Pukulan Stalinis kaping papat: operasi Svir-Petrozavodsk

5

Tanggal 21 Juni 1944, tahap kapindho operasi Vyborg-Petrozavodsk diwiwiti - operasi Svir-Petrozavodsk. Pasukan saka Front Karelian, uga pasukan armada militer Ladoga lan Onega, banjur nyerang. Operasi rampung kanthi kamenangan lengkap saka pasukan Soviet, padha maju 110-250 kilometer ing arah kulon lan kidul-kulon, mbebasake paling saka Karelian-Finnish SSR saka mungsuh. Prasyarat digawe kanggo Finlandia mundur saka Perang Dunia II.

rencana nyerang

Februari 28, 1944, komandan Front Karelian Kirill Afanasyevich Meretskov, presented menyang Markas Agung Komando rencana umum kanggo serangan mbesuk. Dheweke ngrancang kanggo ngirim pukulan utama ing arah Kandalash menyang tapel wates Finlandia lan ngliwati Finlandia menyang Teluk Bothnia supaya bisa ngilangi pasukan utama tentara Finlandia saka klompok Jerman ing Lapland. Ing mangsa ngarep, dheweke ngrancang, yen perlu (Finlandia bakal terus terus), ngembangake serangan ing arah kidul, menyang Finlandia tengah. Ing wektu sing padha, dheweke pengin ngirim serangan tambahan ing arah Murmansk. Markas saka Supreme High Command nyetujoni rencana saka Front Karelian, lan nganti pungkasan spring pasukan Meretskov nyepakaké kanggo implementasine.

Nanging, banjur, ing saran saka 1 Wakil Kepala Staf Umum A.I. Antonov, diputusake kanggo ngganti rencana umum serangan saka Front Karelian. Kaping pisanan, dheweke mutusake kanggo ngalahake tentara Finlandia supaya bisa ngusir Finlandia saka perang, lan mung banjur ngluncurake serangan marang klompok Jerman ing Lapland. Panglima Agung nyetujoni rencana iki. Ing wektu sing padha, ing wilayah Petsamo lan Kandalaksha, pasukan kudu terus nyiapake kanggo nyerang kanggo menehi mungsuh katon saka serangan impending. Rencana serangan anyar kalebu ngirimake rong serangan berturut-turut sing kuat: pisanan, pasukan sisih tengen Front Leningrad ing Karelian Isthmus arep nyerang, banjur pasukan sayap kiwa Front Karelian ing Karelia kidul.

30 Mei Meretsky ditimbali menyang Markas GVK, ing ngendi dheweke diwenehi tugas anyar - kanggo ngalahake pasukan Finlandia ing Karelia tenggara. Ing ngarep kudu nyerang ing 25 Juni. Meretskov nyoba kanggo defend rencana asli, amarga iku perlu kanggo regroup pasukan saka arah Kandalaksha lan Murmansk kanggo Petrozavodsk sanalika bisa. Nanging, Markas ngeyel dhewe. Serangan utama pasukan ing sisih kiwa Front Karelian bakal dikirim saka wilayah Kutub Lodeynoye. Pasukan Front Karelian, kanthi dhukungan saka armada militer Onega lan Ladoga, nampa tugas kanggo ngrusak pertahanan Finlandia, meksa Kali Svir lan ngembangake serangan ing arah Olonets, Vidlitsa, Pitkyaranta, Sortavala lan bagean saka pasukan ing Petrozavodsk (7. Tentara), lan Medvezhyegorsk, Porosozero, Kuolisma (32nd Tentara). Pasukan Front Karelian kudu ngalahake klompok Svir-Petrozavodsk Finlandia, mbebasake Petrozavodsk, SSR Karelian-Finlandia, lan tekan wates negara ing wilayah Kuolisma. Ing wektu sing padha, pasukan saka sisih tengen Front Karelian padha defiantly kanggo terus nyiapake kanggo nyerang ing Petsamo, wilayah Kirkenes.

