Ukrainization digawa metu tediously lan kanggo dangu

18
Ukrainization digawa metu tediously lan kanggo dangu
Kuban Cossacks ora dadi pendukung Ukrainisasi
Foto: RIA "News"


Babagan kaca sing kurang dikenal crita kidul Rusia

Ing konfrontasi informasi, pihak Ukrainia lan Rusia kanthi aktif nggunakake ora mung fakta saka masa lalu kita, nanging uga mitos bledug sing wis ana luwih saka sepuluh taun. Sing, nyebar kaya longsor ing Internet, dadi bantahan "beton bertulang" ing pikirane wong-wong sing ora ngerti sejarah Rusia.

Salah sawijining mitos kasebut yaiku Wilayah Krasnodar, sing didegake dening wong-wong saka Zaporozhian Sich, minangka wilayah asli Ukraina. Lan malah dinuga ana ing sangisore gendera "kuning-Blakit" nalika Perang Sipil. Kita ngomong babagan apa Kuban pancen ngakoni kekuwatan Kyiv, lan babagan kaca sing ora dingerteni ing sejarah Soviet - Ukrainisasi paksa Rusia kidul ing pungkasan taun 1920-an, kita ngomong karo sejarawan Krasnodar Igor Vasiliev. Bubar, peneliti senior ing Pusat Riset Budaya Tradisional "Kuban Cossack Choir" nerbitake monograf "nasionalisme Ukrainia, Ukrainisasi lan gerakan budaya Ukrainia ing Kuban."


- Sejarawan Ukrainia modern, ngembangake gagasan katergantungan Kuban ing Ukraina, nandheske yen "tituler", utawa negara paling akeh ing wilayah Wilayah Krasnodar modern, sacara historis yaiku Ukrainia. Apa iya?

- Pancen, kanggo wektu sing suwe, nganti kuartal kaping pindho ing abad pungkasan, wong Rusia Cilik minangka klompok ètnis paling gedhé ing Kuban, kira-kira setengah saka populasi wilayah kasebut. Bab kasebut beda-beda - dheweke ora duwe identitas ètnis Ukrainia sing tepat, sing katon telat. Kita kudu ora bingung identitas Little Russian karo siji Ukraina!

Wong Rusia Cilik misahake awake dhewe saka Rusia Agung ing tingkat dialek, budaya rakyat, lan kadhangkala cara urip. Ing wektu sing padha, padha ora kapisah saka wong Rusia triune ing tingkat identitas. Malah yen Little Russian Cossack ora banget uga versed ing tartamtu saka budaya rakyat Rusia, "Russianness" kanggo wong kalebu pengabdian kanggo panguwasa Rusia lan iman Ortodoks.

Kekhususan saka proses ètnis ing Kuban yaiku akeh wong sing duwe jeneng kulawarga Ukrainia sing ora tau dadi wong Ukrainia: padha mboko sithik malih saka Rusia cilik dadi Rusia. Ukrainofil ing Kuban bisa "muter" kaping pindho: miturut aturan Cossack nalika Perang Sipil lan nalika Ukrainisasi Soviet. Dheweke mung nemoni indifference umum saka wong Kuban, kalebu sing duwe akar Ukrainia, kanggo proyeke.


Ataman Yakov Kukharenko
Foto: en.wikipedia.org


- Miturut cara, nalika ngumpulake materi kanggo monograf lan kenalan karo karya para sejarawan Ukrainia, apa sampeyan luwih kerep nemokake karya ilmiah objektif utawa potongan propaganda sing nduweni peran propaganda? Apa sing bisa ditindakake kanthi distorsi fakta sejarah sing paling kaget sampeyan?

- Penulis Ukrainia modern sing nulis babagan Ukrainia Kuban utamane kalebu "sekolah neo-negara". Mulane, posisi kasebut cukup pro-Ukraina.

Sawetara ilmuwan Ukrainia sing dihormati nyatakake posisi kasebut kanthi wajar, pakaryane penting banget. Contone, Profesor Stanislav Kulchitsky ngetokake akeh gagasan penting babagan alasan wiwitan Ukrainisasi, Vladimir Serhiychuk nerbitake akeh dokumen unik babagan Ukrainisasi ing macem-macem wilayah.

