Buta udara ANT-20 "Maxim Gorky" lan ANT-20bis

31
Buta udara ANT-20 "Maxim Gorky" lan ANT-20bis


Ing pungkasan taun 1932, mengeti patang puluh saka aktivitas sastra lan sosial Alexei Maksimovich Gorky dirayakake ing Uni Soviet. Ing malem pengetan master lan magang bengkel panulis, kanca-kanca penulis padha kumpul lan mikir. Apa sampeyan bakal menehi Gorky ing acara perayaan kasebut? sepatu bot? cangkem? Ora, iku ora! Karya lengkap M. Gorky? Ora maneh! Utawa bisa uga ana hubungane karo gambar sastra? Bisa uga ana sing ana gandhengane karo penerbangan sing cepet, luwih tepat: kanthi petrel sing bangga banget ... Nanging apa persis? Ide pungkasan dirumusake dening wartawan kondhang Mikhail Koltsov, sing ing taun-taun kasebut dadi editor majalah Ogonyok. Dheweke nyatakake yen perlu "kanggo mbangun pesawat propaganda gigantic, pesawat agitator, pejuang winged, personifying budaya masyarakat anyar ing construction."

Implementasi proyek grandious kuwi ing taun iku ora Fantasi baseless kanggo Rusia. Penerbangan ilmu lan teknologi saka republik enom cekap terus lan ping pingan Kasile saka pra-revolusioner Rusia ing pangembangan aviation abot, kang, sampeyan ngerti, nampa pembangunan prioritas lan malah banjur ing akeh bab ngluwihi manca. N. E. Zhukovsky ujar manawa "penerbangan abot minangka gagasan Rusia." Mesthi, dheweke tegese prestasi pinunjul saka I.I. Sikorsky, sing digawe ing 1913 pesawat papat-mesin abot "Grand", "Ksatria Rusia", "Ilya Muromets", kang wis unik, ing wektu iku, karakteristik kinerja pesawat.

Perang Donya I, perang sipil ing Rusia rampung. Aviation dadi salah siji saka industri prioritas ing Uni Soviet enom. Ing wektu sing cukup cendhak, industri penerbangan sing kuat digawe ing negara kasebut, desainer pesawat sing bakat digawa munggah. Digawe ing pungkasan twenties - awal thirties, desain asli saka pesawat domestik, penerbangan sukses padha dikenal ing saindhenging donya. Pesawat abot ANT-4 "Negara Soviet" (1929) wis dibangun lan nggawe penerbangan ultra-dawa pisanan ing donya saka Moscow menyang New York. Ing pirang-pirang ibukutha Eropa: Berlin, Paris, London, Roma, pesawat ANT-9 "Wings of the Soviets" (1929) dituduhake.

Rusia isih tetep dadi panggonan lair saka konstruksi pesawat abot. Pengebom abot TB-3 lan TB-4, pesawat eksperimen K-7 digawe ing negara kasebut. Kurang saka setahun, pesawat penumpang limang mesin paling gedhe ing donya ANT-14 "Pravda" dibangun, sing nggawe luwih saka sewu penerbangan tanpa kacilakan siji. Ujian kasebut ing Agustus 1931 ditindakake dening pilot sing diajeni M. M. Gromov. Mulane, gagasan M. Koltsov kanggo mbangun pesawat raksasa darat sing luwih megah lan durung tau ana ing donya iki pancen nyata lan bisa ditindakake. Proposal saka wartawan iki antusias didhukung dening kabeh masyarakat Soviet. Penulis terkenal, wartawan, pimpinan industri, ilmuwan, tokoh masyarakat ngatur Komite All-Union kanggo pambangunan pesawat Maxim Gorky. Mikhail Koltsov kapilih dadi ketua.



Kabar babagan pambangunan pesawat dening wong Soviet ditampa kanthi semangat. Pesawat kasebut dibangun kanthi biaya wong. Enem yuta rubel diklumpukake dening pembaca koran lan majalah Soviet.

Ing tanggal 25 Januari 1933, Presidium Komite Konstruksi Pesawat Raksasa ngadopsi resolusi: kanggo nransfer desain lan konstruksi pesawat kasebut menyang TsAGI minangka lembaga utama konstruksi pesawat domestik. Akeh desainer kondhang melu pangembangan proyek ambisius: V.M. Petlyakov, A.A. Arkhangelsky, V.N. Belyaev. B.A. Sakke, E.I. Pogossky lan liya-liyane. Pimpinan karya A.N. Tupolev. Akeh perusahaan, organisasi lan lembaga riset saka macem-macem industri melu nggawe raksasa udhara, karya gabungan sing wis dikoordinasi kanthi jelas.

10 Maret 1933, ketua Komite Kabeh-Union M. Koltsov, ketua departemen konstruksi A. Goryanov, wakil kepala TsAGI, Profesor A. Nekrasov lan pangareping desainer pesawat Maxim Gorky, A. Tupolev, nandatangani kontrak kanggo pambangunan raksasa udara, lan M. Koltsov langsung nyerahake A. Nekrasov cek pertama kanthi jumlah setengah yuta rubel.

