Review militèr

Memori urip ing omah kanthi jendela biru

3
Setaun wis mabur wiwit lelampahan pungkasan Vasily Vladimirovich Ivanov, veteran Perang Patriotik Agung, pungkasan saka liberators wilayah kita lan langsung desa Tselina saka penjajah Nazi. Dheweke, kaya meh sangang lan setengah ewu prajurit Tselinsk, ora ana maneh karo kita (3326 tilar donya, liyane tilar donya amarga tatu lan umur), nanging memori urip lan bakal tetep ing ati saka turunane ngucapke matur nuwun.

Ing taun-taun sawise perang, bocah-bocah lanang, biasane ora duwe bapak, tanpa panjaluk saka sapa wae, mlayu menyang Tselina kanggo nongkrong ing pasar, ndeleng lokomotif uap, menek munggah lan ing jero menara banyu, diunekake dening Jerman bebarengan karo stasiun. sak mundur, ngunjungi taman lan, mesthi, "surak" ing stadion. Ing kono, saben Setu lan Minggu, kelas dianakake kanthi wajib militer ing musim gugur. Bocah-bocah lanang seneng carane mlayu ing tatanan, mlaku-mlaku lan nyanyi lagu karo tembung Galich "Pamit, ibu, aja sedhih, aja susah, muga-muga lelungan sing apik ..." lan "A Cossack nitih lembah, liwat lapangan Kaukasia ..."

Ing kana, ing stadion, dheweke sinau lagu-lagu kasebut. Paling kabeh, kelas iki dileksanakake dening prajurit garis ngarep wingi lan calon guru Ivan Filippovich Mastrenko. Raksasa iki ing antarane wong-wong, utamane wanita, kanthi tresna diarani Philippok.

Kelas rampung, lan ing tengah stadion muncul prajurit garis ngarep dhuwur liyane, limping, karo crutch, lan bal-balan sing ditunggu-tunggu diwiwiti. Iku kang - Ivanov Vasily Vladimirovich.

Karo adhine bapakku Peter, dheweke malah sinau bebarengan ing sekolah lan ing sekolah militèr artileri. Ing taun 39 sadurunge badai, dheweke bakal dipisahake: Pakdhe Petya bakal dikirim kanggo mbebasake Ukraina Kulon saka Polandia, ing ngendi dheweke bakal nemoni perang karo Jerman, lan kadet Ivanov bakal ditawani maneh dadi kadet, mung liyane. sekolah penerbangan.

Banjur iku sabenere penerbangan. Lan perang wis ana ing ambang, mulane, kanggo aviation malah kurban personel saka "dewa perang" - artileri. Sadurungé perang, navigator Ivanov isih nglatih penerbangan, lan dheweke kudu mlebu perang tanpa latihan tambahan:

- Ana akeh pesawat Jerman, kaya bumblebees nyerang kita. Iku banjur kita wiwit ngalahake wong-wong mau nalika kita ndamel maneh. Banjur ... oh, angel banget ... Kita nggawe penerbangan pertama menyang wilayah Tikhvin, lan iki minangka kunci kanggo ngrusak blokade Leningrad. Kepiye carane kita tresna marang wong-wong Leningrad! Kanggo wong-wong mau, kita wis siyap mabur nganti mati. Lan padha mabur. Kita ilang pesawat lan kru kanggo saben sortie. Sadurunge penerbangan, ora ana wektu kanggo ngaso, ora ana abdi sing cukup, meh kabeh kanggo pesawat kasebut ditindakake dening kru dhewe, "eling Vasily Vladimirovich.

"Dadi," Vasily Vladimirovich terus, "ing sortie kaping 67, aku tatu lan kaget, lan," dheweke nambah guyon, "penerbang Ivanov rampung ing kono.

Ya, pancen, navigator Ivanov rampung ing kana. Dheweke pensiun saka layanan mabur. Sawise diobati ing rumah sakit ing kutha Kostroma, dheweke bali maneh menyang tentara meriem lan dikirim menyang Balashikha kanggo reorganisasi. Banjur resimen artileri kaping 542 dikirim menyang Belgorod.

- Ana kanggo pisanan aku weruh karo mripatku dhewe carane Katyusha kita, - artilleryman Ivanov terus crita. - Cedhak desa Alekseevka, dheweke pindhah menyang kita, njupuk gerakan, 16 tank lan 3 batalyon Jerman. Senajan kita kalah metu loro nawakke, padha duwe mung 400-500 meter kanggo pindhah, lan padha bakal ulig kita. Ujug-ujug, ana sawetara jinis rattle ing mburi kita - lan angin puyuh murub ing ndhuwur kita menyang arah wong Jerman. Saka medeni, kita tiba ing ngisor trenches, nutupi sirah kita karo tangan kita ... Kita panginten kita wis rampung. Lan ternyata mortir Pengawal kita, kanthi tresna disebut wong "Katyushas", teka ing wektu kanggo ngluwari. Lan nalika rattle lan lolongan saka Katyusha rampung, kita timidly leaned metu saka trenches lan katon watara. Saka sepi saka ora biasa kanggo kuping muni. Tinimbang mati sing ora bisa dihindari, dheweke weruh tanah sing diluku, ngrokok lan ngrusak tank Jerman, lan ora ana sing isih ana ing infanteri. Ing panggonan sing padha, cedhak Alekseevka, ana perang liyane, lan kita uga nandhang kerugian gedhe saka Jerman ... Mulane, kita digawa menyang kutha Chkalov, Orenburg saiki, kanggo reorganisasi ... Lan sing perlu kanggo ngganti jeneng kutha sawise pilot misuwur kanggo jeneng non-Rusia? - Vasily Vladimirovich nesu lan rampung kanthi desahan: - Dadi, thanks kanggo Katyusha, ​​aku slamet maneh ...

