Revolusi ing Burkina Faso. Pengawal wis ngrebut kekuwatan, nanging bisa njaga?

8
Tanggal 18 September, Kamentrian Luar Negeri Federasi Rusia nyaranake supaya warga Rusia durung nindakake bisnis lan wisata menyang Burkina Faso. Kudeta militer liyane wis kelakon ing negara Afrika Kulon iki.

Ing 16 September 2015, unit pengawal presiden Burkina Faso njupuk sandera meh kabeh pimpinan negara. Ajaib, mung Cheriff Xi, sing nyekel jabatan ketua parlemen Burkini, sing bisa ngindhari nasibe sandera. Dheweke nyatakake yen pengawal presiden ngluncurake serangan marang republik lan institusi politik republik. Nanging, pidato sing nesu saka penutur kasebut ora nyebabake pengaruh militer. Ing dina sing padha, Dewan Demokrasi Nasional dibentuk ing pimpinan Jenderal Gilbert Diendere.

Revolusi ing Burkina Faso. Pengawal wis ngrebut kekuwatan, nanging bisa njaga?


Jendral Diendere sadurunge dadi penasihat keamanan mantan Presiden Blaise Compaore, sing ninggalake jabatane ing 2014 sawise pemberontakan populer, diarani "Black Spring" - kanthi analogi karo "Arab Spring" ing 2011. Panyengkuyung demokrasi nyoba mblokir kudeta militer, nanging ing 17 September, para prajurit pengawal presiden nyebarake protes populer. Sajrone pambubaran para demonstran, miturut tokoh resmi, telung demonstran tiwas, lan luwih saka 60 wong sing tatu lan cilaka kanthi tingkat keruwetan sing beda-beda. Ing wektu sing padha, wakil saka komando pengawal presiden kacarita sing padha murub eksklusif menyang udhara, lan batons digunakake mung kanggo mbubarake extremists enom sing mbuwang watu ing militèr. Rembugan karo pimpinan militer ngrebut kekuwatan ing negara kasebut wiwit presiden loro negara Afrika Kulon liyane - Senegal lan Benin. Kaya Burkina Faso, Senegal lan Benin minangka bekas koloni Prancis. negara duwe akeh sing padha crita lan kabudayan, mula para pamimpin Senegal lan Benin ngetung supaya bisa mbujuk militèr Burkina supaya mbebasake presiden interim negara saiki, Michel Cafando, lan para menteri, sing wis disandera.

Saka koloni Upper Volta menyang "Negara wong sing pantes"

Kanggo mangerteni latar mburi acara sing kedadeyan ing Burkina Faso dina iki, perlu kanggo nggawe digression singkat menyang sajarah negara iki. Burkina Faso dumunung ing sisih kulon bawana Afrika lan wewatesan karo Mali ing sisih lor, Niger ing sisih wétan, Benin ing sisih kidul-wétan, Togo lan Ghana ing sisih kidul, lan Côte d'Ivoire ing sisih kidul-kulon. Populasi Burkina Faso ing taun 2013 kira-kira 17 yuta 692 ewu wong, nanging kudu dielingake yen negara kasebut nduweni tingkat kelahiran sing dhuwur banget, mula populasi saya tambah cepet lan saiki ana ing "Tanah Ibu Wong Layak" (yaiku, kaya "Burkina- Faso" saka basa lokal) paling ora 18 yuta wong. Sadurunge ekspansi kolonial Prancis, ana negara ing wilayah Burkina Faso sing digawe dening wong lokal paling gedhe, Mosi. Ing pungkasan abad kaping 1895, karajan feodal Moxi dadi obyek kabijakan agresif kolonialis Prancis. Ing taun 1897, pamrentah Prancis ngakoni karajan Yatenga, ing taun XNUMX Prancis kasil ngjajah kerajaan Fada-Gurma. Ing wektu sing padha, panguwasa kolonial Prancis ora numpes monarki feodal saka Mosi - sawise kabeh, struktur hirarkis minangka alat banget kanggo administrasi kolonial kanggo ngatur wilayah sing dikuwasani. Sawise Kali Volta, sing mili liwat tanah sing dikuwasani, wilayah kolonial kasebut dijenengi Volta Atas. Wiwit Upper Volta ora nduweni akses menyang segara, ing antarane jajahan kolonial Prancis liyane ing Afrika Kulon, dheweke manggoni posisi sekunder sing adoh.



Prasarana sosial lan ekonomi koloni praktis ora berkembang, siji-sijine sing ditindakake para penjajah yaiku ngonversi bagean saka populasi lokal dadi Kristen, sanajan ana akeh Muslim sing manggon ing Volta Atas. Ing taun 1934, ril sepur dibangun kanggo nyambungake koloni Volta Atas karo Abidjan, ibukutha Pantai Gading nalika iku. Dorongan kanggo kamardikan politik kanggo Volta Atas, kaya kanggo koloni Afrika lan Asia liyane ing Prancis, diwenehake ing pungkasan Perang Donya II. Ing taun 1947, koloni Upper Volta dadi wilayah jaban rangkah Prancis, lan ing taun 1958, sawijining republik otonom ing Komunitas Prancis. Ing taun sing padha, politisi Voltian nganggep gagasan kanggo gabung karo Federasi Mali, sing kalebu Mali lan Senegal, nanging banjur gagasan iki ditinggalake. Peran penting kanggo nolak gabung karo Mali lan Senegal dimainake kanthi tekanan saka Pantai Gading tetanggan, sing nduwe peran penting kanggo njamin hubungan ekonomi Volta Atas karo metropolis lan negara liya, nanging wedi banget karo munculé a pepadhamu gedhe ing sisih lor yen Upper Volta gabung karo Federasi Mali.