Penciptaan pesawat ANT-20, sing, miturut skema lan desaine, minangka pangembangan luwih lanjut saka pengebom TB-4, tim A. N. Tupolev wiwit bali ing taun 1931, nanging ing pungkasan taun 1932, gegayutan karo keputusan kanggo prioritas nggawe pesawat propaganda khusus, tujuan ANT-20 wis diganti. Syarat teknis kanggo pesawat iki, disetujoni ing wiwitan taun 1933, kasedhiya kanggo kemungkinan panggunaan uga minangka pesawat penumpang lan transportasi, pengebom abot, lan markas mabur kanggo komando militer dhuwur. Ing pesawat kasebut perlu kanggo nyelehake peralatan lan sarana propaganda: omah percetakan, laboratorium foto, instalasi film, instalasi swara sora "Swara saka langit", sawetara stasiun radio.

Pesawat kasebut kudune dioperasikake saka lapangan udara sing relatif cilik, jarak lepas landas ora kudu ngluwihi 350-400 meter (kanggo TB-4 yaiku 800 meter). Iki mbutuhake desain sayap kanthi area lan dawa sing luwih gedhe. Mulane, wolung mesin pesawat M-34FRN kanthi daya total 7200l kudu digunakake kanggo pembangkit listrik. karo. Enem mesin dumunung ing irung swiwi, lan saperangan, kaya ing TB-4, diselehake ing instalasi tandem ndhuwur fuselage. Sampeyan bisa nerusake penerbangan horisontal nalika ana loro motor dipateni nalika mabur. Unit kompresor onboard njamin peluncuran kabeh mesin pesawat sajrone telung menit.

Miturut kontrak, pesawat anyar iki mestine kanggo mlebu ing tes pabrik ing wektu cendhak banget - mung 14 sasi (ing Mei 1934).

Ana skeptics sing pracaya pesawat saka bobot take-off kuwi, yen munggah menyang udhara, ora bakal bisa ndharat. Contone, editor majalah Inggris "Airplane" E. Gray nulis: "Kabeh sing isih kudu ditindakake yaiku ngucapake matur nuwun marang Gusti Allah yen imajinasi Rusia banget lan adoh ngluwihi kemungkinan implementasine dening wong Rusia lan liya-liyane." Nanging senadyan ora percaya, bakat A. N. Tupolev, semangat tim tukang, dhukungan aktif saka rencana kabeh wong Soviet, "imajinasi Rusia" diterjemahake dadi kasunyatan.



Tanggal 1934 April XNUMX, pambangunan Maxim Gorky rampung ing TsAGI Experimental Design Plant. Bagéyan saka pesawat raksasa diangkut menyang Lapangan Udara Tengah. MV Frunze, ing ngendi perakitan lan banjur tes pabrik diwiwiti.

Ing pertengahan Juni 1934, pesawat Maxim Gorky munggah ing udhara kanggo pisanan. Iki pilot dening TsAGI pangareping pilot M.M. Gromov. Dheweke menehi komentar babagan mobil anyar: "Pesawat sing apik tenan. Iku luar biasa ing karakteristik penerbangan, aerodinamika. Mobil kasebut nduweni setir sing ora bisa ditindakake. Pesawat paling gedhe ing donya dikontrol kanthi gampang lan gampang."



Pesawat kasebut bisa dipercaya banget yen ing dina katelu saka tes penerbangan, 19 Juni 1934, dheweke melu parade sing diatur kanggo ngurmati para pahlawan Chelyuskin sing bali lan pilot sing nylametake dheweke - Pahlawan pertama Uni Soviet. Penerbangan reguler pesawat unik diwiwiti. Ora let suwe, rekor donya anyar kanggo kapasitas mbeta wis disetel - sepuluh lan limalas ton diangkat nganti dhuwure 5000. Saka Agustus 1934, raksasa udara dadi kapal penggedhe skuadron propaganda M. Gorky.

Ing babagan bobot penerbangan (42 kilogram), montor mabur Maxim Gorky nganti taun 000 minangka pesawat darat sipil paling gedhe ing donya. Muatané ana patbelas ton. Swiwine amba 1950 meter, diametere rodha rong meter. Pesawat kabeh-logam duweni fuselage dawane 63 meter, ambane 32,5 meter lan dhuwure 3,5 meter. Total area interior ngluwihi satus meter persegi. Kanggo ndharat mobil raksasa ing lemah, para pangembang nggawe desain sasis khusus, kanthi penyerap kejut udara-lenga.



Pesawat kasebut dilengkapi ijol-ijolan telpon otomatis kanggo nembelas pelanggan, autopilot asli, mekanisme listrik kanggo mindhah rudder, macem-macem piranti kanggo kafe, salon kanggo 72 penumpang lan kabin turu. Awak pesawat tekan wolung wong. Kanggo pisanan, iki digunakake kanggo mlebu pesawat, bagéan saka lumahing ngisor fuselage sing lempitan mudhun minangka andha. Kanggo pisanan ing donya, arus bolak-balik digunakake ing pesawat, sing perlu kanggo macem-macem peralatan ing papan sing sadurunge ora kasedhiya ing pesawat. Ing proses nggawe pesawat kayata TB-4 lan ANT-20, akeh sing paling angel, kanggo wektu iku, masalah aerodinamika, mekanika struktural, lan akeh onboard lan peralatan liyane wis ditanggulangi.