Ya, dheweke slamet. Dheweke tetep urip kanggo terus ngalahake mungsuh. Stalingrad tanpa getih nunggu dheweke, ing ngendi, ing dalan, pamane Petya, sing wis kasebut, perang, lan desa Tselina, dikuwasani dening Jerman, nunggu dheweke.

Memori urip ing omah kanthi jendela biru


- Peperangan elek ing cedhak Alekseevka isih ora bisa dibandhingake karo sing pertama ing layananku lan perang pungkasan kanggo Stalingrad. Kita ditugasake kanthi ketat: mati, nanging ora nglilani Manstein menyang Paulus. Ngadeg nganti mati! Regimen Artileri 84 saka Tentara 28 teka ing posisi ing wayah sore, ndudhuk deepenings kanggo bedhil kabeh wengi, lan ing esuk - perang. Perang karo tank abot saka divisi 172 saka Jerman. Kanthi istirahat cendhak, suwene limang dina. Aku wis tau ndeleng perang kaya sadurunge utawa wiwit. Iku neraka urip. Meh kabeh kaya sing ditampilake ing film "Salju Panas", mung sawise perang ora ana sing menehi pesenan marang kita sing slamet perang, ora sadurunge.

Kabeh sing isih urip lan ing urutan apik, tanpa break, cepet-cepet pindhah menyang Kotelnikovo lan luwih ing sadawane railway kanggo Rostov. Mangkono uga perang karo baterei kaping 5, mbebasake pemukiman gedhe lan cilik, dheweke tekan tanah asline Virgin.



"Aku tekan" ora ateges aku "mlebu" Tselina, kita isih kudu berjuang lan nandhang kerugian. Aku takon veteran kanggo nyritakake babagan iki kanthi luwih rinci.

- Ing sisih wétan nyedhaki Tselina, perang pisanan diwiwiti ing wilayah sabuk alas, sing ana ing mburi lift. Jerman padha uga bersenjata: enem-laras mortir, kang, ing kontras kanggo Katyusha kita, padha lan kita disebut Vanyushas. Iku uga ominous gaman, sawise impact sing kabeh Burns. Ana uga tank ing Tselina, dheweke, ndhelik ing mburi omah, nembak infantri lan artileri maju saka garis 4 lan 7. Supaya ora numpes Tselinets, kita ora bisa bali geni ing tank, lan iku adoh banget. Geni tank Jerman, mortir lan bedhil mesin ditujokake, didandani dening rong wong Jerman sing lungguh karo tabung stereo ing ndhuwur lift. Infanteri kita kepeksa langsung turu ing sleet: dina sadurunge lan dina iku udan. Tiwas lan tatu katon, serangan bisa keselak getihe dhewe. We kesawang spotters Jerman ing elevator lan dijupuk mudhun karo loro cangkang, banjur numpes loro bedhil mesin ing wilayah MTS, kalah siji Vanyusha lan dijupuk ing mburi perang. Mung sawise infanteri maneh tindak ing serangan lan mlebu ing Tselina ing wayah sore. Ora ana losses ing baterei 5th. Aku mung ngomong babagan perang sing kedadeyan ing sisih wétan Tselina. Aku ora ngerti carane acara berkembang saka sisih kidul lan lor. Ayo, kowe luwih ngerti aku,” noleh marang aku.

— Ya, carane aku kudu ngerti. Aku mung krungu crita fragmentary babagan iki. Ing wayah wengi tanggal 22-23 Januari, ana wong sing nuthuk kanthi ati-ati ing jendela Bibi Field (bojone Timofey Klimovich Davydov, bapak baptisku, siji-sijine sanak keluargaku sing bali saka ngarep urip). Dheweke urip karo anak papat ing Maisky farm ekstrem. Wis wedi. "Aja wedi, sampeyan dhewe," lan topi karo lintang abang katon ing jendhela. Pranyata dadi pengintaian jaran kita. Wong-wong mau mlebu lan takon apa ana wong Jerman ing peternakan, lan dalan apa sing ngarah menyang Tselina. Lan padha dielingake sing sanalika sampeyan krungu shooting, kanggo ndhelikake. Kita bakal teka ing kene. Lan kanthi cepet, tanpa pemanasan, dheweke lunga. Lan dina sadurunge, ibuku ana ing Tselina (Frunze Street, 4) karo Bibi Shura Taranina, kapten Jerman ngadeg ing apartemen dheweke. Dheweke ngandhani supaya ora njupuk gula ing lift, bakal keracunan. Bulik-bibiku tetep ngetutake dheweke, lan nalika bali, bedhil mesin Jerman wis nembak ing kabeh lapangan udara. "Uterus, kentut, kentut ...", - sawetara wong Jerman nyoba nyegah. Kita nyerang saka cabang 5 saka peternakan negara Tselinsky lan peternakan Maisky. Ing wayah sore, penembakan mati, lan bibiku, wedi, mulih. Sanalika padha teka, Alexei Vasilievich Klyashko, kabeh udan, bledosan menyang omah - guru mangsa ing farm Vesyolom. Banjur, kaya sampeyan, Vasily Vladimirovich, perwira artileri. Dheweke mbebasake desa Bogoroditskoye lan nyuwun marang komandhane sing unggul kanggo ngunjungi tegalane. Dadi, bebarengan karo perang saka wetan, ana uga perang kanggo mbebasake sisih kidul Tselina ... Iki aku nambah.