Présidhèn pisanan Upper Volta yaiku Maurice Jameogo, sing tanggal 5 Agustus 1960 mratelakake kamardikan nasional negara kasebut. Maurice Yaméogo (1921-1993) minangka mantan pejabat administrasi kolonial Prancis, sing dadi Menteri Pertanian, Menteri Dalam Negeri, lan banjur dadi kepala pamaréntahan Republik Otonomi Volta Atas ing Komunitas Prancis. Senadyan kasunyatan manawa Yameogo minangka warga sipil, dheweke nggawe rezim politik sing rada kaku ing negara kasebut, nglarang kabeh partai politik lan mbentuk Partai Persatuan, sing entuk monopoli ing kegiatan politik ing Volta Atas. Nanging, kawicaksanan ekonomi lan sosial Yameogo ninggalake akeh sing dikarepake, utamané ngelingi sing presiden piyambak ora akeh mrihatinake kanggo nambah gesang sabangsane, nanging ing saben cara bisa negesake daya tunggal. Sawise Maurice Jameogo nampa 1965% swara ing pemilihan Oktober 99,9, kerusuhan wiwit ing negara kasebut. 3 Januari 1966 Maurice Jameogo dipeksa mundur lan dicekel. Militer dadi kuwasa ing Upper Volta, nuwuhake serangkaian kudeta militer lan owah-owahan rezim. Kolonel Abubakar Sangoulé Lamizana (1917-2005), sing ngganteni Yameogo minangka kepala negara, minangka prajurit profesional sing miwiti karir ing pasukan kolonial Prancis ing Afrika Kulon lan dididik ing sekolah militer Saint-Louis ing Senegal. Ing taun 1967, Lamizana diangkat dadi brigadir jenderal. Dheweke tetep kuwasa ing negara kanggo patbelas taun, nanging ora ana owah-owahan serius ing ekonomi Upper Volta. Iku tetep salah siji saka negara paling mlarat ora mung ing donya, nanging uga ing bawana Afrika. Ing sisih liya, Jendral Lamisana nglampahi dana sing signifikan kanggo nguatake tentara nasional, sing sejatine digawe saka awal, adhedhasar sisa-sisa unit kolonial tentara Prancis. Ing pungkasan, tentara nggulingake sing nitahake.

November 25, 1980 ana kudeta militèr ing Upper Volta, minangka asil saka Komite Militer kanggo Revival saka Upper Volta. Kolonel Saye Zerbo (1932-2013), kepala dinas intelijen militer, sing sadurunge mrentah garnisun ibukutha Voltian Ouagadougou, dadi ketua. Kaya dene Lamizana, Zerbo miwiti layanan ing pasukan kolonial, malah bisa melu ing perang kolonial Prancis ing Aljazair lan Indochina. Nanging, pamrentahan militer ing pimpinan Kolonel Zerbo uga gagal ningkatake kahanan sosial-ekonomi ing negara kasebut. Kajaba iku, Zerbo nggawe mungsuh ing wangun serikat pekerja Voltian, sing nutupi bagean penting saka populasi negara sing bisa kerja ing njaba bidang pertanian. Ing taun 1982, kudeta militer liyane ditindakake ing Volta Atas. Saye Zerbo digulingake tanggal 7 November, lan ing tanggal 8 November, Kapten Jean Baptiste Ouedraogo (lair 1942) dadi presiden negara kasebut. Senadyan pangkat militèr, Ouedraogo dudu perwira medis (dokter anak) kanthi profesi, dheweke njabat minangka kepala dokter rumah sakit militer ing Ouagadougou sadurunge kudeta. Ouedraogo ngangkat pribadine sing warni banget minangka Perdana Menteri Volta Atas - Kapten Thomas Sankar (1949-1987). Perwira paratrooper, Sankara ing pungkasan taun 1970-an mimpin pusat latihan pasukan khusus ing kutha Po, banjur dadi sekretaris negara kanggo informasi ing pamaréntahan Kolonel Saye Zerbo. Kapten paratrooper sing enom ngetutake pandangan politik ultra-kiwa lan mimpin Kelompok Perwira Komunis. Kepribadian Sankara langsung ditemokake kanthi negatif ing Prancis, sing nahan pengaruh ing urip politik Volta Atas. Pungkasane, Ouedraogo ngilangi perdana menteri saka jabatane lan mrentahake penahanan.

- Thomas Sankara diarani "Che Guevara Afrika". Nganti saiki, dheweke tetep dadi idola kanggo akeh wong enom Afrika.

