Dina Kamenangan ing Peperangan Kursk

40
Ing taun 1943, prastawa Perang Donya II terus berkembang ing tandha owah-owahan radikal ing ngarep strategis Soviet-Jerman. Kalah ing perang kanggo Moscow lan Stalingrad Ngartekno undermined daya saka Wehrmacht lan prestise politik ing mata allies lan mungsuh. Ing patemon ing markas Wehrmacht tanggal 1 Februari 1943, kesengsem karo asil saka Peperangan Stalingrad, Hitler pesimis ngandika: "Kamungkinan kanggo mungkasi perang ing Timur liwat serangan ora ana maneh. Kita kudu jelas babagan iki."

Nanging, sawise nampa pawulangan hard ing Front Wétan, pimpinan militer-politik Jerman ora golek cara metu liyane, nanging kanggo nerusake perang. Ing Berlin, padha ngarep-arep yen bakal ana sawetara owah-owahan ing tataran donya, sing ngidini kanggo njaga posisi ing Eropah. Punika pitados bilih Berlin gadhah persetujuan rahasia karo London, supaya Anglo-Saxon tundha mbukak ngarep kapindho ing Eropah nganti wayahe pungkasan. Akibaté, Hitler isih bisa musataken kabeh pasukan ing Timur, ngarep-arep kanggo asil apik ing perang nglawan Uni Soviet.

Jerman ora nganggep perang nglawan USSR rampung ilang, lan isih ana pasukan lan sarana kanggo nerusake. Angkatan bersenjata Jerman nahan potensi tempur sing ageng lan terus nampa senjata paling anyar, meh kabeh Eropah ana ing sangisore aturan Jerman, lan negara-negara netral kanthi aktif ndhukung Reich Katelu kanthi ekonomi. Ing wulan Februari - Maret 1943, pasukan Jerman ing komando Manstein nindakake upaya pisanan kanggo mbales kekalahan ing Volga. Komando Jerman mbuwang pasukan gedhe menyang serangan balik, kalebu massa gedhe tank. Ing wektu sing padha, pasukan Soviet ing arah kidul-kulon banget weakened ing perang sadurungé, lan komunikasi padha banget digawe dowo. Akibaté, Jerman bisa ngrebut Kharkov, Belgorod lan wilayah lor-wétan Donbass, mung mardika dening pasukan Soviet. Gerakan Tentara Abang menyang Dnieper mandheg.

Nanging, sukses Wehrmacht diwatesi. Kanggo ngatur "Stalingrad Jerman" kanggo Rusia - kanggo nembus menyang Kursk lan ngubengi massa pinunjul saka pasukan Soviet saka Front Tengah lan Voronezh, Manstein gagal. Tentara Abang, sanajan kelangan sawetara wilayah sing mentas dibebasake, nanging bisa nolak pukulan mungsuh. Kahanan strategis ing ngarep Soviet-Jerman ora owah. Tentara Abang nahan inisiatif kasebut lan bisa nyerang ing sembarang arah. Cetha yen ana perang sing nemtokake lan loro-lorone padha aktif nyiapake.

Ing Jerman, dheweke pungkasane ngerti yen perlu kanggo nindakake mobilisasi lengkap kanggo nerusake perang. Mobilisasi total sumber daya manungsa lan materi ditindakake ing negara kasebut. Iki ditindakake kanthi narik buruh trampil lan spesialis liyane saka ekonomi nasional, sing diganti dening buruh asing (contone, Prancis), budak lan tawanan perang sing diusir saka Timur. Akibaté, ing taun 1943, luwih saka 2 yuta wong sing diundang menyang Wehrmacht tinimbang taun 1942. industri Jerman Ngartekno nambah output produk militèr, ekonomi ditransfer menyang "trek militèr", sadurunge padha nyoba kanggo supaya, ngarep-arep kanggo "perang cepet". Pakaryan industri tank iki utamané digawe cepet, sing nyedhiyani pasukan karo tank abot lan medium anyar saka jinis "Tiger" lan "Panther", bedhil serbu anyar saka jinis "Ferdinand". Produksi pesawat kanthi kualitas tempur sing luwih dhuwur diadegake - pejuang Focke-Wulf 190A lan pesawat serangan Henschel-129. Ing taun 1943, dibandhingake karo 1942, produksi tank tambah meh 2 kaping, bedhil serbu - meh 2,9, pesawat - luwih saka 1,7, bedhil - luwih saka 2,2, mortir - 2,3 kaping. Ing ngarep Soviet, Jerman konsentrasi 232 divisi (5,2 yuta wong), kalebu 36 divisi sekutu.

Kepemimpinan militer-politik Jerman nemtokake strategi kanggo kampanye 1943 taun kasebut. Markas Besar Komando Tertinggi Jerman ngusulake nransfer upaya militèr utama saka Front Wétan menyang téater Mediterania kanggo ngilangi ancaman mundhut Italia lan pendaratan Sekutu ing Eropah Kidul. Staf Umum Angkatan Darat duwe panemu sing beda. Punika pitados bilih perlu pisanan kabeh kanggo ngrusak Kapabilitas nyerang saka Tentara Abang, sawise kang efforts bisa klempakan ing nglawan angkatan bersenjata saka Inggris lan Amerika Serikat. Sudut pandang sing padha karo komandhan kelompok tentara ing Front Wétan lan Hitler dhéwé. Iki dijupuk minangka basis kanggo pangembangan final saka rencana strategis lan planning permusuhan kanggo spring - panas 1943.

Kepemimpinan militer-politik Jerman mutusake kanggo nindakake siji operasi utama ing arah strategis. Pilihan tiba ing sing disebut. Kursk lis, ngendi Jerman ngarep-arep kanggo ngalahake tentara saka Front Tengah lan Voronezh, nggawe longkangan ageng ing ngarep Soviet lan ngembangaken serangan. Iki, miturut petungan ahli strategi Jerman, kudu nyebabake owah-owahan umum ing kahanan ing Front Wétan lan transfer inisiatif strategis menyang tangane.

Komando Jerman percaya yen sawise pungkasan mangsa lan musim semi, Tentara Abang bakal nyerang maneh. Mula, ing tanggal 13 Maret 1943, Hitler ngetokaké Ordo No. 5 kanggo nyegah serangan mungsuh ing sektor-sektor ngarep tartamtu, supaya bisa ngrebut inisiatif kasebut. Ing panggonan liya, tentara Jerman mesthine "membuang getih mungsuh sing maju." Komando Grup Angkatan Darat "South" yaiku mbentuk klompok tank sing kuwat ing sisih lor Kharkov ing pertengahan April, lan komando Grup Angkatan Darat "Pusat" - pasukan serangan ing wilayah Orel. Kajaba iku, ing Juli iki ngrancang serangan marang Leningrad pasukan Tentara Group Utara.

Wehrmacht wiwit nyiapake serangan, konsentrasi kelompok serangan kuwat ing wilayah Orel lan Belgorod. Jerman ngrancang kanggo nindakake serangan flank kuat ing lis Kursk, kang wedged jero menyang lokasi pasukan Jerman. Saka sisih lor, pasukan saka Tentara Group Center (Orlovsky Bridgehead) Hung liwat iku, saka kidul - pasukan saka Tentara Group South. Jerman ngrancang ngethok pinggiran Kursk ing sangisore pangkalan kanthi serangan konsentris, ngubengi lan numpes pasukan Soviet sing mbela ing kono.