"Nalika dadi jelas yen Tselina wis dibebasake kabeh," V.V. terus crita. Ivanov, - Aku mlayu mulih karo ajudan ing 11 pm, menyang panggonan kang isih manggon. Kira-kira jam papat esuk, ana bocah lanang umur 14 taun, wong Belarusia saka Grodno, teka ing sabuk alas lan njaluk nggawa dheweke kanggo mbales dendam marang wong Jerman. Sawise akeh ragu-ragu, dheweke pungkasane njupuk. Dadi kita duwe "putra resimen" dhewe. Bocahe apik, wani. Lan ing wayah esuk, nalika subuh, kita sarapan, sijine baterei ing kondisi marching lan maneh pindhah ing sadawane railway ing sisih kulon. Kita cepet-cepet nyekel Rostov lan ngilangi mundur saka Kaukasus menyang mungsuh wingi ing Stalingrad - pasukan Field Marshal Manstein lan divisi kaping 172, karo tentara 28 kita, Mayor Jenderal Gerasimenko, sing mbebasake Tselina tanggal 23 Januari. , Sewulan kepungkur langsung, langsung, perang perang ing Kali Myshkova.

- Vasily Vladimirovich, sampeyan mung jenenge komandan Tentara 28. Apa sampeyan tau ndeleng dheweke, kepiye sampeyan menehi rating lan sapa maneh sing sampeyan eling? Aku takon.

Aku kelingan meh kabeh. Panglima divisi yaiku Ivan Ivanovich Gubarev. Sawise perang Stalingrad, Panglima Tertinggi Joseph Vissarionovich Stalin minangka salah sawijining sing pisanan menehi gelar "Penjaga" kanggo divisi kita. Komandan resimen yaiku Kirnos, lan komisaris Voloshin. Aku ora ngelingi jeneng. Divisi iki diprentahake dening Letnan Senior Sasha Martynov. Ana uga perang sengit ing cedhak Zernograd. Baterei kita diserang balik dening 12 tank Jerman kanthi infantri. We terus metu, mungsuh gagal kanggo nggulingake kita. Ing perang iku, aku tatu. Aku digawa menyang Tselina kanggo perawatan. Kaping pisanan, Maria Samoilovna Markova nambani aku, banjur dikirim menyang desa Gigant, ing ngendi ana rumah sakit. Dheweke ngadeg, kaya sing dikandhakake, ing sikile - lan maneh ing tentara, menyang ngarep. Aku uga tatu kaping papat, lan sawise iku aku diutus.

- Lan apa nasibe bocah Belarusia kasebut? Aku takon.

Vasily Vladimirovich ngaso lan ngandika quietly:

- Nalika nyabrang Dnieper, dheweke tilar donya. Kita malah ora bisa ngubur dheweke. Nyuwek ing persimpangan dening cangkang. Dheweke dianugerahi medali "Kanggo Keberanian!" Kepiye carane kita kabeh dipateni dening dheweke, yen sampeyan ngerti. Dheweke ora tekan Belarus asline ... Lan kepiye dheweke ngimpi. Kita ora nyimpen ...

Sawise kabeh, mayuta-yuta wong mati, jebule uga ora nylametake awake dhewe. Apa bisa nylametake awake dhewe ing perang sing kejam kasebut?

Wewelak coklat fasisme Jerman-Hitler

Apa kita ngerti babagan perang? Saksi mata urip - akeh - iku ing nasibe, generasi sabanjuré - saka bapak lan mbah kakung, saka buku teks critasing durung slamet saka reformasi pendidikan ... Wis anak lan putu kita banget sawetara, lan kadhangkala ing wangun kleru ... Mulane - bab perang - saka lambé saka saksi mata. Dina iki, Semyon Kuzmich Debelog dhewe bakal nyatakake sikap marang Perang Patriotik Agung.

Babagan Perang Patriotik Agung 1941-1945. bangsa kita nglawan mungsuh insidious - fasisme Jerman - wis akeh sing wis ditulis lan ditulis maneh ing taun anyar wiwit ontran-ontran tragis unprecedented ing bumi sing befell wong kita dawa-sangsara. Swara wektu, njelaske nganggo bentuk garis sajarah saka Great Battle, episode paling penting wiwit ilang. Iku sing nggawe wong mikir: apa bisa fasisme Jerman mimpin kanggo USSR, negara ing donya. Ana katon kleru ing paukuman nemen saka wong-wong sing ora mung ora weruh perang, nanging uga urip thanks kanggo Kamenangan Agung rampung dening generasi kabeh Rusian, Soviet. Wong-wong saka generasi sabanjure kudu tansah ngelingi lan ngerti bebener babagan apa wabah coklat fasisme Jerman-Hitler sing digawa menyang bangsa kita.

