Armor lan senjata saka conquistador

8
“Para Sadulur, ayo padha ndherek salib; kanthi iman, kanthi tandha iki kita bakal menang"
(Hernando Cortes)

Para conquistador, yaiku, "penakluk", minangka massa bangsawan cilik, sing paling akeh dirusak lan disewa dadi tentara supaya bisa ana. Sampeyan bisa perang ing Eropah, nanging malah luwih menarik ("miturut gosip") kanggo perang ing Donya Anyar. Mulané wong-wong mau sanalika bisa. Kaya para prajurit saka negara-negara Eropa liyane ing Renaissance, wong-wong Spanyol nganggo sandhangan sing cocog karo wangun awak manungsa, nanging ora suwe, amarga nguatake Katulik sing disebabake dening kemenangan Reconquista, penampilane dadi abot lan konservatif, lan werna peteng wiwit menang ing sandhangan. Yen mercenaries Swiss flaunted ing celonone lan camisoles saka macem-macem werna karo slits lan puffs, ngagem topi lan beret decorated karo wulu, banjur Spaniards, ing nalisir, disandangi ing kabeh ireng, lan duwe slits ing sandhangané (nuduhake jeroan) dianggep. ing.

Armor lan senjata saka conquistador

Kurban marang para dewa. Ing nglawan iki, wong-wong Spanyol mbrontak, lan iki sing paling diwedeni.

Sandhangan digawe saka wol lan linen. Kain sutra larang, uga wulu, lan ora bisa diakses dening prajurit biasa. Sandhangan ingkang limrahipun inggih punika kaos ingkang kadamel saking léna putih, dipun sèlèhaken ing ngajengipun kanthi codpiece, lan supados boten rontok, dipun umpetaken kanthi tali ing sadhuwure sandhangan. Iki kalebu camisole lan doublet, nanging ora ana bedane antarane jinis sandhangan kasebut. Lengane dawa lan diikat ing lengen utawa dijahit. Sikilé para penunggangé ditutupi sepatu bot sing dhuwur, déné prajurit mlaku kudu marem nganggo sepatu kulit. Kira-kira taun 1530-an, legging wiwit dipérang dadi ndhuwur - banjur dadi celonone lan ngisor - dadi kaos kaki. Ing wektu kasebut, kaftan lan dobel diikat saka ndhuwur nganti ngisor kanthi kancing utawa pancing, lan amarga celana kasebut ora nutupi jubin, mula dheweke nyoba nganggo gaya. Dheweke nganggo tutup kothak pil sing rata ing sirahe, sing misuwur ngusapake kupinge. Prajurit lan pelaut padha nganggo topi kanthi pinggir sing digulung, trep kaya balaclava. Jubah sing akeh lipatan ing mburi nalika iku dadi cendhak, dawane dhengkul.

Sing nggumunake, ing antarane wong India, wong-wong Spanyol asring nampa sandhangan saka wong-wong mau minangka hadiah. Dadi wong Spanyol bisa nganggo tilmatli India tinimbang jubahe dhewe lan jaket shikolli sing disulam nganggo wulu ... sandhangan para imam lokal, sing diwenehake marang dheweke minangka tandha ngurmati kekuwatan "gaib".

Minangka kanggo waja, banjur (sanajan iki ngageti) mung sawetara saka memoar saka peserta ing kolonisasi Donya Anyar wrote ing wong-wong mau bab apa jenis waja padha. Lan ing kene ana pitakonan, sing ora ana jawaban: manawa waja kasebut dadi biasa, mula ora ana gunane kanggo nulis babagan wong-wong mau, utawa ... digunakake banget dening wong Spanyol. Akeh gambar sing digawe dening wong India, utamane ing naskah Tlaxcalan, nuduhake wong Spanyol nganggo pedhang lan tameng, nanging tanpa waja. Nanging, penunggang Spanyol diterangake dening kontemporer minangka wong "uga dilindhungi dening waja", lan India sing padha kabeh "wong wesi", sing, "dirantai ing wesi". Apa kesimpulan sing bisa dijupuk saka pesen kasebut? Kaping pisanan, prajurit biasa ora lumaku nganggo waja, lan nomer loro, waja kasebut digawa ing bungkus lan disebarake sadurunge perang. Kajaba iku, dikenal manawa akeh infantri ing tentara Cortes ngagem waja India katun, sing nglindhungi dheweke kanthi cukup saka panah lan watu. Dikawruhi manawa wong-wong Spanyol ora beda-beda ing karesikan, sing dikalahake dening serangga, nanging carane ngeruk ing cuirass baja, sing ora mung panas banget ing srengenge, nanging uga teyeng lan kudu diresiki terus.