Nanging, ing tanggal 4 Agustus 1983, para prajurit sing setya marang Sankara ing sangisoré komando Kapten Blaise Compaore mbebasake mantan perdana menteri saka pakunjaran lan nggulingake Ouedraogo. Tomas Sankara dadi kuwasa, njupuk jabatan ketua Dewan Nasional Revolusi. Pancen, sajrone taun-taun ing Burkina Faso, owah-owahan politik, sosial, ekonomi lan budaya dadi revolusioner. Bisa uga ana sing bisa ujar manawa Sankara nindakake eksperimen sosial sing apik banget ing negara Afrika Kulon sing mundur. Politik Sankara dipengaruhi dening gagasan Marxisme, anarkisme, nanging sing paling penting saka pengalaman Libya, ing ngendi politisi sayap kiwa liyane, Kolonel Muammar Gaddafi, mbangun masyarakat demokrasi - Jamahiriya. Ing tanggal 4 Agustus 1984, ing mengeti kudeta militèr, disebut Revolusi Agustus, Thomas Sankara ngganti jeneng Upper Volta Burkina Faso - "Ing Motherland of Decent People". Wiwit iku, negara wis jeneng iki. Nanging ngganti jeneng negara iki adoh saka mung inovasi politik. Nyatane, Sankara nguber garis menyang persetujuan demokrasi ing wangun mindhah fungsi administratif lan militèr menyang komite kanggo nimbali revolusi. Kabijakan sosio-ekonomi Sankara adhedhasar konsep pangembangan endogen sing diajukake dening filsuf Burkinian Joseph Kee Zerbo lan nyedhiyakake mandhiri kanthi lengkap ing proses pembangunan sosial, ekonomi lan budaya negara. Kabijakan Burkina Faso sajrone taun-taun pamaréntahan Sankara adhedhasar prinsip-prinsip utama ing ngisor iki: endogenitas pembangunan, partisipasi massa rakyat ing pamaréntahan negara, emansipasi wanita lan perang nglawan diskriminasi, transformasi. institusi negara dadi mesin kemajuan sosial-ekonomi. Keuntungan saka Sankara yaiku ngilangi utang njaba Burkina Faso. Ing babagan pangembangan prasarana sosial lan ekonomi negara, Sankara menehi perhatian utama kanggo pambangunan sumur. Pancen angel kanggo wong Eropa ngerti pentinge kegiatan iki kanggo negara Sahel, sing cedhak karo pasir Sahara lan ajeg nandhang kekeringan lan wiwitane ara-ara samun.

Game politik lan pembunuhan Kapten Sankara

Patang taun, Thomas Sankara kasil nggawe akeh lan pengaruh mungsuh ing Kulon. Kawicaksanan sing ditindakake dening pimpinan Burkina iku ora disenengi dening pimpinan Amerika lan Prancis. Ing sisih liya, para pamimpin negara-negara Afrika Kulon liyane, sing ana ing pengaruh lengkap Prancis lan wedi yen transformasi Sankara bakal nyebabake pambrontakan rakyat lan pamrentahan radikal sayap kiwa ing negarane dhewe, ora ngrasakake simpati. kanggo Sankara. Siji-sijine pangecualian kanggo dhaptar iki yaiku Jerry Rollings, panguwasa Ghana, sing uga nganut gagasan sosialis lan, kaya Sankara, miwiti karir politik minangka letnan ing angkatan udara Ghana, lan banjur dadi kudeta. Sankara terus-terusan ketemu karo Rollings, njupuk pengalaman saka transformasi politik masyarakat. Hubungan sing angel disambungake Sankara karo Muammar Gaddafi. Senadyan kasunyatan ing wiwitan aktivitas minangka ketua Dewan Revolusi Nasional, Sankara diilhami dening kawicaksanan Gaddafi, banjur hubungan antarane loro pimpinan Afrika dadi luwih adhem. Sawetara sejarawan percaya yen Sankara ngrusak rencana Gaddafi kanggo subjugate politik lan ekonomi Burkina kanggo kapentingan Libya, lan iki nyumbang kanggo cooling marang pimpinan revolusi Libya.

Blaise Compaore dadi kuwasa suwene 27 taun.

