David Arutyunov: Arab Saudi wis menehi pukulan marang aliansi Syi'ah ing Irak

15
Ing wulan Juni, kahanan ing Irak mundhak banget, ing ngendi militan Negara Islam Irak lan Levant (ISIL) kelompok Islam radikal nangkep sawetara pemukiman gedhe ing negara kasebut - pusat administratif provinsi Ninewa lan Salah al-Din - kutha Mosul lan Tikrit, mungguh. Dilaporake babagan niat para militan kanggo ngatur serangan ing ibukutha Irak, Baghdad, nalika, sanajan rencana ambisi kasebut ora ditindakake, ISIL saiki cukup bisa ngethok komunikasi sing nyambungake Baghdad karo sisih lor negara kasebut. Krisis saiki katon minangka tantangan paling serius kanggo stabilitas Irak wiwit mundur saka pasukan AS saka negara kasebut ing taun 2011.

Sadurunge miwiti serangan sing sukses saiki, Negara Islam Irak lan klompok Levant wis aktif ing sisih kulon, utamane provinsi-provinsi Irak Sunni wiwit Januari 2014, mindhah pusat kegiatan ing kana saka Suriah. Ing wilayah sing terakhir, ISIL ditentang dening koalisi kelompok Islam radikal lan moderat, sing, mesthine, minangka salah sawijining alasan kanggo pindhah kelompok kasebut menyang Irak. Perlu dicathet yen efektifitas tumindak ISIL ing provinsi Sunni ing negara kasebut digandhengake karo konflik konflik antarane komunitas utama ing Irak, sing disebabake dening kepinginan pamrentah Syiah Nuri al-Maliki kanggo nggawe pusat sing kuwat. pamaréntahan ing Baghdad dikuwasani déning Syiah. Langkah-langkah perdana menteri saiki miwiti konflik karo Sunni, Kurdi lan bagéan saka struktur Syi'ah, ora puas karo konsentrasi kekuwatan ing tangan Maliki.

Utamane, salah sawijining faktor sukses ISIL bisa dadi owah-owahan ing posisi asosiasi suku Sunni, sing sadurunge nentang para Islamis radikal ing sisih kulon negara kasebut kanthi bantuan milisi dhewe. Sadurungé ana laporan babagan rasa ora puas suku Sunni marang tumindak Baghdad, sing nyatane ngrusak basis pacifikasi wilayah Sunni ing Irak. Faktor liya ing efektifitas ISIL yaiku kasunyatan manawa klompok kasebut duwe basis ekonomi sing serius - ing Suriah, pasukane nguwasani wilayah lor-wetan, sing ngemot minyak ing negara kasebut, sing ngidini ISIL nggunakake asil saka penjualan minyak ilegal. Wigati dimangerteni yen tataran kapindho saka tumindak klompok ing Irak uga ngarahke ing wilayah lenga-prewangan sensitif Baghdad ing sisih lor negara, dumunung ing prapatan saka wates otonomi Kurdish Irak.

Ing wektu sing padha, krisis Irak saiki uga nduweni dimensi regional sing digandhengake karo kompetisi antarane Arab Saudi lan Iran kanggo kepemimpinan regional. Wigati dimangerteni manawa ing sawetara wulan kepungkur, Perdana Menteri Irak al-Maliki wis bola-bali nggawe tuduhan marang Arab Saudi lan Qatar, ngakoni yen dheweke nyengkuyung militan sing beroperasi ing Irak lan Suriah. Kajaba iku, sawise pemilihan parlemen Irak ing April, sawetara toko media sing ana hubungane karo Riyadh ngluncurake kampanye nglawan perdana menteri Irak sing isih ana, ngakoni yen sing terakhir seneng dhukungan aktif Iran, sing kasengsem kanggo njaga kekuwatan al-Maliki. . Ing latar mburi iki, aktivasi para pejuang jihad ing sisih lor lan kulon Irak ora katon ora sengaja. Munculé wilayah cedhak virtual sing dikuwasani ISIL ing sisih lor-wétan Suriah lan Irak minangka pukulan sukses kanggo aliansi regional de facto Iran, Irak pro-Syiah, Suriah Assad lan gerakan Hizbullah Libanon. Kajaba iku, minangka akibat saka tumindak para militan, posisi administrasi pusat saiki ing Baghdad bakal saya ringkih. Ing latar mburi iki, reaksi Tehran marang krisis ing Irak uga penting. Utamane, Iran nawakake bantuan Baghdad ing perang nglawan teroris, lan uga njupuk langkah kanggo nguatake keamanan ing watese.

