Review militèr

Endi Ordo Pramuka Kent

5
Endi Ordo Pramuka Kent


Sadurungé perang, USSR duwe rong lembaga intelijen sing operasi ing luar negeri: militer, bawahan Komisariat Pertahanan Rakyat, lan eksternal, struktur NKVD.

Skating rink saka repressions saka 30s uga liwat layanan khusus. Nanging, senadyan mundhut, iku bisa kanggo nggawe ekstensif, uga-didhelikake jaringan ing meh kabeh negara Eropah, kalebu Jerman. Ing wiwitan perang, mung watara sewu perwira intelijen militèr lan informan sing operasi ing luar negeri. Luwih saka setengah saka wong-wong mau minangka imigran ilegal. Dheweke nyedhiyakake pimpinan politik lan militer USSR kanthi informasi lengkap lan jujur ​​babagan kahanan ing negara-negara agresor lan rencanane.

Nganti 22 Juni 1941, sawetara taun maneh, lan perang serius pisanan karo mungsuh wis diwiwiti: ing Spanyol pambrontakan fasis. Sukarelawan saka Jerman, Italia, Amerika Latin sing adoh tekan Semenanjung Iberia. Lan uga saka USSR. Sawetara langsung menyang Jenderal Franco sing mbrontak, liyane - kanggo mbela Republik. Antarane sing terakhir yaiku mahasiswa Institut Leningrad wingi, sing nglatih personel Intourist, Anatoly Gurevich, sing nguwasani basa manca kanthi gampang.

Antarane nom-noman liyane - sukarelawan, Tolya uga nglamar: Aku pengin mbela Republik Spanyol ... Dheweke diundang menyang Smolny, dheweke ngomong nganggo basa Spanyol lan Prancis. Rauh Letnan Republik armada Antonio Gonzalez - Gurevich nampa judhul lan jeneng - ana ing Madrid. Lan sawetara dina mengko ketemu komandan saka submarine S-4 Spanyol Ivan Burmistrov, kang diangkat dadi adjutant-translator.

Wong murni sipil lan terrestrial, Gurevich cepet nguwasani bab Komplek. Malah, miturut Anatoly Markovich piyambak, kadhangkala perlu kanggo ngganti langsung komandan ing kiriman pertempuran individu.

C-4 dadi misuwur amarga keberanian, kinerja misi tempur sing trampil. Ivan Alekseevich Burmistrov, sing pisanan saka kapal selam, dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet. Wis ing Leningrad, Gurevich sinau yen dheweke uga dicalonake kanggo penghargaan pemerintah. Nanging ... Padha ngomong yen Stalin ngeweruhi: padha ngomong, republik wis dikalahaké, kok ganjaran?

KINERJA REGULAR

Ing Moskow, Anatoly Gurevich nglaporake babagan pakaryane ing Spanyol. Komandan divisi (cocog saiki karo pangkat militer letnan jenderal. - V.Sh.) njaluk dheweke tetep ing kantor lan ditawani tetep ing layanan ing apparatus Direktorat Intelijen Utama Staf Umum Tentara Merah. .

"Sawise sawetara ragu-ragu," tulis Anatoly, "Aku setuju." Kabeh komandan divisi sing padha ujar manawa dheweke kudu nguwasani bisnis anyar. Lan bisa uga ditrapake ing negara manca. Anatoly nyadari yen dheweke kudu dadi operator radio lan juru tulis sandi. Ora ana omongan babagan kegiatan intelijen.

Ayo ngilangake sasi saka preparation kuat, sabdhoning ing Belgia, ngendi Gurevich (nuwun, pengusaha Uruguay Vincente Sierra, lan kanggo Pusat uga Kent) saka awal perang ing Eropah (September 1939) wiwit melu karya Intelligence. Ing tanggal 10 Mei 1940, Jerman nyerang Belgia, Pusat mrentahake kabeh perwira intelijen Yahudi supaya cepet ninggalake negara kasebut. Kepala stasiun, Leopold Trepper, uga lunga. Gurevich - "warga Uruguay" tetep lan rauh dadi kepala Karesidenan.

Kanthi serangan Jerman ing USSR, karya tambah, lan dadi luwih rumit ing kaping. Wis tanggal 22 Juni 1941, stasiun pelacak ing Prusia Wétan nglacak puluhan pemancar radio sing durung dingerteni ing Holland, Belgia, Yugoslavia, Polandia lan malah ing ... Berlin! Lan kabeh padha kerja kanggo Moscow!

