Mobil lapis baja "Russo-Balt Type II" Nekrasov-Bratolyubov

2
Ing taun 1914 lan 1915, Kapten Pengawal Nekrasov, Letnan Jenderal Durlyakher (Durlyakhov) lan penemu A.A. Bratolyubov ngembangake telung proyek kendaraan lapis baja canggih. Miturut urutan departemen militèr, padha melu nggawe kendaraan wojo anyar karo persenjataan meriam, kang kudu nglawan infanteri lan kendaraan tempur mungsuh. Kanggo ngleksanakake proyek kasebut, spesialis diwenehi sawetara mobil saka telung jinis, sing direncanakake digunakake minangka basis kanggo mobil lapis baja.

Proyèk pisanan mobil wojo muncul, dikenal kanthi jeneng "Renault" Nekrasov-Bratolyubov lan "Russo-Balt Tipe I". Kendaraan iki dibangun kanthi basis sasis buatan Prancis lan Rusia, dilengkapi meriam lan bedhil mesin, lan duwe tugas sing beda-beda. Mangkono, Russo-Balts ditawakake minangka mobil lapis baja kanggo kerja ing garis ngarep, lan mung Renault sing direncanakake digunakake minangka kendaraan kanggo ngiringan kolom transportasi. Sawisé Déwan pisanan pitu mobil wojo wiwit Nekrasov, Durlyakher lan Bratolyubov ora mungkasi karya desain, lan ing tiba saka 14 padha rampung pembangunan mobil wojo anyar ing sasis saka Rusia-Baltic Carriage Works.

Ing wulan Agustus, Menteri Perang mrentahake supaya sawetara mobil dipasrahake marang para perancang, sing kudu digunakake minangka basis kanggo kendaraan lapis baja anyar. Secara total, papat kendaraan Russo-Balt C 24/40, enem Russo-Balt D-jinis lan siji sasis Renault dipasrahake ing pungkasan taun. Perlu dicathet yen rong jinis sasis Russo-Balt digunakake ing pambangunan mobil lapis baja saka rong proyek sing beda, sing bisa nyebabake kebingungan. Ing sawetara sumber, mobil lapis baja Nekrasov-Bratolyubov ing sasis domestik diarani "Russo-Balt Type D", nanging jeneng iki ora sakabehe bener, amarga salah sijine kendaraan kasebut dibangun ing basis saka kendaraan tipe C. Mangkono, kanthi analogi karo proyek pisanan, mobil lapis baja sing luwih anyar kudu diarani "Russo-Balt Type II". Ing kasus iki, kendaraan lapis baja iki ora bisa maneh bingung karo pembangunan liyane saka Nekrasov lan Bratolyubov utawa kendaraan desainer liyane.


Mobil lapis baja "Pobedonosets" ing sasis "Russo-Balt Type C"


Nalika nggawe proyek anyar, insinyur nggunakake pengalaman sing dipikolehi sajrone pangembangan rong mobil lapis baja sadurunge. Iki nyebabake sawetara inovasi utama sing bisa nambah efektifitas pertempuran kendaraan anyar. Inovasi sing paling misuwur ing proyek kasebut yaiku menara kanthi persenjataan, sing ngidini daya tembak sing cukup lan retargeting kanthi cepet. Kajaba iku, sawetara gagasan menarik liyane wis ngajokaken sing bisa duwe efek positif ing ciri saka mobil wojo.

Déwan papat mobil lapis baja Tipe II wiwit ing Autumn 1914. Kaya sadurunge, pangumpulan mesin pungkasan lan instalasi kabeh unit sing dibutuhake ditindakake dening para pekerja A.A. Brotherlyubova. Amarga lack saka kapasitas produksi perlu, waja iki dhawuh saka pabrik baja Obukhov. Perusahaan diwenehi pesawat saka Cithakan, miturut kang digawe piring waja. Pesenan rampung digawa menyang bengkel Bratolyubov, sing dipasang ing mobil.

