Tibane kekaisaran

4
Tibane kekaisaranDheweke pengin nggambar maneh peta Eropa, sing bisa ditindakake sajrone satus taun tanpa perang gedhe, nyingkiri akibat serius saka kabeh revolusi, miturut resep saka London. Kaping pisanan, telung Kekaisaran Kristen sing gedhe dirusak - Austria-Hongaria, Jerman lan Rusia. Akeh negara anyar muncul ing reruntuhan.

Austria-Hongaria

Ing wiwitan Perang Agung, negara iki nguwasani wilayah sing wiyar ing papan Eropah, ing ngendi luwih saka rong lusin bangsa lan bangsa urip. Alasan resmi kanggo wiwitan permusuhan yaiku, kaya sing dingerteni, pembunuhan Sarajevo, sawise Austria-Hongaria tanggal 28 Juni 1914 ngumumake perang ing Serbia lan, sawise iku, ing Rusia lan Belgia. Minangka tanggepan, Prancis lan Inggris ngumumake perang marang Austria-Hongaria. Meh mung ing perusahaan saka 1914, tentara Austro-Hungaria nahan kamardikan relatif, nindakake tanpa bantuan saka Jerman, nanging sawise terobosan misuwur Brusilov, meh rampung ilang kemampuan pertempuran sawijining. Nanging, dheweke isih bisa ngatur scolding prayoga saka Italia ing Caporetto. Pangarep-arep kanggo nylametake tahta Habsburg, sing sawise mati Franz Joseph sing tuwa dijupuk dening putune Karl, muncul nalika rembugan perdamaian karo Rusia Merah dibukak ing Brest-Litovsk. Nanging nalika perjanjian perdamaian ditandatangani, kekaisaran patchwork wis lara banget amarga revolusi.

Basis swasana revolusioner yaiku perselisihan lan konflik nasional regional ing Kakaisaran Habsburg, sing mung rada bisu ing paruh kapindho abad kaping XNUMX. Kajaba iku, ekonomi mundur saka kekaisaran secara harfiah ambruk nalika wiwitan perang, lan populasi akeh wilayah ana ing ambang kelaparan ... Kutub lan Ukrainia ana ing konflik sing cetha ing Galicia, Romania lan Hungaria ing Transylvania , Ceko lan Jerman ing Silesia, "simpul panas" wiwit ing Balkan, ing ngendi Serbia, Kroasia, Bosnia mbela kamardikane...

Sinyal kanggo bledosan gedhe-gedhe yaiku metune Austria-Hongaria saka perang, sanajan keruntuhan hukum kekaisaran kasebut diresmikake ing Prajanjian Saint-Germain taun 1919, ditandatangani dening republik Austria sing mentas kabentuk lan negara-negara Entente, uga ing Prajanjian Trianon 1920, sing ditandatangani Hongaria karo negara-negara sing menang, kalebu Amerika Serikat.

Negara-negara anyar tumpah ing peta Eropa lawas kaya-kaya saka cornucopia. Ing tanggal 17 Oktober 1917, parlemen Hongaria mbubrah persatuan karo Austria lan ngumumake kamardikan negara kasebut.

Tanggal 28 Oktober, Cekoslowakia katon ing peta Eropah, lan dina sabanjuré, Kratoning Serbia, Kroasia lan Slovenia.

Sawisé iku, ing tanggal 3 November, kamardikan diproklamiraké déning Républik Rakyat Ukraina Kulon, lan tanggal 6 November, Polandia merdika didegaké ing Krakow. Serangan spontan saka massa, didhukung dening borjuasi nasionalis-minded, mimpin kanggo munculé sawetara "republik Soviet" - Ternobzheg lan Hutsul, Republik Rakyat Rusia Lemkov, Republik Comanche, Republik wilayah Kumi, Republik Soviet Hungaria, Republik Soviet Slovak, Republik Banat lan Republik Fiuma. Inisiatif kasebut ditindhes kanthi brutal dening pasukan kekaisaran, sing, ing nalisir, nyumbang menyang penetrasi sing luwih jero saka gagasan separatisme. Ing taun 1918, mbok menawa, mung borjuasi gedhe sing ndhukung kaisar lan ngupaya kanggo njaga integritas negara sing meh bubar.