Ing sajarah umat manungsa ora tau ana perang sing ngrusak kaya getih, sing diluncurake dening Jerman fasis marang negara kita, nglawan negara Soviet tanggal 22 Juni 1941 lan meh 1500 dina. Sawise nglanggar pakta non-agresi, tanpa ngumumake perang, armada mobilized, sing ing wektu iku wis nelukake negara ing meh kabeh Eropah, nyerang negara kita. Ing dina pisanan perang, Nazi mbuwang 191 divisi nglawan Uni Soviet, luwih saka 5,5 yuta prajurit bersenjata lan perwira tentara Wehrmacht. Sajrone periode iki, Jerman bersenjata karo 47 ewu bedhil lan mortir, 3700 tank, luwih saka 5 ewu pesawat.

Pasukan kita wani mbela saben inci saka negara asale, ngenthengake kelompok mungsuh. Aku kelingan, nalika dina pisanan perang, jam 6 esuk, pamrayoga Pemerintah marang rakyat keprungu ing radio kanthi pratelan babagan serangan jahat Jerman fasis ing negara kita. Tembung-tembung sing mungkasi panjaluke Pamrentah yaiku: “... Adil kita. Mungsuh bakal dikalahaké, kamenangan bakal dadi milik kita!” - dadi slogan utama perang adil kita.

Mayuta-yuta wong Soviet ing sasi pisanan perang kesusu menyang garis ngarep kanggo bantuan tentara. Ing pabrik-pabrik, remaja, wanita lan wong tuwa teka menyang mesin, dheweke ora ninggalake pabrik pertahanan nganti pirang-pirang minggu.

Semyon Kuzmich Debelog kelingan: "Ing dina lan sasi pisanan sing angel, ing antarane siswa lan wong enom liyane, kancaku Sergei Rybalchenko lan aku ngisi cangkang artileri karo bahan peledak ing pabrik kimia ing kutha Kamensk-Shakhtinsky, ing pabrik Krasny Kotelshchik ing Taganrog, kita nguripake wong-wong mau karo file tangan sawise casting kanggo tambang segara, ndudhuk trenches, anti-tank ditches cedhak bank kiwa Kali Don, ing nimbali kutha Rostov.

Prestasi para buruh ing lapangan kolektif lan negara sing berjuang kanggo roti ing ngarep, operator mesin sing ditinggalake nganggo waja, wanita lan bocah-bocah umur 8-9 taun ora bakal dilalekake. Nang endi wae mburi mbantu ngarep. Sembarang karya ditindakake miturut slogan: "Kabeh kanggo ngarep, kabeh kanggo Kamenangan!". Lan ing pungkasan September 1941, Nazi nandhang losses ageng lan padha mandegake cedhak Leningrad, wétan Smolensk, near Kharkov, ing wilayah ngisor Dnieper, ing Perekop Isthmus.

Banjur Hitler lan komando mutusaké kanggo musataken efforts ing wilayah paling penting. Contone, ing Moskow padha konsentrasi luwih saka 1 yuta wong, luwih saka 2 ewu tank, udakara 1000 pesawat.

Prentah Hitler maca: "Kutha iki kudu diubengi supaya ora ana prajurit Rusia, ora ana wong siji-sijia, wong lanang, wadon utawa bocah, bisa ninggalake ...". "Ing ngendi Moskow saiki, segara gedhe kudu muncul." Pertempuran cedhak Moskow suwene 2 wulan. Saben wengi mungsuh mudhun nganti 300 bom ing Moscow. Nanging Nazi ora dadi master langit Moscow. Ana dina nalika pilot kita nembak 30-40 manuk hering.

Puluhan ewu wong sing makarya ing nimbali saka Rostov, bebarengan karo residents Tselintsy, banjur kerep nyekseni perang udhara nalika liyane Jerman tukang ngebom kesusu menyang lemah, nggawa streak ireng saka kumelun ing mburi. Joy ora ngerti wates, karo bengok-bengok topi "Hurray", shovels lan barang-barang liyane miber munggah.

Lan ibukutha negara kita perang, dadi beteng invincible. 15 divisi saka milisi Moskow, bebarengan karo pasukan aktif, mbela kutha asalé karo dodo. Tanggal 6 Desember 1941, pasukan kita ngluncurake serangan balik lan ing perang sengit ngusir Nazi 120-400 kilometer saka ibukutha.