Ing upaya kanggo nguwasani lapangan berlian Liberia lan Sierra Leone, Muammar Gaddafi nyadari kabutuhan kanggo ngatur dhukungan kanggo anak didik ing Liberia, Charles Taylor, saka negara Afrika Kulon liyane. Nanging, amarga kudeta ing Senegal utawa Mali ngluwihi kekuwatane Gaddafi, dheweke banjur ngarahake perhatian marang Burkina Faso. Sankara nganggep iki kanthi apik lan Gaddafi nemokake dheweke minangka favorit anyar ing elit politik Burkina Faso. Dheweke dadi Kapten Blaise Compaore. Dheweke lair ing taun 1951, lan sawise lulus saka sekolah pedagogis, dheweke mutusake kanggo ngganti posisi guru dadi tali bahu perwira. Compaore ngrampungake kursus pelatihan ing salah sawijining sekolah militèr ing Kamerun, banjur wiwit njabat ing tentara Volta Atas lan ing taun 1982 nampa pangkat kapten. Dheweke dadi salah sawijining rekan paling cedhak karo Thomas Sankara ing Grup Petugas Komunis. Nyatane, Compaore sing ngatur kudeta militer tanggal 4 Agustus 1983 lan njamin Sankara dadi kuwasa. Ing pamaréntahan Sankara, Compaore njabat minangka menteri negara - delegasi lan anggota Dewan Nasional Revolusi, lan ing taun 1984 wiwit gabungke posisi kasebut karo tugas Menteri Kehakiman Burkina Faso. Yaiku, Compaore minangka salah sawijining politisi Burkina sing paling berpengaruh nalika jaman pemerintahan Sankara. Iku kamungkinan sing iki kok dipilih minangka bisa penerus Sankara. Muammar Gaddafi ngenalake Blaise Compaore marang Charles Taylor, pimpinan pemberontak Liberia, sing mesthine nyedhiyakake dhukungan pasukan sing dibutuhake kanggo kudeta sing bakal teka. Taylor duwe alasan kanggo seneng karo Sankara. Sanajan Sankara ndhukung pemberontak Liberia Taylor, dheweke sacara kategoris nglawan organisasi kamp latihan kanggo formasi Taylor ing Burkina Faso. Sabanjure, Compaore njanjeni Taylor kanggo ngidini mbukak kemah ing negara kasebut lan njaluk dhukungan saka pimpinan pemberontak Liberia. Nalika tanggal 15 Oktober 1987, Thomas Sankara, diiringi kanca-kancane, teka ing rapat Dewan Nasional Revolusi. Ing wektu iku, padha diserang dening klompok wong bersenjata. Sankara lan rolas panyengkuyunge padha tiwas. Mayit-mayité padha dipotong lan dikubur ing kuburan massal. Kaya sing wis dingerteni mengko, serangan ing kepala negara ditindakake dening sekelompok pasukan khusus Burkinian sing dipimpin dening Gilbert Diendere, kepala pusat pelatihan pasukan khusus ing kutha Po, sing ing wektu kasebut dipimpin dening Thomas Sankara dhewe. Salajengipun, Diendere dados salah satunggaling rekan ingkang paling caket kaliyan Blaise Compaore lan pikantuk posisi penasehat keamanan negara dhateng Présidhèn Burkina Faso.

Presiden Blaise Compaore

Sawisé matèni Sankara, Blaise Compaore, ing wektu iku kapten tentara Burkinian lan pejabat pamaréntahan umur 36 taun, dadi presiden negara lan nyekel jabatan iki suwene pitulikur taun. Sajrone dekade pemerintahan Compaore, meh kabeh keuntungan sosial Sankara ilang. Burkina Faso bali menyang dalan pembangunan kapitalis, dadi satelit ekonomi lan politik Afrika Kulon sing biasa ing Kulon. Burkina Faso wiwit kerja sama karo Amerika Serikat liwat Trans-Sahara Counterterrorism Partnership, lan ing taun 2007 sawijining pangkalan militer Amerika disebar ing Ouagadougou, sing dadi pusat jaringan intelijen AS ing Afrika Kulon. Pesawat pengintai saka pangkalan ing Burkina Faso mabur menyang negara liya ing wilayah kasebut lan menyang negara tetangga ing Afrika Lor. Ing wektu sing padha, Compaore njaga hubungan apik karo Muammar Gaddafi nganti suwe, ngelingi bantuan sing diwenehake pimpinan Libya nalika dheweke dadi kuwasa. Hubungan loropaken uga tetep karo Charles Taylor, sing nampa dhukungan kabeh. Sajrone 27 taun, sawetara pemilihan presiden wis ditindakake ing Burkina Faso, ing ngendi Compaore terus-terusan menang, saben entuk 80% swara. Alamiah, aturan long-term Compaore ing latar mburi anané meh lengkap pembangunan sosial lan ekonomi negara ora bisa nanging nimbulaké nesu populer. Kaya ing negara-negara Afrika liyane, tentara tetep dadi subyek utama protes ing Burkina Faso. Iki minangka "wong sing nganggo bedhil" sing duwe keputusan sing penting ing politik negara - sawise kabeh, ing kasus apa wae, malah diktator sing paling jahat gumantung marang prajurit lan perwira kanggo njamin keamanan lan njaga kekuwatan politike. Compaore ing sawetara titik "entuk" malah "praetorians".

