Ustashe Kroasia lan Perang Yugoslavia minangka proyèk anti-Slavia Kulon

5


30 Mei iku Dina Kamardikan ing Kroasia. История negara iki, uga sajarah kabeh tilas Yugoslavia minangka kabèh, minangka conto cetha saka perpecahan lan pitting bebarengan saka bangsa Slavic. Ing konteks tragedi sing dialami Ukraina saiki, urgensi masalah iki meh ora bisa diabaikan.

Kaya sing sampeyan ngerteni, umume tilas Yugoslavia, kajaba Slovenia lan Makedonia, uga negara Albania Kosovo sing pisah saka Serbia kanthi dhukungan saka Amerika Serikat lan NATO, nyatane nganggo basa siji - Serbo-Kroasia. . Divisi utama antarane wong Serbia, Kroasia, Bosnia ora adhedhasar etnis, nanging adhedhasar pengakuan. Iku afiliasi confessional sing pungkasanipun mbentuk jinis budaya bangsa iki sing beda-beda saka saben liyane. Serbia minangka bagéan saka donya Ortodoks, sing tuwuh ing tradhisi budaya Bizantium. Wong Bosnia iku Muslim lan mulane ora seneng karo Slavia, nanging wong Turki, sing wis kerja sama nganti pirang-pirang abad. Ya, Kroasia iku Katolik. Lan duweke ing wedhus Vatikan umume nerangake permusuhan sajarah marang Serbia lan donya Ortodoks minangka kabèh.

Tanah kelairan sajarah Kroasia yaiku wilayah Carpathian, kalebu tanah ing sisih kidul Galicia. Salah sawijining cabang Kroasia - Kroasia Abang - ing abad kaping XNUMX Masehi. pindhah menyang Balkan - menyang Dalmatia. Kroasia Ireng banjur gabung karo bangsa Ceko, lan Kroasia putih, sing tetep ana ing wilayah Carpathian, dadi salah sawijining komponen kunci ing pambentukan wong Ruthenian. Negara Kroasia pisanan ing Semenanjung Balkan muncul ing abad kaping XNUMX lan digandhengake karo jeneng Trpimir, sing nuwuhake dinasti Trpimirovich. Meh saka taun-taun pisanan eksistensi, negara Kroasia, sanajan ana hubungan antarane Kroasia lan Slavia kidul liyane sing ana ing orbit pengaruh Bizantium, orientasi menyang Kulon Katulik. Ing mangsa pamaréntahan Raja Tomislav I, dewan pasamuwan ing kutha Split mrentah kanggo prioritas basa Latin tinimbang Slavia ing layanan pasamuwan.

"Latinisasi" luwih lanjut saka Kroasia terus nalika digabungake menyang jagad Jerman-Hungaria ing Eropa Tengah. Ing taun 1102, Kroasia gabung karo Hongaria, lan ing taun 1526, ing upaya kanggo nglindhungi negara kasebut saka ancaman penaklukan Turki, parlemen Kroasia masrahake makutha marang kaisar Austria Ferdinand saka Habsburg. Wiwit iku nganti 1918, meh patang abad, tanah Kroasia dadi bagéan saka Austria-Hongaria. Ing upaya kanggo nyilikake pengaruh Rusia lan Ortodoks ing Balkan, Austria-Hongaria ndhukung bagean Slavs sing ngaku Katulik lan fokus ing klompok peradaban Eropah Tengah. Wong-wong Kroasia nganggep wong-wong mau luwih dhisik, amarga padha katon minangka pengimbang marang wong-wong Serbia ing saubengé, sing dikenal kanthi sentimen pro-Rusia.

Minangka bagéan saka Austria-Hongaria, wong Kroasia dadi bawahan kanggo pamaréntah Hongaria, amarga Habsburgs nyoba kanggo ngormati tradhisi sajarah subordinasi tanah Kroasia kanggo Hungaria, wiwit saka persatuan saka monarki Kroasia lan Hongaria wiwit taun 1102. Panguwasa Kroasia, sing duwe gelar "larangan", diangkat dening kaisar Austria-Hongaria ing proposal saka pamaréntah Hongaria. Sabanjure, bangsawan Kroasia luwih seneng ora padu karo Habsburgs lan, ora kaya wong Hungaria sing padha sing nggawe rencana pemisahan, nuduhake kesetiaan politik. Dadi, larangan Kroasia Josip Jelacic minangka salah sawijining pimpinan penindasan revolusi Hungaria taun 1848.

