Tinjauan artileri. Part 8. Sistem pengintaian, pengawasan lan target

8

Perusahaan Israel Rafael wis ngembangake rong sistem kanggo nemtokake koordinat target Pointer lan Micro-Pointer, sing nduweni ciri sing padha, nanging beda-beda ing massa. Piranti kasebut dipasang ing tripod lan duwe adaptor ing sisih ndhuwur kanggo masang macem-macem piranti, kayata teropong multifungsi dina / wengi. Sistem kasebut kalebu kompas magnetik digital, panrima GPS lan komputer fungsional. Ing loro sumbu, akurasi sudut yaiku 1 mil, akurasi posisi 3-5 meter, dene akurasi kutub sing bener yaiku 1 ° kanthi kompas magnetik digital lan 1 miliradian kanthi keselarasan kutub sejatine visual. Komputer wis layar tutul werna 3-inch, sawetara tombol push, sawetara kang ditetepake pangguna; loro Ngalahake karo tombol push digunakake kanggo orientasi kabeh sistem, uga kontrol sebutan target lan piranti diinstal. Kanggo ngindhari deteksi mungsuh, sistem Pointer lan Micro-Pointer nggunakake teknologi sebutan target digital proprietary canggih sing ora mbutuhake laser rangefinder, sanajan rangefinder bisa digunakake yen perlu. Sawise nemokake kutub sing bener lan nemtokake posisi sing tepat nggunakake GPS, sistem kasebut nggunakake prasarana geografis (model terrain digital lan model 232D digital kanggo area target) kanggo ngetung kanthi akurat jarak menyang target, yaiku tetep pasif. Sistem nggunakake peta format digital kanggo proses georeferencing. Kanggo integrasi karo sistem manajemen informasi, konektor RS422 lan RS4,1 diwenehake. Tanpa baterei, Pointer bobote 0,85 kg lan Micro-Pointer bobote XNUMX kg. Sistem loro kasebut ana ing layanan karo Israel lan negara liya, kalebu siji negara NATO.


Elbit Systems of America's Enhanced Joint Terminal Attack Controller Laser Target Designator (E-JTAC LTD) minangka salah sawijining desainer target sing paling entheng ing pasar.

Tinjauan artileri. Part 8. Sistem pengintaian, pengawasan lan target

Rafael wis ngembangake sistem target target basis geografis pasif sing diimplementasikake ing sistem posisi target Pointer lan Micro-Pointer.


Piranti nargetake Coris-Grande ditawakake Stelop, divisi ST Electronics Singapura.

Stelop, bagean saka ST Electronics Singapura, nawakake piranti nargetake Coris-Grande. Piranti rong kilogram (kalebu baterei) kalebu kamera dina warna, matriks bolometrik sing ora didhelikake 640x480 piksel, laser rangefinder sing aman kanggo mripat (dawa gelombang 1,55 μm Kelas 1M) kanthi jarak 2 km, panrima GPS lan kompas digital. . Gambar ditampilake ing tampilan SVGA werna, kang uga bisa nampilake reticle a, sistem ngijini sampeyan kanggo dijupuk pigura lan download gambar menyang komputer liwat USB 2.0 konektor; x2 digital zoom kasedhiya. Instrumen Coris-Grande nduweni akurasi 0.5° ing azimuth lan circular error probable (CEP) limang meter; sistem bisa digunakake ing sistem militèr koordinat persegi dowo utawa garis koordinat lintang-bujur. Miturut Stelop, kanggo saluran pencitraan termal, kemungkinan 90% ndeteksi wong luwih saka 1 km lan mobil cahya luwih saka 2,3 km, lan jarak pangenalan sing cocog yaiku 380 lan 860 meter. Kanggo kamera awan, jarak deteksi yaiku 1,2 km lan 3 km, lan jarak pangenalan yaiku 400 lan 1000 meter. Coris-Grande siyap digunakake sajrone 10 detik sawise diuripake lan didhukung dening baterei lithium-ion sing njamin operasi nem jam. Piranti kasebut wis diuji ing kahanan operasi nyata, amarga ana ing layanan karo tentara Singapura, lan uga diekspor menyang Korea Selatan lan Indonesia. Kanggo nambah sawetara deteksi lan pangenalan, Stelop wis dikembangaké versi apik saka piranti sebutan target Coris-Grande karo 5 km laser rangefinder lan 35 lensa mm (tinimbang asli 25 mm dawa fokus). Sistem pisanan saka versi anyar wis kasedhiya kanggo demonstrasi lan Stepp siap ngirim ing 6-8 sasi sawise kesimpulan kontrak.

Ana rong sistem ing katalog Northrop Grumman sing dirancang kanggo maju penerbangan gunners utawa spotters geni. Kaloro piranti kasebut bobote kurang saka 0,9 kg kanthi baterei lan bisa dioperasikake nganggo tangan siji. Bentenipun utama antarane Coded Spot Tracker (CST) lan Multi-Band Laser Spot Tracker (MBLST) yaiku yen imager termal pisanan beroperasi ing wilayah IR dawa gelombang dawa saka spektrum, dene sing kapindho beroperasi ing IR dawa gelombang cendhak. wilayah saka spektrum. CST dilengkapi sensor uncooled 640x480, nduweni tampilan sudhut 25°x20° lan lapangan sempit 12.5°x10° kanthi zoom elektronik x2. Bisa trek nganti telung titik panandha ing wektu, 800x600 tampilan SVGA nuduhake telung lambang mirah colored, abang, ijo lan biru lambang cocog karo kode PRF ditampilake ing ngisor gambar. CST didhukung dening telung baterei lithium CR-123.

