Perang gas Uzbek-Kyrgyz: sapa sing bener, sapa sing salah lan apa sing kudu ditindakake?

23
Kyrgyzstan ngancam bakal ninggalake enclave Uzbek Sokh tanpa gas yen Tashkent ora miwiti ngirim bahan bakar biru ing sisih kidul republik kasebut.

Latar mburi cendhak banget. Ing pertengahan April taun iki, Uzbekistan mandhegake pasokan gas ing sisih kidul Kyrgyzstan sawise Gazprom entuk perusahaan Kyrgyzgaz. Alasan resmi kanggo mungkasi pasokan gas yaiku klausa ing kontrak, miturut sing, yen ana owah-owahan kepemilikan, kewajiban kontrak digantung nganti para pihak entuk persetujuan babagan masa depan persetujuan kasebut.

Nanging, wakil Kyrgyzgazprom durung bisa ngubungi kanca-kancane saka Uzbektransgaz. Miturut kepala pamaréntahan Kyrgyzstan, Dzhoomart Otorbaev: "Kita nyoba ngubungi Uzbekistan ing macem-macem tingkat babagan pasokan gas, nanging pihak Uzbek meneng. Dheweke ora ngomong apa-apa." Kaya sing kasebut ing Bishkek, wong Uzbek bubar mandheg njawab telpon. Saka sudut pandang hukum resmi, Uzbekistan bener, lan pengacara Kyrgyzgaz salah ngitung, ora nganggep faktor sing bisa didol perusahaane. Nanging, iki mung minangka basis resmi kanggo ngilangi pasokan gas menyang Kyrgyzstan.

Ing kasunyatan, alesan kanggo tumindak kuwi saka Uzbekistan ing hubungan banget angel karo tanggi. Watesan antarane Uzbekistan lan Kyrgyzstan durung diwatesi lan diwatesi: para pihak ora bisa nggayuh kompromi lan ngrampungake pasulayan wilayah. Amarga iki, macem-macem konflik dumadi kanthi reguler ing tapel wates: saka mblokir dalan nganti tembak.

Kajaba iku, masalah sing ora bisa ditanggulangi yaiku pasokan banyu saka Kyrgyzstan lan Tajikistan menyang Uzbekistan, sing panen utama yaiku kapas, sing mbutuhake irigasi sing akeh banget. Kasunyatane, kali-kali gunung kasebut asale saka pagunungan Kyrgyzstan lan Tajikistan, lan republik-republik kasebut ajeg ngadhepi kekurangan listrik, utamane ing musim dingin. Kanggo ngatasi masalah kasebut, pambangunan pembangkit listrik tenaga air wis diwiwiti ing Kyrgyzstan, sing nyebabake rasa ora puas ing bagean Uzbekistan, sing bisa ditinggalake tanpa volume banyu sing dibutuhake.

Iki nuduhake manawa ora ana pihak ing konflik sing bisa menehi konsesi marang pepadhamu, amarga kompromi apa wae bakal nglanggar kepentingan nasional republik lan bakal nyebabake ekonomine. Mula, Uzbekistan ngupayakake kabeh cara kanggo menehi tekanan marang Kyrgyzstan lan nggawe pimpinane luwih akomodatif. Kyrgyzstan, ing siji, mbayar ing duwit receh padha, kang mung deepens konflik lan aggravates hubungan.

Wigati dimangerteni manawa iki dudu sepisanan wong Uzbek ngethok gas lan nggunakake kanthi rutin sing nyenengake minangka pengungkit tekanan ing pepadhamu. Contone, pangiriman "bahan bakar biru" menyang Kyrgyzstan diakhiri ing Juli 2013, lan ing mangsa 2012-2013. Kyrgyzstan uga ketemu tanpa gas Uzbek. Alasan kanggo mandap Penyetor banget mawarni-warni: saka cilik utang saka $88 dibandhingake Ukrainia utang kanggo sawetara legal formalities.

Kyrgyzstan ngancam bakal meksa Uztransgaz miwiti negosiasi lan pasokan gas kanthi ngilangi pasokan gas menyang enclave Uzbek ing Sokh. Turgunbek Kulmurzaev, kepala Kyrgyzgaz, ngumumake maksud iki:

"Lan kita duwe pengaruh. Bisa ngilangi pasokan gas menyang enclave Sokh, sing duwe 27 pelanggan. Sawise kabeh, gas diwenehake liwat Kyrgyzstan. Gazprom ngusulake ngenteni minggu liyane lan banjur njupuk langkah kasebut. Ora ana wates wektu tartamtu sing diwenehake kanggo mateni wong Uzbek saka gas, nanging langkah kasebut ora bakal bisa ngatasi masalah kasebut.