Ing wayah wengi tanggal 15 April 2011, ing Burkina Faso, ana kerusuhan ing antarane personil militer resimen pengawal presiden sing dipasang ing Ouagadougou. Pranyata prajurit resimen wis suwe ora dibayari sangu omah. Iki sing dadi sababe kerusuhan. Personil militèr padha banget mboten remen karo kasunyatan sing reformasi sosial ing negara ora mengaruhi pangkat lan file saka angkatan bersenjata, lan kabeh dhuwit sing diparengake kanggo ndhukung prajurit lan sersan dicocogake dening komandhan korup. Amarga wedi, Compaore ngilangake pamrentahan negara, mecat komandan resimen presiden lan kepala staf pasukan darat. Nanging iki ora cukup kanggo presiden - ing 22 April 2011, dheweke diangkat dadi Menteri Pertahanan Burkina Faso, mutusake kanggo musatake kabeh kekuwatan sipil lan militer ing negara kasebut lan ngontrol unit tentara dhewe. Nanging, wicara saka prajurit terus. Siswa gabung karo militer, lan oposisi Burkinian wiwit mbandhingake Compaore kanthi terbuka karo Presiden Tunisia Ben Ali - sawise kabeh, ing wektu iki, demonstrasi kekerasan sing didhukung dening Barat ditindakake ing negara-negara Afrika Lor, kalebu Mesir, Tunisia lan Libya. Ing tanggal 24 Mei 2011, ana demonstrasi massal mahasiswa, nalika polisi nembak mati wong telu, 136 wong tatu. Kanggo nanggepi, para siswa ngobong kantor partai sing ngatur ing kutha Bob Dioulasso lan Gaua. Ing wektu sing padha, guru Burkina mogok. Esuke, pamrentah nemoni para mogok, janji bakal ngunggahake upah buruh sekolah. Nanggepi, serikat guru janji ora bakal melu demonstrasi anti-pemerintah. Nanging prajurit saka unit militèr sing manggon ing Tenkodogo lan Bobo-Dioulasso njupuk baton wicara. Ing tanggal 3 Juni, unit sing setya marang Compaore nyebarake demonstrasi ing Bobo Dioulasso, sing mateni paling ora pitung demonstran. Ing tanggal 13 Juni, Compaore ngganti 13 gubernur ing provinsi Burquinia. Nanging, senadyan kasunyatan sing wektu iki Compaore bisa kanggo calms mudhun massa lan pangkat lan file saka Unit tentara, iku dadi cetha yen daya wis gonjang-ganjing lan ora kuwat kaya ing taun 1990-2000. Kajaba iku, wong Burkini diilhami dening conto negara-negara Arab, ing ngendi sawetara pimpinan politik digulingake. Ketoke, Kulon uga nduweni peran ing pangembangan gerakan protes ing Burkina Faso, utamane dinas intelijen Prancis lan Amerika.



Revolusi Oktober 2014

Ing Oktober 2014, kerusuhan ana maneh ing Burkina Faso. Ing 28 Oktober, atusan ewu wong enom menyang dalan-dalan ing Ouagadougou, bersenjata watu lan rebar. Dalan utama kutha diblokir, toko lan sekolah mandheg kerjane. Ing tanggal 29 Oktober, para demonstran lan polisi bentrok ing njaba gedung parlemen ing ibukutha, lan tanggal 30 Oktober, polisi dipeksa nggunakake gas luh. Nanging, para demonstran nembus garis polisi lan ngobong balai kutha Ouagadougou lan kantor pusat partai sing ngatur negara, Kongres kanggo Demokrasi lan Kemajuan. Ing dalan menyang istana presiden, para demonstran maneh bentrok karo polisi lan personil militer. Para demonstran ngobong ban mobil lan meksa pasukan pemerintah mundur. Pengawal Kepresidenan kepeksa nembak para demonstran kanthi bedhil gaman. Unit tentara ing operator personel lapis baja disedhiyakake kanggo nglindhungi stasiun TV lan radio. Akeh wadyabala kang padha nyabrang ing sisihe para pambrontak, malah dadi Mantri Pertahanan, Jendral Kouame Lugier. Para demonstran njaluk supaya Jenderal Lugier dicalonake dadi presiden anyar Burkina Faso. Saliyane ibukutha, kerusuhan massal nyapu kutha-kutha utama liyane ing negara kasebut. Ing Bobo Dioulasso, patung Compaore dibongkar lan balai kutha lan kantor partai sing ngatur diobong. Bandara Burkina Faso ing Ouagadougou ditutup, lan kabeh penerbangan penerbangan mlebu lan metu saka negara wis dibatalake. Blaise Compaore ngandika ing radio karo statement babagan pembubaran pamaréntahan lan karo proposal kanggo pemimpin oposisi kanggo miwiti rembugan. Sesuai karo Artikel 43 saka Konstitusi Burkina Faso, Compaore wis ngumumake "kekosongan kekuwatan" kanthi tujuan nggawe pamrentah transisi lan nganakake pemilihan gratis sajrone 90 dina sabanjure. Mangkono mungkasi sejarah 27 taun kepresidenan Blaise Compaore. Kepala negara sing mundur mabur menyang Senegal lan banjur ngungsi ing Côte d'Ivoire. Kolonel Bureima Fart, wakil saka komando angkatan bersenjata, ngandika sadurunge demonstrators nglumpuk, sing nggawe statement resmi babagan mundur saka Blaise Compaore saka jabatan presiden negara. Sauntara kuwi, Kepala Staf Umum Angkatan Bersenjata Burkina Faso, Jenderal Nabere Honore Traore (lair 1957), sing wis nyekel jabatan militer dhuwur iki wiwit 2011, ngumumake pembubaran Majelis Nasional Parlemen lan nggawe transisi transisi. pamrentahan. Uga, Jendral Honore Traore nganggep tugas Presiden Burkina Faso lan Menteri Pertahanan negara kasebut. Nanging, para demonstran tetep ora marem, amarga Honore Traore dikenal minangka salah sawijining rekan paling cedhak karo Compaore, lan dheweke nyekel jabatan militer sing dhuwur.