Ing wektu sing padha, monograf, lan siji doktoral, dening Dmitry Bily "Ukrainians saka Kuban ing 1792-1921 iku teka-teki. Evolusi identitas sosial”. Karya ilmiah resmi iki adhedhasar spekulasi lan penipuan langsung. Contone, pendidikan pra-revolusioner rampung Russian-speaking ing Kuban diumumake Ukrainia kanggo sawetara alesan.

Bily ngumumake "pranyatan maksud" kanthi ati-ati babagan pambukaan sekolah Ukrainia ing Kuban, sing ditulis dening anggota lingkaran ataman Yakov Kukharenko, minangka "sekolah Ukrainia", sing nyatane durung dicathet ing ngendi wae. Salajengipun, panaliti nyariosaken bilih sekolah Ukrainia nyata muncul ing Kuban nalika Perang Sipil. Sumber nuduhake manawa samubarang ora ngluwihi deklarasi lan eksperimen terisolasi. Kaping pisanan, amarga kepinginan wong tuwane siswa supaya tetep mulang ing basa Rusia.

- Cetha. Lan saiki babagan sejarah dhewe. Nalika, ing mratelakake panemume, ana titik balik ing kesadaran nasional saka Segara Ireng, sadurunge Zaporozhye, Cossacks, sing wiwit aran piyambak ora minangka "free Sich", nanging minangka tentara berdaulat?

– Ayo dadi miwiti karo kasunyatan sing Zaporizhzhya Sich saka awal banget minangka proyek internasional bebarengan dipun ginakaken dening Ukrainians, Rusia lan Polandia. Ayo kula ngelingake sampeyan uga kalebu wong Italia lan Jerman. Nalika negara hetman Ukrainia ing abad XNUMX-XNUMX digawe, Zaporizhzhya Sich sejatine minangka komunitas sing independen, sing kadhangkala mung perang karo Ukraina. Njupuk, contone, gerakan Kostya Gordeenko menyang hetmanship saka Ivan Mazepa.

Cossack Segara Ireng, sing teka ing Kuban wiwit wiwitan, ngladeni Negara Rusia, melu ing tumindak sing paling angel lan mulya ing wektu kasebut. Lan negara mbantu wong-wong mau dumunung mudhun, gain kekuatan, replenish wong. Nyatane, negara sengaja nggawe tentara. Miturut cara, potensial demografi wong Kuban aktif diisi maneh dening pensiunan tentara Rusia biasa. Kanthi kesadaran diri sing cocog.

Wiwit taun 1840-an, Cossack Segara Ireng kanthi jelas ngerti bedane saka Ukrainia, kekhususan Cossack asline. Iku meh padha karo carane kolonis Inggris ing Amerika Utara nyadari orisinalitas lan bedane saka Inggris ... Ing pungkasan XIX - awal abad XX, Russification sukarela saka Kuban diwiwiti. Ing pengaruh orientasi nilai kanggo ngawula negara Rusia. Lan nasionalisme Ukrainia a priori tegese Russophobia lan penolakan negara Rusia.

Ayo bali menyang tengah abad kaping XNUMX, nalika kenangan kebebasan Sich isih seger. Antarane wong-wong sing dianggep, paling ora ing sastra sajarah Ukraina, Ukrainophiles, Yakov Kukharenko, pangareping ataman saka tentara Cossack Segara Ireng. Apa dheweke pancen dadi pendukung "kamardikan"?

- Mayor Jenderal Kukharenko, ora diragukan, yaiku wong Rusia cilik. Iki admirer ardent saka cara Little Russian Cossack gesang, tradhisi, folklor. Nanging, minangka Little Russian, dheweke dadi patriot staunch saka Kakaisaran Rusia. Kanthi tulus lan sukses mbela kepentingane ing medan perang!

Yakov Gerasimovich dhewe, bapakne lan sawetara putrane diundang menyang penobatan otokrat Rusia. Putrane Nikolai njabat ing konvoi kekaisaran, lan kawruh budaya Ukrainia dening putri Ganna (dheweke narik kawigaten kanca kulawarga, "kobzar" Taras Shevchenko sing misuwur kanthi nyanyi lagu "Ticherychka") ora nyegah dheweke nikah karo perwira Rusia Apollon. Lykov.

