Galur virus influenza sing paling mbebayani wis digawe ing Amerika Serikat

27
Ilmuwan sing kerja ing Universitas Wisconsin, dumunung ing Madison (AS) lan sing sadurunge nggawe ulang virus "flu Spanyol" sing misuwur ing laboratorium, nggawe galur influenza anyar. Wektu iki, dheweke ngowahi galur virus influenza H1N1 sing misuwur (flu babi). Ilmuwan isih mbantah babagan jumlah tiwas saka virus iki. Nanging, yen kita nganggep ramalan para ahli sing paling pesimis, mula nganti 2009 ewu wong bisa dadi korban pandemi flu babi ing taun 2010-500 ing saindenging jagad. Bab kasebut yaiku virus influenza H1N1 mateni wong kanthi komplikasi, sing bisa mengaruhi macem-macem organ awak manungsa. Contone, peneliti nemokake manawa proporsi pati sing signifikan saka virus iki amarga penyakit kardiovaskular, sing ora digatekake ing wiwitan.

Kasunyatan bilih profesor virologi Yoshihiro Kawaoka kasil nyipta galur virus influenza H1N1 2009 kacarita ing koran Inggris Daily Mail ing awal Juli. Kanthi nggawe galur virus anyar, Kawaoka ngarep-arep ngembangake vaksin flu, nanging nggawe virus anyar sing saiki tahan kanggo kekebalan manungsa. Yoshihiro Kawaoka nyoba ngembangake galur sing wis ana sadurunge pandemi sing misuwur ing taun 2009-2010 kanggo ndeleng kanthi praktis kepiye virus kasebut wis owah sajrone 4 taun kepungkur.

Akibaté, aktivitas ngelmu profesor iki akeh dikritik dening sawetara ilmuwan. Miturut wong-wong mau, yen galur virus anyar bisa metu saka laboratorium, bakal dadi ancaman serius kanggo kabeh manungsa. "Kawaoka ngowahi virus influenza, supaya manungsa ora duwe daya yen galur iki metu saka tembok laboratorium. Kabeh sing ditindakake profesor sadurunge wis mbebayani banget, nanging karya kasebut ngluwihi sing sadurunge babagan kegilaan, "salah sawijining ilmuwan marang wartawan Inggris kanthi anonim. Kita bisa setuju karo iki, amarga galur anyar virus kasebut tahan kanggo kekebalan manungsa, lan ora ana vaksin sing nglawan.

Galur virus influenza sing paling mbebayani wis digawe ing Amerika Serikat

Sabanjure, karyawan Universitas Wisconsin ujar manawa meh ora ana risiko pangembangan acara kasebut, lan pakaryan sing ditindakake dening Profesor Yoshihiro Kawaoka utamane ngarahake ngembangake vaksin flu anyar. Ing wektu sing padha, profesor virologi dhewe ngerteni kasunyatan manawa ana risiko ing riset apa wae. Nanging, tim dheweke nyoba nyuda dampak saka masalah potensial karo proyek kasebut. Saiki, ora ana ancaman kanggo manungsa, riset sing ditindakake dening Kawaoki wis rampung, lan asil lan kesimpulane wis diterbitake ing jurnal ilmiah.

Wigati dicathet yen sadurunge Kawaoka kerja karo virus influenza sing luwih kondhang. Kita ngomong babagan "Spaniard" sing misuwur, sing ora ana sing raged ing donya sawise pungkasan Perang Donya I, nanging isih "dirungokake". Pandemi virus iki ing wiwitan abad kaping 50 nyebabake antarane 100 nganti XNUMX yuta tiwas ing saindenging jagad. Ing wektu sing padha, kanggo nggawe galur virus sing padha karo "flu Spanyol", ilmuwan nggunakake sawetara fragmen galur flu burung, laporan The Guardian. Virus kasebut lair amarga genetika mbalikke. Iki digawe adhedhasar virus sing nyebar ing antarane manuk saiki, lan diwenehi kemampuan kanggo ditularake kanthi tetesan udhara.

