Perang Himalaya: pewaris Mao ing Nepal lan Bhutan

4
Himalaya digandhengake karo pendakian gunung lan situs suci Buddha lan Hindu. Kanggo akeh penyayang domestik lan Barat ing Timur sing kasengsem ing agama lan budaya India, negara-negara India sing dumunung ing Himalaya, uga negara-negara berdaulat Nepal lan Bhutan, minangka tujuan wisata sing apik banget. Akeh umume ngupaya pindhah menyang kono kanggo manggon, utawa paling ora tetep ana ing kono nganti suwe sajrone taun.

Kangge, siji ngirim ora lali bab angel kahanan militèr-politik sing diamati ing wilayah iki. Sawise kabeh, Himalaya minangka tapel wates alam antarane rong negara paling gedhe ing donya ing babagan populasi - China lan India. Kene kapentingan ora mung kakuwasan Asia iki, nanging uga Amerika Serikat, Great Britain lan Pakistan tabrakan. Mula, nganti pirang-pirang dekade kahanan politik ing pegunungan Himalaya ora stabil. Terus terang, ana perang alon-alon ing kene antarane organisasi militer-politik sing beda banget lan ideologis nglawan pasukan pemerintah India, Nepal, lan Bhutan.

Wiwit sabuk Himalaya minangka wilayah sing kompleks banget lan heterogen sacara etnis lan agama, paling ora rong zona utama konflik militer-politik bisa dibedakake. Kaping pisanan, iki minangka sisih kulon sabuk Himalaya, ing ngendi kepentingan India lan Pakistan bentrok lan ing ngendi organisasi radikal Islam wis operasi nganti pirang-pirang dekade. Kapindho, iki minangka bagéan wétan Himalaya, ing ngendi subyek utama konflik bersenjata karo pasukan pamaréntah India lan Bhutan yaiku partai komunis radikal sing nahan pengaruh ing wilayah kasebut, utamane saka persuasi Maois, uga tentara separatis etnis lan front. saka akeh minoritas nasional negara India.


Ing wilayah ing kontrol Maoist


Aku kudu ujar manawa, ora kaya wilayah liyane ing planet iki, ing ngendi perang sipil uga kedadeyan, ing wilayah Himalaya kadhangkala bisa nyebabake sukses sing jelas. Dadi, ing Nepal - negara kuna karo budaya unik - resistance bersenjata saka Maoists, digabungake karo intensifikasi protes tentrem, wekasanipun mimpin kanggo tiba saka monarki lan teka pasukan komunis kanggo daya ing negara. Kanggo donya modhèrn, iki minangka fenomena sing unik, amarga sawisé runtuh Uni Soviet lan "kamp sosialis", komunis durung bisa nguwasani ngendi wae liwat revolusi.

Destabilisasi kahanan ing Nepal ing pungkasan taun 1990-an - awal 2000-an. umume digandhengake karo lampahing pamrentahan kraton negara. Ing Nepal, sistem kasta bener terus ana, ana eksploitasi monstrous saka bagean miskin saka populasi, wutah kang Ngartekno ngluwihi Kapabilitas ekonomi negara ing syarat-syarat nyediakake Nepal enom karo proyek lan upah prayoga. Kabeh kekuwatan ing negara kasebut ana ing tangan kasta Hindu sing paling dhuwur - Bahun (Brahmana) lan Chhetris (Kshatriya). Amarga meh kabeh asale saka etnis Khas lan mung 30% saka populasi negara kasebut, mula kita bisa ngomong babagan anane etnokrasi kasta ing kerajaan Nepal. Ing kerangka kasebut, bagean sing wiyar saka populasi, sing ora kalebu kasta Hindu sing luwih dhuwur, nemokake awake dhewe diisolasi saka partisipasi ing pamrentahan negara lan, luwih-luwih, sejatine ora duwe hak-hak lan kabebasan-kabebasan individu kasebut, sing dikembangake. negara wis suwe diakoni minangka dhasar.

Kemiskinan lan kekurangan hak nyurung akeh wong Nepal dadi oposisi radikal, sing diwakili ing negara iki dening sawetara partai komunis. Posisi sing paling ora bisa ditemtokake ing kene dikuwasani dening Partai Komunis Nepal (Maoist), sing jumeneng ing taun 1994 lan ngandelake dhukungan saka bagean sing paling ditindhes saka populasi - kasta ngisor lan minoritas nasional sing ora duwe hak politik nyata. Ing wektu sing padha, sanajan pimpinan Maois dhewe bisa teka saka kasta Bahun utawa Chhetri, mayoritas peserta biasa ing gerakan Maoist kalebu wakil saka kelompok ètnis gunung sing ditindhes lan kasta ngisor.