Tanggal 15 April 1943, markas Wehrmacht ngetokake perintah operasional No. Markas Jerman ngrancang, sanalika cuaca apik, arep nyerang. Serangan iki diwenehi wigati banget. Iki mestine kanggo mimpin kanggo sukses cepet lan nemtokake, ngowahi pasang ing Front Wétan ing sih saka Reich Katelu. Mulane, operasi kasebut disiapake kanthi ati-ati lan kanthi teliti. Ing arah serangan utama, direncanakake nggunakake formasi pilih sing bersenjata sing paling modern gaman, narik komandhan paling apik lan konsentrasi amunisi sing akeh. Propaganda aktif ditindakake, saben komandan lan prajurit kudu diwenehi kesadaran babagan pentinge operasi iki.

Dina Kamenangan ing Peperangan Kursk

tank tameng Jerman Pz.Kpfw. III ing desa Soviet sadurunge wiwitan Operasi Citadel

Jerman narik tambahan pasukan gedhe menyang wilayah serangan sing direncanakake kanthi nglumpukake maneh pasukan saka sektor ngarep liyane lan nransfer unit saka Jerman, Prancis lan wilayah liyane. Secara total, kanggo nyerang Kursk Bulge, dawane kira-kira 600 km, Jerman konsentrasi 50 divisi, kalebu 16 tank lan motor. Pasukan iki kalebu udakara 900 ewu prajurit lan perwira, nganti 10 ewu bedhil lan mortir, udakara 2700 bedhil lan bedhil self-propelled, luwih saka 2 ewu pesawat. Utamané wigati ditempelake ing ajiné kejut wojo, kang mestine kanggo crush pertahanan Soviet. Command Jerman ngarep-arep kanggo sukses nggunakake massive saka peralatan anyar - nawakke abot "Tiger", nawakke medium "Panther" lan abot bedhil self-propelled saka jinis "Ferdinand". Ing hubungan karo jumlah total pasukan ing ngarep Soviet-Jerman, Jerman klempakan 70% saka tank lan 30% saka divisi motorized ing wilayah Kursk salient. Peran utama ing perang kasebut yaiku main penerbangan: Jerman konsentrasi 60% kabeh pesawat tempur sing nglawan Tentara Abang.

Mangkono, Jerman, wis nandhang losses serius ing kampanye mangsa 1942-1943. lan duwe pasukan lan sumber daya kurang saka Tentara Abang, padha mutusaké kanggo ngirim serangan preemptive kuat ing siji arah strategis, musataken ing paling saka pasukan tank lan aviation.



Sisih Soviet uga kasebut kanthi teliti, disiapake kanggo perang nemtokake. Komando Tertinggi nduweni kekarepan politik, pasukan gedhe lan sarana kanggo ngrampungake titik balik radikal ing perang, ngamanake sukses perang ing Volga. Sanalika sawise pungkasan kampanye mangsa, ing pungkasan Maret 1943, Markas Soviet wiwit mikir liwat kampanye spring-musim panas. Kaping pisanan, perlu kanggo nemtokake rencana strategis mungsuh. Front diprentahake kanggo ngiyataken pertahanan lan ing wektu sing padha nyiapake kanggo nyerang. Langkah-langkah ditindakake kanggo nggawe cadangan sing kuwat. Arahan Panglima Tertinggi 5 April mrentahake nggawe Front Cadangan sing kuat ing tanggal 30 April, sing banjur dijenengi Distrik Steppe, lan banjur dadi Front Steppe.

Cadangan gedhe sing dibentuk pas wektune nduwe peran gedhe ing pertahanan lan banjur ing operasi nyerang. Ing Kawa saka Peperangan Kursk, komando dhuwur Soviet wis cadangan ageng ing ngarep: 9 tentara gabungan senjata, 3 tentara tank, 1 tentara udara, 9 tank lan korps mekanik, 63 divisi bedhil. Contone, komando Jerman mung duwe 3 divisi infanteri cadangan ing Front Wétan. Akibaté, pasukan saka Steppe Front bisa digunakake ora mung kanggo counteroffensive, nanging uga kanggo pertahanan. Komando Jerman nalika Pertempuran Kursk kudu mundur pasukan saka sektor ngarep liyane, sing ngrusak pertahanan sakabèhé ing ngarep.

Peran gedhe dimainake dening intelijen Soviet, sing ing awal April 1943 wiwit nglaporake operasi mungsuh utama sing bakal teka ing Kursk Bulge. Wektu transisi mungsuh menyang serangan uga ditetepake. Data sing padha ditampa dening komandan Front Tengah lan Voronezh. Iki ngidini Markas Soviet lan komando ngarep nggawe keputusan sing paling cocog. Kajaba iku, data intelijen Soviet dikonfirmasi dening Inggris, sing bisa nyegat rencana serangan Jerman ing wilayah Kursk ing mangsa panas 1943.


Prajurit Soviet kanthi spanduk ing Orel sing dibebasake

Pasukan Soviet nduweni kaunggulan ing tenaga kerja lan sarana: 1,3 yuta wong ing wiwitan operasi, kira-kira 4,9 ewu tank (kanthi cadangan), 26,5 ewu bedhil lan mortir (kanthi cadangan), luwih saka 2,5 ewu pesawat. Akibaté, iku bisa kanggo preempt mungsuh lan ngatur serangan preventif dening pasukan Soviet ing Kursk Bulge. Ijol-ijolan pendapat bola-bali babagan masalah iki ditindakake ing Markas Besar lan Staf Umum. Nanging, ing pungkasan padha nampa idea saka nimbali sengaja karo transisi sakteruse kanggo nyerang. Ing 12 April, rapat dianakake ing Markas, ing ngendi keputusan awal digawe babagan pertahanan sing disengaja, konsentrasi upaya utama ing wilayah Kursk, diikuti karo serangan balik lan serangan umum. Pukulan utama sajrone serangan kasebut direncanakake bakal dikirim menyang arah Kharkov, Poltava lan Kyiv. Ing wektu sing padha, pilihan kanggo pindhah menyang serangan tanpa tataran pertahanan awal wis envisaged yen mungsuh ora njupuk tindakan aktif kanggo dangu.

Komando Soviet, liwat Direktorat Intelijen, pengintaian saka front lan Markas Pusat gerakan partisan, terus kanthi ati-ati ngawasi mungsuh, gerakan pasukan lan cadangan. Ing pungkasan Mei - awal Juni 1943, nalika rencana mungsuh pungkasanipun dikonfirmasi, Markas njupuk kaputusan final ing nimbali sengaja. Front tengah ing komando K. K. Rokossovsky mesthine ngusir serangan mungsuh saka wilayah kidul Orel, Front Voronezh N. F. Vatutin - saka wilayah Belgorod. Padha propped munggah dening Steppe Front I. S. Konev. Tumindak saka fronts dikoordinasi dening wakil saka Markas Komando Tertinggi Marshals Uni Soviet G.K. Zhukov lan A.M. Vasilevsky. Tumindak nyerang direncanakake bakal ditindakake: ing arah Oryol - dening pasukan sayap kiwa Front Kulon, Bryansk lan Front Tengah (Operasi "Kutuzov"), ing arah Belgorod-Kharkov - dening pasukan saka Voronezh, Steppe Fronts lan sayap tengen Front South-Western (Operasi "Rumyantsev").