Kaya sadurunge, diusulake kanggo ngumpulake lambung lapis baja ing basis pigura logam, ing ngendi lembaran rampung saka konfigurasi sing dikarepake dipasang karo bolts lan rivets. Proteksi kru lan unit internal kendaraan kasebut kalebu piring waja kanthi kekandelan 3 nganti 5 mm. Bagian vertikal nduweni kekandelan sing luwih gedhe. Mlengkung lan cenderung, kanthi kekandelan 3-4 mm. Miturut petungan saka penulis project, waja kuwi bisa kanggo nglindhungi wong saka peluru bedhil nalika murub saka kadohan saka ing paling 200-250 meter.

Ketoke, nalika ngembangake proyek Russo-Balt Type II, para perancang nganggep pengalaman dhewe lan wong liya, sing ngasilake desain lambung waja sing anyar, dibentuk dening sawetara unit utama. Penulis proyek mikir maneh tata letak bonet klasik saka lambung waja kanthi kompartemen mesin sing kapisah lan kompartemen sing bisa dienggoni, sing nyebabake akibat sing aneh.



Sasis Russo-Balt saka jinis C lan D digunakake minangka basis kanggo mobil lapis baja Tipe II. Kendaraan iki wis arsitektur padha, nanging beda ing sawetara ciri. Mesin bensin 40 hp dipasang ing ngarep pigura persegi dowo. lan gearbox. Sasis kanthi susunan roda 4x2 duwe suspensi gumantung ing sumber godhong. Gearbox lan poros drive mburi disambungake karo drive chain. Jinis sasis C lan D beda-beda ing sawetara fitur. Nyatane, mesin Tipe D minangka versi modern saka Tipe C lan beda-beda ing sakumpulan bagean sing dikuatake. Amarga sawetara dandan desain, versi apik saka chassis wis kapasitas mbukak 1,6 ton - bab setengah ton luwih saka mesin C.

Mobil lapis baja Russo-Balt Type II nampa lambung lapis baja sing dipérang dadi telung volume utama. Ing ngarepe ana kompartemen mesin, ditutupi karo hood wojo, ing mburi ana kompartemen kontrol. Kompartemen pertempuran ora dipisahake saka papan kerja sopir lan komandan, nanging uga ora terintegrasi kanthi lengkap karo kompartemen kontrol.

hood wojo saka mobil anyar wis desain prasaja lan kothak logam karo sisih vertikal lan tembok ngarep. Kanggo njamin ventilasi, ana jendhela gedhe ing lembaran lambung ngarep, ditutupi lawang sing miring. Iki diusulake kanggo nglayani mesin kanthi nggunakake hatch ing tutup ndhuwur hood.

Konco waja hood awak kendaraan tempur rada ditambahi, mbentuk kompartemen kontrol. Ing ngarep, sopir lan komandan dilindhungi dening piring waja sing miring kanthi lawang gedhe kanggo ngawasi dalan. Ing kahanan pertempuran, lawang ngisor ditutup kanthi tutup, sing ninggalake slot tampilan cilik. Atap horisontal dipasang ing mburi sheet ngarep sing miring. Saka shelling saka sisih mobil dilindhungi dening sisih vertikal pentagonal, nglumpuk saka sawetara panel kapisah. Ing ngarep sisih, ing tingkat sing padha karo lawang ngarep, ana lawang cilik karo tutup. Ing tengah-tengah sisih, lawang diwenehake kanggo ndharat sopir lan komandan.


Mobil lapis baja lan pangripta. Kanan - A.A. Bratolyubov


Kompartemen pertempuran, sing ana ing mburi papan kerja sopir lan komandan, nampa awak silinder. Ing pinggir silinder iki ana panel lurus beveled, kang digawe iku bisa kanggo nindakake tanpa lengkungan wheel utawa rincian liyane Komplek. Kothak cilik dipasang ing buritan silinder, ing tembok mburi sing ana lawang kanggo akses menyang njero kendaraan tempur.

Ing tengah kompartemen gelut ana dhukungan putar kanggo menara, dipasang langsung ing bagean silinder awak. Dhiameter njaba menara rada gedhe tinimbang diameter awak ing ngisor. Menara kasebut nampa sisih silinder, uga lembaran ngarep lan mburi kanthi celah kanggo gaman. Ana uga gendheng horisontal cilik, dumunung ing antarane sheets miring.