Kaluwihan saka imager termal MBLST operasi ing wilayah mid-IR saka spektrum kurang panyebaran atmosfer lan deteksi pulsa laser ing tingkat piksel. Bidang tampilan 11°x8.5° bisa dikurangi amarga pembesaran elektronik x2, lan pembesar optik x2 eksternal kasedhiya minangka pilihan. Kanggo nuduhake titik laser ing gambar ireng lan putih, overlay semi-transparan digunakake, nalika titik kasebut disorot nganggo marker. Piranti MBLST ngidini spotter bisa ndeleng titik saka pointer laser ing jarak luwih saka 10 km. Piranti kasebut didhukung dening papat sel CR-123 utawa AA kanthi wektu kerja terus-terusan rong jam.

L-3 Warrior Systems wis ngembangake LA-16u/PEQ Handheld Laser Marker. Piranti sing bentuke pistol bisa ngetokake sinar laser kode NATO lan nyorot target; sinar kasebut gampang dideteksi dening platform sing dilengkapi piranti pelacak, sing nyuda wektu kanggo mindhah target saka sawetara menit nganti sawetara detik. Kanggo ngarahake sing luwih akurat ing target, ing ndhuwur pistol dipasang tampilan collimator miniatur.

Penunjuk laser

Ing 2009, militer AS wiwit nggoleki sistem kanggo nyuda beban ing spotters nalika nambah kemampuan kanggo ndeteksi, nemokake, target lan madhangi target kanggo laser lan amunisi dipandu GPS. Sistem anyar iki ditunjuk Joint Effects Targeting System (JETS - fire guidance and synchronization system). Iku kasusun saka rong komponen: Target Location Designation System (TLDS) sistem koordinat target lan Target Effects Coordination System (TECS) sistem koordinasi lan sinkronisasi geni. TLDS minangka piranti pengintaian tangan lan target sebutan; karakteristik desain ing ngisor iki ditetepake kanggo: jarak identifikasi target babak-jam luwih saka 8-4 km, kesalahan posisi kurang saka 10 meter saben 10 km, penentuan jarak ing jarak luwih saka 10 km, sawetara katerangan infra merah ing wayah wengi luwih saka 4 km, sawetara piranti nelusuri titik laser luwih saka 8 km, sawetara target designator ing target tetep lan obah luwih saka 8 km nggunakake kode NATO standar. Sistem dhasar kudu bobote kurang saka 3,2kg, dene kabeh sistem, kalebu tripod, baterei lan kabel, bobote ora luwih saka 7kg. Piranti TECS dikoordinasi karo TLDS lan nyedhiyakake jaringan lan komunikasi otomatis, ngidini sampeyan ngrancang, koordinasi lan geni, uga nindakake panuntun dhumateng ing bagean pungkasan saka lintasan. Sistem kasebut bakal diwenehake menyang Angkatan Darat, Angkatan Udara lan Korps Marinir. Ing pungkasan taun 7, rong perusahaan BAE Systems lan DRS Technologies nampa kontrak setaun kanggo ngembangake sistem pilot sing regane $2013 yuta lan $15,3. Perusahaan loro kasebut ngrancang lan mbangun prototipe minangka bagéan saka tahap pangembangan prototipe lengkap. Direncanakake ngirim sistem JETS pisanan ing pungkasan 15,6.

Kanggo sistem JETS anyar, BAE Systems wis ngembangake Hammer (Handheld Azimuth Measuring, Marking, Electro-optic imaging and Ranging) ukuran genggam, pengintaian lan piranti penunjuk target. Ora akeh sing dingerteni babagan pangembangan iki, mung piranti kasebut nggabungake saluran awan lan wengi, kompas astronomi, kompas gyro, kompas magnetik digital, panrima GPS SAASM (Modul Aksesibilitas Selektif), laser rangefinder sing aman kanggo mripat, kompak. panandha laser lan antarmuka komunikasi digital mbukak. Varian JETS Hammer ngliwati review proyek ing Februari 2014, lan miturut BAE Systems, ora mung bobote setengah saka sistem saiki, nanging uga luwih murah. Saben perusahaan kudu ngirim 20 sistem pilot kanggo evaluasi.