1918 dadi luwih geger kanggo tanah Austro-Hungaria. Ana serangan umum ing ngendi wong nuntut reformasi demokratis, pasokan pangan sing luwih apik, lan gencatan senjata karo Rusia. Tentara, kanthi kekuatan elit kekaisaran, wis demoralisasi. Ing sasi pungkasan saka orane kekaisaran, bab 150 ewu wong mlayu saka tentara Austria-Hungaria.

Austria - negara tituler Habsburgs - ora resmi ngumumake kamardikan, lan ngrampungake konflik antarane Italia lan Austria, uga Slovenes lan Austria kanthi tentrem. Austria nandatangani gencatan senjata karo Entente tanggal 3 November 1918; tanggal 12 November, Charles I nyingkirake kekuwatane ratu Austria lan Bohemia, nanging ora resmi nyulik tahta. Usaha kanggo netepake minangka republik ing Jerman dihentikan dening Entente, ing wulan Februari Majelis Konstituante dianakake, ing ngendi Partai Sosial Demokrat Austria nglumpukake 41,6 persen swara, sing mengaruhi pemilihan Kanselir Reich Karl Renner. Lan ing tanggal 3 April, Majelis Konstituante sing padha nuntut ngusir Habsburg saka Austria. Ing taun 1919, ing pangaribawa saka proklamasi saka Republik Soviet Hungaria, komunis Austria nyoba kanggo njupuk daya menyang tangane dhewe, ngatur serangan ing pakunjaran Wina, kang rampung ing kekalahan lan pati 17 demonstran. Dina tentrem teka mung ing taun 1920, lan Republik Austria pisanan urip nganti 1938, nalika Hitler dicaplok menyang Reich Katelu.

sawise perang critane Hongaria, negara tituler kapindho, ora bisa dianggep ing njaba hubungan karo Austria, sing wiwit taun 1867, Hongaria wis disambungake dening "serikat pribadi".

Malah nalika Kakaisaran Habsburg ambruk, lan parlemen Hungaria nyuwil Uni, negara de facto tetep bagéan saka kekaisaran. Nanging wong-wong Hungaria, sing umume dicekel wong Austria minangka wong kelas loro, diwasa nganti kamardikan - tanggal 30 Oktober dheweke nglakokake pemberontakan ing Budapest nglawan monarki Habsburg. Ing dina sing padha, Slowakia pisah saka Hongaria lan gabung karo Cekoslowakia enom.

Ora tenang ing Transylvania lan Bukovina. Ana serangan umum ing Transylvania, lan ing Bukovina, komunis nyatakake awake dhewe, nuntut supaya wilayah kasebut gabung karo Republik Soviet Ukrainia. Transylvania gampang dicekel dening pasukan Rumania, lan dicaplok dening Kerajaan Rumania.