Oposisi ataman Kukharenko marang "Muscovites" ora ana pitakonan. Kene kita bisa pirembagan bab sawetara expansion saka hak-hak saka Black Sea Cossacks karo kawentar saka tradhisi saka otonomi hetman lawas, pengawetan saka ciri budaya saka Black Sea Cossacks. Miturut cara, nalika kahanan konflik karo proyek resettlement saka residents Segara Ireng menyang Kuban, Kukharenko nyoba dadi konduktor proyek iki lan ora melu ing ngarepe para pinituwa Segara Ireng.

- Apa sing dingerteni babagan tetep ing Kuban salah sawijining pahlawan Ukraina modern Simon Petlyura? Apa panemune nemokake dhukungan aktif saka Cossack lokal?

– Petlyura ora urip suwe ing Kuban ing awal abad kaping XNUMX. Kanggo wektu sing cendhak, dheweke nyoba nyebar leaflet anti-pemerintah Ukrainophile, banjur ana ing pakunjaran kanggo wektu sing cendhak, kanggo sawetara wektu dheweke mbantu patriark intelektualisme Kuban Fyodor Shcherbina ing ngumpulake bahan kanggo Sejarah Kuban Cossack Host.

Dheweke "dipencet" dening layanan khusus lokal. Apa temtunipun disimpen karir politik - ing Kuban, Symon Petlyura rampung unclaimed njaba bunder sempit saka intelektual Ukrainophile, kang gagasan padha rampung uninteresting kanggo mayoritas populasi, utamané Cossacks. Nanging ing Ukraina, dheweke nemokake basis sosial.

- Ing Internet, sampeyan bisa nemokake pratelan babagan dugaan aneksasi Kuban menyang Ukraina ing taun 1918. Apa Kuban Rada pancene metu kanggo nggabungake wilayah kasebut menyang Ukraina kanthi basis federalisasi?

"Ora ana sing kaya ngono. Ana hubungan diplomatik, hubungan sekutu, hubungan bilateral ing macem-macem bidang. Sing paling sukses lan paling ora cocog ing konteks Perang Sipil - ing bidang budaya. Aku mbaleni - ora ana omongan babagan aksesi. Cossacks, tulang punggung anyar saka kekaisaran donya sing sarwa, bakal nganggep transisi "ing Kyiv" minangka penghinaan sing atos.

Kuban Cossack duwe identitas khusus dhewe, ora bisa dipisahake karo Rusia, lan ora karo Ukrainia. Organisasi sosial lan quasi-negara khusus, sing sejatine luwih kuwat lan luwih stabil tinimbang Ukrainia. Ing Ukraina, sanajan dibandhingake karo Kuban, ana perselisihan permanen. Ora ana pasukan sing ngaku kekuwatan ngontrol kabeh wilayah kasebut. Dadi sapa sing kudu gabung karo sapa? Luwih, Ukraina menyang Kuban. Nanging iki uga ora kedadeyan.

- We terus. "Delegasi Kuban Rada ditampa saka Kyiv resmi gaman, lan ing antarane Cossack ana gosip bungah babagan kebangkrutan Haidamaks ing pinggir segara, "tulis salah sawijining publicists Ukraina modern babagan acara Perang Sipil. Apa Ukraina "merdika" pancen aktif ndhukung separatisme ing Kuban?

- Ukraina ngirim perwakilan diplomatik menyang Kuban (baron asli saka petani, pejabat Staf Umum Rusia Fyodor Borzhinsky), wakil khusus kanggo budaya (Oles Panchenko tartamtu). Ukraina dhewe mbutuhake senjata lan haidamaks sing siap tempur, lan pancen kabeh pihak ing konflik: loro independen (Petliura), lan semi-independen (hetman Skoropadsky), lan komunis, lan Makhnovists. Iki apik ing Ukraina dhewe ora cukup.

Bab liyane yaiku ing Kuban ana tradhisi militèr sing kuat lan akèh prajurit lan gaman. Kuban Cossacks ndhukung macem-macem peserta ing konflik sipil. Detasemen cilik Kuban malah perang ing sisih panguwasa Ukrainia. Pancen, cilik banget ...


Kulawarga Kuban Cossack khas ing pungkasan abad kaping XNUMX
Foto: rodnikovskaya.info


- Salah sawijining kaca sing ora dingerteni ing sejarah abad kepungkur yaiku Ukrainisasi paksa wilayah kidul Rusia. Miturut pendapat sampeyan, kenapa, ing tengah-tengah perjuangan politik kanggo kekuwatan, Stalin nyerahake wilayah Rusia?