Piranti penunjuk target laser AN / PEQ-1C SOFLAM (Special Operations Forces Laser Acquisition Marker), digawe dening Northrop Grumman, digunakake ing operasi ing Afghanistan lan Irak dening unit khusus, pengamat canggih, penembak lan penembak geni. Piranti kasebut bobote 5,2 kg, kalebu desainer laser (laser granat yttrium-aluminium dioda sing dipompa karo neodymium) kanthi pendinginan pasif, bisa menehi tandha target ing jarak luwih saka 10 km. Laser makaryakke ing dawa gelombang 1,064 microns karo energi pulsa saka 80 millijoules lan digunakake ora mung kanggo target designation karo kode tingkat pengulangan pulsa-programmable pangguna, nanging uga kanggo pangukuran sawetara, ing mode iki jarak 20 km. Piranti kasebut nduweni konektor RS-422 kanggo ijol-ijolan informasi karo piranti eksternal, optik awan kanthi perbesaran x10 lan bidang pandang 5°x4.4°; telung ril Picatinny ngijini sampeyan kanggo nginstal sistem night vision. Piranti SOFLAM iki powered by siji unsur BA 5590. Iku luwih dikenal ing pasar ing sebutan Ground Laser Target Designator (lemah laser designator) III utawa disingkat GLTD III, makili pangembangan model sadurungé GLTD II. Dandan kena pengaruh utamane massa, dadi 400 gram luwih entheng, nalika karakteristik lan konsumsi daya tetep padha.


BAE Systems ora ngomong akeh babagan Hammer kajaba duwe kompas astronomi sing dibangun kanggo nambah akurasi.


AN/PEQ-1C Soflam wis akeh digunakake ing Irak lan Afghanistan

Northrop kang luwih gedhe Lightweight Laser Designator Rangefinder (LLDR) bobot total 16 kg lan kasusun saka rong subsistem utama: 5,8 kg Target Locator Modul (TLM) lan Laser Designator Modul (LDM) 4,85 kg. Modul TLM dilengkapi imager termal sing digawe adhem kanthi matriks 640x480 piksel kanthi ambane tampilan 8.2°x6.6° lan tampilan sing sempit 3.5°x2.8°, zoom elektronik nyedhiyakake bidang tampilan 0.9°x0.7°. Saluran awan adhedhasar kamera CCD resolusi dhuwur kanthi ambane tampilan 4.5°x3.8°, lapangan sempit 1.2°x1° lan zoom elektronik x2. Modul kasebut uga kalebu panrima GPS PLGR (panrima GPS presisi dhuwur sing entheng), klinometer elektronik, lan rangefinder laser Kelas 1 sing aman kanggo mripat kanthi jarak maksimal 20 km. Laser modul designator LDM bisa nemtokake target ing jarak nganti 5 km nggunakake kode NATO Band I lan II lan A. Piranti kasebut nduweni konektor RS-485/RS-232 kanggo transmisi data lan RS-170 kanggo transmisi video. . Daya diwenehake saka sel BA-5699, baterei BA-5590 mung digunakake kanggo operasi modul TLM.

A "revolusioner" dandan iki dipun ginakaken ing LLDR 2 laser indikator rangefinder-target, kang nahan modul TLM, nanging ditambahaké modul anyar karo diode-pompa laser DLDM (diode pumped laser modul). Modul iki luwih entheng, kanthi karakteristik sing padha, bobote 2,7 kg. Pangembangan luwih lanjut nyebabake sistem sebutan target presisi dhuwur LLDR-2H, kalebu modul rangefinder TLM-2H anyar sing bobote 6,6 kg lan modul DLDM sing rada diowahi bobote 2,8 kg; Kabeh sistem kanthi tripod, baterei lan kabel bobote 14,5 kg. Saluran awan TLM-2H adhedhasar kamera CCD resolusi dhuwur kanthi sudhut 4°x3° lan lapangan tampilan 1°x0.8° sing sempit lan zoom elektronik x2; sawetara pangenalan ing wayah awan luwih saka 7 km. Saluran pencitraan termal nduweni area tampilan sing amba 8.5 ° x6.3 ° lan tampilan sempit 3.7 ° x2.8 °, uga pembesaran elektronik x2 lan x4, sing ngidini sampeyan ngenali kendaraan ing wayah wengi ing wayah wengi. jarak luwih saka 3 km. Instrumen kasebut uga kalebu pencari jarak laser 20 km, panrima GPS / SAAMS, kompas magnetik digital lan unit azimuth astronomi akurasi dhuwur. Nalika nggunakake sing terakhir, kesalahan lokasi target dikurangi dadi 10 meter saben 2,5 km. Rangefinder TLM-2H bisa nyekel titik target ing jarak 2 km awan lan wengi. Penunjuk laser DLDM nyedhiyakake sawetara sebutan target 5 km kanggo target stasioner ing wayah awan lan 3 km ing wayah wengi, lan 3 km kanggo target obah ing wayah awan lan wengi. Sistem LLDR 2 didhukung dening baterei BA-5699 lan BA-5590 sing padha sing nyedhiyakake operasi terus-terusan 24 jam.


Laser designator-rangefinder LLDR kasusun saka modul rangefinder lan modul target designator lan bisa madhangi target ing jarak 5 km.