Ing wektu sing padha, wiwit pertengahan abad kaping XNUMX ing Kroasia, ing antarane bagean saka inteligensia nasional, Illyrianisme nyebar. Konsep budaya lan politik iki nyedhiyakake penyatuan kabeh kelompok ètnis Slavia Kidul sing manggon ing tlatah Illyria kuna dadi negara Yugoslavia tunggal. Antarane Kroasia, Serbia, Bosnia, miturut panyengkuyung konsep Illyrianisme, ana komunitas sejarah, budaya, linguistik sing luwih gedhe tinimbang antarane Kroasia lan Hungaria utawa Jerman.

Bangsa Yugoslavia, miturut penganut Illyrianisme, kudu nggawe otonomi dhewe minangka bagéan saka Karajan Hongaria, lan ing mangsa ngarep, negara merdika sing ora mung kalebu Slav Austro-Hongaria, nanging uga Yugoslavia sing manggon ing. Kakaisaran Ottoman. Punika ngremenaken sing kanggo sawetara wektu Illyrianism malah seneng dhukungan saka pimpinan Austria, kang weruh ing gerakan nasional Kroasia kesempatan kanggo weaken posisi pamaréntah Hungaria. Sabanjure, wong Hungaria ndhukung gerakan "Madyarons" - bagean liyane saka Intelligentsia Kroasia, sing mbantah perlu kanggo manunggalaken Yugoslavia lan mekso ing integrasi luwih lan nyedhaki saka Kroasia menyang masyarakat Hungaria.

Ambruk Kakaisaran Austro-Hungaria sawisé Perang Donya I mimpin kanggo munculé tatanan negara anyar ing Balkan - Negara Slovenes, Kroasia lan Serbia. Sawise penyatuan awal karo Serbia menyang Karajan Serbia, Kroasia lan Slovenes, impen sing ditunggu-tunggu para pendukung Illyrianisme babagan penyatuan Yugoslavia dadi nyata. Nanging, ternyata angel banget kanggo wong-wong sing wis ana pirang-pirang abad ing macem-macem pesawat peradaban lan mung cedhak ing istilah linguistik kanggo bebarengan. Kroasia lan Slovenia nuduh wong Serbia ngrebut kekuwatan nyata ing negara anyar, dipimpin dening raja-raja Serbia saka Dinasti Karageorgievich.

Reaksi negatif masyarakat Kroasia marang pamrentahan raja-raja Serbia nyebabake pembentukan organisasi ultranasionalis. Ing taun 1929, sedina sawise ngadegake kediktatoran dening Raja Alexander I Karageorgievich, nasionalis Kroasia, dipimpin dening Ante Pavelić, sing asale saka Partai Kanan, ngedegake gerakan revolusioner Kroasia, sing dikenal minangka gerakan Ustaše, yaiku. para pemberontak. Pengacara Ante Pavelic, sing nyebut awake kolonel Ustashe, melu gerakan nasionalis wiwit cilik, bisa dadi sekretaris Partai Hak Kroasia lan pimpinan sayap radikal Partai Petani Kroasia, sadurunge mutusake nggawe. Gerakan Revolusioner Kroasia.

Bantuan serius kanggo nasionalis Kroasia diwenehake dening Italia tetanggan, sing kapentingan kalebu fragmentasi Yugoslavia minangka negara siji lan pemugaran pengaruh Italia ing pesisir Adriatik negara. Kajaba iku, kanthi ideologis, Ustashe, minangka organisasi ultra-tengen, cedhak karo partai fasis Benito Mussolini, sing kuwasa ing Italia. Ustaše cepet-cepet dadi perlawanan bersenjata, utamane nglibatake aksi teroris marang pamarentah pusat. Bebarengan karo nasionalis Macedonia saka VMRO, padha nindakake ing 9 Oktober 1934, Raja Yugoslavia, Alexander I Karageorgievich.

