake. Lan yen ing Rusia, ing kahanan kaya mengkono, perang sipil wis nyingkiri, iku ora kasunyatan sing ora bakal miwiti ing China.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"