Review militèr

Sistem rudal anti-pesawat saka kulawarga Tor

19
Ing awal Februari, ana 40 taun wiwit keputusan Dewan Menteri USSR babagan pangembangan sistem rudal anti-pesawat otonom 9K330 "Tor" ditanggepi. Ing taun-taun pungkasan, sawetara modifikasi sistem pertahanan udara iki wis digawe, digunakake kanggo nglindhungi macem-macem obyek lan pasukan ing Maret. Kajaba iku, ing podo karo karo sistem Thor digawe Komplek Kinzhal sebagean ndadekake, dirancang kanggo arm kapal saka angkatan laut. armada.

9K330 "Thor"

NIEMI saka Kementerian Industri Radio diangkat dadi pangembang utama kompleks anti-pesawat Tor sing janjeni. V.P dadi desainer utama komplek kasebut. Efremov, I.M. tanggung jawab kanggo pangembangan kendaraan tempur 9A330. Drize. Pangembangan rudal dipandu anti-pesawat 9M330 dipasrahake marang Biro Desain Fakel, P.D. Grushin. Kajaba iku, sawetara perusahaan pertahanan, elektronik, lan liya-liyane melu nggawe macem-macem unsur kompleks anti-pesawat. industri.



Owah-owahan ing sifat perang sing diusulake mengaruhi syarat kanggo sistem pertahanan udara anyar. Komplek kanggo pertahanan udara militèr kudu menehi hasil ora mung karo pesawat mungsuh lan helikopter. Dhaptar target kompleks Thor ditambah karo rudal jelajah, bom sing dipandu lan jinis senjata liyane sing ngisi arsenal mungsuh potensial. Kanggo nglindhungi pasukan saka ancaman kuwi, iku perlu kanggo nggunakake sistem elektronik anyar. Kajaba iku, liwat wektu, syarat kanggo ukuran amunisi digawa wis diganti. Akibaté, iki mutusaké kanggo mbangun Komplek anti-pesawat anyar adhedhasar sasis dilacak. peralatan dhasar kuwi kasedhiya kamungkinan saka karya pertempuran ing urutan padha karo tank lan BMP. Ing wektu sing padha, pelanggan kudu ninggalake syarat kanggo kamungkinan nyebrang alangan banyu kanthi nglangi.

Kabeh unit utama Komplek 9K330 dumunung ing kendaraan tempur 9A330. Sasis GM-355 saka Minsk Tractor Plant digunakake minangka basis kanggo mesin iki. Seperangkat peralatan khusus diselehake ing sasis, uga peluncur antena rotary (menara) kanthi pesawat antena lan peluncur kanggo misil anti-pesawat. Kanthi nambah syarat kanggo kemampuan tempur, massa 9A330 kudu ditambah dadi ton 32. Nanging, mesin diesel 840-daya kuda nyedhiyakake mobilitas ing tingkat tank sing ana lan kendaraan tempur infanteri. Kacepetan maksimum kompleks Tor ing dalan gedhe tekan 65 km / jam. cadangan daya - 500 km.

Kendaraan tempur 9A330 nduwe stasiun deteksi target (SOC), stasiun bimbingan (SN), komputer khusus kanggo ngolah informasi babagan target, lan peluncur kanthi wolung sel kanggo misil. Kajaba iku, mobil dilengkapi sistem navigasi lan geolokasi, generator daya turbin gas, peralatan support urip, etc.

Kanggo ndeteksi target, sistem pertahanan udara Tor nggunakake SOC kabeh bunder sing koheren sing beroperasi ing sawetara sentimeter. Antena puteran sing ana ing atap piranti sing diluncurake antena nyedhiyakake tampilan sektor kanthi ambane 1,5 ° ing azimuth lan 4 ° ing elevasi. Tambah ing lapangan tampilan digayuh kanthi nggunakake wolung posisi balok ing elevasi, amarga sektor kanthi jembaré 32 ° tumpang tindih. Urutan ing sektor sing dideleng ditemtokake dening program komputer on-board khusus.

