Pertahanan katelu saka Sevastopol

22
Pertahanan katelu saka Sevastopol


"Sawise runtuh USSR, tentara dilebokake ing kahanan sing nggegirisi"

- Carane akeh admirals Kasatonovs ing donya iki, Igor Vladimirovich? Kita ora nganggep anggota kulawarga ...

- Ya, ana ora dadi akeh kita. telu. Saliyane aku, Vladimir Lvovich, Wakil Laksamana, Kepala Staf Pasifik armada. Ponakan ku. Nanging sing utama, mesthi, Vladimir Afanasyevich, Pahlawan Uni Soviet, Panglima Baltik, Segara Ireng lan Armada Lor. bapakku...

Aku uga kudu nyebutake mbahku. Sanadyan dheweke dudu laksamana, nanging pejabat sing ora ditugasake, ana tugu kanggo dheweke. Minangka lengkap St.. George kang Cavalier. Lan sekolah menengah Belenikhinsky ing wilayah Belgorod, ngendi mbah kakungku, jenenge. Afanasy Stepanovich Kasatonov nampa kabeh papat Prajurit Crosses nalika Perang Donya I. Dheweke njabat ing intelijen saka Life Guards of the Lancers lan sukses entuk "ilat" mungsuh.

- Apa penghargaan disimpen?


- Sayange ora. Ing umur telung puluhan taun paceklik, dheweke nggawa menyang Torgsin, diijolke kanggo panganan, nanging ora dituku maneh ...


Monumen kanggo Knight lengkap St George Afanasy Stepanovich Kasatonov - mbah kakungipun kita interlocutor, pangadeg dinasti maritim. Foto:

Bapakku mlebu Angkatan Laut nalika umur pitulas taun, lulus saka Sekolah Frunze ing Leningrad, dadi navigator, komandan kapal selam Shch-112 lan L-12 ing Timur Jauh, mrentah divisi Shchuk ing Armada Pasifik. Ing taun 1941, Alexandra Kollontai nimbali dheweke menyang jabatan atase angkatan laut Kedutaan Besar USSR ing Swedia, nanging bapake ora gelem, luwih seneng tetep ing pangkat. Nalika perang diwiwiti, dheweke wis dadi pangareping staf divisi kapisah saka kapal selam Armada Baltik. Aku lan ibuku dievakuasi menyang Ural, menyang kutha Irbit. We lelungan nganggo rel kanggo sasi. Kaping pisanan, dheweke manggon ing lobi bioskop, ing ngendi film "Babi lan Pangon" diputer saka esuk nganti wengi. Lagu "Aku ora bakal lali karo kanca yen aku kekancan karo dheweke ing Moskow" sing dileksanakake dening Vladimir Zeldin lan Marina Ladynina tansah dilebokake ing genku. Aku ngandhani episode kasebut marang Vladimir Mikhailovich, dheweke ngguyu. Kita ketemu ora dadi dawa ago, ing umur sangang puluh. Dheweke, Zeldin ... Banjur ing Irbit, sawise bioskop, kita diutus kanggo tetep karo kulaks. Dheweke sengit marang kekuwatan Soviet, putrane master ana ing pakunjaran amarga nyoba ngungsi, lan ing kene, kulawarga komandan abang ... Sikap kasebut cocog. Aku lan mbakyu utamane memungsuhan karo wedhus kulak, dheweke nggegirisi banget, tanpa henti ngupayakake sungu.

Nanging bener, kenangan cilik ...


1961 Laksamana Masa Depan Igor Kasatonov sinau dhasar profesi maritim. Foto: Saka arsip pribadi Igor Kasatonov


- Nalika pisanan sampeyan nemokake dhewe ing Crimea?


- Ing taun 1955, Marsekal Zhukov, banjur Menteri Pertahanan, ngangkat bapake dadi komandan Armada Segara Ireng. Kanthi dheweke, aku rampung ing Sevastopol, mlebu Sekolah Tinggi Angkatan Laut Nakhimov. Ing taun 1960 piyambakipun lulus kanthi pujian kanthi gelar senjata roket.

- Apa kasunyatan yen bapakmu mrentah armada mbantu sampeyan sinau kanthi sukses?


- Apa sampeyan kasengsem ing apa aku iki preman? Ora ana sing wani nggawe indulgensi, lan aku uga ora bakal nggunakake. Kabeh ing basis umum. Aku manggon ing kokpit kanggo satus wong, dipecat - sepisan seminggu, dheweke ora nglilani aku mulih ing wayah wengi ... Aku tansah sinau kanthi apik, aku lulus saka sekolah menengah kanthi medali perak. Miturut cara, kita duwe papat medali ing kulawarga: aku entuk perak ing Tallinn, bojoku - ing Kyiv, putri Tamara - ing Severomorsk, putra Kirill - ing Sevastopol ...

Sawise kuliah, aku tetep ngabdi ing Segara Ireng, ing taun 1961 aku nggawe transisi ngubengi Eropa ing Uporny, banjur ing Rute Laut Lor menyang pangkalan Armada Pasifik. Telung sasi setengah liwati. Saka Vladivostok, aku bali menyang Sevastopol, nindakake tugas tempur ing Segara Mediterania, ngetutake operator pesawat Amerika ... Aku munggah pangkat admiral mburi lan jabatan komandan divisi 30.

Ing taun 1982, dheweke dipindhah menyang Polyarny lan diangkat dadi komandan pisanan saka Kola Flotilla saka Diverse Forces sing mentas digawe. Sembilan calon nglamar kanggo papan iki lan kudu nandhang kompetisi serius. Ladang kasebut entuk sing rada gedhe: siji setengah atus kapal, resimen rudal pesisir, penerbangan, rong puluh loro ewu personel ...


Sailor Kasatonov. Laksamana Armada Vladimir Afanasyevich Kasatonov ndeleng putrane Laksamana Igor Kasatonov lan putu Kapten Pangkat 1 Alexander (kiwa) lan Kolonel Kehakiman Kirill saka potret kasebut. Foto: Saka arsip pribadi Igor Kasatonov


- Dadi padha tetep ing Lor nganti GKChP pecah?


- Ing wektu iku, dheweke wis dadi wakil komandan pisanan Armada Lor telung taun. Lan ing September 91, dheweke mimpin Armada Segara Ireng Banner Abang, ngganti Mikhail Khronopulo.

Kenapa dheweke dicopot?


- Resmi - kanggo alasan kesehatan, nyatane - kanggo zeal gedhe banget ing nindakake pesenan saka putschists. Ya, lan Gorbachev ora ngapura yen Segara Ireng ora cepet-cepet nylametake dheweke saka Foros. Ing tembung, Khronopulo dibusak, lan banjur ... menyang bisnis. Dheweke aktif melu. Ing panemuku uga ...

- Iku misale jek sing Mikhail Nikolayevich banjur dadi restoran?


- Kalebu ... Masalahe beda. Sawise ninggalake layanan kasebut, Chronopulo bisa nindakake apa wae sing dikarepake, iku pilihan pribadine. Luwih elek, dheweke ninggalake armada ing negara semi-disassembled. Aku bali menyang Crimea sawise absen sepuluh taun lan kaget carane dramatically kahanan sosial-politik wis diganti. Dina iki angel dipercaya, nanging panguwasa armada ing mata masyarakat lokal banjur mudhun banget. Lan ngendi? Ing Sevastopol! Cukup kanggo ngomong yen Khronopulo kalah ing pemilihan kanggo Supreme Soviet saka USSR. Ing taun 1989, padha dianakaké ing basis alternatif, mungsuh saka komandan ana mandor saka mekanika pabrik lokal, Viktor Nozdrya, sing ora bisa nyambung rong tembung. Nanging, ing gelombang protes, Nozdrya dadi wakil.

