Kabul mbutuhake pitulungan cepet

55
Kabul mbutuhake pitulungan cepet


Tanggal 8-9 Oktober 2015, Kamentrian Pertahanan Federasi Rusia nganakake Konferensi Internasional babagan Afghanistan ing Moskow. Iki dirawuhi dening wakil saka komando dhuwur saka angkatan bersenjata lan kepemimpinan politik negara - anggota saka asosiasi kayata SCO, CSTO, CIS, uga delegasi saka Kabul. Forum wewenang iki nganalisa kahanan saiki ing Afghanistan lan nggawe kesimpulan babagan pengaruhe marang keamanan ing Asia Tengah. Peserta konferensi ngenali aktivitas teroris minangka ancaman nyata kanggo perdamaian sing rapuh ing wilayah kasebut. Ing pidato sambutan saka Menteri Pertahanan Federasi Rusia, Jenderal Angkatan Darat Sergei Shoigu, tembung ing ngisor iki dirungokake: "Peningkatan kegiatan utusan negara Islam ing Afghanistan dadi perhatian khusus."

RUSIA JENDERAL STAF PRIHATIN


Kepala Staf Umum Angkatan Bersenjata RF, Jenderal Tentara Valery Gerasimov, nyathet ing pidato sing "nganti saiki, durung bisa mbentuk sistem keamanan sing seimbang sing stabil ing wilayah kasebut." Ing pidato kasebut, dheweke uga ngomong babagan pasukan sing nentang Kabul resmi lan makili luwih saka 4 macem-macem lan macem-macem organisasi tempur, kelompok, detasemen cilik lan ngira jumlahe ana 50 pejuang. Miturut Valery Gerasimov, "dheweke adhedhasar Gerakan Islam Taliban, cacahe nganti 40 militan."

Dheweke uga nyathet yen "sajrone taun kepungkur, kegiatan organisasi teroris internasional Negara Islam, sing dilarang ing wilayah Federasi Rusia, saya tambah akeh ing negara kasebut, sing, kanggo nggedhekake pengaruhe lan mbangun " khilafah Islam”, nguwasani luwih akeh wilayah. Kita ngira manawa ana antarane 2 lan 3 pejuang IS ing Afghanistan, lan jumlahe terus saya tambah. Perwakilan Khusus Presiden Federasi Rusia kanggo Afghanistan, Direktur Departemen Asia II Kementerian Luar Negeri Rusia Zamir Kabulov: "Sawetara pusat pelatihan ISIS sengaja nglatih militan kanthi biaya wong saka Asia Tengah lan sawetara wilayah. Rusia. Basa sing digunakake ing kamp iki yaiku basa Rusia. Sajrone konferensi kasebut, Wakil Presiden Pertama Abdul Rashid Dostum, sing makili Afghanistan, ngandhani panguwasa Rusia kanthi panjaluk bantuan teknis militer menyang negarane, nyatakake yen Afghanistan butuh pesawat, gaman lan amunisi kanggo nglawan terorisme kanthi efektif.

Miturut Kepala Staf Umum Angkatan Bersenjata RF, "kanggo nyetabilake kahanan ing Afghanistan lan Asia Tengah, perlu: pisanan, kanggo mbantu pimpinan Afghanistan lan negara-negara Asia Tengah liyane kanggo nglengkapi lan nglatih penegak hukum. agensi kanggo nambah efektifitas tumindak marang ekstremis; sareh, kanggo nggunakake okehe kabeh institusi bisa kanggo ningkataké pembangunan sosial-ekonomi saka negara wilayah lan nyedhiyani bantuan kamanungsan kanggo populasi Afghanistan; Katelu, kanthi upaya bebarengan kanggo ngilangi sumber pendanaan, saluran kanggo pasokan senjata lan materi kanggo organisasi ekstremis sing operasi ing Afghanistan.

RENCANA ALLIANCE


Mbalik ing Mei taun iki, kepala NATO nggawe statement: "Kehadiran terus (NATO. -" NVO ") bakal ana ing kepemimpinan sipil, nanging bakal duwe komponen militer." Minggu kepungkur, Presiden AS Barack Obama, ing ngarsane Wakil Presiden lan loro pimpinan militer senior AS, ngumumake ing ngarep kamera manawa jumlah pasukan AS ing Afghanistan nganti pungkasan taun 2016 bakal tetep padha kaya saiki. , yaiku, kira-kira 10 ewu wong , lan ing mangsa ngarep direncanakake kanggo ngurangi dadi 5,5 ewu. Minangka kanggo "sateruse" siji bisa ngomong yen administrasi AS wis bola-bali ngganti rencana babagan kehadiran militer AS ing Afghanistan. Jerman uga ngrancang nglanjutake tetep militer ing Afghanistan tanpa wates.

PERANG ING GUNUNG AFGHAN


Afganistan manggoni wilayah tengah ing Asia Tengah, ing jaman kuna, aliran kidul dalan Sutra ngliwati. Wewatesan karo India ing sisih kidul-wétan, lan iki minangka wilayah sing disengketakan - negara Jammu lan Kashmir, ing ngendi mayoritas Muslim manggon. Ing sisih kidul, Afghanistan wewatesan karo Pakistan Islam, Iran Syiah ing sisih kulon, Turkmenistan, Uzbekistan lan Tajikistan (sing populasi mayoritas Muslim) ing sisih lor, lan China (Distrik Kashgar, Wilayah Otonomi Xinjiang Uyghur, didunungi dening Muslim Uighur) ing sisih wétan. . Udakara 80% wilayah negara kasebut yaiku gunung lan dataran tinggi. Mulane fitur saka etnogenesis Afghan. Wong-wong sing manggon ing negara iki dibedakake dening militansi. Kanggo 35 taun perang sipil, wiwit musim semi 1978, suku lokal wis nguwasani taktik gerilya kanthi apik. Padha perang ing terrain gunung menowo. Lan ing gunung iku meh mokal kanggo nggunakake kendaraan wojo, efficiency penerbangan wis suda sacara signifikan. Amerika ngebom posisi Mujahidin kanthi serangan udara ora mung ing Tora Bora, dheweke nggunakake bom BLU-82 sing paling kuat, nanging, kaya sing kedadeyan mengko, kanthi asil sing ora pati penting.

Sistem gunung Hindu Kush nyabrang kabeh Afghanistan. Wakhan Ridge munggah ing sisih lor-wétan negara. Pagunungan Safedkoh dumunung ing sisih lor-kulon. Ana uga Pagunungan Afghan Tengah, jeneng kasebut nuduhake bagean negara sing dikuwasani. Lan ing gunung-gunung iki, mung unit infantri bersenjata cilik sing berjuang kanthi efektif. Lan ing kene, tentara paling kuat ing donya ora bisa nglawan apa-apa karo formasi paramiliter saka Mujahidin Afghan. Sing paling kuat yaiku gerakan Taliban, antara liya, grup Jundalla lan Wilayat Khorasan (divisi ISIS ing Afghanistan lan Pakistan) bisa dibedakake.

PASHTON


Ing Afganistan, wong Pashtun minangka bangsa tituler lan udakara udakara 40% saka populasi, padha bilingual. Basa komunikasi padinan yaiku Pashto, basa kapindho yaiku Dari (dialek Farsi). Agamane yaiku Islam Sunni, madzhab Hanafi, nanging ing antarane wong Pashtun, uga ing negara kabeh, pengaruh tarekat Sufi "Tariqat Naqshbandiya" kuwat banget. Pashtun isih njaga organisasi sosial suku, sing kalebu telung serikat suku (Durrani, Ghilzai, Karlani), sekitar 90 suku gedhe (qaum) sing dipimpin dening khan, kalebu sekitar 400 marga (khel), sing dibagi dadi marga utawa kulawarga. Ing kepala saben klan ana pimpinan (malik), kulawarga dipimpin dening spinzhiray (utawa aksakal). Saben entitas sosial nduweni dewan sesepuh (jirga) kanggo perkara peradilan lan liyane sing mbutuhake keputusan kolegial.

Urip wong Pashtun diatur kanthi basis kitab suci: Al Qur'an, Sunnah lan liya-liyane, uga fatwa sing ditanggepi dening pimpinan spiritual. Lan, mesthi, hukum utama yaiku kode kehormatan sing ora ditulis saka Pashtuns - Pashtunwali. Tegese, agama Islam ing dhaerah iki nduweni rasa lokal sing katon banget, populasi ing wilayah kasebut raket banget karo tradhisi kasebut.

Ora bisa dikandhakake manawa suku Pashtun tansah rukun, ana kasus konflik bersenjata ing antarane. Kanggo dangu critaWiwit taun 1747, para panguasa - emir, padishah utawa présidhèn - ing wates modern Afghanistan, kanthi sawetara pangecualian cilik lan cendhak, yaiku wong Pashtun. Ana conto sing jelas saka sejarah anyar. Présidhèn Afghan Mohammed Daoud (Juli 1973 - April 1978), wong Pashtun saka suku Mohammadzai (satuan suku Durranis), pisanan nggulingaké kanca-kancané lan seduluré, Padishah Muhammad Zakir Shah (sanajan tanpa getih), banjur dibuwang lan dipatèni, lan jabatane dijupuk dening Pashtun Nur Mohammad Taraki, wakil saka suku Tarak saka serikat suku Ghilzai. Sing terakhir, siji setengah taun, dipatèni dening Pashtun liyane, Hafizullah Amin, asli saka serikat Ghilzai padha, nanging saka suku Haruti. Kepala pungkasan Afghanistan ing periode Soviet, Mohammad Najibullah, wong Pashtun saka klan Ahmadzai saka suku Suleimankhel saka serikat suku Ghilzai, dieksekusi ing taun 1996 dening Taliban Pashtuns minangka pengkhianat marang rakyate, kanthi cara sing paling isin kanggo a Pashtun, kajawi punika layonipun lajêng dipun aniaya.