Temenan, Kyrgyzstan ora bakal bisa ngatasi masalah gas dhewe, mula Gazprom mesthi bakal diundang kanggo mbantu, sing mesthine kudu ngrampungake teka-teki gas. Nanging, iku bisa kanggo nambani gas Kyrgyz-Uzbek lan tatu wewatesan mung liwat integrasi antarane republik lan pemugaran saka wilayah ekonomi Asia Tengah, kang ora ana sawise ambruk USSR. Yen ora, aggravation saka hubungan antarane grumpy pepadhamu iku mesthi.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

23 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Stalker
    0
    10 2014 Juni
    Kirghiz! Ukraina bakal ngunyah kabeh kanggo sampeyan lan mbantu sampeyan nguntal. Dheweke duwe akeh pengalaman babagan carane nggunakake gas !!!! ngguyu
    1. 0
      10 2014 Juni
      Ora, sayang, sampeyan ora bakal ngetung akeh karo kita ...
    2. 0
      10 2014 Juni
      apa wae, sing utama yaiku ora ana negara kasebut njaluk bantuan saka Amerika Serikat.
      1. MBA78
        +1
        11 2014 Juni
        maneh besh kira besh yigirma besh ora gas utawa Shahimardan
  2. dmitrij.blyuz
    -2
    10 2014 Juni
    Uzbek, Kirghiz, kok ora urip tentrem kaya bocah cilik.
    1. +6
      10 2014 Juni
      Yen ora, sampeyan loro-lorone bakal kena ing pasuryan dening Rusia, kapan kita teka kanggo rukuna sampeyan. - Ayo! Sampeyan teka dhisik!
      1. 0
        10 2014 Juni
        Quote: UzRus
        Yen ora, sampeyan loro-lorone bakal kena ing pasuryan dening Rusia, kapan kita teka kanggo rukuna sampeyan. - Ayo! Sampeyan teka dhisik!


        +++
        San, Sugeng rawuh! Rusia nyoba karo saben liyane luwih saka sapisan, banjur apa? Sapa kita miturut buku pelajaran (tembung ala)? Penjajah, penjajah. Padha nyebar musuhan ing antarane awake dhewe, aku duwe kanca ing Tashkent lan Chirchik, lan wong Asia ora peduli yen aku lan kanca-kanca bakal ana ing trenches sing beda.
        1. SSR
          +1
          10 2014 Juni
          Quote: Humpty
          Quote: UzRus
          Yen ora, sampeyan loro-lorone bakal kena ing pasuryan dening Rusia, kapan kita teka kanggo rukuna sampeyan. - Ayo! Sampeyan teka dhisik!


          +++
          San, Sugeng rawuh! Rusia nyoba karo saben liyane luwih saka sapisan, banjur apa? Sapa kita miturut buku pelajaran (tembung ala)? Penjajah, penjajah. Padha nyebar musuhan ing antarane awake dhewe, aku duwe kanca ing Tashkent lan Chirchik, lan wong Asia ora peduli yen aku lan kanca-kanca bakal ana ing trenches sing beda.

          Lan ing kene sampeyan rada ngapusi, pendhidhikan Uzbekistan unik, nanging ing wektu sing padha, thanks artificial kanggo Telman lan Kalinin, sing ing 20s saka Karakalpaks padha ing Segara Aral padha disambungake menyang Turkestan banjur, paling saka tanah arable diwenehi. menyang Uzbekistan lan wilayah nomad dipotong lan ngapusi babagan buku teks paling ora ing Kyrgyzstan sewulan kepungkur aku ngerti yen putrane kancaku ing Bishkek sinau miturut kurikulum sekolah sing padha karo anakku sing sinau ing Wilayah Moskow.
          Aku wedi yen ing Uzbekistan, kanthi budhal saka Karimov, aksi utama bakal diwiwiti, kabeh wong bakal nyusup.
          1. 0
            11 2014 Juni
            Kutipan saka S.S.R.
            Lan ing kene sampeyan rada ngapusi, pendhidhikan Uzbekistan unik, nanging ing wektu sing padha, thanks artificial kanggo Telman lan Kalinin, sing ing 20s saka Karakalpaks padha ing Segara Aral padha disambungake menyang Turkestan banjur, paling saka tanah arable diwenehi. menyang Uzbekistan lan wilayah nomad dipotong lan ngapusi babagan buku teks paling ora ing Kyrgyzstan sewulan kepungkur aku ngerti yen putrane kancaku ing Bishkek sinau miturut kurikulum sekolah sing padha karo anakku sing sinau ing Wilayah Moskow.