Ing artikel sing diterbitake dening Yoshihiro Kawaoka ing jurnal khusus Cell Host and Microbe, dheweke nggambarake proses nggawe virus. Artikel kasebut ujar manawa dheweke lan tim nganalisa gen saka sawetara galur sing meh padha karo "Spanyol". Virus kasebut digabungake sacara artifisial dadi siji anyar kanthi cara para ilmuwan bisa ngembangake patogen sing mung beda 3% saka virus 1918 sing misuwur.


Para panaliti ujar manawa pakaryane penting banget kanggo ngevaluasi risiko penyakit unggas kanggo manungsa saiki. Kaya virus flu babi sing anyar, akeh ilmuwan sing nentang pangembangan kasebut lan njaluk eksperimen rampung. Mantan presiden Royal Society, lan minangka penasihat ilmiah utama kanggo pamrentah Inggris, Sir Robert May, sing minangka salah sawijining ahli epidemiologi sing paling dihormati ing planet iki, sadurunge ujar manawa riset Kawaoka mbebayani banget.

"Aku kuwatir manawa panaliten kasebut mung nuduhake tren pangembangan virus anyar tanpa alasan kesehatan umum sing serius. Pakaryan kasebut mbebayani sanajan ditindakake ing laboratorium sing paling aman. Ilmuwan ora bisa nggawe risiko kasebut dhewe tanpa bukti sing yakin manawa karyane bakal nylametake manungsa. Ora ana bukti ing artikel kasebut, "ujare Mark Lipsich, profesor epidemiologi ing Harvard School of Public Health. Dheweke yakin banget yen kelalaian sing ditindakake ing studi kasebut bisa nyebabake pandemik bencana kanggo manungsa. Ing wektu sing padha, Kawaoka dhewe ujar manawa riset kasebut wis entuk manfaat nyata, amarga yen sadurunge ana rembugan babagan perlu kanggo nglumpukake vaksin H5N1 (flu burung), saiki masalah iki bisa dianggep rampung ditutup.

Virus influenza saiki nyebar kanthi bebas ing populasi manuk liar, umume virus kasebut ora ditularake menyang makhluk liya, kalebu manungsa. Nanging, virus bisa uga mutasi, mbentuk wujud sing mbebayani kanggo manungsa. Contone, wiwit taun 2003, paling ora ana 5 wong sing tiwas amarga galur flu burung H1N386 ing saindenging jagad, miturut data resmi WHO. Ana asumsi sing misuwur "Spaniard" ing 1918 teka kanggo wong sabenere saka manuk.


Pandemi flu Spanyol suwene 18 wulan. Ing taun 1918-1919, iki nyebabake pati 3% nganti 5% saka populasi planet kita. Miturut macem-macem prakiraan, saka 50 nganti 100 yuta wong sing tiwas amarga virus influenza iki, lan jumlah sing kena infeksi tekan kira-kira 550 yuta wong, sing meh sapratelo saka populasi donya nalika iku. Penyakit kasebut diwujudake kanthi bentuk radhang paru-paru, kulit kebiruan lan batuk getih. Pandemi influenza pungkasan ing taun 2009 disebabake virus saka klompok mikroorganisme sing padha.

Sumber informasi:
http://ria.ru/science/20140702/1014401372.html
http://mir24.tv/news/Science/10696023
http://www.gazeta.ru/health/2013/11/27_a_5772409.shtml
http://gearmix.ru/archives/12866
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

