Reformasi moneter Khrushchev minangka karusakan ekonomi sing disengaja

22
Reformasi moneter taun 1961 meh ora dielingi saiki. Sauntara kuwi, konsekuensine dadi serius banget kanggo ekonomi USSR. Mekanisme ekonomi sing rumit wiwit ngeculake. Iki ora mung "ngilangi nol". Iki ora mung denominasi. Reformasi moneter taun 1961 nggawa rong bencana kanggo negara - ketergantungan ing ekspor minyak lan kekurangan pangan kronis, sing nyebabake korupsi ing perdagangan. Loro kacilakan kasebut banjur dadi salah sawijining faktor utama sing pungkasane ngrusak Uni Soviet.

Artikel babagan iki saka sumber Portal Rusia kanthi pengarang sing ora dingerteni.

Reformasi moneter Khrushchev minangka karusakan ekonomi sing disengaja


"Dheweke asring nyoba nampilake reformasi mata uang 1961 minangka denominasi biasa kaya sing ditindakake ing taun 1998. Kanggo sing ora ngerti, kabeh katon prasaja banget: "pembungkus kaki" Stalinis lawas diganti karo "pembungkus permen" Khrushchev anyar, ukurane luwih cilik, nanging luwih larang regane. Uang kertas model 1947 ing sirkulasi diijolke tanpa watesan kanggo dhuwit model 1961 kanthi rasio 10: 1, lan rega kabeh barang, tarif upah, pensiun, beasiswa lan tunjangan, kewajiban pembayaran lan kontrak diganti. ing rasio padha. Iki diarani mung "... kanggo nggampangake sirkulasi dhuwit lan menehi nilai sing luwih gedhe kanggo dhuwit."
Nanging, banjur, ing sewidak siji, sawetara wong mbayar manungsa waé kanggo siji aneh: sadurunge reformasi, dollar biaya patang rubles, lan sawise iku wis dileksanakake, tarif disetel ing 90 kopecks. Akeh sing naif seneng yen ruble wis dadi luwih larang tinimbang dolar, nanging yen sampeyan ngganti dhuwit lawas kanggo anyar dadi sepuluh, banjur dollar kudu biaya ora 90, nanging mung 40 kopecks. Bab sing padha karo isi emas: tinimbang entuk isi emas 2,22168 gram, ruble mung nampa 0,987412 gram emas. Mangkono, ruble kasebut undervalued dening 2,25 kaping, lan daya beli saka ruble ing hubungan kanggo barang impor, mungguh, melorot dening jumlah sing padha.

Iku ora kanggo apa-apa sing kepala Narkomfin lan banjur Menteri Keuangan Arseniy Grigorievich Zverev, sing wis permanen wiwit 1938, ora setuju karo rencana reformasi, lan ing Mei 16, 1960, mundur saka jabatan kepala Departemen. saka Keuangan. Dheweke langsung lunga sawise Dekrit No. 4 saka Dewan Menteri USSR "Ngganti ukuran rega lan ngganti dhuwit saiki karo dhuwit anyar" ditandatangani ing Kremlin tanggal 1960 Mei 470. Iki asli saka desa Negodyaev, distrik Klinsky, provinsi Moskow, ora ngerti apa sing bakal ditindakake reformasi kasebut, lan ora pengin melu ing perkara iki.



Konsekuensi saka reformasi iki mbebayani: rega impor mundhak banget, lan barang-barang manca, sing durung dirusak dening panuku Soviet sadurunge, dipindhah menyang kategori barang mewah.



Nanging ora mung warga Soviet sing nandhang sangsara saka iki. Senadyan kabeh jaminan partai lan pamaréntahan mung ana ijol-ijolan dhuwit lawas kanggo sing anyar, padha kaya ing Prancis taun sadurunge, nalika de Gaulle ngenalaken francs anyar menyang sirkulasi, pasar pribadi nanggepi reformasi iki kanthi khusus. cara: yen ing prices perdagangan Negara diganti persis kaping sepuluh, nalika ing pasar padha diganti ing rata-rata mung 4,5 kaping. Sampeyan ora bisa ngapusi pasar. Dadi, yen ing Desember 1960 kentang biaya rubel ing perdagangan negara, lan ing pasar saka 75 kopecks kanggo 1 ruble. 30 kopecks, banjur ing Januari, minangka diwènèhaké dening reformasi, toko kentang didol ing 10 kopecks saben kilogram. Nanging, kentang ing pasar wis biaya 33 kopecks. Iki kedaden karo produk liyane, lan utamané karo meat - kanggo pisanan wiwit 1950, prices pasar maneh adoh ngluwihi prices toko.