Kekalahan pasukan Nazi ing cedhak Moskow dadi acara sing nemtokake ing taun pisanan perang lan kekalahan gedhe Nazi ing Perang Donya II. Jotosan iki salawas-lawase ngilangi mitos tentara Nazi sing ora bisa dikalahake. Iki diterusake kanthi serangan cedhak Rostov-on-Don, minangka asil saka pertempuran, Nazi diusir saka kutha. Welasan, atusan kutha kita dadi situs perang sengit, situs kepahlawanan massa saka wong Soviet. Kita utamané ngelingi pertahanan kamulyane Leningrad, Kyiv, Odessa, Sevastopol lan Stalingrad. Wong-wong kasebut, bebarengan karo Moscow lan Brest, kutha pahlawan. Ngeling-eling acara sing nemtokake Perang Patriotik Agung, Pertempuran Stalingrad sing misuwur, perang berdarah ing musim panas lan musim gugur 1942, mundhak ing memoriku.

Ing perang iki, tentara kita nuduhake kepahlawanan lan skill militèr, kang ora ngerti padha ing sajarah pasukan, kita menang kamenangan sarwa. Komando Nazi nindakake kabeh kanggo ngrusak perlawanan Tentara Soviet. Saben dina, nganti sewu pengebom ngeculake kargo sing mateni ing kutha sing kobong.

Ngelingi dina sing angel iki, Marsekal Uni Soviet V.I. Chuikov wrote: "Miturut agêng-Oktober, perang ngrambah ukuran sing sajarah perang ora ngerti ...". Komando Jerman fasis nggawa telung divisi anyar menyang kutha lan nggawe pasukan serangan sing kuwat. Cacahing mungsuh sakdurungé ngluwihi sèwu, lan ing tanggal 14 Oktober angka rekor 2540.

Kabeh ing sakubenge kobong ... Nazi njupuk siji serangan sawise liyane. Katon ora mung bumi, nanging uga langit sing nggegirisi amarga bledosan bom, ranjau, lan cangkang.

Tanggal 23 November 1942, unit maju saka front South-Western lan Stalingrad nyawiji ing mburi garis mungsuh, nyekel tentara mungsuh 330-kuat, lan banjur komandan armada iki, Field Marshal Paulus, uga dicekel. Perang gedhe ing Volga rampung kanthi kamenangan sing apik kanggo pasukan Soviet. Pengusiran para penjajah saka tanah asale wiwit. Minangka asil saka serangan mangsa 1943, pasukan kita mlebu ing steppes Sal. Tentara 28 lan 51 saka Front Kidul miturut komando Letnan Jenderal Gerasimenko lan Mayor Jenderal Trufanov tumindak ing arah iki.

Tanggal 23 Januari 1943, unit bedhil tekan garis Stepnoe-Tselina-Maisky, lan ing 14.00 padha njupuk posisi. Ing pungkasan dina tanggal 23 Januari 1943, klompok Jerman ing wilayah Tselina dirusak.

Panglima pasukan Front Kidul, Jenderal Angkatan Darat Eremenko, nyathet: "Minangka asil dina tanggal 51 Januari 21, Tentara kaping 1943 nyekel dewan militer Distrik Militer Kaukasus Utara, Melnikovo, Kalinovka, Subur. , Khleborobnoye, Selim, Kars, Razdolnoye, Go-ovanovka, Olshanka, Dubovka, lan liya-liyane.

Tanggal 24 Januari, penjajah Jerman diusir saka wilayah Tselinsky. Ing antarane sing mbebasake wilayah kasebut yaiku wong-wong kita: N.I. Petrachenko, V.V. Ivanov, M.T. Fedorenko, M.A. Khabibulin.

Nambah kecepatan serangan, pasukan kita ing taun 1944 mbebasake negara saka fasisme. Perang kasebut dipungkasi kanthi perang Berlin raksasa. Mungsuh padha remuk lan ajur. Ing tanggal 2 Mei 1945, gendéra abang Victory dikibaraké ing guwa fasisme - Reichstag. Ngomong marang negara kita, Nazi ngupaya ora mung ngrebut negara kasebut, nanging uga numpes wong Soviet.

Sadurunge perang, Hitler ngumumake marang para perwira paling dhuwur ing tentarane: "Kita ngomong babagan perjuangan kanggo ngrusak ... Ing Timur, kekejeman bakal dadi berkah kanggo masa depan."

Supaya bisa ngormati kabeh jasa tentara kita lan armada ing Perang Patriotik Agung, kabeh wong Soviet, sing nyuwil mburi kewan fasis, iku penting kanggo nyebut publikasi sadurungé dina iki, menehi kesaksian kanggo bebaya mortal sing ngancam wong kita. Iki kudu ditindakake supaya generasi enom anyar ngerti apa biaya Kamenangan lan urip sing nyenengake, kanthi suci ngurmati tradhisi perang saka generasi lawas, lan ngandhani babagan eksploitasi kanggo generasi sabanjure, tansah nuduhake kewaspadaan, kesiapan kanggo nolak apa wae. mungsuh saka Fatherland kita. Banjur, sanalika sawise perang, dokumen rahasia fasisme, transkrip lan cathetan rapat rahasia saka puncak paling dhuwur saka geng Nazi diekstrak sebagian saka brankas menara ing jero lemah, saka papan sing ndhelik ing watu, saka ngisor tembok dobel. dungeons. Dokumen kasebut nampilake gambar sing nggegirisi babagan apa sing ditunggu-tunggu wong ing negara kita lan ing saindenging jagad.

