lingkungan alangan

14
lingkungan alangan


Sawise Berlin lan China Agung: "Planet Rusia" ngomong babagan tembok sing misahake jagad modern

Sawise alangi katon, meh ora bisa nyingkirake. Contone, sanajan ing "donya tanpa wates" globalisasi, tembok anyar, pager lan alangan terus-terusan muncul sing misahake bangsa lan masyarakat.

Israel, Palestina lan kabeh-kabeh-kabeh

Mbok menawa jumlah paling gedhe saka alangan pamisahan (minangka adat kanggo nelpon tembok digawe kanggo tujuan politik) tumiba ing Israel lan tanggi. Pisanan ing modern crita pager tapel wates katon ing kene ing taun 1938. Tembok Tegart sing disebut Tegart dibangun dening administrasi kolonial Inggris ing sadawane kabeh wates lor Palestina kanggo nyegah Pemberontakan Arab taun 1936-1939 nampa dhukungan saka Suriah lan Libanon. Pager kawat berduri sing dhuwuré telung meter kasebut ora efektif lan mung tahan setaun, nanging sawetara saka limang "bèntèng" lan 20 kothak pil sing dibangun ing sadawane rute kasebut isih ana nganti saiki.


Peserta ing maraton Palestina taunan kapindho mlayu ing sadawane penghalang pemisahan Israel, 2014. Foto: Majdi Mohammed / AP


Sadurungé Perang Enem Dina taun 1967, Yérusalèm wétan dikuwasani Yordania. Kutha iki dipérang dadi rong bagéan sing perlu: nang endi wae karo kabel barbed, lan nang endi wae - karo tembok lengkap. Rintangan iki pungkasane ambruk, nanging ing taun 70-an Israel wiwit mbangun dhewe ing tapel wates karo Libanon, Yordania lan Suriah. Bagean Libanon diarani "Pager Kuwat" - dawane 128 kilometer liwat medan pegunungan lan tahan nganti taun 2000.

Saiki, alangan tetep ana ing antarane Israel, ing sisih siji, lan Mesir lan Yordania, ing sisih liyane. Wilayah Palestina dipageri ing kabeh sisih. Tel Aviv malah wis ngadegake tembok benteng 11 kilometer antarane Gaza lan Mesir, lan Gisik Kulon saiki dipisahake dening pager dawane 703 kilometer lan dhuwure wolung meter.

Barrier Pemisahan Israel, ditentang dening Majelis Umum PBB lan Pengadilan Pidana Internasional ing Den Haag, nyakup 10% wilayah Palestina: kira-kira seperlima saka dawane ngliwati garis demarkasi 1949.

Tembok donya

Tembok Berlin ora dadi penghalang pemisah pungkasan ing Eropah. Mitra sing cedhak tetep ana ing Belfast lan kutha-kutha liyane ing Irlandia Lor. Tembok, utawa garis perdamaian kaya sing biasa diarani, wiwit muncul sawise kerusuhan 1969. Ide iki prasaja: kanggo misahake wilayah ngendi mayoritas Katolik manggon (lan mulane, miturut logika saka panguwasa, nasionalis Irlandia) lan wilayah Protestan (maca Unionists sing nganggep piyambak Inggris) kanggo nyegah clashes antarane kelompok iki.


Anak-anak ing tembok perdamaian ing Belfast, 1984 Foto: Peter Kemp / AP


Ora ana sing luwih permanen tinimbang sementara. Tembok-tembok kasebut didegake nem sasi, nanging akeh sing isih ngadeg nganti saiki. Newest "baris tentrem" dibangun cukup bubar - ing 2008. Dipercaya manawa alangan kasebut mbantu nyuda panas: survey 2012 saka warga wilayah sing dibagi nemokake manawa luwih saka rong pertiga isih durung siap nyerah tembok. Pamrentah Irlandia Lor janji bakal ngilangi kabeh wates sektor ing taun 2023.

Tembok Belfast dudu siji. Dheweke duwe bagean saka 100 meter nganti limang kilometer. Ing sawetara panggonan, "garis perdamaian" digawe saka lembaran wesi utawa bolong logam, ing liyane digawe saka bata. Ing dhuwur saka alangan tekan 7,6 meter. Ing kono ana gapura, sing kadhangkala dijaga polisi. Padha ditutup ing wayah wengi.