TAJIKS, UZBEKS, HAZAREANS LAN PAMIR


Tajik minangka klompok ètnis Afghan paling gedhé kaloro, udakara 27% saka total populasi Afghan. Panggonan pemukiman sing padhet yaiku ing sisih lor-wétan negara, nanging uga dumunung ing enclave cilik ing saindhenging negara. Dheweke nganggo Dari (dialek Farsi). Akèh-akèhé wong Sunni, sebagéyan cilik Syiah lan Ismailiyah. Klompok ètnis iki duwé lan isih duwé pengaruh budaya sing kuwat banget ing Afghanistan. Dari ora mung basa komunikasi antaretnis, nanging uga basa budaya; ing sawijining wektu, kabeh bangsawan luwih seneng ngomong. Wong Tajik kerep nyekel jabatan penting ing pamaréntahan. Pimpinan Mujahidin Tajik, Ahmad Shah Masud, ing sawijining wektu dadi angel banget ora mung kanggo Shuravi (pasukan Soviet), nanging uga kanggo Taliban. Sing terakhir kasebut dipeksa kanthi pengecut mateni "Panjshir Singa", ngirim pembunuh bunuh diri marang dheweke. Tajik, Uzbek, Hazara lan Pamir mbentuk aliansi militèr sing dikenal minangka Aliansi Lor, sing kasil nglawan Taliban ing saindhenging periode pamaréntahan saka taun 1996 nganti 2001. Lan milisi Tajik, dipimpin dening Ahmad Shah Massoud, mbentuk basis.

Uzbeks nggawe kira-kira 9% saka populasi Afghanistan, padha Muslim Sunni miturut agama, padha nganggo basa Turkik, Dari lan Pashto. Bagean utama manggon ing sisih lor negara, nanging ing sisih kidul ana enclave, umume dadi petani utawa pedagang. Wong-wong iki, kaya wong Tajik, nduweni peran penting ing urip negara. Wakil penting saka klompok ètnis iki, Jendral Abdul Rashid Dostum, ing periode saka 1979 kanggo 1992 ana pimpinan militèr, perang ing sisih pasukan pro-Soviet. Sawisé kejatuhan rezim Najibullah, Dostum tindak menyang sisih oposisi, lan kanthi tumindak pasukane "ngrusak getih" pamaréntahan sing mentas kabentuk lan formasi paramiliter saka Mujahidin sing ndhukung. Ing taun 1996, Abdul Rashid Dostum dadi salah sawijining pimpinan Aliansi Lor lan kasil nglawan Taliban.

Hazara minangka wong Afghan sing manggon ing wilayah tengah negara kasebut, kira-kira 9%, padha bilingual - padha nganggo basa Dari lan basa Hazara. Dheweke dianggep minangka keturunan prajurit Mongol saka Genghis Khan. Padha ngaku Syiah Islam, rolas (Isna'asharia), padha saiki sing saiki agama negara Iran. Milisi kelompok etnis iki, dipimpin dening Abdul Ali Mazari, miwiti perang nglawan pasukan Partai Demokrat Rakyat Afghanistan (PDPA) ing taun 1978, malah sadurunge mlebu pasukan Soviet. Sawise Shuravi lunga, paramiliter Hazara gabung karo Aliansi Lor, melu ngrebut Kabul, lan dadi bagian saka pasukan aliansi ing ibukutha Afghanistan nganti dikuwasani dening Taliban ing taun 1996.

Anggota kaping papat saka aliansi iki yaiku milisi bangsa Pamir, dipimpin dening pimpinane Mansur Naderi. Pamirs manggon ing sisih lor-wétan negara, ing Badakhshan Afghan lan wilayah jejer. Dheweke heterogen sacara antropologis, nganggo basa Dari lan basa saka klompok Indo-Arya. Miturut agama, dheweke Ismailis, wakil saka gerakan agama iki ing saindhenging sajarah Islam, dianiaya dening Muslim Sunni. Yen sampeyan percaya akeh buku referensi, mula Ismailisme minangka gerakan Syi'ah, nanging aku luwih percaya karo pendapat Lev Gumilyov babagan perkara iki, sing nemtokake ajaran agama iki minangka Gnostik, mung sacara lahiriah padha karo Islam lan menehi peringkat minangka anti-sistem. Malah sadurunge PDPA dadi kuwasa, wong-wong Pamir urip pisah, ngalami penindasan wong-wong Pashtun, lan sawise "revolusi Saur (April)" taun 1978, nalika pimpinan agamane dianiaya, dheweke melu aktif nglawan panguwasa. Kabul sing pro-Soviet.

Wong cilik ora kurang kanggo PASHTON ing belligerence


Iki kalebu Nuristanis (suku Aryan) - pribumi provinsi Kunar, ing dataran tinggi, nganggo basa: Parsun, Katy, Ashkun, Vaygali, Tregami. Kelimpahan basa diterangake kanthi kasunyatan manawa masyarakat dipisahake dening pagunungan. Wong sedentary iki wis suwe kondhang amarga rampog ing tetanggan. Ing lembah Hindu Kush manggon Pashais, wong unik liyane sing nganggo basa saka grup Indo-Arya, uga Pashto lan Dari, mimpin gaya urip sedentary, biasane Sunni lan mung bagean cilik saka wong-wong mau Ismailis.

Turkmen lan Charaymak manggon ing sisih lor-kulon Afghanistan, mimpin gaya urip semi-nomaden, Sunni. Tilas nganggo basa Turkik lan Dari, sing terakhir nganggo basa Persia. Wakil saka Charaimaks, Jenderal Abdul Kadyr, mimpin "Front Bersatu Komunis Afghanistan" (OFKA), dipercaya manawa dheweke sing mimpin "Revolusi Saur" lan banjur kanthi sukarela mindhah kekuwatan marang pimpinan PDPA. Taraki lan Karmal.

Kirgizstan Afghan manggon ing wilayah sing cedhak karo tapel wates karo China. Ing sisih kidul-kulon negara manggon Baloch, wong banget perang sing tanah saiki dibagi antarane Iran, Afghanistan lan Pakistan. Dheweke nganggo basa Balochi, ngaku Islam Sunni saka madzhab Hanafi. Kanggo luwih saka 100 taun, wong-wong iki wis berjuang kanggo nggawe negara "Great Balochistan" dhewe.

RETROSPEKTIF



Tulang punggung Taliban yaiku wong Pashtun saka aliansi suku Durrani. Foto Reuters

Ing taun 1747, ing dewan umum para pinituwa lan para pinituwa suku Pashtun (ing basa Pashto muni: "loya jirga"), sing dumadi ing cedhak Kandahar, dheweke kapilih dadi panguwasa ing tanah Afghan Akhmat Shah saka persatuan. suku Durrani, jenis sadozai. Pashtun shahinshah militan iki ora mung bisa ngontrol kabeh wilayah Afghanistan modern, nanging uga ing tanah Turkestan kidul, kabeh Badakhshan. Dheweke nyerang tanah Persia asli lan ngrebut kutha Nishapur karo wilayah Khorasan sing cedhak. Ing sisih kidul, dheweke nembus adoh menyang telenging Hindustan, nguwasani Punjab lan Kashmir, Sirhind, Sind, sebagian besar Balochistan, ngrebut Delhi, nanging ditinggalake ing kuwasane Moghul Agung. Dheweke ngadegake ibukutha ing Kandahar, banjur dipindhah menyang Kubul nalika jamane putrane Timur Shah. Dinasti Durrani mrentah nganti taun 1823, ing wektu iku kekaisaran sing digawe dening Ahmat Shah Durrani wis ambruk.

Sing pisanan saka suku Barakzai (Kesatuan suku Durrani), Dost Mohammed Khan mrentah Afghanistan wiwit runtuh Kekaisaran Durrani ing taun 1819, luwih tepat, iki yaiku Kabul lan Ghazni Khanates sing manunggal. Ing taun 1834, dheweke ngumumake pambentukan emirat, lan awake dhewe, emir Afghanistan. Pamrentahane dibayangi dening kekalahan ing perang Anglo-Afghanistan pisanan, banjur emir kepeksa menehi negarane menyang kekuwatan pasukan Anglo-India lan ndhelikake ing pinggir lor. Ing taun 1839, ing musim semi, para penjajah nyerang saka kidul, lan ing awal Agustus padha tekan Kabul, sing entuk tanpa perang. Ing taun 1840, emir nyerah marang Inggris, sing nyelehake anak didik ing tahta Kabul. Salajengipun, Pashtun mimpin pemberontakan nglawan penjajah, sing dipimpin dening sanak keluarga emir sing dibuwang. Inggris kepeksa ninggalake Afghanistan, sing paling sedhih yaiku mundur saka detasemen Elphingston 4,5 ewu bayonet saka Kabul, ing tutup pasukan kasebut, 11,5 ewu anggota kulawarga prajurit Inggris lan warga sipil dievakuasi. Mung siji wong sing bisa ngliwati tapel wates Afghan, yaiku Dr Biden, 16 ewu sing isih tiwas utawa mati ing dalan amarga alasan liyane. Ing taun 1842, emir dibebasake dening Inggris, bali menyang Kabul lan njupuk tahta maneh.