Hitler nesu lan dhawuh supaya langsung ngumpulake spesialis sing paling apik, golek "pianis" (ing jargon layanan khusus - operator radio) orkestra abang iki lan ngilangi. Iki carane Sonderkommando khusus "Red Chapel" muncul.

Kanthi tangan cahya wartawan, sawise perang, "Red Chapel" wiwit disebut kabeh jaringan intelijen Soviet ekstensif. Nanging ing alam iki padha Soviet "Red Chapel" ora. Ana klompok kapisah saka loro layanan intelijen sing ora ngerti babagan eksistensi saben liyane.

Miturut cara, babagan loro pengintaian. Saben wong duwe tugas dhewe-dhewe, nanging kerja sama ora dikecualekake. Lan perlu. Rong klompok pengintaian makaryakke ing Berlin: klompok Harro Schulze-Boysen (jeneng samaran Starshin) lan Arvid Harnak (Korsican) - kolaborasi karo intelijen asing. Sing liyane dipimpin dening perwira intelijen militer karir Ilse Stebe (Alta). Loro-lorone nyedhiyakake informasi sing dipercaya banget, sing asring tiba ing meja kanggo Stalin.

September 1941. Komunikasi karo perwira intelijen Berlin saya rusak, lan banjur diganggu. Mangkono, informasi dibutuhake babagan rencana langsung saka komando Jerman, jumlah lan disposisi pasukan. Lan Berlin meneng. Siji-sijine cara metu yaiku ngirim wong menyang kana lan ngurutake ing papan kasebut. Nanging pimpinan intelijen asing ora duwe wong kaya ngono. Lan dheweke pindhah menyang Komisariat Pertahanan Rakyat.

Pusat ora mikir dawa arep ngirim sapa. Mesthi, Kenta! Ing taun 1940, dheweke wis nindakake tugas sing padha: tanpa komunikasi karo Moscow, grup pengintai Shandor Rado (jeneng samaran Dora) dadi ing Swiss. Kent nindakake pakaryan sing apik banget. Turis Uruguay sing kepengin weruh, Vincente Sierra, uga ngunjungi agensi Geopress sing kondhang ing Jenewa, ing ngendi dheweke ditampa kanthi apik dening kepala perusahaan kasebut. Agen Gestapo mesthi mbayar larang amarga melu obrolan iki. "Turis" menehi "geografer" kode anyar, ciphers, lan mulang carane bisa karo wong-wong mau.

10 Oktober 1941 telegram saka Moskow:

"Rahasia utama. Kent. pribadi.

Langsung menyang Berlin menyang telung alamat sing dituduhake lan temokake alasan kanggo masalah komunikasi radio. Yen istirahat diterusake, tanggung jawab nyedhiyakake transfer. Pakaryan saka telung klompok Berlin lan transfer informasi sing paling penting ... ”Diterusake kanthi alamat rinci sing nuduhake lantai, giliran, sandhi.

Lapor alamat lan jeneng pramuka?! Iki minangka kesalahan gedhe saka pimpinan loro lembaga intelijen kasebut. Jerman sinau kode kasebut. Welasan patriot dicekel, dieksekusi, lan intelijen Soviet ilang kelompok sing paling efektif.

Formalitas ing tapel wates lumaku kanthi lancar. Kaping pisanan, Kent menyang Prague - komunikasi karo grup pengintaian wis mandheg. Ing wayah sore, aku nelpon wanita sing ditresnani ing Brussels: sayang, kabeh wis apik karo aku, mung saiki aku kesel lan asring ngelu. Direktur - minangka pejabat intelijen disebut kepala GRU - ngerteni: klompok intelijen gagal, petugas intelijen wis dicekel.

Berlin. Kent nelpon Alta. Gagal: Ilse Stebe metu saka kutha. Kent lelungan menyang pinggiran kutha Berlin, ing ngendi operator radio Alta Kurt Schulze manggon. Kent bisa karo wong kanggo sawetara jam: ngirim program komunikasi radio, kasebut kanthi teliti, mulang wong carane bisa karo kode enkripsi.

A dina mengko, patemon karo Harro Schulze-Boysen. Sawise ijol-ijolan sandhi liwat telpon, padha setuju ing panggonan patemon. Kent tekan ing panggonan sing wis ditemtokake, mandheg, nyorot cerutu lan ... dadi kadhemen amarga medeni: ana petugas sing nyedhaki dheweke. Ora ana sing ngelingake Kent: Harro minangka letnan senior.