- Ana rong alasan utama: perang nglawan identitas Cossack lan worldview, banget musuhan kanggo Bolshevism, lan njamin kasetyan saka komunis Ukraina sak perjuangan Stalin karo oposisi intra-partai. Dheweke nyoba ngganti tampilan donya Cossack karo Ukrainia, sing nduweni simbol umum (lagu lawas, memori Zaporozhian Sich), nanging luwih toleran marang Bolshevisme. Tujuan iki, beda karo kesetiaan anggota partai Ukrainia, ora tau digayuh.

Ukrainization digawa metu tediously lan kanggo dangu. Nanging tanpa radikalisme Bolshevik, kanthi kickback, kaya sing kedadeyan karo Ukrainisasi sekolah ing taun 1927. Wong-wong dipeksa, padha gonjang-ganjing. Nanging ora ditembak. Paling kabeh, Ukrainization kena pengaruh bal pendidikan sekolah, karya budaya, bisnis koran, lan printing. Kanggo luwih cilik - aliran dokumen negara lan ekonomi.


Simon Petlyura
Foto: en.wikipedia.org


Sadurunge wiwitan Ukrainization terus-terusan ing 1928, panggantos saka basa Rusia dening Ukrainia iki hampered dening care kanggo non-residents - imigran saka wilayah liyane saka Rusia sing pindhah menyang Kuban, sing ora duwe werna Zaporizhzhya. Miturut cara, balachka Kuban banjur diakoni dening philologists-Ukrainophiles minangka malah luwih Ukrainia saka dialek ing wilayah Ukraina dhewe. Kasunyatan iku basa Ukrainia sastra, kang digawe ing basis saka dialèk saka Ukraina Kulon lan peminjaman saka Polandia, ora ana maneh akeh unsur Ukraina lawas, kang wadi dening turunan saka Cossacks ing Kuban.

- Kepiye warga Kuban, kalebu Cossack sing isih ana, ketemu Ukrainisasi?

- Ukrainisasi disambut kanthi semangat "urip iku angel, banjur ...". Kanthi jijik males kuwi. Senajan ana aktif, protes digawe panas. Utamane ing antarane wong tuwane bocah-bocah sekolah, sing nentang Ukrainisasi banget. Dheweke nganggep identitas linguistik lan nasional Ukrainia minangka pancen asing, asing. Lan malah dibandhingake karo Cina.

Wiwit awal banget, Ukrainisasi nyebabake bingung lan protes saka wong Kuban biasa. Sajrone konferensi partai distrik II Kuban ing Nopember 1925 (sawetara taun sadurunge Ukrainisasi massal), presidium ditampa cathetan: "Apa panitia regional ngerti yen populasi ora pengin sinau basa Ukrainia lan kenapa masalah iki ora bisa digawa. arep dirembug karo petani gabah ing desa?” Malah ing wilayah ngendi Ukrainians padha minoritas cetha, kabeh woro-woro saka panguwasa ing pungkasan taun 1920-an kudu dicithak ing rong basa, lan wiwit taun 1930 nyoba kanggo massively nerjemahake cathetan resmi ing tingkat distrik menyang Ukraina. Nanging, mesthi, akeh buruh mung ora ngerti dheweke.

Mulane, kursus basa Ukrainia wiwit dianakake, sing meh padha didorong dening pasukan, contone, ing distrik Primorsko-Akhtarsky. Lan ing Sochi, amarga ora rawuh ing kursus, dheweke mutusake ngirim karyawan sing tanggung jawab menyang dheweke kaping telu seminggu kanthi kontrol kehadiran.

Manajer cabang Abinsk Bank Negara USSR, Bukanov, komunis wiwit taun 1919, dituduh "chauvinisme kekuwatan gedhe" amarga ora gelem nampa dokumen pembayaran saka peternakan kolektif tanggal 1 Mei ing Ukraina.


Parade Cossacks modern ing Krasnodar
Foto: ITAR-TASS, Evgeny Levchenko


- Kepiye, kanthi cara, wong-wong inteligensia sing isih bisa ngerteni Ukrainisasi?

"Wong sing paling ora duwe pendhidhikan utamane nentang Ukrainisasi. Alamiah, ing Rusia. Ana relatif akeh iki ing Kuban. Sing buta huruf babar blas ora peduli basa apa sing kudu disinaoni.