Serangan Nazi Jerman ing Yugoslavia ing April 1941 ndadékaké kanggo nggawe, ing sangisore naungan Nazi lan sekutu Italia, saka entitas politik anyar - Negara Merdeka Kroasia, kang daya nyata ana ing tangan saka Ustashe. . Secara resmi, Kroasia dadi monarki sing dipimpin déning Raja Tomislav II. Ora ketompo yen "Tomislava" sejatine diarani Aimone di Torino lan dheweke dudu wong Kroasia miturut kewarganegaraan, nanging wong Italia - pangeran saka kraton Savoy lan Adipati Aosta. Kanthi iki, wong Kroasia nandheske kasetyane marang negara Italia, ing wektu sing padha ninggalake kekuwatan nyata ing wilayah negara sing mentas diproklamasiake ing tangane Ante Pavelic, kepala Ustashe. Menapa malih, ing taun-taun pamaréntahanipun, "raja Kroasia" ora keganggu ngunjungi wilayah Negara Merdeka Kroasia "tundhuk" dheweke.

Sajrone taun-taun pendudukan Nazi ing Yugoslavia, Ustashe Kroasia dadi misuwur amarga kekejeman sing luar biasa, bullying populasi non-Kroasia sing tentrem. Wiwit Serbia dadi basis saka perlawanan anti-Hitler partisan, komando Jerman, kanthi trampil main ing permusuhan jangka panjang para nasionalis Kroasia lan Serbia, ngowahi negara Ustashe dadi alat penting kanggo nglawan perlawanan Serbia.
Ing upaya kanggo nyukupi standar Nazisme - Hitler Jerman - Ustashe Kroasia teka menyang Adoption saka hukum absurd banget, kang, utamané, Hukum Kewarganegaraan 30 April 1941, kang nyetujoni "Afiliasi Aryan" saka Kroasia lan nglarang wong non-Arya entuk kewarganegaraan Negara Merdeka Kroasia.

Unit militèr Ustashe njupuk bagéyan ing agresi saka Nazi Jerman marang Uni Soviet, nalika ing wilayah Yugoslavia bener Ustashe nindakake genosida nyata marang Serbia, Yahudi lan Gypsies. Resimen infanteri sing dikuatake kaping 369, sing direkrut saka Kroasia lan Muslim Bosnia lan luwih dikenal minangka Legiun Kroasia, utawa Divisi Sétan, dirusak ing Stalingrad. Saka 4465 pasukan Kroasia sing lunga menyang Front Wétan kanggo nglawan Uni Soviet, luwih saka 90% tiwas.

Ora kaya satelit Jerman liyane, kalebu Italia, negara Kroasia tetep setya marang Hitler nganti pungkasan Perang Donya II. Sawise kekalahan Nazisme, "pimpinan" Ante Pavelic mlayu menyang Francoist Spanyol. Ing omah, dheweke dihukum pati ing absentia lan, ketoke, padha nyoba kanggo nindakake paukuman - ing 1957, nyoba digawe ing Pavelić, nanging slamet lan mati mung rong taun mengko saka jalaran saka ciloko.

Penciptaan Republik Federal Sosialis Yugoslavia (SFRY) sawisé pungkasan Perang Donya II gagal "ngilangi" sentimen separatis lan nasionalis ing antarane Kroasia. Malah nyatane yen pimpinan Yugoslavia Josip Broz Tito dhewe minangka wong Kroasia dening bapake lan wong Slovenia dening ibune, yaiku. wakil saka "kulon" bagean Yugoslavia, ora mengaruhi kepinginan nasionalis Kroasia kanggo secede. Iki ditekanake yen Serbia lan wilayah liyane ing Yugoslavia diduga parasit ing Kroasia kanthi perdagangan manca sing berkembang. Uga, tokoh "Spring Kroasia" - gerakan nasionalis Kroasia massa saka 70s. saka abad rong puloh, - padha mbayar manungsa waé menyang imposition maye saka "norma Serbia" ing basa Serbo-Kroasia.