Iki mung siji sentuhan sing nggambarake suasana umum ...

- Sampeyan minangka bawahan saka Panglima Tertinggi Gorbachev, ta?


"Aku ora tau ketemu dheweke kanthi pribadi sajrone uripku. Begjanipun. Aku ora pengin ngomong babagan wong iki, amarga aku ora duwe tembung sing apik kanggo dheweke, lan aku ora seneng sumpah.

- Apa Mikhail Sergeevich nyinggung sampeyan ing sawetara cara?

- Ora aku, nanging tentara. Lan dheweke ora nyinggung, nanging sijine wong ing kahanan elek nalika, sawise ambruk USSR, loro lan setengah yuta wong militèr, pitu distrik, telung arah strategis lan telung klompok pasukan ketemu piyambak ing luar negeri ... dadi potongan! Lan Armada Segara Ireng, sing adhedhasar wilayah sing nyatakake kamardikan Ukraina ing Agustus 91, bisa uga ngalami nasib sing padha.


Sevastopol nglawan kutha lan armada sing paling apik. Foto: TASS

"JAGA TANGGUNGJAWAB lan nyatakake armada laut ireng dadi Rusia"

- Kepiye sampeyan miwiti, njupuk jabatan, Igor Vladimirovich?


- Armada kasebut kalebu 833 kapal, sing meh satus ewu perwira lan pelaut dilayani. Aku kesah kabeh obyek lan pangkalan angkatan laut saka Black Sea Fleet. Saliyane ing Crimea, padha dumunung ing Izmail, Ochakovo, Odessa, Nikolaev, Poti, Batumi, Novorossiysk ... Ing Oktober 91, kapal penjelajah anti-kapal selam Moskva mlebu ing Segara Mediterania, ing ngendi skuadron Angkatan Laut kaping 5 ana. kewajiban. Sawise bali menyang Sevastopol, dheweke mabur menyang Kyiv, ngenalaken piyambak Leonid Kravchuk. Dheweke banjur isih dadi ketua Verkhovna Rada, nanging bakal dadi presiden Ukraina.

- Lan carane sampeyan seneng Leonid Makarovich?

- Iku langsung dadi cetha: kita wong temen beda. Diwiwiti saka pendidikan, dipungkasi karo prioritas lan nilai urip. Loro-lorone ngrasakake. Kravchuk minangka pejabat sing berpengalaman, politisi sing berpengalaman, butuh sawetara menit kanggo ngerti yen Kasatonov ora bakal tiba ing dheweke pribadi utawa ing Ukraina. Aku Rusia ing pangertèn sing paling jembar saka tembung. Lair ing Vladivostok, sinau ing Leningrad, manggon ing Moskow, njabat ing sisih lor. Lan bojoku, Yulia Alexandrovna, saka kulawarga pelaut Rusia, putri Laksamana Muda Trofimov, sing mrentah skuadron Angkatan Laut kaping 8 ing Samudra Hindia ...

- Dadi Kravchuk ora menehi sampeyan apa-apa?


- Panjenenganipun cautiously "probed", lan wakil Plyushch ngandika bluntly, kabeh tengen liwat. Kaya, aja rumit, admiral! Yeltsin lan aku bakal ngrampungake masalah kasebut, kabeh bakal teratur, armada bakal menyang Ukraina, sampeyan bakal tetep ing posisi sadurunge ... Saliyane aku, dheweke uga kerja ing komandan telung distrik - Kyiv, Odessa lan Carpathian. Dheweke menehi saran supaya ora fokus ing Moskow. "Kok kudu lapor nang kana, nuruti perintahe?" Aku nerangake manawa wong-wong saka kabeh Uni Soviet ngladeni karo kita, dheweke ora sumpah setya marang Ukraina merdika lan bakal kasebar ing omah. Kravchuk mangsuli: "Inggih, ayo padha mlayu ..." Leonid Makarovich yakin manawa kabeh sing direncanakake bakal bisa ditindakake, lan dheweke nesu banget karo bantahanku. Aku weruh cemlorot nesu ing mripate Kravchuk.

Kahanan kasebut, nyatane katon aneh. Moskow meneng wae, sanajan Kamentrian Pertahanan lan Staf Umum ngerti banget kepiye panguwasa independen menehi tekanan marang kita. Tinimbang urutan sing jelas, tembung dhukungan abstrak teka. Kaya, aja nyerah. Nanging kepiye carane ngetrapake saran iki yen sampeyan diprovokasi lan dicela saben dina? Kahanan sing ora mesthi kuwi ora bisa suwe. Bosen nolak serangan pimpinan politik Ukraina, komandan distrik, Kolonel-Jenderal Chechevatov, Skokov lan Morozov, nulis mundur lan lunga menyang Moskow. Kyiv nunggu iki. Jendral-jendral saka ing antarane wong-wong sing wis mbelot ing sisih Ukrainia saka barikade, langsung diangkat ing jabatan kosong. Ana cukup sing. Ing asas, aku bisa ngetutake conto kanca-kancaku, ngidoni, nguripake lan mabur menyang Rusia. Iki bakal dadi solusi sing paling gampang. Nanging kanggo sapa aku bakal ninggalake armada?

Ing sawetara titik aku felt kaya iwak ing akuarium. A vakum kawangun watara, papan rarefied. Wong-wong ing sakiwa-tengené padha nyawang kelakuanku saka pinggir, ngenteni apa sing bakal daklakoni. Nanging aku wong militer, aku ora bisa melu ing pagelaran amatir. Aku butuh tim. Yen padha ngandika cetha: "Aja njupuk sumpah Ukraina," kang bakal ngerti carane tumindak. Lan banjur - ora ya utawa ora. Jujur, ana rasa ora nyaman ing njero. Kahanan psikologis sing angel! Ninggalake menyang Moskow tegese ninggalake armada menyang nasibe, setuju kanggo ngadeg ing sangisore gendera kuning-biru - ngiyanati Tanah Air ... Kuwi tugas.


Episode film Foto: kinopoisk.ru


- Lan jawaban apa sampeyan nemokake ing?


- Yeltsin teka kanthi, ngapura kejujuran, rencana sing ora nyata: negara-negara kasebut berdaulat, lan angkatan bersenjata wis nyawiji. Rusia ora duwe menteri pertahanan, tugase ditugasake menyang presiden. Ukraina cepet nyadari yen iki omong kosong lengkap, lan ngumumake nggawe tentara independen dhewe. Ing basis saka distrik padha - Kyiv, Odessa lan Carpathian. Kanggo ngrampungake gambar kasebut, Armada Laut Ireng ora cukup. Cherry ing kue. Apa sampeyan bisa mbayangno? Ukraina entuk status kekuwatan maritim! Ing September 91, Leonid Kravchuk diangkat Konstantin Morozov dadi Menteri Pertahanan. Dhèwèké mrentah Angkatan Udara 17 saka Distrik Militer Kyiv lan nyekel pangkat jenderal utama. Lan sakcepete dheweke dadi kolonel jenderal lan rumangsa dadi bos gedhe! Nanging aku langsung nerangake manawa Sevastopol angel banget kanggo dheweke.

