Rusia ing Mars

14
Rusia ing Mars


Panemuan banyu ing Mars lan Bulan dening probe Eropa lan Amerika utamane minangka manfaat para ilmuwan Rusia.
Ing mburi laporan reguler babagan panemuan liyane lan luwih akeh sing ditindakake dening misi Eropa lan Amerika, ora ana perhatian masarakat manawa akeh panemuan kasebut amarga karya ilmuwan, insinyur lan desainer Rusia. Antarane panemuan kasebut, siji bisa mbedakake panemuan jejak banyu sing paling cedhak karo kita lan, kaya sing katon sadurunge, benda-benda langit sing garing - Bulan lan Mars. Detektor neutron Rusia, sing nggarap kendaraan manca, sing mbantu nemokake banyu ing kene, lan ing mangsa ngarep bakal mbantu nyedhiyakake ekspedisi berawak. Maxim Mokrousov, PhD ing Fisika lan Matematika, ngandhani Planet Rusia kenapa lembaga antariksa Barat luwih seneng detektor neutron Rusia.

- Spacecraft - loro orbit, lan keturunan, lan rovers planet - nggawa kabeh set instrumen: spektrometer, altimeter, kromatografi gas, lan sapiturute. Kenapa detektor neutron ing akeh wong Rusia? Apa hubungane karo?

- Iki amarga kamenangan proyek kita ing tender mbukak sing dianakake dening penyelenggara misi kasebut. Kaya pesaing kita, kita ngirim tawaran lan nyoba mbuktekake manawa piranti kita optimal kanggo piranti iki. Lan saiki kaping pirang-pirang kita wis sukses.

Saingan biasa kita ing kompetisi kasebut yaiku Laboratorium Nasional Los Alamos, sing padha karo Proyek Manhattan lan bom atom pisanan digawe. Nanging, contone, laboratorium kita diundang khusus kanggo nggawe detektor neutron kanggo rover MSL (Curiosity), sawise sinau babagan teknologi anyar sing kita duwe. Digawe kanggo rover Amerika Mars, DAN dadi detektor neutron pisanan kanthi generasi partikel aktif. Iku bener kasusun saka rong bagéan - detektor dhewe lan generator, kang elektron akselerasi kanggo kacepetan dhuwur banget target tritium lan, ing kasunyatan, reaksi termonuklir lengkap-fledged, sanajan miniatur, ana karo release saka neutron.

Amerika ora ngerti carane nggawe generator kuwi, nanging kita kolega saka Moscow All-Russian Research Institute of Automation dijenengi sawise Dukhov digawe. Sajrone taun-taun Soviet, iki minangka pusat utama ing ngendi "sekering" kanggo hulu ledak nuklir dikembangake, lan saiki sawetara produk kanggo tujuan komersial lan sipil. Umumé, detektor kasebut kanthi generator digunakake, contone, ing eksplorasi cadangan minyak - teknologi iki diarani neutron logging. Kita mung njupuk pendekatan iki lan digunakake kanggo rover; nganti saiki ora ana sing nindakake iki.

Detektor neutron aktif DAN


Dianggo: Mars Science Laboratory / Penasaran (NASA) rover, 2012 kanggo saiki. Bobot: 2,1 kg (detektor neutron), 2,6 kg (generator neutron). Konsumsi daya: 4,5 W (detektor), 13 W (generator). Asil utama: deteksi banyu kaiket ing lemah ing ambane nganti 1 m ing sadawane rute rover.

Maxim Mokrousov: "Sadawane meh kabeh dalan 10 kilometer sing ditutupi dening rover, banyu biasane ditemokake ing lapisan ndhuwur lemah, 2-5%. Nanging, ing Mei taun iki, dheweke kesandhung ing wilayah sing ana banyu luwih akeh, utawa ana bahan kimia sing ora biasa. Rover kasebut diuripake lan bali menyang papan sing curiga. Akibaté, ternyata lemah ing Mars pancen ora biasa lan kasusun utamané saka silikon oksida.

- Kanthi generasi, kabeh iku kira-kira cetha. Lan carane deteksi neutron njupuk Panggonan?