- ing tengah, Letnan Kolonel Isaac Yacouba Zida - Perdana Menteri Burkina Faso

Ing esuk tanggal 1 November, tembak-menembak ana ing sacedhake omah presiden ing Ouagadougou. Meh sanalika sawise tembak-menembak, Letnan Kolonel Isaac Yacouba Zida (lair taun 1965), sing banjur dadi wakil komandan Resimen Pengawal Presiden, unit bersenjata elit sing langsung bawahan Presiden Burkina Faso, ngomongake marang wong-wong. Letnan Kolonel Zida ngumumake yen wong-wong Burkina Faso wis menangake demokrasi lan peran utama ing babagan iki dimainake dening para pemuda Burkina, sing nandhang kerugian ing bentrokan karo pasukan sing setya marang Compaore. Perwira Pengawal Presiden uga ngajak masyarakat donya kanggo ngapresiasi pilihan politik sing ditindakake dening wong-wong Burkina Faso menyang transisi menyang demokrasi. Zida ujar manawa saiki kabeh unit tentara, kalebu resimen pengawal presiden, bakal nyedhaki para pemberontak.

Ing wayah sore tanggal 1 Nopember 2014, Letnan Kolonel Isaac Zida diangkat dadi Penjabat Presiden negara kasebut. Dokumen janjian iki ditandatangani dening Jenderal Honore Traore, sing nganti 23 November tetep dadi Menteri Pertahanan. November 17, Isaac Zida ditransfer tugas saka presiden interim negara kanggo sipil - Michel Kafando. Michel Kafando lair ing taun 1942 lan sawise lulus saka universitas ing Bordeaux (Prancis) kerja ing sistem Departemen Luar Negeri Volta Atas. Ing taun 1990, piyambakipun pikantuk gelar doktor ing ilmu politik saka Sorbonne lan tansah dianggep ora mung tokoh politik, nanging uga misuwur Burkinian intelektual. Ing taun 1982, Kafando njupuk jabatan Menteri Luar Negeri ing pamaréntahan Ouedraogo lan nyekel jabatan iki nganti taun 1983, lan ing taun 1998-2011. dadi Perwakilan Burkina Faso menyang Perserikatan Bangsa-Bangsa. Mangkono, bisa dibantah kanthi yakin manawa Kafando minangka anak didik klasik saka Kulon - politisi sing kariré ana ing luar negeri lan digandhengake karo interaksi biasa karo pimpinan Amerika lan Prancis. Sawisé dadi Présidhèn Burkina Faso, Michel Kafando ngangkat Letnan Kolonel Isaac Zida minangka Perdana Menteri lan Menteri Pertahanan negara kasebut. Mangkono, militer, sing ndhukung pemberontakan Oktober, uga ora ditinggal tanpa perwakilan ing panguwasa sementara ing tingkat paling dhuwur.

Pengawal marang pamaréntah anyar

Pamrentah anyar miwiti demokratisasi bertahap babagan urip politik ing negara kasebut, sing kalebu, antara liya, mbatesi pengaruh angkatan bersenjata ing politik Burkina. Tanggal 14 September 2015, ing rapat pemerintah, diskusi diwiwiti babagan pembubaran pengawal presiden. Formasi bersenjata iki dianggep minangka dhukungan utama saka Presiden Blaise Compaore sing dibuwang, lan nganti saiki, akeh prajurit lan perwira pengawal presiden tetep simpati marang mantan kepala. Iki sing diwedeni para pamimpin anyar Burkina Faso. Resimen pengawal presiden dianggep minangka tatanan bersenjata paling elit ing negara kasebut lan langsung dadi bawahan presiden, ora dadi bagian saka struktur tentara Burkini. Iki minangka unit resimen presiden sing nyedhiyakake perlindungan pribadi Blaise Compaore lan dadi pasukan utama sajrone penindasan demonstrasi populer ing ibukutha negara kasebut, Ouagadougou. Wong-wong nyebat Resimen Pengawal "ajiné wesi Compaore." Antarane anggota saka pengawal presiden, idea kanggo bubar unit ketemu karo reaksi negatif banget. Isih - tingkat pasokan lan dhukungan finansial saka pengawal presiden, uga status layanan, beda banget kanggo luwih apik saka unit tentara biasa. Pensiun ing Burkina Faso sing mlarat tegese dadi nganggur, lan gabung karo tentara tegese ngrusak kahanan ekonomi sampeyan, utamane amarga tentara uga ora duwe akeh posisi kosong kanggo para pengawal sing kurang. Ing tanggal 16 September, prajurit lan perwira Pengawal Presiden mlebu ing gedhong pamaréntahan lan nahan Présidhèn Michel Cafando, Perdana Menteri Letnan Kolonel Isaac Zida, Menteri Augustin Loada lan René Bagoro. Nalika kolom demonstran, pendukung Kafando lan Zida, maju menyang istana presiden, prajurit pengawal presiden nggunakake senjata api kanggo demonstrasi. Tanggal 17 September, perwira Pengawal Presiden ngumumake pembubaran panguwasa sing ana lan nggawe Dewan Demokrasi Nasional. Letnan Kolonel Mamadou Babma muncul ing televisi negara lan ngumumake yen Kafando dicopot saka kakuwasane minangka pelaksana presiden negara lan mundur, lan periode transisi anomali ing urip politik negara kasebut wis rampung. Militer ujar manawa "pasukan patriotik lan demokratis wis nggabungake kabeh wakil masyarakat ing kerangka Dewan Demokrasi Nasional," ujare wakil putschists. "Sampeyan wis mutusake kanggo mungkasi rezim sementara sing wis ana. Presiden interim dicopot saka kuwasa, pamrentah transisi bubar pasangan /)