Stasiun deteksi target bisa digunakake ing sawetara mode. Mode utama ana review saka papan lingkungan kanggo 3 s. Ing wektu sing padha, bagean ngisor area tampilan "dideleng" kaping pindho sajrone wektu kasebut. Yen perlu, mode operasi SOC liyane bisa digunakake, kalebu kanthi review simultan saka sawetara sektor elevasi. Otomasi kompleks 9K330 bisa nglacak nganti 24 target bebarengan. Kanthi ngolah koordinat target sing dideteksi ing wektu sing beda-beda, komputer kompleks bisa ngetung nganti 10 jejak. Informasi babagan gol ditampilake ing layar sing cocog ing papan kerja komandan kendaraan.

SOC lan otomatisasi sing gegandhengan bisa ndeteksi pesawat jinis F-15 ing dhuwur 30-6000 m ing jarak nganti 25-27 km (probabilitas deteksi paling ora 0,8). Kanggo rudal lan bom sing dipandu, jarak deteksi ora ngluwihi 10-15 km. Sampeyan bisa ndeteksi helikopter ing lemah (kanthi jarak nganti 6-7 km) lan ing udhara (nganti 12 km).

Ing sisih ngarep menara komplek Tor ana array antena phased saka stasiun radar panuntun dhumateng pulsa koheren. Tanggung jawab sistem iki kalebu nelusuri target sing dideteksi lan nuntun misil sing dipandu. Antena SN nyedhiyakake deteksi lan pelacakan target ing sektor 3 ° ing azimuth lan 7 ° ing elevasi. Ing wektu sing padha, target kasebut dilacak ing telung koordinat lan siji utawa rong rudal diluncurake, banjur dituntun menyang target. Minangka bagéan saka antena stasiun panuntun dhumateng, kasedhiya pemancar printah kanggo rudal.

SN bisa nemtokake koordinat target kanthi akurasi 1 m ing azimuth lan elevasi, uga watara 100 m. Kanthi daya pemancar 0,6 kW, stasiun kasebut bisa ngalih menyang pelacakan otomatis target jinis tempur kanthi jarak nganti 23 km (kemungkinan 0,5). Nalika pesawat nyedhaki 20 km, kemungkinan dijupuk kanggo otomatis ngiringan dadi 0,8. CH mung bisa nggarap siji target sekaligus. Diijini ngluncurake rong rudal ing siji target kanthi interval 4 detik.

Sajrone karya pertempuran ing posisi, wektu reaksi saka Komplek punika 8,7 s, nalika ngawal pasukan lan miwiti roket saka mandeg cendhak, parameter iki tambah dening 2 s. Transfer kendaraan tempur saka lelungan menyang pertempuran lan bali njupuk kira-kira telung menit. Butuh udakara 18 menit kanggo mbukak rudal anyar menyang peluncur. Amunisi loading ditindakake kanthi nggunakake mesin transport-loading 9T231.

Kanggo ngalahake target sistem pertahanan udara Tor, rudal 9M330 digunakake. Prodhuk iki digawe miturut skema "bebek" lan dilengkapi karo awak silinder karo rudders lempitan lan stabilisator. Kanthi dawane 2,9 m lan bobot peluncuran 165 kg, roket kasebut nggawa hulu ledak fragmentasi mbledhos dhuwur kanthi bobot 14,8 kg. Fitur menarik saka rudal kompleks 9K330 yaiku diluncurake langsung saka peluncur, tanpa nggunakake wadhah transportasi lan peluncuran. Wolung misil dimuat menyang peluncur nggunakake mesin transportasi.

Roket 9M330 dipecat saka peluncur kanthi muatan bubuk kanthi kacepetan 25 m / s. Banjur, roket sing diluncurake vertikal nguripake menyang target, ngluncurake mesin penyangga lan tumuju ing arah sing diwenehake. Kanggo ngiringake roket menyang sudut sing wis ditemtokake (data sing dibutuhake dilebokake ing sistem kontrol roket sadurunge diluncurake), generator gas kanthi set nozzles digunakake. Punika ngremenaken sing engine gas iki digunakake drive padha karo rudders aerodinamis. Siji detik sawise diluncurake utawa ing panyimpangan 50 ° saka vertikal, roket ngluncurake mesin utama. Ing jarak 1,5 km saka peluncur, produk 9M330 ngembangake kecepatan nganti 800 m / s.

