Review militèr

Proyek kanggo modernisasi pesawat Yak-130: pesawat serangan ringan lan drone

22
Pesawat latihan tempur Yak-130 wis diprodhuksi massal sajrone sawetara taun kepungkur lan aktif digunakake kanggo latihan personel penerbangan. Kacathet yen peralatan radio-elektronik ing papan lan sistem kontrol mesin iki bisa kanggo simulasi "prilaku" kabeh pesawat tempur domestik modern: fitur iki paling aktif digunakake ing proses latihan pilot mangsa. Kajaba iku, para ahli ngomong yen Yak-130 duweni potensi gedhe kanggo modernisasi lan bisa nindakake macem-macem tugas, ora mung latihan pilot.

Wis suwe dikenal yen Yak-130 bakal bisa nindakake sawetara misi tempur. Proyèk kasebut ing konfigurasi dhasar ngidini transportasi roket lan senjata bom sing bobote nganti ton 3. Kanggo ngrusak target udara, pesawat iki bisa nggunakake rudal udara-ke-udara jarak cendhak R-73, lan roket lan bom saka macem-macem jinis. ditawakake kanggo serangan marang target lemah kaliber nganti 500 kg. Mangkono, yen perlu, Yak-130 bisa, kanthi sawetara watesan, digunakake minangka pesawat tempur.

Ora suwe, wakil industri pertahanan Rusia nyentuh topik modernisasi latihan tempur Yak-130 kanthi "transformasi" dadi pesawat serangan ringan sing lengkap. Dituduhake manawa spesialis Rusia bisa nindakake proyek kasebut yen ana panjaluk saka pelanggan manca sing potensial. Mengko, kanggo konfirmasi pernyataan kasebut, versi modern saka pesawat kanthi kapabilitas sing luwih apik kanggo nyerang target darat dituduhake.


Yak-130. Foto Uacrussia.ru


Ing pameran aerospace anyar MAKS-2015, Irkut Corporation, sing melu konstruksi serial Yak-130, nuduhake salinan pisanan pesawat modern kanthi peralatan sing dianyari. Inovasi utama modernisasi iki, ngarahake ngembangake kemampuan tempur pesawat kasebut, yaiku desainer target rangefinder laser sing dipasang ing fuselage maju. Dikarepake yen peralatan kasebut bakal ngidini pesawat bisa nindakake serangan kanthi luwih efektif marang target darat nggunakake kabeh senjata sing kasedhiya. Kanthi bantuan rangefinder, pesawat bakal bisa nemtokake lokasi target kanthi luwih akurat lan nindakake serangan.

Kantor berita TASS, kanthi nyebutake wakil saka Irkut Corporation, nglaporake manawa modernisasi kasebut minangka respon kanggo panjaluk sing cocog saka salah sawijining negara manca. Pelanggan manca sing ora dijenengi nuduhake kapentingan ing modifikasi kejut Yak-130, minangka asil saka perusahaan Rusia nindakake sawetara modifikasi ing pesawat kasebut. Nalika pameran MAKS-2015 diwiwiti, para ahli wis bisa nganakake sawetara tes pesawat sing dianyari lan peralatan anyar. Ing mangsa ngarep, direncanakake kanggo miwiti nguji senjata nggunakake rangefinder.

Introduksi rangefinder laser menyang avionik, kaya ing ngisor iki saka pratelan para ahli, bisa nambah potensial serangan pesawat latihan tempur. Kanggo luwih ningkatake kinerja Yak-130 sing ana, peralatan anyar dibutuhake kanggo nggoleki target lan nyedhiyakake serangan sing efektif. Saiki, perusahaan domestik aktif melu proyek kasebut.

Peserta aktif ing proyek modernisasi pesawat Yak-130 yaiku perusahaan sing dadi bagean saka Radioelectronic Technologies Concern (KRET). Dheweke ngembangake sistem on-board anyar kanggo domestik penerbangan teknologi umum lan khusus kanggo pesawat Yak-130. Miturut data paling anyar, spesialis KRET saiki sibuk karo sawetara proyek, tujuane kanggo nggedhekake kemampuan tempur pesawat iki.

Kacarita minangka bagean saka nggawe pesawat serangan ringan sing janjeni, KRET ngembangake sawetara piranti anyar. Kanggo pesawat anyar, stasiun radar anyar (RLS) lan sistem navigasi lan pandhu arah optik-elektronik (OEPNK) lagi digawe. Peralatan kasebut bakal nyederhanakake proses nelusuri kahanan lan nggoleki target. Kajaba iku, direncanakake kanggo nambah karakteristik serangan saka obyek sing dideteksi lan nggedhekake macem-macem senjata sing bisa digunakake.

