Arms saka Robert Hillberg. Bagean siji

20
Arms saka Robert Hillberg. Bagean siji


Para maos ingkang minulya! Kanthi artikel iki, aku miwiti seri publikasi ing gamandirancang dening desainer Amerika Robert Hillberg.





Gema Perang Dingin: Winchester Liberator (Liberator)

Sampel senjata, sing bakal dibahas ing rong publikasi pisanan, kalebu ing kategori "Senjata kanggo Underground". Konsep iki pisanan muncul nalika Perang Donya II: banjur ana perlu kanggo nyedhiyakake buruh lemah ing wilayah sing dikuwasani Nazi kanthi gaman sing prasaja lan murah sing bisa diprodhuksi kanthi cepet, murah lan akeh.

Salah sawijining conto sing paling misuwur saka "Senjata Bawah Tanah" yaiku "Sten" submachine gun. Iki diprodhuksi ing jumlah ageng ing wiwitan kanggo kabutuhan tentara, nanging sawise tentara Inggris nampa ing jumlah cekap, padha wiwit nyediakake partisans lan pejuang resistance saindhenging Eropah dikuwasani. Ora suwe, loro-lorone dadi yakin yen piranti primitif iki, diprodhuksi ing kahanan sing ekstrim, bisa mateni kaya senjata liyane ...

Area pengaruh - kabeh donya

Winchester Liberator (Liberator) - woh saka rekayasa pamikiran Robert Hillberg (Robert Hillberg). "Demokratisasi" iki dikembangaké ing dhuwur saka Perang Dingin kanggo lengen formasi pemberontak lan gerilya ing wilayah mungsuh saka populasi lokal pro-Amerika-minded.

Mbok menawa revolusi ing Kuba dadi impetus kanggo nggawe produk kasebut.
Sawise gagal operasi ing Teluk Babi, Amerika Serikat mutusake kanggo pindhah saka bentrokan mbukak karo mungsuh menyang perang gerilya, lan, mesthine, dadi perlu kanggo nyedhiyakake senjata marang agen. Ing kono Robert Hillberg teka karo bedhil Liberator.

Winchester Liberator: Papat tong minyak lan kabeh langit ing parrots ...

Meh kabeh perang gerilya melu populasi pribumi. Minangka aturan, wong-wong iki pancen ora kenal karo urusan militer lan ora duwe katrampilan senjata. Akibaté, senjata becik kanggo gerilya kudu prasaja lan dipercaya. Lan liyane Jahwéh, iku kudu duwe kemungkinan dhuwur kanggo mencet target ing dijupuk pisanan, malah ing tangan saka penembake unskilled. Shotgun meets kabeh syarat iki sampurna, lan designs ngajokaken dening Robert Hillberg nggawa kelas iki gegaman kanggo tingkat anyar pembangunan.

Desain senjata gerilya Hillberg adhedhasar sawetara syarat: saliyane syarat kemungkinan dhuwur kanggo nggayuh target lan asil sing bisa nyebabake, senjata kasebut kudu nduweni daya tembak sing cukup tanpa teknis rumit. Persyaratan kasebut mbaleni TK Perang Dunia II, sing ngasilake pangembangan lan produksi siji-shot gun Liberator FP-45, yaiku: nggawe gaman sing gampang digunakake, kompak lan murah.

Kaya 20 taun kepungkur, perlu maneh kanggo ngirim senjata ing mburi garis mungsuh kanthi jumlah sing mungsuh ora bakal duwe kesempatan kanggo mundur kanthi lengkap.

Ing wiwitan taun 1962, Robert Hillberg ngusulake konsep pisanan kanggo bedhil kanggo para pemberontak. Dheweke adhedhasar skema kasebut Ethan Allen (kotak lada), didesain ulang, lan dheweke entuk shotgun multi-laras sing bola-bali sing nduweni tingkat geni senapan semi-otomatis.