Tipis "Green Line"

Ing pojok ngelawan Eropah, loro tembok liyane tetep. Loro-lorone misahake wong Yunani lan Turki, nanging padha muncul ing wektu sing beda-beda lan kanggo alasan sing beda.

Ing taun 1964, Garis Ijo, sing digambar ing peta dening pasukan perdamaian Inggris minangka reaksi telat tumrap konflik antarane kelompok ètnis Turki lan Yunani, mbagi Siprus dadi lor lan kidul. Ing taun 1974, Turki nyerang sisih lor pulo kasebut kanggo nanggepi kudeta militer sing diatur dening panyengkuyung persatuan karo Yunani. Zona penyangga, sing disusun ing taun 60-an, dadi tapel wates kidul Republik Turki Siprus Lor sing ora diakoni.


Pasukan perdamaian Inggris ing Green Line ing Siprus, 2009. Foto: Patrick Baz / AFP / East News


Zona penyangga antarane loro negara mung ambane telung meter ing sawetara panggonan, lan ngluwihi pitung kilometer ing liyane. Swara 40 taun kepungkur, alam wis nelukake wilayah iki saka manungsa - nyatane, cadangan wis dikembangake ing kana. Sistem alangan muncul ing sisih Turki: kawat berduri, tembok beton, lapangan ranjau, parit anti-tank lan menara pengamatan. Kadhangkala alangan kasebut diarani "Atilla Line" kanthi analogi karo operasi 1974. Wiwit 2003, rezim kontrol akses wis mboko sithik.

Yunani dhewe ing daratan tembok dhewe mati saka Turki, nanging amarga saka masalah temen beda. Ing abad kaping XNUMX, tapel wates antarane negara wis dadi salah sawijining titik mlebu utama Uni Eropa kanggo para imigran ilegal saka Asia, Afrika lan Timur Tengah.

Meh kabeh tapel wates 200 kilometer ing antarane negara-negara kasebut ngliwati Kali Maritsa. Panguwasa Yunani janji bakal nguatake kanthi hambatan, nanging saiki, pager dawane 10,5 kilometer lan dhuwure 4 meter wis dipasang ing bagean tanah. Dibangun ing saindhenging 2012, mbuwang € 3 yuta.

Benteng-benteng sing dikepung

Upaya Yunani kanggo nglawan emigrasi ilegal ora beda karo langkah-langkah sing ditindakake Spanyol. Enklaf Maroko ing Ceuta lan Melilla ajeg diserang dening warga sub-Sahara Afrika - nganti 2005, para migran nggunakake taktik serangan massal. Dheweke kumpul ing zona penyangga kanthi klompok gedhe lan nyoba "kakehan" para penjaga tapel wates kanthi gelombang atusan wong supaya ora bisa nyegah kabeh wong.


Polisi Spanyol njaga tapel wates wilayah Melilla karo Maroko, 2014. Foto: Santi Palacios / AP


Rintangan pisanan ing saubengé enclaves muncul ing taun 1993, nanging para migran gampang ngatasi. Versi kapindho dibangun ing taun 1995, nanging ora mbantu. Tembok katelu mesthine kanggo ngatasi masalah imigrasi ilegal sapisan lan kanggo kabeh. Iku kasusun saka telung pager telung meter podo karo kabel barbed lan sistem ndjogo. Proyek iki rampung ing 2005 lan biaya Spanyol €33 yuta. Tembok ing saubengé Melilla dawane 11 kilometer, watara Ceuta - wolung.

Babagan katelu minangka sabab saka tragedi kasebut. Ing September 2005, sawetara ewu migran nyoba nembus. Padha ketemu piyambak ing crossfire saka pengawal tapel wates Spanyol lan Maroko. Pisanan digunakake peluru karet, kaloro - pertempuran. Udakara 20 wong mati. Sawisé iku, panguwasa Spanyol nambah dhuwur pager kanggo enem meter, nanging pedunung negara miskin ing Afrika ora ninggalake nyoba kanggo break menyang Eropah liwat Ceuta lan Melilla.