Desainer laser Scarab Tild-A saka L-3 Warrior Systems bisa madhangi target ing jarak nganti 5 km


prajurit Inggris siap kanggo target karo Thales TYR; ing foto, piranti diinstal ing stasiun ngawasi digital GonioLight

L-3 Warrior Systems-Advanced Laser Systems Technologies wis ngembangake desainer laser Scarab TILD-A kanthi laser pompa dioda, sing, kanthi energi sinar 80 nganti 120 millijoules, bisa nyorot target ing jarak 5 km. Piranti kasebut kalebu target designator, tripod, baterei lan remot kontrol. Modul optik dina dipasang ing sisih kiwa, nduweni pembesaran x7 lan tampilan lapangan 5 °, nalika data target ditumpangake ing gambar ing tampilan. Kompatibel karo kode NATO Band I lan II, designator Scarab njamin 60 menit nargetake terus saka baterei siji. A imager termal karo fungsi titik laser bisa dipasang ing ril Picatinny, nambah kurang saka siji kg kanggo sistem. Piranti iki adhedhasar matriks 640x480 digawe adhem sing beroperasi ing wilayah spektrum IR tengah; jarak deteksi 5 km lan pangenalan 3 km saka target standar kanthi ukuran 2,3x2,3 meter yaiku 5 km lan 3 km. Ing pungkasan taun 2013, Warrior Systems-ALST nampa pesenan saka Korea Selatan kanthi rega awal $ 30 yuta, desainer kasebut ditujokake kanggo angkatan udara lokal lan korps marinir.

Perusahaan Prancis Thales nawakake desainer laser Tyr kanthi bobot 5 kg, sing bisa ngasilake pulsa laser kanthi energi luwih saka 70 millijoules. Jangkoan maksimal yaiku 20 km, nanging ora ana data babagan jangkauan target. Saluran dina duwe lapangan pandang 2.5°x1.9°, reticle ditumpangake ing gambar tampilan. Target designator Tyr dilengkapi ril Picatinny lan bisa gampang sesambungan karo pengintaian liyane, ndjogo lan sistem sebutan target saka Thales. Target designator liyane saka perusahaan iki LF28A bobote sethitik liyane nganti 6,5 kg, menehi sawetara target designation saka 10 km. Piranti kasebut nduweni tampilan dina kanthi perbesaran x10 lan bidang pandang 3 °; target designator powered by lithium utawa nikel-kadmium batre dipasang karo siji klik.

Perusahaan Prancis CILAS wis ngembangake versi entheng saka designator target laser lemah DHY 307. Piranti anyar sing luwih kompak ditunjuk DHY 307 LW, bobote setengah saka model sadurunge, mung 4 kg. Kamera pengamatan titik laser dibangun ing target designator; bisa disambungake menyang rangefinder-goniometers (goniometers) presisi dhuwur, uga kanggo imagers termal. Karakteristik kasebut malah luwih dhuwur tinimbang model asli, sawetara sebutan target wis tambah saka 5 nganti 10 km nalika njaga energi pulsa sinar laser 80 millijoules. Perancang target bisa ngelingi ora mung kode NATO, nanging uga Rusia lan Cina.

Elbit's Rattler-G target light designator dikenal ing Amerika Serikat kanthi sebutan Direktur-M. Ngarahake ditindakake kanthi nggunakake optik awan, sing nduweni perbesaran x5.5, tampilan OLED nuduhake kode tingkat pengulangan pulsa, daya baterei lan mode laser. Penanda laser / target designator nduweni energi pulsa 27 millijoules, durasi pulsa 15 nanodetik, divergensi sinar kurang saka 0,4 milliradians, kisaran iluminasi target standar NATO 3 km, lan bangunan 5 km. Jarak cahya saka sinar kode yaiku 6 km, dene jarak indikasi yaiku 20 km. Rattler-G target designator nduweni tampilan optik sing dibangun kanthi daya 0,8 W ing dawa gelombang 0,83 mikron lan 3 milliwatts kanthi dawa gelombang 0,63 mikron. Rel Picatinny ing sisih ndhuwur instrumen ngidini sistem optik liyane dipasang, sing bisa didadekake siji karo arah referensi nggunakake penunjuk laser. Perancang target Rattler-G bobote 1,7 kg kanthi baterei CR123 nyedhiyakake wektu mlaku 30 menit ing suhu standar. Direktur-M kanggo pasar AS nahan sebagian besar fitur Rattler-G, nanging penunjuk laser nduweni daya sing luwih dhuwur 1 W kanthi energi sinar 30 mJ. Tanpa eyepiece, instrumen kasebut dawane 165 mm, ambane 178 mm lan dhuwure 76 mm.

Supaya luwih ease beban ing prajurit, Elbit Systems wis dikembangaké target designator ing wangun pistol Rattler-H kanthi energi impuls 30 millijoules lan kisaran padha karo Rattler-G. Piranti kasebut ora duwe saluran optik, nanging piranti penampakan bisa dipasang ing ril Picatinny, lan ing kasus sebutan target jarak jauh, konektor antarmuka ngidini piranti dipasang ing tripod. Kauntungan utama desainator Rattler-H yaiku bobote - mung 1,3 kg kanthi baterei CR123.

Ing tingkat temen beda iku Portable Lightweight Designator / Rangefinder II utawa PLDRII laser rangefinder karo bobot 6,7 kg. Rentang target kanggo target tank yaiku 5 km lan kanggo bangunan 10 km, dene energi pulsa laser bisa diatur saka 50 nganti 70 millijoules. Komplek kasebut kalebu piranti penampakan kanthi perbesaran x8 lan tampilan lapangan 5.6 ° (kamera pengamatan titik laser kanthi lapangan tampilan 2.5 °), gambar ditampilake ing layar 3,5 inci. PLDR II nduweni panrima GPS sing dibangun, kompas elektronik lan komputer taktis kanggo ngitung koordinat target, ana rong rel Picatinny kanggo nginstal piranti tambahan, kayata imager termal. Sistem kasebut dirancang kanggo sebutan target jarak jauh, kalebu kepala panorama lan tripod sing entheng. Sawetara negara wis tuku designator iki, lan ing 2011 iki dituku dening US Marine Corps ing sebutan AN / PEQ-17.


