"Tank iku takdir lan takdirku"

21
"Tank iku takdir lan takdirku"Ing 2014, rong tanggal penting tiba bebarengan crita bangunan tank Russian. Pisanan - 13 Juni minangka ulang tahun kaping 90 lair saka pembangun tank desainer sing luar biasa, Pahlawan Buruh Sosialis, pemenang penghargaan negara, buruh ilmu pengetahuan lan teknologi RSFSR sing diajeni, Letnan Jenderal Valery Nikolaevich Venediktov - salah sawijining pencipta. konsep tank T-72, sing meh setengah abad nemtokake arah pangembangan kendaraan lapis baja Rusia. Lan tanggal kapindho iku patang puluh taun wiwit produksi serial tank iki.

Ing taun 1949, Valery Venediktov, minangka bagéan saka klompok lulusan paling apik saka akademi wojo, dikirim menyang KB-520 saka Pabrik Tank Ural (saiki Uralvagonzavod) lan makarya ana kanggo meh patang puluh taun, arep liwat kabeh langkah menyang. posisi kepala desainer. Wis ing taun 1954, dheweke diangkat dadi wakil pangareping desainer Leonid Nikolaevich Kartsev kanggo karya eksperimen. Posisi iki spesifik banget: kabeh tahapan nggawe tank anyar ana ing sangisore pengawasan lan kontrol saben dina - saka garis pertama gambar ing papan gambar menyang kendaraan produksi.

Jeneng Venediktov paling kerep digandhengake lan, pisanan kabeh, aken karo partisipasi langsung ing pembangunan lan produksi tank T-72 lan karo modernisasi luwih. Pancen, T-72 minangka prestasi utama, nasibe lan salib sing abot. Iku rong puluh taun kerja keras minangka Wakil Kepala Desainer Kartsev, mimpin paling akeh karya eksperimen. Saliyane kabeh model eksperimen kendaraan sing mlebu seri ing wektu kasebut, kudu dicathet obyek konseptual 140, obyek 150 (masa depan penghancur tank IT-1) lan tank pertama ing donya kanthi mesin turbin gas.

Nyorot nasib tragis saka terobosan - obyek 167M (1964) lan modernisasi jero tank T-62 (1967) kanthi meriam 125 mm, kanthi loader otomatis, mekanisme kanggo ngetokake kartrid sing dibuwang lan inovasi liyane, crosswise munggah karo solusi kayu oak "carane ora ketemu prospek kanggo pangembangan kendaraan lapis baja "(saka protokol NTS MOP). Nglebokake kendaraan kasebut kanthi radikal bisa ngganti lanskap ing bangunan tank Soviet lan menehi kaunggulan ing efektifitas pertempuran ing tank ing Kulon. Nanging, nganti 1973, tank T-62 kanthi karakteristik kinerja sing luwih murah (TTX) ana ing produksi. Nanging desainer nawakake, lan "ndhuwur" wis ...

Kenging punapa kedadosan menika lan menapa ingkang gadhah kuwasa nemtokaken posisinipun kanthi cara menika, topik menika mbetahaken analisis lan evaluasi ingkang jero supados kedadosan ing jaman semanten boten bola-bali ing jaman samenika.

Ing taun 1968, pesenan menteri, sing penting kanggo biro desain Tagil, ditanggepi, mbukak dalan menyang tank anyar. Sanajan sacara tekstual dokumen iki minangka sifat paliatif, cukup kanggo miwiti karya. Ing mung setahun, Leonid Kartsev lan kanca-kancane kanthi harfiah ngrampungake prestasi kanthi nggawe ing logam lan miwiti tes skala lengkap saka konsep obyek 172, saka ngendi "pitu puluh loro" banjur tuwuh.

Luwih akeh mengko, aku takon Sergei Ivanovich Vetoshkin, mantan wakil ketua Komisi Industri Militer (VPK), kepiye carane Menteri Industri Pertahanan, Sergei Alekseevich Zverev, ing kahanan sing angel, njupuk langkah sing beresiko kanthi menehi tandha pesenan kasebut, lan nampa wangsulan ing ngisor iki: "Elinga, Zverev ora tau nyelehake endhog ing siji kranjang.