Vladimir Mikheev, penasihat wakil direktur umum pisanan KRET, nyatakake yen sawise modernisasi sing direncanakake, Yak-130 bakal bisa ngrampungake tugas kanthi efektif ing sawetara skenario panggunaan pertempuran sing direncanakake kanggo pejuang generasi kaping papat lan pesawat serang. Ing wektu sing padha, Mikheev nyathet yen Yak-130 nduweni kaluwihan tinimbang pesawat liyane ing babagan ekonomi lan fitur basis. Pesawat modern bakal bisa melu ora mung ing perang nglawan kelompok bersenjata ilegal lan teroris, nanging uga nglawan mungsuh modern sing dilengkapi. Ing kasus sing terakhir, pesawat serangan ringan bakal bisa nyerang tanpa mlebu wilayah jangkoan pertahanan udara musuh.

Situs web resmi keprihatinan Radioelectronic Technologies nglaporake sawetara rincian proyek avionik kanggo versi nganyari Yak-130. Radar prospektif bakal kalebu ing kompleks sarana radio-elektronik, sing bakal dioperasikake ing kontrol komputer pusat tempur siji. Uga, kompleks iki bakal kalebu OEPNK lan sistem liyane.

Stasiun radar bakal ngidini pesawat kanggo ngawasi kahanan ing udhara lan ing lemah. Kajaba iku, dheweke bakal bisa nggawe peta permukaan sing ndasari lan kanthi mangkono nggampangake ngrampungake misi tempur sing ditugasake. Kanthi bantuan radar, pesawat kasebut bakal bisa nggoleki target lan nindakake sebutan target nalika nggunakake macem-macem jinis senjata udara-ke-udara lan udara-kanggo-permukaan, kalebu misil anti-kapal lan anti-radar.

Sistem pandhu arah lan pandhu arah optik-elektronik bakal ngidini nggunakake rudal lan senjata bom kanthi tliti dhuwur. Utamane, sampeyan bisa nggunakake rudal sing dipandu R-73E, Kh-29L, Kh-25MS, Kh-29ML, Vikhr-M, lsp.

V. Mikheev nyatakake yen modernisasi elektronik ing papan kasebut bakal ningkatake karakteristik teknis potensial pesawat Yak-130. Ing babagan kemampuane, bakal nyedhaki pesawat serangan Su-25SM khusus. Kajaba iku, ing sawetara kahanan, nganyari Yak-130 bakal bisa ngganti pesawat tempur Su-30SM, kang, antarane liyane, bakal nyimpen sumber peralatan luwih larang.

Mangkono, saiki, salah sawijining tugas utama Irkut Corporation lan Radioelectronic Technologies Concern yaiku "transformasi" pesawat latihan tempur dadi kendaraan mogok sing lengkap. Kanggo ngleksanakake rencana kasebut, perlu ngembangake sawetara sistem anyar sing ngembangake kemampuan tempur pesawat. Karya-karya iki bakal njupuk sawetara wektu lan, mbokmenawa, ing sawetara taun, sampel lengkap pesawat serangan cahya adhedhasar Yak-130 bakal ditampilake.

Ing mangsa ngarep, pesawat latihan tempur saiki Yak-130 bakal bisa dadi basis kanggo kendaraan tempur liyane kanthi sawetara fitur anyar. V. Mikheev nyathet yen adhedhasar pesawat sing ana, kendaraan udara tanpa awak kanggo tujuan serangan bisa digawe ing mangsa ngarep. Pesawat serangan tanpa awak kasebut bakal nduweni kinerja dhuwur, lan ing sawetara aspek bakal ngluwihi peralatan sing digawe saka manca. Dadi, babagan jumlah tugas sing kudu ditanggulangi lan rasio thrust-to-weight, Yak-130 tanpa awak bakal ngluwihi salah sawijining UAV serangan sing paling misuwur, yaiku MQ-9 Reaper sing dirancang dening Amerika.

Nanging, proyek pesawat serangan ringan tanpa awak digandhengake karo kesulitan tartamtu. KRET wis duwe sawetara teknologi sing dibutuhake kanggo nggawe mesin kasebut. Nanging, nalika ngembangake proyek modernisasi lengkap, sampeyan kudu nglampahi akeh wektu lan gaweyan ing proses paling serius saka mesin asli. Kanggo nginstal sistem remot kontrol, owah-owahan sing signifikan kudu ditindakake ing kompleks avionik sing ana.