27 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    10 Juli 2014 09:24
    Wong-wong kuwi wis duwe panggonan ing NERAKA! wassat
  2. +8
    10 Juli 2014 09:46
    Aku rumangsa Amerika wis siyap mateni wong ing saindenging jagad.
    1. 0
      10 Juli 2014 12:29
      padha kakbe wis suwé searing wong, kabeh negara. Keturunan pemotong suku India sing pantes
  3. +5
    10 Juli 2014 09:47
    Perusahaan Payung.
  4. 0
    10 Juli 2014 09:49
    Dheweke ora bakal tenang ...
    Ing paling padha teka munggah karo soko lara, lan ora mung obatan kanggo Rajapati.
  5. +1
    10 Juli 2014 09:50
    Ana sing mbiayai tanpa nyadari yen ora ana sing bisa disimpen.
    Iki senjata karusakan kadonyan.
    1. 0
      11 Juli 2014 02:09
      Perwujudan saka skenario film Hungaria lawas "Singa wis siyap mlumpat" katon.
      Nanging rampung kanthi seneng, lan ing kasus iki, bawana bisa mati ....
      Lan ana sing golek senjata kimia ing negara liya ... Timah!
  6. +5
    10 Juli 2014 09:55
    Ing taun 2000-an, ana wabah Ebola, banjur aku kelingan ing TV siji profesor saka Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia ngandhakake yen virus kasebut asale saka AS. Miturut cara, Amerika Serikat bakal adol sawetara obat kanggo infeksi iki menyang WHO, lan Federasi Rusia ujar manawa dheweke nemokake obat sing luwih apik lan siap nyedhiyakake gratis. Lan piye wae, bebarengan, kabeh ambruk. Sadurunge, aku nonton saluran TV "The X-Files", ing ngendi virus kasebut dibuwang menyang pakunjaran kanggo mriksa cara kerjane ing kahanan alam. Banjur aku panginten iku Fantastic. Banjur ana maneh "bocor ora sengaja" saka macem-macem laboratorium ing AS lan Inggris: kewan sing lara bisa lolos, utawa ana sing bocor liwat saluran pembuangan.
    1. +1
      10 Juli 2014 17:34
      Bener. AS wis ngembangake vaksin Ebola.
      Lan yen ana wabah ing kana, dheweke lara
      kasil waras. Mangkono uga kudu ditindakake.
      Aja ngenteni nganti gludhug nyerang - wis kasep, nanging nyiapake luwih dhisik.
    2. +1
      11 Juli 2014 07:44
      Ebola tansah ana ing Afrika. Menapa malih, apa sing menarik, amarga teka saka ngendi wae, supaya sawise sawetara wektu, sawise ngumpulake "panen getih", iku ninggalake. Lan iki wis kedadeyan luwih saka sepisan. Ing sawetoro wektu, nganti wong pribumi mandheg mangan kethek, lan dheweke ora nate mandheg, ing sawetara panggonan umume mangan kaya ngono, dheweke bakal ngimpi ing wayah wengi - dheweke bakal ngrangkul "kondraty", mula kanthi periodik bakal narik infeksi kasebut saka wana. Lan ora mung Ebola. Ana hemorrhagic lan mung mriyang, sawetara jeneng kaya lendhut. tingkat infèksi lan mortalitas sing beda-beda. Wilayah endemik, sampeyan ngerti. Ya, kasunyatan manawa kanthi pangembangan komunikasi kabeh wiwit nyebar, nganti saiki, alhamdulillah, mung ing bawana Afrika, mula apa sing nggumunake? Bakal luwih elek yen dheweke nyeret sampeyan menyang jagad "putih"! Lan apa sing bakal digawa cepet utawa mengko, aja menyang "mbah"! Nalika iku kita kabeh mlumpat. Aku ngomong yen aku ngerti amarga aku weruh. Ora gampang nggawa aku mrana. Alhamdulillah, dheweke slamet. Luwih saka 20 taun wis liwati.
      1. +1
        11 Juli 2014 14:10
        Apa Ebola tansah ana? Mbok. Minangka AIDS. Iki dibukak ing taun 1976, nanging mesthine wis ana sadurunge.
  7. +1
    10 Juli 2014 10:18
    Yen sampeyan ora nggawe maneh virus, mula ora bisa ditindakake
    lan vaksin marang iku.
    Nalika salah siji saka atusan varian virus flu sing swirl
    terus-terusan ing werni kita, alamiah mutates
    ing arah "flu Spanyol", vaksin marang iku wis siap.
    Wong sing duwe pendidikan sing ora ngerti babagan iki.
    Lan gagasan nggunakake virus flu minangka senjata ora masuk akal, amarga
    gampang ditoleransi, contone, dening manuk migran, nyamuk.
    Penyebarane ora bisa dikontrol.
    1. +2
      10 Juli 2014 10:50
      Kutipan saka: voyaka uh
      manuk migran, nyamuk
      - Apa dheweke bisa nindakake penerbangan transatlantik? Mungkin aku ora kejawab babagan biologi ...
      1. +2
        10 Juli 2014 11:35
        pesawat karo kontaner bisa nggawe penerbangan. Sampeyan mbokmenawa ngerti yen sawetara manuk migran sing manggon karo kita nglampahi mangsa ing Afrika
    2. +1
      11 Juli 2014 14:14
      Hmm, "nggawe" lan "nggawe" iku rada beda. Ya, lan iku gampang banget kanggo muter kakehan, ing pangertèn saka bocor, nanging ora bisa rampung, ilmu kudu berkembang.
      Ngomong-ngomong, apa babagan flu pancen ora masuk akal. Elinga carane gampang "flu manuk" mlumpat metu saka Asia lan kasebar ing saindhenging donya?
  8. 0
    10 Juli 2014 11:50
    Ya, Amerika Serikat ora nyisakke dhuwit kanggo produksi senjata pemusnah massal. Aku kepengin weruh yen laboratorium kasebut, sing aman kanggo wong, ora ana ing Georgia, ing jejere Federasi Rusia ???
    1. 0
      10 Juli 2014 12:43
      kabeh bisa kabeh bisa dadi laboratorium aman padha elves cahya kaya ana ing dill
  9. +1
    10 Juli 2014 20:27
    Rusia bisa mungkasi kabeh pesta seks iki kanthi balapan senjata kanthi cara sing gampang, nggawe "muatan mega nuklir utawa biaya mega" sing didhelikake ing wilayahe lan, yen ana serangan ing wangun apa wae, ora bisa manggon ing bumi. iku ora manungsa, muni medeni, nanging super èfèktif lan kanggo akèh abad malah pikirane nyerang kita bakal repulse lan nglampahi dhuwit kanggo kesejahteraan warga biasa, tortured kanggo abad, lan nggawe urip wong Rusia luwih apik.
    1. Vvlad23
      -1
      10 Juli 2014 20:35
      Maksudmu bunuh diri insidental. Apa gunane! Banjur apa. Kepiye planet bakal urip? Aku tansah gumun karo pikirane kaya ngono. Wong, kita mung tamu ing bal iki. Lan sampeyan uga dadi babi ing pesta?
      1. +1
        10 Juli 2014 21:09
        Banjur apa. Kepiye planet bakal urip? Aku tansah gumun karo pikirane kaya ngono. Wong, kita mung tamu ing bal iki. Lan sampeyan uga dadi babi ing pesta?