Boten kados skema pepperbox tradisional, pemblokiran tong minyak ora muter, kayata, contone, karo gun Gatling. Urutan tembak diwenehake amarga mekanisme perkusi sing dipatenake kanthi lokasi pemicu sing didhelikake. Wis wangun silinder lan diputer sak sumbu thanks kanggo bolongan dilatih ing. Ing cendhak, prinsip operasi pemicu katon kaya iki: nalika sampeyan menet pedal pemicu (tangan ora munggah kanggo nulis "pemicu"), pemicu cocked lan nggulung 90 derajat. Banjur kenek primer cartridge - asil ing dijupuk. Sawisé iku, banjur mundur (cocked), nggulung 90 derajat maneh, kenek primer maneh, lan liya-liyane. Ing tembung liyane, klompok mogok nggawe gerakan bola-bali, muter ngubengi tong minyak menyang kartrid sabanjure lan pricked primer.

Amarga kemungkinan dhuwur banget kanggo nyerang mungsuh kanthi bedhil ing jarak sing cendhak, senjata kasebut dijanjekake minangka senjata sing efektif banget. Desainer yakin manawa penembake sing ora duwe pengalaman kanthi pirang-pirang tembakan saka shotgun multi-barreled bakal bisa nyelehake mungsuh.

Kaping pisanan, Hillberg ngusulake senjata kanthi monoblok papat barel sing disusun kanthi bentuk berlian (vertikal ditambah rong barel tambahan ing sisih pinggir).



Draf rancangan saka Liberator (Mark I). Tanggal 1962. Aku iku katon luwih kaya Cut. Pay manungsa waé kanggo njaga pemicu massive lan ora kurang gedhe "pemicu". Ketoke, stapler iki disusun supaya petani sing ora siap bisa nembak tembakan sanajan salah nyekel. Paling kamungkinan, keturunan nyenyet uga dadi jinis sekring otomatis.


Yen aku nerjemahake teks kanthi bener, tong minyak kasebut kudu dibuwang dadi siji. Desain kalebu klip 4-cartridge kanggo loading cepet saka jinis speedloader lan mekanisme kanggo ejection simultaneous saka piring karo cartridges murub. Mekanisme ejeksi ditindakake kanthi mencet tuas nganggo driji.

Analisis awal nuduhake yen bedhil sing dirancang dening Robert Hillberg nduweni sawetara kaluwihan. Iki dirancang kanggo cartridges 20-gauge, lan dawa saben tong minyak ana 16,1 "(40,89 cm). Dhuwur sakabèhé saka gegaman mung 8 cm, kang digawe iku relatif kompak lan gampang kanggo nindakake lan transportasi, lan uga wis gampang maneuver karo ing spasi nyenyet. Boboté mung 4 kilogram (1,8 kg), nanging desainé cukup kuwat kanggo nangani beban impact dhuwur ing sawetara suhu lan iklim.



Draf rancangan saka Liberator (Mark I). Tanggal 1963.
Nambahake genggeman taktis lan ngganti wujud moncong.


Nalika Hillberg ngrampungake gambar desaine, dheweke pindhah menyang kampanye Winchester lan menehi kreasi. Padha sarujuk sing gegaman pantes manungsa waé, nanging njaluk wektu sethitik kanggo sinau proposal.

Insinyur Winchester nemokake yen nggunakake teknologi casting paling anyar lan nggawe owah-owahan cilik ing desain, biaya saben unit bakal fluktuasi ing $ 20 (ing rega ing taun 1960-an).

Bersenjata karo asil riset, wakil saka kampanye Winchester ngusulake konsep Hillberg kanggo Departemen Pertahanan. Proposal kasebut banjur didhukung dening DARPA (Badan Proyek Riset Lanjutan Pertahanan AS), sing mutusake manawa senjata iki duweni potensi gedhe, utamane ing Asia Tenggara, ing ngendi Amerika Serikat melu konflik liyane.