Banjur padha menyang apartemen Harro, pensiun, lan kanggo sawetara jam Kent nyerat intelijen sing Harro wis nglumpukake ing notebook karo tinta colorless. Dheweke menehi Jerman program komunikasi langsung karo Moscow, nggawe manawa anti-fasis ngerti carane nggunakake kode enkripsi.

Wis ing Brussels, kabeh wengi suwene, Kent ndhelik intelijen, ing wayah esuk dheweke nyerahake pesen sing dienkripsi menyang operator radio kanggo dikirim menyang Moskow. Ana akeh materi sing Kent dhewe lenggah kanggo kunci. Pesen sing paling penting teka dhisik. Ing antarane yaiku:

“Kent marang Direktur. Sumber Koro (Koro, Horo iku jeneng samaran Harro Schulze-Boysen). Implementasi rencana 111, tujuane yaiku Kaukasus, sing wiwitane dijadwalake ing Nopember, ditundha ing musim semi 1942. Transfer unit kudu rampung ing 1 Mei. Dhukungan logistik kanggo operasi kasebut diwiwiti tanggal 1 Februari. Garis penyebaran kanggo serangan ing Kaukasus: Lozovaya-Chuguev-Belgorod-Akhtyrka-Krasnograd. Markas ing Kharkov. Rincian mengko."

Radiogram dikirim tanggal 12 November 1941. Peneliti bakal nelpon sajarah. Jerman banget kurang bahan bakar. Sumur minyak ing Rumania ora bisa nyediakake tentara motor. Mung wis nguwasani Kerajinan Kaukasia, iku bisa kanggo nerusake perang.

Tanggal 19 November 1941, Franz Halder, Kepala Staf Umum Angkatan Darat Jerman, nyerat: "Patemon karo Fuhrer. Tugas kanggo taun ngarep. Kaping pisanan, Kaukasus (disorot dening kula. - V.Sh.). Tujuane kanggo nggayuh tapel wates kidul Rusia. Tanggal - Maret-April ... "Lan saiki mbandhingake tanggal: rapat karo Hitler - 19 November, telegram Kent - 12 November, yaiku seminggu sadurunge rapat! Apa sampeyan butuh komentar liyane?

Kent ngandhani Pusat: ing Norwegia lan Finlandia, Jerman nangkep lan nerjemahake kode diplomatik sing digunakake dening misi Soviet. Dheweke uga ngangkat kepala intelijen Komite Charles de Gaulle.

Nalika spesialis saka "Red Chapel" bisa njaluk cipher saka Intelligence Soviet, padha wiwit maca radiograms saka Kent. Lan dheweke kerep kaget: akeh dokumen sing teka saka kalangan pemerintah paling dhuwur ing Jerman lan tekan Moskow sadurunge ditampa dening alamat Jerman.

Jerman uga maca telegram Direktur marang Kent. Dheweke nglapurake yen Big Master ngerti informasi kasebut (minangka I.V. Stalin diarani ing korespondensi perwira intelijen) lan matur nuwun marang warga kasebut, menehi penghargaan marang pemerintah.

Nanging, ora ana dekrit sing cocog, tegese ora ana perintah.

ORDER PERANG PATRIOTIK

Tanggal 23 Juni 1944, Kent nampa telegram saka Pusat: "Sampeyan diwenehi penghargaan karo Ordo Perang Patriotik Agung, gelar 1."

A ora akurat cilik: ora ana tembung "Great" ing jeneng urutan. Aku dianugerahi pesenan kuwi lan uga gelar 1. Lan ing rong tembung - Perang Patriotik.

Telegram saka Pusat ora ngandhani apa penghargaan kasebut. Ing taun 1941, iki uga ora kasebut, nanging wis cetha: kanggo kasenengan sarwa tugas ndhuwur-rahasia mulihake kontak karo Berlin lemah. Kenapa taun 1944?

Sawise karesidenan Brussels gagal, Trepper lan Gurevich pindhah menyang Prancis. Trepper manggon ing Paris. Lan Kent tindak menyang Marseille, ing ngendi dheweke nggawe residensi saka awal.

Tanggal 9 November 1942 Gurevich ditangkep ing Marseilles, lan tanggal 23 November Trepper uga tiba ing tangan Gestapo ing Paris.