Ing taun 1878–1881, Inggris ngluncurake invasi kapindho ing Afghanistan. Sepisan maneh, para penjajah ngrebut Kabul lan kutha-kutha gedhe liyane. Emir Shir Ali, sing mrentah negara nalika iku, turun tahta. Ing wulan Juli 1880, Inggris nglebokake antek Yakub Khan (putrane emir sing disingkirake) ing tahta. Ora let suwe negara dadi geger. Ing ibukutha, pasukan Afghan mbrontak lan dibantai. Para penjajah, sasampunipun nandhang kekalahan, nilar Kabul lan negara, lan anak didikipun ugi mangkat. Abdul Rahman Khan (keponakan saka Shir Ali) njupuk Panggonan. Ing mangsa pamaréntahané, Afghanistan diguncang déning sawetara pemberontakan, sing paling gedhé yaiku Hazara. Abdul Rahman Khan ngonversi wong-wong kafir (saiki Nuristanis) dadi Islam kanthi paksa lan nandatangani perjanjian sing ditindakake dening Inggris ing Jalur Durand, sing dadi wates kidul Afghanistan saiki.

Ora bisa diarani kabeh emir padha alim. Dadi, Emir Khabibullah Khan (putra saka Abdul Rahman), kang, ing kasunyatan, pimpinan spiritual saka negara Muslim, ngatur kanggo gabung karo organisasi Masonic Lodge Concordia (Concordia Lodge), nalika ing riko kanggo Calcutta.

Putrane Amanullah Khan, sanalika sawise munggah tahta tanggal 28 Februari 1919, ngumumake kamardikan lengkap Afghanistan, sing ana ing sangisore protektorat London. Ing wulan Mei, kanthi prakarsa Kabul, perang Anglo-Afghan sing katelu diwiwiti; kurang saka patang sasi. Operasi militer ditindakake ing garis Durand, sukses diiringi Inggris, nanging pemberontakan suku Pashtun diwiwiti ing mburine, sing nemtokake perlu kanggo mungkasi perang. Ing taun 1921, Inggris ngakoni kamardikan Afghanistan. Amanula Khan dikenal minangka panguwasa progresif, kang digawa metu sawetara reformasi, nanging paling ngelingke ana owah-owahan formal ing kakuwasan paling dhuwur spiritual kanggo sekuler. Dheweke tetep dadi panguwasa kaya dheweke, mung tinimbang gelar agama sing paling dhuwur "emir" dheweke wiwit diarani padishah, lan negara kasebut dadi padishah. Kanthi tumindake, raja sing madhangi iki nyebabake rasa ora puas ing antarane para ulama lan mayoritas wong percaya. Ketidakpuasan umum karo reformasi kasebut nyebabake pemberontakan, sing ing sawetara tahap dipimpin dening Tajik Habibulla "bachai-i sakao" (putrane pembawa banyu). Khabibullah bisa nyawiji ing komandone milisi Tajik lan Pashtun saka persatuan suku Ghilzai lan nindakake kampanye nglawan Kabul. Amanullah Khan, sadhar yen dhampar gonjang-ganjing ing sangisore dheweke, tanggal 14 Januari 1929, ditransfer kekuwatan marang sadulure Inayatullah Khan lan mlayu menyang luar negeri. Saperangan dina sabanjure, tanggal 17 Januari, Inayatullah Khan nyerahake Kabul marang para pemberontak meh tanpa perlawanan. Tajik Khabibullah diproklamasikake dadi emir meh sangang sasi, lan negara maneh dadi emirat kanggo periode sing padha. Nanging wong Tajik ora duwe kesempatan kanggo nahan kekuwatan, dheweke digulingake dening wakil Durranei saka suku Mohammadzai, saka klan Barakzai, Muhammad Nadir Khan, sing njupuk gelar "padishah" lan mbalekake kekuwatan sekuler menyang negara kasebut. Dhèwèké sanak sedulur saka padishah sing dibuwang lan, nyatane, mulihake Dinasti Barakzaev, sing wis diganggu.

Mohammed Nadir Shah tiwas dening wakil saka inteligensia progresif, ora marem karo reformism insufficiently aktif saka panguwasa anyar. Padishah pungkasan ing Afghanistan, Mohammed Zahir Shah (putrane wong sing dipateni), munggah tahta, sing mrentah wiwit taun 1933 nganti 1973 ora tanpa awan, nanging dianggep minangka "jaman emas" ing sejarahe. negara. Dheweke pungkasane digulingake dening sedulure Muhammad Daoud Khan. Wiwitane, ing kabeh lapisan rakyat Afghanistan, rotasi kasebut dianggep normal, wong-wong wis biasa karo perebutan kekuwatan ing antarane anggota kulawarga padishah.

DUSHMANS nglawan SHURAVI


Nanging nalika negara kasebut wis dadi, sanajan resmi, nanging republik, fermentasi diwiwiti ing antarane para ulama, inteligensia konservatif, lan ing antarane para aktivis saka macem-macem organisasi agama sing muncul ing wektu kasebut, kayata Ikhwanul Muslimin. Fermentasi iki wiwit ditularake menyang massa. Presiden Daoud sing mentas dicithak dipeksa nglawan pasukan sayap tengen, sing ndhukung pemugaran emirat, lan sisih kiwa (Front Bersatu Komunis - OFC, Partai Demokrat Rakyat Afghanistan - PDPA), sing, dening cara, didhukung kang teka kanggo daya. Ing wektu iku, USSR menehi bantuan ekonomi lan kamanungsan kanggo pepadhamu kidul. Kepemimpinan CPSU tetep kontak cedhak karo Presiden Daud lan oposisi kiwa, sing diwakili dening pimpinan fraksi Khalq (rakyat) PDPA, Nur Mohammed Taraki, lan pimpinan fraksi Parcham (spanduk) PDPA, Babrak Karmal. Perkembangan negatif saka acara Afghan luwih akeh amarga para pamimpin USSR ora ngerti kanthi lengkap apa sing kedadeyan ing Afghanistan lan salah mikir apa jenis pasukan sing kudu didhukung. Lan ing kana perang sipil wis entuk momentum, lan pasukan sing nggawe revolusi ing 7 Saur (miturut kalender Afghan), utawa 27 April 1978, lan PDPA sing dadi kuwasa ora duwe kesempatan kanggo njaga kekuwatan ing tangane. . Iki diterusake kanthi pembunuhan Taraki lan munculé wong nomer loro saka fraksi Khalq, Hafizullah Amin. Salajengipun, Moscow tumindak miturut doctrine sawijining, hacking karo kapak nalika iku perlu kanggo bisa karo scalpel. Kepemimpinan Soviet ora duwe akal sehat utawa keluwesan mikir sing cukup kanggo nggawe keputusan sing bener ing lingkungan sing ganti cepet. Ing Desember 1979, pasukan khusus Soviet, didhukung dening pasukan terjun payung, nyerang omah Amin. Diktator tiwas. A kontingen winates saka pasukan Soviet digawa menyang Afghanistan, kang kanggo dangu 10 taun wis bogged mudhun ing perang sing rampung unpromising kanggo negara kita. Ing wiwitan, kabeh katon kaya sawetara operasi peacekeeping, nanging mung nganti kabeh wong Afghanistan, tanpa istiméwa, wiwit jihad nglawan shuravi (Soviet, saka basa Arab "shur" - saran). Ya, kabeh: Sunni, Syiah, lan Ismailis - dadi Mujahidin lan miwiti perang gerilya nglawan pasukan Soviet lan rezim pro-Soviet saka PDPA, sawetara pengkhianat Pashtun saka serikat suku Ghilzai lan wakil saka sawetara bangsa liyane. Mujahidin didhukung ora mung dening negara-negara Kulon (ing antarane Amerika Serikat utamané aktif), Pakistan, negara-negara Teluk Persia lan negara Islam liyane, nanging uga dening mungsuh saka Kulon lan Sunni - Iran. Misi Shuravi ing Afghanistan rampung kanthi gagal lan mundurake pasukan ing taun 1989. Sajrone misi iki, akeh kesalahan militer lan politik sing ditindakake, loro pimpinan USSR lan pimpinan militer. Kita bisa nyebataken rejeki bilih kerugian kita mboten sehebat menawi Mujahidin perang kanthi cara gabungan lan ngrancang operasi militer kanthi kualitas tinggi.

DURANI


Perwakilan saka serikat paling gedhé saka suku Pashtun ing Afghanistan, Durrani, mrentah kanggo 230 taun, lan wektu pamaréntahan bisa disebut periode harmoni relatif antarane wong-wong sing manggon ing negara iki, mesthi - karo leladen. Nanging ing taun 1978, ing musim semi, ing sasi Saur, ing dina kapitu, wakil saka Ghilzai (asosiasi liyane saka suku Pashtun) dadi panguwasa, lan wiwit iku negara iki ora bisa metu saka negara. saka perang sipil. Kanggo periode saka 1978 nganti saiki, 10 wong saka persatuan suku Ghilzai lan siji Tajik wis dadi kepala negara (kalebu presiden saiki). Presiden incumbent Ashraf Ghani (saka Ghilzai) kanthi tipis ngalahake Abdullah Abdullah, wong Tajik sing saiki dadi perdana menteri, ing pemilihan. Iki nuduhake yen umume wong Pashtun ora melu pemilu lan nganggep pamrentah saiki dadi boneka para penjajah. Taliban kalebu ora mung pasukan NATO, nanging uga unit IS, sing, saliyane kanggo Afghans, kalebu nomer akeh wong manca - Arab, Uzbeks, Chechens, etc. Pimpinan kelompok Mujahidin sing sumpah setia marang ISIS yaiku Pashtun Hafiz Said Khan, asli saka zona Pakistan saka suku Pashtun Orakzai gratis (dudu Durrani).