Mangkono, komando dhuwur Soviet ngumumake rencana mungsuh lan mutusake kanggo ngrusak mungsuh kanthi pertahanan sing disengaja sing kuat, lan banjur pindhah menyang serangan balik lan nyebabake kekalahan sing nemtokake ing pasukan Jerman. Perkembangan luwih nuduhake bener saka strategi Soviet.

Formasi partisan nduweni peran penting ing Pertempuran Kursk. Partisan ora mung ngumpulake intelijen, nanging uga ngganggu komunikasi mungsuh lan nindakake sabotase massal. Akibaté, ing mangsa panas 1943, ing mburi "Pusat" Grup Tentara, partisans Belarus fettered luwih saka 80 ewu tentara mungsuh, Smolensk - bab 60 ewu, Bryansk - liwat 50 ewu wong.

Karya gedhe ditindakake ing organisasi pesenan pertahanan. Sajrone April - Juni, pasukan Rokossovsky piyambak ndudhuk luwih saka 5 ewu km trenches lan komunikasi, diinstal nganti 400 ewu tambang lan ranjau darat. Pasukan kita wis nyiapake wilayah anti-tank kanthi benteng sing kuat nganti jerone 30-35 km. Ing ngarep Voronezh, Vatutin uga nggawe pertahanan kanthi jero.




Hitler, nyoba kanggo menehi pasukan minangka akeh tank lan senjata liyane sabisa, nundha serangan kaping pirang-pirang. Intelijen Soviet kacarita kaping pirang-pirang ing tanggal wiwitan operasi Jerman. Ing tanggal 2 Juli 1943, Markas ngirimake peringatan kaping telu marang pasukan yen mungsuh bakal nyerang ing periode 3-6 Juli. "Ilat" sing dicekel kasebut ngonfirmasi yen pasukan Jerman bakal miwiti serangan ing esuk tanggal 5 Juli. Sadurunge esuke, ing 2:20, tentara meriem Soviet nyerang wilayah konsentrasi mungsuh. Perang gedhe-gedhe ora diwiwiti kaya sing dikarepake dening Jerman, nanging wis ora bisa mandheg.

5 Juli ing 5 p.m. 30 min. lan jam 6. ing wayah esuk pasukan saka "Pusat" lan "Kidul" kelompok von Kluge lan Manstein tindak nyerang. Terobosan pertahanan pasukan Soviet minangka langkah pisanan kanggo ngetrapake rencana komando tinggi Jerman. Didhukung dening tentara meriem lan tembakan mortir lan serangan udara, ujung tombak tank Jerman tiba ing garis pertahanan Soviet. Ing biaya saka losses abot, pasukan Jerman ngatur kanggo wedge nganti 10 km menyang tatanan perang saka Front Tengah ing rong dina. Nanging, Jerman ora bisa break liwat baris kapindho nimbali saka Tentara 13, kang pungkasanipun mimpin kanggo gangguan saka serangan saka kabeh klompok Oryol. Ing 7-8 Juli, Jerman terus nyerang, nanging ora entuk sukses serius. Dina-dina sabanjure uga ora nggawa sukses ing Wehrmacht. Tanggal 12 Juli, perang pertahanan ing zona Front Tengah rampung. Nem dina perang sengit Jerman bisa nembus pertahanan saka Front Tengah ing Strip nganti 10 km lan ambane - nganti 12 km. Sawise kesel kabeh pasukan lan sumber daya, Jerman mandheg nyerang lan nerusake pertahanan.


Memorial "Wiwitan Peperangan Kursk ing pinggir kidul". wilayah Belgorod

Kahanan sing padha ana ing sisih kidul, sanajan ing kene Jerman entuk sukses gedhe. Pasukan Jerman nembus lokasi Front Voronezh nganti ambane 35 km. Dheweke ora bisa entuk luwih akeh. Ana tabrakan saka massa gedhe saka tank. Serangan mungsuh ditangkis dening introduksi pasukan tambahan saka ngarep Steppe lan Southwestern. Tanggal 16 Juli, Jerman mungkasi serangan lan wiwit mundur pasukan menyang wilayah Belgorod. Tanggal 17 Juli, pasukan utama klompok Jerman wiwit mundur. Ing 18 Juli, pasukan saka Voronezh lan Steppe ngarep wiwit nguber, lan ing 23 Juli padha mbalekake kahanan sing sadurunge mungsuh tindak nyerang.

Duwe getihen pasukan striking utama saka mungsuh lan kurang cadangan, pasukan kita ngluncurake counteroffensive. 12 Juli, pasukan saka Western lan Bryansk Front dibukak nyerang, lan banjur ing Front Tengah. Ing dina-dina pisanan operasi nyerang, pertahanan mungsuh dirusak. Ing tanggal 26 Juli, pasukan Jerman dipeksa ninggalake jembatan Orlovsky lan miwiti mundur menyang posisi Hagen (wétan Bryansk). Ing 29 Juli, pasukan kita mbebasake Bolkhov, ing 5 Agustus - Oryol. Ing tanggal 18 Agustus, pasukan Soviet nyedhaki garis pertahanan mungsuh ing sisih wétan Bryansk. Kanthi kekalahan klompok Oryol, rencana komando Jerman nggunakake jembatan Oryol kanggo serangan ing arah wétan ambruk. Serangan balik wiwit berkembang dadi serangan umum saka pasukan Soviet.

Pasukan saka front Voronezh lan Steppe maju ing arah Belgorod-Kharkov kanthi kerjasama karo Front Southwestern. Pertahanan mungsuh rusak. Ing tanggal 5 Agustus, pasukan kita mbebasake Belgorod. Ing wayah sore tanggal 5 Agustus, salam artileri pisanan diwenehake ing Moskow kanggo ngurmati pasukan sing mbebasake Oryol lan Belgorod. Ing tanggal 7 Agustus, pasukan Soviet mbebasake Bogodukhov. Ing pungkasan Agustus 11, pasukan saka Front Voronezh wis Cut saka Kharkov-Poltava sepur. Pasukan saka Front Steppe nyedhaki kontur pertahanan njaba Kharkov. Komando Jerman nyerang cadangan sing ditransfer saka Donbass. Nanging serangan balik sing ditindakake dening Wehrmacht ing periode 11-17 Agustus nglawan pasukan Front Voronezh ing wilayah Bogodukhov, lan banjur ing wilayah Akhtyrka, ora mimpin kanggo sukses. Pasukan Jerman kepeksa mandheg nyerang lan nerusake pertahanan. Pasukan saka Front Steppe, ngembangaken nyerang, ing Agustus 23, sawise perang wangkal, rampung mardika Kharkov saka Nazi. Kanthi nyekel Kharkov, perang gedhe ing Kursk Bulge rampung. Moskow menehi salam marang para pembebas Kharkov kanthi 20 salvo saka 224 bedhil.

Mangkono, ing Course saka serangan ing arah Belgorod-Kharkov, pasukan kita maju 140 km lan Hung liwat kabeh swiwi kidul ngarep Jerman, njupuk posisi mupangati kanggo pindhah menyang serangan umum kanthi tujuan kanggo mbebasake Kiri. -Bank Ukraina lan tekan garis Kali Dnieper.