Peluncuran vertikal roket kanthi mesin diuripake sawise metu saka peluncur lan mudhun menyang target, bisa nggunakake kemampuan mesin propelan sing padhet kanthi efisiensi sing luwih gedhe. Wiwit mesin diuripake nalika rudal wis diiringake ing arah sing dikarepake, kabeh momentum digunakake kanggo nyepetake rudal ing lintasan sing meh lurus tanpa maneuver signifikan sing ana gandhengane karo mundhut kacepetan.

Kanthi ngoptimalake operasi mesin, sampeyan bisa nggawa dhuwur maksimum target nganti 6 km lan jarak maksimal nganti 12 km. Ing wektu sing padha, bisa nyerang target sing mabur ing dhuwur 10 m. Ing dhuwur lan kisaran kasebut, karusakan saka target aerodinamis sing obah kanthi kecepatan nganti 300 m / s wis dijamin. Target kanthi kacepetan nganti 700 m/s bisa diserang ing jarak ora luwih saka 5 km lan dhuwure nganti 4 km.

Deteksi target lan detonasi warhead ditindakake kanthi nggunakake sekring radio aktif. Amarga mbutuhake operasi sing efisien ing papan sing dhuwur, sekring radio bisa nemtokake target ing latar mburi permukaan. Target kasebut kena akeh pecahan saka hulu ledak. Kemungkinan kanggo nyerang pesawat kanthi siji rudal tekan 0,3-0,77, kanggo helikopter parameter iki 0,5-0,88, kanggo pesawat jarak jauh - 0,85-0,955.

Prototipe pisanan sistem rudal anti-pesawat 9K330 Tor dibangun ing taun 1983. Ing Desember taun sing padha, tes kendaraan tempur anyar diwiwiti ing papan latihan Emba. Tes kasebut kira-kira setaun, sawise para pangembang wiwit nyaring sistem lan mbenerake kekurangan sing diidentifikasi. Resolusi Dewan Menteri babagan adopsi kompleks anti-pesawat anyar dadi layanan ditanggepi tanggal 19 Maret 1986.

Sistem rudal anti-pesawat saka kulawarga Tor


Sawetara perusahaan melu produksi serial peralatan anyar. Sasis Caterpillar diwenehake dening Minsk Tractor Plant, misil dipandu diprodhuksi ing Kirov Machine-Building Plant. Macem-macem komponen diwenehake dening akeh perusahaan liyane. Pabrik Elektromekanik Izhevsk melu ing perakitan umum kendaraan tempur 9A330.

Kompleks seri "Thor" dikurangi dadi resimen anti-pesawat divisi. Saben resimen duwe pos komando resimen, papat baterei anti-pesawat, uga unit layanan lan dhukungan. Saben baterei kalebu papat kendaraan tempur 9A330 lan pos komando baterei. Sajrone sawetara taun pisanan layanan, sistem pertahanan udara Tor digunakake bebarengan karo pos kontrol resimen lan baterei PU-12M. Kajaba iku, ing tingkat resimen, mesin kontrol pertempuran MA22 bisa digunakake bebarengan karo koleksi informasi lan mesin pangolahan MP25. Pos komando resimen bisa nggunakake jinis radar P-19 utawa 9S18 "Dome".

Dianggep manawa sistem pertahanan udara 9K330 bakal digunakake minangka bagean saka baterei, nglindhungi obyek utawa pasukan nalika pawai. Nanging, ing wektu sing padha, panggunaan komplek Tor kanthi kontrol terpusat saka pos komando resimen ora ditolak. Struktur sistem kontrol ditemtokake sesuai karo tugas sing dituju.



9K331 "Tor-M1"

Sanalika sawise Adoption saka Komplek 9K330 "Tor", pangembangan versi modern wiwit ing sebutan 9K331 "Tor-M1". Tujuan saka upgrade iki kanggo nambah pertempuran lan karakteristik operasional saka Komplek liwat nggunakake sistem anyar lan komponen. Organisasi sing melu nggawe versi dhasar Tor melu pangembangan proyek sing dianyari.