Apa sing mimpin kanggo? Kajaba iku, sayuran sing dituku ing toko wis ilang kualitase. Ternyata luwih nguntungake para manajer toko kanggo ngedol barang-barang berkualitas menyang spekulan pasar, nglebokake hasil sing ditampa ing kasir lan laporan babagan implementasine rencana kasebut. Bedane rega antarane rega tuku spekulator lan rega negara kanthong dening asisten toko. Ing toko, mung ana sing ditolak para spekulan, yaiku, sing ora bisa didol ing pasar. Akibaté, wong mandheg njupuk meh kabeh produk toko lan wiwit menyang pasar. Saben uwong seneng: manajer toko, spekulator, lan panggedhe dagang, sing duwe kabeh ing laporan, lan karo sapa manajer toko, mesthi, bareng. Sing ora marem mung wong-wong, sing kepentingane dipikirake ing pungkasan.



Mangkat produk saka toko menyang pasar sing luwih larang ngrusak kesejahteraan masarakat. Yen ing taun 1960, kanthi gaji rata-rata 783 rubel, wong bisa tuku 1044 kilogram kentang, banjur ing taun 1961, kanthi gaji rata-rata 81,3 rubel, mung 246 kilogram. Mesthi wae, sawise ngadeg ing baris rong jam, tuku kentang sing dituku ing toko sing murah, sing bisa dituku kanthi rega 813 kg kanthi gaji, nanging minangka asil, mung rot digawa menyang omah, lan sawise ngresiki. tetep rugi.

Munggah ing prices ora winates kanggo lompat Januari, nanging terus ing taun sabanjuré. Rega kentang ing pasar kutha-kutha gedhe ing taun 1962 yaiku 123% saka tingkat 1961, ing taun 1963 - 122% ing taun 1962, lan ing separo pisanan taun 1964 - 114% saka separo pisanan taun 1963.

Kahanan ing wilayah kasebut utamane angel. Yen ing Moskow lan Leningrad, kahanan ing toko paling ora bisa dikontrol, mula ing pusat regional lan distrik akeh jinis produk sing ilang saka perdagangan negara.



Petani kolektif uga ora cepet-cepet nyerahake produke menyang negara, amarga rega tuku uga diganti ing rasio 1:10, lan ora 100:444, amarga kudu diganti adhedhasar paritas emas lan mata uang. . Umume produk sing uga wiwit diekspor menyang pasar.

Tanggepan kasebut yaiku konsolidasi peternakan kolektif, lan transformasi gedhe saka peternakan kolektif dadi peternakan negara, sing terakhir, ora kaya peternakan kolektif, ora bisa ngekspor produk menyang pasar, nanging kudu nyerahake kabeh marang negara. Nanging, tinimbang asil dandan sing dikarepake ing pasokan pangan, langkah-langkah kasebut, sebaliknya, nyebabake krisis pangan 1963-64, minangka asil negara kudu tuku panganan ing luar negeri. Salah sawijining akibat saka krisis iki yaiku ngilangi Khrushchev, banjur reformasi Kosygin.

Ing taun 1962, supaya bisa ngimbangi aliran metu produk menyang pasar, diputusake kanggo nambah rega eceran ing perdagangan negara. Kaputusan kanggo nambah rega daging lan produk susu diresmikake kanthi resolusi Komite Pusat CPSU lan Dewan Menteri USSR tanggal 31 Mei 1962. Nanging, kenaikan rega iki nambah rega ing bazaar. Akibaté, rega ing wektu iku kanggo gaji ing wektu iku dadi prohibitive. Kabeh iki nyebabake kerusuhan populer, lan ing Novocherkassk malah mimpin kanggo uprising gedhe-gedhe, sak dipatèni kang 24 wong matèni.

Secara total, 1961 pambrontakan populer dumadi ing taun 64-11. Senjata api digunakake kanggo nyuda wolung wong. gaman.

Mung sajrone reformasi Kosygin, rega pasar lan toko bisa rada diimbangi, lan ing pungkasan jaman Brezhnev, ing sawetara panggonan ing pasar ora diidini ngunggahake rega ing ndhuwur maksimum sing ditemtokake dening administrasi. Wong sing nglanggar dicabut hak dagang.

Iki menehi tandha wiwitan penurunan kekuwatan ekonomi USSR, lan 30 taun sawisé reformasi Khrushchev, Uni Soviet ora ana.