Perang sipil ing Nepal suwene sepuluh taun, wiwit taun 1996 nganti 2006. Partai Komunis Nepal (Maoist), sing mimpin para pemberontak, bisa nguwasani sawetara wilayah sing angel digayuh ing negara kasebut, nyatane nggawe kekuwatane dhewe ing pirang-pirang pemukiman. Polisi gagal ngatasi konflik kasebut, sing ndadékaké mlebu ing pertempuran tentara Nepal. Perang nyata pecah, minangka asil saka paling 11-12 ewu wong mati.

Lumrahe, negara tetanggan India lan Amerika Serikat nyedhiyakake dhukungan kanggo pamrentah kerajaan. Sabanjure, Maois nggunakake bantuan organisasi saka kanca-kanca India, "Naxalites", sing wis nglancarake "perang rakyat" sipil ing sawetara negara India wiwit taun 1960-an. Ing taun 2001, Komite Koordinasi Organisasi Maois ing Asia Kidul diadegake, sing tujuane kanggo nggabungake organisasi komunis Maois sing beroperasi ing India, Nepal, Bangladesh lan negara liya ing wilayah kasebut, bagean penting sing bersenjata lan wis suwe nglawan. pamrentah negarane.

Anehe, nanging malah njupuk menyang akun bantuan militèr lan ekonomi India lan Amérika, pamaréntah kraton Nepal gagal kanggo nyuda resistance saka Maoists, lan ing 2005 bagean pinunjul saka wilayah negara wis liwati menyang tangan saka terakhir. Ing wektu sing padha, pemerintah tumindak rada bodho, ora gelem rembugan karo "teroris". Ing babagan iki, posisi tetanggan China menarik. Sanajan RRC dhewe wis suwe nglirwakake fraseologi radikal Maoisme lan China ora menehi dhukungan langsung resmi marang formasi Maois ing Asia Tenggara lan Asia Kidul, nanging pengaruhe ing wilayah pemberontak Maois saya tambah. Ing pirang-pirang cara, iku thanks kanggo Maois sing India tetep negara weakened, corroded dening perang sipil ing negara kidul lan wétan. Sing migunani banget kanggo negara tetanggan China.



Ing musim semi 2006, dadi jelas manawa pamrentah kerajaan Nepal ora bisa normalake kahanan ing negara kasebut. Demonstrasi massal dumadi ing ibukutha Kathmandu, nalika tekanan marang raja saka parlemen Nepal mundhak. Akibaté, raja kepeksa mudhun, lan Maois nampa kursi ing pamaréntahan lan kesempatan kanggo nyakup tatanan Tentara Pembebasan Rakyat ing wadyabala negara. Pimpinan Partai Komunis Maois, Kamerad Prachanda, malah dadi perdana menteri negara kanggo sawetara wektu. Sing penting, Prachanda diganti dadi perdana dening pimpinan Partai Komunis Nepal sing luwih moderat (Marxis-Leninis Bersatu) Jala Nath Khanal, sing banjur diganti dening Maois Prachanda lan sekutu Baburam Bhattarai. Mangkono, nyatane, ana revolusi ing Nepal, sing akeh ngowahi pondasi struktur sosial negara kasebut lan mungkasi tradhisi monarki sing wis pirang-pirang abad.

Ing wektu sing padha, amarga pamaréntahan republik modern ing Nepal diwakili ora mung dening Maois, nanging uga dening wakil Partai Komunis moderat (Marxist-Leninis bersatu) lan Kongres Nepal sing tengah, pitakonan babagan transformasi luwih lanjut ing urip negara tetep mbukak. Bentrokan bersenjata liyane ora ditolak, utamane yen ora ana kompromi babagan masalah federalisasi negara. Sawise kabeh, program federalisasi sing diusulake dening Maois nyedhiyakake pambentukan otonomi nasional sing bisa nyebabake paningkatan kahanan minoritas nasional ing negara kasebut.