Anatoly Markovich Gurevich. Foto diwenehake dening penulis


Jerman mutusaké kanggo miwiti game radio karo Moscow. Ana rong gol utama: nyoba kanggo break koalisi anti-Hitler - USSR, Amerika Serikat lan Great Britain. Padha mangertos yen ndharat sekutu ing Eropah iku mesti, lan padha ora bisa keno perang ing loro ngarep. Pisah tentrem karo USSR? Ing kahanan apa wae, Stalin ora bakal nampa utusan Jerman. Nanging yen Churchill lan Roosevelt ngerteni manawa "Pakdhe Joe" nindakake negosiasi rahasia karo Hitler ing radio ... Lan tujuan kapindho yaiku militèr: Staf Umum Tentara Merah kudu nampa disinformasi, masuk akal lan saka perwira intelijen sing dipercaya.

Tanggal 25 Desember 1942, Pusat nampa radiogram liyane saka Otto, disusun dening pangareping Gestapo Müller. Kepala Sonderkommando "Red Chapel" Karl Giering ngajak Kent melu game radio "Gestapo-Center". Kent kanthi tegas nolak, nuduhake yen dheweke dudu wong militer lan ora ana hubungane karo intelijen.

Sawijining dina Gearing menehi radiogram decoded saka Pusat ngucapake salam marang dheweke tanggal 23 Februari lan menehi gelar "kapten". Panjenenganipun mangertos: kapapar.

Tanggal 3 Maret 1943, radiogram pisanan saka pemancar Kent, uga disiapake dening Gestapo, tindak menyang Pusat. Umumé ditampa manawa Moskow ora ngerti nganti Juni 1943 yen Kent kerja ing sangisore Gestapo. Kepala intelijen politik Jerman Walter Schellenberg nyerat: "Dadi kanggo pisanan, nggunakake pemancar Kent, kita bisa sesambungan karo stasiun pusat ing Moskow. Kanggo sawetara sasi kita ngirim disinformasi babagan prakara sing penting banget kanggo dinas rahasia Rusia, sing nyebabake kebingungan ing Moskow. Sawetara peneliti Soviet uga netepi kronologi iki.

Nanging ing kene Vladimir Lota, Doctor of Historical Sciences, penulis sawetara buku lan esai babagan intelijen militer adhedhasar fakta lan dokumen sing ora bisa dibantah, laporan: "A sinau anyar kabeh (ditekanake dening kula. - V.Sh.) Dokumen Soviet game radio iki ngidini kita nggawe kesimpulan sing beda. Iki kalebu kasunyatan manawa Pusat ngerti manawa pemancar radio Kent operasi ing kontrol Gestapo, luwih awal. Yaiku 5 Maret 1943. Yaiku, rong dina sabanjure, amarga Gestapo kalebu Kent ing game kasebut.

Ing dina iku, Kent digawa "disinformasi" liyane sing disiapake dening Gestapo. Ora dinyana-nyana, dheweke takon kanggo nambah sawetara tembung lan ndhikte: "Ngucapake ucapan selamat kanggo Comrade Stalin ing hubungane karo penghargaan pangkat marshal lan mengeti 25th saka Tentara Abang. Matur nuwun kanggo pangkat kapten. Salam marang wong tuwaku."

Gestapo sniffed saben layang saka tambahan, ora ketemu pidana, lan pesen menyang Center, kang, miturut Vladimir Lot, "ora bakal wis ditularaké dening warga Soviet."

Moscow mangertos kabeh, game radio tindak miturut skenario. Kent nggawe manawa laporan babagan penyebaran, gerakan, jumlah pasukan Jerman bener: padha ngomong, Moskow bakal mriksa, nemokake bedo ... Gritting untune, Komando Tinggi tindak.

Pemancar Kent mlaku kanthi kebak. Exchange radiograms - saben dina. Mbok iku kanggo informasi terkenal sing pengajuan kanggo penghargaan? Utawa apa sing kedadeyan sawise 16 Agustus 1943? Dina iku Kent nampa rong telegram. Kapindho gawe kaget dheweke. Sutradara nulis: "Gagal serangan Jerman ing ngarep kita, acara ing Italia lan kekalahan Jerman sing bakal teka nggawe lingkungan sing apik kanggo rekrutmen. Mulai ngembangake wong, kirim informasi singkat menyang sing cocog. Nalika ngrekrut wong Jerman, sampeyan bisa menehi jaminan patronase yen sampeyan kerja kanggo kita.