Kumandhang perang

Panguwasa Maroko nentang pager ing saubengé Ceuta lan Melilla, nanging durung suwe, dheweke nggawe penghalang pemisahan ing sisih kidul negara kasebut. Ing taun 1981-1987, nalika konflik ing Sahara Kulon, Tembok Maroko munggah ing tapel wates karo wilayah iki. Iku kasusun saka 2,7 ewu kilometer tanggul, wedhi, watu lan alangan kawat ing enem larik. Dhuwur alangan tekan telung meter.


Tampilan Tembok Maroko, 2011. Foto: Michele Benericetti / Flickr


Paralel karo "Tembok Maroko" dadi lapangan ranjau tunggal paling dawa ing donya. Maneka warna balapan dianakake saka wektu kanggo wektu, uga pawai kanthi jeneng perdamaian lan demiliterisasi. Ing taun 2009, sajrone salah sawijining tumindak kasebut, ana bocah enom diunekake ranjau lan ilang sikile.

garis burik american gedhe

Wates antarane Amerika Serikat lan Meksiko dawane 3145 kilometer. Luwih adoh saka Amerika Serikat, luwih akeh crita liar sing bisa dirungokake babagan pager sing njaga tapel wates iki. Dheweke ngomong babagan telung ewu kilometer tembok listrik sepuluh meter sing terus-terusan. Tembok AS-Meksiko sing nyata ora nyengsemake. Nanging, iku nggawe masalah banget nyata.

Ana papat negara Amerika wewatesan karo Meksiko: California, Arizona, New Mexico lan Texas - sing terakhir kira-kira setengah saka kabeh dawa wates. Ing taun 2005, Kongres AS menehi wewenang kanggo mbangun tembok pemisah mung 1123 kilometer. Ing 2010, pamrentahan Obama beku proyek kasebut. Ing wektu iki, layanan tapel wates nglaporake babagan kesiapan utamane luwih saka 900 kilometer pager. Bener, umume tetep "virtual": bagean cendhak tembok ing titik-titik kunci diselingi karo wates sing mbukak, ing ngendi kamera lan sensor gerak minangka penghalang.

Proyèk iki rampung mung ing California - ing situs saka San Diego kanggo Yuma. Ing kana, tembok sing wis rampung nganti dhuwur 6,4 meter lan mlebu ing lemah nganti 1,8 meter liyane. Ing Arizona lan New Mexico, ketoke, ora nang endi wae padha bisa nginstal persis versi alangi sing wis direncanakake: ing sawetara wilayah, "pager virtual" sauntara dadi permanen, ing liyane, tinimbang tembok digawe saka wesi sheet, ana. bolong logam ing telung larik. Ing Texas, konstruksi durung rampung.


Tembok ing tapel wates AS-Meksiko, katon saka Tijuana, 2013. Foto: David Maung / EPA / ITAR-TASS


Resmi, "tembok" US-Meksiko dibangun kanggo mungkasi perdagangan tamba, nanging kanggo sawetara alesan sukses diukur dening imigran ilegal dicegat. Sajrone limang taun mbangun tembok, angka iki pancen wis suda nganti 61%. Ing pungkasan periode kasebut, 96,6% tahanan kacathet ing sisih kidul-kulon, ing ngendi pager rampung. Nanging uga ana kekurangane.

Ing latar mburi perang ing Afghanistan lan Irak, Sekretaris Keamanan Tanah Air AS diwenehi kabijaksanaan kanggo ngilangi larangan legislatif babagan pambangunan dalan lan alangan. Akibaté, tembok tapel wates dibangun ing saubengé kabeh peraturan lingkungan: polusi udara, banyu lan pesisir, perlindungan spesies sing kaancam punah, perlindungan manuk migrasi, lan liya-liyane. Antarane liyane, tanpa persetujuan, konstruksi mbukak ing tengah cadangan ing muara Kali Tijuana. Alami, akeh spesies sing ilang habitat lan akses menyang banyu, lan rezim migrasi musiman wis kaganggu.