Sauntara kuwi, kerja saben dinane ditindakake ing skuadron agitasi, bagean materi saka pesawat sing unik wis bisa digunakake kanthi sampurna sajrone luwih saka setahun. Bungah kanggo skuadron propaganda yaiku liburan May Day taun 1935, nalika "Maxim Gorky" mimpin parade udara mesin bersayap Soviet ing Red Square. Ing dina minggu, dheweke nggawe penerbangan reguler ing Moskow, nindakake "baptisan udara" para pekerja utama lan buruh kejut perusahaan Moskow.

Kacilakan, kaya biasane, kedadeyan sing ora dinyana-nyana. Ing tengah dina tanggal 18 Mei 1935, montor mabur maneh munggah ing Moskow. Iki pilot dening pilot I. Mikheev lan I. Zhurov. "Maxim Gorky" dikawal dening pesawat cahya I-5 lan R-5, ing Papan kang ana juru kamera. Apa sing kedadeyan ing dina iku ana ing koleksi "Bangunan Pesawat ing USSR. 1917-1945" diterbitake dening TsAGI lan N. E. Zhukovsky Science and Memorial Museum. diterangake kaya mangkene: "... ngawal" Maxim Gorky "ing pesawat tempur I-5, pilot N. P. Blagin wiwit nindakake aerobatik ing sacedhake pesawat raksasa, sing ora diwenehake dening tugas penerbangan. Nalika nyoba kanggo nggawe daur ulang watara swiwi pesawat, ilang kacepetan ing titik ndhuwur, lan mobil sing ora bisa dikendhaleni tiba ing swiwi saka Maxim Gorky.



Telung puluh telu penumpang, rolas kru lan pilot N. Blagin tiwas. Bencana absurd nyebabake puluhan nyawa manungsa lan numpes pesawat sing unik. Babagan matine pesawat raksasa "Maxim Gorky", akeh artikel diterbitake ing media kanthi macem-macem versi tragedi. Dadi ing Autumn 1935, ing Polandia dicithak organ emigrants Rusia "Pedhang", iki nyatakake yen Blagin sengaja lan sengaja rammed pesawat raksasa. Koran kasebut nyebutake layang sing diduga ditulis dening Blagin nalika kedadeyan tragis kasebut. Stylistically, layang iki mréntahaké anti-komunis kanggo warga Rusia, kang Blagin announced kaputusan kanggo "males wong Rusia lan numpes sawetara rolas bandit kesed, komunis nunggang ing gulu wong biasa." Versi iki, kanthi cara, kudu ditolak langsung. Iki ora luwih saka pemalsuan saka emigrants sing ngimpi miwiti pemberontakan ing USSR nglawan komunis lan maringaken impen minangka kasunyatan. Kasunyatan ngomong liya.

Blagin, senadyan asal mulya, kanthi sukarela lan miturut kapercayan dhewe, gabung karo Partai Bolshevik lan Tentara Abang, lan bali ing taun 1918. Kajaba iku, pilot ngirim panjalukan ditulis marang kepala TsAGI kanggo nyingkirake dheweke saka penerbangan kanggo ngawal pesawat raksasa, amarga ngganggu dheweke saka karya utama lan favorit - nguji pesawat tempur anyar. Kajaba iku, siji ora bisa nglirwakake kasunyatan sing kulawarga Blagin ora mung nandhang sangsara marga saka buron saka NKVD, nanging uga nampa tambah pensiun "pribadi" kanggo almarhum, padha karo sing mbayar kanggo liyane saka korban bilai. .

Siji-sijine sing isih durung dingerteni yaiku pitakonan babagan inisiatif N. Blagin sing nindakake aerobatik. Dhewe, ing instruksi manajemen utawa ing panjalukan saka cameramen sing ana ing pesawat Maxim Gorky lan wis ngobrol dawa karo Blagin sadurunge pesawat. Ora dingerteni apa persis sing dicathet ing tugas penerbangan kasebut, apa tugas penerbangan iki dhewe disimpen, apa sing dituduhake ing kono. Ora ana sing ngerti uga apa N. Blagin ditampa saka wong cublak tugas kanggo nindakake aerobatics, kang gedhe-gedhe lan ing kadohan minimal tartamtu saka "Maxim Gorky"? Anggere pitakonan iki tetep ora dijawab, iku mokal kanggo ngomong bab sabab langsung saka tragedi.

Kacilakan kasebut nggegirisi kabeh Uni Soviet. Nanging reaksi kasebut ana ing semangat jaman kasebut. Tinimbang mesin sing ilang, penggalangan dana diwiwiti kanggo pambangunan 16 pesawat raksasa anyar saka jinis ANT-20. Tanggal 4 Agustus 1935, Dewan Buruh lan Pertahanan (STO) ngetokake dekrit sing cocog. Sanajan "Maxim Gorky" minangka pesawat propaganda, diputusake kanggo nransfer kabeh 16 raksasa anyar menyang penerbangan sipil.

