Kazakh lan nasionalis Rusia: mungsuh utawa sekutu?

14
Kazakh lan nasionalis Rusia: mungsuh utawa sekutu?kanca ing kacilakan

Sakdurunge mlebu perjanjian ing EAEU, dadi dikenal manawa lembaga penegak hukum Kazakhstan ngluncurake penyelidikan babagan kasus pidana sing diwiwiti kanthi kasunyatan sing nyebabake kebencian etnis marang pimpinan gerakan Rukh Pen Til, Zhanbolat Mamai, lan pimpinan. saka organisasi nasionalis Rusia, Alexander Belov-Potkin. Iki kabar iku dadi alesan kanggo akeh gosip lan pirembagan bab kerjasama cedhak antarane Kazakh lan nasionalis Rusia lan rencana bebarengan kanggo destabilize kahanan politik internal ing Kazakhstan. Nanging apa pancen mangkono? Apa sing disambungake lan kanggo tujuan apa padha sesambungan? Kepiye cara panemune padha, lan kanthi cara apa dheweke dadi antagonis sing ora bisa dicocogake? Kita ngarahake pitakonan kasebut marang para ahli sing ngetutake aktivitas organisasi nasionalis ing loro negara kasebut.

Yulia Yakusheva, Wakil Direktur Umum Pusat Informasi lan Analitik kanggo Studi Ruang Pasca-Soviet ing Universitas Negeri Moskow:


"Tujuane beda, nanging teknologi iku siji"

- Kayane aku pancene ora ana komunikasi nyata lan persamaan ideologi antarane nasionalis Rusia lan Kazakh. Pesen babagan latihan umum, acara lan rapat luwih saka produk teknologi politik. Aku ngakoni yen ana sawetara kontak pribadi, sambungan, nanging paling kamungkinan ora komunikasi serius ing basis. Media wiwit nggarap topik iki saka wektu penandatanganan Prajanjian ing Uni Ekonomi Eurasia dadi kasunyatan. Ing Rusia lan Kazakhstan, pasukan tartamtu "ngaktifake" tren nasionalis kanthi tepat ing konteks integrasi Eurasia. Tujuane bisa uga beda-beda, nanging teknologi kasebut meh padha - kanggo nuduhake yen, beda karo kecenderungan integrasi, aspirasi isolasi tartamtu berkembang.

Perlu dimangerteni yen nasionalis Kazakh luwih jeneng tinimbang isi. Kanggo wong-wong mau, tujuan sing luwih penting yaiku nglawan integrasi Eurasia lan pengaruh Rusia. "Konten Kazakh" minangka sekunder. Nanging, nasionalis Rusia malah kurang homogen. Orientasi nilai kasebut kabur. Ora ana ideologi umum sing kaya ngono. Mulane, aliansi apa wae ing lapangan nasionalis lan ing ruang njaba yaiku situasional.

Marat Shibutov, wakil saka Asosiasi Kerjasama Perbatasan:

"Aliansi antarane dheweke ora mungkin"

- Marat Maksumovich, bantuan kanggo ngerti pisanan sing padha, nasionalis Rusia? Apa iku?


- Ing media domestik, topik nasionalisme Rusia modern ing Rusia arang kelip-kelip. Biasane wong Kazakhstan sinau babagan iki saka pers tabloid, utawa saka propaganda negara saluran resmi Rusia, utawa saka media Rusia "liberal". Ing kabeh kasus, kita ditampilake soko temen beda saka apa bener ana.

Aku ora bakal ngomong babagan asal-usul nasionalisme Rusia ing lemah ing abad kaping 19, perjuangan nglawan chauvinisme Rusia Agung lan rollback saka iki. Aku bakal manggon ing periode pasca-Soviet ing Rusia. Miturut pendapatku, bisa dipérang dadi tahapan ing ngisor iki:
1. Nganti 1993 - wektu dominasi Kesatuan Nasional Rusia (RNU) dening Alexander Barkashov minangka juru bicara gagasan nasionalis, sing kalebu nasionalisme Ortodoks, monarki lan misi khusus rakyat Rusia. Sawise partisipasi RNE ing acara September-Oktober 1993 ing sisih Dewan Tertinggi lan nglawan Yeltsin, dheweke ngalami represi, bagean saka elit politik organisasi kasebut pindhah.