Ing wiwitan taun 1930-an, luwih saka 20 koran regional lan sawetara atus buku diterbitake ing basa Ukrainia. Nanging wiwit awal padha ora dikarepake. Contone, ing taun 1927, buku Ukrainia saka Severny Kavkaz Publishing house catastrophically basi, lan penerbitan nandhang losses. Ing wilayah Yeysk, institusi didhawuhi tuku literatur Ukrainia kanthi paksa.

Owah-owahan lan pendidikan kena. Dadi luwih supaya Komisaris Pendidikan Rakyat Anatoly Lunacharsky ing patemon buruh sekolah ing Krasnodar njamin wong-wong mau ora ana rasa wedi yen ing tekanan saka panguwasa, basa Ukrainia bakal ngganti basa Rusia.

"Ing akeh kasus, piwulang ing Ukrainia nyebabake rasa ora puas ing antarane non-residents lan ing antarane Cossack," tulis petugas keamanan babagan Ukrainisasi ing distrik Kuban lan Don.

Tekan titik dadi lucu - wong Jerman, sing manggon kanthi kompak ing distrik Kushchevsky, ngeluh marang panguwasa sing luwih dhuwur yen dheweke dipeksa sinau basa Ukrainia. Lan arahan teka - wong Jerman ora kudu dianggep wong Ukrainia.

Ukrainization nepsu akeh banget, jengkel dening tediousness lan senselessness sawijining, jenis Kafkaesque. Tediousness kasebut kadhangkala nggawe protes aktif lan angel luwih kuat tinimbang kekerasan langsung. Stalin revolusioner sing berpengalaman ngerti iki kanthi apik, mula ing awal taun 1930-an, nalika mungsuh politik ora duwe pengaruh maneh, dheweke nyuda Ukrainisasi.

Saka sejarah nganti saiki. Ing Wilayah Krasnodar, budaya Ukrainia tradisional katon dadi lali yen panguwasa kudu "implant" ing wangun stasiun radio Cossack lan pelajaran balachka ing sekolah?

– Pawulangan radio Cossack lan balachka ing cahya saka ndhuwur ora ana hubungane karo budaya Ukrainia. Iki minangka upaya kanggo ngandhani wong babagan sawetara unsur Kuban Cossack, lan ora kabeh budaya Ukrainia. Hubungan antarane budaya Cossack lan budaya Ukrainia ing pirang-pirang cara ngelingi hubungan antarane Amerika lan Inggris. Ora bisa nolak hubungan lan persamaane. Ing wektu sing padha, lagu-lagu ing basa Inggris, malah cukup sastra, dianggep ing Amerika Serikat minangka bagéan saka budaya Amérika, lan ora Inggris. Miturut cara, radio "Kazak FM" banget populer ing antarane motorists lawas sing tansaya munggah ing kaping Soviet. Loro-lorone lan piwulang studi Kuban adoh banget saka konteks Ukrainia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

18 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    25 Agustus 2014 09:34
    Artikel sing apik.. Dadi, tenang.. ahli dill ...
  2. +1
    25 Agustus 2014 09:38
    Wilayah Krasnodar, sing didegake dening para imigran saka Zaporizhzhya Sich, minangka wilayah asli Ukraina.
    Nambani, urgent nambani
    Apa ora asu sing nggawe dheweke mikir?
    Saliyane diagnosis:
    "Basa Ukrainia iku antediluvian, basa Nuh, basa paling kuna ing donya, saka ngendi klompok basa Kaukasia-Japhetic, Proto-Hamitic lan Proto-Semit."

    Chepurko B. Ukrainians. "Osnova", No. 3, Kiev, 1993.

    "Sanskerta adhedhasar sawetara basa misterius sing disebut samsar, sing digawa menyang planet kita saka Venus. Apa ora babagan basa Ukrainia?"

