Peluru vs waja

12
Peluru vs waja


Kaya sing dingerteni, salah sawijining insentif utama kanggo pangembangan peralatan militer yaiku konfrontasi saka macem-macem jinis gaman lan sarana pangayoman marang wong-wong mau. Materi iki nyritakake babagan sawetara pangembangan domestik ing babagan amunisi piercing armor kanggo sistem senjata cilik.

"MAKAROV" - lan ora mung dheweke

Kira-kira 15 taun kepungkur, akeh artikel babagan pistol Makarov lan kartrid 9x18PM muncul ing majalah senjata Rusia lan manca. Evaluasi paling akeh babagan kemampuan tempur PM lan kartrij, saka kritis banget nganti antusias, ora mangu-mangu yen ing taun 1951 kompleks amunisi pistol sing luar biasa diadopsi dadi layanan karo tentara lan lembaga penegak hukum.

Swara 60 taun iku dangu kanggo gegaman, lan ing wektu iki idea saka modernizing iku ora bisa bantuan nanging diwasa, utamané wiwit kartrid 9x18PM standar ora daya marang waja awak modern. Akibaté, kartrid 9x18PMM (7N16) muncul kanthi impuls mundur meh setengah kaping. Sing terakhir mbutuhake modifikasi senjata kanggo amunisi iki - pistol PM dimodernisasi dadi PMM, lan senapan mesin ringan Kedr sing dimodernisasi nampa jeneng anyar "Wedge".



Nanging kanthi transisi massive kanggo 9x18PMM, atusan ewu Makarovs lawas bakal ditinggalake karo amunisi lawas. Mulane, ing taun 1997, ing Tula KBP miwiti karya kanggo nggawe kartrid armor-piercing karo impuls lan dimensi saka "asli" 9x18PM. Ing kartrid anyar, disebut PBM 9 × 18, sing pisanan narik kawigaten yaiku peluru semi-jaket kanthi inti berbentuk ogif. Iki digawe saka baja karbon kanthi kekerasan luwih saka 60 HRC lan nduweni massa. 1,8 g, dawa - 14 lan diameteripun - 5 mm. Cangkang kasebut bimetallic, kanthi jaket aluminium ing antarane lan inti.

Bobot sakabèhé peluru yaiku 3,55 g, yaiku 2,4 g kurang saka peluru inti baja konvensional. Thanks kanggo iki, lan uga amarga nggunakake beda mesiu, kacepetan awal peluru tambah Ngartekno, lan rangsang recoil tetep meh padha (prabédan ora luwih saka 4%). Iki tegese otomatisasi PM mlaku kanthi normal. Owah-owahan ing wangun saka sirah peluru ora mengaruhi linuwih saka pistol, ora ana wektu tundha sak shooting direkam.



Ing jarak 10 m saka moncong, peluru anyar nduweni kacepetan 485 m / s, sing cocog karo energi kinetik 418 J lawan 273 kanggo peluru standar. Tambah kasebut ketok, nanging luwih nyengsemake yaiku data sing dipikolehi nalika njupuk simulator target sing ora dilindhungi (blok gelatin) saka jarak 5 m. Kaya sing dingerteni, salah sawijining indikasi utama efek amunisi sing ngrusak yaiku -disebut volume rongga pulsating sauntara sing katon nang target urip nalika peluru penetrates. Kanggo PBM 9x18 volume iki 3 kaping luwih saka kanggo 9x18PM lan 1,4 kaping luwih saka kanggo 9x18PM.

Ing jarak 11 m, peluru saka kartrid PBM 9 × 18 dipecat saka pistol Makarov kanthi kemungkinan 100 persen nembus waja awak kanthi piring waja kandel 2,4 mm lan sublayer Kevlar, lan ing jarak 30 m - a piring titanium 1,25 mm lan 30 lapisan saka kain Kevlar, sing, waja awak ing layanan. Penetrating piring waja ora tansah ateges bener mencet target; efek saka peluru konco alangi uga penting. Dadi, ing kasus rompi anti peluru karo piring titanium, inti peluru dilebokake ing simulator blok gelatin kanthi 12 - 13 cm.