Dikawruhi yen ing taun 1500, wong-wong Spanyol kenal karo helm cabasset, lan sawise 30-40 taun uga duwe helm sing paling populer ing abad kaping XNUMX. morion. Nanging para conquistador dhewe ora nganggo morion. Padha dikreditake karo wong-wong mau, ndeleng prajurit Spanyol liyane sing perang ing Eropah. Uga ora dingerteni manawa prajurit jaranan Cortés nggunakake waja lengkap, utawa duwe waja "telung perempat", tanpa perlindungan sikil. Ing wektu iku, helm sing paling populer saka penunggang ksatria yaiku helm arme. Nanging ing panas, iku paling kamungkinan mung unbearable kanggo nggunakake. Jinis liyane helm - bourguignot, duwe visor, bantalan pipi lan nape. Mail tetep minangka sarana proteksi sing populer, sing dikonfirmasi kanthi gambar saka tentara bayaran Jerman sing padha. Nanging, iku banget larang lan ora praktis kanggo transportasi mail chain lan kabeh waja logam liyane tengen segara. tembakan gaman, bubuk mesiu lan panah kanggo crossbows luwih dibutuhake.


Helm Morion Kab. nasional sejarah Tobacco Presidio Park, Arizona.

Pungkasan - lan gambar kasebut ngonfirmasi iki - tameng Spanyol sing akeh digunakake. Loro-lorone logam, bisa nggambarake watu utawa panah, lan kayu, dikuatake karo logam. Perisai kulit Moorish uga digunakake - adarga, sing bentuke ati lan disambungake saka sawetara lapisan kulit. Kene iku loro cahya lan kuwat, lan bisa digawe malah ing Amerika.

Dadi, umume, penampilan para penakluk Spanyol ora apik banget kaya sing kadhangkala digambarake ing miniatur "logam putih", nanging sebaliknya: padha ragamuffin sing ditumbuhi jenggot, asring nganggo sandhangan sing paling aneh, shod ing sandal Indian, nanging karo pedhang lan tameng ing tangan.


Rapier. Toledo 1580 1570 Dawane 123,8 cm Museum Seni Metropolitan, New York.

Pedhang - tetep dadi jinis utama senjata edged lan ora owah akeh wiwit Abad Pertengahan. Length - 90 cm, agul-agul pindho, nangani karo crosshair lan asring sirah sculpted ing tradisi fashion anyar. Rapiers katon, sing luwih dawa tinimbang pedhang, sing luwih trep kanggo nyuduk, kanthi pengawal sing dikembangake. Ing Eropa, kabeh iki penting, nanging ing Spanyol Anyar, rasa seneng iki ora penting, lan pedhang lawas uga apik! Kajaba iku, prajurit mlaku duwe halberd, lan penunggang duwe tumbak dawa. Sacara tradisional, tumbak dawa prajurit mlaku digunakake kanggo nglindhungi arquebusiers lan musketeers nalika ngisi maneh senjata.

Kanggo pertempuran jarak adoh, wong-wong Spanyol nggunakake busur silang, sing ngetokake panah dawane kira-kira sak sikil, sing nduweni daya penetrasi gedhe. Model lawas, ing ngendi tali busur ditarik kanthi bantuan pancingan ing sabuk utawa kerekan rantai, minangka barang sing kepungkur. Kanggo ketegangan kasebut, "kunci Nuremberg" utawa "meja putar" kanthi rak lan gear saiki digunakake. Tuas jinis "wulu wedhus" uga digunakake - piranti kasebut pancen prasaja. Crossbow dhewe isih prasaja banget. Lodge, gandhewo (asring, kaya sadurunge, kayu!), Pemicu. Senjata-senjata bisa gampang didandani, sing penting banget kanggo para prajurit Cortés.


Gapura Nuremberg. 1727 Bobot 2,942 Metropolitan Museum of Art, New York.