2. Saka 1993 kanggo 2000, RNU terus sawijining aktivitas, nanging ing wektu sing padha, akeh kelompok ultra-tengen - skinheads - katon. Ing wektu kasebut, "kamulyan" utama nasionalis Rusia ambruk minangka pahlawan pers tabloid lan babad pidana. Secara ideologis, periode iki nggawa paganisme lan ideologi sayap tengen "ras putih" saka Kulon.

3. Saka 2000 nganti 2006, munculé Gerakan Melawan Migrasi Illegal (DPNI) dening Alexander Belov-Potkin minangka organisasi publik, partai Rodina Dmitry Rogozin lan Sergei Baburin minangka pasukan politik lan klompok "konservatif enom" minangka mungsuh liberalisme lan komunisme lan eksponen utama ideologi anyar nasionalisme Rusia. DPNI nemtokake tugas kanggo nglindhungi populasi Rusia saka migran lan kelompok kriminal sing diatur etnis. Partai Tanah kelairan menang 9,02% swara ing pemilihan Duma Negara lan dadi populer banget - anggotane tekan 135 anggota. Inggih, "konservatif enom" (D. Olshansky, E. Kholmogorov, M. Remizov, K. Krylov, M. Diunov, B. Mezhuev, P. Svyatenkov, V. Nifontov) ngusulake program kanggo masa depan Rusia minangka negara nasional. Ing taun 2005, Maret Rusia pisanan ditindakake ing Moskow. Sacara ideologis, nasionalisme wiwit "nyisihaken" ing periode iki saka monarki lan gerakan agama, gagasan ideologi sayap tengen sing misuwur - contone, Carl Schmitt - wiwit diterjemahake lan digunakake.

4. Saka 2006 nganti 2011, periode iki ditondoi dening reaksi negara kanggo popularitas akeh nasionalis. Ing taun 2006, partai Rodina remuk. Banjur diakoni minangka DPNI ekstremis. Ing taun 2008, departemen regional kanggo nglawan kejahatan terorganisir saka Kamentrian Dalam Negeri diowahi dadi pusat kanggo nglawan ekstremisme, yaiku, padha ngalih kanggo nglawan mungsuh politik saka rezim saiki. Tindak pendaratan massal miturut artikel 282 - amarga nyebabake kebencian sosial, agama lan nasional. Antarane nasionalis, artikel iki wiwit disebut "Rusia", amarga mayoritas sing dituntut mung saka pangkat. Ing sisih liya, salah sawijining pamimpin oposisi non-parlementer, Alexei Navalny, sing tambah populer, ndhukung lan popularisasi sawetara pranata program nasionalis.

5. Wiwit taun 2012 nganti saiki. Sawise kegiatan protes ing pungkasan taun 2011, para nasionalis gabung karo Dewan Koordinasi Oposisi, lan sawise reformasi partai ing Rusia, nalika kualifikasi mudhun dadi 500 wong, dheweke wiwit nggawe partai nasionalis anyar. Dheweke duwe situs sing ambigu, nanging populer minangka "Sputnik lan Pogrom". Ing tangan siji, nasionalis wis prakteke wis mlebu ing lapangan politik legal, lan ing tangan liyane, bagéan saka program wis dijupuk (diganti dhewe) dening pamaréntah Rusia modern, mangkono Ngartekno matesi kamardikan saka maneuver.

- Kita uga ngerti panjaluk nasionalis Kazakh, sanajan padha kasebar lan, dibandhingake karo Rusia, kelompok cilik. Lan apa sing dikarepake para nasionalis Rusia minangka mungsuh sing konsisten saka rezim politik saiki ing Federasi Rusia?

- Panjaluk politik kunci pisanan nasionalis Rusia yaiku panyiapan status politik rakyat Rusia, utamane ing Konstitusi Federasi Rusia. Kasunyatane Rusia ora mung federasi, nanging federasi karo anggota sing ora padha, sing nggawe masalah. Objek sing beda saka Federasi Rusia duwe hak sing beda:
1. Republik nduweni status negara lan hak kanggo konstitusi dhewe - ana 22.