Punika tugas! Nanging Gestapo bakal dadi sing pertama maca telegram kasebut. Kent mangertos: dheweke dimaksudaké kanggo wong-wong mau! Tugas kasebut kudu rampung, lan Anatoly Markovich nindakake kanthi kecemerlangan: kepala Red Chapel, SS Kolonel Pannwitz (ing sawetara publikasi - Pannwitz, kanthi siji "n"), sekretaris (lan Jeng) Kempa, operator radio Stluka setuju. kerja kanggo intelijen Soviet. Iki penting banget - saluran komunikasi liyane karo Moskow wis muncul, sing Gestapo ora ngerti.

Tahanan kasebut ngrekrut penjaga penjara! Ora ana sing kaya ngono ing intelijen. Kanggo iki diwenehi penghargaan? Utawa kanggo ngrampungake tugas, nalika Pusat menehi kekuwatan sing wiyar marang Kent: "Aku ngandelake tugas pamrentah sing penting banget iki." "Elinga yen aku menehi wewenang kanggo nindakake negosiasi pribadi karo wong-wong iki." "Nggawe keputusan dhewe."

Iki saka telegram Kentu Center. Lan kenapa ora Trepper, dheweke tanggung jawab ing Prancis. Ing September 1943, Trepper mlayu saka Gestapo. Lan ora ana sing ndeleng dheweke meh setahun. Dhèwèké klelep ing ngisor, saéngga Gestapo, utawa Prancis, utawa intelijen Soviet ora bisa nemokake dheweke. Nanging, tembung Vladimir Lot luwih masuk akal - Gestapo ngidini dheweke lolos.

Trepper muncul ing Paris mung ing Agustus 1944, nalika wis ana sekutu ing kutha. Ora ana siji intelijen sing nuduhake minat marang dheweke: dheweke minangka bahan sampah. Pusat kasebut ngirim dheweke ing awal 1945 menyang Moskow, ing ngendi ing 1947 rapat khusus ing Komisariat Keamanan Negara Rakyat menehi dheweke 15 taun ing kemah. Dirilis ing taun 1954 sawisé Stalin séda, direhabilitasi. Pembalesan iki ora adil.

Tanggal 6 Juni 1944, Sekutu ndharat ing Normandia. Lan wis tanggal 9 Juni, Pusat nuntut saka Kent: "Urgent (yaiku, ngirim cepet) informasi babagan kemajuan karo kebangkrutan Sekutu." "Apa sing ditindakake dening Jerman lan Vichy ..."

Limang dina sabanjure, tanggal 14 Juni, Kent radio menyang Pusat: "Sanalika sawise kebangkrutan, aku menyang ibukutha (yaiku, menyang Paris) lan njupuk pimpinan pribadi kabeh agen."

Limang dina sabanjure: "Aku bisa nggawe kontak karo telung agen sing ana ing wilayah perang ing Normandia, lan karo papat agen sing beroperasi ing wilayah ing ngarepe Normandia lan ing Brittany. Adhedhasar laporan sing sepisanan, aku nggawe ing ngisor iki ... "Lan banjur informasi sing jelas lan ringkes.

Kanggo iki diwenehi penghargaan?

Saka KHODYNKA menyang LUBYANKA

Ing pungkasan Mei 1945, Kent ana ing Paris, feverishly nyusun laporan lan duwe wektu kanggo mirsani perwira Gestapo wis direkrut lan koper karo dokumen paling rahasia saka layanan khusus iki. Pusat kasebut njaluk supaya dikirim kanthi aman lan sehat.

Akhire, ing awal Juni, pesawat teka saka Moscow. Sawetara jam penerbangan, landing ing lapangan Khodynka. Kent, saben Jerman - ing mobil kapisah. Aku kaget yen dheweke langsung dijupuk saka lapangan terbang menyang Lubyanka lan kaget nalika nuntun aku menyang lawang kanthi tandha "Reception of the arrested."

Sawise tengah wengi, Gurevich digawa menyang kantor gedhe, ing ngendi ana sawetara jenderal lan loro nganggo sandhangan sipil: pemilik kantor, kepala Smersh, Viktor Abakumov, lan Komisaris Urusan Dalam Negeri USSR, Vsevolod Merkulov. . Tanpa ngucap salam, Abakumov dhawuh marang Kent njagong lan dumadakan takon pitakonan pisanan:

- Apa sampeyan teka ing Moskow kanggo penghargaan pemerintah sabanjure?