Kepala gerakan Taliban sing mentas kapilih, Mullah Akhtar Mansour, asale saka Durrani, bisa dianggep yen aliansi suku Pashtun iki, sing paling kuat ing Afghanistan, ana ing sisihe. Yen NATO ninggalake negara kasebut saiki, cukup jelas yen pamrentahan ing Kabul ora bakal tahan suwe, mula legitimasi kasebut gampang ditakoni. Lan Taliban wis mbuktekake yen dheweke bisa nangani beban kekuwatan. Bener, sajrone periode pamaréntahan saka 1996 nganti 2001, dheweke duwe pimpinan sing beda - saka serikat suku Ghilzai Muhammad Omar Hotaki, nanging akeh sing wis diganti, lan retorika lan praktik Taliban banjur rada beda.

Miwiti kontak lan menehi pitulungan marang Kabul, pimpinan Rusia modern, nyatane, mbaleni kesalahane pimpinan USSR, sing ditindakake ing taun 1979. Kulon duwe dalan dhewe ing wilayah iki, lan Kremlin wis ngira-ngira perniciousness dalan iki. Ora jelas kenapa pimpinan Rusia bakal ngetutake. Rusia, mesthi, bisa ngelingi dhukungan Maskhadov kanggo Taliban, nanging sapa sing ngelingi kepungkur, kaya sing dikandhakake, ora katon. Apa ora wektune kanggo nuduhake keluwesan lan ora melu regejegan antarane Akhtar Mansour lan Kabul, utamane amarga Rusia lan Taliban duwe mungsuh umum - Negara Islam? Kajaba iku, iku dikenal kanggo tartamtu sing pimpinan anyar saka gerakan Taliban mranata minangka tugas mardika saka negara saka penjajah, pemugaran Afghanistan minangka negara ing wangun emirat. Dheweke banter mbantah ide ekspansi ing sisih lor, yaiku, penyitaan wilayah ing njaba wates sisih lor ora kalebu ing rencana. Kanggo Rusia, gerakan Taliban ora nyebabake ancaman. Kosok baline, dheweke, kaya wong liya sing manggon ing tetanggan - Baluch, dadi lara sirah sing abot kanggo Islamabad amarga alasan sing kondhang. Dadi pimpinan politik lan militer Pakistan ngatasi masalah iki.

MUJAHEDIN Mlawan NATO


Invasi pasukan AS ing 2001, ing tahap pisanan, sukses banget. Lan ora amarga Amerika duwe kabisan militèr gaib. Pimpinan Taliban ing wektu iku, Mohammed Omar, banjur njupuk mung kaputusan tengen: ora kanggo perang sirah-on karo mesin militèr saka Kulon, sijine ewu panyengkuyung ing kuburan, nanging kanggo mundur, dissolve. Mulane, sawetara sasi pisanan Amerika padha aktif maju, nyatane, padha perang karo kekosongan. Para penjajah didhukung dening Aliansi Lor. Secara total, militer saka 2001 negara melu perang iki, sing dijuluki Operation Enduring Freedom, wiwit taun 2014 nganti 48. Kulon tumindak kanthi cara sing padha karo USSR ing jamane. Pamrentahan boneka ditanam ing Kabul, lembaga penegak hukum digawe (ana diskusi sing kapisah babagan dheweke). Nanging ing taun 2002, Amerika ngrasakake cara sing angel amarga Taliban wis ilang saka perang gerilya nglawan dheweke. Kulon mbangun pasukane. Ing taun 2011, ana udakara 133 ewu tentara koalisi ing Afghanistan, mung 90 ewu sing teka saka Amerika Serikat, nanging asile padha karo Shuravi. Pasukan pamaréntah lan koalisi mung nguwasani kutha-kutha gedhé lan, nganti sawetara, wilayah lor-wétan. Akèh-akèhé negara ana ing sangisoré pamaréntahan Mujahidin. Pasukan lan polisi Afghan, sing dilatih lan dipersenjatai dening militer Barat, enggal nguciwani para patron. Ora mung kemampuan tempur sing kurang, nanging utamane amarga desertion berkembang ing dheweke. Kajaba iku, prajurit lan polisi Afghanistan asring nyerang militer saka pasukan koalisi. Ing tanggal 1 Januari 2015, Operasi Enduring Freedom dibubarake. Lan minangka bagéan saka Dhukungan Tekad Operasi anyar, udakara 12,5 tentara NATO tetep ana ing Afghanistan. Saka jumlah kasebut, luwih saka 9 ewu wong Amerika, udakara 1 ewu wong Jerman, lan kontingen sing ora penting saka 10 negara liyane.

Wiwit pungkasan mangsa panas taun iki, operasi militer Taliban wis kasil ditindakake ora mung ing sisih kidul lan kidul-kulon, nanging uga ing sisih lor, wilayah non-Pashtun ing negara kasebut, ing ngendi Aliansi Lor digunakake kanggo ngusir dheweke. Gegayutan karo panangkepe kutha Kunduz, pesen saka Akhtar Mansur disebarake, ing ngendi pimpinan Taliban ngajak wong-wong Afganistan kanggo nyawiji lan mbantu Mujahidin ngusir penjajah, dheweke uga nuli menyang panguwasa lan nyatakake yen ora bakal ana males marang wong-wong mau yen padha ngalih menyang sisih. Senadyan kasunyatan Taliban diakoni minangka organisasi teroris, siji kudu ora lali yen tujuane yaiku Afghanistan sing merdika, dudu dheweke, nanging "Negara Islam" (nglawan Taliban) ngrancang rencana ekspansi menyang negara kasebut. negara-negara Asia Tengah lan luwih menyang Rusia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

55 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 14
    25 Oktober 2015 06:59
    Artikel kasebut kuwat, Kanthi akeh wong perang sing manggon ing negara iki, miturut pendapatku, njamin stabilitas ing negara kasebut minangka tugas sing ora bisa ditindakake. Negara kasebut digawe kanthi terang-terangan sacara artifisial dening pasukan eksternal lan bakal ngalami konfrontasi internal sing dawa.
    1. + 12
      25 Oktober 2015 07:42
      sing utama kanggo kita yaiku njaga wates, lan ing kana, "ing sanjabane kali", supaya padha nindakake apa sing dikarepake - dheweke wis suwe wis biasa karo Abad Pertengahan. lan ora perlu nulungi kabeh wong Turkmen, Uzbek - negara sing sregep nyingkirake Federasi Rusia ing pirang-pirang masalah politik sing ana ing posisi khusus lan kedaulatan. supaya padha nglawan ISIS, Taliban lan riffraff liyane lan kanthi mangkono mbuktekaken kamardikan.
      1. +4
        25 Oktober 2015 07:59
        Kutipan saka aktanir
        ... ayo padha nindakake apa sing dikarepake ... ayo padha nglawan ISIS, Taliban lan riffraff liyane ...