- Kita ndeteksi neutron energi rendah kanthi penghitung proporsi helium-3 - kerjane ing DAN, LEND, MGNS lan kabeh piranti liyane. Neutron sing wis dadi helium-3 "memecah" inti dadi rong partikel, sing banjur dipercepat ing medan magnet, nggawe reaksi longsor lan, ing output, pulsa arus (elektron).


Maxim Mokrousov lan Sergey Kapitsa. Foto: Saka arsip pribadi

Neutron energi dhuwur dideteksi ing scintillator kanthi kelip-kelip sing digawe nalika kena - biasane plastik organik, kayata stilbene. Ya, sinar gamma bisa ndeteksi kristal adhedhasar lanthanum lan bromin. Ing wektu sing padha, kristal sing luwih efisien adhedhasar cerium lan bromin bubar muncul, digunakake ing salah sawijining detektor paling anyar, sing bakal mabur menyang Mercury taun ngarep.

- Nanging kenapa ing kompetisi mbukak sing padha karo agensi antariksa Barat, spektrograf Barat dipilih, instrumen liyane uga Barat, lan detektor neutron dadi Rusia maneh?

- Umume, kabeh babagan fisika nuklir: ing wilayah iki, kita isih tetep dadi salah sawijining negara sing unggul ing donya. Iku ora mung bab gaman, nanging uga babagan massa teknologi sing gegandhengan karo para ilmuwan kita. Malah ing USSR, kita bisa entuk wiwitan apik ing kene, sanajan ing taun 1990-an ora bisa ilang kabeh, nanging saiki kita nambah maneh.

Ing wektu sing padha, kudu dimangerteni manawa agensi Barat dhewe ora mbayar dhuwit kanggo piranti kita iki. Kabeh mau digawe kanggo dhuwit Roskosmos, minangka kontribusi kita kanggo misi manca. Ing ijol-ijolan, kita nampa status dhuwur saka peserta ing proyèk eksplorasi angkasa internasional, lan saliyane - prioritas akses langsung menyang data ilmiah sing instruments kita.

Kita ngirim asil kasebut sawise diproses, mula kita dianggep minangka panulis kabeh temuan sing digawe amarga piranti kita. Mulane, kabeh acara dhuwur-profil karo panemuan saka ngarsane banyu ing Mars lan Bulan, yen ora kabeh, banjur ing akeh bab asil kita.

Kita bisa ngeling-eling maneh salah sawijining detektor pertama, HAND, sing isih operasi ing pesawat US Mars Odyssey probe. Thanks kanggo dheweke, peta isi hidrogen ing lapisan permukaan Planet Abang pisanan disusun.

Spektrometer neutron TANGAN


Dianggo: Mars Odyssey (NASA) pesawat ruang angkasa, 2001 nganti saiki. Bobot: 3,7 kg. Konsumsi daya: 5,7W. Asil utama: peta lintang dhuwur saka distribusi es banyu ing sisih lor lan kidul Mars kanthi resolusi udakara 300 km, pengamatan owah-owahan musiman ing tutup kutub.

Maxim Mokrousov: "Tanpa modesty palsu, aku bisa ngomong yen ing Mars Odyssey, sing wis 15 taun ing orbit, meh kabeh piranti wis wiwit gagal, lan mung kita terus bisa tanpa masalah. Kerjane bebarengan karo detektor gamma, nyatane, makili instrumen siji, nyakup macem-macem energi partikel.

- Amarga kita ngomong babagan asil, tugas ilmiah apa sing ditindakake piranti kasebut?

"Neutron minangka partikel sing paling sensitif marang hidrogen, lan yen atom-atom kasebut ana ing endi wae ing lemah, neutron kasebut kanthi efektif diperlambat dening inti. Ing Bulan utawa Mars, bisa digawe dening sinar kosmik galaksi utawa dipancarake dening bedhil neutron khusus, lan kita bener-bener ngukur neutron sing dibayangke ing lemah: sing kurang, luwih akeh hidrogen.

Inggih, hidrogen, ing giliranipun, paling kamungkinan banyu, salah siji ing wangun beku relatif murni, utawa kaiket ing komposisi mineral hydrated. Rantai kasebut prasaja: neutron - hidrogen - banyu, mula tugas utama detektor neutron kita yaiku nggoleki cadangan banyu.