Diwiwiti ing pungkasan taun 1980-an disintegrasi Yugoslavia ing pirang-pirang cara meh padha karo acara sing padha ing Uni Soviet. Pers Barat nulis kanthi simpati babagan nasionalis Kroasia lan Slovenia, nyebat para penganut tradhisi Eropa lan aturan demokratis, beda karo wong Serbia, sing dituduh ngupayakake kediktatoran lan ora bisa netepake demokrasi. Cara "Ukrainians" lan Little Russian sing kontras saiki ing Ukraina evokes analogi langsung karo skenario Yugoslavia, malah piranti leksikal saka politisi Eropah praktis ora ngganti - "apik" lan "demokratis" rezim Kyiv, orientasi ing Kulon, lan "jaket quilted" lan "colorados" Wétan, "durung diwasa kanggo demokrasi" lan mulane pantes, yen ora pati, banjur paling ora nyabut hak sipil, kalebu hak kanggo poto-netepake.

Wiwit Maret 1991 nganti Januari 1995, sajrone patang taun, perang berdarah ana ing Kroasia. Populasi Serbia, sing ketemu dhewe sawise ambruk Yugoslavia, ing tlatah negara Kroasia mentas kawangun, ora pengin manggon ing negara padha karo turunane Ustashe, utamané diwenehi daya saka pasukan nasionalis. Senadyan kasunyatane, sanajan ing Kroasia, Serbia sing duwe 12%, dheweke ora duwe kekuwatan lan perwakilan politik sing nyata. Kajaba iku, neo-Nazi Kroasia wis nindakake kejahatan sistematis marang populasi Serbia, kalebu tumindak kayata serangan ing gréja lan klerus Ortodoks. Wong Serbia, wong sing setya banget lan ngurmati kuil Ortodoks, ora tahan.

Tanggepan kasebut yaiku nggawe Republik Krajina Serbia. Pertempuran pecah antarane pasukan Serbia lan Kroasia. Ing wektu sing padha, umume negara-negara Kulon, kalebu Amerika Serikat lan negara-negara Eropa, meh ora ndhelikake simpati kanggo Kroasia. Muslim Bosnia, sing uga dadi mungsuh sajarah Serbia wiwit ana Kakaisaran Ottoman, uga metu ing sisih Kroasia (amarga padha ana ing sisih kanca-kanca pracaya - wong Turki, kalebu nindakake fungsi polisi ing wilayah sing dikuwasani).

Perang Serbo-Kroasia diiringi kerugian manungsa sing gedhe banget lan karusakan ekonomi Yugoslavia sing biyen makmur. Ing perang, paling ora 13,5 ewu wong mati ing sisih Kroasia (miturut data Kroasia), ing sisih Serbia - luwih saka 7,5 ewu wong (miturut data Serbia). Luwih saka 500 ewu wong saka loro-lorone dadi pengungsi. Sanajan resmi Kroasia lan pimpinan Serbia Kroasia moderat saiki, rong puluh taun sawisé perang, ngomong babagan normalisasi hubungan antarane populasi Kroasia lan Serbia ing negara kasebut, iki meh ora bisa dipercaya. Nasionalis Kroasia nggawa sedhih banget marang wong-wong Serbia - nalika Perang Donya II lan nalika Perang Serbo-Kroat taun 1991-1995.

Yen kita nganalisa konsekwensi perang lan nggawe Kroasia sing merdika, mula kita bisa kanthi tegas nyatakake yen sisih sing kalah yaiku ... ora, ora Serbia, nanging Slavia kidul lan jagad Slavik kanthi sakabehe. Kanthi bantuan nyurung wong Kroasia nglawan Serbia, nuwuhake sentimen anti-Serbia lan anti-Ortodoks ing masyarakat Kroasia, adhedhasar identifikasi miturut omongane uwong Kroasia karo donya Eropah Kulon (sanajan banget ragu yen Anglo-Saxon ngidini Kroasia dadi witjaksono karo wong), goal utama saka Amerika Serikat lan Great Britain wis ngrambah - kanggo dibagi Slavs kidul , weakening pengaruh Rusia ing wilayah.

