D.D sing ora dingerteni Sevruk

6
D.D sing ora dingerteni Sevruk


Jeneng Dominik Dominikovich Sevruk meh ora tau disebutake ing pers lan ora umum dikenal sanajan ing kalangan intelektual teknis. Sauntara kuwi, dheweke ngadeg ing asal-usul penciptaan mesin roket cair (LRE) ing negara kita, lan kontribusi kanggo pangembangan kosmonautika domestik banget signifikan.

Kita duwe utang marang Sevruk kanggo nggawe mesin pesawat propelan cair pisanan RD-1KhZ, sing dilebokake ing produksi serial. Wiwit wiwitan taun patang puluhan, pangareping desainer V. Glushko melu pangolahan pangobongan bahan bakar, pendinginan ruang pembakaran, petungan dorongan lan masalah liyane. Wakile D. Sevruk ngembangake skema lan tata mesin, ngenalake sistem pengapian mesin kimia sing nyedhiyakake pirang-pirang switch ing macem-macem ketinggian, nggawe tes lemah lan nindakake tes penerbangan LRE iki ing pesawat Pe-2 wiwit wiwitan. rampung.

D. Sevruk lair tanggal 2 Juli 1908 ing Odessa. Minangka bocah, dheweke kudu ngumbara akeh - kulawarga asring dipeksa ngganti panggonan, amarga bapake melu aktivitas revolusioner. Ing taun 1932, Dominik Sevruk lulus saka Moscow Electrical Engineering Institute.

Sawise setahun sukses ing bidang teknik, kanthi rekomendasi S. Gorbunov lan A. Tupolev, Sevruk ditampa ing Central Institute of Aviation Motors (CIAM). Ora suwe dheweke diangkat dadi kepala laboratorium elektrofisik kanggo sinau babagan proses kerja mesin pesawat. Ing kana dheweke bisa nindakake sawetara riset asli.

Nanging karya kreatif ing 1938 diselani dening penahanan. Dheweke njabat jabatane ing kemah ing Kolyma. Malah ing kana, Dominik Dominikovich terus dadi insinyur. Dheweke ngerti carane ngurangi konsumsi bahan bakar ing truk ZIS-20 nganti 5%. Sevruk ngatur kanggo nerusake proposal kanggo departemen technical saka NKVD. Aparat NKVD ngerti pentinge proposal kasebut lan mrentah kepala kemah supaya ora ngganggu karya tahanan. D. Sevruk, terus bisa ing arah iki, wis entuk asil striking: konsumsi bensin wis melorot malah luwih saka samesthine, dening 25-40%. Sadawane dalan, pemanasan taksi sopir truk dienalake, sing nyedhiyakake inovator kanthi rasa hormat sing langgeng saka para pembalap.

Miturut dhawuh pimpinan NKVD, ing pungkasan taun 1940, dheweke digawa menyang pakunjaran khusus Kazan, sing diarani "sharaga". Tawanan kerja ing kana, kanthi bantuan sawetara insinyur sipil lan teknisi, nggawe conto teknologi anyar - pesawat, mesin pesawat, instrumen.

Dadi, wiwit Februari 1941, Sevruk wiwit kerja ing biro desain, ing ngendi Kolonel V. Beketov dadi kepala. Dominik Dominikovich kerja ing grup Valentin Petrovich Glushko, kanca-kancane, ilmuwan enom saka Rocket Research Institute (RNII), pencipta mesin roket pisanan ing USSR, sing lulus tes bangku resmi, mesin ORM-65.

V. Glushko, bebarengan karo Sevruk, ngembangake mesin roket sing luwih kuat nggunakake asam nitrat minangka oksidator lan minyak tanah traktor minangka bahan bakar. Iki mestine kanggo nggawe engine telung kamar otonom karo tikaman saka 900 kgf. Nanging Sevruk ngyakinake aku supaya nggawe mesin roket propelan cairan kamar siji kanthi dorongan 300 kg kanthi drive pompa saka mesin pesawat. Mesin kaya mengkono bisa nguntungake negara nalika jaman perang. Dheweke dhewe ngembangake sirkuit hidrolik lan listrik mesin, sistem kontak (wiwitan), nggawe tata letak mesin, lan uga ngawasi uji coba eksperimen (uji coba) unit lan LRE kanthi sakabehe. Wiwit mesin roket propelan Cairan anyar wiwitane kurang linuwih lan rawan bledosan, Sevruk nglawan iki: dheweke ngilangi penyebab cacat kasebut.