Sajrone pangembangan proyek Tor-M1, kabeh unsur kompleks, lan utamane kendaraan tempur, ngalami nganyari utama. Versi upgrade saka kendaraan tempur nampa sebutan 9A331. Nalika njaga fitur desain umum, pamblokiran peralatan anyar dienal lan sawetara sing wis ana diganti. Mesin 9A331 nampa sistem komputasi dual-prosesor anyar kanthi kinerja sing luwih gedhe. Komputer anyar duwe rong saluran target, perlindungan marang target palsu, lsp.

SOC sing dianyari nduweni sistem pangolahan sinyal digital telung saluran. Peralatan kasebut bisa nambah karakteristik gangguan gangguan tanpa nggunakake alat tambahan kanggo nganalisa lingkungan gangguan. Umumé, radar saka Komplek 9K331 duwe kakebalan gangguan luwih dibandhingake karo sistem basis 9K330.

Stasiun panuntun wis dimodernisasi, "nguwasani" jinis sinyal probing anyar. Tujuan nganyari iki yaiku kanggo nambah karakteristik SN ing babagan ndeteksi lan nglacak helikopter sing nglayang. Mesin pelacak target ditambahake ing tampilan optik televisi.

Inovasi paling penting saka proyek Tor-M1 yaiku sing diarani. modul roket 9M334. Unit iki kalebu wadhah transportasi lan peluncuran 9Ya281 kanthi papat sel lan misil sing dipandu. Modul sing bobote 936 kg diusulake kanggo diangkut ing kendaraan transportasi lan dimuat menyang peluncur kendaraan tempur. Mesin 9A331 duwe papan kanggo nginstal loro modul kasebut. Panggunaan modul roket 9M334 banget nyederhanakake operasi kompleks anti-pesawat, yaiku, nggampangake ngisi ulang peluncuran. Butuh udakara 9 menit kanggo mbukak rong modul roket nggunakake kendaraan muatan transportasi 245T25.



Kanggo kompleks Tor-M1, rudal dipandu anti-pesawat 9M331 dikembangake. Roket model 9M330 lan 9M331 beda-beda mung ing karakteristik warhead. Rudal anyar nampa hulu ledak sing diowahi kanthi karakteristik karusakan sing luwih apik. Kabeh unit liyane saka rong rudal kasebut digabungake. Rong jinis rudal bisa digunakake dening sistem pertahanan udara Tor-M1 anyar lan Tor sing ana. Rudal kasebut uga kompatibel karo kompleks kapal Kinzhal.

Ing baterei kanthi sistem pertahanan udara 9K331, diusulake nggunakake kiriman printah baterei terpadu 9S737 "Rangier" ing sasis sing digerakake dhewe. Mesin kasebut dilengkapi karo peralatan khusus sing dirancang kanggo nampa informasi babagan kahanan udhara, ngolah data sing ditampa lan ngetokake perintah kanggo kendaraan tempur anti-pesawat. Indikator operator item 9С737 nampilake informasi babagan 24 target sing dideteksi dening stasiun radar sing ana gandhengane karo "Rangier". Pos komando nampa informasi babagan target 16 liyane saka baterei saka kendaraan tempur. Pos komando mandiri bisa ngolah data target dhewe lan ngetokake perintah kanggo nglawan kendaraan.

Mesin 9S737 "Rangier" dibangun ing sasis MT-LBu lan dikontrol dening kru papat. Butuh udakara 6 menit kanggo nyebarake kabeh aset pos komando.

Tes negara sistem pertahanan udara Tor-M1 sing dianyari wiwit Maret 1989. Nganti pungkasan taun, kabeh karya sing dibutuhake ditindakake ing papan latihan Emba, sawise komplek kasebut dianjurake kanggo diadopsi. Komplek 9K331 dileksanakake ing taun 1991. Ing wektu sing padha, produksi massal diwiwiti, sing, amarga alasan sing kondhang, diterusake kanthi cepet.

Sajrone tes, dicethakaké ana Tor-M1, ing syarat-syarat kualitas pertempuran, mung loro beda utama saka basa Tor. Kapisan yaiku kamungkinan kanggo nembakake rong target bebarengan, kalebu rong rudal. Bentenane kapindho yaiku nyuda wektu reaksi. Nalika nggarap posisi, dikurangi dadi 7,4 s, nalika ditembak kanthi mandeg cendhak - nganti 9,7 s.