Tanggal wiwitan proyek drone-pesawat serangan adhedhasar Yak-130 durung dijenengi. Menapa malih, malah kamungkinan banget kanggo miwiti pangembangan project kuwi bisa dadi subyek saka diskusi ing tingkat beda. Mulane, ing wayahe, spesialis saka sawetara perusahaan industri pertahanan mung melu proyek pesawat serangan cahya adhedhasar pesawat latihan tempur. Nanging, ora bisa ditolak yen ing mangsa ngarep Yak-130 bakal dadi basis kanggo peralatan liyane saka kelas liyane. Potensi modernisasi sing ana ing proyek kasebut durung kesel lan bisa digunakake ing proyek anyar.


Miturut situs web:
http://kret.com/
http://rostec.ru/
http://tass.ru/
http://ria.ru/
http://uacrussia.ru/
Pengarang:
22 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Zaurbek
    Zaurbek 22 September 2015 07:13
    +4
    Aku ngerti artikel saka siji maca. Utawa pengulangan minangka ibu saka piwulang ... Kanggo sing skip?
    1. DanSabaka
      DanSabaka 22 September 2015 08:14
      +3
      Ora ana sing nggumunake babagan akeh artikel babagan topik iki.
      Pelanggan manca sing ora dijenengi nuduhake minat kanggo modifikasi kejut Yak-130

      Lan umume, ana panjaluk peralatan kasebut ing saindenging jagad. Lan ana kompetisi. Sanajan sampeyan ora ngelingi versi kejut Hawks lan Alpha Jets, kejut cahya khusus Scorpion saiki mlebu pasar.
      Iku perlu kanggo stake metu pasar lan Papan saingan.
    2. YUBORG
      YUBORG 22 September 2015 14:54
      +2
      UAV - MQ-9 Reaper, meneng karo wektu pesawat dawa, lan UAV saka Yak, turbojet, konsumsi bahan bakar lan wektu ing udhara incommensurable ing Amérika.
  2. Insinyur
    Insinyur 22 September 2015 08:38
    +3
    Inggih, serangan pesawat saka Yak, kita wis ngrembug kabeh ing kene kaping satus, topik iki nganti heartburn. Aku krungu bab drone saka yak, mung ana sethitik saka 130 lan iku umume ora cetha kok pesawat kudu diowahi dadi drone, yen sampeyan bisa langsung ngrancang drone normal karo tata normal. Lan ing kene ternyata kokpit lan pilot dicopot, tegese kabeh peralatan kudu ana ing kono kanggo njaga pusat pesawat.
    1. Aqela
      Aqela 22 September 2015 17:53
      0
      Ana sing bingung karo persentase ... 125% metu. Ing wektu sing padha, kok nindakake Yak-130 minangka pesawat tempur-bomber + serangan. Isih, kanggo tugas pesawat serangan - piye wae ora banget ... Iku bakal ringkih. ya
      1. Ahriman Exile
        Ahriman Exile 23 September 2015 00:10
        0
        Dheweke tumindak minangka pesawat serangan ringan, ora liya.
        Tugase yaiku nggayuh sawetara target kanthi gaman presisi lan mabur, utawa menehi dhukungan sing entheng, kayata Douglas A-1 Skyraider, sing nindakake tugas sing apik banget :)
  3. Zaurbek
    Zaurbek 22 September 2015 08:48
    0
    Scorpion minangka pendekatan sing beda karo pesawat militer, dibangun ing teknologi sipil, ekpl bakal luwih murah.
  4. Pemanah Sihir
    Pemanah Sihir 22 September 2015 08:55
    +3
    Pisanan sampeyan kudu nyuplai pasukan kanthi jumlah UBS Yak sing dibutuhake, lan mung mikirake apa modifikasi serangan kasebut dibutuhake! Sawise ambruk USSR lan DOSAAF, meh ora ana UBS sing isih ana ing negara kita. ketinggalan jaman. Aku mratelakake panemume ing kene. Lan omong-omong. Babagan modifikasi serangan lan mbandhingake kemampuane karo Su-25SM. Iku bodho banget. ngomong ing papan sing dhuwur, target sing apik kanggo senjata cilik. Mulane, dhasar aku nglawan modifikasi kasebut. Yen mung kanggo ekspor. Pilot kudu dilindhungi. Lan luwih becik nggunakake Sushki utawa UAV kanggo nyerang hi
  5. gallville
    gallville 22 September 2015 09:34
    +4
    Uripake IL-10M lan kabeh perkara (modernisasi sethithik). Yak larang banget kanggo pesawat serang sing entheng.
    1. rosarioagro
      rosarioagro 22 September 2015 09:44
      0
      Kutipan saka gallville
      Uripake IL-10M lan kabeh perkara (modernisasi sethithik).