Peperangan Kursk rampung kanthi kamenangan lengkap Tentara Abang lan mimpin menyang titik balik pungkasan ing Perang Patriotik Agung lan kabeh Perang Donya II. Komando Jerman ilang inisiatif strategis ing Front Wétan. Pasukan Jerman tindak menyang pertahanan strategis. Ora mung serangan Jerman sing gagal, pertahanan mungsuh dirusak, pasukan Soviet ngluncurake serangan umum. Angkatan Udhara Soviet ing perang iki pungkasané menangaké supremasi udara.

Field Marshal Manstein ditaksir asil Operasi Citadel minangka nderek: "Iki minangka upaya pungkasan kanggo njaga inisiatif kita ing Timur; karo Gagal, tantamount kanggo Gagal, inisiatif pungkasanipun liwati menyang sisih Soviet. Mulane, Operasi Citadel minangka titik balik sing nemtokake ing perang ing Front Wétan.

Ing Peperangan Kursk, 30 divisi Wehrmacht dikalahake, kalebu 7 divisi tank. Tentara Jerman ilang 500 ewu wong, nganti 1500 tank lan bedhil self-propelled, 3000 bedhil.



Kuburan prajurit Jerman. wilayah Oryol

Ing arah Belgorod-Kharkov. Peralatan mungsuh rusak sawise serangan udara Soviet
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

40 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 16
    Agustus 23 2015
    A kamulyane, dina pinunjul ing sajarah Fatherland sapisan umum. Saka Arc Fiery, nyatane, batang pembebasan Donbass lan kabeh Ukraina Soviet lunga.

    Lan mboko sithik, kahanan konfrontasi antarane milisi lan kelompok ukrovermacht "beku" ing ngarepe, meh padha karo wektu kasebut ...

    Apa saiki ana jenius militèr sing bakal ngarep-arep arah serangan fasis, prédhiksi rencana, kaya sing ana ing taun 1943, lan sepira cepet kita bakal weruh Pembebasan?
    1. wk
      -37
      Agustus 23 2015
      Kutipan: Tanais
      Lan mboko sithik, kahanan konfrontasi antarane milisi lan kelompok ukrovermacht "beku" ing ngarepe, meh padha karo wektu kasebut ...

      haloperidol bakal mbantu sampeyan.
      1. +9
        Agustus 23 2015
        Kutipan saka wk
        haloperidol bakal mbantu sampeyan.

        Iku mesthi ora bakal mbantu sampeyan ...
      2. +3
        Agustus 23 2015
        Lan sampeyan mlumpat, bengok-bengok babagan mos.kal, sampeyan mesthi bakal luwih apik. Svidomo sampeyan kita.
        1. +2
          Agustus 23 2015
          Apa jancok, Svidomo? Kharya Bandera, putra utawa putu saka fasis Bandera! Sampeyan uga ngubungi dheweke! A saham ing bokong lan jerat ing gulu!
        2. 0
          Agustus 23 2015
          bes513 SU Dina iki, 07:55 ↑ Anyar
          Lan sampeyan mlumpat, bengok-bengok babagan mos.kal, sampeyan mesthi bakal luwih apik. Svidomo sampeyan kita


          Aku ngerti lan ndhukung sampeyan. Nanging luwih becik nggawe kuotasi kanggo sapa sing sampeyan gunakake. +
          Sincerely, Sheriff.
          1. 0
            Agustus 23 2015
            Ditampa lan dimangerteni. Aku bakal ndandani.
      3. 0
        Agustus 23 2015
        Tembak dhewe, urod, nanging mlumpat ing windowsill lan mudhun ing aspal!
  2. +8
    Agustus 23 2015
    Pertempuran epik ... meh Alkitab ... angel mbayangno skala kaya ngono! Simbah kita, sejatine, mung pahlawan epik. prajurit
    1. +1
      Agustus 23 2015
      Quote: Andrey Yurievich
      Pertempuran epik ... meh Alkitab ... angel mbayangno skala kaya ngono! Simbah kita, sejatine, mung pahlawan epik.

      Ing babagan ukuran, pinunjul, mung bisa dibandhingake karo pertahanan Moskow lan Peperangan Stalingrad.

      Ora bisa ngremehake perang liyane ing Perang Dunia II, nanging Kursk, lan sawetara sing kadhaptar, penting ...
      1. wk
        -2
        Agustus 24 2015
        Kutipan: Tanais
        Ing babagan ukuran, pinunjul, mung bisa dibandhingake karo pertahanan Moskow lan Peperangan Stalingrad.

        ing ukuran saka kasalahan printah, iku uga iso dibandhingke, lan Mungkin malah ngluwihi wong.
      2. Komentar wis dibusak.
      3. +1
        Agustus 24 2015
        Kutipan: Tanais
        Ing babagan ukuran, pinunjul, mung bisa dibandhingake karo pertahanan Moskow lan Peperangan Stalingrad.

        Nanging babagan "Bagration"?
  3. +2
    Agustus 23 2015
    lan ing ngendi kolom tank sing dibanggakake saiki, ing ngendi ana "manusia super" sing wani lan ora bisa dikalahake? Lan Eropah maneh wiwit nari kanggo tune Amérika, nanging hysterically pours lendhut ing Rusia ... Padha kelalen sing lagi yapping ing.
  4. 0
    Agustus 23 2015
    Kanggo maju tanpa cadangan sing tepat ... Kamenangan Tentara Abang wis ditemtokake, yen ora, ora bisa kedadeyan.
  5. +5
    Agustus 23 2015
    Film kasebut katon babagan perang ing sisih kulon. Pranyata Jerman mandheg perang amarga Sekutu ndharat ing Sisilia. Iki carane, ing mratelakake panemume, Peperangan Kursk rampung, allies disimpen kita.
    1. +3
      Agustus 23 2015
      Sekutu nindakake sebaliknya. Nalika Jerman sacoro prakteke kalah perang, allies wani wiwit ndharat ing Sisilia. Gentlemen ing pantaloons renda seneng rake ing panas karo tangan salah! Sekutu ora nggampangake perang Kursk, nanging perang Kursk nggampangake pasukan Sekutu mendarat.
  6. +2
    Agustus 23 2015
    Kaya sing ditulis kanthi bener ing buku-buku sejarah Soviet, Peperangan Kursk minangka titik balik sing nemtokake ing Perang Patriotik Agung ... Padha nyuwil mburi kewan Nazi ..
  7. 0
    Agustus 23 2015
    Komando Soviet, liwat Direktorat Intelijen, intelijen saka front lan Markas Pusat gerakan partisan, terus ngawasi mungsuh kanthi ati-ati,


    Aku maca pirang-pirang taun kepungkur (sayange aku ora ngelingi penulis) yen GRU kita ngenalake karyawan wanita menyang Jerman. Dheweke ketemu wong Jerman sing mimpin keamanan pabrik ing ngendi waja dipasang kanggo macan anyar. Karyawan iki bisa mbujuk Jerman kanggo nggawe dering saka baja iki. Banjur dering iki ditransfer menyang GRU. Pembela kita bisa "maca" baja iki, lan wiwit nggawe cangkang kanggo numpes tank kasebut.