Awak saka mobil lapis baja Russo-Balt Type II dumadi saka 4-5 wong: sopir, komandan lan telung penembake. Komandan lan sopir dumunung ing kompartemen kontrol, lan proyek penembake ana ing kompartemen pertempuran silinder sing cukup wiyar. Kompartemen kontrol duwe telung lawang kanggo ngawasi ruang sekitar. Penembake kanggo pengamatan kudu nggunakake pemandangan senjata.

Persenjataan saka mobil lapis baja Tipe II sing dibangun kalebu telung bedhil mesin Maxim. Loro mau dipasang ing embrasures saka sheet frontal menara, siji liyane - ing buritan. Desain senapan mesin wis bisa murub ing sektor sing amba. Kajaba iku, kanthi bantuan mekanisme kanggo ngowahi menara kasebut, transfer geni cepet menyang target liyane wis dijamin. Ing ngarsane telung bedhil mesin, ing siji, iku bisa kanggo ngontrol sektor sudhut ing wilahan ngarep lan mburi.

Miturut sawetara laporan, ana varian saka proyek kasebut, sing nuduhake panggunaan senjata meriam. Ing kasus iki, iki ngrancang kanggo masang loro bedhil otomatis Maxim-Nordenfeld kaliber 37 mm ing sheet ngarep menara, lan bedhil mesin katahan ing buritan. Ora ana informasi babagan implementasine rencana kasebut. Kabeh kendaraan lapis baja Tipe II sing dibangun mung nganggo bedhil mesin.

Mobil lapis baja "Russo-Balt Type II" Nekrasov-Bratolyubov
Interior mobil waja. Ing latar ngarep, piranti slewing turret


Pangembangan lan construction saka mobil wojo Nekrasov-Bratolyubov saka model kapindho iki telat. Déwané mung diwiwiti ing musim gugur taun 1915. Mung papat sasis Russo-Balt saka rong jinis kasedhiya, ing basis kang dibangun kendaraan wojo anyar. Sekawan mobil nampa jeneng dhewe. Mangkono, mobil lapis baja adhedhasar sasis Russo-Balt Type C nampa jeneng Victorious, nalika liyane dijenengi Oleg, Svyatoslav lan Yaroslav. Déwan papat kendaraan terus nganti pertengahan Februari 1916.

Tanggal 12 Februari, Mayor Jenderal Sokolov teka ing bengkel Bratolyubov kanthi mriksa. Ing laporan, dheweke nyathet yen papat mobil lapis baja sing dibangun mbutuhake sawetara perbaikan. Dadi, mesin kudu ngiyataken instalasi machine gun, uga nindakake sawetara dandan liyane.

Ing pungkasan Februari, Komisi Mobil Armored kenal karo mobil lapis baja sing wis rampung lan nggawe sawetara kesimpulan. Ing tanggal 11 Maret, tes pisanan saka mobil lapis baja Pobedonosets ditindakake, sajrone para ahli ngumumake kabeh kekurangan sing serius. Kaya mobil lapis baja Nekrasov-Bratolyubov sadurungé, Tipe II wis akeh masalah.

Ternyata sanajan ing dalan sing apik, kacepetan maksimum mobil anyar ora ngluwihi 23-28 mil per jam (24,5-29 km / h). Nalika mbalikke, kacepetan maksimum tekan 12 mil per jam (12,7 km / h). Ing lemah reresik saka chassis (mung 110 mm) worsened karakteristik mobilitas ing dalan rereget lan terrain atos. Sumber lan mekanisme setir mobil kudu dikuwati, lan lack saka wiwitan digawe angel kanggo miwiti engine.

Komisi uga nyathet masalah nglindhungi lan arming mobil wojo. Lembar lambung ngarep, sing nutupi driver, mung 3 mm, mulane tingkat proteksi sing dikarepake. Kajaba iku, slot ndeleng lawang ngarep banget kurang, minangka asil saka driver kudu mbukak lawang kanggo pengamatan normal ing dalan. Ing 17 Maret, tes lemah diwiwiti, nalika waja kendaraan kasebut ditembak saka bedhil Mosin. Sawetara lembaran awak bisa ditembus saka jarak udakara 150 m, sing dikonfirmasi kanthi kesimpulan awal babagan tingkat perlindungan sing ora cukup.