Kita minangka wong sing praktis, lan kabeh karya iki ditindakake kanggo misi berawak ing mangsa ngarep menyang Bulan utawa Mars sing padha, kanggo eksplorasi. Yen sampeyan ndharat, mula banyu, mesthi, minangka sumber daya sing paling penting sing kudu dikirim utawa diekstrak ing papan kasebut. Listrik bisa diasilake nggunakake panel surya utawa sumber nuklir. Luwih angel karo banyu: contone, kargo utama sing kudu dikirim kapal kargo menyang ISS saiki yaiku banyu. Iki dijupuk 2-2,5 ton saben wektu.

Detektor neutron LEND


Dianggo: Lunar Reconnaissance Orbiter (NASA), 2009 nganti saiki. Bobot: 26,3 kg. Konsumsi daya: 13 W. Asil utama: panemuan cadangan banyu potensial ing Kutub Kidul Bulan; pambangunan peta global radiasi neutron Bulan kanthi resolusi spasial 5–10 km.

Maxim Mokrousov: "Ing LEND, kita wis nggunakake collimator adhedhasar boron-10 lan poliethelin, sing ngalangi neutron ing sisih pinggir lapangan tampilan instrumen. Iku luwih saka kaping pindho massa detektor, nanging diijini kita entuk resolusi luwih nalika mirsani lumahing Bulan - Aku iki kauntungan utama piranti, kang ngidini kita maneh bypass kolega saka Los Alamos.

- Pira piranti kasebut wis digawe? Lan pira sing direncanakake?

- Gampang kanggo dhaptar: iki wis ngoperasikake HEND ing orbiter Mars Odyssey Martian lan LEND ing LRO lunar, DAN ing rover Penasaran, uga BTN-M1 sing dipasang ing ISS. Sampeyan kudu nambah detektor NS-HAND, sing minangka bagean saka probe Phobos-Grunt Rusia lan, sayangé, ilang. Saiki kita duwe papat piranti liyane ing macem-macem tahap kesiapan.


BTN-M1. Foto: Institut Riset Luar Angkasa Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia

Sing pertama, wis musim panas sabanjure, bakal dadi detektor FREND, sing bakal dadi bagian saka misi ExoMars bebarengan karo EU. Misi iki ambisi banget, bakal kalebu orbiter, lander, lan rover cilik, sing bakal diluncurake kanthi kapisah sajrone 2016-2018. FREND bakal nggarap probe sing ngorbit, lan kita bakal nggunakake collimator sing padha karo LEND lunar kanggo ngukur isi banyu ing Mars kanthi akurasi sing padha karo Bulan. Nganti saiki, kita duwe data iki kanggo Mars mung kanthi perkiraan sing rada kasar.

Mercury Gamma and Neutron Spectrometer (MGNS), sing bakal digunakake ing probe BepiColombo, wis suwe wis siyap lan dipasrahake menyang mitra Eropa kita. Direncanakake peluncuran kasebut bakal ditindakake ing 2017, nalika tes vakum termal pungkasan saka instrumen kasebut wis ditindakake minangka bagean saka pesawat ruang angkasa.

Kita uga nyiapake instrumen kanggo misi Rusia - iki rong detektor ADRON sing bakal digunakake minangka bagean saka kendaraan turunan Luna-Glob, banjur Luna-Resource. Kajaba iku, detektor BTN-M2 aktif. Ora mung bakal nindakake pengamatan ing ISS, nanging uga bakal nggawe macem-macem cara lan bahan kanggo nglindhungi astronot kanthi efektif saka komponen neutron radiasi kosmik.

Detektor neutron BTN-M1


Dianggo: Stasiun Luar Angkasa Internasional (Roscosmos, NASA, ESA, JAXA, lsp.), wiwit 2007. Bobot: 9,8 kg. Konsumsi daya: 12,3W. Asil utama: peta fluks neutron ing sacedhake ISS dibangun, kahanan radiasi ing stasiun kasebut ditaksir gegayutan karo aktivitas Srengenge, eksperimen ditindakake kanggo ndeteksi bledosan sinar gamma kosmik.