Sampeyan uga penting yen peluru saka kartrid 9 × 18 PBM (utawa inti nalika ditembak ing target sing dilindhungi) ninggalake saluran tatu sing lurus, ora nambah diameter lan ora pecah, sing tundhuk karo norma hukum kamanungsan internasional. .


Pungkasan, kita Wigati yen amunisi anyar iki sijine menyang layanan, orane katrangan saka nggunakake bakal ketoke ora winates kanggo Makarov piyambak. Sawise kabeh, kita wis ngembangake akeh gaman kanggo kartrid 9x18PM: APS, Berdysh, pistol Pernach, Kashtan, Kedr, Bison, PP-90, PP-93, senapan mesin ringan Cypress " Barel sing luwih dawa, digabungake karo bobot peluru sing suda lan bubuk mesiu anyar, bisa nambah kemampuan tempur senjata nalika nembak kartrij anyar. Mangkono, waja awak kasebut kanthi piring waja 2,4 mm ditembus saka PP-90M kanthi kemungkinan 100% ing jarak 19 m.

LUGER LAWAS

Jeneng ora resmi kanggo pistol Jerman R.08 "Parabellum" asring ditemokake ing literatur petualangan (iki ora ateges model "Luger Lawas", nanging umur sing dihormati lan misuwur ing saindenging jagad). Ekspresi sing padha cukup cocok kanggo kartrij 9x19, digawe ing taun 1902 lan ing separo kapindho abad dadi amunisi pistol standar ing pirang-pirang negara ing saindenging jagad. Nganti saiki, kanggo kita, misale jek mung amunisi kanggo "tentara mungsuh potensial", nanging nalika masalah karo kartrid PM-ovsky saya elek, ngalih menyang kartrij 9 × 19 diakoni minangka salah sawijining cara kanggo ngatasi. iku.

Sawetara model domestik, contone, OTs-22 submachine gun, dirancang khusus kanggo 9x19, liyane ("Kedr", "Kashtan", "Bison", "Berdysh") dirancang kanggo cartridges beda. Wektu bakal ngandhani apa nasib "anggota NATO" ing negara kita, nanging modifikasi sing luwih apik wis dikembangake ing Pabrik Tula Cartridge (TPZ) miturut sebutan 9PP. Luger 9x19 anyar sing ditindik waja dilengkapi peluru semi-jaket kanthi inti baja. Bagian sirahe rata, diametere bagian silinder kira-kira 6 mm kanthi dawane 16 mm; iku terlampir ing jaket aluminium lan Nihan bimetallic. Peluru kanthi massa total 5,1 g kanthi tekanan ing tong tong nganti 2200 atm. nduweni kacepetan 420 m / s ing jarak 10 m saka moncong, sing cocog karo energi kinetik 714 J. Energi iki cukup kanggo nusuk piring baja 7 mm.

KHUSUS PUB

Senjata tujuan khusus tansah narik minat tambah. Ing taun 1994, meh sapisanan ing pers mbukak, majalah kita nyebutake amunisi khusus tartamtu kanthi kacepetan awal subsonik, sing mengko, sawise jilbab kerahasiaan diangkat, wiwit disebut "kanthi jeneng sing tepat" - SP-5 lan SP-6.



Kartrid SP-5 duwe peluru jaket kanthi massa sing luar biasa gedhe 16,2 g kanthi inti timbal. Peluru waja-tindik SP-6 nduweni inti baja hardened. Iki diprodhuksi kanthi nguripake mesin otomatis khusus, lan sanajan produktivitas operasi iki cukup dhuwur, ora bisa dibandhingake karo produktivitas garis kartrij Rotary modern. Akibaté, biaya amunisi kuwi mundhak akeh.