Assembling mobil wojo "menang". Papan durung dipasang, papan kerja sopir katon


Adhedhasar asil tes saka Victorious lan mesin proyek liyane, komisi kasebut nggawe kesimpulan sing nguciwani. Mobil lapis baja dianggep ora cocok kanggo karya tempur ing ngarep. Mangkono, kabeh 11 kendaraan wojo dibangun miturut rancangan Nekrasov lan Bratolyubov wis macem-macem shortcomings lan padha ora cocog kanggo nggunakake ing ngarep. Butuh sawetara wektu kanggo mutusake nasib teknik iki.

Ing pungkasan taun 1916, mobil lapis baja Tipe II dikirim menyang Petrograd lan dipasrahake menyang Bengkel Mobil Reinforced Reinforced. Buruh bengkel kudu ngrampungake teknik iki, ngganti piring waja sing rusak lan mbenerake kekurangan liyane. Pakaryan nambah mobil lapis baja terus ing sawetara wulan sabanjure. Sawise ndandani lan modernisasi, mobil lapis baja mestine dadi latihan.

Miturut sawetara laporan, wiwitane direncanakake bengkel A.A. Brotherlyubova. Nanging, ing tengah taun 1916, perusahaan iki ora ana, mulane ndandani mesin kudu dipasrahake menyang bengkel tentara.

Macem-macem unit tentara, kalebu Bengkel Mobil Reinforced Reinforced, melu ing Revolusi Februari 1917. Kabeh papat kendaraan Russo-Balt saka jinis kapindho njupuk menyang lurung-lurung Petrograd lan digunakake kanggo macem-macem tujuan. Sawisé Revolusi Fèbruari, mesin kasebut ana ing yurisdiksi saka Wakil Buruh lan Prajurit Soviet saka sisih Petrograd. Rauh mobil wojo "Pobedonosets" nampa jeneng anyar lan dadi dikenal minangka "Rurik". Ing 17 Oktober, peralatan kasebut ditransfer menyang detasemen mobil lapis baja sing njaga Smolny.

Ing mangsa, mobil lapis baja Tipe II digunakake kanggo ombone winates lan meh ora ninggalake Petrograd. Nanging, sawise ninggalake kutha mung sapisan, montor wojo bisa melu ing perang kanggo pisanan. Ing taun 1919, teknik iki teka ing wilayah Pulkovo, sing digunakake ing perang karo pasukan Jenderal Yudenich. Sawise perang rampung, mobil-mobil waja bali menyang pangkalan.


Mobil (saka kiwa menyang tengen) "Oleg", "Yaroslav" lan "Svyatoslav" karo kru


Ing pungkasan taun sepuluh, kabeh mobil lapis baja Russo-Balt Type II dismantled minangka rasah. Malah sawise ndandani lan modernisasi ing taun kaping 17, teknik iki ora beda-beda ing kinerja dhuwur, sing ndadekake operasi katon ora praktis. Ing taun 1920, kabeh papat mobil wis ilang waja lan, ketoke, digunakake sawetara wektu minangka kendaraan kanggo ngangkut penumpang lan barang nganti entek layanan.

Russo-Balt Type II dadi proyek pungkasan sing digawe dening Kapten Staf Nekrasov, Letnan Jenderal Durlyakhov lan penemu Bratolyubov. Ing taun 1915-16, "triumvirat" padha bubar. Nekrasov ditransfer menyang militèr penerbangan, ing pundi piyambakipun dados perwira artileri pesawat "Ilya Muromets" No. Durlyakhov terus kerja ing bidang artileri lan peralatan tambahan, lan Bratolyubov njupuk proyek senjata lan peralatan militer liyane.

***

Saka 1914 nganti 1916, Nekrasov, Durlyakher lan Bratolyubov ngembangake telung proyek lan mbangun 11 mobil lapis baja miturut wong-wong mau, ora ana sing ditampa dening pelanggan lan dikirim menyang ngarep. Sawetara informasi wis dilestarekake sing bisa, nganti sawetara, mbukak alasan kanggo kegagalan kasebut. Data kasebut bisa nampilake proyek mobil lapis baja kanthi cahya sing menarik, uga menehi bayangan ing para peserta utama ing nggawe.