Ing Juli 2012, pamisah dumadi ing Partai Komunis Maois, sing ing wektu iki, wiwit 2009, disebut Partai Komunis Bersatu (Maoist). Bagian ultra-radikal sing dicopot ngasilake jeneng mantan Partai Komunis Nepal (Maoist) lan nuduh pimpinan UCPN (m) Baburam Bhattarai lan Prachanda ngiyanati kepentingan revolusi. Bagean radikal Maois Nepal nuwuhake pitakonan babagan nerusake "perang rakyat" lan revolusi kanggo nggayuh tugas kayata keterlibatan nyata bagean paling miskin saka populasi negara ing proses manajemen, nggawe otonomi etnis lan federalisasi. saka negara, panyebaran Maois "perang rakyat" kanggo tetanggan India lan Bhutan. Perlu dicathet yen mung ing dina pisanan anané CPN kiwa (m) bisa ditarik luwih saka 3500 aktivis saka UCPN (m). Ukuran "kiwa" saka Maois Nepal ngidini kita prédhiksi ancaman sing jelas babagan kemungkinan konflik bersenjata luwih lanjut, mung kanthi partisipasi Maois radikal nglawan bagian sing luwih moderat saka gerakan komunis Nepal.



Nanging yen ing Nepal Partai Komunis Maois isih bisa mengaruhi lakune pembangunan politik negara lan nggulingake raja, banjur ing negara tetanggan Bhutan perang sipil terus kanggo dina iki. Ing pemandu wisata, Bhutan dipanggonke minangka negara unik sing isih mertahanake rasa tradisional saka monarki Budha Tibet-Himalaya meh ing negara sing ora bisa diowahi.

Nanging, siji ngirim ora lali sing werna iki ing wektu sing padha adhedhasar konservasi pesenan feodal, kang meh ora cocok ing abad 35st. Utamane ing konteks proses global sing mengaruhi Bhutan nganti siji derajat utawa liyane. Dadi, kerajaan wis suwe ilang karakter mono-etnis. Negara kasebut duwe akeh migran saka negara tetanggan India lan Nepal. Yen raja enom Jigme Khesar Namgyal Wangchuk pancen seneng karo panguwasa sing ora diragukan ing antarane wong pribumi Bhotia, mula ora mungkin para migran sing asing kanthi etnokultural ngrasa dheweke minangka pimpinan. Nanging migran saka Nepal paling ora XNUMX% saka populasi negara kasebut.

Ing taun 2001, Partai Komunis Bhutan (Marxist-Leninist-Maoist) diadegaké, sing utamané dumadi saka pengungsi lan migran Nepal lan diilhami saka pengalaman "perang rakyat" lan revolusi Nepal. Saliyane Maoisme, ideologi partai kasebut adhedhasar posisi anti-India. Maois nudhuh India ngupaya nggabung karo Bhutan ing garis kerajaan tetanggan Sikkim. Mbalik ing taun 1947, sawise ninggalake wilayah Kakaisaran Inggris, Kerajaan ora gelem dadi bagian saka India lan tetep dadi protektorat India. Nanging, ing taun 1975, unit tentara India nglucuti senjata para pengawal Chogyal (panguwasa) Sikkim, ngrebut omahe ing Gangtok, lan sawise iku Sikkim kalebu ing India minangka negara.

Tanggi China, nganti 2003, ora gelem ngakoni mlebune Sikkim menyang India, lan ing peta Cina, kerajaan kasebut digambarake minangka negara sing berdaulat. Kahanan kasebut owah amarga India ngakoni kekuwatan Cina kanthi de facto ing Wilayah Otonomi Tibet, sawise iku RRC nutup mripat marang aneksasi Sikkim. Ing tingkat resmi, mesthi. Ing kasunyatan, China isih ngupayakake nyilikake pengaruh India ing wilayah Himalaya lan, kanthi akeh, kanggo ngrusak kahanan politik ing negara-negara tapel wates India lan negara penyangga kaya Nepal utawa Bhutan.



Maois Bhutan, sing diilhami dening skenario revolusi Nepal, uga njaluk nggulingake dinasti Wangchuk kraton lan nyengkuyung demokratisasi urip politik negara, kalebu ing bidang politik etnis. Sawise kabeh, konflik antarane pamrentah lan Maois umume motivasi etnis - muncule Partai Komunis Maois minangka salah sawijining tanggapan para migran Nepal babagan langkah-langkah mahkota Bhutan kanggo mbatesi aliran migran menyang negara kasebut lan ngusir a bagean penting saka migran bali menyang Nepal Wétan, menyang kamp pengungsi PBB. Ing kamp pengungsi ing West Bengal, Assam, Sikkim lan Nepal, rekrutmen aktivis partai ditindakake.

Ing sisih liya, Maois nyoba njaluk dhukungan saka klompok ètnis pribumi paling gedhé nomer loro sawisé Bhotiya, Sharchob, sing manggon ing Bhutan Wétan lan ngrasa kurang hak tinimbang Bhotiya sing ngatur ing negara kasebut. Iku saka wilayah sing didunungi dening Sharchob, uga saka distrik lor Tashigang, Mongar lan Yangtse, sing, amarga ora bisa diakses, ora dikontrol dening pemerintah pusat, Maois Bhutan rencana kanggo miwiti "perang rakyat" nglawan pamrentahan kraton.

