Mbebayani "Dragonfly"

4
Rudal udara-ke-udara Israel pisanan (UR), sing diprodhuksi ing seri gedhe, yaiku rudal jarak cendhak Shafrir, adhedhasar rudal Sidewinder AIM-9B Amerika.



Nalika Krisis Suez dumadi ing taun 1950-an, Israel nggolek cara kanggo nambah pertahanan kanthi tuku modern. gaman. Amerika Serikat nyedhiyakake bantuan ekonomi marang Israel, nanging ora nyediakake senjata. Ing taun-taun kasebut, Prancis dadi pemasok utama senjata modern.

Mbebayani "Dragonfly"

Rudal udara-ke-udara dipandu Nord 5103 (AA-20)


Ing bidang rudal sing dipandu kanggo pertempuran udara, Angkatan Udara Israel ing taun 1959, kanggo nyedhiyakake pejuang Super Mystere, Dassault Aviation tuku 40 rudal Prancis Nord-5103 kanthi pandhuan komando manual (jarak tembak - 4 km), diprodhuksi wiwit taun 1956. Rudal iki, sing nampa jeneng "Tahmas" ing Israel, diakoni ing Israel minangka unpromising amarga kontrol kompleks. Roket Prancis Matra R.530 sing luwih maju mung diwiwiti ing pungkasan taun 1950-an, nanging ora bisa entuk roket Sidewinder AIM-9В Amérika anyar kanthi kepala homing termal pasif (GOS).

Ing taun 1959, Angkatan Udara Israel nerbitake syarat kanggo pangembangan rudal udara-ke-udara dhewe kanthi pencari termal. Kontrak kanggo pangembangan SD Shafrir ("Dragonfly") ditandatangani karo Otoritas Pembangunan Persenjataan Rafael ing Maret 1959. Ing wektu sing padha, dibutuhake ora mung nggawe roket, nanging kanggo ngatur kabeh infrastruktur sing dibutuhake kanggo desain, produksi lan tes. Hillel Bar-Lev dadi kepala proyek iki.

Versi pisanan rudal kasebut minangka upaya kanggo nggawe desain rudal jarak cendhak sing anyar kanggo pertempuran jarak cedhak. Nanging, tes prototipe rampung gagal. Rong taun sawise wiwitan karya, para pangembang dadi jelas yen roket kasebut ora kasil - dimensi roket sing cilik banget (dawa 2 m, diameter 110 mm, bobot 30 kg) ora ngidini mbenerake kahanan lan nggawe dandan desain sing signifikan.

Minangka langkah-langkah sing bisa ngatasi kahanan kasebut, para perancang ngusulake nambah diameter awak dadi 140 mm, dawa roket nganti 2,5 m, massa hulu ledak saka 11 nganti 30 kg, lan nglengkapi roket kanthi rollerons (kayata AIM-9B Sidewinder. ). Ing wektu sing padha, massa peluncuran roket luwih saka tikel kaping pindho - saka 30 nganti 65 kg, jarak roket ing ketinggian penerbangan sing kurang tambah saka 1,5 nganti 3 km, lan ing dhuwure penerbangan sekitar 10000 m - saka 3 nganti 9. km.


Shafrir dipandu rudal


Senadyan kasunyatan manawa karakteristik roket kasebut ora nyukupi syarat sing diajukake, Angkatan Udara Israel, sing butuh roket, mutusake tanggal 27 Desember 1962 kanggo tuku 200 misil kanggo nyengkuyung pejuang Mirage IIIC. Dandan roket sing diusulake dening Rafael ora ditindakake amarga kuwatir yen karya perbaikan bakal nundha penyebaran rudal menyang Angkatan Udara.

Ing Maret 1963, tes pisanan saka Shafrir UR kanthi tembak ing target maneuver ditindakake ing Prancis. Asil kasebut nguciwani, Shafrir nuduhake ora bisa ngrampungake target kasebut. Nanging, diputusake yen misil kasebut bakal diadopsi kanggo nyengkuyung para pejuang Mirage IIIC ing taun 1963. Dianggep manawa sejajar karo iki, program modernisasi roket bakal rampung lan perbaikan bakal ditindakake ing desain roket (pangowahan kasebut utamane kena pengaruh instalasi sekring remot). 4 November 1963 UR Shafrir resmi diadopsi dening Angkatan Udara Israel. Ing tanggal 6 Desember 1965, volume rudal sing dipesen kanggo produksi diwatesi dadi 120 rudal lan 50 tiang peluncuran.