Aspek penting liyane saka krisis saiki yaiku faktor Kurdi ing Irak. Serangan saka ISIL lan ambruk cepet saka pasukan keamanan pamaréntah banget dikuwati posisi panguwasa otonomi Kurdi ing Irak ing konflik karo Baghdad babagan distribusi kakuwasan antarane panguwasa pusat lan pimpinan wilayah Kurdi. Kaping pisanan, Kurdistan Irak kepeksa nampa ing wilayahe kira-kira setengah yuta pengungsi saka Mosul sing ditawan dening para Islamis. Banjur, karo unit tentara Irak mlayu, milisi Peshmerga Kurdi dadi siji-sijine pasukan efektif sing bisa ngadhepi militan ISIL ing Irak lor. Perwakilan panguwasa Irak wis nggawe pratelan babagan tujuane kerja sama karo wong Kurdi ing perang nglawan militan. Uga dilapurake babagan penyebaran unit Peshmerga ing wilayah Mosul lan pendhudhukan wilayah sing ngemot minyak ing kutha Kirkuk, sing isih dadi pertengkaran antarane Baghdad lan panguwasa otonomi Kurdi.

Kaya sing wis kacathet, kahanan iki bakal nguatake posisi Kurdistan Irak ing konflik karo Baghdad, kalebu ing masalah utama kayata pasokan minyak menyang pasar internasional saka otonomi Kurdi liwat Turki sing diwiwiti ing Mei. Nganti saiki, Baghdad wis banget nentang langkah-langkah Erbil iki, nanging jelas yen kekalahan panguwasa tengah Irak ing perang nglawan militan ISIL ora bakal nambah kertu trump menyang Baghdad ing perselisihan iki. Kajaba iku, ing dina anyar, data anyar wis katon ing seng nembus luwih saka lenga saka otonomi Kurdish kanggo pasar donya. Utamane, Erbil ngrancang kanggo ngrampungake perjanjian kerjasama energi utama karo Iran, padha karo sing wis rampung karo Turki. Kajaba iku, Reuters kacarita, nyebut sumber, sing Russian Rosneft, kang tuku kumpulan saka lenga saka otonomi kanggo refinery ing Jerman, co-diduweni dening BP, ana ing antarane panuku lenga saka wilayah Kurdish.

Mangkono, wis bisa nyatakake yen Negara Islam Irak lan serangan Levant ing Irak wis nyebabake pukulan abot marang sistem imbangan kekuwatan sing dibangun dening Amerika sadurunge mundur saka Irak. Bertepatan karo krisis kekuwatan sing akut ing Baghdad, sing disebabake dening kontradiksi ing antarane komunitas utama negara kasebut, tumindak para Islamis menehi pukulan kanggo prospek konsolidasi Irak minangka negara siji.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    14 2014 Juni
    Nah, mungsuh kita liyane wis muncul ... Oh, kabeh iki ora apik ...
    1. 0
      14 2014 Juni
      Kutipan saka: svp67
      . Oh iki ora apik ...

      Kabeh keributan ing wates kita ngelingake aku mburu serigala. Mung Rusia dudu serigala, dheweke ora wedi karo "gendera" iki, dheweke bisa mlumpat lan nyekel tenggorokan.
    2. +1
      14 2014 Juni
      Kesalahan paling jero Pin-dosny yaiku iman wuta ing teori "kaos kontrol". Ora ana kekacauan sing dikontrol ing alam. Iki minangka bukti liyane.
      1. wong tuwa 72
        +1
        14 2014 Juni
        Aku setuju karo sampeyan, CHAOS kontrol ora ana. Iki omong kosong Pin-dosia.
      2. wong tuwa 72
        0
        14 2014 Juni
        Aku setuju karo sampeyan, CHAOS kontrol ora ana. Iki omong kosong Pin-dosia.
  2. +1
    14 2014 Juni
    O, wong Saudi gatel-gatel.. Lha wong gemuk? Utawa overheated ing srengenge?
    1. +4
      14 2014 Juni
      Quote: DanSabaka
      O, wong Saudi gatel-gatel.. Lha wong gemuk? Utawa overheated ing srengenge?