Kroasia, kayata Polandia, Ceko, lan Slavia "Western-oriented" liyane, dikandhani manawa dheweke kalebu ing jagad Kulon lan kepentingan strategis ana ing bidang kerjasama karo AS lan Uni Eropa. Persis strategi sing padha digunakake saiki ing Ukraina ing hubungan karo "Westernized" bagean Ukrainians - ora mung Galicians, nanging uga Little Rusia Tengah Ukraina, sing tiba ing pengaruh ideologi "Kulon".

Saiki, tilas Yugoslavia, sing dirungokake dening tangga-tanggane lan ora kalah karo akeh negara Eropa liyane ing babagan ekonomi lan budaya, minangka sawetara negara cilik lan ringkih, nyatane, ora bisa nindakake kabijakan manca lan domestik. Nanging, wong-wong Balkan sing wis suwe ngalami kahanan sing angel banget luwih saka sepisan. Nanging, minangka sajarah nuduhake, saben Rusia dikuwataké, daya politik lan militèr tambah, kalebu pengaruh ing Eropah Wétan, lan posisi Slavs kidul - Serbia, Montenegro, Bulgaria - apik.

Kanggo wong Kroasia, dheweke wis nggandhengake awake dhewe kanthi kuwat karo jagad "Kulon" saengga ora mungkin ing mangsa ngarep bisa ngomong babagan kemungkinan bali menyang "oyot", normalake hubungane karo sedulur sing paling cedhak - Serbia Ortodoks lan Montenegro. Tugas Rusia ing kahanan iki tetep, kaya pirang-pirang abad sadurunge, pemugaran pengaruh Rusia ing negara-negara Ortodoks Semenanjung Balkan lan nyegah westernisasi saka Serbia utawa Montenegro sing padha miturut skenario Ukrainia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    30 May 2014
    Ing 1918, nasionalis Kroasia, nalika wates anyar Eropah lagi ditemtokake, nguripake kanggo Prancis kanggo ngomong ing sih saka negara Kroasia nasional, nanging Prancis nolak .. Njawab sing padha ndeleng Kroasia minangka bagéan saka siji karajan Slovenes, Serbia lan Kroasia .. Nanging banjur , Eropa mbutuhake Yugoslavia bersatu Kanggo nglawan Rusia Soviet .. Lan sawise ambruk USSR .. Yugoslavia bersatu ora dibutuhake maneh ..
  2. +7
    30 May 2014
    http://levoradikal.ru/archives/12532

    Sawise pamrentah Kroasia Ante Pavelić nganakake kompetisi khusus babagan pitakonan: "Piso apa sing kudu digawe supaya para algojo bisa mateni wong kanthi cepet lan ing wektu sing padha kesel sethithik", piso khusus. digawe kanggo kasus iki - "Serbosek", pabrik ing kutha Jerman Solingen dening pesenan khusus.

    Franciscan Srecko Perić matur marang Kroasia kanthi pidato:

    "Para sedulur Kroasia, lungaa lan patènana kabèh wong Serbia, lan patènana dhisik adhiku, sing omah-omah karo wong Serbia, banjur kabèh wong Serbia ing urutan. Yen wis rampung, teka menyang pasamuwanku, aku bakal ngakoni lan kabeh dosamu bakal diapura" (!!!)