NASIB DIBUAT SEJARAH

Ing taun 1969, sawise mangkat saka Kartsev, Venediktov diangkat dadi kepala desainer biro desain Uralvagonzavod, sing tugas utama ing wektu kasebut yaiku kanggo nyelehake swiwi obyek 172, sing disedhiyakake dening leluhur lan wong sing padha. obyek iki dicethakaké sawetara masalah desain wujud, lan banjur saka rak-rak mbledug prestasi saka taun sadurunge katon ing kabeh kamulyan, walled munggah dening "puncak" lan ketemu panggonan ing obyek 172M.

Sawise modifikasi intensif lan tes sing ketat ing macem-macem kahanan iklim lan dalan, obyek 172M dilebokake ing layanan. Ing wiwitan taun 1974, tank T-72 pisanan ngluncurake garis perakitan Uralvagonzavod, sing ditemtokake kanggo pirang-pirang taun nasib pertempuran sing mulya dening nasib lan bakat desainer Tagil.

Saka dina pisanan ing posisi anyar Valery Venediktov kebak ngrasakake ukuran gedhe, paling asring sabdho mung dening pilihan pribadi lan ambisi, meksa saka pejabat saka macem-macem tingkat sing mulang apa apik lan apa ala.

Nalika nerangake kasus, Valery Nikolayevich ana mantep, mbela sudut pandang, preduli saka tingkat lan pangkat mungsuh - saka Ustinov, Zverev, lan ing ngisor dhaftar. "Bebener iku ndhuwur prudence", tesis saka Socrates iki disenengi, lan luwih saka sapisan tindak menyang konflik langsung karo sing kuwasa, mbela lan mbela jabatane.

Minangka conto, dialog ing collegium Kementerian Pertahanan Industri (MOI):

Venediktov: Aku nganggep perlu lan migunani kanggo nginstal sistem senjata sing dipandu Cobra ing T-72 ...

Zverev ngamuk: Sepira sampeyan bisa mulang aku apa sing kudu ditindakake lan apa sing ora kudu ditindakake ing pelayananku!

Venediktov: Sampeyan minangka bos ing pelayanan, lan aku dadi desainer tank.

Zverev: Anggere (ngaso) aku dadi menteri, ora bakal ana Cobra ing T-72!

Pesen sing disetel dening Venediktov kanggo nambah karakteristik tank mbutuhake pasukan bali lengkap. Dheweke nyetel awake dhewe lan wong liya kanthi kacepetan paling dhuwur. Lan iki ora tansah golek pangerten. Salah sawijining wakil, kanca sekelas ing akademi, ngandhani panjaluk kanggo nyepetake sawetara karya: "Valera, arep menyang ngendi, dudu perang ing pekarangan ..." Venediktov nyembur: "Ya, dudu perang. , nanging sampeyan kudu nindakake kabeh kanthi cepet lan efisien dina iki, amarga sesuk bakal duwe kuwatir dhewe!

Nanging ayo bali sethithik: 1954 bisa dianggep minangka tanggal nggawe tandem kreatif paling produktif ing sajarah bangunan tank Rusia. Mbayangno, ing "akun pribadi" Kartsev lan Venediktov, loro desainer sing luar biasa iki, luwih saka 120 tank sing diprodhuksi ing perusahaan domestik lan luar negeri miturut dokumentasi sing dikembangake dening KB-000 / UKBTM ing pimpinane.

Nanging ora dadi masalah kuantitas - sing utama yaiku tank T-54A / B, T-55, T-62 lan T-72 wis dadi paling gedhe lan gelut ing donya. Dheweke isih ana ing layanan karo luwih saka 50 negara ing donya lan wis melu ing kabeh konflik lokal ing jaman modern lan anyar, wis liwati test kaku wektu lan pertempuran, nyantosakaké efficiency paling dhuwur lan linuwih.

"AKU PERCAYA ALGEBRA HARMONY ..."

Iku angel banget kanggo nulis babagan Venediktov. Multifaceted, Komplek, minangka seniman ngandika, alam angel dipahami. Saben uwong sing nemoni dheweke duwe gagasan dhewe babagan Valery Nikolaevich, beda karo pendapat wong liya.

Wong sing duwe budaya dhuwur lan penggemar karyane. Panas-panas, nanging cepet-cepet. Venediktov minangka wong sing angel lan akeh sing ora kepenak. Panjenenganipun piye wae individu pieced, lan ana Intelligence Creative khusus ing wong. Dheweke ora ngidinke indifference lan superficiality, dheweke bisa ngapura kesalahane sing ora bisa dihindari ing bisnis apa wae, nanging kanggo hack-karya menehi cahya kanggo kebekan.