Sawise nampa dhukungan saka DARPA, wong lanang saka Winchester mutusake kanggo ngembangake proyek kasebut lan menehi jeneng kerja Liberator (Liberator) kanggo ngurmati pistol kanthi jeneng sing padha, sing diprodhuksi dening General Motors ing pertengahan 40-an (ndeleng ndhuwur). ). Terusake tradisi, supaya bisa ngomong.

Ing wiwitan produksi shotgun Liberator (Mark I), masalah ditemokake karo klip kanggo loading cepet (speedloader), amarga ora nindakake fungsine: cartridges karo klip ora pengin dilebokake ing tong minyak. pisanan, lan wangun klip cukup angel kanggo Pabrik.



Liberator (Mark I) digawe ing taun 1964. Dipamerake ing Museum Senjata Api Cody


Liberator Mark II

Ing versi pungkasan saka Liberator (Mark II), klip cepet-loading ditinggalake kanthi cara tradisional: kanthi manual, siji babak. Iki nyederhanakake proses produksi. Kajaba iku, kanggo mecah trunks luwih trep, diputusake kanggo ngganti lokasi sing luwih rasional. Akibaté, ing versi Liberator II, tong minyak wis ana ing horisontal lan pasangan, lan sumbu lan engsel tong minyak digawe luwih massive lan luwih gampang kanggo Pabrik. Skema iki ndadekake bisa nyebarake beban saka tembakan ing area maksimal. Thanks kanggo iki, kekuatan operasional dhuwur saka bedhil wis ngrambah, kang njamin anané saka pamblokiran saka tong minyak. Kanggo ndandani 2 halves saka gegaman ing negara ditutup, nduwèni tutup T-shaped primitif digunakake. Punika ngandika meh podo kunci lawas apik diselang saka revolvers break-pigura ing pungkasan 19. lan awal 20. abad.


Liberator Mark II ing posisi ditutup: T-bar wis draped liwat setengah mburi gun lan secures tong minyak.




Kanggo break tong minyak ing Liberator Mark II, narik munggah ing T-bar lan Déwan tong minyak bakal "break" ing setengah.


Kanggo komponen utama lan mekanisme kanggo shotgun Liberator Mark II, Robert Hillberg nampa nomer paten US 3260009 A. Paten iki ditanggepi ing Desember 23, 1964 kanggo "Multi-barrel Firearm karo rotatable lan reciprocable palu". Fotokopi gambar saka paten dikirim ing ngisor iki.







Asil punika desain eminently prasaja lan dipercaya sing ndadekake Liberator gegaman karo firepower prayoga.

Supaya kanggo nambah sawetara saka geni efektif lan lethality, kaliber gegaman wis tambah kanggo 16, kang diijini nggunakake Winchester Mark 5 collars dijupuk, dikembangaké kanggo tentara, ing Liberator. Bentenipun mung ing bobot saka cangkang dijupuk: 28 g kanggo 16-gauge lan 24 g kanggo 20-gauge karo basa padha 16 mm.



Collared Winchester Mark 5 cartridges.


Panggunaan amunisi 16-gauge standar sing diiseni buckshot ngidini Liberator bisa kanthi gampang mencet tokoh pectoral nganti 30 yard (27,43 meter). Rata-rata, kemungkinan tekan target paling ora telung tembakan kanthi limang tembakan.

Magnesium iki digunakake digunakake kanggo ngurangi bobot nalika casting bagean kanggo Liberator (Mark II). Kabeh permukaan bedhil ditutupi cat epoksi. Kanggo nambah stabilitas gegaman nalika ngarahake, dipindhah kabel Pundhak liyane dikembangaké.

Kanggo nyuda panyebaran tembakan nalika dipecat, tong minyak Mark II sing dimodifikasi duwe titik keselak, sing miturut sebutan internasional diklasifikasikake minangka Keselak Penuh (keselak lengkap). Amarga iki, akurasi perang kanthi nomer fraksi medium lan cilik kudu tekan 60-70%. Indikator perang karo tembakan gedhe lan buckshot ora stabil, nanging bisa ditembak nganggo kartrid khusus kanthi peluru bunder.