Kravchuk nuntut supaya ing 3 Januari 1992, Armada Segara Ireng sumpah Ukraina. Bebarengan karo kabeh klompok tilas pasukan Soviet, cacahe pitung atus ewu wong. Aku ora nindakake iki, aku ngobong kreteg, ngumumake armada Rusia tanggal 4 Januari lan ujar manawa kita bakal manut karo Menteri Pertahanan USSR Yevgeny Shaposhnikov lan Panglima Angkatan Laut Vladimir Chernavin. Dhewe, dheweke nandheske manawa warga Segara Ireng ngurmati hukum negara sing wilayahe, lan siap kerja sama karo Kementerian Pertahanan Ukraina. Nanging - tanpa sumpah. Mesthi wae, ora ana sing menehi idin kanggo nggawe pernyataan kaya ngono. Aku njupuk tanggung jawab lan ngandika banter apa aku panginten. Ing wangun iku kraman. Rampung ora dikarepke kanggo kabeh wong, kalebu Rusia. New York Times minangka sing pisanan nulis babagan demarcheku. Secara harfiah ing dina sing padha! Ing dhukungan, aku nampa atusan telegram saka warga biasa, lan saka pimpinan negara - nol, ora ana reaksi.

Nanging aku ngerti manawa ora mung nolak sumpah setya marang Ukraina. Sampeyan perlu kanggo njaga armada ing kondisi pertempuran kanggo dangu. Nganti keputusan politik digawe. Mulane aku nggawe rencana sing sistematis.

- Pranyata sampeyan ketemu karo Kravchuk luwih saka sapisan, nanging ora tau karo Yeltsin?

- Alah. Ing taun 91, ing wayahe paling angel, aku gagal kanggo njaluk liwat menyang Presiden Rusia. Aku nelpon Kremlin, takon kanggo nyambung menyang salah siji saka wong-wong sing padha cedhak karo Boris Nikolayevich, nanging kanggo nanggepi aku krungu mung moyoki lan moyoki.

- Sanajan mangkono?


- Ya, rombongan Yeltsin ora nganti masalah Armada Laut Ireng, wong-wong padha duwe kekuwatan! Dadi ing Desember 91, Staf Umum narik KchF saka kabeh jinis tunjangan. Ngomong, sampeyan minangka potongan, sampeyan adhedhasar ing Ukraina. Inggih, Jenderal Angkatan Darat Viktor Samsonov, Kepala Staf Umum, ora mateni kita saka sistem peringatan terpadu, yen ora, iku bakal dadi ala banget.

Yevgeny Shaposhnikov mbantu akeh, pungkasane ngatur rapat karo Boris Yeltsin ...

- Kapan kedadeyane?


- 29 Januari 1992. Meh sewulan sawise aku ngumumake insubordinasi menyang Ukraina.


28 Januari 1992. Novorossiysk. Obrolan sing angel babagan masa depan Armada Laut Ireng (saka kiwa menyang tengen): Panglima Angkatan Laut Vladimir Chernavin, Menteri Pertahanan USSR Yevgeny Shaposhnikov, Presiden Rusia Boris Yeltsin lan Panglima KchF Igor Kasatonov ing cruiser Foto: TASS

"Sakwise Omonganku, KESEDIHAN DINGIN ING RADA VERKHOVNY"

- Lan Kyiv ora nyoba nelpon sampeyan pemberontak, sijine sampeyan konco bar?


- Banget malah nyoba! Georgiy Zhyvitsa, Wakil Kepala Staf Utama Angkatan Bersenjata Ukraina, nyatakake aku persona non grata, lan pimpinan Rukh Vyacheslav Chornovil ngusulake langkah-langkah sing angel ing rapat tertutup Dewan Keamanan ing Kyiv. Kaya, yen ora bisa mbujuk Kasatonov kanggo kerjo bareng, iku perlu kanggo kompromi wong, nggawe kahanan unbearable kanggo urip lan karya. Nanging Leonid Kravchuk ora wani pindhah menyang confrontation langsung karo armada, nyoba kanggo nyolong kula adoh. Aku dadi balung ing tenggorokan!

- Apa teka ancaman nyata?


- Kepiye carane bisa dakkandhani? .. Kepala Staf Utama Angkatan Laut Konstantin Makarov nyebat: "Ana informasi manawa upaya pembunuhan wis disiapake kanggo sampeyan, Igor. Coba dipikir lan deleng." Komandan Kelompok Pasukan Baltik, Valery Mironov, ngelingake yen dheweke bakal nyulik aku ...

Lan sinyal kasebut ditampa kaping pirang-pirang.

Apa sampeyan wis nambah keamanan?

- Ing jejere aku ana loro gendéra, marinir. Yen ninggalake Sevastopol, dheweke njupuk mobil tambahan karo mesin gunners. Kahanan kasebut ora gampang, mesthine.

Ing Poti, contone, ing wayah awan, para penunggang jaran lokal nyerang markas brigade angkatan laut, nyelehake tugas ing lantai, mbukak. gudang senjata kamar lan wiwit njupuk bedhil mesin lan pistol. Ing wektu iki, komandan brigade karo pejabat politik padha bali saka nedha awan lan weruh "lukisan lenga". Alexander Tsubin, komandan, ora ilang sirahe, narik senjata layanan lan mbukak geni kanggo mateni. Kang matèni siji, kang kapindho, tatu loro manèh, liyane mbuwang tas lan mlayu. Nanging komandhan brigade uga nampa peluru. Lan pejabat politik, nalika ngadeg ing bingung, tetep padha. Ing wayah wengi, kita ngungsi Alexander Sergeevich menyang rumah sakit ing Sevastopol. Pesenan Soviet wis dibatalake, sing anyar durung ditemokake, mula aku menehi hadiah marang Tsubin. Dheweke menehi sewu rubel kanggo mulihake kesehatan. A jumlah prayoga kanggo wektu sing! Mung telung taun mengko komandan brigade nampa Order of Courage.

Lan ing Crimea ana cukup "kabungahan". Dewan Kutha Sevastopol minangka sing pisanan ing semenanjung ngunggahake bendera Ukrainia, departemen KGB lokal dadi bawahan kanggo Kiev, dadi dikenal minangka SBU - Layanan Keamanan - lan wiwit nglawan aku, ngrusak armada saka njero, ngrekrut petugas. lan pelaut, nyusun dhaptar sing siap sumpah ing babak kapindho ... Aku ngerti yen ora mungkin ngenteni, amarga yen ditundha, prinsip reaksi berantai bisa ditindakake: kerikil digulung, diikuti karo longsoran...

Tanggal 9 Januari 1992, aku ditimbali menyang rapat Verkhovna Rada. Mesthi, aku ora ndhelikake lan mabur menyang Kyiv. Sakwise aku pidato, ana ing ruang pleno sepi. Ngeri!


1992 Igor Kasatonov, komandan Armada Segara Ireng Banner Abang, dadi tuan rumah parade ing Sevastopol asline ing Dina Angkatan Laut. Foto: RIA News ria.ru


- Apa sampeyan ora dibuwang menyang kringet adhem?


- Kenapa wedi? Aku ngerti yen aku duwe kekuwatan lan bebener ing mburiku. Dheweke ngomong kanthi tenang lan yakin. Nanging, aku duwe pengalaman komando sing kuat, aku wis dilatih kanggo komunikasi karo pamirsa. Aku ngomong yen armada bakal njaga status quo nganti keputusan politik digawe ing tingkat presiden saka negara loro - Rusia lan Ukraina, aku ngelingake yen wakil saka 46 warga negara ngawula ing negara kita, sing mung sangalas persen saka Ukrainians antarane. perwira, lan kira-kira telung puluh persen ing antarane para pelaut lan mandor. Ing rostrum Rada aku nyatakake yen syarat sumpah negara manca minangka pidana.