Sawise Charles I digulingake ing Budapest tanggal 5 November, kahanan revolusioner wiwit mbukak ing Hongaria. Simpati saka populasi kanggo komunis mundak akeh, lan sawise demonstrasi anti-pamaréntah ing Szeged ing 11 Maret lan 18 Maret, telpon kanggo netepake daya Soviet ing negara wiwit muni banter lan banter ing pabrik Chepel. Entente arep mbantu pamaréntah Hongaria "nyisihaken kerusuhan", nanging wis telat. Wis tanggal 21 Maret, Republik Soviet Hungaria diproklamasikake ing Hongaria, dipimpin dening Bolshevik Bela Kun, lan "sadawane dalan" - kekuwatan Soviet ing Transcarpathia, sanajan Rada Nasional Ukrainia Transcarpathian ngaku wilayah iki. RSFSR minangka sing pisanan ngakoni negara anyar, sing dicemplungake ing pirang-pirang konflik nasional teritorial. Iki perang karo Cekoslowakia, iki serangan saka pasukan Romania, kang nyumbang kanggo tiba saka Republik Soviet Hungaria. Iki, pungkasane, minangka serangan balik saka unit militèr Istvan Bethlen lan Miklos Horthy, sing ngrebut Budapest saka wong Romania lan mimpin negara kasebut menyang Prajanjian Trianon, sing nemtokake wates modern Hongaria. Romania nampa wilayah Transylvania, Bukovina lan Banat, Austria - Burgenland, Cekoslowakia mapan ing Transcarpathia lan Slowakia, Yugoslavia nguwasani Bačka lan Kroasia.

Kerugian teritorial sing ageng nyebabake negara kasebut dadi depresi abot, tangisan kasebut diumumake ing negara kasebut, bayangan revanchisme sing ngganggu Hongaria. Nganti taun 1938, kabeh gendéra ing Hongaria ana ing setengah tiang, lan kelas ing sekolah diwiwiti kanthi pandonga kanggo mulihake tanah air ing bekas watese.

Perjuangan kanggo kamardikan Cekoslowakia menarik amarga sebagian ditindakake ing samodra: politisi Ceko Masaryk, Beneš lan Stefanik pindhah menyang Amerika Serikat lan nggawe Komite Nasional Cekoslowakia ing kana, nuntut kebebasan. Ing wektu sing padha, panjaluk iki ing Austria-Hongaria diajukake dening para inteligensia lan mahasiswa, sing nindakake propaganda ekstensif ing antarane populasi. Tanggal 6 Januari 1918 minangka tanggal penting kanggo negara kasebut, nalika Sejm Jenderal Ceko Imperial lan Deputi Zemstvo ngadopsi deklarasi sing nuntut supaya Ceko lan Slovakia diwenehi otonomi. Demonstrasi sabanjure, sing terus nganti Oktober, ditindhes kanthi brutal dening pasukan. Kanggo nanggepi iki, ing tanggal 18 Oktober, panitia jaban rangkah nerbitake deklarasi kamardikan kanggo Cekoslowakia ing Washington, lan tanggal 24 Oktober, Entente kanthi resmi ngakoni kamardikan iki. Kabeh iki kedadeyan ing latar mburi kebingungan lan degradasi elit Austro-Hungaria sing ngatur, sing pungkasane nyerah, ngirim cathetan menyang Entente tanggal 28 Oktober kanthi pesen babagan kemungkinan kapitulasi negarane. Cathetan kasebut diterbitake ing Praha, lan ewonan warga ing dalan, nampa kabar kasebut. Ing gelombang kebangkitan patriotik, Komite Nasional Ceko njupuk kuwasa ing Praha tanpa getihen.

Nanging ora kabeh dadi apik kaya ing Praha. Ing Slowakia, wadyabala Austro-Hungaria sing mimpin, Jerman nesu, sing ora pengin manggon ing wilayah wewatesan Republik Ceko, Austria lan Jerman. Banjur ing mangsa 1919, konflik Teszyn pecah liwat tapel wates karo Polandia. Pasukan Cekoslowakia ngalahake unit Polandia sing ringkih, nanging ing tekanan saka Entente, dheweke ora mlebu Polandia lan bali menyang posisi asline.

A tangle saka kapentingan wilayah lan claims militèr mbukak ing Transcarpathia, ngendi confrontation antarane pro-Hungaria, pro-Ukraina lan pro-Czechoslovak pasukan nasionalis wiwit. Hongaria nylametake Transcarpathia kanggo awake dhewe, ngumumake tanggal 26 Desember status otonomi wilayah Carpathian Rus sing diarani "Russian Krajina" kanthi ibukutha ing kutha Mukachevo. Sabanjure, ing awal 1919, pasukan Ceko dikuwasani Transcarpathia lan Slovakia, lan ing 15 Januari mlebu Uzhgorod.