        Iku bakal becik yen bisa. Aliran obat-obatan mabur saka ing kono luwih dhisik menyang kita. Yen kita njupuk sisih lor-wétan negara, banjur didunungi dening wong Tajik. Aku ngobrol karo wong-wong mau, sinau akeh, utamane, malah jeneng bangsa kasebut duwe akar Rusia (Daj-dewa) lan sawetara wong ngerti. Meh mokal kanggo ngendhegake aliran obat-obatan saka ing kana, wong Amerika ngerti babagan iki, mula dheweke terus-terusan njagong ing kono. Spesifikasi mereka. layanan nyebar obatan ing saindhenging donya lan kontrol. Mula, ora ana sing kudu dituju, kepiye wae kabeh iki kudu dirampungake.
        1. +8
          25 Oktober 2015 11:44
          Pancen setuju karo sampeyan. Watesan antarane Tajikistan lan Afghanistan ing pirang-pirang cara minangka konsep sing sewenang-wenang, sanajan kabeh upaya Rusia lan Tajikistan ing babagan iki. Gunung, ngerti, sampeyan ora bisa nyiyapake PCB ing, lan sampeyan ora bisa nginstal sistem. Paling ora, ora nang endi wae lan ora mesthi bisa. Lan sampeyan uga kudu njupuk menyang akun mentality saka populasi lokal ing loro-lorone saka tapel wates karo tradhisi Basmachi sugih. Aku ora bakal ngomong apa-apa babagan Turkmenistan lan Uzbekistan, pimpinan negara-negara kasebut sacara tradisional luwih kasengsem ing masalah keamanan dhewe (yaiku pribadi) lan ora bisa diganggu kekuwatane. Luwih alus ngomong kanggo kepentingan tanggane ... umume, kapentingan tanggane ora pati penting kanggo dheweke, yen dheweke kepengin banget. Aliran obat-obatan liwat negara kasebut, utamane sawise Amerika manggon ing Afghanistan lan ngontrol produksi lan distribusi obat-obatan sing dikontrol, pancen ora nyata. Ora ketompo "lalu lintas" saka radikal Islam lan teroris kabeh belang. Mulane, mung ana siji cara metu - kanggo nguatake posisi Rusia ing Tajikistan, ing ngendi pangkalan 201st minangka penjamin stabilitas ing pirang-pirang aspek, lan ing Afghanistan dhewe, ing ngendi Shuravi isih eling, lan ora saka sisih paling awon. Utamane dibandhingake karo Amerika.
          Aku duwe pakurmatan.
          1. +1
            25 Oktober 2015 16:04
            Sanajan tapel wates antarane Tajikistan lan Afganistan dikunci, babakh mesthi bisa ngliwati Uzbekistan utawa Turkmenistan. Tch garis pertahanan utama kita yaiku tapel wates kidul Kazakhstan, lan tapel wates Tajikistan minangka kordon sing adoh, sing bisa ngliwati utawa ngobong tajikistan saka njero. Ing kasus apa wae, Afghanistan kudu ditangani ing mangsa ngarep. Luwih becik kanthi cara diplomatik, nanging apa wae bisa. Sing utama yaiku ngerti kanthi jelas apa sing kita butuhake. Yen pimpinan serikat pekerja wis nemtokake tujuan gabung karo Afghanistan menyang USSR, mesthine bakal ana masalah sing luwih sithik lan asile bakal beda. Inggih, lan - kita ndeleng asil, loro input lan output. Nanging, kaya sing dakkandhakake, iki minangka pitakonan babagan masa depan - saiki ngarep kita ana ing Suriah lan Ukraina. Kita bakal menang ana - banjur kita bakal weruh.
      2. +3
        25 Oktober 2015 11:06
        Kabul mbutuhake pitulungan cepet
        Aku wis kaping pirang-pirang mratelakake panemu yen Rusia lan Afganistan ora mungsuh siji lan sijine, sanajan ana sedulur sing tilar donya ing taun 1981.
        Lan wong-wong Afghan duwe pendapat sing apik babagan Rusia, lan kaluwihan saka lintang-lintang lan garis-garis yaiku apa lan apa sing dadi Afghanistan. Lan matur nuwun marang Gusti Allah amarga wong-wong iki luwih ngerti.
        1. 0
          25 Oktober 2015 15:06
          Aku ngerti, wong kudu setya marang Taliban.
      3. +2
        25 Oktober 2015 14:55
        Kutipan saka aktanir
        sing utama kanggo kita yaiku njaga wates, lan ing kana, "ing sanjabane kali", supaya padha nindakake apa sing dikarepake - dheweke wis suwe wis biasa karo Abad Pertengahan. lan ora perlu nulungi kabeh wong Turkmen, Uzbek - negara sing sregep nyingkirake Federasi Rusia ing pirang-pirang masalah politik sing ana ing posisi khusus lan kedaulatan. supaya padha nglawan ISIS, Taliban lan riffraff liyane lan kanthi mangkono mbuktekaken kamardikan.

        Ing kana, sekelompok badhak ing Uzbekistan lan Turkmenistan mbukak pertunjukan, lan kapan
        Baradachi bakal menek, badhak bakal singsot menyang ngendi dhuwit disimpen, lan wong biasa bakal nyelehake sikile ing tangane lan langsung marani kita lan kepiye carane njaga wates ?? senapan mesin??
      4. +2
        25 Oktober 2015 15:08
        KITA kudu cepet nutup tapel wates ing sisih wétan, ngenalake rezim visa kanggo para imigran saka Asia Tengah! Yen ora, kita ngenteni gelombang migran sing luwih elek tinimbang sing dialami Eropa saiki!
        Negara-negara kasebut ora bakal tenang - saka Afghanistan, Yankee "jenggot" ing mangsa ngarep (amarga dheweke weruh yen ing Suriah padha bokong lengkap) bakal dikirim menyang lor menyang Tajikistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan. daya, malah "a repes rolas "Kajaba Basmachi-Turkmen, kabeh liyane (Uzbeks, Tajiks, kanggo sawetara ombone Kyrgyz) ora warriors, padha dekhkans, padha ora pengin perang lan ora ngerti. carane, supaya padha ora perang maneh. Kabèh desa bakal dibuwang menyang Rusia lan Kazakhstan. Apa kita bisa nyerna "gerombolan liar" iki? Pira akeh militan pengungsi sing bakal nyusup menyang tanah kita?
        Saiki "petani sing paling sepi" iki wis mbanjiri meh kabeh kutha lan wiwit nggawe pelanggaran hukum saben dina (perkosaan, rampokan). Lan apa sing bakal kelakon yen jumlahe saya tambah akeh? Apa kita bisa nolak invasi iki? Mung yen kita, Rusia, ora bakal ngerti kanthi cara apa wae, Anglo-Saxon lan Zionis wis ngumumake perang marang kita kanggo pemusnahan lengkap. Lan ora mung tentara lan angkatan laut, nanging uga saben kita kudu siap kanggo perang iki ...
        1. 0
          25 Oktober 2015 23:14
          Kutipan saka kepmor
          Saliyane Basmachi-Turkmen
          - muspra sampeyan ngomong babagan Turkmens, pancen ana Basmachi paling suwe - nganti 1936. Nanging ing jaman Soviet, wong normal manggon ing kono. Panjenenganipun njabat ana sak ambruk UNION, lan Turkmens padha karo tangan loro kanggo safety saka USSR, piyambak ngandika karo yashuli saka desa. Lan kamardikan lan netralitas mung minangka kabijakan ndhuwur Turkmenistan, sing ora pengin gawe anyar hubungan sing ilang.
      5. 0
        26 Oktober 2015 00:12
        Miturut sampeyan, sampeyan mung kudu nyerahake Frontiers Kidul menyang tangane Gusti sing ngerti sapa ??? 100% ing negara kasebut bakal ana kudeta, utawa sing biasa disebut "revolusi warna" lan bakal ana papan anyar kanggo kemah kanggo latihan teroris. Lan apa sing bakal kedadeyan sabanjure kita wis katon ing Afghanistan, Irak lan Suriah ...
    2. +1
      25 Oktober 2015 13:09
      Lan carane ngerti koktail suku bangsa iki? Rembugan karo kabeh wong? Soko unpromising. Siji-sijine cara yaiku ndhukung wong-wong Pashtun supaya bisa nyopir kabeh wong menyang "warung", ing endi nganggo pecut, ing endi karo wortel. Yen kita pancene butuh.
      1. -2
        25 Oktober 2015 15:34
        Iku perlu lan carane iku perlu!
    3. 0
      25 Oktober 2015 13:45
      Kutipan saka vena
      Artikel kasebut kuwat, Kanthi akeh wong perang sing manggon ing negara iki, miturut pendapatku, njamin stabilitas ing negara kasebut minangka tugas sing ora bisa ditindakake. Negara kasebut digawe kanthi terang-terangan sacara artifisial dening pasukan eksternal lan bakal ngalami konfrontasi internal sing dawa.

      Umume angel dimangerteni, wis puluhan taun perang, negara rusak, standar urip ing ngisor alas, lan isih terus perang. Ora jelas apa sing dikarepake, sing jelas ora bakal bisa menang. Perang wis dadi cara urip kanggo wong-wong mau.
      1. +1
        25 Oktober 2015 14:03
        Kutipan: Lt. angkatan udara cadangan
        Iku umume angel kanggo mangerteni wong-wong mau, ... padha temenan ora bakal bisa menang. Perang wis dadi cara urip kanggo wong-wong mau.

        Sampeyan ndeleng, ing koktail iki saka macem-macem, asring mung ora kompatibel, siji ora bisa nyana jenis stabilitas. Aku ora mikir sing salah. Sing nggawe negara iki ketoke wis khusus disigar sawetara jenis vinaigrette interethnic ana. Yen paling sethithik dipérang dadi nat. apartemen, banjur bakal ana liyane idin, lan ing total bakal dadi luwih gampang kanggo kabeh wong kanggo manggon. Sampeyan kudu eling yen kewarganegaraan "Afghans" mung ora ana, nanging mung ana negara kasebut, supaya dibagi paling sethithik miturut prinsip federal, bakal luwih gampang rembugan lan bakal ana debat antaretnis sing kurang. Aku nganggep iki minangka pilihan.
    4. 0
      25 Oktober 2015 14:56
      Mulane, ing kekacoan kuwi kanggo menek karo gula iku bab pungkasan. Ora bantuan militer sing kudu ditawakake, nanging mung bantuan kamanungsan, ora preduli saka komponen agama lan kekuwatan. Kita ora duwe apa-apa kajaba hubungan persahabatan karo negara kita.
  2. +6
    25 Oktober 2015 07:24
    Tugas Rusia siji - kanggo nyegah lalu lintas obat-obatan Afghan ing wilayahe. Ing kene, kapercayan manawa beras lan kapas luwih gampang tuwuh tinimbang poppies ora bisa digunakake ...
  3. +5
    25 Oktober 2015 07:24
    Ing kabeh sajarah Afghanistan, ora ana siji-sijia sing bisa ngirim menyang penyerang.
    1. +4
      25 Oktober 2015 08:25
      Kutipan saka: A1L9E4K9S
      Ing kabeh sajarah Afghanistan, ora ana siji-sijia sing bisa ngirim menyang penyerang.