A workaholic minangka dina kerja, sanajan ing wektu "tentrem" 12-14 jam. Ing politik technical (kahanan dipeksa) - Yesuit, nanging uga master saka serangan frontal.

Uncommunicative (sawetara kanca - akeh mungsuh, ora pribadi, ing karya). Lan ing wektu sing padha (iki paradoks pribadine) - kemampuan apik tenan kanggo nemokake lan rapat umum kaya-minded wong, infèksi karo iman.

Venediktov, ing terminologi saiki, minangka pribadine karismatik. Ing tembung, Pemimpin.

Rasa humor sing kuat lan kemampuan kanggo ngungkapake pikirane kanthi jelas, kadhangkala ing wangun sing paling paradoks. KB isih kelingan ukara legendaris: "Aku ngumpulake sampeyan kanggo konsultasi, sapa sing ora setuju bisa lunga ..."

Lan kemampuan kanggo nemokake kekuwatan ing karyawan. Contone: "Kuwi lan kuwi, mesthi, ora banyu mancur, nanging carane ndudohke ... Ora drawing, nanging grafis Dürer." Ing wektu iku, komputer isih ngimpi adoh.

Digawa adoh, nanging soberly netepke faktor njaba, Valery Nikolayevich gumun karo ambane erudition technical kang. Dheweke ora mung njlentrehake topik kasebut, nanging kanthi harfiah nyepelekake. Lan iki ditrapake kanggo kabeh sing ana ing tank: FCS, senjata, mesin, lan liya-liyane. Keprigelan utamane yaiku linuwih kabeh sistem lan tank minangka sakabehe. Lan dheweke ora nganggep isin sinau saka kanca-kancane perancang, nyadari yen dheweke duwe kabeh aspek masalah kanthi luwih jero.

Sawise dheweke kandha marang aku: "Tank iku takdir lan takdirku. Sadurunge perang, aku krungu bab tank, bawled "Telung tankmen, telu kanca seneng", nanging ora mikir bab tank. Perang wis ngganti kabeh kanggo akeh, nanging aku mikir sing dalan apa aku milih, iku isih bakal mimpin kanggo tank. Kelingan tabrakan ing crita cekak O. Henry "The Roads We Choose."

Dheweke dibedakake dening pamikiran paradoks lan ora mung ing teknis, bidang utama kepentingane sing penting. Dheweke dadi ahli sastra lan musik klasik. Karya-karya sing diklumpukake Tolstoy, Turgenev, Dostoyevsky, Bunin, Pushkin lan Lermontov ana ing perpustakaane ... Mengko, ing taun tujuh puluhan, O. Wilde lan O. Henry dadi kasengsem karo dheweke.

Dheweke ngevaluasi panulis lan komposer favorit kanthi cara sing aneh: kanggo jiwa - Turgenev, Bunin, Pushkin, lan Tolstoy "Perang lan Perdamaian", uga musik Bach, nawakake kursus "Desain Mesin lan Mekanisme", ngelingi karya-karyane minangka puncak tata letak ... Dheweke ngomong babagan Mozart : "... kanggo kabeh virtuosity musik, dheweke malah ora bisa ngrancang shovel!"

1982 Poligon. Esuk mangsa panas. Langite bening lan biru. Manuk-manuk padha ngoceh. Ora sumilir. Saka panrima ing mobil - koki favorit Roman "Morning foggy, esuk abu-abu ...". Inggih, punika lirik. Valery Nikolaevich ing jurusan ... Kita nunggu tank.

Lan iki katon spektakuler saka tank ing latar mburi srengenge. Ing kacepetan maksimum, mundhakaken mega saka bledug, rattling trek lan nggero mesin sawijining, tank T-72 mabur liwat kita.

Venediktov kanggo kula, admiringly:

- Deleng carane ayu, harmonis lan plastik, kaya lynx! ..

Lan ing swara singsong:

– "Aku mriksa harmoni karo aljabar ..." - Lan banjur: - Nalika kita bali menyang Biro Desain, ngajak Bystritsky kanggo kula, supaya wong laporan ing kahanan karo SLA!