Kanggo sawetara taun pisanan, sistem pertahanan udara Tor-M1 diprodhuksi ing jumlah winates mung kanggo angkatan bersenjata Rusia. Ing awal nineties, kontrak ekspor pisanan muncul. China dadi pelanggan manca pisanan. Ing taun 1999, kompleks Tor-M1 pisanan ditransfer menyang Yunani.

Dikenal babagan nggawe sawetara varian saka kompleks 9K331 ing macem-macem basis. Mangkono, kendaraan tempur Tor-M1TA kudu dibangun ing basis saka sasis truk. Komplek Tor-M1B bisa adhedhasar trailer sing ditarik. "Tor-M1TS" dikembangake minangka sistem anti-pesawat stasioner.

Wiwit 2012, angkatan bersenjata wis nampa versi nganyari saka sistem anti-pesawat miturut sebutan Tor-M1-2U. Direncanakake yen kendaraan tempur kasebut pungkasane bakal ngganti peralatan modifikasi sadurunge ing pasukan kasebut. Sawetara sumber sadurunge nyatakake yen sistem pertahanan udara Tor-M1-2U bisa nabrak nganti papat target bebarengan.



"Tor-M2E"

Tor-M2E dadi pangembangan luwih saka sistem anti-pesawat saka kulawarga Tor. Kaya sadurunge, sajrone upgrade, kompleks kasebut nampa komponen lan rakitan anyar, sing duwe pengaruh sing cocog karo karakteristike. Kajaba iku, inovasi penasaran proyek kasebut yaiku nggunakake sasis roda. Kendaraan tempur 9A331MU lan 9A331MK diprodhuksi ing sasis sing dilacak lan roda.

Salah siji cara utama kanggo nambah kinerja ana slotted phased antena Uploaded anyar saka stasiun deteksi target. Kajaba iku, sistem optoelektronik anyar saiki bisa digunakake kanggo ndeteksi target. Amarga upgrade utama saka peralatan elektronik, iku bisa kanggo Ngartekno nambah nomer target bebarengan dilacak lan rute. Otomasi kompleks Tor-M2E kanthi bebarengan bisa ngolah nganti 48 target lan ngitung 10 rute, nyebarake miturut bebaya. Stasiun panuntun saiki bisa nyerang papat target bebarengan karo wolung misil.



Kaya sadurunge, stasiun radar lan komputer kendaraan tempur bisa digunakake nalika obah lan mandheg. Panelusuran rudal ditindakake mung saka papan utawa saka mandeg sing cendhak. Automation wis dadi-disebut. mode conveyor. Ing kasus iki, saluran target, sawise rudal dituju menyang target, langsung digunakake kanggo nyerang target sabanjure. Urutan serangan target ditemtokake kanthi otomatis, sesuai karo karakteristik lan bebaya.

Kendaraan tempur sistem pertahanan udara Tor-M2E bisa kerja bareng ing mode "link". Loro mesin jinis iki bisa ngganti data babagan kahanan udara. Ing kasus iki, SOC saka rong mesin survey lan ngontrol wilayah sing luwih gedhe. Kekalahan target sing dideteksi ditindakake dening kendaraan tempur sing nduweni posisi sing paling nguntungake. Kajaba iku, "link" tetep operasional yen ana malfunctions karo SOC salah sawijining kendaraan tempur. Ing kasus iki, loro mesin nggunakake data saka stasiun radar padha.

Saka "Tora-M1" Komplek anyar njupuk liwat antena-launcher karo soket kanggo nginstal modul rudal 9M334. Saben kendaraan tempur nggawa loro modul kasebut kanthi papat rudal 9M331 saben. Amarga nggunakake rudal sing wis dikuasai, karakteristik kompleks Tor-M2E tetep ana ing tingkat sing padha kaya ing kasus Tor-M1, nanging diatur kanggo peralatan elektronik sing luwih maju.

Dandan elektronik wis bisa nambah jarak maksimal lan dhuwur saka target sing diserang. Mangkono, target mabur kanthi kacepetan nganti 300 m/s bisa ditempuh kanthi jarak nganti 12 km lan dhuwure nganti 10 km. Sasaran kanthi kacepetan nganti 600 m/s bisa ditembak mudhun ing dhuwur nganti 6 km lan jarak nganti 12 km.