Perusahaan Prancis CILAS wis ngembangake desainer laser berbasis lemah DHY 307 LW sing bobote mung 4 kg


Elbit's Rattler-H pistol-type designator kanthi bobot 1,3 kg bisa nyorot target kanggo platform udara

Elbit Systems uga wis ngembangake Serpent laser range finder kanthi jarak sing luwih dawa, mungguh 8 km kanggo target jinis tank lan 11 km kanggo target gedhe, ukuran jarak 20 km kanthi akurasi 5 meter. Karakteristik penampakan padha karo PLDR II, nanging kamera pengamatan titik laser opsional. Designator dhewe bobote 4,63 kg lan kalebu sirah panorama, tripod entheng, baterei lan switch remot.

Kanggo panuntun dhumateng lan target sebutan, perusahaan Rusia Rosoboronexport nawakake set portabel saka alat kontrol geni otomatis "Malachite", kang dipérang dadi telung subsistem kapisah: target laser designator-range finder, stasiun digital, console komandan karo komputer lan peralatan navigasi satelit. Ora ana data babagan energi pulsa laser, nanging kisaran komplek cukup puas, 7 km kanggo target jinis tank ing wayah awan lan 4 km ing wayah wengi, 15 km kanggo target gedhe. Sistem kabeh cukup abot, kanggo kerja awan bobot total kanthi tripod yaiku 28,9 kg, kanthi tambahan tampilan pencitraan termal, mundhak dadi 37,6 kg. Posisi kompleks Malachite ditindakake kanthi nggunakake sistem navigasi ruang GLONASS/GPS.

Pangukuran

Kanggo nyuda kesalahan total ing persiapan lan tumindak tembak, telung faktor utama kudu digatekake: lokasi target lan ukurane, informasi babagan sistem senjata lan amunisi, lan pungkasane kesalahan kanggo nemtokake lokasi unit tembak. Pangukuran minangka salah sawijining cara sing digunakake utamane kanggo nambah akurasi ukuran lan nemokake target. Miturut National Geographic-Intelligence Agency, pangukuran posisi target yaiku "proses ngukur fitur topografi utawa lokasi ing bumi lan nemtokake garis lintang, bujur, lan ketinggian absolut. Ing proses penetapan target, kesalahan sing muncul ing sumber pangukuran lan ing proses pangukuran kudu dibongkar, dimangerteni lan ditransfer menyang titik kontrol sing cocog. Alat pangukuran bisa nggunakake macem-macem teknik kanggo entuk koordinat. Iki bisa uga kalebu (nanging ora diwatesi) maca langsung stereopairs saka DPPDB (Digital Precise Point Database) ing mode stereo utawa mono, geolokasi kanthi pirang-pirang gambar, utawa korélasi ora langsung saka gambar saka database iki.

Pasukan Khusus AS nggunakake sing diarani Precision Strike Suite minangka program pangukuran ing tingkat unit, nanging amarga diklasifikasikake, ora ngerti babagan iki. Unit artileri eselon ngisor nggunakake kit kasebut ing kahanan tartamtu, kayata nalika nggunakake jaringan kanthi protokol internet rahasia. Iki nyuda wektu pangukuran saka 15-45 menit ing Irak lan Afghanistan (nalika kapabilitas kasebut kasedhiya ing tingkat awak) nganti udakara 5 menit; ing saiki, batalyon artileri bisa nindakake mau independen. Ing eselon sing luwih dhuwur, kemampuan sing padha uga kasedhiya, nggunakake sistem kayata CGS (Layanan Geopositioning Umum - layanan geopositioning umum) sing dikembangake dening BAE Systems (set modular layanan piranti lunak iki bisa ngetung akurat, koordinat telung dimensi), uga. minangka paket piranti lunak intelijen geospasial SOCET GXP saka perusahaan sing padha.

Radar

Nalika nggoleki target, sampeyan bisa nindakake tanpa mata, utamane ing konteks sistem artileri. Counter-baterei radars (serifs kubu artileri) ing kasus iki minangka sarana utama. Peran kasebut utamané katon ing pangayoman pasukane dhewe, ing ngendi dheweke ngelingake unit lan ngidini cara pengaruhe bisa nanggepi meh wektu nyata; Kajaba iku, padha bisa nyedhiyani data mbenakake kanggo artileri dhewe lan sekutu.