            Aku setuju yen Uzbekistan minangka tatanan buatan, nanging ing pangertèn sing rada beda, yaiku, kalebu bagean tartamtu, kira-kira 30 persen saka wilayah sing sadurunge dicekel telung khanates Turkic-Persia sing ora akur karo saben liyane.
            Kanthi biaya "sovramshi", aku menehi saran supaya sampeyan ngrujuk menyang sumber utama, lan dudu apa lan sapa sing ngomong. Ngomong-ngomong, ing babagan mlarat, ing babagan alasan, kurikulum sekolah ing Bishkek ora owah. Ing buku sejarah sekolah menengah lokal, Rusia diarani penjajah, lan ing Uzbekistan diarani penjajah.
            Elingi Vysotsky -
            -Sapa sing nulis marang aku ing layanan complaint?
            -Dudu kowe ? Dadi aku maca wong-wong mau.
            Yen ora saka omongane wong liya, nanging maca omong kosong kasebut dhewe, bisa uga luwih ati-ati karo tembung.
            Punika monumen "korban kolonialis Rusia" ing Kyrgyzstan.
            1. +1
              11 2014 Juni
              Quote: Humpty
              Punika monumen "korban kolonialis Rusia" ing Kyrgyzstan.
              Uncalan link, Humpty, yen ora kaya sampeyan ngapusi maneh.. negatif Banjur aku isih ora bisa nemokake museum iki ing mesin telusuran ..?!
              Ing kene ana uga sing nulis babagan "Museum Pendudukan" ing Uzbekistan, nanging ternyata museum kasebut diarani Museum Memori Korban Penindasan ing Tashkent lan ora ana tembung babagan "pendudukan" ing kana.
              Kanggo "kolonialis Rusia", kaya ngono Republik Ingushetia nindakake kabijakan kolonial, lan ing kene "sampeyan ora bisa mbuwang tembung saka lagu" ..
              Kutipan saka: de_monSher
              Malah nalika Kyrgyz oh ... dadi edan ing 2010, lan banjur konflik iki nemen sijine ing rem.
              Mungkin ana wong saka Kyrgyz sing bakal menehi komentar saka sudut pandang Kyrgyz?!
              1. 0
                11 2014 Juni
                Kutipan saka Alibekulu
                Uncalan link, Humpty, yen sampeyan katon ngapusi maneh.. Yen ora, aku isih ora bisa nemokake museum iki ing mesin telusuran..?!


                Kanthi biaya link, aku dudu Google utawa Stalin. Takon sing nulis babagan museum babagan museum. Lan monumen sing ana ing foto ing komentarku dumunung ing dalan gedhe Bishkek-Torugart, kira-kira kilometer 120, ing persimpangan Chu-Kemin. Yen sampeyan pengin nemokake buku teks "sejarah", maca periode 19 lan separo pisanan abad kaping 20.
                1. 0
                  12 2014 Juni
                  Quote: Humpty
                  Kanthi biaya link, aku dudu Google utawa Stalin.
                  Ah, ya, carane nggawa fakta sing konkrit, lan dudu crita sing diciptakake dhewe, mula langsung: "Mrene, aku ora ngerti ngendi.."
                  Quote: Humpty
                  Yen sampeyan pengin nemokake buku teks "sejarah", maca periode 19 lan separo pisanan abad kaping 20.
                  Maca, lan?! Nyuwun
    2. Komentar wis dibusak.
    3. Stalker
      +1
      10 2014 Juni
      Lan banjur loro ing slopoche moncong