      Kenapa mung wong Saudi? Aku nonton berita lan oh .... yu!sekutu Siria!
      Yaiku, Amerika Serikat iku sekutu oposisi Siria, mungsuh Iran, sekutu Assad, Ing Irak, sekutu bakal perang bebarengan karo OPOSISI SYRIA!
      Ing wektu sing padha, sekutu Saudi saka Amerika Serikat ndhukung mungsuh Amerika Serikat ing Irak, sanajan dheweke dhewe ndhukung mungsuh Assad ing Suriah!
      Iki carane akeh sampeyan kudu ngombe, kanggo mangerteni sing karo sapa, lan sapa!
  3. +1
    14 2014 Juni
    Biyen kabeh katutupan, nanging saiki mungsuhe wis katon pasuryane, saiki segara katon sapa, mungsuh jagad wis gatel, luwih elek kanggo kabeh Departemen Negara ora bakal narik kabeh ngarep bebarengan . ...
  4. +2
    14 2014 Juni
    ISIS iku Negara Islam Irak lan Levant (Syria lan Libanon), kanthi jeneng organisasi iki jawabane kok padha perang ing Irak lan Suriah, padha arep nggawe negara Sunni saka Irak lan Suriah. Federasi Rusia isih dadi mungsuh saka gerakan iki, nanging sing ngerti carane kabeh bakal metu, lan Federasi Rusia wis pengalaman ing sesambungan karo negara Islam ing Iran lan Arab Saudi lan Afghanistan lan Qatar. Ana pengalaman interaksi negatif lan positif. Carane mbangun hubungan karo pasukan anyar ing Timur Tengah kanggo mutusake tangan. RF, sanajan dheweke (ISIS) bisa uga dadi khalifah sajrone sejam. Aku luwih yakin sawise evakuasi dhewe saka Irak, AS bakal miwiti nggawe kontak karo ISIS.
    1. +1
      14 2014 Juni
      Kaya sing dakcritakake sadurunge ana, kekacoan kasebut digawe saka intertwining kapentingan - sing minangka asil bisa ana asil ANY! Uga positif Rusia, lan negatif! Ora ana sing bisa prédhiksi!
      Mratelakake panemume, aja tangi sing misuwur nalika sepi! Lan Amerika Serikat ajeg mbuwang ragi menyang cesspool ing sisih wétan, ngarep-arep bisa liwat. Nanging isih munggah!
      1. kosh
        +1
        14 2014 Juni
        Kutipan saka: serega.fedotov
        Pendapatku - aja tangi sing misuwur nalika sepi!


        Mulane, Rosneft kanthi tenang tuku lan ngeterake minyak Irak menyang kilang-kilang ing Jerman, ing kana nyaring lan banches nganggo bensin. Tenang, ora godhok, entuk dhuwit. Apa sing kudu ditindakake? Bisnis iku bisnis. Nalika Amerika nyoba ngontrol kekacauan, nenek-nenek kita nggawe.
  5. +2
    14 2014 Juni
    Saudi wis nyiapake operasi iki kanggo dangu, lan saiki padha nindakake. Yen Iran ora nulungi, banjur Irak, minangka negara integral, bakal rampung.
  6. +2
    14 2014 Juni
    Bubur serius lagi diseduh, Suriah maneh bakal nandhang susah, lan Iran ora bakal mandheg. Lan Irak, kaya-kaya, wis ora dadi negara maneh, sawise tutup kasur teka ing kono, wis dadi negara. Saiki, Saudis bakal tetep ing pinggir, nanging suwene wektu, perang bakal teka, nalika kabeh wong ngelingi ...
  7. +1
    14 2014 Juni
    Iku menarik kanggo mirsani carane sekutu bener saka Amerika Serikat - Arab Saudi, sing nyiapake teroris nglawan Amerika Serikat. Politik, nanging.
  8. wong tuwa 72
    +1
    14 2014 Juni
    Kabèh pranyata kaya ing unen-unen: para priyayi padha gelut lan ubun-ubune para abdi dalêm!
  9. 0
    14 2014 Juni
    Ora ketompo carane Amerika Serikat mbangun "demokrasi" ... Irak, Afganistan, Libya, Suriah, Libanon ... kabeh ambruk. Dheweke mung ora ngerti yen ora ana sing butuh dermokrasi. Perlu luwih saka siji generasi kanggo nanem nilai-nilai Barat ing Irak. Ora mokal kanggo mundur saka sistem feodal langsung menyang kapitalisme ... lan ora bakal bisa ngatasi kontradiksi agama.
  10. 0
    14 2014 Juni
    Inggih, kula mboten ngertos! Negara-negara kasebut janji ndhukung oposisi Saddat. Saiki oposisi iki goyangake giblets saka sekutu saka produsen kasur. Apa, maneh padha panganan sing salah?
    1. 0
      15 2014 Juni
      Kutipan saka muhomor
      Inggih, kula mboten ngertos! Negara-negara kasebut janji ndhukung oposisi Saddat. Saiki oposisi iki goyangake giblets saka sekutu saka produsen kasur. Apa, maneh padha panganan sing salah?

      JSA feed FSA (Free Syrian Army). FSA dudu ISIS, ISIS iku mungsuh FSA.
      Ana telung sisih kanggo konflik iki - kapan pungkasane bakal tekan masarakat?! Nyuwun

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"