Kanggo nyuda biaya proses lan nransfer menyang garis rotary, spesialis KBP lan TPZ ngembangake analog SP-6 - PAB-9. Iku ndadekake roso kesengsem gedhe kanggo wong-wong sing ndeleng kanggo pisanan. Peluru semi-jaket semi-jaket 9mm, dawane 43mm. Inti ogive dawa 40mm digawe saka baja karbon U10A lan dilebokake ing jaket timbal. Iki dibedakake saka inti SP-6 kanthi nyuda diametere ing sisih tengah dibandhingake karo sirah - saka 7,4 nganti 7 mm. Intine kanggo nyegah "buntut" sing dawa dijupuk dening piring waja amarga deformasi elastis sing rada mbalikke saka logam ing sekitar bolongan.

Ing produksi massal, inti digawe kanthi stamping, diiringi hardening lan tempering suhu rendah. Ing babagan indikator teknologi, operasi kasebut digabungake kanthi apik karo garis puteran (Nanging, nalika ngembangake desain kartrij, ngowahi digunakake tinimbang stamping).

Casing peluru punika bimetallic. Kasus baja varnished kanggo PAB-9 digawe ing basis saka 7,62 × 39 kasus cartridge. Iki dibuktekake kanthi dawa (39 mm) lan diameter ing ngisor (11 mm). Kanthi dawa kartrij total 55 mm, volume internal sing isih ana kanggo nampung ngisi bubuk cilik - 10x9 mm. Nanging, pangisian daya cukup kanggo nggawe tekanan luwih saka 2600 atm. lan nyepetake peluru sing bobote 17,2 g nganti kacepetan sing cedhak karo swara. Energi sing disimpen ndadekake bisa nusuk piring baja 8 mm saka jarak 100 m, sing katelu luwih dhuwur tinimbang kartrij khusus SP-6. Ing jarak iki, 50% saka hits pas menyang bunder kanthi radius 3,5 cm.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    31 May 2014
    Topik kasebut katutup banget lan ora nggambarake kasunyatan modern.Judul publikasi
    Peluru vs waja
    ora cocog karo isi.
    Foto "Cut my eyes", wiwit kapan kartrid 9X17 lan 9X19 dadi kartrid "Makarov"?
    1. +2
      31 May 2014
      Aku pengin ngomong sing padha - artikel kasebut cekak.
    2. SLX
      SLX
      0
      31 May 2014
      Lan "karo peluru tanpa inti"? Apa tembung anyar ing bisnis senjata - ing peluru kanthi inti timbal, inti timbal iki ora dianggep minangka inti.
  2. SLX
    SLX
    +4
    31 May 2014
    Napa nyeret menyang artikel 2014 sing ditulis ing 2000, lan malah ngemot kesalahan? Nanging yen artikel disalin, paling ora kudu ditindakake kanthi bener.
    Pengarang Leonid Vladimirov Magazine "Senjata" No. 2, 2000

    Asli uga ngemot "foto Yuri Egorov lan Alexander Kuleshov." Sing nyalin lan nempel artikel iki (aku pancene pengin ngerti sapa sing nindakake iki) nyoba nggunakake foto kasebut (tanpa mikir babagan caption), nanging ora nyoba nuduhake penulise.
    Kira-kira 15 taun kepungkur, akeh artikel babagan pistol Makarov lan kartrid 9x18PM muncul ing majalah senjata Rusia lan manca.

    Ing asli "Ing taun anyar ing Rusia ...". Lan copy-pastur ternyata akeh artikel sing wis muncul ing taun 1985. Apa iki introduksi unsur authorial anyar menyang teks? Dadi iki ora nggawe artikel luwih apik.
  3. +1
    31 May 2014
    Kutipan saka Bongo.
    ; foto mripat, wiwit kapan kartrid 9X17 lan 9X19 dadi kartrid "Makarov"?