Wong Ceko, Slowakia lan Hungaria uga kudu ngadhepi Ukrainia. Kasunyatane Ukraina, sawise keputusan Dewan kabeh Rusyns sing manggon ing Hongaria, ing aneksasi Transcarpathia menyang negara conciliar Ukrainia, ngetokake klaim kanggo duwe wilayah kabeh lan dikirim menyang pasukane. Nanging prakara iki ora ngluwihi iki. Tanggal 8 Mei 1919, Dewan Rakyat Rusia Tengah, kanthi dhukungan saka divisi Cekoslowakia, milih ing Uzhgorod kanggo aneksasi Transcarpathia menyang Cekoslowakia. Nanging ora gampang kanggo nindakake iki, amarga ing wektu iku pasukan Hungaria wis nguwasani wilayah kidul-wétan Slowakia lan Cut Transcarpathia saka Praha. Republik Soviet Slovene diproklamasikan ing wilayah sing dikuwasani. Tentara Rumania uga ngucapake - arep nyerang sing amba, tanggal 30 Juli mlebu Budapest. Republik Soviet Hongaria dikalahaké, lan Cekoslowakia dibalèkaké ing bekas watesé. Elinga yen karo penandatanganan Prajanjian Trianon, ing tekanan saka Entente, Transcarpathia meh rampung diserahake menyang Cekoslowakia.

A simpul kabeh masalah nasional muncul ing reruntuhan Kakaisaran Austro-Hungaria, uga ing Ukraina Kulon lan Galicia, ing ngendi republik merdika diumumake meh saben minggu, lan benturan ambisi geopolitik, mung kanggo sawetara wektu, ora ninggalake wilayah kasebut. piyambak nganti dina kita.

Nganti saiki, "warisan Habsburgs" lan Balkan dicerna kanthi angel, nanging crita babagan nasib pinggiran pinggiran bekas Austria-Hongaria isih dadi topik sing kapisah.

Saksa

Negara iki ngumumake perang marang Rusia tanggal 1 Agustus 1914, Perang Agung, sing paling penting, tragedi paling gedhe kanggo Kakaisaran Jerman dhewe. Dibentuk sawise perang Franco-Prusia ing 1871 lan diproklamasiake ing Istana Versailles, Kakaisaran Jerman, kanthi ironi sejarah, ngalami penghinaan sing durung ana sadurunge ing kraton sing padha, mbuwang mantan keagungan kekaisaran ing sikil para pemenang, nandatangani perjanjian perdamaian sing sah tegese pungkasan saka perang getih.

Akeh sejarawan rightly pracaya iku Jerman sing luwih apik saka kabeh peserta liyane ing Perang Donya pisanan disiapake kanggo perang mangsa, gadhah tentara gedhe lan uga-dilengkapi, armada modern karo dreadnoughts paling anyar lan kapal selam, uga ekonomi perlu. lan basis panganan. Peran penting ing babagan iki dimainake dening Kaisar Wilhelm II, sing munggah tahta ing taun 1888, minangka panyengkuyung sing kuat babagan kabijakan lan ekspansi manca sing agresif. Ing ngisor dheweke wiwit balapan senjata, ing ngendi Entente gabung.

Jerman semangat kanggo perang, dheweke strove kanggo kaunggulan politik lan ekonomi ing Eropah, nanging ora mung ing. Negara kasebut luwih saka negara liya - mung ing taun 1871 sing padha - gabung karo perjuangan kanggo divisi koloni, lan apa sing ditampa dheweke katon cilik.
Aku pengin mbagekke maneh barang-barang gedhe ing Inggris, Prancis, Belgia, Walanda, Portugal ...