Maxim Mokrousov: "Sawise njupuk proyek iki, kita rada kaget: sawise kabeh, nyatane, macem-macem bentuk radiasi minangka partikel sing beda, kalebu elektron, proton, lan neutron. Ing wektu sing padha, ternyata durung ana sing bisa ngukur komponen neutron saka bebaya radiasi kanthi bener, lan iki minangka wangun sing mbebayani banget, amarga neutron angel banget kanggo tameng nggunakake cara konvensional.

- Kepiye piranti kasebut bisa diarani Rusia? Apa ana bagean gedhe saka unsur lan bagean produksi domestik ing wong?

- Produksi mekanik lengkap wis diadegake ing kene, ing IKI RAS. Kita uga duwe kabeh fasilitas tes sing dibutuhake: stand kejut, stand geter, ruang vakum termal, lan ruang kompatibilitas elektromagnetik ... Nyatane, kita mung butuh produksi pihak katelu kanggo komponen individu - ucapake, papan sirkuit dicithak. Kita dibantu dening mitra saka Institut Riset Teknik Elektronik lan Komputer (NIITsEVT), sawetara perusahaan komersial.

Sadurunge, mesthi, instrumen kita duwe akeh komponen sing diimpor, nang endi wae udakara 80%. Nanging, saiki piranti anyar sing diprodhuksi wis meh rampung dirakit saka komponen domestik. Aku mikir yen ing mangsa ngarep ora bakal ana luwih saka 25% impor ing wong-wong mau, lan ing mangsa ngarep kita bakal bisa gumantung ing mitra manca.

Aku bisa ngomong yen mikroelektronik domestik wis nggawe lompatan nyata ing taun-taun pungkasan. Wolung taun kepungkur, ing negara kita, ora ana papan elektronik sing cocog kanggo tugas kita. Saiki ana perusahaan Zelenograd "Angstrem", "Elvis" lan "Milandr", ana Voronezh NIIET - pilihan cukup. Dadi luwih gampang kanggo ambegan.

Sing paling ngganggu yaiku katergantungan tanpa syarat marang produsen kristal scintillator kanggo detektor kita. Nalika aku ngerti, nyoba kanggo tuwuh ing salah sawijining institusi ing Chernogolovka cedhak Moskow, nanging nganti saiki dheweke durung bisa nggayuh ukuran sing dibutuhake, volume kristal ultrapure. Mulane, ing babagan iki, kita isih kudu ngandelake mitra Eropa, luwih tepat, babagan keprihatinan Saint-Gobain. Nanging, keprigelan kasebut minangka monopoli lengkap ing pasar iki, mula kabeh jagad tetep ana ing posisi gumantung.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

14 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    Agustus 30 2015
    Larang aku bakal tuku botol vodka ditemokaké ing Mars dening astronot Amer.
    1. +8
      Agustus 30 2015
      Ya, ora ana botol kasebut!)))

      Kanggo Amerika, Mars minangka sumber ancaman.

      Elinga - saka acara radio karya H. Wells "The War of the Worlds", nalika kabeh kutha meh kosong. Amerika, ngrungokake radio, mikir yen wong Mars wis teka ... Utawa - "serangan Mars" lan sampah liyane ...

      Lan kita duwe? Kita duwe - Mars - tentrem, sanajan dewa perang))) Elingi: "Lan ing Mars bakal ana wit apel!".

      Utawa - novel "Aelita". Dheweke uga tentrem. Kajaba kanggo nyoba revolusi)

      Mulane, wong Mars ora bakal ngombe vodka karo Amerika. Mung karo Rusia!
    2. + 10
      Agustus 30 2015
      Quote: Angro Magno
      Larang aku bakal tuku botol vodka ditemokaké ing Mars dening astronot Amer.

      Botol durung ditemokake, nanging ana apa-apa eseman -
  2. +2
    Agustus 30 2015
    Quote: Angro Magno
    Larang aku bakal tuku botol vodka ditemokaké ing Mars dening astronot Amer.