2. Wilayah lan distrik otonom duwe hak kanggo piagam dhewe lan prajanjen federal khusus sing nemtokake hubungane karo pusat - iki 5.

3. Wilayah, wilayah, kutha-kutha penting federal mung nduweni hak kanggo piagam sing disetujoni dening badan perwakilan lokal - ana 58.

Tegese, status wilayah, wilayah lan kutha-kutha ing ngendi Rusia umume manggon sacara politik luwih murah, lan katergantungan ing tengah luwih dhuwur. Ana uga beda-beda ing konstitusi:

Punika Konstitusi Republik Udmurt: "Pasal 1. 1. Ing basis saka karsané wong multinasional Federasi Rusia, Republik Udmurt - Udmurtia - iku sawijining negara ing Federasi Rusia, historis diadegaké ing basis saka ngleksanani dening bangsa Udmurt lan wong Udmurtia hak inalienable kanggo poto-netepake dhewe lan independen ngleksanani daya negara ing wilayah miturut Konstitusi Federasi Rusia lan Konstitusi Republik Udmurt. Pangembangan Republik Udmurt ing wates sing ana ditindakake kanthi partisipasi sing padha saka kabeh bangsa lan warga negara republik ing kabeh bidang urip.
2. Republik Udmurt njamin pelestarian lan pangembangan basa lan budaya wong Udmurt, basa lan budaya wong liya sing manggon ing wilayahe; keprihatinan ditampilake kanggo pengawetan lan pangembangan diaspora Udmurt, sing manggon ing entitas konstituen Federasi Rusia.

Nanging Konstitusi Federasi Rusia: "Pemilik kedaulatan lan siji-sijine sumber kekuwatan ing Federasi Rusia yaiku wong multinasional."
Tegese, Konstitusi Federasi Rusia ora ngomong apa-apa bab wong Rusia, lan ing charter wilayah, wilayah lan kutha ora disebutake warga negara. Nang endi wae dicritakake babagan wong multinasional.

Conto minangka piagam wilayah Tambov: "Duma Regional Tambov, nyatakake kekarepan lan kapentingan pedunung wilayah kasebut, ngakoni hak-hak lan kabebasan-kabebasan manungsa lan warga minangka nilai paling dhuwur, ngakoni tanggung jawabe kanggo sosio-ekonomi. , pembangunan politik lan budaya saka wilayah, njupuk care saka nggawe kahanan prayoga kanggo warga urip, striving bebarengan karo kabeh multinasional wong Rusia kanggo ngiyataken prinsip federalism, demokrasi, nggawe masyarakat sipil lan aturan hukum, adopts, miturut Konstitusi Federasi Rusia lan Prajanjian Federal, Piagam iki - Hukum Dasar Wilayah.

Ngelingi trauma psikologis Rusia saka ambruk USSR lan crita medeni pancet saka demographers babagan nyuda ing bagean saka Rusia ing Federasi Rusia (sanajan tetep ing tingkat 80-83%), nasionalis percaya yen tanpa ngamanake. status wong Rusia dening hukum, padha bakal sirna.

Syarat kapindho yaiku owah-owahan ing elit sing ngatur. Nasionalis Rusia percaya yen, ora kaya negara-negara pasca-Soviet liyane, Rusia durung "pribumi" para elit sing ngatur lan isih dikuwasani dening elit Soviet - campuran komposisi lan ora nganggep Rusia minangka tanah air. Ing wektu sing padha, elit nggunakake bangsa liya minangka kelas kapisah, menehi relung lan hak istimewa tartamtu.

Ing kepala nasionalis Rusia, ana gambar sing disederhanakake babagan elit politik Rusia: "Ing tengah kekuwatan ana jenderal FSB" kondisional Rusia ", sing melu raid lan racketeering. Dheweke tetep luwih utawa kurang. properti legal sing dicathet ing agen - oligarki Yahudi sing manggon ing Siprus utawa ing Britania Raya. PR lan dhukungan umum ditindakake dening rong wong Armenia: siji minangka kepala asosiasi umum, liyane minangka pemilik koran tabloid. Kanggo kabeh jinis saka tumindak peteng, kang nggunakake Georgian - maling-pengacara, lan ngumpulake "awis ireng" saka Azerbaijan, pemilik saka pasar ngendi migran ilegal saka Asia Tengah bisa.