Mesthi, tembungku ora bisa nyenengake Kravchuk, nanging dheweke nemokake kekuwatan kanggo ngomong yen dheweke isih ngajeni aku, sanajan dheweke ora duwe posisi.

Pidatoku ditulis ing koran, kalebu Rusia. Banjur Yeltsin, ketoke, tangi, nyadari yen bisa bali armada sing wis bener nyumbang kanggo Ukraina.

Bener, ing Konferensi All-Army, sing dianakake tanggal 17 Januari ing Moskow, patemon kita ora kedadeyan. Boris Nikolaevich manggon ing kono kanggo wektu cendhak lan ninggalake. Leonid Kravchuk milih nglewati acara kasebut kabeh. Lan padha menehi pangandikanku. Aku nulis wicara, kaya sing diucapake, ing siji ambegan ing apartemen wong tuwaku ing Sivtsev Vrazhek. Aku mutusaké sing aku bakal pirembagan bab carane karep lan kasenengan sing mecut munggah watara Black Sea Fleet. Nalika mlaku menyang podium, keplok ora mandheg ana ing bale. Para perwira ngerti babagan penolakanku kanggo sumpah ing Ukraina. Contone, aku ngomong babagan kembar Kocheshkov. Ibu iku Ukrainia, bapaké Rusia, loro sedulur - kolonel, komandan brigade saka Korps Marinir. Mung siji dadi ing Armada Segara Ireng, lan liya - ing Baltik. "Lan kepiye carane sampeyan bisa misahake kulawarga iki?" Aku takon, ngarahake presidium.

Sasampunipun rapat, para peserta sowan kula, matur nuwun, ngaturaken panyengkuyung, nanging kabeh padha duwe pitakonan: apa sabanjure? Yen aku ngerti jawabane...

Kita ketemu karo Presiden Rusia tanggal 28 Januari ing cruiser anti-kapal selam Moskva, sing khusus teka ing Novorossiysk dina sadurunge. Aku ngrembug rincian kunjungan karo Panglima Angkatan Laut Chernavin ing kantorku ing Sevastopol patang dina sadurunge. Dheweke nindakake kanthi nulis, menehi buku kerja saben liyane. Aku ora yakin yen ora ana peralatan rekaman ing kamar, lan kita ora krungu ...

Boris Nikolayevich miber misil anti-kapal Moskva kanthi helikopter. Ora ana pengawal kehormatan lan orkestra, sing nandheske sifat kerja lan bisnis ing kunjungan kasebut. Bener, kita ngunggahake gendéra Rusia ing topmast. Ing pakurmatan saka kepala negara. Kita ngobrol nganti suwe, kira-kira enem jam, aku nglaporake kahanan kasebut kanthi rinci, mindhah penunjuk ing peta, kaya ing pelajaran geografi, nerangake kenapa armada dibutuhake lan kenapa kita ora diidini ninggalake Sevastopol. Apa generasi pelaut Rusia ngetokake getihe, supaya mengko bakal menehi kabeh kanthi ora bisa? Présidhèn manthuk-manthuk marang omonganku, nanging kaya-kaya ora ngerti banget. Utawa ora ngerti babagan apa. Paling ora, nalika Yeltsin mangsuli pitakonan para perwira lan pelaut, dheweke terus-terusan nyawang Shaposhnikov lan Chernavin, kaya nggoleki dhukungan. Nanging, aku nampa persetujuan saka pimpinan politik sing paling dhuwur ing negara, lan ing kahanan kasebut, sanajan jumlah sing sithik iki cukup kanggo tumindak kita entuk legitimasi. Sadurunge ninggalake Moskva, Boris Nikolayevich ninggalake entri ing buku pengunjung sing diajeni: "Chernomorians! Aja goyah ing jam angel CIS! Aku bakal ndhukung! Presiden Yeltsin."

Lan kepala Ukraina reaksi beda. Sawise sinau babagan patemon kita, tanggal 31 Januari, Leonid Kravchuk nuntut kanggo ngilangi aku saka jabatan komandan KchF. Alesan resmi kanggo iki yaiku penolakanku kanggo nampa sekelompok wakil saka Verkhovna Rada sing mabur menyang Sevastopol tanpa undhangan. Diduga, aku nahan wakil rakyat ing angin adhem nganti sajam setengah. Nanging ing dina iku aku ora nyana tamu saka Kyiv, aku melu ing urusan sing direncanakake, lan aku dhawuh marang wakilku supaya ketemu karo delegasi. Kravchuk ngirim telegram menyang Yeltsin, Shaposhnikov lan Chernavin. Mesthi, mundhak emosi iki ora nampa pembangunan.

Februari 6, 1992, Supreme Soviet Rusia diadopsi resolusi ing perlu kanggo njaga armada siji ing Segara Ireng, lan ing April ana aggravation anyar, perang tagihan wiwit. Kravchuk ngetokake dekrit babagan yurisdiksi Armada Segara Ireng Ukraina, Yeltsin ora ngenteni lan nanggapi kanthi hukum babagan status Armada Laut Ireng Rusia. Perangan politik! Dheweke mung nyoba nglibatake militer kanthi gaman ing tangane. Lawakan mbebayani! Alexander Rutskoi, sing banjur dadi wakil presiden Rusia, menehi saran marang aku: "Cut ends lan njupuk kapal menyang Novorossiysk!" Nanging panyengkuyung Square mung ngimpi njaluk Sevastopol!

Aku ora malah ngunggahake gendera St. Andrew. Tanpa kawruh Presiden Rusia lan kerangka hukum sing dibutuhake, iki bakal dadi populisme. Dina iki, mbokmenawa ora kabeh wong ngelingi iki, nanging Armada Segara Ireng sailed ing tilas gendéra Soviet limang taun liyane. Kanthi lintang abang, palu lan arit! Mung ing taun 1997, spanduk St. Andrew biru lan putih muncul ing kapal kita, lan panji angkatan laut jaman Hetman Skoropadsky muncul ing kapal Ukrainia ...

- Iki tanpa sampeyan, Igor Vladimirovich, ing wayahe sampeyan wis ngawula ing Moscow.

- Ya, nanging yen kita kalah ing taun 92, ing limang taun bakal ana apa-apa kanggo mundhakaken gendera liwat. Banjur aku ora menehi apa-apa marang Ukraina - ora cruiser, utawa prau. Sanadyan kasangsaran Moscow ora muspra, ing sawetara titik fermentasi wiwit antarane perwira lan pelaut. Kaya, yen Rusia ora dibutuhake, kenapa nolak? Kita kudu setuju karo proposal saka Ukraina. Pendulum wis ngayun. Informasi sing nguwatirake teka saka unit liwat saluran ora resmi, aku nelpon formasi utama, njlentrehake kahanan kasebut. Lan iki sing dakrungu: ing divisi 126 saka penjaga pantai ing Simferopol, mayoritas personel sarujuk kanggo sumpah Ukrainia, gambar sing padha diamati ing brigade 63rd kapal sing didandani, ing divisi 39 amfibi. pasukan serang...