- Brigadir Jenderal Gilbert Diendere, Panglima Pengawal Presiden Burkina Faso

Brigadir Jenderal Gilbert Diendere (lair 1960) diumumake minangka kepala dewan transisi, sing nganggep fungsi ngatur negara. Iku Diendere sing mimpin matèni Thomas Sankara lan associates 28 taun kepungkur, lan banjur dadi salah siji saka asisten paling cedhak lan confidants saka Blaise Compaore. Wis pirang-pirang taun, Jenderal Diendere mrentah Pengawal Presiden Burkina Faso lan dadi penasihat keamanan Presiden negara kasebut. Ing pungkasan 2014, sawise nggulingake Compaore, Diendere dipecat saka jabatan komandan pengawal presiden, nanging tetep hubungan sing cedhak karo perwira penjaga lan pengaruhe marang massa prajurit. Ketoke, kudeta sing diatur dening Diendere lan panyengkuyunge didhukung dening Compaore. Nanging umume negara Afrika ora ngakoni panguwasa anyar Burkina Faso. Tanggal 17 September 2015, Dewan Keamanan PBB mratelakake acara ing Burkina Faso minangka perebutan kekuwatan ilegal lan nuntut supaya kabeh sandera sing dijupuk dening Pengawal Presiden dibebasake. Uni Afrika uga nyebutake para penyelenggara kudeta teroris lan nuduh dheweke nggawe ancaman politik kanggo keamanan kabeh bawana Afrika. Kepemimpinan putschists dielingake babagan kemungkinan sanksi saka komunitas donya yen ora gelem mbebasake para sandera sing ditawan lan mbalekake pamrentahan negara kasebut menyang pamrentahan transisi sipil. Sacara de facto, sawise kudeta militer, Burkina Faso nemokake dheweke meh terisolasi sanajan ing antarane negara-negara Afrika sing biyen ramah.

Ketoke, tekanan saka negara-negara Afrika nduweni peran kanggo ngganti garis politik para putschists. Ing tanggal 19 September, Jenderal Gilbert Diendere ketemu karo Presiden Benin, Thomas Boni Yayi, sing, sawise rapat kasebut, ngumumake yen kekuwatan ing negara kasebut bakal bali menyang pamarentah transisi sing dipimpin dening Michel Kafando. Mesthine Pengawal Presiden pancen bakal nyerahake kekuwatan marang pamrentah sipil, ngadhepi kesalahpahaman internasional babagan acara sing lagi ditindakake, sing wis nyebabake penundaan sementara anggota Burkina Faso ing Uni Afrika. Ing kasus apa wae, rezim politik ing negara kasebut kudu diganti ing mangsa ngarep, amarga acara sing lagi ditindakake mung nyumbang kanggo destabilisasi kahanan militer-politik lan sosial ing negara kasebut. Saliyane, akeh uga gumantung marang tumindak apa sing bakal ditindakake dening "adhi" - Prancis, sing nahan pengaruh politik gedhe ing Burkina Faso. Posisi Amerika Serikat uga nduweni peran penting. Nganti saiki, komunitas donya nuduhake penolakan sing cetha babagan acara politik ing jaman kepungkur. Mangkono, Uni Eropa nuntut supaya langsung mbebasake presiden interim negara, Kafando, lan para menteri. Pungkasane, komandan pengawal presiden setuju kanggo nyukupi tuntutan organisasi internasional lan ngeculake Kafando. Ing wektu sing padha, wates tanah lan udhara Burkina Faso dibukak, sing, sanalika sawise kudeta militer, ditutup dening junta sing dibentuk dening para pengawal. Pranyata, pamilihan présidhèn, sing kuduné dianakaké ing tanggal 12 Oktober, amarga ana kudeta militer, bakal ditundha nganti sasi. Mesthine Pengawal Presiden bisa ngontrol tumindake, ora mung kanggo nglindhungi TPS lan calon, nanging uga ing babagan ngatur transfer kekuwatan marang kepala negara sing mentas kapilih.