    Kaya utawa ora, nyatane, nanging prajurit Soviet bisa urip ing perang sing mateni iki kanggo kabeh wong.
    Low gandhewo lan memori langgeng kanggo tiba, nanging ora mundur prajurit!
    Kenangan langgeng!
  8. +9
    Agustus 23 2015
    Ora ana maneh "frost umum", utawa lendhut lan lendhut, sing Jerman nyoba mbenerake kegagalan ing cedhak Moskow lan Stalingrad. Lan pungkasan kanggo Fritz iku alam. Aku wonder apa alesan Fuhrer banjur teka karo. Simbahku nampa Ordo Kamulyan kaloro kanggo Kursk Bulge.
    1. wk
      0
      Agustus 24 2015
      Kutipan: RuslanNN
      Ora ana maneh "frost umum", utawa lendhut lan lendhut, sing Jerman nyoba mbenerake kegagalan ing cedhak Moskow lan Stalingrad.

      ya, iki ora ana alesan ing kabeh ... sawetara "sejarawan" kita langsung bangga iki "umum Frost" lan thaw, nanging piye wae padha lali sing iki ngaruh mengaruhi loro-lorone, saéngga ngremehake kamenangan kita!
      1. wk
        0
        Agustus 28 2015
        kanggo sing sijine minus, Aku bakal maringi pitutur ing November ing minus sepuluh lumaku ing lendhut durung beku ing kirzachs .... lan ing kirzachs padha ing salju ing minus 30t ing jaket empuk lan tanpa mantel . .. kanggo nggawe perang utawa bingung ing mantel ing snowdrifts! pahlawan B ... utawa isi toko kanggo Kalash nganggo driji gundhul!
  9. +4
    Agustus 23 2015
    Cetha yen panas ngalangi Jerman menang. Yen ora, Jerman bakal menang, mung panas lan bledug nyegah Jerman perang. Jerman ngumumake kekalahan ing Kursk salient kanthi leveling ngarep. Wong-wong Jerman terus-terusan diganggu dening apa-apa, es ing mangsa, utawa panas ing mangsa panas, utawa lumpur ing musim gugur lan musim semi, miturut memoar.
    1. -5
      Agustus 23 2015
      Jerman maju dicegah saka ngalahake dening kaunggulan gedhe saka pasukan Soviet .... + stamina, senadyan mundhut abot, prajurit kita ... Jerman, minangka prajurit, (penghormatan lapangan padha ora melu ing genosida saka populasi, padha perang) mung kudu dihormati amarga cara perang. ...
      1. 0
        Agustus 23 2015
        Kutipan saka: valerysvy
        penghormatan lapangan ora melu pembantaian populasi, padha perang

        Akhir-akhir iki, degenerates saya akeh melu pemisahan, lan asring mung dipandu dening logika sing bisa dingerteni, kayata "kode biner" Ireng lan putih eseman dadi kenapa ora ngajeni Hitler ?, dheweke perang biasane !, dheweke ora mateni sapa wae nganggo tangane dhewe !, apa logis utawa apa?
      2. +2
        Agustus 23 2015
        Kutipan saka: valerysvy
        (penghormatan lapangan ora melu pembantaian populasi, padha perang)

        A.R. Dyukov "Apa sing dilawan wong-wong Soviet?" Kita maca, lan banjur negesake manawa unit lapangan ora melu pembantaian populasi. Tentarane ora kalah karo dheweke ing kekerasan, mula ora perlu "la-la" babagan Wehrmacht sing putih lan alus lan SS lan Gestapo sing ala.
        1. -7
          Agustus 23 2015
          Kutipan saka revnagan
          Dadi aja "la-la" babagan Wehrmacht putih lan alus lan SS ala lan Gestapo.

          Babagan Gestapo, YOU mung murup ..... Apa NKVD bisa dibandhingake karo Gestapo? Pionir Gestapo dibandhingake karo kita ...
          1. +1
            Agustus 23 2015
            Ya, pionir ing profesionalisme! Amarga ing konfrontasi antarane NKVD, Abwehr, lan banjur Gestapo, kita ngalahake dheweke ing kabeh babagan. Lan ora perlu kanggo Lyalya babagan kekejeman miturut omongane uwong saka NKVD, ora ana konfirmasi, lan ora bisa.
      3. +2
        Agustus 24 2015
        Kita duwe kaunggulan. Nanging Jerman perang kanthi apik, kerugian ing pihak kita abot. Perang kasebut epik. Kamulyan langgeng lan kenangan langgeng kanggo leluhur kita sing ngalahake mungsuh sing kaya ngono.
      4. +2
        Agustus 24 2015
        Kutipan saka: valerysvy
        Jerman, minangka prajurit, (penghormatan lapangan ora melu pembantaian populasi, padha perang) mung kudu dihormati amarga cara perang ....

        Uh-huh... padha gelut. Dheweke uga njaga kemah tawanan perang - Stalags lan Dulags sing kondhang.
        Miturut cara, pesenan ing yurisdiksi khusus lan pesenan ing commissars uga kagungane Wehrmacht.
        Ora bakal ana penuntutan wajib kanggo tumindak sing ditindakake dening personel Wehrmacht lan personel layanan marang warga sipil mungsuh, sanajan tumindak kasebut minangka kejahatan perang utawa misdemeanor.
      5. 0
        Agustus 25 2015
        asale saka ngendi?
        Yen kedadeyan saiki, aku bakal seneng nganggo seragam abu-abu? .. A connoisseur tentara Jerman. Baleni kanthi lemah ing mripat para veteran, sing mbela kamardikan sampeyan?
        Mung nonton video pisanan. Persis saka 1:43.
        https://www.youtube.com/watch?v=LkkMwDnTKKY
  10. +3
    Agustus 23 2015
    Kuburan prajurit Jerman. wilayah Oryol

    glazunovka
  11. saa
    +4
    Agustus 23 2015
    Artikel sing apik.
    Lan yen kita ngganti sawetara tembung:
    Pertempuran kalah kanggo Moscow lan Stalingrad Ngartekno undermined daya Wehrmacht - ing
    Pertempuran kalah kanggo Ilovaisk lan Debaltseve Ngartekno undermined daya Ukrovermacht
    Ing Jermanpungkasane ngerti yen perlu kanggo nindakake mobilisasi lengkap kanggo nerusake perang. Mobilisasi total sumber daya manungsa lan materi ditindakake ing negara kasebut. Iki ditindakake kanthi narik buruh trampil lan spesialis liyane saka ekonomi nasional. - ing
    Ing Ukrainapungkasane ngerti yen perlu kanggo nindakake mobilisasi lengkap kanggo nerusake perang. Mobilisasi total sumber daya manungsa lan materi ditindakake ing negara kasebut. Iki ditindakake kanthi narik buruh trampil lan spesialis liyane saka ekonomi nasional.
    Jermanik kepemimpinan militèr-politik mutusaké kanggo nindakake siji operasi utama ing siji arah strategis. Pilihan tiba ing sing disebut. Kursk salient - ing
    Ukrainia kepemimpinan militèr-politik mutusaké kanggo nindakake siji operasi utama ing siji arah strategis. Pilihan tiba ing sing disebut. Donetsk.
    Jermanik printah pitados bilih sawise mburi mangsa lan spring thaw Tentara Abang terus nyerang maneh. Mulane Hitler 13 Maret 1943 menehi nomer pesenan 5 ing preempting serangan mungsuh ing sektor tartamtu saka ngarep, supaya ngrebut inisiatif. - ing
    Ukrainia printah pitados bilih sawise mburi mangsa lan spring thaw Tentara Novorossiya terus nyerang maneh. Mulane Poroshenko 12 Februari 2015 nandatangani perjanjian Minsk kanggo nyegah serangan mungsuh ing sektor tartamtu ing ngarep, supaya bisa ngrebut inisiatif.
    Inggih, lsp. ... Ing foto apa bisa ditinggalake padha.
  12. -2
    Agustus 23 2015
    Ayo diterusake karo data propaganda resmi babagan Peperangan Kursk. Tanpa nyuda prestasi prajurit kita, rasio kerugian yaiku 4: 1. Iku Pyrrhic kamenangan . Kenapa Stalin pengin njupuk Rotmistrov? Kanggo tentara tank rusak ing lapangan cedhak Prokhorovka. Formasi kasebut dikenalake ing perang ing bagean, ora ana perang tank sing bakal teka, kita mlayu menyang pertahanan anti-tank saka telung divisi SS sing disiapake ing sawijining dina - Das Reich, Totenkopf lan Leibstandarte Adolf Hitler. Peperangan sing bakal teka banjur diciptakake kanggo ndhelikake kerugian sing nggegirisi. Kita maca sejarawan militer Zamulin O.A. "The Secret Battle of Kursk".
    1. +4
      Agustus 23 2015
      Ngadili luwih apik kanthi asil.
      Ing kabeh Eropah ing wektu iku, ora ana apa-apa saka jenis ing ukuran saka resistance.
      Ya, lan ngandelake siji penulis ing pertimbangane ora kompeten.
      Sampeyan isih nggandhengake kerugian kumulatif lan, miturut logika sampeyan, kamenangan ing perang "Pyrrhic" bakal metu.
      Aja mangu-mangu pengorbanan negaramu kanggo Kamenangan gedhe.
    2. -2
      Agustus 23 2015
      Iku kamenangan Pyrrhic.