Rencana "Barbarossa" wis dikembangake sadurunge - rencana penaklukan negara kita, arahan sing, bebarengan karo pemusnahan fisik wong, diwenehake kanggo pemusnahan kanthi ngatur paceklik, sing, miturut rencana kanibalistik. Hitlerites, mesthine "ngresiki" wilayah sing dikuwasani negara kita saka populasi pribumi ing sawetara wulan. Wong-wong mau padha ngupaya nyirnakaké bangsa lan bangsa kabèh, numpes kutha-kutha lan désa-désa saka ing salumahing bumi.

Lan rencana nggegirisi iki wis ditindakake ing wilayah sing dikuwasani. Ing salah siji saka rapat-rapat saka pengadilan militèr, peta Jerman diwenehi, biasane peta Eropah, nanging mriksa ati-ati saka iku malah hakim, rakulino kanggo surprises paling elek sak dina karya pengadilan, shudder. Ing peta, cedhak bunderan sing nuduhake kutha-kutha gedhe, rong peti mati digambar: putih - gedhe, lan ireng - luwih cilik. Ternyata Nazi ngrancang mateni populasi ing skala negara. Angka-angka ing peti mati nuduhake jumlah sing bakal dipateni ing taun kasebut, lan ing peti mati ireng nuduhake jumlah sing dipateni. Coffins kuwi ngadeg cedhak kutha: Kyiv, Kharkov, Krasnodar, Minsk, Vitebsk, Orsk lan akeh liyane.

Wong kudu ora lali kamulyan elek saka quarries Krasnodar, "parit pati" cedhak Kharkov, "Babi Yar" near Kiev, camp Yanovsky ing wilayah Lvov, ngendi, kanggo swara saka orkestra muter tango khusus dumadi saka. pati, Nazi numpes 200 ewu wong Soviet.

Ing Jerman fasis, ana jinis rahasia industri pati, cacahe atusan lan ewu perusahaan saka cilik, ing ngendi wong ditembak mung 50-60 wong saben dina, menyang tanduran pati gedhe kaya Auschwitz, Buchenwald, Mongazeusen, kanthi " throughput" nganti pirang-pirang ewu wong. pati saben dina...

Ora mungkin tanpa nesu ngelingi kekejeman Nazi ing tanah kita, ing wilayah negara liya. Saka Agustus 1942 nganti Januari 1943, ing wilayah Tselinsky piyambak, penjajah fasis Jerman nembak lan nyiksa kanthi brutal luwih saka 150 wong. Kalebu - ing telung kuburan sabuk alas sing padhet saka wilayah tengah Tselinsky gandum negara farm, komunis, kepala layanan lan farms dijupuk: Fedor Timofeevich Goncharov, kepala departemen umum RK CPSU; Bugaev Boris Danilovich - direktur industri lenga; Pushkarev Alexander Pavlovich - direktur RPS teh; Lebedeva Claudia Ivanovna - ketua toko umum Olshansky - bebarengan karo bayi; Kulikov Iosif Matveevich - anggota CPSU, petani kolektif biasa saka farm kolektif jenenge Karl Liebknecht; Titov Maxim Ivanovich - Direktur Olshanskaya MTS; Belozerov Fedor Ivanovich - pembalap Tselinsky gandum farm; Martynov Anton Pavlovich - direktur Yulovsky zenosovkhoz; Polukhin Philip Grigorievich - petani kolektif saka farm kolektif Karl Marx; Mosyuk Matvey Savelyevich - tukang sepatu saka farm kolektif Karl Marx; Ivanov Dmitry Dmitrievich - Ketua farm kolektif "Truzhenik"; Vyshlov Kuzma Vasilyevich - anggota CPSU saka dewan desa sing tuwuh gandum; Kryukov Konstantin - akuntan saka farm kolektif "Red Star"; Gitelson Efim Moiseevich - kepala farmasi Tselinsky; Vezrov Fedor - petani kolektif saka farm kolektif. Karl Marx; Meer Lbaum minangka buruh Tselinsky zenosovkhoz, garwane Rosa lan anak loro - 1 taun lan 10 taun ...

Pati luwih saka 20 yuta wong Soviet ing perang iki minangka kerugian paling gedhe. Padha nyelehake sirahe ing paprangan, dikubur ing sangisore reruntuhan kutha lan desa, ditembak dening bandit fasis, disiksa nganti mati ing kamp konsentrasi lan pakunjaran. Uni Soviet nandhang perang sing angel lan dawa. Kutha-kutha lan désa-désa ing sadhuwure jembaré reruntuhan lan awu. Barbar fasis ngrusak lan ngobong 1710 kutha, luwih saka 70 ewu kutha lan desa. Puluhan ewu perusahaan industri, peternakan kolektif lan negara wis dijarah lan dirusak.

Tragedi abad kaping 20, sing ditindakake dening fasisme Hitler marang wong multinasional kita, sing dikalahake dening wong-wong Soviet ing pertempuran sengit, kanthi kerugian gedhe, minangka peringatan sing nggegirisi babagan pengulangan pergolakan sing ora keprungu, uji coba sing ora manusiawi, kesadaran sing jero babagan perjuangan pancet kanggo tentrem, urip seneng kanggo saben wong sing tresna Motherland.