Kangge, perlu dicathet yen masalah sosial lan ekonomi sing diadhepi Burkina Faso pancen mbutuhake solusi sing cepet lan efektif. Republik tetep dadi salah sawijining negara paling miskin ing bawana Afrika. Luwih saka 90% pedunung sing sehat ing negara kasebut kerja ing tetanèn, nanging ora luwih saka sapratelo PDB Burkina Faso. Ingkang makatên punika namung sapérangan alit saking tanah Burkini ingkang sagêd kangge tetanèn. Sands maju ing savannah, kahanan garing lan kurang banyu lan, minangka asil, masalah langgeng karo pangan. Kahanan sing angel kanggo tani ing Burkina Faso nyengkuyung akeh petani Burkina, utamane sing enom, kanggo pindhah menyang Côte d'Ivoire tetanggan minangka buruh perkebunan musiman. Katun lan emas diekspor - tetanèn miskin Burkina Faso fokus utamane kanggo kabutuhan pasar domestik. Umume peternakan ngasilake sorghum lan millet, uga tanduran liyane sing digunakake kanggo panganan dening petani dhewe. Mung 10% pedunung negara sing kerja ing industri. Lumrahe, kekirangan ekonomi negara kacetha ing perkembangan sosiale. Mayoritas populasi Burkina Faso urip ing mlarat, nanging iki ora nyegah wutah saka populasi negara. Mangkono, ing babagan pertumbuhan populasi alam, Burkina Faso rangking 11 ing donya, lan babagan kesuburan wanita - kaping 6 ing donya (rata-rata wanita ing Burkina Faso nyatakake 6,2 lair). Ing babagan tingkat lair, Burkina Faso rangking kaping papat ing donya kanthi 1000 lair saben 44 wong. Ing wektu sing padha, negara kasebut nduweni tingkat kematian bayi sing dhuwur banget - yaiku 83 saben 1000 wong (yaiku, meh saben bayi sepuluh mati). Mung 29% wong lanang lan 15% wanita ing Burkina Faso sing bisa maca lan nulis, sebagian besar populasi petani ing negara kasebut buta huruf. Kabijakan Sankara sing ngarahake modernisasi masyarakat Burkina dibatesi sajrone taun-taun pamrentahan Compaore, lan saiki, ing kahanan kekacauan politik lan krisis ekonomi sing dialami Burkina Faso, ora perlu ngomong babagan solusi nyata kanggo masalah sosial. populasi negara iki.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    22 September 2015
    Kudeta ing Afrika minangka hobi para prajurit lokal.
  2. +1
    22 September 2015
    Ing kene wong duwe urip sing menarik, kaya ing Star Wars. Sawise kudeta sing ditindakake dening panguwasa peteng Yakub Zeed lan Diendere kanggo mbales gurune Kapten Compaore, mung anggota dewan Jedi Cheriffu C sing lolos ...
    Nyatane, sedhih - wong biasa (17 yuta wong) bisa urip kanthi maksimal, ketoke.
  3. 0
    22 September 2015
    Lan aku mikir sawetara dina kepungkur, apa sing ngganggu aku? Pranyata iku Burkina Faso. Apa sing bisa daklakoni kanthi pribadi kanggo mungkasi pergolakan ing Afrika?
  4. +3
    22 September 2015
    Sankara ngabdi marang pambangunan sumur.... Gadaffi, aku uga pengin ngowahi Sahara dadi taman kembang.. Bahan sing menarik banget, Matur nuwun, Ilya ...
  5. +6
    22 September 2015
    THOMAS Isidor Noel SANKARA urip karo gaji kapten tentara ($450), lan ngirim gaji presiden ($2000) menyang panti asuhan. Sawise paten pinaten, properti kasebut kanthi resmi diterangake: mobil Peugeot (dheweke tuku sadurunge dadi presiden), kulkas, telung gitar lan papat sepedha - EVERYTHING!

    Dheweke mbayar utang njaba negara lan ora njupuk sing anyar - dheweke ora menehi wong-wong mau menyang cabal finansial donya ing mburi layar, mbangun sumur ing saindenging negara lan ngatasi kekeringan ing tingkat nasional, menehi hak sing padha kanggo wanita. , pendhidhikan gratis universal lan perawatan kesehatan kanggo masarakat, dina kerja sing normal lan hak kanggo para pekerja. . .

    Dheweke nglarang masang AC ing kantore, ora menehi ijin kanggo nggantung potrete ing sekolah lan institusi pemerintah (amarga "ana pitung yuta kaya aku ing negara"!)
  6. +2
    22 September 2015
    Ora njupuk utang lan mbayar. Mulané banjur dipatèni. Padha nindakake padha karo Ceausescu.
  7. +2
    22 September 2015
    Artikel sing menarik matur nuwun.
    Minangka wong jujur ​​ing kuwasa sing peduli marang negarane, demokratisasi katon lan kabeh negara rusak.
  8. +1
    22 September 2015
    Aku ndeleng.

    Prancis lagi nyuwek.

    Para pengungsi diluncurake menyang Jerman, lan Prancis dipotong saka koloni kasebut.

    Ayo ndeleng.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"