Salah siji saka kekiyatan Venediktov ana hadiah saka foresight pembangunan luwih saka bangunan tank lan, ing tartamtu, tank T-72. Titik wiwitan lan basis filosofis utama karyane yaiku gerakan ing sadawane dalan evolusi, langkah-langkah peningkatan karakteristik kinerja ing proses owah-owahan bertahap ing negara sadurunge, nyiapake owah-owahan dinamis kanthi transisi sabanjure. menyang tingkat kualitas sing luwih dhuwur. "Mbalik ing taun 1972, sadurunge tank T-72 dilebokake ing produksi, biro desain wiwit ngupayakake perbaikan luwih lanjut," dheweke bola-bali miwiti pidato ing rapat-rapat ing ndhuwur kanthi tembung kasebut.

JUMLAH

Ing retrospect: sekolah Tagil unik bangunan tank, digawe secara harfiah dening pegawe selfless Kartsev lan Venediktov lan kolega, wis mbuktekaken lan terus kanggo mbuktekaken vitalitas lan efektifitas kanggo luwih saka setengah abad.

Ing sawijining cara kanggo seri "pitu puluh loro", iku liwat akeh tabrakan serem, nanging tank iki, tanpa exaggeration, dadi kabeh jaman ing bangunan tank domestik lan donya, paling massive lan pertempuran ing waktu pungkasan saka 72. abad. Kombinasi meh sampurna saka biaya, efektifitas pertempuran, linuwih lan ease saka operasi, bebarengan karo cadangan meh inexhaustible modernisasi, digawe tank T-XNUMX paling dikarepake ing pasar senjata donya.

Lan saiki, ing dasawarsa kapindho abad kaping 72, putu saka "pitu puluh loro" pisanan - tank T-3BXNUMX - ninggalake baris Déwan Uralvagonzavod.

Ing taun 2004, ing acara ulang tahun kaping 30 produksi T-72 lan ulang tahun kaping 80 saka lair Valery Venediktov, sawijining tugu didegaké ing Nizhny Tagil kanggo para pangripta - kanggo kabeh wong sing nggawe mesin sing apik iki. karya lan bakat. Memorial punika lontar mbukak kanggo donya, kang stands tank T-72 - brainchild saka bakat Leonid Kartsev, Valery Venediktov lan associates.

Kapribaden sing pinunjul, Pencipta, Pencipta duwe kronologis urip dhewe-dhewe. Dheweke teka ing jagad kaya wong liya, nanging ing wektu sing tepat. Lan pindhah menyang keabadian ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

21 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 11
    7 2014 Juni
    Apa sing nyegah paling ora sawetara foto dilebokake kanggo gamblang?
    1. +3
      7 2014 Juni
      Kutipan saka Kars
      foto

      apik
      T-72B1. Kaendahan.

      Trawl piso diikat, cradle NSVT dipasang ... mekanik nguatake tameng.
      Apa sing arep ditindakake?
      nglirik
      "Guts" ora katon ... chtol beku?
      nglirik
      1. +2
        7 2014 Juni
        Quote: Aleks TV
        T-72B1. Kaendahan.

        Iku bisa katon connoisseur saka T-72.
        Yen jujur, aku biasane duwe foto T-64/80 sing aku entuk sing pertama lan ditambahake.

        trawl piso - Aku tuku 7-8 taun kepungkur, aku isih durung nglumpukake, aku durung nginstal, maca review, aku kudu mbaleni maneh, kanggo nyalin.
        1. 0
          7 2014 Juni
          Kutipan saka Kars
          kudu akeh maneh