Peran utama ditugasake ing Tentara kaping 7 ing komando Mayor Jenderal Alexei Nikolaevich Krutikov. Iki mesthine ngirim pukulan utama menyang mungsuh saka wilayah Lodeynoye Pole, meksa Svir lan maju ing pesisir Lake Ladoga, ing sisih lor-kulon menyang tapel wates negara. Tentara kaping 7 bakal ngrebut Olonets, Vidlitsa, Salmi, Pitkyaranta lan Sortavala. Bagéyan saka pasukan saka Tentara 7 dikirim jotosan tambahan - kanggo Petrozavodsk.

Serangan tentara Krutikov mesthine bakal difasilitasi dening Ladoga flotilla ing komando Rear Admiral Viktor Sergeevich Cherokov. Kajaba iku, ing interfluve Vidlitsa lan Tuloksy, direncanakake kanggo nampa pasukan serbu sing dumadi saka rong brigade marinir kanggo ngethok jalur sepur lan dalan gedhe sing strategis. Ing Lake Onega, serangan saka Tentara kaping 7 ing arah Petrozavodsk difasilitasi dening armada militer Onega ing komando Kapten 1st Rank Neon Vasilyevich Antonov.

Tentara kaping 32, miturut komando Letnan Jenderal Philip Danilovich Gorelenko, mesthine nyerang sisih lor Lake Onega. Tentara nampa tugas kanggo nembus pertahanan mungsuh ing arah Medvezhyegorsk, maju ing arah Porosozero, Kuolisma, ngalahake pasukan tugas Massel saka tentara Finlandia, lan ndhukung pembebasan Petrozavodsk kanthi bagéan saka pasukan. Telu tentara sing isih ana ing Front Karelian (14, 19 lan 26) nampa tugas, ing acara transfer pasukan Jerman saka Lapland menyang Karelia kidul, kanggo nyerang mungsuh ing swiwi tengen ngarep.



pasukan sisih

USSR. Sadurunge wiwitan operasi, Angkatan Darat kaping 7 dikuatake kanthi signifikan kanthi biaya cadangan ngarep lan cadangan Markas Komando Tinggi. Rong korps bedhil ngadeg ing arah serangan utama ing cedhak Kutub Lodeynoye: Korps Rifle 4 Mayor Jenderal P.V. 368st Guards Rifle Corps, Letnan Jenderal P. V. Mironov (telung divisi). Korps Senapan kaping 37 saka Mayor Jenderal S.P. Mikulsky (telung divisi) lan Divisi Senapan kaping 99 saka Korps 368 kudu maju menyang arah Petrozavodsk. Loro brigade marinir kudu melu operasi pendaratan. Ing eselon kapindho tentara Krutikov ana loro korps - korps bedhil 4th I. I. Popov (telung divisi), korps bedhil ringan 94 Mayor Jenderal Z. N. Alekseev (telung brigade), siji brigade marinir. Kajaba iku, tentara kalebu wilayah benteng kaping 127 lan 150, pengawal kaping 162 lan wilayah 7. tank brigade (131 tank), resimen 92 tank amfibi (40 tank), 6 pengawal kapisah resimen artileri self-propelled (luwih saka 120 bedhil self-propelled), rong batalyon kendaraan amfibi (200 kendaraan), 7 pengawal artileri terobosan divisi, uga akeh senyawa liyane.

Tentara kaping 32 Gorelenko bakal nyerang kanthi pasukan telung divisi bedhil (289, 313 lan 176) lan siji resimen tank (30 kendaraan). Saka udhara, serangan saka Front Karelian didhukung dening Angkatan Udara 7 ing komando Mayor Jenderal. penerbangan Ivan Mikhailovich Sokolov. Iku kasusun saka 875 pesawat. Nanging, amarga tentara nyedhiyakake tutup udara kanggo kabeh Front Karelian, serangan kasebut bisa didhukung dening 588 kendaraan. Mulane, Angkatan Udara 13 saka Front Leningrad kudu ndhukung terobosan garis pertahanan mungsuh ing Kali Svir karo bagéan saka pasukan sawijining. Koordinasi tumindak loro ngarep udara ditindakake dening wakil Markas, Marsekal Udara A. A. Novikov.