Pilot Israel luwih milih meriam tinimbang rudal amarga ora bisa dipercaya saka rudal udara-ke-udara generasi pisanan, lan rudal Shafrir malah dijuluki "tank tetes" amarga ora efisien. UR Shafrir uga ngritik kanggo sawetara cendhak nggunakake pertempuran, kinerja kurang, perlu kanggo miwiti strictly ing arah muncung mesin pesawat mungsuh.

Probabilitas UR Shafrir nggayuh target kira-kira 21% tanpa nggunakake sekring remot lan 47% kanthi sekring remot. Panggunaan pertempuran nyata saka Shafrir UR saka pejuang Mirage IIIC uga ngonfirmasi efektifitas sing ora apik - saka puluhan peluncuran ing periode sadurunge, sajrone lan sawise Perang Enem Dina, mung telung pesawat sing ditembak mudhun: 5 Juli. , 1967 - MiG-21 saka Angkatan Udara Mesir, 2 Februari lan 29 Mei 1969 - MiG-21 saka Angkatan Udara Siria.
Ing Desember 1970, Shafrir-1 SD resmi dinonaktifake dening Angkatan Udara Israel.


Pejuang Kfire C.2 Angkatan Udara Israel


Ngelingi yen Shafrir-1 UR ora cocog karo Angkatan Udhara Israel ing babagan karakteristik, ing podo karo pangiriman menyang pasukan ing taun 1963, pangembangan modifikasi anyar roket, Shafrir-2, diwiwiti. Proyek roket anyar diwiwiti kanthi lengkap tanggal 25 Maret 1964.

Wiwitane, pembangunan dipimpin dening Hillel Bar-Lev, lan ing Mei 1964 diganti dening Dr Zeev Bonen. Kanggo ngurangi risiko teknologi ngembangaken Shafrir-2 SD, iki dikembangaké minangka versi nggedhekake saka Shafrir-1. Sawetara sumber nyatakake yen mung sekring elektromagnetik remot sing dhasar anyar ing roket, dene liyane mbantah manawa nalika ngrancang roket, kepala homing lan sekring optoelektronik remot dipinjam saka Shafrir-1 SD.

Sajrone Perang Enem Dina, pasukan Israel ing lapangan udara Bir Gafgafa Mesir ing Semenanjung Sinai nangkep udakara 80 rudal tempur udara jarak pendek K-13 Soviet (udakara 40 sing bisa dilayani lan jumlah sing padha dibongkar) lan 9 peluncur, sing nyatane. , asil saka reverse- engineering saka Amérika UR AIM-9В Sidewinder. Ing Desember 1967, sawise nguji kompatibilitas karo peralatan pejuang Mirage IIIC, misil Soviet diadopsi dening skuadron 119 Angkatan Udara Israel.



Ing wektu sing padha, wiwit pungkasan taun 1962, sawise statement Presiden Kennedy babagan "hubungan khusus" karo Israel lan pasokan peralatan militer, Amerika Serikat wiwit ngusir Prancis saka pasar senjata Israel. Lan sawise Perang Enem Dina, nalika Prancis ngetrapake embargo babagan pasokan senjata menyang Israel, Amerika Serikat pungkasane ngedol (ing taun 1968) rudal Sidewinder menyang Israel - ing wiwitan AIM-9B ("Barkan"), lan banjur AIM-9D ("Decker" ). Iki acara, senadyan pembangunan sukses Shafrir-2, meh mimpin menyang mandeg ing project, amarga. sanajan rudal Israel ngluwihi AIM-9B ing karakteristik, iku rodok olo saka AIM-9D dilengkapi karo IR cooled lan sekring elektromagnetik remot, meh kaping pindho minangka larang lan urutan gedhene luwih larang saka AIM. -9B.

Nanging, manajemen Rafael bisa nemokake pengaruh sing dibutuhake kanggo ngyakinake pamrentah Israel babagan kabutuhan kanggo terus kerja ing Shafrir-2 - tanggal 9 Maret 1969, pesenan pertama kanggo produksi massal Shafrir-2 digawe. Salajengipun, acara berkembang kanthi cepet - ing April 14, Angkatan Udhara wiwit nampa pluru, 1 Juli, kesiapan tempur rudal diumumake kanthi resmi, lan ing 2 Juli 1969, dina sabanjure, MiG-2 pisanan saka Mesir. Angkatan Udara ditembak kanthi bantuan Shafrir-21 UR.