Sisih utama populasi Rusia ing gambar iki diwenehi peran "penderita", kanthi biaya kabeh wong sing kasebut ing ndhuwur manggon lan sing "mbuwang, nyuda lan ngapusi." Gambar iki hipertrofi banget lan ora nggambarake kasunyatan Rusia, nanging ana sawetara perkara sing bener. Contone, aku sinau komposisi ètnis saka 200 warga paling sugih ing Rusia lan, minangka asil, nemokake iku cukup menarik. Mangkono, kanthi resmi mung ana 762 wong Yahudi Gunung ing Federasi Rusia, lan ing dhaptar Forbes diwakili limang wong. Total aset padha 8,95 milyar dolar, lan loro mau ana ing antarane pemilik utama Moscow real estate.

Panjaluk katelu nasionalis Rusia yaiku demokrasi, yaiku, pamarentah lokal, pemilihan, media gratis, lan liya-liyane. Dheweke percaya yen ing kahanan kompetisi politik sing bebas, dheweke bakal duwe kesempatan sing paling apik kanggo sukses, supaya bisa ngganti elit Rusia sing ngatur, gumantung ing mayoritas populasi Federasi Rusia, yaiku, etnis Rusia.

- Lan apa nyambungake karo "kolega" Kazakh?

- Padha setuju karo nasionalis Kazakh ing siji bab - ing repatriasi etnis saka Rusia kanggo Rusia. Uga, nasionalis Kazakh nyoba nggunakake cara kanggo "promosi" - kampanye, mbangun jaringan organisasi, nggunakake teknik propaganda, sesambungan karo organisasi liyane, lan liya-liyane. Nanging ing umum, padha saingan politik, lan mulane sembarang aliansi antarane wong-wong mau mokal.

Alexander Knyazev, ahli babagan Asia Tengah lan Timur Tengah:

"Nasionalis saka macem-macem latar mburi kudu saben liyane"


- Kanggo miwiti, bakal migunani kanggo mangerteni apa sing dimaksud karo konsep "nasionalis" lan apa sing kalebu ing konsep "nasionalisme" minangka fenomena sing operator sing sampeyan takon. Jangkoan definisi jembar banget, nanging pisanan kabeh, miturut pendapatku, kudu langsung misahake "nasionalisme etnis" karo "nasionalisme sipil". Pitakonan sampeyan nuduhake yen iki babagan mantan. Lan ing kene aku bakal nyebutake konsep liyane sing asring digunakake - "patriotisme". Ing Kazakhstan, tembung "patriotisme nasional" biasane digunakake, ing Rusia kurang umum kanthi lisan, sanajan, ing kasunyatan, kita ngomong babagan sing padha.

Patriotisme iku raos sehat anggere dileksanakake ing moderat. Ana paribasan sing kondhang: "Patriotisme minangka papan perlindungan pungkasan para penjahat", dikatutake saka macem-macem penulis. Aku ora setuju karo dheweke. Nasionalisme ètnis, utawa, yen sampeyan seneng, patriotisme nasional, tegese ing pangertèn biasa unsur wajib xenophobia, penolakan agresif saka klompok ètnis liya kanthi kabeh ciri - basa, budaya, gaya urip, mentalitas, njupuk menyang akun ora tansah positif. sajarah memori lan sawetara liyane - nasionalisme iki ngrusak. Saliyane agresi sing ditujokake marang wong liya, sing mesthi ana akibat negatif, patriotisme nasional kasebut ngrusak kelompok etnis dhewe, dadi Rusia, Kazakh utawa wakil saka gerakan sing padha ing kelompok ètnis liyane. Iki ngarahake kanggo ngisolasi lan archaizing klompok ètnis dhewe, mbatesi hak kanggo pembangunan lan pengayaan liwat interaksi karo wong liya, ora kanggo sebutno potensial kanggo konflik langsung, kang saiki wis ing wangun pocapan ing Ukraina - ana akeh conto liyane.