Total, pasukan ngarep sing diparengake kanggo nyerang cacahe luwih saka 180 ewu prajurit (miturut sumber liyane, luwih saka 200 ewu wong), bab 4 ewu bedhil lan mortir, 588 pesawat, luwih saka 320 tank lan poto- bedhil propelled.

Finlandia Miturut dhawuh Mannerheim, tentara Finlandia, bali ing Desember 1941, miwiti pambangunan sistem pertahanan kanthi jero ing isthmus antarane Lake Ladoga lan Lake Onega. Konstruksi lan perbaikan terus nganti musim panas 1944. Garis pertahanan Finlandia pisanan mlayu ing pinggir lor Svir lan ngubengi jembatan ing pinggir kidul kali ing wilayah kasebut saka Oshta nganti Svirstroy. Iku kasusun saka loro utawa telung trenches. Parit kasebut ditutupi nganggo kawat barbed ing sawetara baris. Ing pirang-pirang wilayah ing pinggir Kali Svir, wong Finlandia mbanjiri rakit utawa slingshot khusus kanthi kawat barbed supaya angel nyabrang alangan banyu. Ing wilayah sing paling trep kanggo ndharat, lapangan ranjau diatur. Formasi pertahanan utamane kuat ana ing wilayah Kutub Lodeynoye.

Baris pertahanan kapindho mlayu ing garis Obzha-Megrera-Megrozero. Iku kasusun saka sawetara benteng kuwat dumunung ing arah bisa saka serangan saka Tentara Abang. Pusat pertahanan sing kuat dumunung ing wilayah Megrozero, ing ngendi siji flank dumunung ing alas, ing ngendi ora ana dalan, lan gendéra liyane ditutupi rawa. Ing ngarep pinggiran utama ana parit anti-tank, gouges granit lan lapangan ranjau. Sarang senapan mesin dipasang ing dhuwur. Kanggo nglindhungi infanteri saka serangan udara lan tembakan artileri, papan perlindungan konkrit sing dikuatake, kanthi pasokan banyu, pranata, amunisi, diwenehake karo komunikasi telpon lan listrik. Unit pertahanan sing luwih kuat yaiku Sambatux. Ing kene, saliyane bunker, ana akeh titik tembak beton sing dikuatake kanthi jangka panjang (lima saben kilometer saka ngarep).

Kajaba iku, ana posisi mburi kuwat. Padha dumunung ing pinggir kali Tuloks (menyang wilayah Petrozavodsk), Vidlitsa (menyang Syamozero) lan Tulemajoki. Wis ing Finland dhewe ana garis pertahanan Pitkyaranta - Loimola. Jaringan dalan gedhe lan sepur sing cukup dikembangake ndadekake pertahanan tentara Finlandia. Sepur Medvezhyegorsk - Petrozavodsk - Svirstroy makarya kanthi normal. Dalan gedhe Lodeynoye Pole - Olonets - Vidlitsa ana ing kondisi apik.

Ing isthmus antarane Lake Onega lan Segozero, tentara Finlandia nyiapake rong garis pertahanan utama lan sawetara garis tambahan ing mburi. Garis pertahanan pisanan ngliwati garis Povenets - Terusan Segara Putih-Baltik - Hizhozero - Maselskaya - Velikaya Guba. Garis pertahanan Finlandia kapindho mlaku ing sadawane garis Pindushi-Medvezhyegorsk-Chebino-Kumsa. Salah sawijining garis bantu liwat garis Kudamguba - Porosozero.

Ing isthmus antarane tlaga Ladoga lan Onega, gugus tugas Finlandia "Olonets" ing komando Letnan Jenderal P. Talvel nyekel pertahanan. Iki kalebu Korps Angkatan Darat 5 lan 6, Brigade Pertahanan Pantai Ladoga lan sawetara unit sing kapisah. Ing jembatan, ing pinggir kidul Kali Svir, posisi dikuwasani dening unit divisi infanteri 11 lan 7, saka Podporozhye menyang Lake Ladoga - dening divisi infanteri 5 lan 8, brigade infantri kaping 15. Brigade Infanteri 20 ana ing cadangan. Ing garis mburi, nyedhaki Finlandia, unit divisi infanteri kaping 4 lan 6 (bakal ditransfer menyang arah Vyborg).