Kent mangsuli yen dheweke diomongake ing radiogram sing dienkripsi: Stalin matur nuwun lan menehi penghargaan pemerintah, nanging dheweke ora nampa.

Nanging ana telegram babagan apa sing diwenehake! Lan dening sapa! Panglima Agung! Ing endi penghargaan? Panjalukku menyang Direktorat Intelijen Utama (GRU) saka Staf Umum Angkatan Bersenjata Federasi Rusia lan malah rapat karo karyawane ora njlentrehake kahanan kasebut. Dheweke mung konfirmasi marang aku: ana telegram, nanging ora ana dokumen ing arsip. Wong-wong mau menyang ngendi? Pagelaran kasebut ditindakake nganti kaping telu lan ing taun-taun sing beda-beda, lan saiki ora bisa dingerteni kanthi cepet.

Kasunyatan (lan iki kabeh dokumen) sing kasebut ing ndhuwur nyatakake yen agen intelijen Kent entuk penghargaan. Apa pramuka nggawe kesalahan? Ana, lan Direksi padha nuding wong-wong mau ing telegrams. Bukti kesalahan, gagal tetep, nanging ora ana pesenan.

ORA ORA ORA ORA

Iki muter ing tembung bakal dadi cetha sethitik mengko. Aku kudu ngakoni yen aku kaget karo sawetara baris saka siji huruf. Njawab pitakonanku, komandan unit militer 61379 O. Karimov nulis ing Maret 2013: Kementerian Pertahanan Federasi Rusia, ora ana alesan kanggo iki (disorot dening aku. - V. Sh).

Aku kaget: ing Nopember 1941, Panglima Tertinggi mrentahake pejabat intelijen supaya dianugerahi kanggo prestasi tartamtu, lan "agen intelijen manca" ora ana alesan kanggo iki. Apik banget: evaluasi maneh asil aktivitas intelijen - inisiatif "organ" utawa instruksi wong?

Alasan kanggo penghargaan? Kene lagi - direkam ing dokumen. Alasan kanggo negesake manawa kabeh ora kaya ngono yaiku kasus investigasi babagan tuduhan pengkhianatan Gurevich.

Ing salah sawijining dina mangsa 1947, Gurevich diumumake keputusan Rapat Khusus ing Komisariat Keamanan Negara Rakyat: 20 taun kamp kerja paksa. Sajrone 16 sasi, penyidik ​​keamanan negara nggawe kasus kasebut, adhedhasar bukti Jerman, yaiku Kent sing dikirim menyang Moskow. Antarane wong-wong mau - kondhang "Surat Mueller" - conto urip saka kreatifitas provokatif saka kepala Gestapo. Kent ngerti "Surat" iki kanthi ati, dheweke bisa numpes kaping satus, nanging dheweke tetep ngati-ati.

Anatoly Markovich dirilis ing taun 1960. Kepala Penuntut Militer ing taun 1991 nyetujoni "Kesimpulan" ing kasus pidana A.M. Gurevich, kang convincingly rek kabeh accusations lan mutusaké: Anatoly Markovich Gurevich kudu dianggep rehabilitasi ...

Kuciwane malah saiki sawetara anggota layanan keamanan luwih percaya marang tulisan detektif Jerman tinimbang peneliti domestik.

Detractors Gurevich, ora tanpa niat jahat, ngomong: nanging dheweke dhewe ngakoni kejahatan. Pancen, ana tandha tangane ing protokol interogasi liyane. Nanging apa kudu dieling-eling kepiye carane ngakoni banjur digoleki. Aku dudu ahli basa, nanging tembung "digayuh" ana sing ana saka tembung "ngalah". Iku cocok kanggo ngelingi yen petugas keamanan negara Abakumov (kepala Smersh pribadi interogasi Kent) lan Likhachev (banjur wakil kepala 3rd Direktorat Utama Smersh, sing interogasi Kent sak investigasi awal) padha dipenjara ing 1954 kanggo pelanggaran reged sosialis. legalitas lan dihukum eksekusi. Perlu kanggo nerangake apa pelanggaran reged padha?