Ing perang gedhe, sekutu dibutuhake, lan ditemokake. Ing taun 1882, ana Triple Alliance antara Jerman, Austria-Hongaria lan Italia, sing nganggep manawa ana serangan mungsuh ing salah sawijining negara, loro liyane kudu nulungi dheweke.

Jerman perang ing skala gedhe. Pasukan dheweke perang ing sisih kulon, Timur, Italia lan Balkan, ing koloni Afrika ... Armada dheweke dioperasikake ing sisih lor, Segara Baltik, ing Samudra Atlantik, Hindia lan Pasifik. Sajrone perang, pasukan Jerman mbantu Sekutu lan entuk sukses gedhe ing Rumania, ing wilayah Italia lan Balkan. Malah ing perusahaan pungkasan - ing taun 1918, nalika unit Amérika pisanan wiwit teka ing Front Western, Jerman meh nyuwil liwat ngarep sekutu lan maneh, minangka ing awal banget perang, nyedhaki tembok Paris.

Ora kaya perang darat ing Eropah, Jerman, sanajan kabeh upaya, isih kalah ing perang kolonial. Jepang agresif lan uga-disiapake, uga Great Britain, Amerika Serikat, Australia lan Selandia Anyar perang nglawan sawetara Unit. Ing Nopember 1914, Britania Raya, nanging utamané Kekaisaran Jepang, nguwasani meh kabeh koloni Jerman.

Jerman nyoba metu saka perang kanthi kerugian paling sethithik kanggo awake dhewe, mula prajanjian perdamaian sing kapisah, kayata Prajanjian Brest-Litovsk lan gencatan senjata Compiègne, lumaku, ana owah-owahan pamrentahan, kanggo kepentingane. Entente, Wilhelm II nolak layanan Jenderal Ludendorff ... Nanging kahanan Prajanjian Versailles taun 1919 dadi angel banget, yen ora kejem. Minangka kaisar Prancis Jean Clemenceau seneng mbaleni: "Bochs bakal mbayar kabeh nganti dhuwit pungkasan." Lan filsuf lan sejarawan sing kondhang E. Troelch nyathet yen "Perjanjian Versailles minangka perwujudan saka gething sadis-beracun saka Prancis, semangat munafik-kapitalis saka Inggris lan indifference jero saka Amerika."

Umumé, miturut syarat-syarat Prajanjian Versailles, Kakaisaran Jerman ilang 13,5 persen saka wilayah - 73,5 ewu kilometer persegi kanthi populasi 7,3 yuta wong lan ilang 10 persen kapasitas produksi. Meh kabeh peralatan militer dikirim menyang negara Entente, tank, pesawat, armada.

Kajaba iku, Jerman kudu mbayar indemnity kanggo Entente ing jumlah 20 milyar tandha emas.

Jerman bali Alsace lan Lorraine kanggo Prancis, sing ing sadawane dalan "nangkep" Saarland, kang sauntara dikuwasani nganti 1936, Denmark ditampa Northern Schleswig, Belgia nampa Eupen, Malmedy lan Morene distrik, negara Polandia anyar Ngartekno ditambahi wates sawijining. amarga bagean utama provinsi Poznan lan Prusia Kulon, uga wilayah cilik ing Pomerania, Prusia Timur lan Silesia Atas. Kanggo menehi Polandia akses menyang segara, koridor digawe ing tutuk Vistula sing misahake Prusia Wétan saka Jerman liyane. Lan ora mung kuwi. Danzig Jerman diumumake minangka "Kutha Gratis" ing sangisore kontrol Liga Bangsa-Bangsa, bank kiwa Prancis Rhine dikuwasani dening pasukan Entente, nggawe zona demiliterisasi ing sisih tengen.

Kepiye babagan kerugian manungsa? Miturut petungan Profesor Helmut Arntz, tentara Jerman kalah ing perang sing tiwas, tiwas saka tatu lan penyakit siji yuta 936 ewu 897 wong, udakara 100 ewu ilang ...