          Kerja keras, Andrew.
          apik

          Lan aku, jujur, aku isih ora bisa nguwasani airbrush ... kabeh tangan ora tekan.
          nglirik
          Kesed, nanging.
          aran ya
          1. 0
            8 2014 Juni
            artikel nglipur. plus.
            Aku nyaranake kanggo wong-wong sing pengin maca buku-buku Jendral Angkatan Tank Popel Tentara Merah. nangkep jiwa
  2. KALININGRAD
    +4
    7 2014 Juni
    KAMULYAN LANGGENG DUWE!!!
  3. +4
    7 2014 Juni
    Uyah bumi. Rusia adhedhasar kuwi hi
  4. +4
    7 2014 Juni
    Ora preduli apa sing diomongake para patriot Urra saiki, nanging pitung puluh loro kasebut minangka mobil revolusioner ing jamane. Tank isih apik banget nalika digunakake kanthi cerdas. Lan matur nuwun kanggo desainer kanggo karya sampeyan, Rusia bakal ngelingi sampeyan.
    1. +3
      7 2014 Juni
      Ya, dheweke isih ana ing level, ana tank sing luar biasa, lan ana jaran perang sing nyeret dheweke. T-72 mau.
  5. parus2nik
    +5
    7 2014 Juni
    Matur nuwun, Valery Nikolaevich!
  6. +4
    7 2014 Juni
    Desainer sing apik, kreasine isih berjuang ing saindenging jagad
  7. Bormental
    +3
    7 2014 Juni
    Darmabakti kanggo Comrade Venediktov, tank lan wong. Bakal ana luwih akeh Venediktov kaya ing Rusia, lan luwih sithik liyane.
  8. +2
    7 2014 Juni
    A plus ageng, wong makarya ora kanggo wedi nanging kanggo kalbu ...... Ya, lan bab tanduran native.
  9. +4
    7 2014 Juni
    Gandhewo jero kanggo sampeyan, Valery Nikolaevich, kanggo T-72.
    Khusus kanggo KELUARGAku T-72B, item 184. - KARYA KERJA NYATA.
    Aku duwe pakurmatan.

    Foto: plakat peringatan ing Nizhny Tagil.
  10. +2
    7 2014 Juni
    Ganteng...
    apik
    Kabeh foto bisa diklik.
  11. +1
    7 2014 Juni
    Ing direktur tank.
    Bali menyang asline.
    1. +2
      7 2014 Juni
      Aleks tv

      ,,, Alexey, sugeng siang. Foto saka arsip pribadi? hi wong ayu,,,
      1. +2
        7 2014 Juni
        Kutipan saka bubalik
        Alexey, sugeng siang. Foto saka arsip pribadi?

        Sugeng siang, Sergey.
        hi
        Ora...
        fotoku luwih prasaja lan ireng lan putih ... ing film Svema lan Tasma.
        kudu scan.
        nglirik
        1. +2
          7 2014 Juni
          Aleks tv RU Dina iki, 19:39 gambarku luwih prasaja lan ireng lan putih.


          ,,, kabeh luwih menarik! Dadi, urip, tanpa hiasan, nglirik
  12. +2
    7 2014 Juni
    Kita kabeh - FSUs.
    Kita saka"Zabud Вmuter balik Оsedulur."
    nglirik
  13. +3
    7 2014 Juni
    Tujuane kerjaku ing Angkatan Bersenjata yaiku ngrusak tank ing medan perang. Mulane, aku sinau karakteristik kinerja lan asil saka database. Ing mratelakake panemume, T-72 isih unggul tinimbang tank ing donya!
  14. +1
    8 2014 Juni
    "Utamane nyorot nasib tragis saka terobosan - obyek 167M (1964) lan
    modernisasi jero tank T-62 (1967) kanthi bedhil 125 mm,
    kanthi loader otomatis, mekanisme ejection case cartridge lan inovasi liyane,
    munggah crosswise karo solusi Oak "minangka ora ketemu prospek
    pangembangan kendaraan lapis baja "(saka protokol NTS MOP)."

    Apa jenis modernisasi T-62? Sapa ngerti?
    Ing Israel, tank T-62 nggawe kesan sing kuat kanthi nyerang
    kesempatan. Lan ana kuwatir serius yen dheweke luwih kuwat
    waja, banjur bakal ngluwihi M-60 Patton ing meh kabeh babagan.
    Lan T-72 teka. Nalika pasukan khusus njupuk gambar dheweke lan ngukur dheweke ing Libanon ing taun 82. banjur
    ambegan lega. waja frontal kang ora kesengsem, nanging DZ
    ora wedi banget. OBPS anyar, sing dikembangake kanthi cepet ing wektu kasebut, kudu
    padha nusuk bathuk tanpa masalah.
    AZ uga ora kesengsem. A gain cilik ing tingkat geni, kang menehi,
    ora bisa ngimbangi lag ing akurasi.
    1. 0
      8 2014 Juni
      Kutipan saka: voyaka uh
      Apa jenis modernisasi T-62? Sapa ngerti?

      Alexey, ana layang kuwi.