Ing wulan Agustus 1939, Nikolai Novikov, pilot Institut Riset Armada Udara Sipil, ngrampungake uji coba pesawat anyar - penumpang multi-kursi enem mesin PS-124 (jeneng liya yaiku ANT-20bis), digawe ing desain. Biro A.N. Tupolev ing basis saka wolung mesin "Maxim Gorky". Ing mangsa ngarep, pesawat anyar iki mestine dadi sing utama ing baris penumpang paling sibuk "Aeroflot" ing taun sadurunge perang.



Sanajan pesawat kasebut dianggep minangka pesawat penumpang kanggo tujuan utama, ing tradhisi ing taun-taun kasebut ing mangsa perang, pesawat kasebut direncanakake digunakake minangka pengebom wengi abot lan pesawat transportasi militer. Selaras karo iki, papan kanggo instalasi senjata cilik lan senjata bom wis dilengkapi struktural, nalika bombsight OPB-1 lan interkom pesawat kudu langsung dipasang. Bentenipun utama antarane mesin anyar lan "Maxim Gorky" ana nomer mesin. Saiki ana enem, nanging luwih kuat, saka jinis M-34RN karo baling-baling logam telu-bladed anyar.

Kanthi muatan komersial lengkap (pesawat kasebut ngangkat 64 penumpang lan 8 kru ing udara), PS-124 bisa lelungan sawetara ewu kilometer tanpa kebangkrutan. Senadyan ukuran gigantic sawijining, kacepetan pesawat anyar tekan 225-230 kilometer per jam. Minangka tes sing dituduhake, PS-124 nduweni tingkat pendakian sing apik, sing penting banget yen perlu cepet-cepet nembus awan, "slip liwat" pusat icing cilik.

Minangka Eduard Ivanovich Schwartz lan Nikolai Ivanovich Novikov, pilot tes Institut Riset Armada Udara Sipil, sing nganakake tes negara PS-124, nyathet ing cathetane, "pesawat kasebut manut ing kontrol. Kabeh rudders uga menehi ganti rugi lan efektif, supaya pesawat nanggapi uga kanggo kabeh tumindak. Nalika mandheg siji utawa loro motor ing sisih siji, flatner rudder sing dikontrol kanthi lengkap ngimbangi tekanan ing sikil.



Landing pesawat, senadyan ukuran gedhe, iku prasaja. Kanthi alignment Gamelan saka rudders menyang dhewe, iku lenggah ing telung TCTerms tanpa cenderung kanggo mlumpat. Stabil ing roto. Nanging pilot kudu rem sregep, amarga inersia saka massa gedhe saka pesawat lengthens roto. Ing kondisi rem, jarak tempuh mobil ora ngluwihi limang atus meter.



Dilengkapi alat bantu navigasi radio modern kanggo wektu kasebut, ANT-20bis diadaptasi kanggo penerbangan ing kahanan meteorologi sing angel lan ing wayah wengi. Loro-lorone pilot uji ngalembana kokpit pesawat anyar. Wiyar, kanthi kursi sing nyenengake lan nyenengake. Karya sukses kru difasilitasi kanthi penempatan instrumen lan peralatan sing rasional. Visibilitas pilot apik banget. Papan kerja navigator uga dilengkapi karo kenyamanan sing apik. Kabeh piranti, peralatan radio rong arah, peralatan nemokake arah radio dumunung supaya navigator gampang lan nyaman ing pesawat. Kajaba iku, fasilitas komunikasi operasional lan sinyal diwenehake ing pesawat anyar. Ijol-ijolan telpon otomatis kanggo pitung telpon disambungake ora mung anggota kru, nanging uga penumpang.

Miturut cara, akeh fasilitas kasedhiya kanggo penumpang ing PS-124. Telung kabin penumpang lan papat kabin turu seneng karo kaendahan lan kenyamanan. Ing wektu sing padha, ana sepuluh kursi penumpang ing kompartemen penumpang pisanan. Sing nomer loro ana nembelas, lan sing nomer telu wolung kursi. Salon kaping papat ana "restoran". Jeneng kasebut cukup cocog, amarga pesawat kasebut duwe pawon kanthi kompor listrik, ketel, kulkas, termos, lan uga piranti kanggo ngumbah piring.



Ing khusus papat kabin turu, ana nembelas panggonan kanggo ngaso. Ing kene, kaya ing salon, ana meja, kursi sing nyaman, cermin, karpet. Tembok ditutupi karo kedap swara khusus, sing ngidini sampeyan bisa ngomong kanthi bebas ing kamar penumpang tanpa ngunggahake swara. Antarane fasilitas liyane, siji bisa jeneng: lemari klambi, kamar jamban, perpustakaan karo referensi, sastra seni lan teknis, etc.