Arquebus lan muskets nalika kampanye Cortes minangka senjata modern kanthi kunci sumbu. Dawane musket kira-kira 4 kaki, lan kaliber bisa nganti 20 mm. Nalika mbandhingake crossbows lan muskets karo arquebuses (sing terakhir padha luwih entheng tinimbang muskets), iku kudu digawe ing atine sing mantan luwih dipercaya ing wilayah tropis. Senjata api mbutuhake bubuk mesiu, sing ora bisa digawe ing lapangan lan dikirim saka segara. Nanging senjata api nduwe pengaruh psikologis sing gedhe kanggo wong India. Geni, kumelun, peluru sing ora katon nalika mabur lan ora bisa diendhani, nanging sing mateni, duwe efek demoralisasi.

Dikawruhi manawa kanggo ekspedisi ing taun 1495, Columbus mrentahake 200 cuirasses dada, 100 arquebus lan 100 crossbows, yaiku, sing terakhir digunakake kanthi padha lan, mesthine, nglengkapi saben liyane.

bedhil artileri padha breech-loading, kaliber 2 lan 3 inci, lan pisanan padha bedhil kapal diadaptasi kanggo operate ing darat. Jangkoan kasebut tekan 2000 m, lan sanajan ing jarak iki, inti kasebut nduweni daya mateni tartamtu, lan ing jarak sing luwih cedhak, lima utawa luwih wong bisa dipateni kanthi siji inti. Buckshot uga digunakake, malah luwih agawe ing jarak cedhak. Wiwit wong-wong India kesusu ing Spanyol kanthi massa sing padhet, kerugian saka tembakan artileri mung gedhe banget.


Kaya sing bisa dideleng kanthi jelas ing rong ilustrasi kasebut saka Lienso de Tlaxcala (Kanvas saka Tlaxcala), ca. 1540, para conquistador perang bebarengan karo sekutu India, utamane para prajurit saka kutha Tlaxcala, sing sengit marang Aztec. Lan sawetara wong duwe pedhang Eropa ing tangane, sanajan peralatan kasebut yaiku India. Ing gambar ndhuwur, penunggang nganggo piranti pelindung. Ing ngisor, ora. Museum Sejarah Alam Amerika.

Taktik nggunakake senjata ing perang kira-kira ing ngisor iki. Artileri ditembak dhisik. Wong-wong Indhiya banjur dipêdhot dening arquebusiers, lan nalika lagi ngunggahake gegaman, padha ditabuh panah dening arquebusiers. Akhire, prajurit karo tameng logam bunder lan pedhang matèni individu sing nyuwil liwat, sawise kang prajurit rampung demoralized padha ngoyak lan rampung mati dening kavaleri. Dikawruhi, nalika pengepungan lan serangan ing Mexico City, meriam sing luwih abot uga digunakake, lan jenenge dikenal. Mung kaliber sing ora dingerteni, amarga penulis memoar ora nulis bab iki, lan ora ana kang ngerti apa.

Perlu dicathet menawa penaklukan Kakaisaran Aztec asring digambarake minangka acara legendaris lan panjelasan kasebut padha - legendaris, yaiku, sawetara atus wong Spanyol gagah kanthi sawetara meriam, jaran lan muskets ngalahake negara sing kuat amarga . .. kasunyatan sing ... Nyatane (sanajan iki kabeh bener), alesan utama iku Aztecs padha disengiti dening suku-suku sing padha nelukake. Ing kalodhangan iki, ing taun 1791, sarjana lan wartawan Meksiko Joseph Antonio Alzate Ramirez nulis: "Aja dikandhakake manawa sawetara atus wong Spanyol nelukake Spanyol anyar. Ayo dadi ngomong yen tentara kuat saka India, manunggal lan inspirasi dening Spaniards enterprising, perang bebarengan karo wong-wong mau nglawan Aztecs tangan ing tangan, lan banjur ... bakal bener ing hubungan karo sajarah penaklukan iki.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +4
    Agustus 25 2015
    Matur nuwun ... menarik .. sawise kabeh, sawetara jenis realisme ing ilustrasi saka "Lienso de Tlaxcala"
  2. + 10
    Agustus 25 2015
    sapa sing menang banget iki - wong Kristen? iki padha wong karo moralitas bestial, kang didhukung lan dijamin dening pasamuwan Kristen, kasunyatan sing Spaniards, lan sawise wong-wong mau Inggris exterminated populasi pribumi ing Amerika, lan iki yuta wong, ngandika bab siji bab PERADABAN KRISTEN lan wong-wong sing ditresnani mesthi dadi mungsuh kanggo peradaban ORTHODOX Rusia, dheweke ora nate nggawe, nanging mung numpes lan numpes, lan perang iki bakal tahan nganti karusakan lengkap salah sawijining pihak ...
    1. Komentar wis dibusak.
      1. +2
        Agustus 25 2015
        India California...
        1. Komentar wis dibusak.
        2. Komentar wis dibusak.
        3. Komentar wis dibusak.
        4. 0
          Agustus 25 2015
          Suku Maka cedhak Washington