Mungsuh saka pambangunan tembok kasebut ana masalah liyane: wong-wong sing nyoba nyabrang tapel wates kanthi ilegal bakal ngalami bebaya sing ora perlu. Adhedhasar statistik penahanan, angel kanggo ngadili manawa aliran migran sing nyata wis suda. Nanging sing kita ngerti manawa akeh wong Meksiko sing duwe risiko (lan mati) nyoba tekan Amerika Serikat liwat Gurun Sonoran-sawetara bisa nyabrang 80 mil saka terrain atos ing srengenge panas.

koral afrika

Ing taun 1975, Afrika Kidul masang pager listrik 120 kilometer ing sadawane tapel wates karo Zimbabwe lan Mozambik ing Taman Nasional Kruger. Voltase 3,3 ewu volt mesthine bakal medeni para peserta perang sipil ing Mozambik. Mung telung taun (1986-1989), luwih akeh wong sing tiwas amarga alangan iki tinimbang ing kabeh 28 taun orane Tembok Berlin - biasane wanita lan bocah-bocah sing golek perlindungan ing Afrika Kidul saka konflik kasebut.


Pagar ing tapel wates antara Zimbabwe lan Mozambik, 2001. Foto: Wikipedia


Ing taun 2002, Afrika Kidul, Mozambik lan Zimbabwe sarujuk kanggo mbubrah pager lan nggabungake taman nasional ing jejere dadi siji transboundary gedhe. Nyatane, mung bagean cilik sing dibongkar lan tembok ing antarane negara kasebut isih dijaga.

Ing taun 2003, pager listrik rong meter muncul ing antarane Botswana lan Zimbabwe. Resmi, negara pisanan nglindhungi dhewe saka sapi lara perantauan menyang pastures saka Zimbabwe, nanging ing laku alangi uga ngalangi imigrasi ilegal saka salah siji negara paling mlarat ing Afrika kanggo salah siji sing paling sugih. Nanging, listrik ora tau diwenehake menyang pager iki.

Ora katon

Brazil wis nemokake panggunaan khusus kanggo tembok. Nalika sawetara sing ndhelikake konco pager dhuwur saka imigrasi ilegal, nalika wong sing fenced mati saka kabeh limo konflik, ing ibukutha Piala Donya FIFA 2014, padha njupuk care, miturut versi resmi, lingkungan. Panguwasa nutupi favelas - kumuh kutha, terus berkembang amarga mbangun dhewe.


Konstruksi "eco-barrier" ing tapel wates favela Santa Maria ing Rio de Janeiro, 2009. Foto: Vanderlei Almeida / AFP / East News


Tembok bata lan tembok beton telung meter diarani "palang eko". Dheweke kudu nyegah deforestasi ilegal lan taman sing ngalangi favela. Nanging, ing antarane 13 sing dipilih ing taun 2009 kanggo pager tetanggan miskin, 12 wewatesan tetanggan sugih lan mung siji ing bagean saka kutha ngendi slums ngembangaken kanthi cepet. Mulane, para aktivis hak asasi manungsa lan warga favela percaya yen dheweke mung nyoba ngisolasi bagean Rio de Janeiro sing ora apik dadi jinis ghetto, ndhelikake saka tampilan ing wayah wengi juara.

Ana kedadeyan sing padha 20 taun kepungkur ing Republik Dominika. Ing ibukutha, Santo Domingo, kanggo mbukak mercusuar 33 meter, dipasang ing tengah kutha kanggo ngurmati Christopher Columbus ing taun 1992, wilayah miskin sing cedhak dikubengi tembok supaya ora ngrusak tampilan. .

Hantu kapitalisme

Zona demiliterisasi antarane Korea Lor lan Korea Selatan dumunung ing paralel kaping 38. Sawijining tlatah sing ambane patang kilometer lan dawane 250 kilometer mbokmenawa minangka tanah sing paling militerisasi ing ndonya. Sentinel, terowongan lan benteng njaga tapel wates iki, sing wis dadi zona mati ing loro-lorone ing 60 taun.


Tampilan "Tembok Korea" liwat teropong, 2007. Foto: Kilroy-was-here / Wikipedia


Zona penyangga antarane Korea asring diarani minangka penghalang pemisahan. Nanging ing wilayah iki ana tembok nyata, miturut panguwasa DPRK. Ing dokumenter 2002, pengawal Korea Utara nduduhake marang wartawan Walanda Peter Tetter apa sing dideleng minangka tembok beton sing mlaku ing saindhenging negara.

Miturut DPRK, Korea Selatan wis mbangun slope gawean dhuwure limang nganti wolung meter ing sadawane meh kabeh zona demiliterisasi. Yen ana konflik mbukak anyar kanggo Korea Lor, bakal dadi tembok sing ora bisa ditembus.