Aku kelingan yen komandan brigade nelpon lan ngandika yen gendéra merdika dikiataken ing sapu ranjau. Wangsulanku: "Lho, tembung apa sing sampeyan ngenteni? Apa sing bakal dakpuji, tepuk sirah? Tatanan ing brigade!" Sejam mengko, dheweke nelpon maneh: "Komandan Comrade, kabeh wis rampung. Ing adu tinju, kamenangan dadi milik kita ... "Iku obrolan sing beda, aku ngerti! Ing cruiser "Kutuzov" pasangan pisanan ing tatanan umum uga ngunggahake ensign kuning-blakit. Lan ora ana salaman. piye maneh? Ora ana pilihan. Ing Donuzlav, brigade anti-kapal selam sing dipimpin komandan njupuk sumpah Ukrainia, pitung perwira saka sekolah nyilem lunga menyang sisih Kyiv. Aku banjur dibusak saka kiriman. Kasebut kanthi teliti, siji-siji. Dheweke teka karo pengadilan pakurmatan, ing ngendi dheweke menehi penilaian sing tepat babagan prilaku pengkhianat, kalebu ing antarane para laksamana. Sayange, ana kasus ...

Ing mangsa panas 92, nalika aku ana ing trip bisnis, ing pesenan saka Menteri Pertahanan Ukraina, padha ngrebut kantor komandhan ing Sevastopol. Wakilku kantun, kantun wayahe. Aku bali menyang kutha lan ngirim ultimatum: militèr Ukrainia kanthi sukarela ngosongake papan kasebut, utawa kita nyerang. Sing lungguh ing njero ora percaya tenanan niat, dikira aku guyon. Aku njupuk setengah perusahaan Marines lan liberated bangunan dening pasukan. Ditendhang metu kabeh sing ndudhuk ing kono!


Pemuda Sevastopol. Foto: Evgeny Gusev/

"Dheweke mutusake kanggo nyingkirake aku saka dosa ing SEVASTOPOL"

- Nanging kenapa sampeyan?


- Dadi aku ngerti tugasku. Aku wis nerangake marang sampeyan: solusi sing paling gampang yaiku budhal menyang Rusia ing musim gugur 91. Aku yakin ora ana sing wani nyalahake dheweke amarga ninggalake armada. Nanging sampeyan ora bisa ngapusi nurani sampeyan ...

- Nyatane, sampeyan ngatur pertahanan Sevastopol kanthi inisiatif pribadi?


- Iku kedaden. Ana sing kudu. Kita bisa ujar manawa iki minangka pertahanan katelu, yen sampeyan ngetung saka Perang Krimea taun 1854 ...

Serangan teka saka macem-macem sisih, aku terus ngenteni nyekel. Ayo dadi ngomong Kyiv nyoba kanggo njupuk armada liwat conscripts. Rekrut saka Rusia ora diidini ing semenanjung, nanging bocah-bocah saka Ukraina Kulon diangkut nganggo sepur. Kanggo njaga kesetaraan, aku mrentahake ngirim luwih saka limang ewu prajurit ing kapal perang saka Novorossiysk. Kaya nalika perang. Ing Sevastopol, wong lanang ketemu karo perusahaan marinir. Lan karo songs padha menyang bagean.

Saka sewelas ewu conscripts sing rampung ing Crimea ing mangsa panas 92, meh setengah saka Rusia.

Nanging pertahanan buta dudu taktikku. Aku nampa berkah saka Patriark Alexy II supaya armada tetep Rusia. Dheweke miwiti adopsi dening Parlemen Krimea saka Undhang-undhang Kamardikan Negara Republik Crimea. Wakil-wakil kasebut milih keputusan kasebut kanthi suara mayoritas. Yen Moskow wis nyurung sethithik, nuduhake kekarepan politik, Crimea bisa diserahake menyang Rusia ing taun 92.

Iki ora kedadeyan, ayunan kasebut bolak-balik, nganti tanggal 3 Agustus, Presiden Yeltsin lan Kravchuk nandatangani persetujuan ing Massandra babagan prinsip pambentukan Angkatan Laut Ukrainia lan Angkatan Laut Rusia kanthi basis Armada Laut Ireng USSR. Iku kaputusan politik ing tingkat saka kepala negara loro, kang, ing bebaya lan resiko dhewe, aku ngomong bab ing Januari ing Rada Verkhovna. Kita wis bali menyang lapangan legal normal. Periode transisi disetel kanggo telung taun: conscription kanggo layanan ing takeran witjaksono - 50 kanggo 50, sumpah kanggo negara kang conscripts warga, nuduhake sistem basis lan logistics ana ... A ngaso uga dibutuhake ing supaya ngerti sing bakal menehi kapal, pelabuhan lan infrastruktur liyane kanggo Kiev ...

- Elingi guyon: "Carane kita bakal nuduhake? Merata utawa fraternally?"


- Ukrainians nampa satus telung puluh wolu kapal lan prau, sing paling akeh banjur dipotong dadi logam. Antarane liyane, padha ninggalake cruiser rudal meh rampung "Admiral Lobov". Iki pisanan diganti jeneng dadi "Galicia", banjur - menyang "Ukraina", kang, Nanging, ora ngganti inti saka prakara. Cruiser iki tightly macet ing tembok saka tanduran ing Nikolaev, lan Moskva saka jinis padha karo iku, wis ngalami mrikso gedhe, dadi kapal penggedhe Armada Segara Ireng Rusia. Cukup bubar, ing September taun iki, Kyiv ngumumake kepinginan, ngapura ambiguitas, kanggo ngedol "Ukraina". Aku ora ngerti yen bakal ana sing tuku barang basi ...

- Apa sampeyan melu divisi armada?


- Mesthi ora. Lan sapa sing bakal nelpon? Tanggal 26 September 1992, aku diangkat dadi Wakil Panglima Angkatan Laut Rusia. Iku misale jek dadi tambah, nanging aku ngerti: iki jenis kompromi. Kyiv isih salivating nalika nyebut jeneng mburi, lan Moscow mutusaké kanggo njaluk kula metu saka Sevastopol metu saka gawe piala. Pancen, miturut Persetujuan Yalta, komando gabungan kasebut ditemtokake dening konsensus presiden loro negara kasebut. Kanggo Kravchuk ndhukung pencalonanku? Kanggo apa-apa ing urip! Posisi komandan tetep kosong luwih saka telung sasi, nganti sawise rembugan dawa, Wakil Laksamana Eduard Baltin disetujoni. Pelaut sing dihormati, Pahlawan Uni Soviet ... Dheweke uga njupuk sip saka nasionalis Ukraina.

- Kepiye sampeyan ndeleng saka Sevastopol, Igor Vladimirovich?

- Anget banget. Lan wong Segara Ireng, lan umum. Ing sethitik liwat setahun, Aku ngatur kanggo entuk wong maneh wiwit nambani armada lan pelaut karo bab padha lan dateng.

- Piye perasaanmu pas putus?


- Campuran. Aku ora diwenehi tugas kuwi, nanging minangka wong militèr kang nemtokake dhewe lan kawujud: kang disimpen armada kanggo Rusia, ora nyerah Sevastopol. Nalika dheweke tetep dadi komando, kita ora kelangan barang siji. Mung mengko yen pasukan khusus Ukraina nyerang pangkalan kita ing Odessa, Izmail lan Ochakov ... Aku ora bakal ngidini iki.

Lan siji liyane: wiwitan Rusia wis dilestarekake ing Crimea, aku nyoba kanggo njaga kabeh puluh telu taun, ora nglilani weaken. Aku mikir sing kok ing spring saka 2014 Crimeans mutusaké tanpa mangu-mangu kanggo reunite karo Rusia.

