Kudeta ing panangkaran "mungsuh sing ora katon"

8


Kepiye lan kenapa Kapp putsch gagal ing Jerman ing taun 1920

Tanggal 28 Juni 1919, perjanjian ditandatangani ing Istana Versailles sing sah mungkasi Perang Dunia I. Kanggo Jerman, kahanane angel.

Kurang saka sasi mengko, ana konspirasi antarane perwira senior kanggo mbenakake persetujuan Versailles. Pemimpin kudeta mangsa yaiku Junker Kapp, Jendral Luttwitz, Mayor Pabst, Kolonel Bauer, Jenderal Ludendorff sing legendaris uga dadi peserta aktif, sanajan dheweke nyoba tetep adoh saka acara.

Pemilik tanah gedhe nyedhiyakake dhukungan finansial lan organisasi kanggo kudeta.

Ing wiwitan taun 1920, Kappan wiwit nyelidiki lemah ing tentara lan polisi, lan ing wektu sing padha mecat para perwira sing bisa nolak pemberontakan.

Titik penting yaiku para konspirator ora diwatesi ing Berlin lan ngluncurake kegiatan lemah ing provinsi kasebut. Lawan saka rezim sibuk karo pangembangan pesenan lan mréntahaké kanggo rakyat, kang padha mutusaké kanggo ngumumake langsung sawise rebutan kuwasa. Mesthine, dheweke uga nyiapake dhaptar wong sing bakal ditangkep langsung. Rencana operasi kasebut njaluk cepet-cepet kantor pusat, telegraf, telpon lan pembangkit listrik.

Nanging, persiapan para pemberontak ora tetep rahasia saka panguwasa sing sah, lan tanggal 11 Maret pesenan ditanggepi kanggo penahanan para peserta utama ing konspirasi kasebut.

Banjur game kasebut kanthi prinsip "sapa sing luwih cepet." Para putschists langsung ngusir pasukan sing setia marang dheweke lan pindhah menyang Berlin. Tanggal 13 Maret, Menteri Pertahanan Jerman Noske nglumpukake para perwira kanggo ngrembug babagan ngilangi kraman, nanging tentara ora gelem nembak sedulur-sedulure wingi. gaman Perang Donya I. Polisi uga melu konspirasi.

Tanggal 13 Maret, brigade angkatan laut Erhardt, divisi Jenderal Huelsen lan Aries, lan sawetara korps sukarelawan mlebu ibukutha lan ngrebut fasilitas komando lan kontrol utama. Akeh wong Berlin nampani militèr. Para pemberontak mbentuk kabinet menteri, menehi tandha marang rakyat yen rezim sing lawas wis ambruk. Kepala polisi anyar "urusan" karo pers.

Ing mréntahaké kanggo populasi, conspirators, antarane liyane, announced sing pamaréntah lawas ora bisa nglawan ancaman Bolshevism. Tanggal 14 Maret, program sosial-ekonomi para pemberontak dikenal. Iki ditindakake kanthi semangat liberalisme, ujar babagan kebebasan perusahaan lan penghapusan regulasi rega sing dipeksa. Gerakan sing kuat saka putschists uga minangka woro-woro kanggo menehi ganjaran marang saben wong sing metu ing pertahanan kanthi gaman ing tangane.

Iku bakal koyone sing kabeh tindak kaya clockwork, nanging dumadakan dadi metu sing pamaréntah ngatur kanggo uwal kanggo Dresden. Rencana konspirasi menehi mundur serius pisanan. Negara kasebut dipérang dadi panyengkuyung lan mungsuh pamaréntahan anyar, lan sing pungkasan yaiku wong sing mbela - pamaréntahan sing sah ana, sing tegese ana pusat kristalisasi resmi kabeh pasukan sing siap nglawan Kappovites.

Para menteri lan pimpinan Demokrat Sosial sing digulingake nerbitake daya tarik marang rakyat, ing ngendi dheweke ngajak kabeh wong supaya mogok total. Serikat serikat pekerja uga ndhukung pamrentahan lawas, lan kabeh negara mandheg kerja. Toko tutup, transportasi pranyata lumpuh, kalebu transportasi umum.

Ing Hannover lan sawetara kutha liyane, warga sipil ngrebut depot senjata, lan komite mogok didegake ing pusat industri utama ing pimpinan partai kiwa. Ing Berlin dhewe, pasokan gas, listrik lan banyu dipateni.