      Obama bakal teka menyang sampeyan lan bakal kaya ing Ukraina. Sawetara bakal katon kanggo sapa wae !!!
      1. +1
        10 2014 Juni
        Obama teka kanggo sampeyan - Ya, tutup kasur wis dadi kenceng karo kita. Dheweke uga kudu metu saka Afghanistan tanpa masalah. Lan padha ngliwati kita. Dadi nalika padha dilat kita.
        1. MBA78
          0
          11 2014 Juni
          kasunyatan manawa kita cepet-cepet mbangun infrastruktur kanggo dalan sutra menehi alesan kanggo percaya yen obama ora ana apa-apa ing kene ing mangsa ngarep.
  3. +4
    10 2014 Juni
    Umumé, tanpa botol, kaya sing dikandhakake, sampeyan ora bakal ngerti. Iku perlu kanggo golek solusi kompromi, lan ora kanggo bullying saben liyane.
  4. +1
    10 2014 Juni
    Nanging isih ora cukup kipish. Kanggo mungkasi munggah karo kasunyatan sing loro-lorone bakal rebutan paling ibu aja padha sumelang.
    1. +1
      10 2014 Juni
      Nanging isih ora cukup kipish. - Ya, kita wis ing negara kipish iki kanggo dangu. Salah siji Kirghiz, banjur Tajiks ... Banjur Tajiks, banjur Kirghiz ... Iku uga kedadeyan kadhangkala karo Kazakhs, sayangé ...
  5. +3
    10 2014 Juni
    Asia Tengah akeh masalah! Salah sijine, mbok menawa sing utama, yaiku masalah pasokan banyu ing Lembah Ferghana! Lan konflik Fergana taun 1989 wiwitane mung amarga masalah karo banyu! Wilayah kasebut pancen mbledhos! Lan aku bakal mangsuli sawetara anggota forum - "ndeleng liwat" sprouts saka Maidan ing wilayah iki - kita bakal entuk masalah gedhe ing tapel wates kidul kita! Aku wis bola-bali ing wilayah iki, aku wis weruh carane kahanan saya elek! Kemiskinan sing nggegirisi ing sisih kidul Kyrgyzstan, kekurangan infrastruktur sing meh lengkap, pengangguran - kenapa ora "bahan sing bisa diobong" kanggo Maidan?! Ing Lembah Ferghana - padha "crita"! Apa dheweke ora "nyemprotake" perhatian Rusia?!
    1. 0
      10 2014 Juni
      Ing Lembah Ferghana - padha "crita"! - Ora, kita duwe sethitik "luwih apik".
    2. 0
      10 2014 Juni
      Kutipan saka asar
      Asia Tengah akeh masalah! Salah sijine, mbok menawa sing utama, yaiku masalah pasokan banyu ing Lembah Ferghana! Lan konflik Fergana taun 1989 wiwitane mung amarga masalah karo banyu!


      Yen sampeyan ana ing beyo saka Meskhetian Kurd (1989), banjur iku ora amarga saka banyu. Nanging banyu ing Lembah Fergana akeh banget, mulane akeh banget. Liyane bab iku overpopulated lan kulawarga berencana rumit banget kanggo otak umume pedunung.
  6. 0
    10 2014 Juni
    angel karo wong-wong mau, oh carane angel ...
  7. +2
    10 2014 Juni
    Aku manggon kene lan aku ngerti kabeh minangka flaky. Ayo kula pitutur marang kowe siji bab! Ayo padha mangan kabeh sing digawe dhewe, nganti saiki, iki ora dadi masalah kita. Lha nek kenek yo opo maneh, paling saiki wis jelas dukungane sapa sing ora kudu diarep-arep.
  8. -4
    10 2014 Juni
    Ya, lan supaya padha perang, isih misahake wedhus iki.
  9. +1
    10 2014 Juni
    Iki minangka kulawarga "bangsa persaudaraan" kanggo sampeyan. Kabeh wong kepengin kamardikan lan entuk. Lan saiki lagi nresep. Sapa kanggo gas, sapa kanggo banyu, sapa kanggo lenga, sapa kanggo lemah subur. Ora ana pikiran kanggo lungguh lan setuju. Saben arep ngapusi wong liya. Lan pungkasane kabeh wong nandhang sangsara. Genghis Khan utawa Tamerlane ora ana ing sirahe.
    1. 0
      11 2014 Juni
      Genghis Khan utawa Timur ora ana ing sisih kita!
  10. +1
    10 2014 Juni
    Akeh komplotan lan pratelan lawas ... nanging tanggane mung siji ... cepet utawa mengko kudu akur ...
  11. 0
    10 2014 Juni
    Ing mangsa cedhak, ora bakal ana kekancan antarane telung negara, njupuk tembungku. Lan babagan mateni gas Sokh ... dadi mung katon ing kono nalika anget (ora ana musim dingin, lan ora mung ing Sokh) Gambar sing padha ing wilayah lan listrik. Dadi, kaya sing diucapake, "wedi landak wuda f-th"
  12. 0
    10 2014 Juni
    Rusia kudu nindakake apa-apa karo tanggi iki, nanging carane rekonsiliasi yen nggawe konsesi kanggo saben liyane iku isin, nanging tanpa iki mokal kanggo mutusake masalah masalah liyane. Lan elit saka republik iki dipérang, padha ora duwe hubungan ekonomi, sing luwih exacerbates regejegan antar negara.
  13. +2
    10 2014 Juni
    Iku apik tenan carane akeh komentar, lan "analitik" mau - lan cepet-cepet. Apa regane komentar iki?