Radar AN / TPQ-36 Firefinder wis sawetara taun ing layanan karo tentara Amerika. Originally dikembangake dening Hughes (saiki bagean saka Raytheon), sistem iki saiki diprodhuksi dening konsorsium Thales-Raytheon-Systems. Radar dipasang ing trailer sing ditarik dening mobil lapis baja Humvee, sing uga nggawa pusat komando lan kontrol. Kendaraan lapis baja Humvee kapindho nggawa generator lan narik generator cadangan, dene kendaraan katelu ing unit kasebut nggawa kargo sing dibutuhake lan nindakake fungsi pengintaian. Radar Firefinder bisa nglacak nganti 10 target bebarengan kanthi jarak 18 km kanggo mortir, 14,5 km kanggo artileri lan 24 km kanggo peluncur roket. Varian paling anyar (V) 10 nduweni prosesor anyar sing nyuda jumlah papan saka sangang dadi telung lan menehi kamar tanpa wates kanggo upgrade luwih lanjut. Prosesor sing padha kalebu ing radar AN / TPQ-37. Radar jarak sing luwih dawa iki dipasang ing trailer sing ditarik dening truk 2,5 ton. Versi paling anyar (V) 9 (uga dikenal minangka RMI) nduweni fitur pemancar sing wis didesain ulang kanthi 12 amplifier daya hawa adhem, gabungan RF daya dhuwur lan unit kontrol pemancar kanthi otomatis. Bebarengan karo versi anyar, pusat kontrol anyar adhedhasar mobil Humvee karo rong proyek mlebu layanan.

Originally dikenal minangka EQ-36 (E singkatan saka Enhanced), Lockheed Martin's AN/TPQ-53 (Q-53 kanggo short) radar counter-baterei dikembangake ing 2007 kanthi kolaborasi karo SRC lan banjur cepet disebarake menyang eselon ngisor kanggo perlindungan. .divisie. Tentara AS wis tuku 84 radar iki nganti saiki, dene Singapura wis tuku enem sistem kasebut. Radar Q-53 bisa digunakake ing mode 360 ​​° utawa 90 °; mode pisanan ngijini sampeyan kanggo ndeteksi pluru, meriam meriam lan mortir ing sawetara saka 20 km. Ing mode 90 °, bisa nemtokake posisi tembak peluncur roket ing jarak nganti 60 km, artileri ing jarak 34 km, lan mortir ing jarak 20 km. Radar Q-53 dipasang ing truk FMTV 5 ton (sing narik trailer kanthi generator ing mburine), truk kapindho nggawa kamar kontrol lan generator cadangan. Mung wong papat sing dibutuhake kanggo njaga sistem iki, dibandhingake karo enem kanggo radar Q-36 lan 12 kanggo radar Q-37.

Pasukan Operasi Khusus AS uga mbutuhake radar kontra-baterei, luwih cocog karo operasi amfibi. Miwiti karo radar AN/TPQ-48, SRCtec wis ngembangake versi AN/TPQ-49 sing luwih mantep lan mantep adhedhasar antena balok sing dikontrol sacara elektronik 1,25 meter sing ora bisa muter sing bisa dipasang ing tripod utawa menara. Nalika projectile nyedhak dideteksi, bebaya ditanggepi, lan sanalika sawise ngumpulake data cukup kanggo netepake posisi tembak, padha dikirim menyang titik kontrol.

Versi AN/TPQ-50 sing luwih abot, uga saka SRCtec, dipasang ing Humvee. Iki nahan kisaran sing padha karo radar sadurunge, nanging wis nambah akurasi, kanthi kesalahan spotting 50 meter ing 10 km, dibandhingake karo 75 meter ing 5 km kanggo radar Q-49. Radar Q-50 disebarake minangka bagean saka program prioritas militer AS minangka solusi interim nganti radar luwih gedhe kasedhiya.

Perusahaan saiki nawakake radar multifungsi AESA 50 kanthi antena array fase aktif, sing dumadi saka luwih saka 100 modul transceiver. Bebarengan karo Lockheed Martin, SRC uga ngembangake Multi Mission Radar (MMR), sing saiki lagi dikembangake. Radar mindai ing sektor ± 45 ° ing azimuth lan ing sektor ± 30 ° ing elevasi, nalika antena muter ing kacepetan 30 révolusi saben menit. Radar iki bisa digunakake kanggo ndjogo wilayah udara lan kontrol lalu lintas udhara, kontrol geni, lan sebutan target artileri mungsuh. Nalika nindakake tugas sing kadhaptar pungkasan, antena kasebut tetep, nyakup sektor 90 ° lan bisa nglacak nganti 100 projectiles bebarengan, nalika mesthekake yen koordinat sumber dijupuk ditemtokake kanthi akurasi 30 meter utawa 0,3% saka jangkoan. Radar bisa gampang diinstal ing kendaraan kelas Humvee.

Radar Q-53 lan Q-50 bakal dadi bagian saka program tentara sing direncanakake kanggo 2014-2018, implementasine bakal nambah perlindungan pasukan dhewe.