    PS. Teroris Katolik, kaya sing diarani media saiki. tansah genosida wong - salah siji dhewe, utawa liyane. kanibal.
  3. WOT
    WOT
    0
    30 May 2014
    Iku angel banget kanggo pracaya analisis sajarah kuwi, contone, KARAGEORGIEVICH kasusun saka rong tembung Kara-Turki-ireng pemahaman donya minangka digawa munggah lan pertimbangan, lan yen sampeyan ngirim karya kuwi, banjur ing paling referensi kanggo dokumen kudu kanthi keaslian mapan
  4. Postovoi
    0
    30 May 2014
    Narik Yugoslavia minangka skenario Pindo.ssky sing padha kanggo narik Rusia, sampeyan ngerti sapa sing dadi pimpinan, yen ora ana jancok, Yugoslavia bisa disimpen, nanging sayang ...
  5. alex_rus
    +2
    30 May 2014
    Ideologi minangka kepala kabeh - pambentukan memori sejarah. Ing kabeh kutha cilik ing Kroasia (Schebenik, Zadar, Vodice, Split, lan sapiturute) ana monumen kanggo korban perang sipil. Sawetara ora biasa-biasa wae ... lan fokus ing memori "agresi Serbia marang pembuat anggur Kroasia sing tentrem." Aku wis ora kanggo Serbia, nanging aku sing gambar padha ana - lan agresor diwakili dening Bosnia utawa Croat.
    Sawetara generasi kudu ngganti kanggo normalake hubungan.
  6. +2
    30 May 2014
    Wong Serbia iku siji-sijine wong sedulur ing Eropah!!!Dheweke tresna marang Rusia lan tansah siap ndhukung kita!!!
  7. +3
    30 May 2014
    Tentara Rakyat Yugoslavia (JNA), kanggo kabeh kabijakan sing kontroversial lan kontroversial saka Marsekal Tito, ing pirang-pirang cara padha karo Tentara Soviet lan nindakake kekurangan sing padha. Cukup akeh (tentara paling gedhé nomer papat ing Eropah!), Dilengkapi senjata sing cukup modern ing wektu iku (Yugoslavia meh kabeh bersenjata dhewe), JNA sing disiapake kanthi apik nalika ambruk negara wiwit dadi praktis ora duwe daya sajrone "Sepuluh". Perang Dina" ing Slovenia lan "perang barak" "ing Kroasia nglawan detasemen separatis bersenjata sing rada lemah. Ya, politisi umume kudu disalahake, nanging para jenderal uga kudu disalahake ing pirang-pirang aspek, sing gagal nyiapake tentara kanggo syarat-syarat permusuhan (kayata, kita duwe: Chechnya-1994, introduksi pasukan lan serangan Taun Anyar ing Grozny). Lan nalika perang Kosovo, akeh jenderal Serbia, sing diwulang kanthi pengalaman pahit (Krajina Serbia ing Kroasia wis dikhianati, perjanjian Dayton ditandatangani, Karadzic lan Mladic diumumake minangka penjahat perang lan pengin) mung nyoba nylametake pasukan lan prajurite. 'urip. Ya, Angkatan Udara lan Pertahanan Udara perang kanthi heroik lan kanthi ngorbanake awake dhewe. Ya, wong Serbia bisa ngisi kahuripan. Ya, pilot bunuh diri ing MiG-29 kanthi avionik sing rusak, ngerti sadurunge bakal ditembak. Ya, ana wedhus geni Kolonel Letnan Kolonel Zhivota Djuric, sing nabrak klompok militan Albania ing J-22 Orao. Nanging bagean utama tentara ndhelikake lan ngenteni carane kabeh bakal rampung, lan banjur kanthi disiplin padha mundur saka Kosovo, lan banjur karo disiplin padha nyerah Milosevic, ngidini Yugoslavia kanggo pungkasanipun ambruk, lan tenang pensiun, ngerti sing padha, kaya Ratko. Mladic, ora diancam dening Den Haag .. .

    Padded M84 (T72) JNA ing pinggiran Vukovar
  8. +1
    30 May 2014
    Kroasia nalika WW2 luwih ala tinimbang Bandera, pira urip sing dirusak dening Serbia, Gypsy, Yahudi lan liya-liyane.
  9. +1
    30 May 2014
    Ing jaman Soviet, dheweke ora ngomong akeh babagan Ustashe-Nazis, lan uga ora fokus ing Bandera.Ing Yugoslavia, perang kasebut ditindakake sacara eksklusif dening NOAU babagan Jerman lan Italia, lan partisan Soviet perang ing Ukraina. Chetniks dadi Gen. Mikhailovich, lan UPA ing Ukraina. Lan anak-anak kita ngliwati tes kanthi cara Amerika lan padha duwe kekacoan lengkap, yen ora vakum lengkap, kaya ngono.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"