Ora bisa konfirmasi utawa mbantah anane "Tembok Korea" saka gambar sing kasedhiya.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

14 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Arh
    0
    28 May 2014
    Dheweke ndeleng jagad liwat bar))))
    1. 0
      28 May 2014
      Hmm ... Lan Tembok Besar China?!!! Apa worth lan APA? HARTA NASIONAL!!!
    2. Komentar wis dibusak.
  2. +3
    28 May 2014
    mitra cedhak sawijining tetep ing Belfast lan kutha-kutha liyane ing Irlandia Lor. Tembok, utawa garis perdamaian kaya sing biasa diarani, wiwit muncul sawise kerusuhan 1969. Ide iki prasaja: kanggo misahake wilayah ngendi mayoritas Katolik manggon (lan mulane, miturut logika saka panguwasa, nasionalis Irlandia) lan wilayah Protestan (maca Unionists sing nganggep piyambak Inggris) kanggo nyegah clashes antarane kelompok iki.
    Ya ... banjur Ukraina cepet-cepet menyang Eropa ... ketoke mutusake kanggo "nghias" jagad iki kanthi tembok liyane ...
  3. +9
    28 May 2014
    Eh, aku bakal mbangun tembok gedhe ing sakubenge Amerika Serikat ... Luwih becik, isi keliling njero nganggo beton.
    1. Komentar wis dibusak.
    2. -1
      28 May 2014
      "Pinggir internal" negara iku carane?
  4. +2
    28 May 2014
    Ing inti, ing donya saiki, tembok minangka palsu kanggo kepuasan para politisi.
  5. +1
    28 May 2014
    Rintangan sing paling kuat yaiku sing muncul ing sirahe wong. Dibangun kanthi cepet lan banjur mburi
    sampeyan ora bisa njupuk taun adoh.
  6. 0
    28 May 2014
    Cara liya kanggo ngumbah dhuwit ...
  7. +1
    28 May 2014
    Ora perlu nggawe tragedi utawa masalah ... Kadang pager / tapel wates ... Iku mung ala kurang lan statement saka kasunyatan saka pisah sing wis kelakon ... Proses mbalikke luwih suwe TAPI bisa.
  8. +1
    28 May 2014
    Mung dheweke dhewe sing bisa nyingkirake kamardikane. Tembok, pager, pager minangka sarana psikologis sing ujar: - Ora nyaranake. Nanging yen wong kepengin, ora ana sing bisa nglarang, mung pitakonan apa wong iki siap mbayar hak kanggo ngatasi alangan kasebut. Kaya ing salah sawijining lelucon perestroika: "Sawijining polisi lalu lintas nyedhaki pejalan kaki sing nerak aturan kanggo nyabrang dalan lan njaluk mbayar denda.
    - Ya, ing ngendi kita duwe kebebasan, sampeyan satrap, kita duwe demokrasi, kita duwe kapitalisme, kita Eropa. - Shouts nerak outraged.
    - Ya, aku setuju - jawab polisi lalu lintas - mulane transisi ing dalan iki mung dibayar.
    1. +1
      28 May 2014
      Tembok dibangun ing endi wae, nanging Svidomo mbedakake awake dhewe lan ndhudhuk parit. Kabeh ora kaya wong! )))
  9. max422
    0
    28 May 2014
    Rintangan sabanjure ing Dnieper kudu ngliwati.
  10. VADEL
    0
    28 May 2014
    Wong Yahudi duwe pager sing apik. Aku pengin padha ing Cottage panas karo tanggi. ngguyu
  11. 0
    28 May 2014
    Yen sampeyan ngrungokake kabeh wong bebarengan, sampeyan bakal entuk cacophony, lan nalika tumindak kaya sing dicritakake atimu, dalane ana ing bebener ...
  12. +1
    28 May 2014
    "Tirai wesi" Soviet mung dolanan sing dipromosekake dening Amerika. Ora, mesthi padha perang kanggo demokrasi, lan cara sing paling manungsa. Sepisan maneh aku yakin karo keagungan Rusia. Kita luwih apik, luwih adil lan luwih adil tinimbang sing paling "bener" omong kosong.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"