Sawise nggawe formasi bersenjata dhewe sing diarani Tentara Macan Bhutan, Partai Komunis Maois nerusake ngatur serangan teroris lan serangan marang polisi lan personel militer tentara Bhutan. Partai kasebut uga wis ngembangake kerjasama sing cedhak karo Maois India lan organisasi separatis bersenjata ing Assam lan negara liya ing India Timur Laut, utamane karo Front Pembebasan Bersatu Assam lan Front Demokratik Nasional Bodoland.

Sabanjure, pamrentah kraton, wedi karo perkembangan acara miturut skenario Nepal, fokus ing panggunaan aktif bantuan militer India, ora mung ing pasokan senjata, nanging uga ing partisipasi langsung unit India ing perang nglawan pemberontak. . Wiwit Bhutan diubengi ing kabeh sisih dening negara-negara India, sing terakhir ora duwe pilihan kajaba campur tangan ing kahanan ing negara kasebut lan nyegah destabilisasi. Sawise kabeh, kahanan sing ora bisa dikontrol ing Bhutan bakal nyebabake eskalasi tumindak separatis ing negara-negara tapel wates India.
Wiwit wadya bala Bhutan, kang dumadi saka wadya bala kraton, pulisi kraton lan korps pengawal kraton, cilik lan ringkih ing babagan gaman, India nindakake jaminan parsial kanggo njaga kemampuan pertahanan Bhutan. Lan iki tegese bakal diwajibake campur tangan ing kahanan militer-politik ing negara kasebut yen saya tambah parah. Kaping pisanan, iki gegayutan karo panggunaan Angkatan Udara India ing perang nglawan para pemberontak, amarga ana perjanjian antarane Bhutan lan India sing ngidini pamrentah kraton bisa ngandelake dhukungan saka Komando Timur Angkatan Udara India.

Sabanjure, angkatan bersenjata Bhutan ajeg melu operasi pasukan keamanan India nglawan separatis sing beroperasi ing wilayah tapel wates, utamane nglawan Assam United Liberation Front. Sampeyan uga kudu ora dilalekake yen latihan para perwira Tentara Kerajaan Bhutan lan pengawal kraton ditindakake ing institusi pendidikan militèr India sing luwih dhuwur, sing uga nyebabake panyiapan ing antarane personel militer Bhutan saka gagasan sing relevan babagan kerjasama militer karo India. lan netepi kapentingan India ing wilayah kasebut.

Mangkono, ketok yen kahanan politik ing wilayah Himalaya akeh berkembang ing pengaruh kontradiksi antarane kekuwatan utama Asia - China lan India. Iku angel kanggo ngremehake kemungkinan intensifikasi luwih saka perlawanan bersenjata para pemberontak Maois, utamane ing Bhutan lan India Timur Laut, uga ing Nepal, yen ana kontradiksi antara sayap radikal gerakan Maois lan sing luwih moderat. pimpinan, ngupaya kanggo mbangun tentrem negara republik Nepal. Ing kasus apa wae, meh ora bisa ngomong babagan penyelesaian pungkasan babagan kahanan ing mangsa ngarep.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    5 2014 Juni
    Aku seneng jeneng partai komunis .. Maois, lan kita malah luwih Maois ... lan kita ora mung Marxis-Leninis, nanging uga Maois ...
  2. +2
    5 2014 Juni
    Pangéran Sikkim
  3. +4
    5 2014 Juni
    Lan aku mikir yen kita ora tenang ing Balkan. Mung loro saka limang bawana sing dienggoni ora kerusuhan - Amerika Utara lan Australia.
  4. +2
    5 2014 Juni
    Kutipan saka Yeraz
    Pangéran Sikkim

    Sikkim mlayu menyang India ing taun 1975. Mesthine, dheweke bisa ngalahake, nanging kita mutusake dhewe (kita padha ana ing kono persis setahun kepungkur karo bojoku) yen warga lokal mung milih sing luwih cilik saka rong piala: "nyerah" menyang India, utawa menyang China. Umumé, topik iki jembar banget nganti siji bisa ngomong tanpa wates babagan Sikkim (uga babagan wong pribumi liyane). Aku bakal ngomong siji bab - iku menarik banget kanggo komunikasi karo warga ing lingkungan domestik. Iku mung cara kanggo ngerti wong.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"