Ing isthmus antarane Lake Onega lan Segozero, gugus tugas Maselskaya nyekeli pertahanan. Iki kalebu Korps Angkatan Darat 2 Jenderal E. Myakinen (siji divisi infanteri lan telung brigade), 3 batalyon infantri sing kapisah lan brigade pertahanan pesisir Onega. Secara total, klompok mungsuh Svir-Petrozavodsk, miturut data Soviet, dumadi saka udakara 130 ewu wong (udakara 76 ewu prajurit nglawan Tentara kaping 7 lan 54 ewu nglawan Tentara 32), kira-kira 1 ewu bedhil lan mortir, 30 tank lan waja. mobil. Saka udhara, pasukan Finlandia ndhukung 203 pesawat saka Armada Udara 5 Jerman lan Angkatan Udara Finlandia.

Pukulan Stalinis kaping papat: operasi Svir-Petrozavodsk



Sadurunge nyerang

Kelemahane pertahanan Finlandia. Pasukan Finlandia nduweni pertahanan sing kuat, nanging sadurunge nyerang Front Karelian, iki saya ringkih kanthi transfer pasukan menyang Karelian Isthmus. Ing 9-10 Juni, Front Leningrad nyerang. Wis tanggal 10 Juni, garis pertahanan pertama dipecah. Ing tanggal 14-15 Juni, garis pertahanan kapindho dipecah. Komando Finlandia kanthi cepet wiwit ngirim cadangan lan pasukan saka sektor ngarep liyane menyang Karelian Isthmus. Kahanan kasebut angel banget nganti panglima Finlandia Mannerheim siyap ninggalake pertahanan Karelia kanggo mbebasake pasukan kanggo mbela arah Vyborg.

Ing tanggal 12 Juni, unit pisanan saka Divisi Infanteri 4 bakal teka ing Karelian Isthmus. Banjur, unit Divisi Infanteri 17 lan Brigade Infanteri 20 ditransfer menyang Karelian Isthmus, diikuti dening divisi 6 lan 11 lan komando Korps Angkatan Darat kaping 5. Amarga kelemahane klompok Svir-Petrozavodsk, mokal kanggo nguatake kanthi cadangan yen ana serangan dening Tentara Abang (kabeh pasukan utama dibuwang marang tentara maju saka Front Leningrad), lan data intelijen babagan sing bakal ditindakake. nyerang mungsuh ing Karelia, Mannerheim mutusaké kanggo miwiti mundur total pasukan kanggo pertahanan lane kapindho. Ing isthmus antarane Lakes Ladoga lan Onega, wong Finlandia kudu mundur saka jembatan ing wilayah Lake Onega - Svirstroy ngliwati Kali Svir.

Markas, sawise nampa transfer reconnoitered bagean saka pasukan mungsuh menyang Karelian Isthmus lan regrouping saka pasukan Finlandia, mrentah KF kanggo miwiti serangan sadurungé saka ngrancang ing 21 Juni. Ing tanggal 20 Juni, pengintaian garis ngarep ndeteksi mundur pasukan Finlandia saka jembatan kidul Kali Svir lan zona pertahanan Tentara 32nd. Meretskov menehi dhawuh kanggo nyerang langsung. Ing pungkasan Juni 20, pasukan saka Tentara 7 tekan Svir, lan ing wengi saka 32, Unit Tentara 21 nyabrang Terusan Segara-Baltik Putih lan pindhah menyang Medvezhyegorsk.