      Apa sampeyan ngomong babagan? Ora ana gunane kanggo mbantah manawa kerugian kita ing tank sing padha 4 kali luwih gedhe (lan Jerman maju !!) ... Iki diakoni kanthi resmi ...
      TAPI ... apa sampeyan ngomong omong kosong babagan "kamenangan Pyrrhic"? Utawa ora omong kosong? Utawa Tentara Abang ora menang ing Perang Donya II?
    3. +1
      Agustus 23 2015
      Kutipan saka CTaPMex
      Kita maca sejarawan militer Zamulin O.A. "The Secret Battle of Kursk".

      Lan kenapa persis dheweke? Ora ana liyane? Utawa pendongeng iki alon-alon nyurung maca menyang "kayekten" sing sampeyan seneng banget? Apa rasio kerugian 4: 1? Penerbangan, tenaga kerja, artileri, kendaraan lapis baja? Utawa sampeyan mikir sing kanthi nggunakake reception terus terang demagogic, ndhukung karo "Rusia savages" Nanging kita uga ngerti carane.
      1. 0
        Agustus 24 2015
        Kutipan saka revnagan
        Lan kenapa persis dheweke? Ora ana liyane? Utawa pendongeng iki alon-alon nyurung maca menyang "kayekten" sing sampeyan seneng banget? Apa rasio kerugian 4: 1? Penerbangan, tenaga kerja, artileri, kendaraan lapis baja? Utawa sampeyan mikir sing kanthi nggunakake reception terus terang demagogic, ndhukung karo "Rusia savages" Nanging kita uga ngerti carane.

        Mbokmenawa amarga Zamulin minangka sejarawan resmi sing kerja ing sekolah dasar.
        Mung kanggo referensi:
        Valery Nikolaevich Zamulin minangka wakil direktur museum militer-historis-cadangan "Prokhorovskoye Pole". Saiki, dheweke dadi karyawan Departemen Riset Universitas Negeri Kursk.
        Ing taun 2002, dheweke dadi peneliti pisanan sing nerbitake data rinci babagan kerugian kendaraan lapis baja ing sisih Soviet, dirusak dening formasi, nalika perang tank cedhak Prokhorovka tanggal 12 Juli 1943.

        Iku Zamulin sing pisanan mbukak pitakonan versi resmi saka "pertempuran tank cedhak Prokhorovka". Adhedhasar dokumen kita, dheweke nuduhake yen ora ana perang sing bakal teka ing Prokhorovka - ana serangan sing ora disiapake saka rong korps tentara tank (kanthi introduksi korps dening brigade lan batalyon) ing posisi pertahanan Jerman, sing rampung karo mundhut paling saka peralatan 18 lan 29 TC.
    4. 0
      Agustus 23 2015
      Apa maneh sing bakal disaranake maca, metu sejarawan kaya bayi? Apa kamenangan Pyrrhic mbebasake wilayah sing padha karo Prancis?
      Omong kosong diwiwiti lan nggambarake bebener sing paling utama
    5. 0
      Agustus 25 2015
      Kutipan saka CTaPMex
      Ayo diterusake karo data propaganda resmi babagan Peperangan Kursk. Tanpa nyuda prestasi prajurit kita, rasio kerugian yaiku 4: 1. A kamenangan Pyrrhic

      - Kamenangan Pyrrhis minangka kamenangan, worth kurban kuwi, kang tantamount kanggo asor. Nanging ana saben Kamenangan ageng, kang mimpin kanggo misuwur "Run menyang Dnieper" lan mardika saka bank kiwa Dnieper karo nyekel bridgeheads ing bank tengen wis. ing 43 September. Endi sing kalah? Kerugian, sanajan Discovery Channel kulon, kira-kira 2: 1, nanging kita uga kudu nyakup kerugian sing kedadeyan minangka akibat saka operasi nyerang, ing ngendi ngarep kita ora ana gangguan. Akeh peralatan (rusak lan utuh) sing njupuk bagéyan ing perang iki, kita tak nilar dening Jerman sak mundur, ora iki bener mundhut ing Kursk?
      Lan Rotmistrov, mesthi, aku bakal dijupuk.
    6. Komentar wis dibusak.
  13. 0
    Agustus 23 2015
    Kerugian total kira-kira 1.2: 1, sawise "Bagration" sinau kanggo perang ora kanthi nomer, nanging kanthi skill. Kutha-kutha sing dibentengi ditawan kanthi jumlah infantri sing meh padha karo wong Jerman. Mung propaganda Soviet ndhelikake informasi sing bener babagan Pertempuran Kursk, lan data babagan Operasi Mars, sing ukurane luwih gedhe tinimbang Pertempuran Stalingrad, umume diklasifikasikake. Lan ora ana sing pengin ngrungokake swara individu para sejarawan sing cermat sing nggali arsip lan ngubengi fakta sing ora apik. Padha nuduhake omong kosong ing TV babagan 2 massa tank clashing near Prokhorovka, lan wong terus haw kasil.
    1. +1
      Agustus 24 2015
      Kutipan saka CTaPMex
      lan data babagan Operasi Mars, sing ukurane luwih gedhe tinimbang Peperangan Stalingrad, umume diklasifikasikake

      Iku gumantung carane sampeyan ngitung. Yen kita njupuk Glanz lan copy-pasters domestik, banjur ya - "Mars" ndhelikake "Uranus" kaya banteng kanggo wedhus. Nanging, dada mung mbukak: padha mung nyimpulake jumlah kabeh formasi ing wilayah "Mars", kalebu, contone, Zona Pertahanan Moskow, sing dadi wilayah pertahanan udara mburi lan latihan formasi lan kerugian pertempuran ing wilayah kasebut. setengah kapindho 1942 praktis ora nandhang sangsara.
      Yen kita njupuk tatanan sing bener njupuk bagéyan ing operasi, banjur "Mars" lan "Uranus" kira-kira padha ing kekuatan. Yen kita njupuk menyang akun 5 lan 33 A, kang padha mestine kanggo pindhah ing nyerang ing tataran 2 "Mars" (nanging ora liwat), banjur ya, banjur "Mars" melu pasukan liyane.
      Nanging, alesan kanggo ketidakseimbangan iki bisa uga prasaja - cedhak Stalingrad, jumlah maksimum pasukan sing bisa diangkut, disebarake lan diwenehake.
  14. +5
    Agustus 23 2015
    Kutipan saka CTaPMex
    Ayo diterusake karo data propaganda resmi babagan Peperangan Kursk. Tanpa nyuda prestasi prajurit kita, rasio kerugian yaiku 4: 1. Iku kamenangan Pyrrhic.