Rudal dipandu Shafrir-2


Externally, Shafrir-2 padha karo AIM-9B, nanging diameteripun awak rudal Israel luwih gedhe. Kepala homing termal rudal kasebut bisa nangkep target mung nalika diluncurake ing wilahan mburi. Nalika target dijupuk dening GOS roket, sinyal swara krungu ing headphone pilot. Shafrir-2 UR luwih dipercaya tinimbang K-13 Soviet. Ing Perang Yom Kippur, Shafrir-2 UR "kiwa ing bayang-bayang" rudal AIM-7 lan AIM-9, hulu ledak kasebut cukup kanggo numpes MiG-21, dene AIM-9 piyambak kadhangkala nyebabake karusakan abot. pesawat iki. Jarak tembak saka Shafrir-2 ing dhuwure kurang nganti 5 km, dhuwure panggunaan nganti 18000 m, kacepetan penerbangan yaiku Mach 2,5, lan bobote diluncurake 93 kg. SD Shafrir-2 saged maneuvering karo kakehan 6 g.

Ing taun 1973, nalika Perang Yom Kippur, rudal iki kabukten paling efektif ing Angkatan Udara Israel: ing 176 diluncurake, rudal kasebut nembak 89 pesawat Mesir lan Siria, utawa 32,1% saka jumlah total. Produksi Shafrir-2 SD terus nganti Juni 1978, nalika 925 rudal tempur lan 65 modifikasi latihan digawe (kalebu sing diekspor). Shafrir-2 UR ditarik saka layanan ing taun 1980. Mung 11 taun ing layanan karo Angkatan Udara Israel, 2 pesawat ditembak mudhun kanthi bantuan sistem pertahanan rudal Shafrir-106.


A-4 Skyhawk saka Angkatan Udara Argentina


Kapal induk rudal Shafrir-1 yaiku pesawat tempur Mirage IIIC Prancis, lan Shafrir-2 yaiku pesawat tempur Mirage IIIC, Nesher, Kfir lan pesawat serang A-4 Skyhawk.

Sawise nggunakake rudal Shafrir-2 ing taun 1982 ing Lembah Beka (Lebanon), rudal kasebut dituku dening Chili, Kolombia, Ekuador, Afrika Kidul, Taiwan lan Turki.

Sumber:
http://www.airwar.ru
http://ru.wikipedia.org/wiki/Rafael_Shafrir
http://orujii.ru/novosti-weapons/6766-izrailskie-ur-klassa-vozduh-vozduh
http://fakty-o.ru/rafael_shafrir
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    27 May 2014
    Kanggo penulis + kanggo karya, kita nunggu terusan "Python" - evolusi "Shafrir" lan babagan "Derby".
  2. +2
    27 May 2014
    Hillel Bar-Lev minangka wong sing serba bisa:
    nalika umur 15 taun teka ing Eretz-Israel (1939),
    ing taun 1942 piyambakipun lulus saking sekolah pertanian,
    ing taun 1948 perang karo Inggris
    taun 1956 - sinau ing akademi militer,
    ing taun 1959 dheweke ngembangake roket,
    1961-64 3 taun sinau ing Universitas Columbia (ekonomi + administrasi),
    ing taun 1967 dheweke mbangun garis Bar-Leva (kanthi mbantah Sharon), nanging wong Mesir cepet-cepet nyuwil,
    1972-77 Menteri Perindustrian,
    1984-90 Menteri Kepolisian,
    ing 1992-94 dheweke dadi duta Israel ing Moskow, nyatane nganti mati-94.
    Organisasi kudeta 1993 direncanakake lan ditindakake dening dinas intelijen Barat. Mbalik ing awal September 1993, spesialis internasional sing kondhang Iona Andronov ora wedi ngumumake fakta babagan operasi layanan intelijen Israel "Mossad " kanggo ngilangi Wakil Presiden Rusia - Rutskoi. Lan anggota Dewan Tertinggi Andronov karo Tribun parlementer kasebut nyathet fakta-fakta sing dikawruhi dheweke ngrusak Rutskoy liwat organisasi "ing atap" saka Mossad. (
    http://ekvador2011.blogspot.ru/2012/11/93.html)
    1. zaazua
      -2
      27 May 2014
      Aku tindakake link lan weruh iki
      Partisipasi brigade 6 NATO lan brigade 4 izr. pasukan khusus