Mabur menyang Moskow ing taun 92, aku ngosongake apartemen layanan ing Sevastopol supaya ora nyebabake obrolan sing ora perlu, nanging aku ora ngilangi kontak karo kutha kasebut, lan nggawe informasi freelance lan grup analitis. Iku isih fungsi. Iki kanca-kancaku, sukarelawan saka antarane patriot Rusia. Kita tansah kontak, Aku tansah weruh saka acara njupuk Panggonan ana. Aku diundang menyang Staf Umum Rusia ing taun 2009 minangka penasihat khusus kanggo nangani Sevastopol. Iki sing dak lakoni.

- Aku uga ngerti yen kita bubar melu ing peluncuran saka Admiral saka Armada Kasatonov.


Ya, dheweke dijenengi bapake. matur nuwun. Nanging ana akèh karya sing kudu rampung ing kapal kanggo njaluk iku munggah lan mlaku. Mugi kita slamet...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

22 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +9
    4 Oktober 2015
    Sampeyan maca, lan atimu bleeded kanggo carane tentara lan negara numpes ing 90s. Pira pirang-pirang nyawa manungsa sing wis rusak lan rusak amarga tumindak ala lan srakah saka wong sing kuwasa, 24 taun kepungkur, lan akibate luwih saka sepuluh taun.
    1. +7
      4 Oktober 2015
      Iku wektu masalah, nanging mung thanks kanggo wong kayata pahlawan artikel, negara kita isih ana. Ora kabeh laris, akeh sing tetep setia marang sumpah lan kewajibane. Tanpa wong-wong mau, ora ana Rusia saiki. Respect lan pakurmatan kanggo wong saka hardening Soviet.
  2. +5
    4 Oktober 2015
    Iku ora sing padha adol utawa ora, nanging nasib njupuk wong menyang giliran kaya wong mung mati ahead saka jadwal.
    Iku apik yen karya penting terus! Iki jeneng sing kudu dingerteni wong Rusia - Igor Vladimirovich Kasatonov! Kanggo penulis - matur nuwun kanggo artikel kasebut.
  3. +2
    4 Oktober 2015
    Matur nuwun marang Gusti Allah sing ing Rusia ing kaping angel tansah ana wong siap kanggo prestasi ing jeneng negara lan wong! Lan kita kudu tansah ngerti lan ngelingi dheweke kanthi rasa syukur. Kamulyan kanggo wong-wong mau!!!
  4. +7
    4 Oktober 2015
    Aku ngelingi kabeh sing ana. Carane gendéra Ukrainia padha wungu, carane padha ora gelem sumpah demi gelar, posisi lan kesempatan kanggo tetep ing Crimea anget. Ingkang paling menarik yaiku ing taun 2014 sing pisanan gabung karo armada Rusia minangka pengkhianat-defectors wiwit taun 1991, padha sumpah ... kanggo kaping telune. Sampeyan perlu kanggo drive wong karo sapu. Lan padha uga diwenehi posisi, kayata Admiral Eliseev.
    1. +1
      4 Oktober 2015
      Ana struktur ing armada sing kudu ditangani. Sampeyan kudu mriksa kabeh ing mikroskop. Lebokake saringan. Umume, kaya Genghis Khan, kabeh pembelot sing nyabrang (tanpa perang) dadi tentrem kaleksanan.
  5. +2
    4 Oktober 2015
    Mangkene sepisan maneh babagan peran pribadine ing Sejarah. Kaya sing kedadeyan luwih saka sepisan, komandhan, lan malah prajurit biasa, tumindak ing bebaya lan resiko dhewe, kadhangkala nglawan karsane para panguwasa, menang perang, perang, pengepungan, sing nylametake Rus Suci. Kamulyan kanggo wong-wong mau ing salawas-lawase!
  6. +4
    4 Oktober 2015
    Aku maca artikel kasebut lan luh ing mripatku, nanging yen ora Laksamana Kosatonov, Rusia bisa uga ora duwe armada, nanging Crimea, ing taun XNUMX-an adoh, bisa dadi Rusia, nuduhake kekarepan lan tekad Yeltsin. Kostanov, gandhewo cendhek ing lemah sing bisa disimpen Armada Segara Ireng, kanggo Rusia, lan pegawe lan gegayuhane ora muspra.
  7. +4
    4 Oktober 2015
    Pakdhe pinunjul. Pribadi akrab.
  8. +3
    4 Oktober 2015
    Iku begja sing armada iki adhedhasar ing Sevastopol. Kajaba iku, kutha lan Crimea dhewe mesthi dadi Rusia. Inggih, ing tanggal 14, armada wis mbantu Crimea.
  9. -5
    4 Oktober 2015
    Prameswari biasa. Wong kaya dheweke meksa kita sinau sumpah kanthi ati, lan ing taun 1991, nalika kudu ditindakake, dheweke nempelake ilat ing bokong Yolkin.
  10. 0
    4 Oktober 2015
    Kanggo wong ing seragam ing 90s, kabeh kudu banget prasaja lan ketok, padha njupuk sumpah kanggo USSR, padha kapekso kanggo nepaki lan nglindhungi negara kang padha sumpah setya. Sanadyan karyawan KGB saka USSR, utawa karyawan Departemen Dalam Negeri USSR, utawa personel militèr saka angkatan bersenjata USSR, ora netepi sumpah lan ora mbela negara sing padha sumpah. kasetyan. Sumpah kudu ditindakake ing taun 90-an, lan ora menehi wawancara sawise 25 taun, ing ngendi dheweke ngomong babagan "pengkhianat sing numpes USSR" lan perjuangan "heroik" marang dheweke. Kabeh padha bener kanggo warga liyane saka tilas USSR, kalebu aku, panjaluk saka warga iki mung rada kurang saka dikarepake saka wong ing seragam. Awake dhewe sing kudu disalahake amarga kedadeyan lan 100% pantes apa sing kedadeyan ing taun 90-an. Aku bisa mbayangno carane Amerika lan Eropa ngguyu kita. Pathetic lan bodho, iki epithets censorship paling sing teka ing atine nalika elinga kita banjur.
  11. +2
    4 Oktober 2015
    Nanging mabuk utama kabeh Rusia disarèkaké ing Novodevichy ing tricolor. Kene, ngganti gendéra, utawa wong mati ing ngisor.
  12. -5
    4 Oktober 2015
    Kasatonov uga politisi sing berpengalaman. Nyatane, dheweke meres pimpinan rong bekas republik sing bersenjata senjata nuklir. Lan apa sing bakal kelakon yen pembantaian dheweke dadi perang, lan nyatane perang antarane Ukraina lan Rusia? Ora kanggo sebutno ewu Slavs mati, kapal saka peacekeepers saka NATO bakal ngadeg ing Sevas. Nanging, iki kedadeyan saiki, mung siji pihak sing ora duwe baton nuklir. Ngelingi Khronopulo kanthi "tembung sing tenang", Kasatonov nyalahake sing terakhir amarga nindakake pesenan ... putschists. Nanging nyatane, "putschists" iki ngetutake Sumpah sing diwenehake. Lan Khronopulo bisa dadi restaurateur, banjur carane nerangake sambungan cedhak antarane dhawuh Armada Segara Ireng lan mafioso utama Crimea - Podanev? Maneh, kapal. Aku iku ora worth menehi nomer Cut lan didol kapal saka armada Rusia lan Angkatan Laut Ukrainia. amarga rasio bisa uga ora cocog.
    1. +2
      4 Oktober 2015
      Kutipan: Aeneas
      Aku iku ora worth menehi nomer Cut lan didol kapal saka armada Rusia lan Angkatan Laut Ukrainia. amarga rasio bisa uga ora cocog.