    Kratko-Kutynsky A. Fenomena Ukraina. Koran "Evening Kyiv", 1993.
  3. 0
    25 Agustus 2014 13:35
    Artikel sing menarik banget sing nggambarake fakta sejarah lan kahanan saiki. Aku seneng nambah!
  4. padonok.71
    0
    25 Agustus 2014 14:07
    Ganteng! Kanggo foto iki mung, artikel kasebut minangka tambahan!
    PS: loro ing sisih tengen duwe daggers, apik minangka pedhang, chesslovo!
    1. 0
      25 Agustus 2014 15:01
      lan katelu ing sisih kiwa iku gambar muntahake saka sichevik, lagi saiki ing endi wae digambarke, mbokmenawa miturut tradhisi saka mbah founding, liyane wis katon luwih modern, ing pengaruh gunung.
      1. 0
        25 Agustus 2014 19:20
        Kutipan saka blackjack
        lan katelu saka kiwa iku sichevik diwutahake

        Lan sing nomer loro ing sisih tengen, katon kaya Babai, mbok menawa leluhur apa?
  5. 0
    25 Agustus 2014 14:52
    iku dosa yen ngguyu wong lara!
    pemeriksaan medis saka mayoritas negara urgently needed!
    Aku, minangka wong sing manggon ing Ukraina, nyatakake kanthi tanggung jawab.
  6. +1
    25 Agustus 2014 18:33
    "UKROPOV" mung duwe khayalan keagungan. Iku bisa nambani!
    1. 0
      25 Agustus 2014 19:41
      Aku menehi sampeyan plus kanggo bagean pisanan saka komentar, lan saka kaloro sampeyan dhasar salah.
  7. +3
    25 Agustus 2014 19:04
    Simbah kakung lan simbahku minangka turun temurun Kuban Cossacks lan ora mung, nanging kanthi akar Sich. Simbah kakung ilang ing Perang Sipil, nanging mbah kakung urip dawa lan aku krungu akeh perkara sing menarik saka dheweke. Ing RUSIA (kadhangkala ing basa Prancis, nanging iki minangka biaya pendidikan pra-revolusioner ...) lan ora ana tembung ing Ukrainia utawa Pindhah.
  8. 0
    25 Agustus 2014 19:32
    Fotografi umume apik banget. Wong lanang mbokmenawa mung nyuwek kabeh. wong keren.
  9. 0
    25 Agustus 2014 19:39
    Wilayah Donetsk lan Luhansk dibentuk saka bagean saka tanah tentara Don lan ora ana hubungane karo Ukrainia. Wigati, sawetara pedunung ing wilayah kasebut perang ing sisih Nazi, lan ana panjelasan babagan iki. Ing taun 1944-47, Operasi Vistula dianakake, intine yaiku pemukiman maneh Ukrainia Kulon saka tanah wétan Polandia menyang USSR, luwih tepat menyang SSR Ukrainia, lan Polandia saka Ukraina Kulon menyang Polandia. Udakara 500 wong wis dipindhah. wong utamané kanggo Donbass (300 ewu) lan liyane ing kidul Ukraina. Ing taun 1951, kanggo ngrusak basis sosial Bandera, kira-kira 200 ewu wong dipindhah menyang Donbass lan Ukraina Kidul, kanthi keputusan Khrushchev.
  10. +1
    25 Agustus 2014 20:07
    Ana uga kuwi
    1. MKPU 73-77
      0
      25 Agustus 2014 23:07
      Amarga gething langsung patologis saka Bolsheviks kanggo kabeh Cossack, mbok menawa malah sawetara ing antarane Cossack dadi pengkhianat! ing arah Stalin, padha ana ing kontrol lan tekanan saka komunis sing ora ana sing wani ngucapake tembung!
  11. +1
    25 Agustus 2014 22:26
    Paling ora ana sing wis jelas, dibuwang "lan". Lan sing saiki nyoba kanggo mbayar mati sapa? Ukrokozly ing siji tembung.
  12. MKPU 73-77
    +1
    25 Agustus 2014 22:54
    Ing wulan Juli aku ana ing Kuban lan ngrungokake "Cossack FM" kanthi seneng. Radio sing apik. Dheweke menehi perhatian akeh babagan sejarah wilayah kasebut, nyambungake karo sejarah umum Rusia.
  13. 0
    25 Agustus 2014 23:57
    Ora kabeh Cossack ing Kuban teka saka Zaporozhye. desa-desa tunggangan ing Kuban dipindhah saka desa-desa tunggangan Don. supaya massa Cossacks heterogen.
  14. usaha
    -1
    26 Agustus 2014 06:16
    Wilayah Krasnodar minangka tanah lan tanah air saka Circassians, supaya para budak ora lali babagan iki!
  15. 0
    26 Agustus 2014 15:38
    Dill lan Primorye nyoba nggawe republik dhewe ing taun-taun kasebut, nanging ora bisa ditindakake.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"