    Iku misale jek sing ana versi "Makarka" chambered kanggo 9x17 digunakake ing "struktur keamanan". Malah duwe jeneng ...
    1. +1
      31 May 2014
      Kutipan saka Naga
      Iku misale jek sing ana versi "Makarka" chambered kanggo 9x17 digunakake ing "struktur keamanan". Malah duwe jeneng ...

      Pistol iki, digawe ing basis saka Makarov, disebut Izh-71, nanging mesthi padha ora gawé cartridges waja-tindik.
  4. 0
    31 May 2014
    Kutipan saka Bongo.
    Kutipan saka Naga
    Iku misale jek sing ana versi "Makarka" chambered kanggo 9x17 digunakake ing "struktur keamanan". Malah duwe jeneng ...

    Pistol iki, digawe ing basis saka Makarov, disebut Izh-71, nanging mesthi padha ora gawé cartridges waja-tindik.


    Lan kartrid iki yaiku Browning http://ru.m.wikipedia.org/wiki/.380_ACP
  5. +1
    31 May 2014
    Nahhh... wis cukup PAB-9. Kartrid iki diprodhuksi ing jumlah sing sithik mung sawetara taun, mulane nyekeli ing tangan sampeyan sukses banget. Iku malah ora worth sebutno IMHO.
    1. +1
      Agustus 3 2014
      Aku ora ngerti, ing awal taun 2000-an, kita biasane duwe PAB-9 ing gudang (SP-5, SP-6, sebaliknya, mung sawetara), mulane ora realistis takon VSS kanggo njupuk. (amarga padha ora dianjurake kanggo njupuk) nanging VSK-94 utawa 9A-91 dijupuk terus-terusan.
    2. 0
      6 Oktober 2014
      PAB - 9 "mateni bedhil" kanthi cepet, mula aja nyesel. SP - 6 cartridge larang. Unit kita duwe akeh senjata 9x39 wiwit taun 1994, nanging kita mung nampa SP-6 bubar, sadurunge nggunakake SP-5 lan arang banget PAB-9. Masalah sing padha diamati karo kartrij 7N21 nalika digunakake ing PYa lan GSh. -18. cartridge iki wis desain peluru padha PAB
  6. +4
    31 May 2014
    Soko kaya "makar" lan waja-tindik ... Piye wae ora ana hubungane. Peluru standar kanthi "jamur" baja ing njero mung bisa diowahi kanggo nambah daya mandeg. Contone, ngethok salib menyang cangkang. Lan cartridges ing klip siji sawise liyane. Cetha yen ora ana gunane kanggo nabrak kendaraan lapis baja. Bagian mbukak tetep. Kepala, katelu ndhuwur paha. Senjata apa wae sing dimaksudake kanggo tujuane. Panganggone gumantung ing latihan lan kapinteran pejuang. Dudu senjata sing menang, nanging prajurit sing menang.
  7. +1
    13 2014 Juni
    Artikel sing menarik kanggo wong sing njupuk bedhil. Carane nembus waja kanthi peluru timbal liwat lembaran logam. Pranyata SD. Kita masang dowel konstruksi menyang peluru Mayer. Sampeyan duwe kabeh iki ing segel poliethelin wad lan peluru waja-tindik. Aku pribadi digunakake kanggo seneng-seneng. 6 mm. punches liwat. Iku mung dowel, nanging peluru tetep konco logam. Nanging jotosan kasebut ora kuwat, lan bakal ngalahake elk - aku bisa ngomong kanthi tanggung jawab.
    1. 0
      6 Oktober 2014
      1) Apa sing diarani KUHP babagan "revisi" iki?
      2) Kepriye owah-owahan balistik peluru? Bobot dowel ora cilik!
  8. netwalker
    +2
    Juli 29 2014
    artikel apik..! nanging ora cukup ... ora cukup informasi, hormat kanggo penulis wae!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"