Sayange, tes kasebut uga nuduhake kekurangan pesawat anyar kasebut. Utamane, mekanika penerbangan tetep "ilang": tukang bangunan pesawat, kaya sing dikandhakake, nglewati kanthi kepenak. Desainer menehi panggonan ing swiwi: saben antarane telung motor. Padha ora nggawe kabin kapisah kanggo wong-wong mau lan kanthi mangkono ora nglindhungi saka swara kuwat saka mesin lan mambu exhaust gas. Mulane, ing rekomendasi kasebut, dheweke nulis; "Sampeyan kudu, nalika ndandani pesawat sing sepisanan sawise sawetara wektu operasi, kudu ati-ati kanggo ngisi kesenjangan sing apes iki ..."

Nanging, tes negara saka kapal penggedhe anyar Aeroflot wis kasil rampung. Panitia panampa PS-124 nyimpulake yen minangka asil tes ing pesawat kasebut, mung sawetara cacat cilik sing gampang didandani.

Sawise nyoba, pesawat raksasa kasebut ditransfer menyang garis Resor Moscow - Mineralnye Vody, ing kana nganti musim panas taun 1941. Wiwit awal perang nganti pungkasan taun 1942, mobil raksasa iki digunakake minangka transportasi militer nganti tabrakan nalika pendaratan darurat ing cedhak Tashkent. Nanging, produksi serial ora njupuk Panggonan: iki diganti dening pesawat kurang gedhe lan gampang kanggo operate. Mesin winged unik, dibangun ing salinan siji, wis musna menyang lalen. Museum penerbangan malah ora duwe tata letak.





Sumber:
Rigmant V. ANT-20 "Maxim Gorky" // Aviation lan Cosmonautics. 1997. No. 11-12. kaca 65-67.
Kotelnikov V. Pesawat penumpang PS-124 // Aviation lan kosmonautika. 2011. №3. kaca 10-19.
Matulevich B. Raksasa samudra udara // Penerbangan Sipil. 1994. No. 6. kaca 38-39.
Kotelnikov V. Era raksasa // Aviamaster. 2004. No. 6. kaca 20-22.
Muromov A. Kacilakan pesawat ANT-20 "Maxim Gorky" // 100 kacilakan udara gedhe. M.: Veche, 2003. S. 72-77.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

31 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +9
    November 5 2015
    Pesawat legendaris! Jaman pesawat, simbol.
    1. +8
      November 5 2015
      Aku krungu lan maca ing jaman Soviet babagan tragedi Maxim Gorky, nanging aku ora ngerti yen pesawat model iki uga diprodhuksi lan mabur!
      Matur nuwun kanggo penulis !!! Inggih, PLUS
  2. +9
    November 5 2015
    Ya, USSR bisa mbangun raksasa kasebut, nanging sing biasa, kanggo transportasi massal penumpang lan kargo ing saindhenging negara - ora, dheweke kudu tuku Douglas saka Amerika.
    1. + 11
      November 5 2015
      Douglas diprodhuksi lan digunakake setengah saka donya. Pesawat legendaris, sampeyan ora bisa mbayangno sing luwih apik ing wektu kasebut. Contone, kaya bedhil serbu Kalashnikov.
  3. +9
    November 5 2015
    Ing tengah dina tanggal 18 Mei 1935, montor mabur maneh munggah ing Moskow.

    Simbah kandha yen dheweke, adjunct prasaja saka Akademi Angkatan Udara, ora entuk papan kanggo penerbangan iki, sanajan dheweke wis dijanjekake. Pimpinan produksi, sawetara partai tingkat menengah, lan sawetara prajurit militer mabur.
    Ngandika iku kawirangan - medeni, lan banjur ... Banjur ngandika sing everyone wis kejut lan pain (soko kaya Kursk, aku ngerti saiki) kanggo kabeh aviators. Ya, mbokmenawa ora mung wong-wong mau.
  4. + 19
    November 5 2015
    Kutipan saka: svp67
    Ya, USSR bisa mbangun raksasa kasebut, nanging sing biasa, kanggo transportasi massal penumpang lan kargo ing saindhenging negara - ora, dheweke kudu tuku Douglas saka Amerika.