    Lan konflik Fergana taun 1989 wiwitane mung amarga masalah karo banyu!


    Apa sampeyan uga bakal menehi tandha seru basa Spanyol ing wiwitan ukara, kanggo ekspresi liyane ... = shrugs = ...

    Umumé, kabeh wis diurutake - lan kasunyatan manawa "Kita bakal teka lan ngalahake rai yen ora nggawe" ... = nanging apa, padha padu? =, lan - "Aku ora 't care why we need their problem” = Aku nerjemahake menyang format sing alus, rada idiot komentar saka salah sawijining komentator ...

    Nyatane, apa sing kita duwe? Nyatane, kita duwe - bolo, sampeyan dhewe ing perang. Kita dudu wong Asia Tengah, sampeyan wong Slavia. Sampeyan, aja kuwatir, aja kuwatir, - ora ana sing bakal perang ing SA. Malah nalika Kyrgyz oh ... dadi edan ing 2010, lan banjur konflik iki nemen sijine ing rem. Lan sampeyan, kanca-kanca, kanca-kanca, luwih becik mikir kanthi serius babagan carane mungkasi bobot njijiki iki, kaya perang ing bagean Eropa saka tilas USSR - aja padha sumelang ing wilayah Asia Tengah ...

    PS: Siji-sijine pikiran sing katon ing komentar yaiku babagan reintegrasi wilayah ekonomi Asia Tengah. Pancen bener. Vesch apik lan bener. Lan ing kene sing utama yaiku Kazakhstan lan Uzbekistan wis mandheg "kencing" marang saben liyane, amarga ora pati penting, nanging dheweke bakal nyoba kerja sama lan tumindak minangka front united ing wilayah kasebut.

    Kurang luwih kaya iki ...
    1. 0
      11 2014 Juni
      Kutipan saka: de_monSher
      Lan ing kene sing utama yaiku Kazakhstan lan Uzbekistan wis mandheg "kencing" marang saben liyane, amarga ora pati penting, nanging dheweke bakal nyoba kerja sama lan tumindak minangka front united ing wilayah kasebut.


      Yen iki kedadeyan, aku mikir kahanan bakal stabil.
      1. MBA78
        0
        11 2014 Juni
        everyone mangerténi sing siji dudu prajurit ing lapangan ... padha kudu nyawiji piye wae ... uga, contone, kanggo miwiti, njupuk bagéyan ing tank biathlon, etc.
  14. +1
    11 2014 Juni
    Kutipan saka: de_monSher
    Nyatane, kita duwe - bolo, sampeyan dhewe ing perang. Kita dudu wong Asia Tengah, sampeyan wong Slavia. Sampeyan, aja kuwatir, aja kuwatir - ora ana sing bakal gelut ing SA. Malah nalika Kyrgyz oh ... dadi edan ing 2010, lan banjur konflik iki nemen sijine ing rem.

    Cher, sayang, bebek, kenapa perang ana nalika Kyrgyz ngusir Rusia wiwit biyen lan tiba ing Amerika, sanajan dheweke ora ngerti iki?
    Gazprom wrote arep gawé gas cedhak Miley-Sai. Kutha sing apik ... yaiku nalika wong Rusia ana ing kana. Ya, sepisanan katon akeh minyak lan gas, dideleng saka kali :), nanging aku ora weruh laporan babagan eksplorasi geologi, aku ora ngerti cadangan. Lan aku pancen ora ngerti carane ngekspor gas iki saka kana. Cetha yen dheweke nggawa bolam :), nanging isih ...
    Kajaba iku, aku ora ngerti manawa para pengebor bakal setuju pindhah menyang kuburan Kyrgyz lan menyang radiasi ing Miley-Sai sing lagi mekar :(
    Ing kasus apa wae, wong Kyrgyz ora bakal duwe bensin, kayane isih awal banget kanggo mbengkongake driji ...

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"