Dawane saben laras 13,5 inci (34,29 cm), gunggunge senjata 18 inci (45,72 cm), lan bebarengan karo bokong bobote 3,44 kg.

Ing pertengahan 1963, kampanye Winchester wiwit nawakake Liberator Mark II menyang macem-macem lembaga penegak hukum. Tentara lan polisi padha kesengsem karo kesederhanaan desain Liberator lan daya tembake. Sawise reaksi kasebut saka pasukan keamanan, Hillberg lan wakil saka kampanye Winchester mbadek masa depan sing cerah kanggo Liberator: amarga amarga kaluwihan, dheweke duwe kesempatan kanggo nggunakake luwih akeh saliyane "gun gerilya".

Nanging, sajrone tes tentara, kekurangan Liberator wiwit katon. Senadyan ngaso Pundhak menehi stabilitas kanggo gegaman, akurasi nandhang amarga lelungan dawa lan nyenyet saka pedal pemicu, uga wangun, kang dirancang kanggo squeezed dening 4 driji ing wektu sing padha.
Given kasunyatan sing Liberator murub poto-cocking, ora ana pitakonan saka akurasi sembarang nalika diperlokaké ing jarak medium. Ternyata solusi sing dianggep sukses kanggo pemberontak petani, ora cocok kanggo prajurit sing dilatih.

Liberator Mark III

Ora pengin kelangan pelanggan gedhe nalika ngadhepi tentara lan polisi, diputusake nggawa Liberator menyang tingkat sing bisa ditampa. Mangkono Liberator Mark III lair.

Generasi katelu saka Liberator nampa mekanisme pemicu sing beda: kanthi pemicu tipe revolver sing mbukak lan pemicu tradisional kanthi pemicu sing luwih cendhek, luwih alus lan alus. Urutan tembak diwenehake amarga mekanisme cam, sing ngganti posisi drummer lan njamin tembakan saka saben tong minyak.

Insinyur kampanye Winchester, sing ing wektu iku mung tanggung jawab kanggo proyek kasebut, mutusake kanggo nggawe owah-owahan ing desain blok tong minyak lan teknologi kanggo nggawe, amarga ana kesulitan ing produksi ing wangun siji. bagean.

Kanggo nyederhanakake produksi, diputusake kanggo ngganti casting simultaneous Komplek saka pemblokiran tong minyak karo 4 tabung baja kapisah sing bakal ditempelake ing breech, lan piring logam persegi dowo bakal nyambungake tong minyak ing moncong. Kunci diganti kanggo ndandani 2 halves saka gegaman ing posisi ditutup, lan kanggo mbukak (bejat), gendéra-jinis tuas dipasang ing loro-lorone.





Liberator Mark III: tampilan umum.


Kanggo narik kawigaten luwih, Mark III diowahi dadi kartrid 12-gauge standar (bobot cangkang dijupuk 32 g, karo 28 g kanggo 16-gauge). Dawane sakabèhé Mark III tambah 1/2 inci (16 mm) lan bobote 7 kilogram (3,17 kg).



Liberator Mark III ing posisi ditutup.




Supaya kanggo break tong minyak saka Liberator Mark III, push flag "adoh saka sampeyan" karo jempol, lan tong minyak bakal "miring".


Revolver-jinis pemicu ketemu pangarepan: mekanisme diaktifake metu dadi awet lan dipercaya, lan saliyane iku pindho tumindak. Akibaté, akurasi pertempuran wis apik. Sajrone tembak kasebut, ditemtokake manawa proyektil buckshot (36 potongan) ditembakake saka Liberator generasi kaping 3 target target ing jarak nganti 60 meter.



Jinis amunisi kanggo Liberator Mark III




Kompak... Enteng... Gampil dinggo... Mateni!




TTX Liberator Mark III


Sayange, pesenan saka militer, sing dikarepake banget ing kampanye Winchester, ora dituruti. Ya, lan uga ora bisa "nyurung" dheweke menyang pasar polisi.