Sasis sing dilacak GM-9 digunakake minangka basis kanggo kendaraan tempur 331A335MU. 9A332MK adhedhasar sasis rodha MZKT-6922 diprodhuksi dening Minsk Wheel Tractor Plant. Ing panjalukan saka customer, kabeh peralatan saka Komplek anti-pesawat bisa diinstal ing sasis rodha utawa dilacak. Kabeh beda antarane kendaraan tempur ing kasus iki mung ing karakteristik mobilitas lan fitur operasi.

Kanggo nggedhekake dhaptar sasis bisa, modifikasi digawe dening Komplek ing sebutan "Tor-M2KM". Ing kasus iki, kabeh unit Komplek anti-pesawat dipasang ing modul sing bisa diinstal ing sembarang sasis cocok, utamané rodha. Ing 2013, ing pameran udara MAKS, sampel sistem pertahanan udara Tor-M2KM adhedhasar truk TATA buatan India kanthi rumus roda 8x8 dituduhake. Basis kanggo kompleks kasebut bisa uga truk liyane.

***

Miturut The Military Balance 2014, Rusia saiki duwe paling ora 120 sistem rudal anti-pesawat kulawarga Tor ing layanan. Saiki, peralatan iki dilakokno minangka bagéan saka pertahanan udara militèr bebarengan karo komplèks liyane saka tujuan padha. Saliyane ing Thors, Komplek Strela-10 lan Osa saka macem-macem modifikasi ana ing layanan. Kajaba iku, minangka bagean saka pertahanan udara militer ana kompleks jarak sing luwih dawa, amarga sistem perlindungan sing dilapisi. penerbangan mungsuh.

Produksi lan operasi sistem anti-pesawat kulawarga Tor terus. Pengisian ulang unit anti-pesawat kanthi bertahap kanthi kendaraan tempur anyar kanthi kinerja sing luwih apik lagi ditindakake. Kajaba iku, kompleks modifikasi anyar diwenehake menyang negara manca. Dadi, bali ing 2013, militèr Republik Belarus nampa telung baterei Komplek Tor-M2, kang bisa kanggo mbentuk divisi pisanan. Produksi lan pangiriman sistem kulawarga Thor terus. Minangka salah sawijining kompleks paling anyar ing kelas kasebut, Torah bakal tetep digunakake sajrone sawetara dekade sabanjure.


Miturut situs web:
http://rbase.new-factoria.ru/
http://pvo.guns.ru/
http://bastion-karpenko.narod.ru/
http://ria.ru/
http://tass.ru/
http://bmpd.livejournal.com/
Pengarang:
19 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. kostyanych
    kostyanych 12 Mei 2015 07:58
    + 11
    Aku bakal nambah dhewe saiki ing IEMZ padha diganti direktur, padha diangkat banget efektif
    kang ing 90s numpes tanduran bal-prewangan kuwi rasah ing negara
    Saiki gaji ing pabrik wis setengah, jarene kaya krisis (sing aneh banget amarga ana pesenan)
    Utawa mungkin direktur mung rampung mbangun dacha
    1. Gsxr1300rr
      Gsxr1300rr 12 Mei 2015 08:09
      +7
      Inggih, jeneng pahlawan kasebut ana ing studio ing ngendi dheweke manggon lan apa sing ditunggangi (kanggo FSB / MIA: dudu tabrakan, dudu ancaman, kanggo kepentingan umum)
  2. suwi
    suwi 12 Mei 2015 08:32
    +4
    Babagan PU-12, iku mamang.
    saka Internet
    Aku bakal pitutur marang kowe, sedulur, bab TOR ... yen ora, sampeyan teka karo iki kene.
    Dadi, komplek iki dilebokake ing layanan ing taun 1986. Resimen kasebut pisanan bersenjata ing Ukraina ing Yavorov, lan komplek kasebut dielingake ing kono. Sawise runtuh USSR, resimen kasebut tetep ana ing Ukraina. amarga sawetara konvènsi ing hubungan antarane negara iku angel kanggo sesambungan karo peternak, replenish spare parts lan ing. saka mobil sing ilang .Mesthi, ana 2000 TOR ing Ukraina.
    Ing taun 1990, 538 sistem pertahanan udara saka divisi tank 4 Kantemirovskaya wis dilengkapi maneh ing TOP.
    Ing awal 90s, padha bersenjata 1143 sistem pertahanan udhara karo 331 TOR, pos komando - Ranzhir.BM ing macem-macem basis dilacak - GM-355 lan GM-5955. Sawise bubar, padha uga nggawe divisi.
    Ana uga resimen ing Chebarkul lan Kaliningrad, misale jek, ora malah siji, nanging loro, kang banjur nggawe brigade rudal anti-pesawat.
    Ing taun 2005, ing Volgograd, misale jek, dheweke uga dilengkapi maneh sistem pertahanan udara saka .OSA nganti TOR. Nanging kabeh unit kasebut duwe masalah umum - uga, kajaba resimen 1143 - kabeh padha kekurangan peralatan standar. Contone, PPRU lan 330 TOR apik ing awake dhewe, nanging ora ana guna kanggo saben liyane. 330 ora duwe telecode, lan zona deteksi PPRU beda karo zona deteksi BM .. ora cukup TZM, ing sawetara bagéan padha ora ana ing kabeh, padha dimuat nggunakake crane conventional, padha ora Staff kanggo mburi grup kontrol pertempuran.
    1. insafufa
      insafufa 12 Mei 2015 12:33
      0
      Kutipan saka: sivuch
      Babagan PU-12, iku mamang.
      saka Internet
      Aku bakal pitutur marang kowe, sedulur, bab TOR ... yen ora, sampeyan teka karo iki kene.