Ora suwe dheweke diangkat dadi wakil kepala desainer. Sevruk nduweni kabisan gedhe lan serba guna. Dheweke dadi ahli kimia sing apik, mekanik sing pinter, ahli listrik sing apik, insinyur panas lan fisikawan sing mumpuni, lan liya-liyane, eksperimen sing apik. Miturut kolega, Dominik Dominikovich, kaya ora ana wong liya ing wektu iku, bisa nganalisa asil tes lan nggawe keputusan adhedhasar. Kadhangkala, nanging, dheweke cepet-cepet nesu lan panas-panas, kaya kabeh penggemar, nanging tansah benevolent, loman karo saran praktis.

Nalika mesin RD-1 (mesin kanggo pesawat BI-1944 dikembangake mengko, ing taun 1, dening A. Isaev duwe indeks sing padha) disiapake kanggo tes penerbangan, Glushko nguripake NKVD kanthi panjaluk kanggo ngirim tahanan Korolev. , dikenal kanggo wong saka karya bebarengan ing thirties. Iki kedadeyan ing desakan Sevruk, sing ngerti babagan karya S. Korolev babagan topik rudal. Sergei Pavlovich teka ing Kazan. Sanalika ing kepala klompok cilik engineers, kang wiwit ngrancang sistem propulsi adhedhasar RD-1 akselerator RU-1 kanggo Pe-2 ngebom nyilem.

Akselerator digawe, lan tes penerbangan kasebut ditindakake dening D. Sevruk, ing papan Pe-2 tinimbang operator radio gunner lan ngontrol operasi mesin roket.

Sawise ana kedadeyan menarik sing meh rampung tragis. Sajrone salah sawijining penerbangan pisanan Pe-2, para penembak anti-pesawat sing nutupi Kazan kaget amarga kacepetan dhuwur pesawat lan jet geni sing teka saka buntut lan wiwit ditembak. Untunge, penerbangan kasebut kanggo nguji tingkat pendakian. Ing dhuwur saka mesin diganti terus-terusan lan dramatically, lan iki nyegah "sukses" gunners anti-pesawat. Pesawat kasebut ndharat kanthi aman ing lapangan terbang pabrik Gorbunov.

Ternyata kepala Biro Desain, Kolonel V. Beketov, lali ngelingake unit anti-pesawat babagan penerbangan eksperimen. Sevruk sing nesu enggal-enggal ngandhakake sikape marang kepala sekolah sing ora ana ing lapangan. Perlu dicathet yen Beketov ninggalake "saran" Sevruk tanpa konsekuensi lan ora (ing semangat crita horor demokratis) "nyampur tahanan karo bledug camp."

Tes terus. Dokumen resmi kanthi garing menehi kesaksian: "Saka 22 Agustus nganti 18 November 1943, kru kalebu pilot Vasilchenko, navigator Baklanov (utawa Lashkevich ngganti dheweke) lan eksperimen Sevruk nggawe 40 penerbangan pesawat Pe-2 kanthi mesin roket. .” Nanging, ternyata ignition ether-air (saka lilin listrik) ora nyedhiyakake wiwitan mesin sing bisa dipercaya ing papan sing dhuwur. Banjur Sevruk wiwit ngembangake sistem liyane, kontak kimia, nggunakake injeksi bahan bakar wiwitan (campuran 23% carbinol lan 75% bensin), kang ignites nalika nerangake kontak karo asam nitrat. Iki mbutuhake owah-owahan sing signifikan ing tata letak mesin, introduksi unit tambahan, nanging Dominik Dominikovich karo sekelompok karyawan cilik ing wektu rekaman, nggarap jam, kanthi apik ngatasi tugas kasebut.

Sistem kontak kimia njamin mesin roket akeh diuripake ing dhuwur nganti 5000 m. Mesin anyar nampa indeks RD-1KhZ. Iki lulus tes bangku lan negara penerbangan, lan dadi mesin roket pesawat pertama ing negara kita. Ing Juli 1944, sawetara karyawan Sharaga sing nggawe RD-1XZ dirilis, kalebu V. Glushko, D. Sevruk, S. Korolev. Lan ing taun 1945, sawetara karyawan utama Biro Desain dianugerahi pesenan. Bebungah paling dhuwur - Ordo Red Banner of Labor - ditampa dening loro: V. Glushko lan D. Sevruk.



Dominik Dominikovich, terus karya ing biro desain, dadi kepala Departemen Rocket Engines ing Kazan Aviation Institute. Ing mangsa ngarep, dheweke kerep dadi memulang: piyambakipun kuliah ing Akademi Angkatan Udara Zhukovsky, ing Kursus Teknik Tinggi ing Bauman Moscow State Technical University, lan ing Institut Fisika lan Teknologi Moscow.