Serangan udara. Salah sawijining prasyarat penting kanggo sukses operasi Svir-Petrozavodsk yaiku karusakan saka bendungan pembangkit listrik tenaga air Svir-3. Penerbangan saka Armada Baltik mesthine kanggo ngatasi masalah iki. Stasiun tenaga hidroelektrik kudu dirusak kanggo nyuda tingkat banyu ing Svir ing sadhuwure bendungan lan kanthi mangkono nggampangake tugas meksa kali Divisi Infanteri 368th lan mbusak ancaman banjir ing wilayah kasebut dening Finlandia nalika Svir dipeksa dening pasukan Tentara 7 ing wilayah ngisor.

Jeblugan kasebut bakal ditindakake dening 55 pengebom. Para kru padha dilatih ing papan latihan sing disiapake khusus. Banjur pesawat kasebut dikonsentrasi ing wilayah Novaya Ladoga. Tanggal 20 Juni, jam 10:5, kelompok pengebom nggawe pukulan kuat pisanan ing bendungan. Bom 250-, 500- lan 1000-kg ditibakake, bebarengan karo ranjau laut dibuwang. Gunggunge, penerbangan angkatan laut nggawe 123 sorties. 64 bom kaliber gedhe lan 11 ranjau ditibakake. Tugas kasebut kasil ditanggulangi. Bendungan iki dirusak, lan batang banyu secara harfiah nyapu benteng Finlandia, sing ana ing pesisir ngisor bendungan.

Nyerang

Meksa Svir (21-22 Juni). Tanggal 21 Juni, jam 8 esuk, persiapan artileri sing kuat diwiwiti. Pengawal mortir nyerang posisi Finlandia. Ing wektu sing padha, sawetara atus pengebom lan pesawat serang muncul ing posisi Finlandia. Minangka Meretskov ngelingi, geni massive nyerang Finns ing trenches kapindho lan katelu, tank lan bedhil poto-propelled nyerang bank ngelawan karo geni langsung. Ana istirahat sedhela lan rakit karo prajurit berlayar saka pesisir Rusia. Titik tembak Finnish sing didhelikake, sing slamet, mbukak tembakan ing pasukan sing nyabrang kali. Nanging, ternyata iku trik militèr - kewan boneka diluncurake ing rakit lan prau, dipimpin dening 16 pahlawan sukarela. Salajengipun, piyambakipun pikantuk gelar Pahlawan Uni Soviet. Finns menehi posisi tembak. Pengamat Soviet weruh lokasi titik tembak mungsuh. Dituju geni dibukak ing wong-wong mau. Liyane 75 menit persiapan artileri (umum, persiapan artileri suwene telung setengah jam) lan serangan udara kuat sing kapindho. Posisi mungsuh diserang dening 360 pengebom lan pesawat serangan saka tentara udara 7 lan 13.

Kira-kira jam 12 wiwit nyabrang Svir. Echelon pengintaian nyabrang kali ing limang menit lan wiwit nggawe pass ing alangan Finlandia. Rong atus amfibi (padha nindakake pirang-pirang penerbangan) lan kapal banyu liyane mlebu ing kali ing ngarepe mungsuh sing kaget, sing ngalami kerugian gedhe. Pengawal mburi Finnish murub bedhil lan bedhil mesin, baterei mortir murub sawetara nembak saben, nalika pasukan utama cepet-cepet mundur menyang baris kapindho pertahanan.

Para pejuang saka divisi pengawal 98 lan 99 saka korps Mironov lan divisi 114 lan 272 saka korps Gnidin yaiku sing pisanan nyabrang kali. Padha didhukung dening amfibi lan tank amfibi saka Resimen 92nd. Ing jam 16 sore, pasukan Soviet ngenggoni jembatan sing ambane 2,5-3 km. Ing wayah sore, para sappers wis mbangun rong kreteg lan rong puluh penyeberangan feri. Padha wiwit nransfer senjata abot liwat wong-wong mau. Ing pungkasan dina, jembatan dikuwasani ing bagean sing ambane 12 km lan jerone 6 km.