    Sampeyan dasi karo propaganda Western, padha mbuwang daging ing Jerman! Sampeyan ora bisa njupuk Jerman tanpa skill! Lan ora ana sing kaya ngono, kanthi rasio kerugian kasebut ora menang. Sampeyan duwe pendapat sing ala banget babagan kualitas tentara Jerman, amarga sampeyan mikir yen kanthi kerugian sing sithik tentara Jerman wiwit mundur! Lan kenapa, Hitler ing prajurit kaping 44 ora bisa merekrut tentara? Yagene ing patang puluh lima, Jerman ing tentara nglawan wong tuwa lan bocah-bocah, yen Jerman kalah banget?! Ya, amarga ing wektu iku padha ngalahake prajurit nyata! Ya, ing bagean kapisah saka rong ngarep ing Kursk ana kerugian 4: 1, dadi apa? Iki biasane ngidini wilayah liyane ngatasi masalah sing luwih serius. Nanging umume ora ana korélasi kasebut. Lan kasunyatan sing tentara menang senadyan mundhut dhuwur, supaya ngandika mung pakurmatan lan wani tentara iki!
  15. +1
    Agustus 23 2015
    Lan babagan propaganda Barat? Dheweke bakal ngandhani yen Rusia ilang udakara 6000 tank ing Peperangan Kursk. Propaganda Soviet ngandhani yen Jerman ilang 1500 tank, lan loro-lorone pancen bener. Aku pitutur marang kowe bab Thomas, lan sampeyan ngomong bab Yerema. Stalin wanted kanggo njupuk Rotmistrov sawise perang - iki kasunyatan. Pitakonan backfilling - kenapa, yen kita menang?
    1. +1
      Agustus 23 2015
      Kutipan saka CTaPMex
      Pitakonan backfilling - kenapa, yen kita menang?

      Pisanan, sapa kita?
      Kapindho, dheweke menang, kayane ora akurat (kanthi cara philistine), kanggo aku deskripsi sing luwih akurat babagan acara kasebut kaya mangkene: Ngalangi rencana "Jerman" lan nyebabake karusakan sing ora bisa didandani! Lan rasa ora puas Stalin ana ing jumlah kerugian, iku kabeh!
  16. -3
    Agustus 23 2015
    Pasukan Soviet nduweni kaunggulan ing tenaga kerja lan sarana: 1,3 yuta wong ing wiwitan operasi, kira-kira 4,9 ewu tank (kanthi cadangan)

    karo RESERVE? Apa sampeyan wis nganggep tentara cadangan? Losses ing tank resmi dikenali 1 kanggo 4 ora ing sih kita? Jumlah tank kita sing ilang cedhak Kursk kira-kira luwih saka 6 ewu kendaraan? ora? Yen "Ya" - kepiye dheweke ilang luwih akeh tinimbang sing sampeyan tulis kasedhiya?
    Sampeyan mung ora perlu nulis kabeh jinis hodgepodge ... Kamenangan iku Kamenangan, nanging akeh getih sing diwutahake kanggo iku ....
  17. +2
    Agustus 23 2015
    Sumber sing beda-beda menehi jumlah kerugian sing beda-beda, nanging ora masalah, sing utama yaiku sawise Peperangan Kursk, pasukan tank Jerman ora bisa pulih, lan kita wiwit nyopir.
    Bapak maratuwaku dianugerahi Ordo Banner Abang kanggo perang iki, dheweke dadi tentara meriem.
  18. +1
    Agustus 23 2015
    Kutipan saka: valerysvy
    Kutipan saka revnagan
    Dadi aja "la-la" babagan Wehrmacht putih lan alus lan SS ala lan Gestapo.

    Babagan Gestapo, YOU mung murup ..... Apa NKVD bisa dibandhingake karo Gestapo? Pionir Gestapo dibandhingake karo kita ...

    Sampeyan ngaku yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang wong Jerman.
    1. -9
      Agustus 23 2015
      Kutipan saka Timir
      Sampeyan ngaku yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang wong Jerman.

      Aku argue manawa NKVD luwih akeh karyawan tinimbang Gestapo ... Skala tumindak NKVD ing hubungane karo dhewe ora cocog karo tumindak Gestapo kanggo dhewe ... Ora luwih, ora. kurang...
      Babagan "NKVD luwih saka Jerman" - mung pasien sing bisa ngomong yen .... Aku ora ngomong - iki "karya seni" sampeyan
      1. 0
        Agustus 24 2015
        Kutipan saka: valerysvy
        Aku mbantah manawa NKVD luwih akeh babagan jumlah karyawan tinimbang Gestapo ...

        Campuran jaran, wong ...
        Sampeyan ngerti, aku iki - putu saka perwira NKVD. Simbahku 100% gebney getih - mlaku-mlaku ngubengi perusahaan lan dipeksa ... tundhuk karo standar safety geni. eseman
        Ana luwih akeh karyawan ing NKVD, yen mung amarga NKVD melu ing akeh kasus sing struktur liyane melu ing Reich.
  19. 0
    Agustus 23 2015
    ya, iku sing angel ...
  20. 0
    Agustus 23 2015
    Kutipan saka: valerysvy
    Kutipan saka Timir
    Sampeyan ngaku yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang wong Jerman.

    Aku argue manawa NKVD luwih akeh karyawan tinimbang Gestapo ... Skala tumindak NKVD ing hubungane karo dhewe ora cocog karo tumindak Gestapo kanggo dhewe ... Ora luwih, ora. kurang...
    Babagan "NKVD luwih saka Jerman" - mung pasien sing bisa ngomong yen .... Aku ora ngomong - iki "karya seni" sampeyan

    Ana 6 yuta wong ing gulag. Saka 22 nganti 53, 670000 wong diukum pati. Ing taun-taun Perang Donya II, 8700000 ewu wong mati ing tentara kita. Populasi sipil mateni 19 yuta wong. Lan sampeyan ngomong yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang Gestapo. Sampeyan bisa ngelingi karusakan saka 350000 wong sing lara mental ing Jerman. Dadi, sapa sing lara?
    1. -3
      Agustus 23 2015
      Lan sampeyan ngomong yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang Gestapo.