      Komentar sampeyan babagan karya iki!
      1. Komentar wis dibusak.
      2. Turik
        -2
        27 May 2014
        Maneh, wong-wong Yahudi ing kene ngiklanake produk krasan. Konspirasi mung sawetara ... Masonik.
        1. +5
          27 May 2014
          Ya, ora perlu dibesar-besarkan, informasi kasebut umume migunani, sanajan mesthine ora tanpa unsur propaganda, sing umume khas umume publikasi Soviet / Rusia. teknologi ditransfer kanggo GOS , lan sadurunge iku, mung nyoba lan proyek. Kahanan kita karo rudal BVB ora luwih apik, kabeh R-3, K-13 iki ateges "ballast", mung R-60 wiwit diluncurake kanthi normal, lan R-60M kenek, nanging nalika katon, kondisi BVB diganti akeh, nggawe, nyatane, minangka sarana pertahanan diri. cacat tradisional saka "sekolah Soviet". , ngarsane faktor Bukak unmasking wujud, bobot relatif gedhe, seret aerodinamis dhuwur "ing penundaan". Umumé, wingi. Mugi sing anyar ASP BVB bakal katon minangka bagéan saka T. -73 proyek sing bakal menehi kita "pemisahan" (saka mitra Barat kita c) minangka sapisan, ing pungkasan 50s, iki diwenehake dening R-80.
          1. +1
            27 May 2014
            Kutipan saka Argon.
            Muga-muga ing kerangka proyek T-50, ASP BVB anyar bakal katon sing bakal nyedhiyakake "pemisahan" (saka mitra Barat) minangka sapisan, ing pungkasan taun 80-an, diwenehake dening R-73.

            Iku misale jek sing RVV-BD padha R-73 karo wong golek anyar, utawa iku ora?
            1. 0
              27 May 2014
              Aku ora duwe informasi babagan persenjataan T-50, nanging proyek sing padha wis dikenal wiwit pertengahan 90-an R-74. Nanging, kanthi karya Yankees ing arah iki, aku mikir pendekatan iki cukup sauntara. Aku ngira yen R-73 "wis rusak kelas" bakal diganti karo rong roket, siji bakal dadi pendahulu sing rada dawa, sing kapindho, luwih entheng, kanthi kontrol jet gas. (Nanging iki mung bayanganku. ).
  3. 0
    27 May 2014
    R-60 isih setir ngguyu nanging sampeyan ora bisa ngomong bab R-73!
  4. +3
    27 May 2014
    Apa sampeyan mbaleni dhewe? Inggih, sedulur:
    - Sidewinder USA
    - R-3S USSR
    -Shafrir-2 Israel
    1. 0
      27 May 2014
      Sithik salah: Israel nampa dokumentasi teknis lengkap kanggo sistem pertahanan rudal Sidevender, nanging amarga kemunduran teknis lengkap (ora ana peralatan kanggo produksi lan desainer sing kompeten), ora bisa ngeculake versi roket sing diusulake. versi roket sing disederhanakake uga gagal, kanthi angel banget (sawise tekane peralatan lan spesialis saka Amerika Serikat), bisa diluncurake produksi salinan rudal AS.
      1. +2
        27 May 2014
        Quote: jaket empuk
        Ing mangsa ngarep, kanthi angel banget (sawise teka peralatan lan spesialis saka Amerika Serikat), bisa diluncurake produksi salinan rudal AS.

        Palsu, AS ora gelem nyuplai teknologi militer menyang Israel nganti 1968-69.
        Fokus utama panguwasa lokal ana ing pelatihan spesialis Israel (kalebu ing luar negeri), tujuan utamane ora mung kanggo nggawe produksi senjata, nanging kanggo nggawe sekolah ilmiah lan teknik sing lengkap lan nguwasani produksi dhewe. peralatan. Lan luwih dhisik, praktis kanthi dhasar negara. Dadi ing taun 60-an wis ana basis ilmiah lan spesialis, mung pengalaman sing kurang.

        Py.Sy. - Malah wiwit ngedol senjata kanggo Israel, Amerika Serikat kanggo dangu ora gelem nuduhake teknologi, insisting ing layanan dening specialists dhewe. Lan padha nyerah mung nyadari yen nalika ora nuduhake teknologi, banjur digunakake metode "Cina", reverse engineering.
  5. 0
    28 May 2014
    Siji-sijine perkara sing dakkarepake yaiku yen baris Shafrir banjur diganti jeneng dadi Python lan diterusake dening Python-3 (sawise Shafrir-2), Python-4 lan Python-5, sing ngidini sampeyan njupuk "liwat pundhakmu. ".


    Shafrir-2
  6. tiba
    0
    7 2014 Juni
    Prajurit majeng, padha ngerti akeh babagan teknologi lan perang kanthi cekap, diubengi dening sedulur-sedulur saka kelompok basa Semit-Hamit, segara Muslim sejati ................... 100 yuta wong.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"