        Ana sing dadi tamu, lan ana sing duwe omah. Yen sing duwe omah dibasmi supaya bisa urip kanthi bebas ing omahe, mula sing duwe omah duwe rong cara (kajaba, mesthine, ora bisa ngalahake lan ngusir sing nyerang): 1) kanthi taat. nyirnakake lan mbebasake ruang urip; 2) ngobong omah bebarengan karo sampeyan lan agresor.
    2. +1
      10 Juli 2014 23:52
      Ngomong-ngomong, kanca lan mitra sumpah kita, nalika ngerti babagan biaya mega, oh carane dheweke bakal nglindhungi kita, mula bakal nyebul partikel bledug lan sampeyan bisa lali babagan sanksi.
  10. 0
    10 Juli 2014 21:35
    KITA kudu ngirim hadiah kaya ngono! bajingan!
  11. 0
    10 Juli 2014 23:47
    Kemajuan ora bisa diendheg ... lan sayang yen "kemajuan" iki nyebabake mati peradaban kita ... Siji panglipur yaiku yen "peradaban" iki ngrusak awake dhewe, mula uga bakal mlebu ... lan ora. hak nyebut bedlam iki PERADABAN ... Yen masyarakat ora bisa nglindhungi dhewe saka herostrats, banjur masyarakat kuwi ora kudu ana ...
  12. 0
    11 Juli 2014 07:46
    Kutipan saka Knizhnik
    Ing taun 2000-an, ana wabah Ebola, banjur aku kelingan ing TV siji profesor saka Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia ngandhakake yen virus kasebut asale saka AS. Miturut cara, Amerika Serikat bakal adol sawetara obat kanggo infeksi iki menyang WHO, lan Federasi Rusia ujar manawa dheweke nemokake obat sing luwih apik lan siap nyedhiyakake gratis. Lan piye wae, bebarengan, kabeh ambruk. Sadurunge, aku nonton saluran TV "The X-Files", ing ngendi virus kasebut dibuwang menyang pakunjaran kanggo mriksa cara kerjane ing kahanan alam. Banjur aku panginten iku Fantastic. Banjur ana maneh "bocor ora sengaja" saka macem-macem laboratorium ing AS lan Inggris: kewan sing lara bisa lolos, utawa ana sing bocor liwat saluran pembuangan.