    Wong lanang iku wis suwe ora ngguyu!
  3. 0
    Agustus 30 2015
    Panemuan banyu ing Mars lan Bulan dening probe Eropa lan Amerika utamane minangka manfaat para ilmuwan Rusia.
    З


    Kanggo sapa informasi iki?
    Yen kanggo Rusia - aku setuju. Iki aku kanggo kasunyatan sing dina liyane padha nuduhake ing TV asil survey merikatos. Wong-wong mau ditakoni, sapa sing dadi wong pisanan ing ruang angkasa.
    Luwih saka 95% mangsuli manawa dheweke dadi sing pertama ing ruang angkasa, yaiku. mericatos.
    Banjur ana banyu ing rembulan.
    Lan ora ana sing bakal mbuktekake yen iki minangka manfaat saka Rusia.
    Senajan M. Zadornov nyebat dheweke kanthi jeneng dhewe, nanging iki ora nggawe dheweke luwih pinter.
  4. +1
    Agustus 30 2015
    Larang aku bakal tuku botol vodka ditemokaké ing Mars dening astronot Amer.

    Sajrone "kebangkrutan Amerika ing rembulan" koran Izvestiya lan kaleng Sprat ing tomat ditemokake, mula botol kasebut ora mung langka, lan dudu FIRST! Lan kanggo instrumen Rusia ing starships))) banjur iki jawaban kanggo sampeyan yen iki bener karo aszzz888 ---
    nuduhake ing TV asil survey merikatos. Wong-wong mau ditakoni, sapa sing dadi wong pisanan ing ruang angkasa.
    Luwih saka 95% mangsuli manawa dheweke dadi sing pertama ing ruang angkasa, yaiku. mericatos.
    Banjur ana banyu ing rembulan.
    Lan ora ana sing bakal mbuktekake yen iki minangka manfaat saka Rusia.
  5. +5
    Agustus 30 2015
    Nalika Uni ambruk, akeh "otak" mili menyang kulon, nanging kanggo kasetyan kanggo awake dhewe lan kanggo njamin Panggonan anget kanggo awake dhewe, padha njupuk karo wong-wong mau gambar saka panemuan mangsa (lan paling asring ora dhewe). Ya, rong pertiga saka sing diarani "teknologi Amerika" yaiku plagiarisme. Dadi, topik sing diangkat dening penulis yaiku tetes ing samodra. Ayo padha muji awake dhewe kaya sing dikarepake, nanging yen PDB ora nyedhiyakake mesin kita, mula dheweke mung ngimpi Mars.
    1. +2
      Agustus 30 2015
      cetak biru dudu teknologi. Ora ana gunane aku duwe gambar kalkulator yen aku duwe pabrik nambah mesin. Mulane, kita kudu tuku mesin saka kita. sanajan padha ngerti piranti.
      1. Komentar wis dibusak.
      2. 0
        Agustus 30 2015
        Quote: Dudinets
        cetak biru dudu teknologi. Ora ana gunane aku duwe gambar kalkulator yen aku duwe pabrik nambah mesin. Mulane, kita kudu tuku mesin saka kita. sanajan padha ngerti piranti.

        Sampeyan salah, dheweke nyolong gambar lan teknologi, amarga. padha dikembangaké.
    2. 0
      Agustus 30 2015
      Kutipan: Nimp
      blueprints kanggo panemuan mangsa

      Iki apik! ngguyu Lungguh kanggo nggambar saperangan panemuan?
      1. +1
        Agustus 30 2015
        Diucapake kanthi sudut pandang, nanging titik kasebut ora. Sawise runtuh USSR, negara-negara nggawe lompatan teknologi, amarga aku kasebut ing ndhuwur. Nanging uga amarga EBN dhewe dhawuh supaya ora ndhelikake apa-apa saka "kanca" Amerika.
    3. +1
      Agustus 30 2015
      Kutipan: Nimp
      Nalika Uni ambruk, akeh "otak" mili menyang kulon, nanging kanggo kasetyan kanggo awake dhewe lan kanggo njamin Panggonan anget kanggo awake dhewe, padha njupuk karo wong-wong mau gambar saka panemuan mangsa (lan paling asring ora dhewe). Ya, rong pertiga saka sing diarani "teknologi Amerika" yaiku plagiarisme. Dadi, topik sing diangkat dening penulis yaiku tetes ing samodra. Ayo padha muji awake dhewe kaya sing dikarepake, nanging yen PDB ora nyedhiyakake mesin kita, mula dheweke mung ngimpi Mars.