      Lan apa jenis mesin iku, AI-24, supaya aku bisa njaluk iku? Nanging carane drone Yak-130 paling
      1. gallville
        gallville 23 September 2015 23:18
        0
        Masalah entuk rilis? Lan yen sampeyan sijine sing modern, karakteristik penerbangan uga bakal nambah.
    2. Igor K
      Igor K 22 September 2015 14:26
      0
      IL-104 minangka sing paling apik, transfer kontrol senjata menyang penembake lan maju.
  6. dudinets
    dudinets 22 September 2015 09:48
    0
    nanging worth iku kanggo mikir bab nggunakake minangka pesawat basis operator. lan apa - cahya lan pertempuran. a?
  7. bmv04636
    bmv04636 22 September 2015 09:55
    0
    Kangge, panguwasa Norwegia ngumumake rencana kanggo tuku 52 pesawat tempur F-35 generasi kelima saka Amerika Serikat. Pitakonan iku ing biaya sing pesta bakal? Nanging, padha mutusaké kanggo ndeleng wong Norwegia nyuwek dana kasugihan, utawa, Nanging, pemilik, sing paling penting "Elf padhang", mutusaké ora kanggo utang piyambak lan drive liyane utang. ngguyu
    1. wuh wuh
      wuh wuh 24 September 2015 10:49
      +1
      Dheweke duwe dana 900 milyar dolar,
      meh triliun. Iku mung 5 yuta wong
      populasi. Siji mung bisa meri.
      Dheweke pancen bisa tanpa ketegangan lan tuku 100 F-35,
      yen teka ing pikiran.
  8. yowis
    yowis 22 September 2015 11:13
    +1
    Dheweke ora narik "stormtrooper". Nanging, bisa diarani "pesawat anti-partisan." Tujuan utama platform iki yaiku latihan pilot militer sing efektif. Lan kanggo nglatih pilot militèr tegese nglatih wong-wong mau ing panggunaan pertempuran nglawan target darat lan udara. L-39 ora cocok kanggo iki.
  9. Komentar wis dibusak.
  10. Shtynsky Dwarf
    Shtynsky Dwarf 22 September 2015 12:47
    0
    Quote: Insinyur
    Inggih, serangan pesawat saka Yak, kita wis ngrembug kabeh ing kene kaping satus, topik iki nganti heartburn. Aku krungu bab drone saka yak, mung ana sethitik saka 130 lan iku umume ora cetha kok pesawat kudu diowahi dadi drone, yen sampeyan bisa langsung ngrancang drone normal karo tata normal. Lan ing kene ternyata kokpit lan pilot dicopot, tegese kabeh peralatan kudu ana ing kono kanggo njaga pusat pesawat.

    Gawe senter radio-transparan lan pasang antena arah ing kana - bakal dadi UAV sing keren!
  11. rawa-rawa
    rawa-rawa 22 September 2015 13:36
    0
    Apa kabar iki duplikat utawa apa?
    Inggih, miturut Yak-130, bodho dianggep minangka pesawat serangan lengkap, nanging minangka tukang ngebom loitering, operator senjata Highly akurat, iku ora bakal ala, sampeyan bisa nggunakake ing tandem karo UAV. ana alasan sing serangan UAVs ora didol kanggo sawetara negara.
    Mesthi, sampeyan bisa nggunakake pesawat kelas sing luwih dhuwur minangka operator senjata, nanging rada larang.
    Umumé, 130 ora bakal dadi ala kanggo ngrampungake tugas kontra-terorisme sing khusus banget lan bisa dadi saingan kanggo sawetara model pesawat anti-gerilya.
    Miturut cara, KAB-250 muncul.
  12. Nik_Siji
    Nik_Siji 23 September 2015 03:43
    0
    Ing kasunyatan, iku wektu dhuwur kanggo nguripake Yak-130 dadi pesawat serangan cahya siji-jog. Sapa sing ngomong yen dheweke bakal dadi lemah, ora kabeh negara bisa tuku Su-25. Lan pesawat kasebut bakal cocog banget ing sawetara negara.
    1. seos
      seos 10. november 2015 13:47
      0
      Su-25 (Su-39) luwih murah tinimbang Yak-130
  13. planetil18
    planetil18 23 September 2015 19:11
    +1
    Ana sing ora ditemokake ing komentar siji-sijine babagan "ngoyak wong Papua". Malah piye wae ora biasa.
  14. wuh wuh
    wuh wuh 24 September 2015 15:50
    0
    Pilot Israel bener-bener latihan ing Yak-130.

    Ing versi Italia, adhedhasar Yak-130: M-346 Master
    (Alenia Aermacchi)