Sing menang dibagi kabeh koloni kekaisaran. Kamerun lan Togo dipérang antarane Britania Raya lan Prancis, Tanganyika tindak menyang Britania Raya, Rwanda lan Burundi - menyang Belgia. Namibia tindak menyang Uni Afrika Selatan, Samoa Kulon - menyang Selandia Baru. Australia ngrebut New Guinea, lan Jepang, saliyane benteng Qingdao, wiwit duwe Caroline, Mariana lan Kepulauan Marshall lan wilayah Palau.

Wong-wong Jerman ngalami penghinaan sing ora ana sadurunge. Ora, ora muspra, ing Versailles, Perdhana Mentri Inggris Lloyd George profetik nyatakake: bebaya utama saka perjanjian sing disimpulake yaiku "kita nyurung massa menyang tangan ekstremisme." Sistem republik ing Jerman pasca perang ing wangun Republik Weimar, sing ngganti sing digulingake lan mlayu menyang Swedia, Wilhelm II, ora suwe, diganti dening fasisme ...

Pancen aneh yen ing antarane negara-negara sing menang ana macem-macem panemu babagan masa depan Jerman. Jendral Prancis nuntut supaya negara dibagi dadi negara cilik lan ndhukung aspirasi separatis ing kabeh cara. Amerika Serikat tanpa pamrih kanggo ngakoni Republik Weimar sing demokratis. Nanging kaping telu, dalan sing paling ragu-ragu dipilih, ing ngendi negara tetep manunggal, nanging "kanthi dhewe" - kanthi ekonomi sing rusak, kanthi tentara sing ora duwe daya, utawa luwih becik karo sisa-sisa sengsara, lan, kita mbaleni, diremehake kanthi politik, kanthi stigma saka bandit sing ngeculake ontran-ontran getih.

Ora ana kebetulan yen umume wong Jerman nganggep demokrasi minangka tatanan manca sing ditindakake dening mungsuh. Dheweke nuduh politisi sing njaluk kompromi karo Kulon amarga ngiyanati kepentingan nasional.
Ing basis iki, total, agresif, rezim Nazi tansaya munggah.

Rusia

Kakaisaran kasebut, diumumake tanggal 22 Oktober (2 November), 1721, sawise Perang Lor sing menang, nalika Tsar Peter I Agung njupuk gelar Kaisar Kabeh Rusia lan Rama Tanah Air, ambruk rong abad sabanjure, sawise ngliwati crucible. perang liyane - Perang Donya I ...

Wong-wong lan masyarakat dhuwur meh padha karo tantangan Jerman kanthi antusias banget. Akeh wong banjur weruh ing perang impending kesempatan nyata ora mung kanggo ngukum mungsuh kanggo insolence, nanging uga kanggo mbebasake sedulur Serbia saka rakit manca. Lan uga pungkasane ngrampungake masalah "kutuk" karo selat.

Mangkene carane pamane kaisar, Alexander Mikhailovich, ngelingi dina Juli: "Ing Sevastopol, aku sinau babagan perang sing diumumake kanthi resmi (mobilisasi tentara lan armada). Esuke, layanan pandonga ditindakake ing Katedral Yalta, sing diiringi maca Manifesto babagan deklarasi perang. Wong-wong padha bengok-bengok, "Hurrah!" Ing wengi sing padha aku budhal menyang St. Petersburg ... Aku ketemu Sovereign metu kalem, nanging rumiyin eling tanggung jawab wayahe. Mbokmenawa, suwene rong puluh taun jumenenge, dheweke (dadi) ora nyenengake dheweke. (Adipati Agung Alexander Mikhailovich. Book of Memoirs. M., 1991, p. 209).

Tanggal 1 Maret 1917, komando Rusia ngrancang serangan skala gedhe ing kabeh Front Kulon, nanging Revolusi Februari mbingungake kabeh kertu ...