Yagene partai lan pamrentah setuju karo reformasi kasebut, ing ngendi ruble bener-bener mundhak? Kasunyatane yaiku ing jaman pasca perang ing USSR ana paningkatan produksi minyak - saka 19,436 yuta ton ing taun 1945 dadi 148 yuta ton ing taun 1960. Lan banjur, ing taun 1960, keputusan babagan skala gedhe. ekspor lenga digawe umum. "Negara-negara persaudaraan kita wis suwe mbutuhake minyak, lan negara kita akeh banget. Lan sapa, yen ora kita, sing bisa nulungi negara-negara persaudaraan nganggo minyak?" tulis "Pionerskaya Pravda" tanggal 13 Desember 1960.

Ing taun-taun pasca perang pisanan, ekspor produk minyak bumi saka USSR ora pati penting; lan lenga mentah ora diekspor nganti taun 1948. Ing taun 1950, bagean produk minyak bumi ing penghasilan devisa yaiku 3,9%. Nanging ing taun 1955 saham iki mundhak dadi 9,6% lan banjur terus berkembang. Nanging, lenga ing jaman semana cukup murah - $ 2,88 saben barel (Deleng: Rega minyak wiwit taun 1859 nganti saiki). Ing tingkat 1: 4 diadegaké ing 1950, iki gunggungipun 11 rubles 52 kopecks. Biaya ngekstrak siji tong minyak lan ngeterake menyang tujuane rata-rata 9 rubel 61 kopecks. Ing kahanan iki, ekspor meh ora nguntungake. Bisa dadi bathi yen luwih akeh rubel diwenehake kanggo dolar. Sawisé reformasi, buruh lenga ditampa meh jumlah sing padha saben tong minyak ing dolar - $ 2.89, nanging ing rubles, jumlah iki wis 2 rubles 60 kopecks, karo padha 96-kopeck biaya saben tong minyak.



Dadi, reformasi moneter taun 1961 dudu denominasi sing prasaja, kayata ing Prancis. Beda karo redenominasi Prancis, nalika de Gaulle nyiapake dalan kanggo bali menyang Prancis emas sing dicolong saka Prancis dening Amerika ing taun 1942, reformasi Khrushchev nyebabake karusakan ekonomi sing ora bisa dibatalake. Denominasi licik taun 1961 nggawa rong bencana kanggo negara - ketergantungan ing ekspor minyak lan kekurangan pangan kronis, sing nyebabake korupsi ing perdagangan. Loro kacilakan kasebut banjur dadi salah sawijining faktor utama sing pungkasane ngrusak Uni Soviet.

Siji-sijine aspek reformasi sing nyenengake yaiku dhuwit tembaga (tembaga) saka masalah sadurunge ora diijolke, amarga biaya nyithak dhuwit siji-kopeck yaiku 16 kopecks. Nanging, sasampunipun woro-woro reformasi, Bank Tabungan Buruh Negara lan organisasi perdagangan nampa arahan sing nglarang ijol-ijolan dhuwit kertas lawas kanggo dhuwit recehan tembaga ing denominasi 1, 2, lan 3 kopecks, dadi, bertentangan karo legenda, meh ora ana sing bisa sugih saka mundhake ajine dhuwit tembaga.”
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

22 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    10 2014 Juni
    Starikov kudu ing pamaréntahan!
    Otak-otak kuwi ojo ilang!
    Wong sing pinter banget!
    1. +3
      10 2014 Juni
      Ing kasus apa wae, iki wis dadi sejarah, lan kita mung bisa nganalisa lan ora ana liyane, lan sing paling apik yaiku sinau supaya ora nggawe kesalahan kasebut.
    2. 0
      11 2014 Juni
      Kutipan saka Nitarus
      Starikov kudu ing pamaréntahan!
      Otak-otak kuwi ojo ilang!
      Wong sing pinter banget!

      Iki dudu artikel dheweke, ing wiwitan dheweke nuduhake
      Artikel babagan iki saka sumber Portal Rusia kanthi pengarang sing ora dingerteni.