Lan yen kita pirembagan bab kawujudan kuwi - malah antarane Rusia ing Rusia, malah antarane Kazakhs ing Kazakhstan, ing kene nasionalis Rusia lan Kazakh ora mung sekutu, nanging, ing tembung saka pujangga, "sadulur kembar." Rusia lan Kazakhstan umume padha ing struktur etnis. Iki minangka negara multi-etnis, sing diadegake ing keragaman etno-budaya, malah peradaban, lan uga pengakuan, lan etno-nasionalisme apa wae - Rusia, Kazakh - ngarahake kanggo nggayuh tujuan sing ngrusak, nanging ora mbangun. Sajarah Rusia ngerti ewonan jeneng asal non-Rusia, sing wis nindakake luwih akeh kanggo negara lan masyarakat sakabèhé saka akeh Slavs Russian purebred. Ing cara sing padha, sajarah Kazakhstan kebak kapribaden non-Kazakh, tanpa kang bakal mlarat, lan republik dhewe bakal sangsoro saka akeh episode sing positif kanggo iku, loro ing sajarah lan ing gesang modern.

Gerakan nasional-patriotik muncul amarga macem-macem alasan, biasane ora mung siji faktor, nanging kabeh alasan sing kompleks, obyektif lan subyektif. Loro-lorone ing Rusia lan ing Kazakhstan, kang menehi kritik dening sawetara pratandha, nasionalis radikal, kanggo ombone cilik, soko sing muncul alamiah. Ing negara loro kasebut, ana proses sing angel kanggo negesake dhiri pasca-Soviet, golek model kanggo pangembangan luwih lanjut, sing tegese ana uga perjuangan politik internal, asring laten, didhelikake, nanging ora kurang bisa diatur, nggawa proyek. watak.

Loro-lorone ing Rusia lan Kazakhstan ana sawetara masalah saka periode transisi saiki, kalebu proses durung rampung kanggo mbentuk model dhewe saka harmoni interethnic lan netepake nasionalisme sipil umum lan patriotisme sehat. Iki minangka akibat saka biaya tartamtu ing jaman Soviet, utamane periode ambruk USSR, uga wektu transit sing angel. Aku ora bakal kaget yen sawise sawetara wektu kita ngerti sapa sing nggawe, ngatur lan, mbokmenawa, mbiayai gerakan kasebut utawa sing dimaksud.

Nganti saiki, kita bisa kanthi yakin ngomong babagan karakteristik umum, mung menehi perhatian marang fakta langsung individu. Ing negara loro, iki minangka lapisan sing rada sempit saka populasi kutha, sing cocog karo ukuran saben negara, ora puas karo kahanan urip, sing ora cocog karo ambisi. Umumé, kaya bentuk inferioritas (individu, klompok), iki minangka ekspresi kompleks inferioritas, nalika ketidakmampuan kanggo mujudake aspirasi kasebut kanthi agresif dialihake menyang individu utawa kelompok sosial liyane sing wis dadi luwih sukses. Iki minangka kualitas psikologi sosial sing adhedhasar Nazisme lan fasisme. Lan iki sing nyawiji Rusia, Kazakh lan nasionalis liyane. Ana wong sing ora pengin harmoni antaretnis ing Kazakhstan, ana wong sing pengin misahake masyarakat Rusia ing garis etnis.

Nasionalis sing beda-beda asal-usul kudu saben liyane minangka manifestasi sing jelas saka agresi marang kelompok etnis dhewe-dhewe, kanthi narik kawigaten sing bisa proselytize ideologi, golek penganut anyar, lan mobilisasi panyengkuyung. Fitur umum saka gerakan sing dibandhingake yaiku kekurangan wong akeh, lan kekurangan iki langsung nyuda instrumentalitas, kemungkinan digunakake ing perjuangan politik, ing perjuangan kanggo redistribusi properti, kanggo posisi lan kesempatan urip liyane sing, ing umum. , ora duwe pewarna etnik.

Nanging aku ora weruh kontradiksi babar pisan. Nasionalisme etnis sing agresif utawa mung radikal minangka diagnosa umum kanggo kelompok etnis ing negara apa wae.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

14 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Pati kanggo Nazi
    +4
    9 2014 Juni
    Tahap pisanan - nasionalis Ukrainia
    Tahap kapindho yaiku Nazi Ukrainia.
    Tahap katelu yaiku fasis Ukrainia.