Sawise perang rampung, pejabat senior Biro Desain, kalebu V. Glushko, nganggo seragam perwira Angkatan Udara, dikirim menyang perjalanan bisnis sing dawa kanggo ngalahake Jerman kanggo sinau bahan sing ditawan. D. Sevruk, sing uga diundang menyang kono nganggo seragam kolonel, ora gelem lelungan, amarga dheweke ngrampungake tes penerbangan mesin RD-1KhZ ing pejuang S. Lavochkin lan A. Yakovlev ing Moskow. Lan minangka asil, 18 Agustus 1946, ing festival penerbangan ing Tushino, pesawat demonstrasi pesawat 120R sing dirancang dening S. Lavochkin ditindakake kanthi kalebu mesin roket. Ewonan penonton nyekseni tontonan sing nyengsemake.



Ing taun kang padha mentri penerbangan industri M. Khrunichev nggawe keputusan penting: kanggo mindhah salah sawijining pabrik pesawat cedhak Moskow kanggo produksi mesin roket sing kuat digawe ing Biro Desain Glushko. Ing musim gugur taun 1946, umume staf OKB pindhah saka Kazan menyang Khimki. Dominik Dominikovich terus dadi wakil pangareping desainer pisanan, mimpin riset lan karya eksperimen. Ing pandhuane, adhedhasar gagasan lan partisipasi aktif, Gidroaviprom ngrancang stand pisanan ing Uni Soviet - laboratorium uji geni kanggo mesin roket sing kuat. Bangunan iki dibangun ing wektu sing cendhak banget. Iku pisanan, nanging adoh saka mung brainchild saka Sevruk.

Ing Kepemimpinan kang dikembangaké cara kanggo testing, "rampung" mesin lan Unit individu, kang isih digunakake dina. Ing wektu iku, Sevruk uga melu tes penerbangan lan ngontrol operasi mesin roket RD-100 lan RD-101 sing kuat sing digunakake ing rudal geofisika lan daratan desain Korolev R-1E lan V-2-A ing Kapustin. Situs uji coba.



Ing pungkasan taun 1952, Sevruk diangkat dadi kepala desainer mesin saka OKB-3 sing mentas digawe minangka bagéan saka NII-88, ing ngendi S. Korolev dadi kepala desainer OKB-1. Ing pimpinane, dhasar produk anyar digawe - mesin roket propelan cair kanthi cepet, akumulator tekanan bubuk kanggo sistem pasokan bahan bakar pamindahan kanggo mesin propelan cair, booster pesawat anyar kanthi mesin roket propelan cair, sing bisa diuripake ing sembarang wektu. dhuwur, dilebokake ing produksi. Kanthi nggunakake mesin roket iki, bebarengan karo tim G. Lozino-Lozinsky, sistem propulsi dikembangake kanggo salah sawijining varian pesawat tempur interceptor MiG-19. Perlu dikandhakake yen, kanthi alam, Sevruk ora ngidinke campur tangan ing kabijakan teknis Biro Desain dening para pamimpin malah paling dhuwur saka komisi militer-industri, lan iki, mesthi, rumit aktivitase.



Ing taun 1952, Sevruk wiwit ngrancang mesin kanggo roket 3R7 saka kompleks taktis 2K5 Korshun. Tes ditindakake wiwit Juli 1954 saka stand peluncuran. Produksi serial komplek wiwit taun 1957. Mesin kompleks wis bola-bali melu Parades ing Red Square ing Moskow.

Wiwit 1959, Sevruk, dadi direktur Institut Mesin saka Akademi Ilmu Pengetahuan USSR (OKB Zarya), wiwit kerjasama dawa lan produktif karo Moscow Aviation Institute. Dheweke nyumbang kanggo organisasi departemen "Teori mesin roket listrik lan pembangkit listrik" ing kana. Lan minangka pangareping desainer Biro Desain Zarya, dheweke terus nggarap mesin ion lan plasma kanggo penerbangan antariksa jarak jauh ing kapal sing dirancang dening Biro Desain Korolev.