Mei 31, 1945, seminggu sadurunge tekane Kent ing Moscow, kepala GRU ngirim kertas kanggo Smersh, kang stigmatizes Gurevich pengkhianat lan nuntut paukuman kang abot. Iku ora bisa dimangerteni kanggo pikiran: kanthi tangan siji kanggo mlebu tugas penting kanggo pramuka, lan liyane kanggo nuduh dheweke ngiyanati. Kepiye carane iki? ora ngerti…

SAPA LAN KAPAN SING SING SING BAKAL

Ing wawancara, Kolonel Jenderal Fedor Ivanovich Ladygin, kepala Direktorat Intelijen Utama Staf Umum Angkatan Bersenjata Federasi Rusia ing 1992-1997, ujar: "Dheweke teka ing intelijen sepisan lan seumur hidup." Tembung apik. Atusan pejabat intelijen bakal mlebu ing ngisor iki. Nanging aku ngomong babagan Kent. Saka GRU, dheweke nulis marang aku yen "ora nate nglirwakake kasunyatan ing taun 1930-1945. A.M. Gurevich minangka anggota intelijen militer. Lan sawise 1945 ora? Nanging babagan statement - kanggo urip? Ing taun 1960, dheweke dibebasake, nanging kanggo GRU lan Dewan Intelijen Veteran dheweke terus dadi wong sing dibuang. Kenging punapa?

Aku weruh rong alasan.

Kapisan: telung minggu sawisé Kamenangan, tanggal 31 Mei 1945, kepala GRU nyebut Kent pengkhianat, pengkhianat. Sapa sing pengin komunikasi karo setan neraka?

Alasan kapindho: dheweke njupuk linen sing reged metu saka gubug. Ing Mei 1945, nalika ngenteni pesawat saka Moskow ing Paris, Kent nulis laporan babagan karyane. Bagean sing padhet ing makalah kasebut dikhususake kanggo kekurangan ing latihan pramuka. "Kanggo tujuan siji-sijine," ujare Anatoly Markovich, "ora mbaleni kesalahane." Dokumen iki "Smersh" dicekel ing lapangan terbang, sanajan mung kanggo direktur. Nalika Abakumov ditangkep, laporan kasebut ditemokake ing brankas.

Kanggo 48 taun sawisé dibebasake saka kamp, ​​Anatoly Markovich ora tau diundang ing perayaan apa wae dening GRU, dheweke ora dikirim kertu ucapan, ora dianugerahi diploma. Liyane diundang, congratulated, dianugerahi: Dewan komite para veteran perang, komite distrik lan panitia regional Komsomol, musium, sekolah, sekolah kejuruan, universitas ...

Kent wis umum wiwit taun 1960. Tilar donya ing taun 2009. Kanggo setengah abad, ora ana kepala GRU sing nemokake wektu kanggo ngajak dheweke ngobrol kanggo mungkasi kabeh omongan.

November 7, 2013 Anatoly Markovich umur 100 taun. Apa sampeyan bakal ngrayakake ulang taun iki? Saka GRU padha mangsuli: acara darmabakti kanggo mengeti XNUMXth saka lair saka A.M. Gurevich, kita ora nyedhiyani.

Aku uga diwenehi jeneng sawetara pejabat intelijen sing misuwur - Pahlawan Uni Soviet, sing ulang taun dirayakake kanthi acara resmi. Dheweke uga menehi jeneng pejabat intelijen sing dieksekusi ing guo Gestapo, sing, aku ngutip, "ora kerjo bareng karo Nazi, disiksa abot ...".

Aku curiga aku bakal dipuntudhuh saka bias lan Gusti Allah pirsa apa liyane, nanging sebutno saka penolakan saka Pahlawan iki kanggo kerjo bareng karo Gestapo ora ing kabeh sengaja. Aku maca antarane garis: padha ngomong padha ora pindhah lan mbayar urip. Lan Kent lunga.

Tuduhan Kent babagan kolaborasi karo Gestapo minangka salah sawijining perkara utama ing dokumen Smersh ing taun 1945-1947. Nanging ing "Kesimpulan" Kepala Penuntut Militer USSR taun 1991, kabeh mau ditolak kanthi yakin. "Tumindak ing kahanan sing angel banget," ditulis ing kono, "lan ora duwe niat ngiyanati Tanah Air, dheweke menehi idin palsu marang counterintelligence Jerman kanggo nindakake game radio kanggo njlentrehake kegiatane marang USSR lan nyimpen. urip saben perwira intelijen Soviet."

Kaya sing sampeyan ngerteni, taktik Kent iki sing mbantu GRU nindakake sawetara operasi intelijen unik ing taun 1943-1945. Kanggo sawetara alasan, karyawan saiki lali babagan iki.