      Jujur, sampeyan ngerti, Afghanistan dhewe kaya-kaya kaya "anekdot babagan Joe sing angel dipahami ...", ora ana penghasilan, nanging masalah ... nglirik . Wong Inggris kok mlebu mrana, malah yasa sepur dhewe saka India. Sawisé iku, sawise nampa lengkap "hospitality" saka Afghans, padha mlumpat metu saka kono, ora lali kanggo njupuk sepur karo wong-wong mau.
  4. +6
    25 Oktober 2015 07:31
    Apa sejarah ora mulang apa-apa? Nyuwun
  5. +2
    25 Oktober 2015 07:39
    Kutipan saka: yuriy55
    Tugas Rusia siji - kanggo nyegah lalu lintas obat-obatan Afghan ing wilayahe. Ing kene, kapercayan manawa beras lan kapas luwih gampang tuwuh tinimbang poppies ora bisa digunakake ...


    Kita kudu mandheg ing tugas iki: elinga pira lan apa sing dikirim Uni: pira sing wis dibangun ...

    Apa negara paling sugih ing donya? Ing sangisore Yankees, produksi "sampah" mundhak nganti dhuwur gunung

    Nanging iki sejatine mung pendapatku. ABOUT RUSSIA kanggo mikir lan peduli
  6. +4
    25 Oktober 2015 07:53
    Che maneh kanggo Yankees ____ kanggo rake?
  7. 0
    25 Oktober 2015 08:11
    Pasukan licik AS saiki didhukung ing kana. Lan sanalika ISIS teka saka Suriah menyang Afghanistan, bakal langsung mundur pasukane. Lan sampeyan kabeh liyane bakal ngatasi dhewe. AS seneng ninggalake kabeh kanggo wong liya.
  8. +2
    25 Oktober 2015 08:15
    Wong Afghan ora bisa setuju, mula sapa sing bisa nulungi? Sapa sing kudu dadi kanca lan nglawan sapa? Lan aja ngomong sampeyan nglawan Negara Islam. ISIS kaya agama, kaya geng, sapa wae bisa gabung, lan ing hubungan karo Afghanistan, klan apa wae bisa dadi accomplice saka IS.

    Yen kabeh wong prihatin babagan perdagangan narkoba, mula ora bisa diberantas. Spooks iki ora duwe apa-apa liya kanggo entuk urip - ora ana apa-apa ing kemah: ora ana pabrik, ora ana pabrik, ora wedhus ... Lan kabeh wong kepengin urip kanthi apik ing banyu mancur, ngombe kopi lan nonton TV satelit. Luwih gampang level gunung Afghan nganggo senjata nuklir tinimbang meksa barmaley lokal ngalih saka perang lan obat-obatan menyang rel sipil sing tentrem.

    Kutipan saka aktanir
    sing utama kanggo kita yaiku njaga wates, lan ing kana, "nyabrang kali"

    Nanging, miturut wiwitan artikel kasebut, pamrentah kita ora bakal nindakake iki.
    Utawa, dheweke bakal nindakake apa wae karo Afghanistan.
    "Aja ngajari aku carane urip, mbantu finansial".
    1. +2
      25 Oktober 2015 09:13
      Ora usah repot-repot karo rakyat, masing-masing wakile bangga dadi setan.
  9. +4
    25 Oktober 2015 08:26
    Papan latihan ing kana kudu ditata kanggo nguji senjata nuklir lan mung.
  10. 0
    25 Oktober 2015 08:34
    Tugas utama Rusia ing kerangka CSTO yaiku kanggo nguatake tapel wates karo Afghanistan, nyengkuyung angkatan bersenjata negara-negara Asia Tengah, ngalangi aliran obat-obatan, utusan saka Taliban lan ISIS menyang Tajikistan lan negara-negara Asia Tengah liyane. Ayo "Amerika sing nyedhot bubur Afghan lan dipisahake," Rusia dudu tong sampah ing babagan senjata lan keuangan sing kasebar ing sisih tengen lan kiwa. Kaping pisanan, kita kudu ngrampungake masalah ing Suriah, yen kita ngatur ing kana, giliran Afghanistan.
    1. 0
      25 Oktober 2015 08:35
      Kutipan saka raid14
      Kaping pisanan, kita kudu ngrampungake masalah ing Suriah, yen kita ngatur ing kana, giliran Afghanistan.

      Irak bakal ana ing tengah (iki mratelakake panemume)
      1. 0
        25 Oktober 2015 08:46
        Ing Irak, Amerika, padha ora ngidini kita nggedhekake pengaruhe, ana lenga, maca dhuwit, ora kanggo sing padha perang lan nggulingaké Saddam, supaya mengko padha bareng karo Rusia.
    2. 0
      25 Oktober 2015 08:56
      Kutipan saka raid14
      iku bakal giliran Afghanistan

      Carane?
    3. +2
      25 Oktober 2015 09:25
      Dene wong lanang janggut disedhiyakake pitulungan finansial lan materi.. kamenangan ora ana pitakonan.
      Yen sampeyan ngetokake getih ISIS, "Khrenil" bakal katon utawa liya. Bodalovo iki bisa tahan tanpa wates.
  11. +2
    25 Oktober 2015 08:41
    Kanggo mangerteni kekacoan iki, oh, carane ora gampang. Ora muspra yen dheweke ujar manawa Timur minangka masalah sing rumit ... Sawise kita wis ngilangi kayu bakar lan kudu nggawe kesimpulan organisasi sadurunge nggawe keputusan. Ukur kaping pitu, sampeyan bakal tansah duwe wektu kanggo Cut mati!
  12. +4
    25 Oktober 2015 08:45
    Afghanistan dudu negara, nanging pabrik obat Amerika
  13. +2
    25 Oktober 2015 08:59
    Kira-kira komposisi etnis:
    Pashtuns - 9 yuta wong. (48% saka total populasi);
    Tajik - 3 yuta wong. (16%); Hazaras - 2 yuta wong. (sewelas%);
    Uzbek - 1,5 yuta wong. (8%);
    Turkmens - 0,5 yuta wong. (3%);
    warga negara liyane (Baluchi, Charaimaks, Muritans, Kazakhs, Kirghiz, Arab, Nuristanis, Pashais, Pamiris, Hindu, etc.) - 2,6 yuta wong. (14%).
  14. +3
    25 Oktober 2015 08:59
    Secara total, ana udakara 90 suku ing Afghanistan. Sing paling gedhe yaiku: barakzai, popalzai, nurzai, alizai, iskhakzai, safi, tarkani, momand, jadran, shinvari, afridi, khugiani, ahmadzai, jaji, chakmani, mangal, hostval, andar, haruti, taraki, suleimankhel, alikhel, suku-suku kasebut kanthi syarat dipisahake dening wates Afghan-Pakistan lan njaga kulawarga sing cedhak, perdagangan, ekonomi lan macem-macem hubungan liyane ing antarane awake dhewe.

    Sawetara suku Pashtun manggon ing loro-lorone Jalur Durand lan terus-terusan migrasi saka Pakistan menyang Afghanistan lan bali. Kene sing paling gedhé: Safi - wis luwih saka 160 ewu wong, kang 140 ewu wong. dumunung ing sisih wetan provinsi Kunar.

    Mohmand - wis luwih saka 650 ewu wong, kalebu 250 ewu wong. manggon ing sisih wétan provinsi Nangarhar Afghan.

    Shinwari - luwih saka 200 ewu wong. Salah sawijining suku sing paling perang. Urip ing wilayah Khyber Pass lan ing sisih kulon (ing Afghanistan - 150 ewu wong).

    Afridi - bab 500 ewu wong. (kang 80 ewu wong ing Afghanistan).

    Jadran - bab 160 ewu wong. Wilayah utama panggonan yaiku provinsi Shktika lan Paktia. Wis detasemen tempur sing dilatih kanthi apik kanggo njaga wilayah ing ngendi suku kasebut.

    Jaji - watara 120 ewu wong, urip utamané ing wilayah lor-wétan provinsi Paktika. Iku militan.

    Khugiani - udakara 150 ewu wong, manggon ing wilayah kidul-kulon provinsi Nangarhar.

    Mangal - udakara 130 ewu wong, manggon ing provinsi Paktia. Wis unit tempur sing diatur kanthi apik. Dheweke padu karo suku Jadran lan Jaji.

    Suleimankhel minangka suku nomad sing paling kuat, ngumbara saka Pakistan liwat jurang Vareak menyang Katawaz, Charni, Bazakhwa. Suku iki terus-terusan pindhah (mandheg ora ngluwihi 5 dina) lan dibedakake karo adat sing kasar lan kejem, utamane sing ana hubungane karo populasi sing manggon, melu rampokan lan karusakan potong.

    Saben suku nduweni ciri khas dhewe, mung kanggo iku (tradisi, sandhangan, simbol, paraphernalia, lan liya-liyane). Perwakilan saka suku sing padha tansah ngakoni saben liyane.

    Wong Pashtun duwe "Pashtunvalai" sing dihormati dhewe - sakumpulan hukum sing ora ditulis. Sing utama yaiku gayarat - kehormatan, imandari - kejujuran, pengabdian marang bebener, ora preduli saka akibate, badal - ora wedi lan wani ... Pashtun tindakake aturan kasebut bebarengan karo hukum Islam lan Syariah.

    Wong-wong saka bangsa liya digambarake minangka barang asing, musuhan lan malah kurang, sanajan tamu tansah entuk perhatian lan pakurmatan. Sapa wae sing duwe kesempatan kanggo ngunjungi lan kerja ing Afghanistan wis ngalami dhewe.