Saben uwong sing ora pengin urip tentrem kudu ngerti yen wong-wong kita tansah siyap kanggo menehi rebuff mantep lan mbela Tanah Air saka sembarang intrik wong manca encroaching ing tanah suci kita.

Memori urip ing omah kanthi jendela biru

Ibu, Fyokla Prokofievna Drobina, melu mundhakaken anak, kang ana enem. Sepuh, Mikhail, lair ing taun 1922, Yakov - 1924, Alexander - 1930, Dmitry - 1932, Nikolai - 1934, putri Matryona - 1939. Anak-anak dadi kebanggaan wong tuwane, dheweke tuwuh manut, enten, semangat.

Yakub minangka bocah sing cendhak, coklat-paningalan, banget kepengin weruh, dheweke seneng nggambar lan model. Ing sekolah dheweke mung sinau "apik". Ing tangané, balalaika, gitar, harmonika, tombol akordeon sparkled karo music sange. Lan dheweke nari kanthi sregep! Saben uwong gumun carane gampang whirled ing waltz, misuwur nari tari kothak, nari tango. Yakub ngalahake kabeh wong kanthi tresna marang urip lan kapinteran. Sederek-sederek nyebat piyambakipun seniman. Lan dheweke kerja kanthi apik ing lapangan - dheweke cepet nguwasani traktor anyar, sing dituku dening peternakan kolektif.

Esuk tanggal 22 Juni 1941 nyabrang rencana urip mayuta-yuta wong enom. Mung ing wayah sore tanggal 21 Juni, Yakov Drobin main akordion "Rio Rita", kabeh wong nari, seneng-seneng, nggawe rencana kanggo masa depan. Lan ing wayah esuk ... Loudspeaker nglaporake bilai nasional.

Kakang sepuh Mikhail cepet-cepet diundang menyang ngarep, Yakov uga takon, nanging dheweke durung umur 17 taun ... Bebarengan karo kanca-kancane, dheweke nyedhaki kamenangan kanthi kerja keras ing mburi. Padha ndhudhuk trenches, mbantu evakuasi sapi.

Nom-noman desa padha kumpul kanggo rapat-rapat Komsomol lan mutusake carane mbantu ngarep. Padha tuwuh rokok, rajutan sandhangan anget. Yakub dadi pimpinan sing sejati ing jaman sing angel iki.

Ing tanggal 22 Agustus 1942, Nazi mlebu ing wilayah kasebut. Desa kasebut dikuwasani suwene 5 wulan. Yakub kuwatir banget karo nasibe sedulur-seduluré kabèh. Dheweke tau weruh carane wong Jerman njupuk adhine cilik ing tangane, wiwit menehi madu, lan ibune nangis, njaluk menehi anak. Lan Jerman ujar: "Aja wedi, aku bakal mbalekake, aku duwe bocah wadon sing padha ing Jerman ...". Nanging iku perang, lan Jerman dadi mungsuh ...

Dina 23 Januari 1943 tetep ing memori saka pedunung desa Sredny Yegorlyk ing salawas-lawase. Dina iku lembab, lank: salju, slush, piercing angin. Pramuka teka saka arah desa Peschanokopskoe ing esuk. Banjur mlebu pesenan para pejuang 530th Baranovichi anti-tank destroyer saka Alexander Nevsky lan Bogdan Khmelnitsky resimen artileri.

Wong-wong padha nampani para liberator kanthi bungah. Rumah sakit diatur ing sekolah, sing tatu dilebokake ing jerami, operasi ditindakake awan lan wengi. Warga nggawa panganan, sandhangan anget, bocah-bocah wadon dibantu ing rumah sakit.

Lan Yakov Drobin, Veniamin Fedorov, Andrey Putylin, Grigory Semendyaev nyedhaki komandan lan takon kanggo njupuk menyang resimen. Kaping pisanan, komandan ora setuju, nanging ndeleng ketekunan wong lanang, gleam ing mripate, dheweke setuju.

Yakov lan kanca-kancane mbebasake Rostov-on-Don lan perang ing Front Mius. Banjur padha ndamel Nazi menyang Kulon. Yakov dadi nomer gun saka baterei 1st. Nekat, wani, jujur, lucu. Ngelingake kula saka Terkin. Ing wayah istirahat, dheweke nyenengake kabeh wong kanthi muter akordion. Nanging prajurit enom mau ora suwe anggone ngabdi.

Ing Desember 1943, ing perang Bolshaya Lepetikha, Yakov Drobin tatu serius. Para ahli bedah militer ora bisa nindakake apa-apa kanggo nylametake sikile. "Amputasi" - tembung kasebut kaya ukara. Nanging ora ana pilihan liyane. Bocah lanang umur 19 taun, noleh menyang tembok, wiwit nangis. Kepiye carane urip saiki? Wong-wong sing tatu padha nglipur sabisa-bisane. Ana sing wuta, ana sing kelangan tangane, lan Yakov ilang sikile.

Dheweke mikir babagan ibune, bapake, sedulur-sedulure. Banjur aku uga nampa layang yen kakangku Mikhail uga tatu.