    Wajar banjur ana pimpinan negara. Dituku eksklusif anyar, paling apik lan paling njanjeni conto donya. Lan ing wektu sing padha dhewe nggawe rekaman lan mobil unik. Lan mesin manca padha nguwasani produksi karo teknologi lan, wiwit saka pengalaman donya, padha dadi luwih, dadi ing akeh cara pemimpin donya.
    1. + 16
      November 5 2015
      Mekaten. Bebarengan karo lisensi Douglas, sing banjur diprodhuksi ing USSR kanthi jeneng PS-84 (modifikasi paling anyar diarani Li-2 kanggo ngurmati direktur pabrik Lisunov), banjur entuk teknologi manufaktur pesawat kanthi nggunakake paling akeh. cara plasma-template majeng ing wektu sing - tho sing Déwan conveyor ing produksi. Sadurunge wiwitan Perang Donya II, negara maju ing babagan pangembangan penerbangan kaya Prancis ora nguwasani metode produksi template plasma iki. Lan ing USSR padha bisa, lan thanks kanggo iki, ing taun perang, industri pesawat Soviet bisa kanggo nambah produksi pesawat.
      Aku duwe pakurmatan.
      1. +3
        November 5 2015
        Kutipan: Alexander72
        Bebarengan karo lisensi kanggo Douglas, sing banjur diprodhuksi ing USSR kanthi jeneng PS-84 (modifikasi paling anyar diarani Li-2 kanggo ngurmati direktur pabrik Lisunov).
        17 September 1942 ditandatangani dening kepala Direktorat Utama Armada Udara Sipil, Letnan Jenderal F.A. Astakhov lan komisaris militer Direktorat Utama Armada Udara Sipil, komisaris brigade Antonov, pesenan No 72 "Ing ganti jeneng pesawat PS-84", sing nyatakake: "Adhedhasar pesenan Angkatan Udara KA No. )". Pesenan disiapake tanggal 0174 September 8, jeneng eksekutor yaiku Snytkin.
        Sesuai karo keputusan Komite Pertahanan, sing muncul ing Desember 1940, dhawuh saka Komisaris Rakyat Industri Penerbangan No. 704 tanggal 9 Desember 1940 netepake prosedur ing ngisor iki kanggo menehi jeneng pesawat kasebut: kudu kalebu huruf pisanan. saka jeneng desainer (s) mesin lan nomer - malah kanggo transportasi militèr lan pesawat ngebom. Jeneng kasebut langsung dikenalake kanthi prentah saka komisaris rakyat industri penerbangan.
        B.P. Lisunov ing taun 42 dadi insinyur utama pabrik nomer 84 lan ora ana hubungane karo desain pesawat PS-84. Lair saka jeneng iki katon rada ora biasa. Huruf pisanan ora dadi perancang, nanging pesenan komisaris rakyat kanggo ngganti jeneng pesawat kasebut dadi Li-2 katon luwih cepet tinimbang pesenan kepala Direktorat Utama Armada Udara Sipil.
        Kajaba iku, tembung "... miturut dhawuhe Angkatan Udara KA ..." katon aneh. Referensi mung bisa kanggo pesenan Panglima Angkatan Udara, nanging tembung "komandan" ora ana ing teks kasebut. dhawuhe sapa?
        Ing salah sawijining pesenan ing ngisor iki, ditandatangani dening Astakhov, pesawat kasebut wis diarani LI-2 (PS-84), lan mengko - minangka LI-2 utawa Li-2.
        Yen kita tindakake logika acara, jeneng pesawat, diprodhuksi ing September 1942, bisa dadi jeneng "Se-2" (Senkov-2) - kanggo pakurmatan saka desainer utama tanduran No. 84, sing ngembangaken versi militèr saka PS-84. Tanpa ngremehake kaluwihan Lisunov ing ngembangake produksi mesin ing Tashkent, preferensi mesthine kudu diwenehake marang direktur pabrik, Yarunin, sing tanggung jawab kabeh tanggung jawab kanggo kegiatan pabrik kasebut, kalebu perbaikan terus-terusan pesawat PS-84. , ambruk. Sampeyan bisa nelpon pesawat kasebut "Mo-2" - kanggo ngurmati kepala desainer (kepala biro desain) tanduran No. 84 Mosolov, sing wektu iku wis ngrampungake sawetara masalah ing modernisasi PS. -84. Lan sing paling apik, gunakake jeneng "Sem-2" - kanthi jeneng desainer utama versi militer pesawat Senkov lan wakil lan penerus ing perkara iki, Mosolov. Ing dokumen saka Angkatan Udhara jeneng "Li-2" katon mung ing separo kapindho 1943.
        Ora ana "pelamar" sing disedhiyakake ing ndhuwur kanggo njaga jenenge ing kapal transportasi Amerika sing misuwur yaiku desainer pesawat kasebut. Kajaba iku, jeneng Lisunov, kita bisa ndeleng, saenipun cocog karo "lisensi", lan dadi kepala engineer, Lisunov temtunipun nindakaken akeh karya ing implementasine saka dandan. Ora ana jeneng desainer Soviet ing jeneng pesawat nerangake yen pesawat kasebut dirancang dening desainer manca, lan Li-2 mung dilisensi, kanthi cara, dudu salinan sing paling apik.
  5. + 11
    November 5 2015
    Kita lair kanggo nggawe dongeng dadi kenyataan ... Apa jenis wong sing dadi kepala negara lan penerbangan. Lan saiki kita duwe Serdyukov ...
    1. +3
      November 5 2015
      Kutipan saka: avia12005
      Apa wong sing dadi kepala negara lan penerbangan. Lan saiki kita duwe Serdyukov ..

      Wong ayu, pilot heroik saka pengebom cahya wengi Po-2. Nanging wong liya dadi kepala negara lan penerbangan.
  6. +2
    November 5 2015
    Nanging, produksi serial ora njupuk Panggonan: iki diganti dening pesawat kurang gedhe lan gampang kanggo operate.... Nanging padha ora ngombe pengalaman .. teka ing Handy .. sethitik mengko ..Mesin winged unik, dibangun ing salinan siji, wis musna menyang lalen. Museum penerbangan malah ora duwe tata letak.... Nuwun sewu
  7. -1
    November 5 2015
    qwert (1) RU Dina iki, 07:03 anyar

    Kutipan saka: svp67
    Ya, USSR bisa mbangun raksasa kasebut, nanging sing biasa, kanggo transportasi massal penumpang lan kargo ing saindhenging negara - ora, dheweke kudu tuku Douglas saka Amerika.