Ing pungkasan 2014, Korps Marinir AS menehi Northrop Grumman kontrak $207 yuta kanggo produksi awal AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR). Radar anyar nduweni antena sinar elektronik sing dipindai adhedhasar modul transceiver gallium nitride. Radar telu koordinat iki beroperasi ing S-band (frekuensi saka 1,55 nganti 5,20 MHz) bakal nyedhiyakake Korps Marinir kanthi alat multi-fungsi, amarga bakal bisa nganakake pengawasan udara, nindakake kontrol lalu lintas udhara lan nemtokake koordinat. saka posisi tembak; ing wektu sing dijadwalake, bakal ngganti telung radar bebarengan lan fungsi saka rong model sing ora bisa digunakake, salah sijine yaiku radar deteksi posisi artileri AN / TPQ-36 / 37, lan liyane yaiku radar pertahanan udara. Corps ngrancang nggunakake ing telung misi: radar ndjogo jarak cendhak / pertahanan udara, radar perang kontra-baterei, lan radar kontrol lalu lintas udhara ing bandara sing dipasang ing luar negeri. Radar kasebut dumadi saka telung subsistem utama: radar dhewe ing trailer sing ditarik dening truk MTVR, sistem pasokan listrik ing truk, lan peralatan komunikasi ing mobil lapis baja M1151A1 Humvee. Kontrak saka 2014 nyedhiyakake pangiriman 4 sistem ing 2016-2017. Sawise sawetara kontrak radar pilot, direncanakake bakal miwiti produksi sistem skala lengkap ing sekitar 2020.



Radar kontra-baterei AN / TPQ-53 dikembangake ing taun 2000-an dening Lockheed Martin lan digunakake ing layanan karo tentara AS lan Singapura.


AN / TPQ-48 (49) radar kubu mortir, adhedhasar antena sing ora muter, dikembangake dening SRC kanggo Pasukan Operasi Khusus AS



Radar AN / TPQ-50 dipasang ing Humvee; radar iki utamané digunakake minangka solusi interim nganti tekane saka radar luwih gedhe


Radar Multi Mission, sing dikembangake dening SRC lan Lockheed Martin, ana ing tahap prototipe, dirancang kanggo pertahanan udara, perang kontra-baterei lan kontrol lalu lintas udhara.

Ing pesisir ngelawan segara, radar kontra-baterei Arthur Saab misuwur banget. Iki nampa pesenan saka paling ora rolas negara, kalebu Republik Ceko, Yunani, Italia, Norwegia, Korea Selatan, Spanyol, Swedia lan Inggris, ing ngendi umume sistem dipasang. Radar bisa diinstal ing macem-macem kendaraan. Contone, Swedia lan Norwegia dipasang ing kendaraan kabeh terrain BV-206, negara liya milih versi sing dilindhungi adhedhasar truk limang ton. Radar munggah lan mlaku kurang saka rong menit lan wis entuk kasedhiyan operasional sing apik 99,9%. Antena kasebut kasusun saka 48 pandu gelombang sisir individu, sing njamin redundansi nalika kena proyektil utawa shrapnel.

Sistem liyane saka Eropa ing kategori iki, sanajan luwih gedhe, yaiku radar kontra-baterei Cobra (Counter Battery Radar), sing dikembangake ing pungkasan taun 90-an dening konsorsium Airbus Defense & Space, Lockheed Martin lan Thales. Radar dipasang ing platform kargo 8x8, kalebu antena array fase aktif kanthi modul transceiver 2780, elektronik, unit daya lan pusat kontrol lan manajemen. Antena bisa mindai ing sektor nganti 270 °, kurang saka rong menit njupuk nganti 240 poto. Diawasi dening mung wong loro, sistem nyebarke ing kurang saka 10 menit; bisa digunakake kanthi otonom utawa ing jaringan sing padha karo sistem lan titik kontrol liyane.



Cobra counter-baterei tempur radar


Radar kontra-baterei Saab Arthur ana ing layanan karo akeh negara, ing ngendi dipasang ing macem-macem platform, umpamane, BV206 articulated armored personel carrier (gambar)


Layar radar Arthur sajrone mortir. Ing mode pertahanan, radar nglacak proyektil sing mlebu lan ngitung posisi tembak kanthi akurat


Radar S-band multifungsi IAI Elta ELM-2084 bisa digunakake kanggo ndjogo udara, kontrol lalu lintas udhara lan posisi posisi tembak.

Perusahaan Israel IAI Elta wis ngembangake radar Doppler sing paling mobile ELM-2138M Green Rock. Bisa digunakake kanggo tugas pertahanan udara lan benteng artileri. Antena array rong tahap, mindhai ing azimuth lan elevasi 90 °, bisa dipasang ing platform sing cilik banget, kayata ATV. Jarak radar sing diumumake yaiku 10 km.

IAI Elta uga wis ngembangake radar multifungsi ELM-2084, sing bisa digunakake kanggo lokalisasi artileri lan pengawasan wilayah udara. Radar kasebut nduweni antena datar sing dipindai kanthi elektronik, ing mode telusuran target beroperasi ing posisi tetep, mindhai 120 ° ing azimuth lan 50 ° ing elevasi nganti sawetara 100 km. Akurasi radar yaiku 0,25% saka jangkauan, bisa nangkep nganti 200 target saben menit.

Ing njaba donya Kulon, contone radar Cina 704-1, sing nduweni jarak maksimal 20 km kanggo artileri 155 mm lan akurasi 10 meter nganti jarak 10 km lan 0,35% saka jarak tebih. Antena pemindai sinar elektronik mindai ing sektor ± 45 ° ing azimuth lan 6 ° ing elevasi, lan antena uga bisa muter ing sektor ± 110 ° kanthi sudut elevasi -5 ° / + 12 °. Antena panrima kanthi bobot 4 ton lan unit daya bobot 4 ton dipasang ing siji truk 1,8x1,1, truk kapindho nggawa stasiun kontrol bobote 4,56 ton.