      Kanggo pisanan aku weruh TOR ing 2000 ing lapangan latihan Totsk, lan padha kebak dilengkapi mesin loading lan mesin kontrol padha mimpin saka Chebarkul.
      Ing papan kanthi sistem pertahanan udara Krug saka Alkino, aku ora weruh tembakan kasebut, dheweke ana ing papan latihan liyane
    2. 2nd12
      2nd12 12 Mei 2015 12:58
      +1
      Lha piye. Aku liwati kabeh aku ngerti. Lan dheweke mlayu ...
  3. okroshka79
    okroshka79 12 Mei 2015 14:14
    -1
    SAM "Tor" - produk sarwa! Aku ora weruh rating liyane.
  4. kes007kes
    kes007kes 12 Mei 2015 15:29
    0
    Ngomong, apa bedane dhasar antarane sistem pertahanan udara Tor lan Pantsir, ora ngetung persenjataan meriam sing terakhir?
    1. Tektor
      Tektor 12 Mei 2015 15:44
      +3
      Pokoke?!? Iku gumantung saka apa sing dianggep dhasar ... Bentenipun paling penting yaiku multi-saluran: tembak simultaneous 4 target kanthi 8 misil kanthi otomatis nglacak target ing ngisor iki lan kekalahane sawise saben sadurunge ditembak. Bentenane sing paling penting yaiku algoritma matematika sing ngidini sampeyan njupuk target MANEUVERING ing sudut judhul sing angel. Kajaba iku, TOR nduweni wates target paling murah ing antarane kabeh sistem pertahanan udara - dhuwure 5 m! Iki penting banget kanggo karya ing RCC.
      1. Fedor
        Fedor 12 Mei 2015 18:50
        0
        Tembakan nyata "Thor":

        https://www.youtube.com/watch?v=rzmJZmsGQlg
      2. Yeah
        Yeah 13 Mei 2015 17:19
        0
        carane migunani Thor ing fighter-bomber gropyokan?
        kanthi kapisah nganggo senjata sing ora dipandu utawa dipandu? Njupuk Tornado minangka conto.
    2. Pilat2009
      Pilat2009 12 Mei 2015 18:42
      +2
      Kutipan saka kes007kes
      Ngomong, apa bedane dhasar antarane sistem pertahanan udara Tor lan Pantsir, ora ngetung persenjataan meriam sing terakhir?