    Wajar banjur ana pimpinan negara. Dituku eksklusif anyar, paling apik lan paling njanjeni conto donya.

    Contone, apa sampeyan tuku 100th Heinkels lan ora tuku 87th Junkers?
    1. +9
      November 5 2015
      Kutipan saka Yarik
      Contone, apa sampeyan tuku 100th Heinkels lan ora tuku 87th Junkers?


      Lan kenapa kudu tuku mobil sing wis dikenal ing Spanyol, yen prototipe wis SU-2? Akeh sing banjur nyerah menyang fashion kanggo bomber jarak cendhak7
      Lan dhaptar blanja sing direncanakake:
      - Dheweke 100 uap digawe adhem,
      - Panjenenganipun 100 karo cooling banyu conventional,
      - Bf 109E,
      - Bf 110C,
      - pengebom Ju 88, Do 215,
      - Bu 131 "Jungmann", Bu 133 "Jungmeister" (latihan)
      - Aku 209,
      - Fw 226 (helikopter!)
      ora ngomong babagan kepinginan kanggo entuk lisensi kanggo produksi, kaya ing kasus Douglas, nanging kepinginan kanggo ngerteni tingkat pangembangan lan tren ing industri pesawat ing Jerman lan, yen ana ide sing apik, nyolong. soko kanggo awake dhewe.
    2. + 12
      November 5 2015
      Junkers Yu-87, kanthi gear landing sing ora bisa ditarik ing "celana" gedhe - fairings saka struts utama lan persenjataan pertahanan sing ringkih, wis dianggep lungse ing wiwitan taun 40-an. Liyane bab iku ora ana siji samesthine sing Jerman bakal bisa nggunakake supaya èfèktif (Aku ora ngomong bab Munghausen ing inti, ugh, sing, mesthi, ora bab Rudel ing "bab"!) Utamané yen mungsuh ora duwe pertahanan udara minangka kelas. Ing nalisir, Heinkel He-100, utamané ing versi karo sistem cooling evaporative, dianggep minangka desain fighter banget. Nalika tuku pesawat ing Jerman, pihak kita pisanan ngupayakake tujuan kanggo kenal karo mesin sing janjeni lan prestasi paling anyar ing industri pesawat Reich 3rd, sing ing kahanan kasebut penting banget kanggo kita - aku mikir sawetara pimpinan. saka USSR mangu-mangu sing iku banget awal utawa mengko kudu perang karo Nazi Jerman. Kabeh pesawat sing dituku ing Jerman, kita nyalin lan maleh ing seri (sanajan ing cilik banget) mung Fieseler cahya multi-tujuan pesawat Fi-156 Storch, kang ing USSR dadi OKA-38 Aist (ing cara. , pisanan O.K. . Antonova).
      Aku duwe pakurmatan.
    3. 0
      November 5 2015
      Kutipan saka Yarik
      Contone, apa sampeyan tuku 100th Heinkels lan ora tuku 87th Junkers?

      muspra, Iku bakal koyone sing wis outdated lan alon-obah, Yu-87 nuduhake dhewe sampurna sak perang minangka ngebom nyilem efektif. Ana akeh crita para veteran, pira getih sing diombe.
    4. +3
      November 5 2015
      Nang endi wae aku teka tengen (kaya I. Shelest, nanging ora yakin) sing Non-100 iki dianggep fighter banget janjeni. Nanging survivability ora ana ing ngendi wae. Saiki kita ngerti apa iki utawa pesawat kasebut, banjur kawruh kasebut ora lengkap.
  8. 0
    November 5 2015
    Ya perang, perang! Carane akeh proyek unrealized!
  9. +1
    November 5 2015
    Ana tansah aturan. Pilot nyuwil wong-wong mau. Arbitrarely mutusaké kanggo nuduhake kang "Aku". Ana sing dadi pahlawan kanthi mabur ing sangisore jembatan, lan ing kasus iki, bencana.
    1. +5
      November 5 2015
      Kutipan saka bandabas
      Ana tansah aturan. Pilot kasebut nglanggar dheweke

      Ana publikasi sing nyatakake yen iki dudu pelanggaran, nanging tugas. Kajaba iku, iki dikonfirmasi dening anané juru kamera ing pesawat pengiring. "Maxim Gorky" wis mabur kanggo dangu ing wektu iku, lan apa ana kanggo njupuk yen iku pesawat biasa? Sayange, acara kasebut rampung kanthi tragedi.
  10. +8
    November 5 2015
    A artikel apik, nanging bakal worth manggon ing liyane rinci ing konsep minangka asil saka raksasa kuwi padha bener dibangun - sawise kabeh, MG ora dirancang minangka penumpang utawa pesawat propaganda. Iki bener-bener diowahi dadi pesawat propaganda nalika Angkatan Udara nilar konsep "kapal perang udara" ... Ageng, kanthi kapasitas angkut raksasa, dihiasi menara, nanging alon-alon lan ora bisa digerakake ...