Ing tanggal 22 Juni, saka pinggir Lake Ladoga, kapal uap kali Titan, Khasan, Vesyegorsk, Shiman lan Gorlovka ditepungi menyang Svir. Ing geni mungsuh, padha ngliwati ranjau munggah kali menyang situs terobosan lan wiwit nransfer pasukan lan peralatan. Tanggal 22 Juni, Tentara kaping 7 terus nyerang. Komando Finlandia mundur pasukan menyang baris kapindho pertahanan, nolak karo rearguards kuwat, sing nggawe blockages lan mine dalan, lan nyebul munggah nyebrang. Divisi Rifle kaping 368, kanthi dhukungan saka Onega Flotilla, nyabrang Svir ing wilayah Voznesenye. Korps Rifle 99 mbebasake Podporozhye lan uga nyabrang kali. Ing pungkasan dina, Svir dipeksa kabeh dawa.

Markas mratelakake rasa ora puas karo perkembangan alon saka serangan saka Front Karelian, sanajan nduweni kaunggulan kaping papat saka mungsuh. Tentara 7 diwenehi tugas mbebasake Olonets paling ora tanggal 23-24 Juni lan njupuk Pitkyaranta sekitar 2-4 Juli. Sayap tengen tentara ana kanggo mbebasake Petrozavodsk sanalika bisa. Tentara kaping 32 mesthine kanggo mbebasake Medvezhyegorsk tanggal 23 Juni. Ing wektu sing padha, Markas Komando Tertinggi mutusake yen tugas utama wis ditanggulangi - ngarep mungsuh wis disusupi, klompok Finlandia wis diremehake dening transfer pasukan menyang wilayah Vyborg lan mundur, dadi 94th. korps senapan saka eselon kapindho tentara, sing ora melu operasi, ditugasake ing cadangan.



Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    17 2014 Juni
    Divisi Rifle kaping 98, 99, 100 diwenehi jeneng kehormatan "Svirsky". Sabanjure, divisi kaping 98 dadi divisi udhara lan dipasang ing kutha Bolgrad, wilayah Odessa. Sawisé ambruk Uni, iki ditarik menyang wilayah Ivanovo lan Kostroma.
    1. Komentar wis dibusak.
  2. +1
    17 2014 Juni
    Ing divisi udhara kasebut ing ndhuwur, lencana kehormatan Svir digunakake, aku ora ngerti saiki.
    1. 0
      17 2014 Juni
      Durung krungu lambang iki. Duwe link?
      1. +1
        17 2014 Juni
        Ora ana link, Svir kasebut ing obrolan karo sersan sing njabat ing divisi iki ing awal 80s. Obrolan dhewe dumadi ing wektu sing padha ing Surgut (padha kerja bareng), lan jeneng kasebut dieling-eling amarga dheweke dhewe tau manggon ing kutha Podporozhye ing kali. Svir.
      2. Komentar wis dibusak.
      3. Kisel
        +1
        18 2014 Juni
        Kutipan saka tommygun
        Durung krungu lambang iki. Duwe link?

        http://forum.faleristika.info/viewtopic.php?f=521&t=40522 - она?
  3. Komentar wis dibusak.
  4. +4
    17 2014 Juni
    Sampeyan maca artikel dening A. Samsonov lan bangga overwhelms sampeyan. Kepriye bapak lan simbah sinau nindakake operasi militer wektu iku. Aku kudu dadi kadet ing praktik ing pirang-pirang wilayah nalika perang taun 1944. Contone, ing Medvezhyegorsk, bedhil anti-pesawat Finlandia lan bedhil slamet nganti 1955 ing posisi. kancaku A.O. Shabalin kanggo kinerja teladan tugas landing bakal dianugerahi ing 1944 judhul Twice Pahlawan Uni Soviet. Kanggo ngelingi dheweke, aku tau nerbitake ing jurnal "Pemuda" crita "Nyamuk", lan "VO" artikel "Serangan Pertama". Kenangan rahayu kanggo para pahlawan kita. Bendera, elinga, prajurit Rusia ngerti carane perang lan ora nyisihake mungsuh. Aku duwe pakurmatan.
  5. 0
    17 2014 Juni
    Ya, ana wong ing Fatherland!
  6. Komentar wis dibusak.
  7. Kisel
    +1
    18 2014 Juni
    ORDER
    PANGLIMA UTAMA