    -------------------------------------------------- ----
    Ebola tansah ana ing Afrika. Menapa malih, apa sing menarik, amarga teka saka ngendi wae, supaya sawise sawetara wektu, sawise ngumpulake "panen getih", iku ninggalake. Lan iki wis kedadeyan luwih saka sepisan. Ing sawetoro wektu, nganti wong pribumi mandheg mangan kethek, lan dheweke ora nate mandheg, ing sawetara panggonan umume mangan kaya ngono, dheweke bakal ngimpi ing wayah wengi - dheweke bakal ngrangkul "kondraty", mula kanthi periodik bakal narik infeksi kasebut saka wana. Lan ora mung Ebola. Ana hemorrhagic lan mung mriyang, sawetara jeneng kaya lendhut. tingkat infèksi lan mortalitas sing beda-beda. Wilayah endemik, sampeyan ngerti. Ya, kasunyatan manawa kanthi pangembangan komunikasi kabeh wiwit nyebar, nganti saiki, alhamdulillah, mung ing bawana Afrika, mula apa sing nggumunake? Bakal luwih elek yen dheweke nyeret sampeyan menyang jagad "putih"! Lan apa sing bakal digawa cepet utawa mengko, aja menyang "mbah"! Nalika iku kita kabeh mlumpat. Aku ngomong yen aku ngerti amarga aku weruh. Ora gampang nggawa aku mrana. Alhamdulillah, dheweke slamet. Luwih saka 20 taun wis liwati.
  13. +1
    11 Juli 2014 07:48
    Kir RU Wingi, 15:09 anyar
    Miturut cara, film sing menarik, nanging Prancis wis ngumbah tangane, utawa wong sing pinter wis mutusake kanggo nyalahake kabeh wong demokrat? nanging iki ....... luwih penting tinimbang liyane. Ora ana sing bisa utawa ora pengin nuduhake pusat-pusat kedadeyan utami. Lan bener dheweke nulis iki ing komentar kanggo; Dyatlov Pass; maneh padha;mistis; 3-5% sing slamet, (aku mbaleni) mung udakara 10% saka populasi donya sing ora kena infeksi HIV, iki amarga awak protein, bisa uga ing kene? Miturut cara, sawise maca Dear Kruglov, lan sawise kabeh, kanggo epidemi liyane ana gambar sing padha, kadhangkala luwih menarik - sawetara wong pribumi, utawa wong sing wis suwe manggon ing wilayah kasebut Ora kena pengaruh utawa lemah.
    rentan kanggo penyakit abot sing mow mudhun anyar, Mungkin iku wis soko padha kene?
    -------------------------------------------------- ---------------