      Mangkene pemikiran sing menarik:
      http://army-news.ru/2012/09/pancir-i-tor-tyazhelo-srazhatsya-na-dva-fronta/
      1. katernik
        katernik 13 Mei 2015 19:01
        +2
        - Artikel sing menarik banget. Mung saiki ora jelas kepiye Pantsir bakal nutupi S-400? Panjelasan mung yaiku pamisahan frekuensi operasi. Mungkin frekuensi TOR ngganggu S-400 ....
  5. TOP2
    TOP2 12 Mei 2015 15:33
    +2
    Bubar, kompleks wis dikembangake ing sawetara platform. Sayange para pangembang ngliwati platform sepur. Lan pasokan rudal otomatis bakal ditampa nalika ngusir serangan massal.
    Iku bakal becik kanggo nambah locator laser kanggo ndeteksi UAV cilik lan Ultra-cilik lan instalasi gelombang mikro kanggo numpes wong. Cetha yen kompleks kasebut wis angel, nanging wektu anyar menehi ancaman anyar.
  6. Kastilio
    Kastilio 12 Mei 2015 16:05
    +1
    Kutipan: TOR2
    Sayange para pangembang ngliwati platform sepur.

    Lan carane wiwitan vertikal bakal digabungake karo kabel kontak?
    Malah ing "Molodets" kabel kontak kasedhiya.
    1. aviator1913
      aviator1913 12 Mei 2015 16:20
      +1
      sampeyan wis mangsuli pitakonan sampeyan dhewe?
  7. okroshka79
    okroshka79 12 Mei 2015 19:35
    +4
    Lan uga beda antarane "Tor" lan "Pantsyr", sing ora ana sing yakin yen aku salah, yaiku "Pantsyr" nggunakake roket bikaliber lan akselerasi ditindakake ing segmen penerbangan awal sing cendhak banget. plus mundhut energi saka wiwitan ing program bypass asap segmen penerbangan. Akibaté, dudu rudal sing mabur ing wilayah sing dikontrol ing mode telekontrol, nanging proyektil wulu kanthi kacepetan mudhun amarga seret, sing ora apik kanggo ngarahake target kacepetan dhuwur. "Thor" duwe segmen mid-flight kaping pirang-pirang luwih aktif, mula, kemungkinan ngetrapake metode rumit kanggo nargetake target manuver lan kacepetan dhuwur ora bisa dibandhingake ing kabeh wilayah sing kena pengaruh. Ana uga nuansa sing serius banget kanggo nggarap kanthi ora konsisten karo tujuane. Warheads uga beda - kanggo "Thor" - fragmentasi dhuwur-mbledhos, kanggo "Pantsyr" - rod (IMHO). Kajaba iku, karya "Pantsyr" ing sawetara milimeter, kang tumindak wis ora gedhe, lan ing kahanan kumelun, drizzle, snowfall lan pedhut, iki uga mbatesi kemampuane. Aja lali manawa "Tor" dikembangake dening perusahaan (ing wektu sing beda-beda diarani beda, diwiwiti saka NII-20) lan diprodhuksi dening perusahaan kanthi pengalaman sing luar biasa ing nggawe lan nggawe sistem pertahanan udara militer sadurunge, lan mesthine. , njupuk kabeh pengalaman desain lan manufaktur. "Pantsyr" lair dening perancang senjata paling bakat (Tula Design Bureau), nanging padha (Shipunov, Gryazev) dadi misuwur ing pangembangan sistem artileri cilik kaliber dhuwur. Mergo iki.
  8. SergeySeverny
    SergeySeverny 13 Mei 2015 11:20
    0
    SAM "Tor" andal nutupi Crimea
    1. aviator1913
      aviator1913 13 Mei 2015 12:21
      0
      iku ing pangertèn sing padha disebarake ana saiki utawa iki sarcasm?
  9. Kastilio
    Kastilio 13 Mei 2015 16:04
    +1
    Kutipan saka: aviator1913
    sampeyan wis mangsuli pitakonan sampeyan dhewe?

    "Strategist" diluncurake saka TPK sing diangkat lan penarikan bisa diatur tanpa masalah. Lan karo peluncuran mortir saka tambang ngisor tingkat kabel + nguripake kanggo target? Given peculiarities saka wiwitan, pitakonan bakal tetep mbukak.
    Ya, aku uga kelalen babagan pickup saka contactor kanggo ndeteksi target, lan ing asas, carane antena bakal ing tugas (ing urutan apa).