    Saben Pashtun bangga dadi kagungane bangsa iki lan ngormati kamardikane. A. E. Snesarev * ing karyane "Afghanistan" (1921) nyebutake tembung Pashtun kanggo nyalahake Inggris yen dheweke, wong Afghan, duwe perselisihan, kerusuhan, kemiskinan: "Ayo kita dadi mlarat lan getih kita diwutahake ... punika urusan internal kita, nanging kita Afghans tansah lan ndhuwur kabeh free.

    * Jenderal A. E. Snesarev - sejarawan lan orientalis militèr Rusia sing misuwur
  15. +3
    25 Oktober 2015 09:00
    Awake dhewe enggal-enggal mbutuhake pitulungan, sing aku yakin ora ana sing bakal cepet-cepet nyedhiyakake. Sregep nggambar Rusia ing pirang-pirang konflik, Kulon ngupayakake tujuane sing kondhang. Aja lali crita lawas babagan sapu lan putra. Rampungake mungsuh. ing Suriah, lan mung banjur njupuk ing twig sabanjuré . Saka artikel kasebut, Afghanistan minangka jeli saka basa-basa agama lan hukum suku, sing ora bisa dingerteni wong-wong sing manggon ing kana. Kayane mung Genghis Khan sing bisa nggawa wong Afghan menyang denominator umum lan Rusia, sing kaiket karo hukum lan kewajiban internasional, ora ana apa-apa.
  16. +1
    25 Oktober 2015 09:05
    1 Tajik manggon utamané ing wilayah lor lan tengah Afghanistan. Bener, koloni-koloni kasebut uga ditemokake ing provinsi liya ing negara kasebut. Pendhudhukan utama wong Tajik yaiku tetanèn. Ora ana divisi suku ing kewarganegaraan iki. Tajik minangka lapisan sing signifikan saka populasi kutha (utamane ing Kabul lan Herat). Sawetara wong Tajik nyebut awake sardekhi (wilayah Ghazni), galcha (Badakhshan), gerati, dehvan (Farah, Kandahar), guri (Herat).

    2 Bangsa Hazara manggon ana ing sisih tengah negara - Hazarajat, sing sebagéyan nyakup enem provinsi. Miturut legenda - keturunan prajurit Genghis Khan. Pendhudhukan utama wong Hazara yaiku tetanèn lan angonan. Divisi suku wis dilestarekake (Dzhuguri, Uruzgani, Daikundy, Daivangi, Yakaulang, Sheikhali, Beksud, lsp). Padha urip kompak. Dheweke mbentuk komunitas dhewe, sing anggotane disambungake ora mung ekonomi, nanging uga agama. Populasi Hazara ngakoni Islam Syiah. Kahanan iki nduwe pengaruh negatif marang hubungan karo wong liya ing Afghanistan, sing paling akeh yaiku Sunni.
    Wong Uzbek manggon ing sisih lor negara kasebut (provinsi Jowzjan, Faryab, Balkh, Kunduz). Pendhudhukan utama yaiku tetanèn.

    3 Charaimaks tetep divisi suku (Jamshids, Firuzkuhs, Taimans, Timuris, etc.).

    4 Turkmens umume manggon ing wilayah lor lan barat laut lan mimpin gaya urip sing ora aktif. Sebagéyan njagi hubungan suku (eksari, salori, saryks, teke, yomuds, alili, lsp).

    5 Nuristanis ing pirang-pirang cara isih dadi wong sing misterius lan ora ditliti kanthi cukup, amarga dianggep, keturunan salah sawijining bangsa ing Mediterania, sing tetep ana ing sisih wétan Afganistan ing spurs Hindu Kush, ing wilayah lor pegunungan. saka provinsi Afghan Laghman lan Kunar wiwit wektu kampanye penaklukan Alexander Agung. Suwe-suwe adat lan adat istiadat lan adat istiadat padha beda karo masyarakat lan suku-suku lokal, mula wilayah sing dienggoni dening wong-wong mau diarani Kafiristan (saka tembung "kafir" - "kafir"). Lan mung karo Adoption Islam dening wong-wong mau (kira-kira satus taun kepungkur) iku wiwit disebut Nuristan (saka tembung "nur" - cahya). Wilayah sing dikuwasani dening suku Nuristani (Siyah-Push, Safid-Push) ora dikuwasani dening pemerintah pusat Afghanistan sajrone kabeh periode kasebut.

    6 Baluchis manggon utamané ing sisih kidul Afghanistan - ing provinsi Nimruz, Helmand lan Kandahar. Padha nandhang nasib sing padha karo wong Pashtun - padha dipisahake kanthi wates sing ditarik kanthi sewenang-wenang. Ana uga "masalah Baluchi" ing Afghanistan. Suku Baloch (Narui, Bragui, Rashkhani, Sanjarani, Gurgij, Maleki, Reigi, lan liya-liyane) njaga kontak karo suku-suku sing ana ing Iran lan Pakistan. Padha ngupaya kanggo nyawiji bangsane. Mlaku sethitik ahead, aku Wigati sing Baluch prakteke ora melu ing pambrontakan Afghan, senajan nyoba kanggo mbujuk wong-wong mau padha terus-terusan digawe dening Pakistan lan Iran.

    Komunitas Sikh lan Hindu uga manggoni papan penting ing masyarakat Afghan. Sikh lan Hindu manggon utamane ing Kabul, Jalalabad, Kandahar lan Charikar, lan uga ditemokake ing pusat provinsi liyane.
  17. +2
    25 Oktober 2015 09:07
    Aku bakal fokus kanggo mbusak budidaya poppy ing Afghanistan.
    Teka karo defoliant sing mung mateni poppies.
    Lan sing bisa diluncurake ing sadawane kali, saka banyu menyang lapangan poppy.
    Ing kene para ilmuwan kita bakal kerja ...
  18. +2
    25 Oktober 2015 09:35
    Analisis historis lan etnografis menarik banget. Nanging kesan kasebut penulis ngusulake, sawise "latihan" ing Suriah, kanggo ngatur "konser" ing Afghanistan, nawakake Taliban minangka sekutu. Deleng apa sing ditulis - "... Miwiti kontak lan menehi pitulungan marang Kabul, pimpinan Rusia modern, nyatane, mbaleni kesalahan para pamimpin USSR, sing ditindakake ing taun 1979. Kulon duwe dalan dhewe ing wilayah iki, lan Kremlin wis ditaksir perniciousness dalan iki Ora cetha kok pimpinan Rusia arep ngetutake. Rusia, mesthi, bisa ngelingi support Maskhadov kanggo Taliban, nanging sapa sing ngelingi lawas, lagi ngomong, wis metu. Apa ora iki wektu kanggo nuduhake keluwesan lan ora njaluk menyang regejegan antarane Akhtar Mansur lan Kabul utamané wiwit Rusia lan Taliban duwe mungsuh umum - Negara Islam? Kajaba iku, dikenal kanggo tartamtu sing pimpinan anyar. saka gerakan Taliban mranata minangka tugas mbebasake negara saka penjajah, pemugaran Afghanistan minangka negara ing wangun emirat, lan banter mbantah gagasan babagan ekspansi ing sisih lor, yaiku, ngrebut wilayah apa wae. ing njaba tapel wates lor ora kalebu ing rencana. Kanggo Rusia, gerakan Taliban ora nyebabake ancaman ... "

    Namung kula badhe nglajengaken paribasan ngantos dumugi pungkasan, "Sapa sing eling marang tuwa, iku luput saka mripat, lan sapa lali marang tuwa, iku loro!"

    Mung ana siji cara metu. Nguatake hubungan politik lan militer karo Tajikistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan lan Uzbekistan ing kabeh cara. Nggawe "buffer" sing paling dipercaya ....
  19. +2
    25 Oktober 2015 10:08
    Anggere paling ora siji anggota Amerika utawa NATO (ing pangkalan militer) ing Afghanistan, ora ana pitulungan (negara sing dikuwasani lan dirusak kabeh) lan ora ana masalah sing kudu diasah babagan Afghanistan (bantuan, lsp.). Lan banjur Amerika Iron ana (kabeh sing gerakane), lan kita tegese Pitulung lan Mulihake. Ora tenan, Dudki; lagi ngomong: We swam We ngerti. (Nindakake dhewe "Ngobong chestnut" saka Geni kanggo Pakdhe Sam - Ora Bisa). Ya, lan Rate Ana (ing Afghanistan) ora bisa ditindakake marang sapa wae (ora ana pasukan Pro-Rusia ing kana). Sampeyan perlu kanggo ngiyataken tapel wates karo Kazakhstan Sak tenane (checkpoint, menara, kontrol lan Trail Strip, etc., kaya ing USSR) - iki Case (lan ing Afghanistan - Sak tenane Score)
    1. BMW
      0
      25 Oktober 2015 12:52
      Ing mratelakake panemume, komentar paling cukup lan informasi liyane saka RUSSIAN UZBEK. Sampeyan ora bisa menek menyang Avgan. Ing Suriah, kahanan interetnis rumit, nanging ing kene setan bakal ngilangi sikile. Lan penulis bener ing siji bab, sampeyan kudu nggawe hubungan loropaken karo Taliban, bantuan kanggo ngontrol lor lan nyawiji karo suku lor. Kamentrian Luar Negeri kudu kerja ing kene, uga, senjata bisa dibuwang saka saham lawas, yen ngono.
      Mung aturan sing paling penting:
      Kutipan saka vfqjh
      Ukur kaping pitu, sampeyan bakal tansah duwe wektu kanggo Cut mati

      Perlu kanggo nggawe kontak lan hubungan sing cedhak karo republik Asia Tengah.
      Wangsulan: Bab ingkang utama ora kanggo menek menyang Avgan langsung, ing kahanan apa wae.
      Artikel punika plus, banget cukup, lan pitakonan banget perih.
      1. 0
        25 Oktober 2015 18:32
        Kutipan: BMW
        Lan penulis bener ing siji bab, sampeyan kudu nggawe hubungan loropaken karo Taliban, bantuan kanggo ngontrol lor lan nyawiji karo suku lor.