      Ing UVZ, ing pungkasan taun 1965, wis ana pangembangan sistem loading otomatis sing diowahi adhedhasar T-62, diuji ing tank eksperimen "obyek 167", "obyek 167M (opsi modernisasi T-62). Iku conveyor puteran karo noto loro-baris saka dijupuk, rampung dumunung ing lantai saka kompartemen gelut ing doyo tarik listrik.
      Uga mesin diesel Chelyabinsk V-45K anyar, sing ngembangake daya 730 hp. karo sistem cooling penggemar.
      Perkembangan liyane ing obyek 166, 167, 167m ditolak dening Kementerian Pertahanan Industri, uga gagasan nginstal HMT (transmisi hidromekanis).

      Sawise resolusi kondhang saka Dewan Menteri USSR tanggal 15 Agustus 1967, kabeh karya ing Obyek 167m dibatasi.
      Ing pimpinan Leonid Nikolaevich Kartsev lan wakil Valery Nikolaevich Venediktov, versi mobilisasi T-64A dikembangake.
      Nanging, tes mesin iki gagal.
      Sawisé iku, 12 Mei 1970, Keputusan Komite Pusat CPSU lan Dewan Mentri USSR No. 326-113 "Ing nindakake karya kanggo luwih nambah tank" Obyek 172 ". Dokumen iki mbukak dalan kanggo karya ing Ngapikake mesin lan ngenalke pindah mlaku bisa metu ing prototype saka "Obyek 167" menyang.

      Banjur ing Biro Desain UVZ, sing dipimpin Valery Nikolayevich Venediktov wiwit tanggal 7 Januari 1970, diputusake nggunakake undercarriage saka "obyek 172" kanthi roda dalan sing dilapisi karet kanthi diameter tambah lan trek sing luwih kuat kanthi logam mbukak. engsel, padha karo trek T-tank, ing "obyek 167" 62. Pangembangan tank kasebut ditindakake kanthi jeneng "obyek 172M" lan ing pungkasan taun telung tank kasebut dibangun. Mesin, ndongkrak kanggo 780 hp, nampa indeks B-46. Sistem reresik udara kaset rong tahap dienal, padha karo sing digunakake ing tank T-62. Massa "obyek 172M" tambah dadi ton 41. Nanging karakteristik dinamis tetep ing tingkat sing padha amarga tambah tenaga mesin kanthi 80 hp, kapasitas tangki bahan bakar kanthi 100 liter lan jembar trek kanthi 40 mm. Saka tank T-64A, mung unsur struktural kabukten positif saka lambung waja karo waja lan transmisi gabungan lan dibedakake.

      Dadi perkembangan ing Obyek 167 pas karo T-72 (Obyek 172M).

      Yen sampeyan kasengsem ing topik carane T-167 (Obyek 62M) digawe saka Obyek 434 (T-64m) lan Obyek 72 (T-172), waca kene:
      http://topwar.ru/31638-istoriya-sozdaniya-legendy-40-let-tanku-t-72.html

      Foto: Objek 167
      1. +1
        8 2014 Juni
        Спасибо.

        "Saka tank T-64A, mung kabukten kanthi positif
        dhewe unsur struktural saka lambung waja karo gabungan lan
        armor dibedakake"

        Nanging tank-tank sing banjur mlebu layanan karo Suriah duwe homogene biasa
        waja yen ora salah?
        Aku maca sing T-64 nyebabake sawetara gupuh ing Israel lan AS. Sawise kabeh, Abrams isih
        ora, Merkava-1 mung muncul, lan karo biasanipun waja rodo ringkih. Patton M-60
        ditusuk dening OBPS. Ora jelas apa sing kudu ditindakake. Israel Hung ing Pattons luwih
        Bunch saka dipasang waja lan remote sensing. Amerika kanthi temen-temen ngrancang "Macan" :) - Abrams.
        Nanging nalika dadi cetha yen T-72 bakal pindhah menyang negara Arab, ana istirahat.
        Cukup kanggo ngeculake OBPS anyar lan kanthi tenang nguatake Merkava menyang Merkava-2,
        lan ing jadwal kanggo desain Abrams Komplek.
        1. 0
          8 2014 Juni
          Kutipan saka: voyaka uh
          Nanging nalika dadi cetha yen T-72 bakal pindhah menyang negara Arab, ana istirahat.

          Beda sethithik.
          Modifikasi EXPORT saka T-72 dikirim. Kabeh uyah ing tembung "ekspor", ora "T-72".
          nglirik
  15. +1
    8 2014 Juni
    Wong lanang sejati. Desainer utama. Ana wong ing jaman kita.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"