    Ngganti Ukrainia karo Rusian, Kazakh, Belarusian utawa liyane
    ora ngowahi apa-apa. Tahap katelu ora bisa dihindari.
    1. +5
      9 2014 Juni
      Aku ora setuju sethitik, tataran kapindho Sejatine mokal kanggo Kazakhstan, amarga malah ing tataran pisanan padha tiba ing buron lan paling padha bisa tumindak minangka kolom kalima ing "bawah lemah". Ing wiwitan taun 90-an, kita duwe pusat lokal nasionalis kasebut; padha didorong menyang jero lemah dening bangsane dhewe. Malah ing "outback" Kazakhs banget setya marang kabeh bangsa, lan malah luwih ing wilayah gedhe. Bab liyane yaiku nalika "kolom kalima" Kazakhstan bisa gabung karo "kolom kalima" saka Rusia, aliansi iki luwih mbebayani.
    2. 225 teh
      +2
      9 2014 Juni
      Quote: Pati kanggo Nazi
      Tahap pisanan - nasionalis Ukrainia
      Tahap kapindho yaiku Nazi Ukrainia.
      Tahap katelu yaiku fasis Ukrainia.


      Partisipasi ing gerakan nasionalis Rusia sing dianggep "dipilih dening Gusti Allah" kayata Potkin-Belov, sing adoh saka wong Rusia, ngrusak wong Rusia lan duwe jeneng provokator Rusia.
      Dheweke, nyatane, fasis nyata sing tujuane kanggo nglawan bangsa Rusia ing antarane awake dhewe ...
  2. Dbnfkmtdbx
    +1
    9 2014 Juni
    Rusia lan mantan USSR slamet perang elek kuwi, apa jenis nasionalis, fasis bisa kita pirembagan bab nglarang ing bawana iki ing umum, lan sing ora setuju kanggo ngirim menyang alun ing China, liwat ana ing geyropei utawa Amerika ana. , amarga padha duwe demokrasi super, apa sampeyan pengin, nanging kene ora supaya wong urip. duka
  3. -4
    9 2014 Juni
    Penulis artikel kasebut nuduhake anané sel nasionalis kasebut ing Kazakhstan sing ora duwe dhukungan massa, ujare, yen digali, yaiku cacing. Kita ngerti sapa iku lan apa sing paling awon sing dikarepake.
    Ora perlu digali jero, mung menyang kantor apa wae sing nganggo piring biru lan lambang babagan masalah apa wae, supaya dadi jelas yen nasionalisme ing bendera biru ora nyoba ndhelikake.
  4. +4
    9 2014 Juni
    Jujur, artikel kasebut ditulis mung supaya ora nglalekake sentimen nasionalis. Off topik lan metu saka wektu. Proses integrasi penting wis diluncurake, ora bisa dihindari. Lan aja nambah bahan bakar ing geni.
    1. +3
      9 2014 Juni
      Kutipan: Skandinavia
      Proses integrasi penting wis diluncurake, ora bisa dihindari. Lan aja nambah bahan bakar ing geni.


      Aku setuju!
  5. 0
    9 2014 Juni
    Punika nasionalisme masyarakat umum kanggo lampu bohlam. Ya, sedulur Kazakh wis sinau ngatur negara sing dibangun dening Rusia. Elit wiwit ninggalake guardianship saka Komite Pusat CPSU. Ayo padha ngelingi acara ing alun-alun. Abai. Saiki dheweke relatif mandiri lan ora ana alesan objektif kanggo chauvinisme. Lan kasunyatan sing nyoba kanggo instigators wis wiwit rampung adil. Nazi, preduli saka warga negara, kudu remuk ing ROOT.
    Minangka prabédan ing kakuwasan saka subyek miturut Konstitusi kita, iki wis historis ditetepake wiwit USSR. Inggih, paling ora ana angkatan bersenjata. Reformasi Konstitusi wis telat lan perlu. Kaping pisanan, federasi kita kudu entuk kedaulatan lengkap, banjur miturut kahanan. Urip iku ahead saka hukum ing akeh cara.
    1. +2
      9 2014 Juni
      Quote: siberalt
      . Ayo padha ngelingi acara ing alun-alun. abaya