Winchester Liberator ora mung nyoba kanggo nggawe shotgun papat-barreled. Punika conto liyane:



Ana uga nyoba kanggo nggawe soko multi-nggumunke khusus kanggo wayang. Senjata sing ora ana (peraga), khusus digawe kanggo adaptasi film sabanjure komik kanthi tema "Avenger".



Bingkai saka film The Avenger / The Spirit 2008
Octopus (Samuel L. Jackson) karo pasangan Quad shotguns.


Ana uga oddities gadhah shotguns multi-laras.



Interpretasi liyane babagan topik "Impen tukang ledeng", wektu iki saka Cekoslowakia. Pengarang ora dingerteni.


Diterusake. Nyiapake materi publikasi babagan Colt Defender (Defender)

Sumber informasi:
http://www.guntech.com
http://www.militaryphotos.net
http://books.google.com
http://www.thefirearmblog.com
http://xavierthoughts.blogspot.com
http://getwar.ru
http://www.guns.yfa1.ru
http://forum.terraanalytica.ru
http://en.wikipedia.org
http://topwar.ru
http://www.tempgun.ru
http://www.peashooter85.com
http://baron-engel.deviantart.com
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

20 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    23 Juni 2014 10:03
    Matur nuwun kanggo kerja keras. Bubar, bahan kasebut arang banget katon, sing sayang banget. Interesting lan informatif.
    1. +5
      23 Juni 2014 11:28
      Kutipan saka SPLV
      Matur nuwun kanggo kerja keras. Bubar, bahan kasebut arang banget katon, sing sayang banget.

      hi
      Matur suwun
      Lan materi kuwi wiwit katon arang, ketoke amarga iku luwih menarik kanggo ngrembug acara politik.
      Pay manungsa waé kanggo carane akeh komentar artikel lan carane akeh kanggo materi "Diskusi saka simbol anyar saka Tentara Rusia"
    2. +2
      23 Juni 2014 15:20
      Aku durung krungu babagan "pembebas" kaya ngono ...
      Mung sing "ing wangun pistol" - sing stamping isih padha. Iki jelas luwih apik lan luwih larang tinimbang sing dimaksudaké kanggo "serangan siji-wektu ing mungsuh ing jarak cedhak kanggo ngrebut gegaman."
      ps Sadurunge, negara kasebar senjata kanggo "pemberontak" saka pesawat, lan saiki padha menehi dhuwit kanggo individu kaya Albats lan Venediktov, intine padha!
  2. avt
    0
    23 Juni 2014 10:15
    Artikel +, nanging trunk ora kesengsem, piye wae saka sudut pandang praktis, pendekatan sinematik banget. Inggih, kok omelan tombol akordion karo papat barel, nalika opsi kanggo reloading dipercaya lan cepet, malah shotguns, wis rampung?
    1. +3
      23 Juni 2014 10:24
      pitakonan saka gamblang lan cheapness saka produksi lan pangopènan.
      malah inersia semi-otomatis luwih angel, ora kanggo sebutno stopkontak gas liyane capricious.

      Aku mung disenengi idea. nanging njaba. Liberator 2 katon luwih futuristik.
      1. +4
        23 Juni 2014 11:41
        Kutipan saka Bigfoot_Sev
        Artikel +, nanging trunk ora kesengsem,

        Matur suwun!
        Kutipan saka Bigfoot_Sev
        Liberator 2 katon luwih futuristik.

        Ing artikel sabanjure sampeyan ora bakal weruh iki nglirik
    2. 0
      23 Juni 2014 19:26
      Dadi saka ngendi sikil "Tawon" tuwuh.
  3. +3
    23 Juni 2014 11:28
    60 meter karo buckshot ora ala kanggo nglereni malah karo keselak lengkap Lan pitakonan saka kerumitan luwih gampang, mung mbah Liberator karo extractor tongkat.
  4. 0
    23 Juni 2014 12:01
    Apa iki ora bisa digunakake ing pasar sipil? Iku misale jek sing ing negara, bedhil karo bokong lempitan ngirim ora luwih saka 4 biaya. Mbokmenawa ora hit mangsa, nanging panjaluk mbokmenawa bakal. Bokong lipat, prasaja kaya bata - kanggo saben petugas pemadam kebakaran, kanggo paranoid paling ...
    1. +1
      23 Juni 2014 12:22
      Kutipan saka luiswoo
      Apa iki ora bisa digunakake ing pasar sipil?