    Tentara Jenderal Meretskov

    Pasukan saka Front Karelian, didhukung saka flank dening kapal saka armada militèr Ladoga, tindak ing serangan lor lan wétan Lodeynoye Pole, nyabrang Kali Svir ing ngarep kabeh saka Lake Onega kanggo Lake Ladoga, nyuwil liwat akeh banget. pertahanan mungsuh sing dikuwatake lan, maju sajrone telung dina pertempuran nyerang saka 20 nganti 30 kilometer, manggoni luwih saka 200 pamukiman, kalebu: Podporozhye, Svirstroy, Voznesenye, Mikhailovskaya, Megrozero, Pechnaya Selga, Berezhnaya, Mykentyeva.
    Ing perang nalika nyabrang Kali Svir lan nyabrang pertahanan mungsuh, pasukan Letnan Jenderal Krutikov, Letnan Jenderal Mironov, Mayor Jenderal Gnedpn, Mayor Jenderal Mikulsky, Mayor Jenderal Alekseev, Mayor Jenderal Leshchinin, Mayor Jenderal Absalyamov, Mayor Jenderal Sopenko , Laksamana Muda Cherokov, Kolonel M.o.s.k.a.l.ev ( am ), Kolonel Vindushev, Kolonel Blazhevich, Kolonel Kalinovsky, Kolonel Zapirich, Kapten Insinyur 1st Rank Gudimov, Letnan Kolonel Blak; gunner Letnan Jenderal Artileri Degtyarev, Mayor Jenderal Artileri Brezhnev, Mayor Jenderal Artileri Pavlov, Mayor Jenderal Artileri Voevodin; tanker Mayor Jenderal Pasukan Tank Schneider, Letnan Kolonel Terentyev, Mayor Torchilin, Mayor Yemelyanov, Mayor Krotov; pilot Letnan Jenderal Penerbangan Sokolov, Kolonel Minaev, Kolonel Kalugin, Kolonel Udonin, Kolonel Laryushkin lan sappers Letnan Jenderal Pasukan Teknik Khrenov, Mayor Jenderal Pasukan Teknik Ilyin, Letnan Kolonel Arshba.
    Ing pengetan kamenangan, tatanan lan unit sing mbedakake piyambak ing perang kudu diwenehi kanggo assignment saka jeneng "Svirsky" lan kanggo awarding pesenan.
    Dina iki, 24 Juni, jam 20:30, ibukutha Tanah Air kita, Moskow, atas jenenge Tanah Air, ngucapake salam marang para prajurit Front Karelian sing gagah berani, sing nyabrang Kali Svir lan ngrusak pertahanan mungsuh, kanthi rong puluh artileri. saka rong atus patlikur bedhil.
    Kanggo operasi militer sing apik, aku matur nuwun marang pasukan sing dipimpin sampeyan sing melu [ing perang] nalika nyabrang Kali Svir lan Terobosan pertahanan mungsuh.
    Kamulyan langgeng kanggo para pahlawan sing gugur ing perang kanggo kamardikan lan kamardikan Tanah Air!
    Pati kanggo penjajah Jerman-Finlandia!

    Panglima Agung
    Marsekal Uni Soviet I. STALIN

    24 Juni 1944 [No. 114]
  8. Kisel
    0
    18 2014 Juni
    http://gov.karelia.ru/Karelia/1748/21.html
    - Ngarep ing Svir: titik putih
    ... Kita ora tansah, nalika ngomong babagan iki, elinga populasi sipil ...
    - Wong tuwa ing wilayah kasebut kelingan manawa sawise deklarasi perang, kabeh barang penting ilang, lan rong minggu sabanjure, populasi, sing diwulang dening pengalaman pahit sipil lan kolektivisasi, wiwit ngethok ternak lan ngeduk kentang, kanggo nyedhiyakake stok. munggah. Umume petani nyoba ngindhari evakuasi kanthi cara apa wae. Aku mbaleni, wong kepengin urip ... - © Kantor editorial koran "Karelia", 1998-2003

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"