          http://www.kramola.info/blogs/letopisi-proshlogo/portrety-vydayushchihsya-lyudey

          -chast-3-kak-zachishchali-novyy-svet
          1. +4
            Agustus 25 2015
            bendera suku Haida pesisir Pasifik...
            1. 0
              Agustus 25 2015
              elang kepala ganda...
          2. Komentar wis dibusak.
      2. Komentar wis dibusak.
    2. +2
      Agustus 25 2015
      Gambar ora nyengsemaken. Lan wong Spaniard sadis ora katon kaya wong Spaniard (anggota caballeros sing gundhul ing wektu iku bakal dianggep minangka tandha orientasi non-standar), lan ora umum kanggo nyumerepi, lan ngobong sing digantung yaiku sampah kayu bakar.
      Sejatine, eksekusi kanthi cara ngobong dhewe mung digunakake kanggo nylametake nyawa, mula iki digunakake dening Inquisition. Ing wektu iku, wong Spanyol percaya yen wong India ora duwe jiwa manungsa, mula ora ana sing bakal ngobong. Sadurunge gagasan Las Casas, isih akeh wektu.
    3. +1
      Agustus 25 2015
      Padha ora menehi pluses, Aku bakal ndhukung karo tembung.
      1. +1
        Agustus 25 2015
        Carane ora diwenehi? Njupuk lan sijine ...
    4. +1
      Agustus 25 2015
      Quote: perang lan tentrem
      sing padha conquerors padha - Kristen


      kudu ana sing nyetel minus, ana sing ora seneng ...
  3. +1
    Agustus 25 2015
    Meriam kanthi kaliber 2-5 inci njupuk ing 2000 m.? Apa ora salah ketik?
    1. +4
      Agustus 25 2015
      Mangkono uga John Paul lan Charles Robinson. 1800 - jarak mateni. Tegese, maksimal bisa uga 2000 kanggo bedhil 3-inch lan yen inti tekan sikil - ora bakal cukup. Prawan kavaleri Durov ing Peperangan Borodino duwe kejut cangkang ing sikile. Dheweke nulis - sikile kabeh layung lan lara banget, mula dheweke limping. Iku bakal kenek sethitik harder lan ... dheweke wis bakal lying, lan ora limping. Uga karo wong India. Nanging elinga yen Prancis duwe meriam muzzle-loading karo tong minyak cendhak, nalika conquistadors duwe sungsang-loading sing dawa!
      1. 0
        Agustus 26 2015
        Senapan sungsang ing jaman semana kaya-kaya wis ilang ing jarak tembak amarga terobosan gas bubuk. Kajaba iku, alat sing luwih tuwa, efek sing luwih jelas. Mesthi, iki bisa menehi ganti rugi kanthi nambah biaya bubuk, nanging miturut pendapatku, muzzle-loader jarak jauh.
  4. +2
    Agustus 25 2015
    "Sampeyan bisa perang ing Eropa, nanging luwih menarik ("miturut desas-desus")
    iku kanggo perang ing Donya Anyar. "////

    Iki ora babagan sing menarik, nanging babagan emas. Amerika wis emas lan
    mercenary bisa dadi sugih dramatically lan malah dadi raja ing
    sawetara bolongan, yen sampeyan lagi bejo. Utawa mulih sugih.