    Nanging gambar gaya steampunk apokaliptik digambar nalika skuadron kapal kasebut dilengkapi turbin uap tinimbang mesin pembakaran internal bakal ngluwihi srengenge ing kutha-kutha mungsuh ...
  11. +4
    November 5 2015
    Mesthi, iki dikenal babagan pesawat, nanging aku ndeleng foto interior kanggo pisanan.
    Aku wonder saka ngendi Techie entuk informasi sing menarik lan arang banget. Respect!
    1. Alf
      +1
      November 5 2015
      Kutipan saka Alex
      Aku wonder saka ngendi Techie entuk informasi sing menarik lan arang banget.

      Ojo diobong sumbere, yen ora gebyah getihe ora sare, guyonan.
      Nanging kanthi serius, aku maca artikel saka Techie kanthi seneng, lan nomer kasebut ana lan gampang diwaca, ora kaya mecah ing alas.
  12. +3
    November 5 2015
    Kaendahan lan Bangga industri pesawat Soviet!
  13. +1
    November 5 2015
    Kanggo sawetara alesan, wayahe tabrakan ora ditampilake ing newsreel lawas. Putus???
  14. +2
    November 5 2015
    Ing artikel kasebut: "... Wiwit Agustus 1934, raksasa udara wis dadi kapal penggedhe skuadron propaganda sing dijenengi M. Gorky."
    Ing buku "Sing - wong lan pesawat." L.L. Kerber. Publishing house "Soviet Rusia". 1973: "Ing Mei 18, 1935, rong penerbangan pungkasan Maxim Gorky dijadwalake, sawise pesawat kasebut ditransfer saka TsAGI menyang skuadron propaganda."
    Endi sing bener?
  15. +2
    November 5 2015
    Thanks kanggo penulis! Aku maca babagan penumpang lan malah mabur kanggo pisanan. hi
  16. +1
    November 6 2015
    Sayange, ing mobil iki Tupolev digunakake, sanajan wis kabukten, nanging wis rada outdated solusi technical, nanging nyengsemaken. Ing pawujudan nyata saka dieselpunk. Aku langsung kelingan Porco Rosso Miyazaki.
  17. +2
    November 6 2015
    Aku maca babagan pesawat raksasa Soviet sadurungé lan artikel iki ora dadi wahyu, nanging aku isih seneng faktor kualitas lan keterlibatan saka macem-macem sumber. Senajan iku bisa kanggo ngomong sawetara tembung bab TB-16, marang ing liyane rinci babagan kacilakan G-20 near Tashkent (nang endi wae mung ana statement saka kasunyatan Laka). Nanging aku mung kaget karo ilustrasi! Aku durung nate ndeleng jumlah kasebut ing endi wae, matur nuwun banget kanggo penulis kanggo karyane!
    Lan aku uga duwe pitakon kanggo Alexander 72 sing dihormati. Tentara pertahanan udara sing sampeyan sebutake ora ana ing kelas? Yen babagan penembak anti-pesawat Tentara Merah, mula aku pengin mbantah: ana ing USSR yen pilot Jerman wiwit awal perang kaget banget karo tumindak trampil lan akurasi kru anti-pesawat kita (Shvabedissen). ). Lan yen sampeyan temenan yen Yu-87 mung bisa digunakake ing ngendi pertahanan udhara mungsuh ora ana ing kelas, mula iki uga ora sakabehe bener: anané utawa anané pertahanan udara ora mengaruhi efektifitas pengebom nyilem kasebut. Dijamin kanggo njupuk Junkers-87 nalika serangan, nalika dhuwur lan kacepetan saya ganti kanthi cepet lan sing paling penting, mung bisa ditindakake kanthi bedhil infantri sing kandhel lan tembakan senapan mesin bebarengan karo tembakan artileri anti-pesawat. Sampeyan ora bisa nembak para pengebom horisontal, sing utama yaiku kanthi bener nemtokake dhuwure penerbangan lan kira-kira ngerti kacepetan penerbangan. Nanging kanggo pejuang, "lappet" minangka target sing relatif prasaja, lan yen "hawks" kita bisa nggawe interaksi sing luwih cetha karo unit lemah, lan ora patroli lapangan udara, mula bisa uga bintang Junkers-87 wis disetel ing taun 1941, kajaba kanggo Front Kulon padha ora bisa ditemokake.
  18. 0
    November 7 2015
    Artikel sing apik. Matur nuwun!
  19. 0
    November 8 2015
    Pesawat kasebut minangka terobosan! Lan nggumunake critane diselani. hi
  20. 0
    November 9 2015
    jaman gedhe! yen ora kanggo perang, akeh proyek apik banget bisa ndeleng cahya saka dina, lan mbok menawa saiki ora Boeing sing bakal nyetel fashion ing industri pesawat.
  21. 0
    Juli 17 2017
    Dheweke mabur ing jalur Moscow-Min. banyu

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"