    Dear Kir!
    Wong-wong lokal, yen duwe kekebalan, mula luwih akeh babagan disentri, E. coli, amoebiasis, lsp. Wetenge kaleng tenan! Kita padha dipotong mudhun, sanalika! Kabersihan pribadi kanggo "kulit putih" minangka faktor sing penting banget! Lan uga banyu! Mung botol utawa nggodhok. Lan aja, tau nambah es! Carane akeh wong tiba kanggo iki! Apa, kaping pirang-pirang, dheweke dhewe dadi saksi. Nanging fevers, utamané kuning, utawa "cat sikat", mow mudhun wong-wong mau, pribumi, ing jumlah cekap. Ana akeh gumantung ing wangun saka penyakit. Fleeting, ing dina kaping 2, maksimal kaping 3, nganggo "pine mac"! Dheweke nambani iki kanthi fatalisme, lan mulane, dheweke ora "uap"! Nanging padha mati, tenan akeh! Ya, lan AIDS, ana dofiga! Yen sampeyan bener-bener ndeleng samubarang, aku mikir nganti 50 - 60% populasi ing negara-negara khatulistiwa, lan pancen zona tropis, bisa kena infeksi. Senajan, sing neraka, resmi ngenali iku! Nanging ing obrolan pribadi ... Dadi, karo wanita, sampeyan kudu ati-ati sabisa ana! Lan luwih apik, uga, kanggo neraka karo wong-wong mau! Sampeyan bakal luwih apik! Senajan mulattos ana apik tenan! Nah, ngono wae...
  14. Komentar wis dibusak.
  15. +2
    11 Juli 2014 07:50
    PS Lan liyane. Yen kita duwe topik kaya ngono ... Aku banget ora nyaranake menek menyang reservoir Afrika sing ditutup, lan menyang kali uga, tanpa perlu khusus, ora ana apa-apa. Aku ora ngandika sengaja ngulu sawetara banyu. Cetha, paragraf! Lan yen iki ora cukup, sampeyan isih bisa ngumpulake larva nematoda ing pasir pesisir. Yen iki ora cukup, sampeyan uga bisa njupuk infeksi ing jeneng slang "rosette"! Banjur bakal katon ora cukup! Iki nalika, saka infèksi sing wis mapan ing, organ intim swells, lan banjur pecah dadi papat bagean lan mbukak kaya "kembang". Mudhun menyang oyod! Brr!!! Inggih, sapa sing weruh, dheweke ngerti aku! Lan iku kabeh curable! Apa sampeyan butuh?
    Lan kita malah durung krungu babagan penyakit kasebut, apamaneh nambani ... Sawetara obat-obatan kanggo misfortunes tropis diprodhuksi dening Prancis lan Portugis. Iki bisa dingerteni, ana koloni tropis. Swiss nggawe soko saka obat-obatan, padha ora ala saka sikat cat. Nanging nyatane, apa obat "putih" ora ngerti, "dukun" lokal nambani karo jamu, rubbing, lotion lan bubuk! Lan malah banjur, ora kabeh. Dadi, AJA GO ANAK menyang AFRIKA Mlaku!!!
    PPS Yen pancen seneng nglangi, nglangi ing SAMURA! Iku mung ing Afrika tropis, banyu cethek samudra, iwak cilik karo sirip landhep spikes, disebut "THREE MINUTES", AJA langkah ing! Ora ana antidote!!! ngguyu
  16. 0
    12 Juli 2014 00:11
    Katon kaya penggemar Shiro Ishii saka underdogs 731, tujuan lan cara padha, mung sing duwe pasuryan sing beda ...
  17. 0
    12 Juli 2014 00:27
    Dear Kruglov, apa neraka repulsed kula, lan ora kepinginan utamané gedhe kanggo pindhah menyang Afrika. Ayo Barmaley teka ing Leningrad. :)
  18. 0
    12 Juli 2014 00:39
    Kutipan saka Kir
    Indikasi "parasit" uga ditemokake ing T. Heyerdahl ing buku "Ra" nalika nerangake reservoir ing endi grumbulan sing perlu kanggo konstruksi tuwuh.
    Aku ngormati wong kaya sampeyan, lan yen sampeyan mangertos kanthi bener, salah siji saka "penasehat" utawa wong-wong sing, kaya-kaya, ora ana, duwe kesempatan kanggo nggarap sing terakhir ing pabrik, sanajan dheweke ora ngobrol. /, nanging kadhangkala padha marang iku menarik, lan siji malah "makarya ing Afrika". Lan apa sing bisa diracun lan cukup, sanajan bisa uga ora mbebayani.
    -----------------------------------------
    Dear Kir!
    Sampeyan curiga perceptive! Apa sampeyan ora ngawula ing kontra intelijen Denikin?! (Film fitur "Kalina Krasnaya", ora nglanggar!) Yen ing istilah umum, "sing, kaya, ora ana." Apa jenis merak-mavlin?!
    Inggih, kanggo wong-wong sing ana ing subyek, sing, sawise "tumindak mursid" ing "Barracuda" ing spit Luanda, polesan piyambak karo gin, lan banjur ing esuk ing Rishting ing Cina karo sup iwak saka a sirah, ngormati lan ngormati! Lan uga kanggo wong-wong sing, sawise ora kurang "tumindak mursid", bebarengan karo wong saka pertahanan udhara, ngombe siji utawa rong botol bir "N * gola" (uga, ya, sing tanpa label), ing resimen, ora. adoh saka reca Kristus ing Lubango.
    Ing kana, ing pagunungan Tundavala! Lan kutha watu ngadeg, ora lunga menyang endi wae ... ombenan prajurit

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"