      Lha kok ora? Menehi nomer kapal sing didol lan dinonaktifake ing OFI karo Kasatanov sing ora disenengi sampeyan !!!
      Kutipan: Aeneas
      carane kanggo nerangake sambungan cedhak antarane printah saka Armada Segara Ireng lan mafia utama Crimea - Podanev?

      Apa sampeyan ngomong babagan Laksamana Muda Sergey Sergeevich Rybak? Perang prematur iki ing jaman Kasatanov ora ana hubungane karo komando Armada Segara Ireng! Lan ing Yalta, parade kanggo ngurmati Paus diatur dening Angkatan Laut sampeyan!
  13. +4
    4 Oktober 2015
    Secara pribadi, aku nganggep minangka pakurmatan yen aku njabat ing bendera Panglima Kola Flotilla, Wakil Laksamana Igor Vladimirovich Kasatonov. Pelaut sing apik banget, perwira sing kompeten. Sikap marang dheweke tetep beda - kerja keras lan melek - banget dihormati, idlers lan kandhel - padha wedi lan vilified ing kabeh cara bisa. Nanging, mesthi kaya ngono. Ora ana wong sing ora peduli karo dheweke! Dheweke banget wani nggawe keputusan, nanging dheweke tansah ngrungokake pendapat para ahli. Kang, ing kaping, ora khas saka admiral liyane. Aku pancen yakin yen Admiral I.V. Kasatonov ana Panglima ing panggonan "Titanic Admiral" F.N. Gromov, kuwi "Tsushima" ora bakal kelakon kanggo armada kita.
  14. 0
    5 Oktober 2015
    Kutipan saka python2a
    lan ing 1991, nalika iku kudu digawa metu, padha macet ilat menyang bokong Yolkin.


    Apa sampeyan malah maca artikel nganti pungkasan? Kaya I.V. Kasatonov tetep setya marang sumpah.
    1. +1
      5 Oktober 2015
      Apa, Kasatonov, mundhakaken armada? Nyoba kanggo mbusak pengkhianat saka daya, nalisir Konstitusi USSR lan karsane wong, ditulis ing referendum, sing mlebu persetujuan Belovezhskaya? Kepiye carane kasetyane Kasatonov marang sumpah kasebut? Dheweke lunga kanthi arus lan kanthi meneng ndeleng kepiye pengkhianat ngrusak negara? Mulane, USSR ambruk, amarga ora ana ing tentara, utawa ing KGB, utawa ing Kamentrian Dalam Negeri ana siji komandhan jujur ​​sing mung tindakake sumpah, kabeh wong nonton lan ngenteni carane kabeh bakal rampung. Nanging banjur padha mbengok banter babagan gaji sing sithik lan ora duwe omah, nanging kenapa sampeyan butuh gaji lan omah, amarga sampeyan nglanggar sumpah, amarga sampeyan ora nindakake apa-apa kanggo nglindhungi negara sing sampeyan sumpah setya?
      1. +3
        5 Oktober 2015
        Kutipan: wong liwat1
        Mulane, USSR ambruk, amarga ora ana ing tentara, utawa ing KGB, utawa ing Kamentrian Dalam Negeri ana siji komandhan jujur,

        Lan ora ngatur perang sipil! Yen sampeyan slamet ing wektu-wektu kasebut, mula sampeyan bakal mati, sayangku! Mbalik ing pungkasan taun 80-an, saka kaca pers, kalebu pers partai, kabeh sejarah USSR ditutupi lendhut, kanthi munculé koperasi lan baris partai anyar, stratifikasi masyarakat diwiwiti, lan masyarakat iki ora ana. Ora peduli sapa sing kuwasa, mung kanggo ngrebut pie. Nalika GKChPists muncul ing TV ing taun 91, kabeh wong ngegetake pidato sing absurd lan kahanan alkohol sing jelas saka sawetara pimpinan anyar. Lan elinga, ora ana sing ngetutake dheweke .... lan sawise 24 taun dheweke wiwit nyebul awu ing sirahe lan nangis yen kita diapusi.
        1. -1
          5 Oktober 2015
          Yen sampeyan maca kiriman ing ndhuwur, sampeyan kudu ngerti manawa taun 90-an mung nyebabake rasa isin banget kanggo aku lan kabeh wong sing manggon ing USSR karo aku, "pathetic lan bodho, iki minangka epithet sing paling disensor sing teka. elinga yen sampeyan mikir babagan kita." Lan mulane wawancara karo Kasatonov nggumunake aku, maca wawancara iki sampeyan ngerti manawa dheweke ora isin apa wae sing ditindakake ing taun 90-an. Aku, murni sipil, isin, nanging dheweke, sing sumpah lan sumpah kanggo mbela USSR, ora isin. Wong lanang kanthi serius ngomong babagan "perjuangan heroik" karo "pengkhianat tanah air." Dene perang sadulur, kowe mbantah dhewe, yen wong ora nggatekake sapa sing kuwasa ing kono, mesthi ora ana perang sipil, senajan mesthi aku ora percaya, mung sok maca buku. lan artikel babagan wong sing ora bisa urip 90- Sampeyan ora mikir yen kerugian sing dialami Rusia lan republik liyane sing dadi bagean saka USSR, tiwas lan cacat ing konflik ing wilayah tilas USSR, mabuk lan bunuh diri. ing 90s, tilar donya saka obatan, mung ora lair, iku iso dibandhingke karo losses ing perang gedhe (kita ngomong bab yuta), supaya iku perlu kanggo perang kanggo negara, kanggo tanah air. Ya mesthi ana korban jiwa, mesthi ana sing kapitunan, nanging tetep ana, sanajan ora ana perang. Paling ora ana sing bisa ngomong yen kita perang, kita perang, lan ora biasa-biasa wae ... lan kabeh, kaya sing kedadeyan ing sejarah modern.
          1. +3
            5 Oktober 2015
            Kutipan: wong liwat1
            Wong lanang kanthi serius ngomong babagan "perjuangan heroik"

            Wong iki nylametake Armada Segara Ireng kanggo Rusia, wangkal sing ndadekake Yeltsin mindhah otak. Kanggo nylametake armada, nalika perwira lan midshipmen ora nampa gaji setengah taun, nalika pelaut lan prajurit mung ora duwe apa-apa kanggo Feed, nalika perwira tindak menyang Gorka kanggo Feed kulawargané ing wektu luang lan, ndhelikake mripate saka isin, nyoba kanggo ngedol ing paling soko, nalika blokade" janji manna saka swarga lan akeh padha digodha dening iki, kanggo tetep ing kahanan kuwi pancene heroism.
            Kutipan: wong liwat1
            . Aku, murni sipil, isin, nanging dheweke, sing sumpah lan sumpah kanggo mbela USSR, ora isin.