Sawise lara abot ing taun 1965, Dominik Dominikovich bali menyang layanan - maneh ing NII-88, ing wektu sing diganti jeneng dadi TsNIIMash. Miturut spesifikasi teknis sing dikembangake dening Sevruk, bangku uji unik digawe sing bisa ngasilake kahanan operasi sing angel kanggo penerbangan angkasa: vakum, radiasi, getaran, akselerasi, malah tanpa bobot. Aktivitas teoretis lan praktis ing wektu iku dadi tujuan sing padha - verifikasi lengkap babagan struktur ing bumi kanggo mesthekake keandalan maksimal obyek ruang, sing bisa nylametake dana umum.

Saka 1972 kanggo 1988, wis dhokter saka èlmu technical, profesor D. Sevruk, kang mimpin departemen MAI "Power lan energi-fisik panginstalan kendaraan papan." Dheweke uga menehi perhatian akeh marang pembangkit listrik sing janji nggunakake energi nuklir, nanging mung sing bisa digawe.

Sawise ninggalake Kepemimpinan departemen Dominik Dominikovich terus bisa ing Institut. Nganti dina-dina pungkasan ing uripe, dheweke biasane ceria, sregep lan kebak gagasan sing menarik. Dominik Dominikovich Sevruk tilar donya tanggal 14 September 1994.



Sumber:
Vasilyeva L., V.Rakhmanin V. Kolaborasi D.D. Sevruk lan V.P. Glushko // Engine. Nomer 3 (21). 2002 S. 42-44.
Konovalov B. Tawanan saka Kazan Sharashka. Ing ngendi kasuksesan angkasa kita wiwit dipalsukan // Moskow Sore. 2001. Nomer 192 (23263).
Edelman A. Engineer // Aviation lan Cosmonautics. 1995. No. 3-4. kaca 42-43.
Pervov M. Aviation ing Rusia. Moscow: Capital Encyclopedia. 2009, kaca 387.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

6 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    Agustus 27 2015
    Cara radikal kanggo nambah ketinggian penerbangan yaiku nggunakake mesin roket. SM-1959, sing muncul ing taun 50, yaiku MiG-19S kanthi mesin utama RD-9BM anyar kanthi dorongan 3300 kgf saben lan LRE dipasang ing ngisor fuselage kanthi tekanan 3200 kgf. Pesawat kasebut duwe rong pucuk ventral. Langit-langite 24000 m, lan mung 20000 menit kanggo nyetel 8 m. Kacepetan maksimum - 1800 km / h. Ing Gorky, limang MiG-50S diowahi dadi SM-19s. Nanging, operasi mesin roket mbutuhake nyiapake sistem lemah sing kompleks, lan tekane sistem pertahanan udara S-75 nggawe pesawat kasebut ora perlu.
  2. +1
    Agustus 27 2015
    Negara kita ora ngerti akeh wong sing duwe bakat sing duwe peran gedhe ing teknologi roket. Lan pirang-pirang wong sing bosok ing kamp konsentrasi. Akeh sing ilang menyang lalen ing taun 90-an.
  3. +3
    Agustus 27 2015
    Artikel gedhe. Bakal ana luwih akeh, lan ora babagan politik.
  4. 0
    Agustus 27 2015
    Lan sing bakal pitutur marang kowe - ing foto pisanan apa jenis ing KRAZ?
    1. +1
      Agustus 27 2015
      Ah, aku nemokake kabeh.
      2K5 "Layang-layang", OTR
  5. +1
    Agustus 27 2015
    Sampeyan bisa kerep krungu, padha ngomong - "wong kita nyolong utawa tuku pembangunan lan teknologi tartamtu ing Kulon, lan mung amarga iki padha bisa nggawe soko. Paling ora mesin jet, paling bom atom."
    Ora mangu, teknologi manca padha ora superfluous, nanging yen ora ana Glushko-Sevrukovs kuwi, lan biro desain kang padha makarya, banjur apa bakal kelakon. Lan ora ana rahasia asing sing dipikolehi dening intelijen sing bakal mbantu.
  6. +2
    Agustus 27 2015
    Ing Amerika Serikat, luwih saka 80 ahli fisika saka Britania Raya nyambut gawe kanggo nggawe bom atom, sing akeh dadi kepala departemen lan kelompok. Ing taun 1946, dheweke bali menyang Inggris lan wiwit nggarap bom Inggris. Ing wektu sing padha, kawruh babagan Proyek Manhatton kaping pirang-pirang ngluwihi informasi sing bisa dipikolehi para pejabat intelijen kita. Lan senadyan wiwitan iki, Inggris butuh 7 taun kanggo nggawe bom atom. Kasunyatan iki marang Zhorres Alferov marang pitakonan wartawan, apa maneh ing bom atom: karya perwira intelijen utawa ilmuwan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"