      Lan apa acara ing Abay Square lan ing kutha apa?
  6. 0
    9 2014 Juni
    "Rukh Pen Til"
    Jeneng iku jenis ...
    Rukh wis piye wae lan apa sing kedadeyan
    Lan saben nasionalis mung sekutu kanggo awake dhewe
  7. +2
    9 2014 Juni
    Ing mratelakake panemume, kabeh gerakan iki digawe dening wong-wong sing ora pengin bisa lan mikir, nanging duwe pengaruh lan dhuwit, lan wong-wong sing perlu, maca Departemen Luar Negeri, siap kanggo mbayar Nazi kuwi ...
  8. 0
    9 2014 Juni
    Apa penulis malah ngerti apa sing ditulis? Sawise nglumpukake macem-macem acara, dheweke ora nuduhake apa-apa sing umum banget sing saiki nyawiji nasionalis saka macem-macem negara, nanging mesthine mung badai ing cangkir lan dudu artikel
  9. buser
    +4
    9 2014 Juni
    apa sing paling menarik! Miturut KNB, nasionalis Rusia nganakake latihan kanggo nasionalis Kazakh ing wilayah Kyrgyzstan (!!!). Ora mungkin iki diatur dening nasionalis Kyrgyz. Nanging pangkalan AS ing bandara Manas wis jelas nindakake sing paling apik ing kene.
  10. 0
    9 2014 Juni
    Asu putih, asu ireng, nanging isine padha, amarga kabeh (nasionalis) ujar yen diolesi karo jagad siji.
  11. +2
    9 2014 Juni
    Quote: Denis
    "Rukh Pen Til"
    Jeneng iku jenis ...
    Rukh wis piye wae lan apa sing kedadeyan
    Lan saben nasionalis mung sekutu kanggo awake dhewe

    Roh lan basa ... diterjemahake kanthi harfiah, utawa luwih mungkin jiwa lan basa ..
    1. +2
      9 2014 Juni
      Lan yen pancen "mesthi", banjur "Spiritualitas lan Basa".
  12. cheldon
    -6
    9 2014 Juni
    pidato anti-Rusia pisanan ing 90s ana ing Kazakhstan. ninggalake acara Nazarbayev-Ukrainia bakal katon kaya kembang.
    1. +4
      9 2014 Juni
      Ora anti-Rusia, nanging nglawan janjian Kolbin kanggo posisi wong pisanan Kazakhstan. Gorbachev dhewe ngakoni kesalahan iki. Kolbin sing ora dingerteni ing Republik Kazakhstan ora layak kanggo posisi iki, amarga dheweke ora ngerti apa Kazakhstan. Dheweke ora kerja ing kene, ora manggon. Apa omelan kanggo nunjuk dheweke?
      1. +3
        9 2014 Juni
        Quote: Kasym
        Ora anti-Rusia, nanging nglawan janjian Kolbin kanggo posisi wong pisanan Kazakhstan. Gorbachev dhewe ngakoni kesalahan iki. Kolbin sing ora dingerteni ing Republik Kazakhstan ora layak kanggo posisi iki, amarga dheweke ora ngerti apa Kazakhstan. Dheweke ora kerja ing kene, ora manggon. Apa omelan kanggo nunjuk dheweke?

        malah ing pungkasan janjian, dheweke isih ora ngerti apa sing kedadeyan ... dheweke sumunar kaya kupu-kupu sedina ... Gorbachev ngusapake tangane lan ngandika ... "Pancake pisanan kanggo karusakan saka USSR. gumpalan, nanging ora ana ... Aku duwe negara Baltik ..." lan muter!
        1. +2
          9 2014 Juni
          Kazakhstan minangka salah sawijining republik sawetara sing ora ana konfrontasi kasebut. Sayange, Ukraina metu saka dhaptar iki. Mung Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakhstan lan Belarus sing isih ana. Sisane ngalami kerusuhan, pertumpahan getih utawa owah-owahan radikal ing kebijakan luar negeri (negara Baltik), sing ngrusak ekonomi negara.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"