Ing Autumn saka 1917, Rusia, wis diganti sistem politik, kang secara harfiah sawetara langkah adoh saka kamenangan dawa-ngenteni, nyatane, wis prakteke mundur saka perang. Tentara pirang-pirang yuta meh ora ana ing ngarep, lan Jerman, tanpa ngenteni perdamaian Brest sing kondhang, duwe kesempatan kanggo ngirim unit sing paling siap tempur menyang Front Kulon. Sawisé Oktober 1917, Rusia, sibuk karo squabbles internal, ora ana maneh kanggo operasi militèr, Bolsheviks, kanggo nahan kakuwasan, kudu nganakke tentrem Brest kapisah.

Sawise ambruk monarki Rusia, sawetara negara de facto sawijining meh langsung kawangun ing tlatah kekaisaran - Latvia, Lithuania, Estonia, Polandia, Finlandia, Republik Rakyat Belarus lan Republik Rakyat Ukraina. Loro pungkasan enggal gabung karo Bolshevik Rusia lan dadi bagéan saka USSR. Sacara sah, kamardikan saka tilas provinsi lan "karajaan" Rusia diresmikake sawise asil Perang Donya.

Iku tentara Rusia sing njupuk jotosan utama ing teater tanah operasi. Posisi edan saka pamaréntahan sauntara nyebabake ambruk ing ngarep, sing ngrampungake propaganda Bolshevik. Kasunyatan bilih tentara Rusia ing kahanan liyane bisa rampung perang ing rangking saka menang ora perlu bukti. Yen ora, ing ngendi dheweke bakal entuk kekuwatan, dipérang dadi "putih" lan "abang", kanggo tahan telung taun Perang Sipil?

Alasan kanggo asor Kakaisaran Rusia ing Perang Agung bisa ditemokake ing kekirangan saka pimpinan militèr, unpreparedness saka tentara, ing sumber ora dipercaya saka senjata, meriam lan amunisi, lack saka jumlah sing tepat saka tank modern. , kapal lan pesawat ... Nanging sing utama yaiku kekaisaran kasebut lumpuh dening revolusi, pisanan ing Februari, lan banjur Oktober sing nguripake pandangan jagad mayuta-yuta.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 0
    31 May 2014
    Artikel migunani kanggo informasi umum, nanging aku mung ora ngelingi Kaisar Jean Clemenceau ing sajarah Prancis, padha mbokmenawa temenan namesake kang perdana menteri.
    1. +1
      31 May 2014
      Kutipan: GRIGORIY76
      Aku mung ora ngelingi Kaisar Jean Clemenceau ing sajarah Prancis, padha mbokmenawa temenan kang jenenge perdana menteri.

      Persis. Ora ana kaisar. Sajrone Perang Donya I, Prancis ora dadi kekaisaran, nanging minangka republik, lan ora ana kaisar, lan presiden dadi kepala negara. Lan jeneng Clemenceau dudu Jean, nanging Georges.
  2. 11111mail.ru
    +5
    31 May 2014
    Telung kekaisaran Kristen lan siji Muslim wis klelep ing lalen. Dadi iki tujuane Perang Dunia I. Kajaba iku, predator jaban rangkah nyoba getih. Narodishko "milih siji" metu saka lemah lan wiwit katon rapet ing Tanah Suci.
  3. +1
    31 May 2014
    Iku tentara Rusia sing njupuk jotosan utama ing teater tanah operasi. Posisi edan saka pamaréntahan sauntara nyebabake ambruk ing ngarep, sing ngrampungake propaganda Bolshevik. Kasunyatan bilih tentara Rusia ing kahanan liyane bisa rampung perang ing rangking saka menang ora perlu bukti. Yen ora - ngendi dheweke bakal njaluk kekuatan, dipérang dadi "putih" lan "abang", kanggo keno telung taun luwih saka Perang Sipil?