Kappovites nyoba nanggapi tumindak kasebut kanthi mbales, nanging ora ana akeh pasukan sing siap kanggo nindakake pesenan.

Sebagéan gedhé tentara njupuk posisi ngenteni lan ora ngalih. Lan para pelaut ndhukung pamrentahan lawas. Ing kene ana bentrokan antarane Kappovites lan detasemen oposisi. Barricades uga muncul ing ibukutha.

Kajaba iku, para pemberontak ngadhepi sabotase, sing diluncurake dening pejabat. Iku teka menyang komedi: putschists malah ora bisa njupuk dhuwit saka bank negara. Ing macem-macem pretexts, padha ditolak pendanaan. A gang saka raiders wis coped karo tugas iki, nanging "bagus" Kappovites ora bakal.

Tanggal 17 Maret, para pambrontak padha nyerah, amarga ora bisa ngontrol kahanan ing negara kasebut, lan ora bisa nindakake apa-apa. Minangka Curzio Malparte subtly nyatet, Kapp dijupuk dening mungsuh siro. Lan kenapa?

Amarga saka awal putschists ilang ngarsane saka salah siji unsur paling penting saka struktur politik negara. Anane partai sosialis, sing nduweni struktur ekstensif ing saindhenging negara, organisasi serikat pekerja lan sel komunis ngidini para lawan ngemobilisasi massa kanggo sabotase.

Pranyata daya nyata klempakan ora mung ing kementerian; ana liyane, sanajan ora dadi ketok, nanging daur ulang kontrol kuat. Nalika ngrancang pambrontakan, para peserta kanthi teliti nganggep saben gerakan kanggo ngrebut institusi sing penting, nanging ora keganggu kanggo nyekel pimpinan organisasi politik oposisi luwih dhisik.

Nalika kahanan wis metu saka kontrol, putschists temen maujud lan nindakake penahanan saka sawetara pimpinan politik, nanging langkah iki kasep, lan iki digawa metu ing ukuran banget winates. Underestimation saka pengaruh struktur informal ngrusak kudeta, kang, mesthi, wis saben kasempatan sukses.

PS Ing nyiapake artikel, karya F.I. Pankechvich digunakake. "Kapp putsch ing Jerman"
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    30 Oktober 2015 10:10
    Artikel kasebut maneh nandheske kesalahane akeh kudeta - delaying pati kanthi rinci.
    1. 0
      30 Oktober 2015 12:32
      Kutipan: Lenin
      Artikel kasebut maneh nandheske kesalahane akeh kudeta - delaying pati kanthi rinci.

      Ana wektu tundha + analytics sing lemah.
      Umumé, Jerman asring "bejo" uwal saka pengaruh Rusia. Contone, sedane Elizabeth nalika Jerman, nyatane, bakal ilang sawetara dina.
  2. VK
    0
    30 Oktober 2015 10:45
    Kita ngerti tangane sing kerjane kabeh kudeta
  3. 0
    30 Oktober 2015 12:18
    Aku elinga GKChP. Para tani padha ragu-ragu, nanging wong-wong mau banjur padha ora ngerti, banjur padha kecemplung karo omongane para pengkhianat Hunchback lan Yeltsin. Kita ora bakal duwe kabeh kekacoan iki disebut perestroika.
    1. +1
      30 Oktober 2015 14:40
      Ya, ana ing kono militer ngunyah lan nesu negara gedhe, banjur padha sumpah setya marang wong mendem.
    2. +1
      30 Oktober 2015 17:52
      Wong sing mendem banjur didhukung banget dening Amerika. Kepiye perang informasi diluncurake?
      Wong-wong ngerti apa? Sawetara gosip lan Hooray, kabeh kanggo barricades ... sampeyan menehi kamardikan.
      Kene lagi.
      Apa sing kudu diomongake saiki? Kesalahan kudu dipertanggungjawabake lan kudu dihindari maneh.
      Anglo-Saxon ora tenang ...
      1. 0
        30 Oktober 2015 18:14
        Lan dheweke ora bakal tenang, butuh sumber daya. Lan Rusia minangka calon paling apik.
  4. Komentar wis dibusak.
  5. 0
    31 Oktober 2015 10:02
    Kamenangan Kapp revanchist tegese Perang Donya maneh. Sawise 13 taun, Schiklgruber ngangkat spanduk lan ngluncurake Perang Donya II .....

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"