      Aku ora nemokake informasi babagan versi sipil, lan dheweke dianggep minangka "partisan".
      Senapan saka artikel ing ngisor iki uga ora diprodhuksi:
      pemasar wis nemtokake yen dikarepake bakal minimal lan bathi saka dodolan ora bakal nutupi biaya miwiti produksi.
      Ing wektu iku, krisis ekonomi uga rame ...
  5. 0
    23 Juni 2014 12:32
    Kanggo nglindhungi omah saka sembarang chantrap ora ala. Jenis karismatik (ora Spas 12, mesthi), "kelangan". Shuganut bisa kanthi tampilan 4 batang. Inggih, minangka peraga ing film, utamané post-apokaliptik. Partisan karo shotgun marang rifled piye wae ora apik banget. Yen mung wong sipil ditembak. Matur nuwun kanggo artikel!
  6. +2
    23 Juni 2014 13:24
    Matur nuwun, artikel sing menarik. Looking forward kanggo nerusake ... hi
  7. +1
    23 Juni 2014 15:57
    Kita duwe TP-82 (SONAZ) skala cilik nanging praktis. Lan iki kabeh perversions kaya tank M3 Lee, kang Jerman, dijupuk ing perang, ora ngerti apa ngguyu utawa nangis.
    1. +2
      23 Juni 2014 23:58
      Kutipan saka flSergius
      Kita duwe TP-82 (SONAZ) skala cilik nanging praktis.

      TP-82 luwih serbaguna: minangka kompleks kanggo kaslametan.
      Lan Liberator duweni plus:
      rega biaya 20 dolar, wiwit desain ngijini sampeyan kanggo rivet karo puluhan ewu mung sawetara dina.
  8. 0
    23 Juni 2014 22:17
    A shotgun apik kanggo pertempuran cedhak, sampeyan bisa defend utawa ngrampog, gumantung ing tangan kang Liberator iki. Menapa malih, papat biaya, iki ora shotgun mburu, nanging loro kabèh.
  9. 0
    24 Juni 2014 16:13
    Aku ketemu wunderwaffle kuwi ing game Metro, lan bab iku kelangan, sanajan pisanan sampeyan ora bakal ngerti ing wilayah ngendi kanggo nggunakake, kaya polisi, kangelan reloading, kaya tentara, bedhil mung digunakake. kanggo ngalahake metu lawang, kaya sipil, nanging ing ngarep lan 2 trunks cukup, kasus nggunakake bisa, minangka gegaman kaslametané kanggo astronot sing, nanging ora ana laras rifled.
  10. 0
    24 Juni 2014 22:10
    Kanggo penulis +, kanggo karya rampung. Sampel kasebut menarik amarga gampang digawe lan biaya minimal. Operasi lengkap kanthi trunks kasebut mesthi ora bisa ditindakake, nanging serangan gerilya saka ambushes, miturut pendapatku, cukup :).
  11. 0
    25 Juni 2014 22:24
    Penulis minangka plus lan akeh matur nuwun. Aku malah kepéngin artikel militèr-teknis normal.
  12. 0
    28 Juni 2014 23:51
    Apa ana informasi babagan panggunaan prodigy iki kanggo tujuan sing dituju, yaiku, mbuwang saka pesawat ing habitat gerilyawan pro-Amerika?
  13. 0
    30 Oktober 2014 14:36
    artikel informatif. matur nuwun kanggo penulis.
  14. 0
    8 Oktober 2016 09:07
    A artikel kelangan, ing umum bab apik ... prasaja lan nyebabake, Hilberg ora ilang, iku kanggo partisans.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"