    Elinga yen Spanyol dadi negara paling sugih nalika
    nelukake Amérika Kidul. Nganti saiki, hiperinflasi (penyusutan emas) durung ngrusak.
    1. +1
      Agustus 25 2015
      Iki sing "luwih menarik"!
  5. +1
    Agustus 25 2015
    Gambar kasebut mesthi Aztec, ing artikel babagan senjata Aztec, kasebut ora nggunakake busur.
    Kekejaman wong Spanyol, miturut panemuku, saya tambah akeh dening propaganda saka Anglo-Saxon. Cukup kanggo mbandhingake pedunung ing Amerika Selatan lan Amerika Utara, ing sisih kidul ana akeh turunane wong pribumi, ing milik saka Anglo-Saxon meh ora ana sing isih ana. Kemunafikan babagan iki utamane ngganggu, mesthine wong pribumi ora duwe kekebalan marang penyakit Eropa, ing Amerika Latin wong pribumi ketoke duwe.
    1. +2
      Agustus 25 2015
      Kemunafikan babagan iki utamane ngganggu, mesthine wong pribumi ora duwe kekebalan marang penyakit Eropa, ing Amerika Latin wong pribumi ketoke duwe.


      Maca buku sing luwih serius. Sawise penaklukan kasebut, epidemi nyerang Meksiko. Ora ana kekebalan, kaya ing sisih lor. Populasi Tierra del Fuego uga tiwas amarga wabah kasebut. (wong sing ora ditembak). Amazon isih mati amarga flu.

      ing sisih kidul akeh turunane wong pribumi, ing darbeke Anglo-Saxon meh ora ana sing isih ana.


      Maca buku sing luwih serius. Ana macem-macem jinis kolonisasi.
      Prancis mbatesi kolonisasi Kanada kanthi ketat. Asil - sing manggon ing taiga, dheweke urip. Ing sisih kidul, para pemukim luwih dhisik mbutuhake tanah. Wong pribumi sing campur tangan dianiaya lan dibasmi.
      Lan ing koloni Spanyol, pisanan, Kapadhetan saka populasi pribumi ana incomparably luwih, sareh, mung hidalgos bangsawan dipindhah, lan sing paling Jahwéh, Spaniards, sawise exterminated Karib ing pulo, temen maujud sing tanah tanpa babu luwih elek saka tanah karo. wong-wong mau.

      Lan luwih. Klompok ètnis India kasebut slamet, ing ngendi negara dibentuk kanthi tekane wong kulit putih. Meksiko, Honduras lan zona Andes. Kanggo suku pemburu-pengumpul, kejutan budaya ora bisa ditindakake. Malah yen padha nyingkiri extermination lan punah saka penyakit, padha ilang identitas lan dadi salah siji lumpen utawa pedunung apes saka leladen, ora bisa kanggo nggabungake menyang masyarakat.
      1. +1
        Agustus 26 2015
        Pira turunane wong pribumi sing manggon ing AS lan ing Meksiko, mung mbandhingake. Buku sing serius mesthi apik, nanging ora ana sing mbatalake logika kasebut. Keturunan Aztec isih ngethok sirahe, lan menek menyang Texas minangka imigran ilegal.
  6. +1
    Agustus 28 2015
    Kutipan saka: Grey47
    Gambar kasebut mesthi Aztec, ing artikel babagan senjata Aztec, kasebut ora nggunakake busur.
    Kekejaman wong Spanyol, miturut panemuku, saya tambah akeh dening propaganda saka Anglo-Saxon. Cukup kanggo mbandhingake pedunung ing Amerika Selatan lan Amerika Utara, ing sisih kidul ana akeh turunane wong pribumi, ing milik saka Anglo-Saxon meh ora ana sing isih ana. Kemunafikan babagan iki utamane ngganggu, mesthine wong pribumi ora duwe kekebalan marang penyakit Eropa, ing Amerika Latin wong pribumi ketoke duwe.

    Aku maca manawa wong Spanyol sengaja nyampur karo wong India, utamane karo elit, mula nggawe elit kolonial sing anyar. Wong India modern duwe istilah --- "Malinche syndrome" --- kepinginan India kanggo asimilasi. Ekspresi kasebut isin.
    Aku matur nuwun marang Penulis kanggo publikasi sing wicaksana lan menarik.
  7. Komentar wis dibusak.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"