Banjur Yakub nganggo kruk marani kakangné. Mikhail tatu ing sirah. Loro-lorone sedulur, Mikhail lan Yakov, lumpuh dening perang, mulih menyang Sredny Yegorlyk.

Nalika padha mulih, ibuku sesambat, pangandikane: "Urip, malah urip, anak-anakku padha bali." Para sedulur dadi cacat nalika umur 19 lan umur 21 taun.

Kaca anyar ing urip Yakub diwiwiti. Dheweke ora bakal nyerah: dheweke njupuk alat musik, nanging wong-wong ing desa butuh dheweke! Dheweke diangkat dadi kepala klub. Apa tim propaganda sing dileksanakake ing panggung, konser apa sing disiapake, pemain harmonika tanpa sikil minangka jiwa kabeh desa. Perasaan nyata teka ing dheweke. Mripate Katya Vatutina natap dheweke. Lan dheweke seneng karo Yakov kanthi gumolonging ati.

Ibune Katya mbantah: "Putri, pikirake carane sampeyan bakal urip, dheweke minangka wong cacat saka klompok pisanan, sampeyan nandhang sangsara karo dheweke." Nanging Katya minangka Stakhanovite nyata, pekerja keras, pinter lan ayu, dheweke ora wedi karo kesulitan. Juli 18, 1949, Yakov lan Katya nikah. Padha urip nyawa kanggo nyawa. Akeh sing ora ngerti apa rahasia kebahagiaane. Lan ora akeh rahasia. Padha mung tresna saben liyane rumiyin.

Apa kesulitan sing diatasi Yakub! Sajrone wektu, dheweke mrentahake prosthesis kayu, sing diikat nganggo tali ing sabuk lan pundhak. Saben esuk Ekaterina Ilyinichna ngumpulake bojone kanggo karya kanggo dangu. Dheweke lulus saka sekolah teknik ing absentia, makarya minangka instruktur kanggo pelatihan industri lan teknis ing PU-85, lan banjur kerja minangka mekanik radio senior ing pusat radio deso. Lan mung ing taun 1979 pensiun.

Taun sawisé pungkasan perang, para veteran saka pesenan anti-tank Baranovichi kaping 530 saka resimen artileri Alexander Nevsky lan Bohdan Khmelnitsky wiwit kumpul kanggo rapat-rapat sing anget lan ramah. Padha kumpul ing kutha Bataysk (1982), Gorky (9 Mei 1981), Kakhovka (9 Mei 1983), Tbilisi (1984), Taganrog (1988).

Ing taun 1986, para veteran ketemu ing desa Sredny Yegorlyk. Mayor Jenderal N.P., Pahlawan Uni Soviet, teka ing desa kasebut. Varyagov, Ketua Dewan Veteran Resimen, Pahlawan Uni Soviet V.A. Bogdanenko, Sh.M. Mashkautsan, Yu.V. Sadovsky, nduwèni dhawuh Glory M.P. Chernyshov, para veteran resimen kumpul saka kabeh negara multinasional. Kabeh kumrincing saka pesenan lan medali.

Perang wis suwé rampung ... Thickets saka trenches, trenches lan parit. Kamenangan sing ditunggu-tunggu teka kanthi rega sing dhuwur ... Sayange, para veteran Perang Dunia II lunga lan lunga. Drobin Yakov Fedoseevich, sawise urip angel nanging seneng, tilar donya ing taun 2000. Kabeh warga desa padha tresna marang dheweke. Lan nalika dheweke seda, kabeh wong teka kanggo ndeleng dheweke kanthi pakurmatan ing perjalanan sing pungkasan. Ing Pochtovaya Street, dalan desa lawas, ana sawetara omah sing dibangun kanthi gaya sing padha. Kulawargane wong sing luar biasa Drobins manggon ing kene: Mikhail Fedoseevich, Yakov Fedoseevich, Alexander Fedoseevich. Ing musim semi lan musim panas, kabeh dalan iki dikubur ing ijo lan kembang. Lan saben-saben kita teka ing kene, kita ora sengaja nginep ing omah kanthi jendela biru, sing ana tandha: "Veteran perang manggon ing kene." Veteran lunga, nanging kenangan tetep ...
Pengarang:
3 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parusnik
    parusnik 5. november 2015 07:37
    +2
    Sadurunge perang, Hitler ngumumake marang perwira paling dhuwur ing tentarane: "... Kita ngomong babagan perjuangan kanggo ngrusak ... Ing Timur, kekejeman bakal dadi berkah kanggo masa depan."..Ora ana Hitler, nanging gagasane urip ... lan ditindakake kanthi cara liya ..
    Matur nuwun..Veteran lunga, nanging kenangan tetep ..... Tanpa memori, kita bakal dadi wong edan..
  2. GEORGE
    GEORGE 5. november 2015 11:37
    +1
    Kita kudu ngelingi wong-wong mau ing salawas-lawase ing ati lan diwarisake saka generasi menyang generasi !!! Aku maca artikel iki lan ndeleng kabeh kanthi mripatku dhewe !!! Kula hormati pengarang!
  3. Reptiloid
    Reptiloid 5. november 2015 16:29
    0
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo artikel kasebut. Iki wong Soviet nyata!!