            Oke, ayo nyoba ngacungake ajiné sawise gelut.
            Kasatonov ngunggahake armada nglawan pamrentah Ukraina lan Rusia sing dipilih kanthi sah, sapa sing bakal ndhukung dheweke? Sawise "penerbangan aneh" saka Pak Rust, Gorbachev "kekasih" kabeh wong ngresiki tentara saka wong sing ora dikarepake, nalika Bogdashin nggawe ramming, sing ditandhani meh kena serangan jantung. Yagene aku kabeh iki, nanging nyatane yen tentara utawa angkatan laut ora bakal bangkit kanggo Misha lan CO!
            1. 0
              5 Oktober 2015
              Supaya sampeyan ngomong yen wong iki disimpen Armada Segara Ireng saka USSR kanggo Rusia. Mbok menawa aku ora bakal mbantah. Nanging sawise kabeh, Armada Segara Ireng USSR digawe kanggo nglindhungi USSR lan komandan armada njupuk sumpah saka USSR, lan komandan armada iki malah ora nyoba kanggo nglindhungi USSR. Sapa sing butuh armada lan komandan kaya ngono? Ngira apa sing bisa kedadeyan yen ... tugas sing ora ana gunane lan ora ana gunane, nanging aku mikir manawa masarakat, liwat media, nyatakake panjaluk komandan Armada Laut Ireng USSR marang pimpinan USSR, SSR Ukraina lan USSR kanggo mesthekake kasenengan saka wong saka USSR, ditulis ing referendum ing pengawetan saka USSR, uga statement sing Armada Segara Ireng saka USSR wis siyap kanthi sembarang cara kanggo njamin integritas wilayah. saka USSR lan pangujan saka karsané wong saka USSR, ditulis ing referendum, bakal digawe adhem panas kepala ing Moscow lan Kiev. Kajaba iku, aku mikir akeh komandan unit militer angkatan bersenjata USSR, Departemen Dalam Negeri lan KGB saka USSR bakal melu panjaluk kasebut. Banjur Kasatonov, sanajan kalah, bisa ngomong yen dheweke nindakake kabeh sing bisa. Lan sumpah ora kanggo Misha lan KO, nanging kanggo wong-wong USSR, sing, sawise ambruk negara, tilar donya dening yuta ing konflik ing tlatah tilas USSR, ngombe, seda saka overdosis lan mung. durung lair.
              1. +1
                5 Oktober 2015
                ... persepsi sampeyan babagan masalah kasebut yaiku tampilan "jaket" sipil, nuwun kanggo istilah kasebut. Tanpa kawruh babagan sistem Angkatan Darat lan Angkatan Laut, utamane tanpa ngladeni pirang-pirang dekade, luwih becik ora melu dokumen. Mundur lan aja menehi saran universal. Salajengipun teks "Ati asu" ...
              2. +2
                5 Oktober 2015
                Kutipan: wong liwat1
                , liwat media, panjaluk sing diucapake saka komandan Armada Laut Ireng USSR marang pimpinan USSR, SSR Ukrainia lan USSR kanggo mesthekake kasenengan saka wong USSR, ditulis ing referendum. ing pengawetan saka USSR, uga statement sing Armada Segara Ireng saka USSR siap kanggo mesthekake integritas wilayah USSR lan kasenengan saka wong USSR, ditulis ing referendum. , bakal kelangan hotheads ing Moscow lan Kiev. Kajaba iku, aku mikir akeh komandan unit militer angkatan bersenjata USSR, Departemen Dalam Negeri lan KGB saka USSR bakal melu panjaluk kasebut.

                Igor, kancaku, paradoks, Yeltsin lan Kravchuk dipilih dening wong, nyatakake pilihan kanthi sukarela ing pemilihan! Lan sampeyan menehi saran yen perlu perang karo wong-wong ???? Elinga carane wong biasa ngrungokake pidato Yeltsin, Sakharov, lan liya-liyane. ing Kongres 1 Deputi Rakyat USSR! Saiki Yeltsin ing peti mati muter kaya baling-baling, lan banjur tuwa lan enom ndedonga marang dheweke!
                1. -1
                  5 Oktober 2015
                  Paradoks, wong sing padha milih ing referendum kanggo njaga USSR. Dadi sampeyan ngomong "perang rakyat", nanging publik nuntut supaya panguwasa USSR, Ukrainia SSR lan RSFSR ngurmati karsane warga USSR ing referendum ora ana hubungane karo perang karo rakyat. Iki diarani distorting kanyatan kanggo nyoba kanggo mbenerake inaction saka Staff komando dhuwur saka angkatan bersenjata USSR, Departemen Dalam Negeri USSR lan KGB USSR. Yen ana perwira sing nyoba kanggo tetep setya sumpah tenan ngadhepi dilema utawa perang sipil utawa ambruk USSR lan dheweke milih ambruk USSR, aku ora duwe hak moral kanggo reproach wong kanggo soko, nanging kasunyatane ora ana sing ngadhepi dilema kaya ngono, amarga ora ana sing nyoba mbela USSR lan tetep bener sumpah, lan iki kasunyatan sing ora bisa dibantah.
                  1. +2
                    5 Oktober 2015
                    Kutipan: wong liwat1
                    publicly nuntut saka panguwasa USSR, Ukrainia SSR lan RSFSR kanggo ngormati karsané warga USSR ing referendum ora ana hubungane karo perang karo wong. Iki diarani distorting kanyatan kanggo nyoba kanggo mbenerake inaction saka staf komando senior saka angkatan bersenjata USSR, Departemen Dalam Negeri USSR lan KGB saka USSR.

                    Elinga nasib Soviet Tertinggi RSFSR!!!!
                    Kutipan: wong liwat1
                    ora ana sing nyoba kanggo nglindhungi USSR

                    Igor, aku durung krungu babagan detasemen partisan sing dijenengi pelaut Zheleznyak miturut komando kanca tartamtu Igor ?!
                    1. -1
                      6 Oktober 2015
                      Elingi nasib Soviet Supreme saka RSFSR lan apa sabanjuré? Apa iki alasan kanggo militer nglanggar sumpah? Yen pancene kudu pensiun, mesthine sampeyan ora kudu dadi pejabat. Kanggo detasemen partisan, aku pengin narik kawigaten sampeyan yen dudu aku, nanging Kasatonov, sing menehi wawancara babagan "perjuangan heroik" karo "pengkhianat tanah air", uga sumpah saka USSR.
                    2. -1
                      6 Oktober 2015
                      Kita kabeh, militer lan sipil, kudu isin karo kedadeyan ing taun 90-an. Wirang yen padha bajingan, isin yen padha ngaco negarane, isin yen ora netepi kuwajibane. Mbayangno yen banjur kabeh wong nindakake paling sethithik, sanajan mung nyoba nindakake tugas, militer, polisi lan KGB nuntut ngormati Konstitusi USSR lan karsane wong sing ditulis ing referendum, warga negara. USSR bakal ndhukung panjaluk iki mung dening njupuk menyang lurung-lurung. Apa ana wong sing wani menehi pitunjuk babagan persetujuan Belovezhskaya? Nanging saiki, 25 taun sabanjure, wong-wong sing durung nyoba nindakake tugas, kanthi semangat ngomong babagan "perjuangan". Bakal isin.
  15. -1
    5 Oktober 2015
    Apa ana sing kudu diomongake? Yen ana, banjur ngomong, menarik banget kanggo ngerti pendapat "ahli sistem Angkatan Darat lan Angkatan Laut." Yen bisa, nimbang babagan sumpah USSR kanthi luwih rinci, mbok menawa aku salah paham.
    1. 0
      10 Oktober 2015
      Aku bakal mangsuli.
      banjur, ing 91 - sirah rotted. dheweke keracunan lan dheweke tiba
      ing 20 taun, industri anyar, elek, karo bekas. apa iku, nanging luwih elek kanggo mungsuh.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"