      Penulis ora dingerteni, lan artikel kasebut wis nyebar ing Internet wiwit taun 2010. Aku mung ngeprint maneh wong lawas...
  2. +4
    10 2014 Juni
    Dheweke nindakake akeh bisnis ... dheweke likuidasi artels, nindakake konsolidasi peternakan negara, peternakan kolektif ... dheweke motong kayu ... Dheweke isih cegukan ...
    1. 0
      10 2014 Juni
      Nanging ing sasi pungkasan pamaréntahan Medvedev, Channel 1 ditayangke episode saka film babagan Khrushchev, ngandika apa wong gedhe.
  3. Hyperboreec
    +2
    10 2014 Juni
    Desa lan industri kudu digedhekake - mula kabeh bakal apik.
    1. Volkhov
      +5
      10 2014 Juni
      Semyonovka wis "diunggahake", Metmash digedhekake - kabeh kaya sing dijaluk.
  4. +5
    10 2014 Juni
    Artikel sing apik tenan, kaya biasane setan ana ing rincian.
  5. +6
    10 2014 Juni
    Sanalika aku weruh rega kentang 33 kopecks (malah ing pasar), aku mandheg maca. Yen ing 70-80 kentang biaya -12 kopecks / kg, banjur ing taun padha malah luwih murah.
    Pukulan sing paling nggegirisi yaiku larangan ing artels. Dheweke pungkasane bakal mbanjiri negara kanthi barang-barang konsumen.
  6. +3
    10 2014 Juni
    Lan iki, tuan-tuan, yaiku tesis: "koki apa wae bisa mrentah negara" (aku mikir dheweke ngomong ngono) ing tumindak. Dadi, wong-wong mau ”ngarahake awake dhewe marang kamulyan”. Saben uwong ngerti kepiye pungkasane (kajaba bocah-bocah "terus terang").
  7. +4
    10 2014 Juni
    Interpretasi sing menarik - nyatane, reformasi kasebut nyebabake inflasi kanggo nambah daya tarik ekspor.
  8. +2
    10 2014 Juni
    Ana sing ora bener. Ing taun 1961, nalika wong-wong USSR nampa "cilik" ruble, nanging wis ing basis grizonal, mambu saka printing ink, kurs ana 100 rubles kanggo 64 dolar Amerika. Wis ing Brezhnev (24.12.71 Desember 100) dadi 82,90 rubles. kanggo 1961 Dollar US. Minangka kanggo prices kentang. Ing toko ing taun 1, 10 kg produk iki biaya 4 kopecks, lan ing pasar farm bebarengan (bazaar) - 10. Banjur pasar iki tambah kanggo 10 kopecks. Sagelas wiji kembang srengenge sadurunge reformasi biaya 10 kopecks, lan sawise reformasi uga biaya 50 kopecks. Nanging sawise reformasi, rega panganan mundhak. produk. Susu wis dadi luwih larang. Kepiting Chatka, compotes ing lodhong, sturgeon garang, caviar ireng, lan banjur nglereni meat ing counter rampung ilang. Produk anggur lan vodka dadi luwih larang. Rokok iku sakral. Reformasi ora mengaruhi dheweke. Paket "Herzegovina flor" wiwit regane 5 kopecks tinimbang 61 rubel "kaya sadurunge." Nanging kualitas wis suda banget lan iki isih terus, senadyan mundhak rega Medvedev. Nanging ora ana taun nalika ora ana penurunan rega barang industri. Ing taun XNUMX, dheweke kandha: "Matur nuwun kanggo Khrushchev! Sampeyan bisa nedha awan sepisan nganggo telung rubel lawas, lan kaping telu nganggo rubel anyar."
    Lan kene sing menarik. Yen kita mbusak rong nol saka bungkus permen, apa ruble kita bakal cocog karo 35 sen Amerika? Lan wektu kanggo bali rubel telung rubel Rusia lan nikel "tembaga".
    Komentar kasebut nggunakake data saka artikel TSB, edisi katelu, volume 8, kaca 413.
    1. +1
      10 2014 Juni
      Ing taun 61, dheweke kandha: "Matur nuwun kanggo Khrushchev! Sampeyan bisa nedha awan sepisan nganggo telung rubel lawas, lan kaping telu nganggo rubel anyar."-Apa sampeyan serius ngutip frasa iki, utawa ana ironi? opo anyar telung ruble = 10 lawas nglirik
    2. +3
      10 2014 Juni
      Dadi gajine dadi kurang telu! Umumé, reformasi moneter taun 1961 minangka rampokan populasi liyane!
    3. 0
      14 2014 Juni
      Aku setuju 100. Sawise pengumuman reformasi, aku mlayu tuku roti 14 kopecks, lan es krim isih 9 kopecks mung kanggo silase.
  9. 4445333
    +1
    10 2014 Juni
    Owah-owahan ing kurs dolar nyebabake owah-owahan ing pasar, kalebu panganan, lan ing taun 80-an, iki minangka reformasi A.N Kosygin. Lan program produk liyane.
  10. +1
    10 2014 Juni
    Barang-barang manca, sing sadurunge durung dimanjakan dening panuku Soviet, dadi barang mewah.