      tak ulangi.... WACANA SINAU ngguyu Omong kosongmu mung omong kosongmu!
      Sinau maca ing RUSIA kanggo wiwitan .... "Genius pikiran" Yopt ngguyu
      Sampeyan jelas saka seri "Dumb and Dumber"
      Gestapo INI dudu SS, dudu Penghukum lan dudu Angkatan Bersenjata Nazi Jerman ... Iki "Polisi Politik"
      Yen sampeyan ora ngerti iki, pindhah menyang seri "Dumb and Dumber" kanggo tumindak ...
      1. kvm
        +1
        Agustus 24 2015
        Kaya sing diucapake nalika bocah cilik: "Aja poke - sampeyan bakal pierce"
  21. 0
    Agustus 24 2015
    Kutipan saka: valerysvy
    Lan sampeyan ngomong yen NKVD mateni luwih akeh tinimbang Gestapo.

    tak ulangi.... WACANA SINAU ngguyu Omong kosongmu mung omong kosongmu!
    Sinau maca ing RUSIA kanggo wiwitan .... "Genius pikiran" Yopt ngguyu
    Sampeyan jelas saka seri "Dumb and Dumber"
    Gestapo INI dudu SS, dudu Penghukum lan dudu Angkatan Bersenjata Nazi Jerman ... Iki "Polisi Politik"
    Yen sampeyan ora ngerti iki, pindhah menyang seri "Dumb and Dumber" kanggo tumindak ...

    Kepiye sampeyan bisa mbandhingake Gestapo lan NKVD. Gestapo minangka bagéan saka Direktorat Keamanan Imperial. Yen sampeyan mbandhingake, mbandhingake GUGB lan Gestapo. Ya, sapa ing antarane kita sing pantes dadi bintang ing seri kasebut. NKVD kalebu polisi, pasukan tapel wates, pasukan NKVD, intelijen lan kontra intelijen (alias polisi politik). Utawa apa sampeyan ora krungu bab Biro Keamanan Imperial. Sadurunge nulis apa-apa, priksa paling ora ing Internet, sampeyan ora bakal katon bodho. Lan departemen keamanan kekaisaran utawa RSHA minangka bagéan saka salah sawijining departemen SS 12. Dadi Gestapo dudu SS.
    1. -1
      Agustus 24 2015
      Krungu "Bodho lan malah Bodho" ngumumake jumlah sing disiksa ing Gestapo ..... sampeyan ... banjur sampeyan ing NKVD ...
      1. 0
        Agustus 24 2015
        Sampeyan ora bisa maca. Sampeyan salah dituduhake kanggo mbandhingake Gestapo lan NKVD. Gestapo minangka bagéan saka SS. Mangkono mbandhingake, ing ndhuwur, aku nuduhake pira sing diukum pati ing taun-taun saka 22 nganti 53, 640000 ton wong. Ing Jerman, 350000 ton dirusak. gerah mental, sawetara yuta ing kamp konsentrasi. Cukup utawa luwih. Inggih, sampeyan mbela Reich sing ditresnani
        1. 0
          Agustus 24 2015
          Kutipan saka Timir
          Sampeyan ora bisa maca. Sampeyan salah dituduhake kanggo mbandhingake Gestapo lan NKVD.

          Heh heh heh ... Lawan sampeyan, ketoke, ora ngerti yen ana ing USSR struktur kaya MGB. eseman
  22. +1
    Agustus 24 2015
    ... anyar Ferdinand-jinis bedhil serbu. Produksi pesawat kanthi kualitas tempur sing luwih dhuwur diadegake - pejuang Focke-Wulf 190A lan pesawat serangan Henschel-129 ...
    Ferdinands, penghancur tank, lan dudu bedhil serbu, diarani Sturmgeshütz III, IV, dheweke nggawe 80 potongan sajrone perang kabeh! Kabeh ana ing sisih lor busur lan ora nggawa kontribusi serius.
    Ing taun 190, Focke-Wulf kaping 43 adoh saka anyar, nanging wis dadi modifikasi saka A5!
    Jerman dhewe luwih wedi mabur ing Henschel, sapa sing weruh pepelats iki bakal ngerti sebabe)
    Nalika prangko "Norkom" lawas bakal mandheg digunakake?
    1. +2
      Agustus 24 2015
      Kutipan saka Velizari
      Ferdinands, penghancur tank, lan dudu bedhil serbu, diarani Sturmgeshütz III, IV, dheweke nggawe 80 potongan sajrone perang kabeh!

      Liyane - 91 bêsik.
      Lan kanggo "padha ora nggawa kontribusi serius" - matur nuwun kanggo panglima panzer Jerman, sing, digodha dening waja abot, mutusaké kanggo nggunakake long-range tank destroyer minangka bedhil serbu baris pisanan. Ya, lan tanpa reconnaissance engineering saka wilayah lan alangan normal. eseman
      Miturut tabel kerugian, "Fedi" nglumpukake kabeh lapangan ranjau ing wilayah kasebut ing sasis. Kalebu sing eksotis kayata lapangan tambang sing mbledhos dhuwur saka cangkang kaliber gedhe lan bom udara.
      Ya, kita uga seneng - ana sing duwe ide sing apik babagan nglibatake 203-mm B-4 ing produksi layar geni ing bedhil anti-tank. belay
  23. 0
    Agustus 24 2015
    Kutipan: Alexey R.A.
    Kutipan saka Timir
    Sampeyan ora bisa maca. Sampeyan salah dituduhake kanggo mbandhingake Gestapo lan NKVD.

    Heh heh heh ... Lawan sampeyan, ketoke, ora ngerti yen ana ing USSR struktur kaya MGB. eseman

    Dheweke ora ngerti yen NKVD dipérang dadi NKGB lan NKVD ing taun 41, banjur digabung maneh. Padha dikirim bali sawise perang. Miturut dheweke, Gestapo dudu bagean saka SS. Dheweke ora ngerti yen iki minangka salah sawijining struktur
    1. 0
      Agustus 24 2015
      Kutipan saka Timir
      Miturut dheweke, Gestapo dudu bagean saka SS. Dheweke ora ngerti yen iki minangka salah sawijining struktur

      Ora kabeh cetha banget. (c)
      Sacara resmi, Geheim Staatspolizei dudu bagéan saka SS. Dheweke dadi bagean saka RSHA minangka departemen kaping 4 lan dadi anggota Kementerian Dalam Negeri. Kebingungan karo subordinasi amarga Kamentrian Dalam Negeri lan SS dipimpin dening Himmler. Kajaba iku, cukup akeh pejabat SD sing pangkat SS ing pimpinan lan pangkat lan file Direktorat 4.
      Nanging, kanthi resmi, departemen kaping 4 yaiku Kementrian Dalam Negeri kanthi pangkat serem dhewe.
      1. 0
        Agustus 24 2015
        Ora kabeh cetha banget. (c)
        Sacara resmi, Geheim Staatspolizei dudu bagéan saka SS. Dheweke dadi bagean saka RSHA minangka departemen kaping 4 lan dadi anggota Kementerian Dalam Negeri. Kebingungan karo subordinasi amarga Kamentrian Dalam Negeri lan SS dipimpin dening Himmler. Kajaba iku, cukup akeh pejabat SD sing pangkat SS ing pimpinan lan pangkat lan file Direktorat 4.
        Nanging, sacara resmi departemen kaping 4 yaiku Kementrian Dalam Negeri kanthi gelar sing serem dhewe. [/ Quote]
        Ing taun 39, Kamentrian Dalam Negeri lan SD padha manunggal lan RSHA digawe, kang dadi bagéan saka SS.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"