      Sampeyan pancen bener! Kajaba iku, sawise mati Wernher von Braun (ilmuwan roket Nazi sing digawa saka Jerman menyang Amerika), Amerika isih ora bisa nggawe mesin roket dhewe lan nggunakake perkembangane, sing mboko sithik dadi lungse.
  6. +2
    Agustus 30 2015
    Iku apik kanggo ndeleng manawa karya gumantung banget marang wong sing cerdas lan pinter, dheweke nindakake tugas kanthi cerdas lan kompeten.
  7. 0
    Agustus 30 2015
    Uni soviet ing vektor kiwa. saiki kita mbangun kanthi koordinat. carane alon. mung ing 15 taun kita bakal mabur menyang Mars ing paling.
  8. +3
    Agustus 30 2015
    Kutipan: Alexey_K
    Sampeyan pancen bener! Kajaba iku, sawise mati Wernher von Braun (ilmuwan roket Nazi sing digawa saka Jerman menyang Amerika), Amerika isih ora bisa nggawe mesin roket dhewe lan nggunakake perkembangane, sing mboko sithik dadi lungse.


    Nah, aja nulis omong kosong? Nggih?
    utawa mesin RS-84, RS-85, TR-106, TR-107 - iki perkembangan Brown ??
    Wah, pirang taun ing kuburan, nanging dheweke ngembangake mesin kanggo Amerika, sanajan dheweke ora tau dadi insinyur mesin.
    Saben uwong tansah ngelingi Wernher von Braun lan pengaruhe ing perkembangan Amerika lan ora ngelingi pengaruh karya Helmut Gröttrup ...
    1. +3
      Agustus 31 2015
      Quote: lawas26
      Utawa mesin RS-84, RS-85, TR-106, TR-107 desain Brown ??

      ya wis...
      kaya ora ana laboratorium propulsi jet JPL (Laboratorium Propulsi Jet) saka Institut Teknologi California,

      Rudal riset Amerika "Pribadi" (1944), WAC "Kopral" (1945), rudal kanthi hulu ledak nuklir MGM-5 Kopral ("Kopral") (1954), propelan padat MGR-1 Honest John, MIM-14 Nike-Hercules, MIM- 3 Nike Ajax lan liya-liyane
      Quote: lawas26
      lan ora ngelingi pengaruh karya Helmut Gröttrup...

      lan Dornberger?
    2. -3
      Agustus 31 2015
      Quote: lawas26
      Nah, aja nulis omong kosong? Nggih?
      Utawa mesin RS-84, RS-85, TR-106, TR-107 desain Brown ??
      Wah, pirang taun ing kuburan, nanging dheweke ngembangake mesin kanggo Amerika, sanajan dheweke ora tau dadi insinyur mesin.
      Saben uwong tansah ngelingi Wernher von Braun lan pengaruhe ing perkembangan Amerika lan ora ngelingi pengaruh karya Helmut Gröttrup ...

      1. Nalika ana wong sing ngomong: "Sampeyan ngomong omong kosong" - iki minangka penghinaan, sampeyan bisa ngomong sing padha lan luwih alus. Dilarang ngenyek saben liyane ing situs kasebut. Tansah iki ing atine.
      2. Helmut Gröttrup - insinyur roket Jerman, spesialis sistem kontrol, wakil Dr. Steinhof (kepala grup kontrol rudal balistik lan dipandu ing Peenemünde). Dheweke mimpin klompok spesialis rudal Jerman, sing dijupuk saka Jerman ing taun 1946 menyang Pulo Gorodomlya ing Lake Seliger. Sawise bali menyang Jerman Kulon ing 1953, dheweke nggawe kontribusi sing signifikan kanggo teknologi informasi modern kanggo ngenali data klien nggunakake chip elektronik.
      3. Wikipedia: "Penilaian kontribusi kanggo program ruang angkasa Soviet - wiwit wiwitan, pimpinan program ruang angkasa Soviet gumantung marang pangembangan lan pendhidhikan independen saka spesialis dhewe ing teknologi roket. Mulane, ora ana proyek saka Gröttrup. grup ing USSR bisa digawa menyang implementasine."
      4. Kepiye carane nggawe mesin kanggo Wernher von Braun, yen dheweke manggon ing USSR - tulung nerangake lan nalika sesambungan karo wong liya, coba aja nulis frasa kaya "Sampeyan ngomong omong kosong" - iki minangka penghinaan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"