    Ya, kita ora tau weruh barang saka negara ibukutha. Lan Polandia, Ceko, lan GDR kasebar ing cepet. Sing paling mewah yaiku mobil. hi
  11. +1
    10 2014 Juni
    Dhuwit lawas (tagihan) gedhe, ayu lan terhormat.
    Khrushchev minangka mungsuh jahat, algojo lan munafik, penipu sing ora duwe budaya lan buta huruf sing wis nyiksa kabeh negara kanthi eksperimen sing terus-terusan lan bodho.
    Nanging sapa sing mbujuk dheweke kanggo reformasi iki? - Aku ora bakal mikir iki dhewe.
  12. +2
    10 2014 Juni
    Sawise maca paragraf pungkasan artikel kasebut, aku kelingan film "The Money Changers" ngguyu
  13. +4
    10 2014 Juni
    Kutipan: sub307
    Lan iki, tuan-tuan, yaiku tesis: "koki apa wae bisa mrentah negara" (aku mikir dheweke ngomong ngono) ing tumindak. Dadi, wong-wong mau ”ngarahake awake dhewe marang kamulyan”. Saben uwong ngerti kepiye pungkasane (kajaba bocah-bocah "terus terang").


    Ayo kanca-kanca, nyingkirake mitos liberal babagan negara kita. Cukup

    Distorsi sing disengaja saka kutipan saka artikel "Bakal Bolshevik Nahan Kekuwatan Negara?" (1917) V. I. Lenin (1870-1924).

    "Kita dudu utopia. Kita ngerti manawa buruh sing ora trampil lan juru masak saiki ora bisa mlebu ing pamrentahan, nanging kita […] kerja pemerintah.. Kita njaluk supaya administrasi umum diwulang dening para buruh lan prajurit sing sadar lan diwiwiti kanthi cepet, yaiku, kabeh wong sing kerja, kabeh wong miskin, kudu langsung mlebu ing pelatihan iki.

    ПРУФФ - http://wiki.istmat.info/%D0%BC%D0%B8%D1%84:%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BA%

    D0%B0

    Khrushchev, mesthi, minangka pengkhianat, nanging sampeyan ora kudu ngetutake pimpinan liberal sing ngremehake sejarah kita - kita dudu apa sing dikandhakake. hi
  14. argon
    0
    11 2014 Juni
    Sing paling menarik yaiku yen nilai tukar dolar menyang ruble "ditugasake" dening Dewan Menteri. Aku wonder apa technique digunakake kanggo iki?
    1. 0
      15 2014 Juni
      Yen memori serves? Ing ruble ana prasasti "nyedhiyakake 0,9 ???? gram emas. P, S, Mungkin aku salah. Aja ngadili strictly, nanging "duwit" biaya 0,65 kopecks.
  15. 0
    11 2014 Juni
    Akibaté, wong mandheg tuku meh kabeh produk sing dituku ing toko lan wiwit menyang pasar.
    ..........
    Sampeyan bisa, mesthi, ngenteni ing baris rong jam lan tuku murah toko-tuku kentang.


    Ora jelas kepiye carane mandheg blanja ing toko ana hubungane karo antrian sing suwene pirang-pirang jam.
    Jaringan toko ing njaba pusat ora dikembangake. Nanging mbuwang jam ing baris kanggo kentang? ora ngerti,
    Iku menarik kanggo mriksa, takon wong tuwa.
  16. +2
    14 2014 Juni
    Kita kudu ora lali yen USSR duwe monopoli ing perdagangan manca. Mulane, ora bisa langsung nyambungake tong minyak menyang kilogram kentang, kaya sing ditindakake dening penulis. 99,9% wong Soviet ora gumantung ing kurs dollar. Nanging ngrusak cara urip lan tetanèn ing deso, ditambah ora nggatekake industri ringan, pancen njalari rak-rak kosong ing toko, spekulasi sing nyebar, suap lan pungkasane kalah saka sosialisme. Ing prakara liyane, kabeh iki glethakaken mudhun dawa sadurunge Khrushchev, lan "nguatake" USSR menyang ekspor lenga mung kesempatan kanggo ngluwihi gesang sosialisme. Lan, sayangé, inattention kanggo deso lan tetanèn terus kanggo dina iki. Iku apik sing paling basis ideologi dibusak saka karusakan saka desa.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"