Miturut sawetara informasi, Kapten Pengawal Nekrasov ora melu Letnan Jenderal Durlyakher ing proyek kasebut. Kosok baline, jenderal, nggunakake sambungan ing departemen militer, gabung karo proyek kasebut, lan uga "nyeret" penemu Bratolyubov. Kebeneran (utawa ala), sing terakhir dadi mantune jendral. Kajaba iku, jenderal lan panemu wis duwe pengalaman kerja bareng, nanging proyek pisanane ora ana hubungane karo urusan militer - yaiku steamer propaganda sing direncanakake digunakake ing kampanye anti-alkohol.

Kekerabatan karo pejabat dhuwur departemen militèr ngidini A.A. Bratolyubov nampa dana kanggo mbangun bengkel pribadi dhewe, kang diusulake kanggo mbangun mobil wojo anyar. Sederek-insinyur ora duwe pengalaman karo kendaraan lapis baja, nanging njupuk timbal ing proyek kasebut, nyingkirake Nekrasov. Asil kasebut yaiku munculé telung proyek sing ora sukses.

Saka pungkasan mangsa panas 1915, nalika dadi cetha yen program bangunan mobil wojo gagal, panemu antusias Bratolyubov mutusaké kanggo miwiti karya ing wilayah liyane. Nganti pungkasan perang, dheweke nyoba kanggo menehi departemen militèr bahan beracun unik, cairan sing gampang kobong, lan liya-liyane. proyeksi meragukan. Wong sing tanggung jawab mriksa usulan-usulan saka panemu lan, kaya sing dikarepake, ora gelem. Nanging, ing panelusuran dhukungan lan, minangka asil, pendanaan Bratolyubov terus usaha kanggo nggawe kontak karo pejabat dhuwur.

Kanggo nggoleki dhukungan kanggo proyek cairan universal sing gampang kobong, Bratolyubov bisa tekan Grand Duke Mikhail Alexandrovich, lan dheweke uga kasengsem ing Nicholas II. Penemu bisa entuk ijin kanggo mbiayai proyek kasebut, nanging ing musim semi 1916, pejabat militer bisa ngerteni penipuan kasebut lan mandheg ndhukung proyek sing ora bisa ditindakake.

Ing mangsa Bratolyubov, nggunakake dhukungan saka rama-ing-hukum lan kontak liyane, ora kasil nyoba kanggo ningkataké searchlights kanggo seaplanes lan peralatan liyane. Mbokmenawa, ngelingi pengalaman mbangun mobil lapis baja lan nggawe cairan incendiary, departemen militèr ora nggatekake usulan-usulan anyar penemu. Nasib luwih saka proyektor-petualang ora dingerteni. Letnan Jenderal Durlyakhov, ing siji, tindak menyang sisih Bolsheviks ing 1917 lan sawise revolusi terus bisa ing proyèk kanggo sistem artileri, gerbong bedhil, etc.


Miturut bahan kasebut:
http://aviarmor.net/
http://simvolika.org/
http://wyradhe.livejournal.com/
Solyankin A. G., Pavlov M. V., Pavlov I. V., Zheltov I. G. Kendaraan lapis baja domestik. abad XX. - M.: Exprint, 2002. - T. 1. 1905-1941
Baryatinsky M.B., Kolomiets M.V. Mobil lapis baja tentara Rusia 1906-1917 - M .: Teknik-pemuda, 2000
  • Ryabov Kirill
  • Baryatinsky M.B., Kolomiets M.V. Mobil lapis baja tentara Rusia 1906–1917, Aviarmor.net
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

2 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    2 Oktober 2015 12:53
    Ing wiwitan artikel kasebut ditulis: "... Majelis papat mobil lapis baja Tipe II diwiwiti ing musim gugur 1914.", lan ing ngisor iki: "... Pangembangan lan konstruksi mobil lapis baja Nekrasov-Bratolyubov saka model kapindho nyeret. Majelis mung diwiwiti ing musim gugur taun 1915. Maksuté Kepiyé?
  2. 0
    2 Oktober 2015 23:03
    Piye wae, sawise gagal karo mobil lapis baja, Pak Bratolyubov duwe ide bab ngalahake kabeh wong ing siji swoop. Kayane dheweke nyuwek potensial teknik ing mobil lapis baja.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"