Elinga artikel sadurunge ing seri iki:
Tinjauan artileri. Part 1. Neraka ing trek
Tinjauan artileri. Part 2. Neraka ing gembong
Tinjauan artileri. Part 3. Mortir abot lan amunisi
Tinjauan artileri. Part 4. Rudal: saka shooting area kanggo serangan dhuwur-tliti
Tinjauan artileri. Part 5. Sistem Towed
Tinjauan artileri. Pérangan 6. Amunisi
Tinjauan artileri. Part 7. Sistem pengintaian, pengawasan lan target

Ing babagan iki, aku bakal ngrampungake seri artikel "Ringkesan Artileri".

Bahan sing digunakake:
www.armada.ch
www.baesystems.com
www.saabgroup.com
www.elbitsystems.com
www.northropgrumman.com
www.flir.com
www.sagem.com
www.raytheon.com
www.otomelara.it
www.nextergroup.fr
www.kbptula.ru
www.atk.com
www.norinco.com
www.yugoimport.com
www.nammo.com
www.rheinmetall.com
www.kotadef.sk
www.excaliburarmy.com
www.denel.co.za
www.hsw.pl
www.mandusgroup.com
www.caddb.com
www.kmweg.com
www.gdels.com
www.mkek.gov.tr
www.samsungtechwin.com
www.fnss.com.tr
www.stagg.com
www.cdbtitan.ru
www.army-armee.forces.gc.ca
www.talesgroup.com
www.ruag.com
www.patria.fi
www.lockheedmartin.com
www.imi-israel.com
www.roketsan.com.tr
www.roe.ru
www.avibras.com.br
www.aalan.hr
www.wikipedia.org
ru.wikipedia.org
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    16 Oktober 2015
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo seri artikel. Interesting lan informatif.
  2. +1
    16 Oktober 2015
    "Perusahaan Israel Rafael wis ngembangake rong sistem kanggo nemtokake koordinat target Pointer lan Micro-Pointer, sing nduweni ciri sing padha, nanging beda-beda ing massa."
    Pitakonan.
    Apa aku kudu nggawa sing abot yen ciri-cirine padha?
    "Dene akurasi orientasi kutub sing bener yaiku 1 ° ing kasus pangukuran kanthi kompas magnetik digital lan 1 miliradian kanthi orientasi visual menyang kutub sing bener."
    Pitakonan.
    Nelpon spade a spade. Apa kesalahan median ing jarak lan arah ing jarak siji kilometer saka target?
    Kayane penulis mung "nyuwek" artikel kasebut tanpa mikir babar pisan isine.
    lsp. lsp....
    Artikel iki bisa ditampilake ing wangun tabel komparatif.
    Nanging artikel kasebut bakal dadi regane nalika penulis nyatakake visi HIS babagan subyek iki.
  3. 0
    16 Oktober 2015
    Aku melu review, presentasi informasi sing apik, foto sing apik karo panjelasan, aku uga bakal maca prospek lan masa depan artileri
  4. +1
    16 Oktober 2015
    Penulis apik. We are looking nerusake kanggo siklus apik padha bab domestik.
  5. +2
    16 Oktober 2015
    Kanggo ngindhari deteksi mungsuh, sistem Pointer lan Micro-Pointer nggunakake teknologi sebutan target digital proprietary canggih sing ora mbutuhake laser rangefinder, sanajan rangefinder bisa digunakake yen perlu.

    Lan kepiye carane nemtokake jarak? Lan yen ora ana pasamuwan lan mesjid ing kana kanggo ngiket?

    PS
    Lan tho, ngendi Lopatov? Nyuwun

    PPS
    Elbit Systems uga wis ngembangake Serpent laser range finder kanthi jarak sing luwih dawa, mungguh 8 km kanggo target jinis tank lan 11 km kanggo target gedhe, ukuran jarak 20 km kanthi akurasi 5 meter.
    Perancang dhewe bobote 4,63 kg,


    Kanggo panuntun dhumateng lan sebutan target, perusahaan Rusia Rosoboronexport nawakake sistem kontrol geni otomatis portabel "Malachite" ... 7 km kanggo target jinis tank ing wayah awan lan 4 km ing wayah wengi, 15 km kanggo target gedhe ... kanggo karya awan, bobot total karo tripod yaiku 28,9 kg, nalika nambah orane katrangan termal, mundhak kanggo 37,6 kg.

    Apa nulis iki ing siji paragraf? Iki jotosan kurang. nangis
  6. 0
    16 Oktober 2015
    Kabeh seri artikel apik banget, informasi sing bisa diakses lan pilihan foto visual. Umumé, matur nuwun. hi
  7. 0
    16 Oktober 2015
    Serius "dolanan", sanajan banget glamor. Kita padha pleton, ing siji wektu, karo PAB-2M lan 1D22 (bab 45 kg) galloping liwat lapangan - iki Roman nyata).
  8. 0
    18 September 2023
    Aku maca kabeh seri artikel. Apik banget lan informatif.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"