        Ing kene ana kesalahan, malah kaping pindho, pisanan kanggo nggawe hubungan loropaken karo Taliban (aku kelingan carane ing sawijining wektu hubungan loropaken karo Wahhabi ing Dagestan, kabeh jinis video diputer ing saluran pisanan, kang aku muga-muga kabeh bakal ngelingi), sing nomer loro yaiku mbantu ngontrol sisih lor, kaya ngendheg perang sipil, amarga ing sisih lor, Tajik lan Uzbek tradisional nguwasani wilayah kasebut.
  20. +2
    25 Oktober 2015 10:14
    Sapa sing ngomong yen NATO lagi perang karo Taliban?
    Dheweke mbantu nyebarake obat-obatan ing saindenging negara!
    1. 0
      25 Oktober 2015 16:25
      Ing Taliban, produksi obat wis mudhun nganti meh nol.
  21. +2
    25 Oktober 2015 10:47
    Kutipan saka Zomanus
    Aku bakal fokus kanggo mbusak budidaya poppy ing Afghanistan. Kanggo nggawe defoliant sing mung mateni poppies. Lan sing bisa diluncurake ing sadawane kali, saka banyu menyang lapangan poppy. Iki ngendi para ilmuwan kita bisa kerja ...

    Iku Taliban, sadurunge invasi kasur, sing prakteke nullified budidoyo opium poppy. Ing sawijining wektu, ana akeh foto ing ngendi wong-wong jenggot ngethok kebon poppy nganggo kayu dawa - saiki ana foto liyane, prajurit Amerika ing latar mburi lapangan poppy. Nglindhungi lalu lintas saka perkebunan nganti didol)))
    Kanthi kabeh omong kosong sing diomongake ing Gedung Putih lan Pentagon, kayane kabeh ana ing heroin Afghan.
  22. +1
    25 Oktober 2015 11:38
    Nang endi wae aku maca sing Pashtuns iku salah siji saka 12 suku Israel.
  23. 0
    25 Oktober 2015 13:07
    (... jumlah pasukan Amerika ing Afghanistan nganti pungkasan taun 2016 bakal tetep padha karo saiki, yaiku, kira-kira 10 ewu wong, lan ing mangsa ngarep direncanakake bakal dikurangi dadi 5,5 ewu.)

    Satemene aku ngerti, ing mangsa ngarep mung unit sing nglayani lalu lintas obat-obatan Afghan lan nglindhungi lapangan poppy saka karusakan. Ing bebener - "ora ana pribadi, mung bisnis."
  24. +3
    25 Oktober 2015 13:51
    Misi Shuravi ing Afghanistan rampung kanthi gagal lan mundurake pasukan ing taun 1989
    sampeyan bisa luwih spesifik - apa jenis kegagalan sing kita ngomong babagan? Amerika mlebu Afghanistan ing 1989? Apa tentara 40 kita kalah? Penarikan pasukan ing kasus apa wae minangka komponen "mlebu" sing ora bisa dihindari. Analis apes ing jaman demokratis iki wis dikukus, liwat prisma media Barat sing wis ana ing sirahe - "kita ing Afghanistan wis ngaco kabeh" (sanajan kita lagi lungguh ing sofa nalika iku) lan saiki kabeh wong nyoba. kanggo nuwuhake kompleks inferioritas iki ing wong. Akhlak moral...
    Pengarang: carane kita mlebu Afghanistan isih aspirated dening partners Western kita, iki dudu trip unprepared kanggo Grozny. Lan metu uga ing tingkat (yen ora kanggo Yudas Shevardnadze karo bombing lan unsur Judeo liyane) - Afghanistan wis dadi sekolah apik kanggo Angkatan Bersenjata kita, etc. lan karya saka Tentara 40 iku normal.
  25. 0
    25 Oktober 2015 16:09
    Ing Nangarhar, ISIS mlayu saka Pakistan - padha ngethok sirah kanthi massal, njupuk peralatan lan gaman saka tentara lan polisi.

    Dadi kanggo ngomong, ngarep kapindho (pisanan ing Taliban Sever Mansurov).
  26. 3vs
    0
    25 Oktober 2015 17:56
    "Kanthi upaya bebarengan kanggo ngilangi sumber pendanaan, saluran kanggo nyedhiyakake senjata lan materi kanggo organisasi ekstremis sing beroperasi ing Afghanistan."
    Dadi sumber sing padha, sing iki, sing saka "Syria" oposisi moderat "".
  27. 0
    25 Oktober 2015 18:16
    sepira akrabe para sedulur Afghanistan sing butuh bantuan ... oyly nadoli !!!!
  28. 0
    25 Oktober 2015 18:31
    Lan aku seneng artikel kasebut, kanthi ringkes nanging menarik, penulis mlaku liwat Inggris, lan sejarah "pemimpin" Afghanistan menarik. Matur nuwun kanggo penulis. apik hi
  29. 0
    25 Oktober 2015 18:37
    Lan kenapa Afghanistan butuh bantuan ing njaba?
  30. 0
    25 Oktober 2015 21:09
    Kabul butuh bantuan cepet! Lan apa sing dijaluk Dostum? Gegaman! Kita dijaluk "kayu bakar" ing tungku perang. Pira pabrik senjata lan amunisi ing Afghanistan? Malah laras AK "unkillable" ora tahan ing salawas-lawase lan mbutuhake kartrid 7.62. Wong Afghan wis ngormati senjata AS, nanging perdagangan militer Amerika ketoke ora bisa digunakake lan senjata kasebut "capricious" Senjata sing diwenehake marang " pasukan pemerintah 100% bakal didol utawa ditransfer menyang Taliban Afghanistan mbutuhake demiliterisasi Iki minangka jaminan perdamaian ing Tajikistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan. kapentingan Rusia.
    1. +1
      25 Oktober 2015 23:28
      Ora ketompo apa sing diomongake babagan Taliban, nanging nalika lagi kuwasa, obat-obatan ing AFGHAN meh ilang. Kasur isine teka lan resmi wiwit ningkataké budidoyo saka obatan (tambah 40 kaping), referring kanggo - uga, dekhkans kudu manggon mati soko. Kanggo kontribusi kanggo budidaya sereal kanggo panganan ora nguntungake kanggo dekhkans. Iku mung yen paling saka racun menyang Rusia, lan iki wis ono gunane kanggo Amerika. Yen Taliban ora bodho ngrusak kepala ing monumen, mesthine ora luwih ala tinimbang Saudis - siji geng banyu.
  31. 0
    25 Oktober 2015 22:39
    Negara sing maneka warna, miturut definisi, mung bisa dikuwasani dening diktator. Tangan wesi. Nanging iki katon ing jaman kepungkur - loro diktator pungkasan ing negara-negara Arab dirusak dening Amerika Serikat - uga, sampeyan dhewe ngerti asile. Dadi, sampeyan kudu ndhukung perang kabeh nglawan kabeh, lan nyuplai senjata kanggo kabeh wong sing tuku kanthi bayaran advance - sinis - ya, terus terang sinis, nanging saya suwe saya bingung ing konflik sipil sing berdarah, luwih gampang. ana ing tapel wates.
    Miturut cara fif21 minangka klon Kalash, wong Pashtun wis suwe nggawe produksi kerajinan.
    1. 0
      25 Oktober 2015 23:13
      Irak lan Libya luwih apik ing diktator. Iki diumumake dening calon presiden AS Donald Trump menyang CNN.

      Miturut dheweke, donya bakal dadi luwih apik 100% yen Presiden Irak Saddam Hussein lan pimpinan Libya Muammar Gaddafi dadi kuwasa.

      Trump nyathet yen loro negara pungkasane ambruk. Calon presiden AS nambahake yen dheweke ora nganggep Hussein minangka wong sing apik, nanging dheweke aktif nglawan teroris.
  32. +1
    26 Oktober 2015 02:29
    wis krungu iki sadurunge
  33. Komentar wis dibusak.
  34. Komentar wis dibusak.
  35. Komentar wis dibusak.
  36. 0
    26 Oktober 2015 06:54
    Kutipan saka: A1L9E4K9S
    Ing kabeh sajarah Afghanistan, ora ana siji-sijia sing bisa ngirim menyang penyerang.

    Lan ora ana sing bakal nindakake iki sajrone uripe !!!
  37. 0
    26 Oktober 2015 13:07
    Ketoke wektune wis teka, saiki kita kudu nyengkuyung "roh" kanggo nglawan kamardikan nglawan penjajah Amer, siji-sijine, lan republik tapel wates kidul bakal ngrampungake masalah pengangguran ing kalangan muda.
  38. 0
    26 Oktober 2015 13:29
    Kanthi karakter sing manggon ing Afghanistan, wong sing waras ora bakal perang. Sampeyan uga ora bisa ngalahake dheweke, kaya wong Rusia.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"