Preamble dawa dibutuhake kanggo takon pimpinan GRU pitakonan: ngendi pesenan Kent? Ora ana wangsulan. Ora ana kobongan utawa tsunami ing GRU, lan dhaptar penghargaan ilang. Mungkin dheweke "ora sengaja" dicekel dening penyidik ​​lan ana ing arsip Smersh utawa keamanan negara? Wonten ing ngriki boten namung bab pakurmatan saragam Kantor, nanging ugi bab pamor negara, panguwasa panguwasa. Pira regane dheweke yen dheweke ngidini kedadeyan kasebut?

Apa sing kudu ditindakake? Saran kula: ana wong (sing duwe hak nglakoni) kudu nelpon (ngundang) pimpinan intelijen lan ujar: Aku menehi sampeyan rong minggu (telung, papat), menehi penghargaan Kent. Sampeyan ngerti ngendi kanggo nggoleki dokumen lan pesenan dhewe. Lan ing wektu sing padha, netepake sing mutusaké kanggo mbenakake dokumen saka taun perang, ing tartamtu, instruksi saka Panglima Agung.
Pengarang:
Sumber asli:
http://nvo.ng.ru/spforces/2015-05-15/1_kent.html
5 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Baloo
    Baloo 27 Mei 2015 13:22
    +3
    Liberal pengin nglestarekake memori Nemtsov ing Moskow, nanging apa manfaate? Aku ora weruh Nizhny Novgorod utawa Yaroslavl siji sing ngomong positif babagan Nemtsov. Kerabate karo kulawargane nutupi dheweke.

    Lan kepiye wong-wong sing jenenge kita sinau pirang-pirang taun sawise mati? Apa babagan pesenan?
    Jeneng-jeneng iki kudu diterusake, para mudha kudu dididik ing conto prestasine.
  2. Sergey Vl.
    Sergey Vl. 27 Mei 2015 13:26
    0
    Ora becik organisasi sing disegani kaya GRU nglalekake rakyate. Dadi sapa sing ora ditinggalake wong Rusia?
  3. A-Sim
    A-Sim 27 Mei 2015 14:00
    0
    Dalane pramuka iku berliku lan berduri. Nasibe ora dingerteni lan ora dingerteni. Mung patriot sejati saka Tanah Air sing bisa ngliwati kanthi kamulyan. Lan regalia saka panggedhe manungsa ora penting maneh ing perkara kasebut. Tanah air kudu ngerti babagan putra lan putri sejatine. Lan sanajan atusan taun liwat, bebener bakal nemokake cara kanggo break menyang atine wong.
  4. Langkawi
    Langkawi 27 Mei 2015 14:06
    +2
    Ing hubungan kanggo Gurevich, Kepemimpinan nindakake meanness liyane - sayangé, ing kasus iki aku ora bisa nemokake tembung liyane.
    Sajrone perang, dheweke nikah karo M. Barcha Hongaria lan duwe anak lanang, Michel - nanging ing taun 1945 ing Moskow, Gurevich dilaporake yen kulawargane wis tilar donya nalika bom kasebut. Nyatane, dheweke isih urip lan sawise ibune tiwas, Michel terus nggoleki bapake lan ketemu. Putrane teka ing Rusia lan pungkasane bisa ketemu sadurunge matine Gurevich ...
    Siji maneh ngenani nasib sing angel kanggo wong sing ora dilalekake ...
  5. jktu66
    jktu66 27 Mei 2015 14:43
    +2
    Ora becik organisasi sing disegani kaya GRU nglalekake rakyate. Dadi sapa sing ora ditinggalake wong Rusia?
    Sedhih amarga akeh pahlawan sejati Rusia tetep dilalekake, difitnah lan dikhianati. sad , mayuta-yuta wong dadi wong buangan, mung amarga padha dicekel, lan akeh banget marang karsane lan kaluputan pribadi. GRU ing taun-taun kasebut minangka bagean saka aparat negara, sing nuduhake akeh kekejeman marang wong-wong mau, lan saiki, uga ora peduli karo wong biasa. Ala, ora perlu kaget. Sawise kabeh, elit saiki wis akeh banget saka nomenklatura partai, sing arang banget dipinggirkan ing taun-taun Soviet. Kesinambungan generasi eseman "Counts with bespectacled intellectuals" digawa metu meh oyod sawise 1917 sad