    Jawaban wis diwenehi



    http://topwar.ru/uploads/images/2014/109/zqrq8.jpg
    1. +2
      31 May 2014
      Wisely ngandika! Luwih, aku luwih yakin babagan wawasan Stalin! malah versi USSR karo otonomi nasional-budaya, ing pungkasan, bakal luwih apik tinimbang Leninis bodho ing "hak bangsa (Sapa kajaba Rusia ana bangsa ing 1922 ???) kanggo poto-netepake dhewe" - Lan ing skenario sajarah sakteruse, ambruk USSR ora bakal, amarga ora ana "negara - republik serikat pekerja"
  4. parus2nik
    +1
    31 May 2014
    Ing musim gugur taun 1917, Rusia, kanthi ngganti sistem politik, kanthi harfiah sawetara langkah adoh saka kamenangan sing ditunggu-tunggu,
    Ukara kasebut paling nggumunake .. Ing negara kasebut, nyatane, kekuwatan ganda, Pamrentahan Sementara lan Uni Sovyet, ing sawetara kutha, utamane ing wilayah Ivanovo, ing wektu kasebut ora ana tukang tenun sing kerja ing pabrik tenun, nanging tukang tenun, mula ana. umume kuwasane Soviet.. Urip logika, kamenangan apa sing bisa diomongake nalika negara ora duwe kekuwatan. ora disiplin, dikuwasani dening panitia prajurit, lan iki minangka asil revolusi Februari.. Ing Maret, ora ing Oktober, 1917, ontran-ontran perwira laut.. sing luput ora diukum.. apa menang. ?
    Sawise ambruk monarki Rusia, sawetara negara de facto sawijining meh langsung kawangun ing tlatah kekaisaran - Latvia, Lithuania, Estonia, Polandia, Finlandia, Republik Rakyat Belarus lan Republik Rakyat Ukraina.... Dheweke lali babagan Georgia, Armenia ... Lan mayoritas ing bayonet Jerman ...
  5. 0
    31 May 2014
    Kakaisaran Rusia bisa nyingkiri ambruk mung ing siji kasus - yen wis ngalami évolusi ing wektu dadi negara integral karo daya tenan, liquidated beda kelas lan dipandu dening ekonomi pasar. Nanging, tsars (wiwit Alexander kaping 2) njupuk dalan liberalisasi. Ing wektu iku, liberalisasi bener (lan dibutuhake) ing ekonomi, nanging ora ing politik lan ideologi.
    Kajaba iku, iku perlu kanggo melu perang rasah kurang. Lan yen padha melu, kaya ing taun 1914, mula kudu perang kaya ing abad kaping 20. Yaiku, kanthi disiplin sing ketat ing ngarep lan ing mburi, lan kanthi teror tanpa welas marang kabeh unsur anti-negara. Padha ora kudu patted ing sirah, nanging numpes miturut hukum perang.
    Ana prasyarat kanggo iki. Ora ana raja sing wicaksana.
  6. Nikich
    +1
    1 2014 Juni
    Quote: Asem
    Kakaisaran Rusia bisa nyingkiri ambruk mung ing siji kasus - yen wis ngalami évolusi ing wektu dadi negara integral karo daya tenan, liquidated beda kelas lan dipandu dening ekonomi pasar. Nanging, tsars (wiwit Alexander kaping 2) njupuk dalan liberalisasi. Ing wektu iku, liberalisasi bener (lan dibutuhake) ing ekonomi, nanging ora ing politik lan ideologi.
    Kajaba iku, iku perlu kanggo melu perang rasah kurang. Lan yen padha melu, kaya ing taun 1914, mula kudu perang kaya ing abad kaping 20. Yaiku, kanthi disiplin sing ketat ing ngarep lan ing mburi, lan kanthi teror tanpa welas marang kabeh unsur anti-negara. Padha ora kudu patted ing sirah, nanging numpes miturut hukum perang.
    Ana prasyarat kanggo iki. Ora ana raja sing wicaksana.

    Ekonomi pasar dudu sing paling apik, ekonomi campuran sing paling apik, lan China wis mbuktekake iki

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"