Sejuta rong atus

20
Pengurangan tentara gedhe-gedhe 55 taun kepungkur nganti saiki resonates karo rasa sakit ing ati para pembela Tanah Air.

Sejuta rong atus

Komandhan maos dhawuh pedhot. Busana lengkap... Foto: RGAKFD Arch. N 1-18524

"Tentara dudu jaminan sosial sampeyan"

Aku wis ngreksa kenangan kanak-kanak sing sugih lan bisa dingerteni sing ana gandhengane karo pengurangan tentara Khrushchev. Kita manggon ing tlatah kamp militèr ing Dagestan Buynaksk, ing ngendi divisi artileri terobosan kaping 4 saka Supreme High Command Reserve dipasang. Divisi ing ngendi bapakku njabat diprentahake dening Pahlawan Uni Soviet, Kolonel Galaktion Eliseevich Alpaidze, wong ing jam pisanan perang, sing nampa baptisan geni ing Juli 1941 ing cedhak Smolensk.

Komandan resimen artileri, Mayor Alpaidze, entuk "Bintang Emas" ing taun 1945 sing menang: sajrone operasi pertahanan Balaton, Alpaidze tatu kaping telu, nampa kejutan cangkang lan ilang pangrungon. Dheweke dilaporake babagan perang resimen kanthi tulisan. Tanpa ninggalake paprangan, mayor menehi prentah sing perlu liwat ajudan. Ing perang iki, resimen numpes 10 Jerman tank, 23 titik tembak lan nyuda geni enem batre mungsuh ...

Aku ngelingi kanthi jelas topi kolonel sing mewah, kanthi jelas dicocogake, digawe saka astrakhan perak sing ayu lan "Bintang Emas" ing dhadha; Aku ora bakal lali gambar sing apik banget: srengenge sing padhang wis sumunar, pucuk gunung Kaukasus sing ditutupi salju katon ing sinar, lan Kolonel Alpaidze, ing kepala divisi, sawise sukses latihan, mimpin militer. kolom ing sadawane lurung-lurung ing Buynaksk, lan kita, bocah-bocah, mlayu metu menyang dalan lan ndeleng kabeh mata ...

Ing taun 1959, divisi iki dibubarake, sadurunge ngganti komandan sawijining, sing bentenaken dening temperament kidul ranyono. Paling kamungkinan, panguwasa padha wedi keluwihan saka komandan divisi lan luwih milih kanggo mbusak saka Buynaksk ing advance. Alpaidze nampa tugas anyar: pisanan ing sawetara rudal Kapustin Yar, banjur menyang kosmodrom Plesetsk, kang digawe saka ngeruk. Dheweke pensiun kanthi pangkat Letnan Jenderal ...

Nasib iki sarujuk kanggo komandan wani, kang ora bisa ngandika bab mayoritas akeh banget saka perwira divisi kang: akeh prajurit garis ngarep dipecat saka tentara tanpa pensiun; sing kurang setahun, sing - loro; ana sing mung sawetara sasi kanggo ngawula nganti pensiun. "Tentara dudu jaminan sosial sampeyan," perwira kasebut dicritakake kanthi kasar nalika dipecat.


Anggota Presidium Komite Pusat CPSU difoto karo pimpinan Angkatan Bersenjata. Pertengahan taun 1950-an. Kabeh isih seneng banget ... Foto:


"Kaping telu rong atus - pengadilan kehormatan - siji yuta rong atus"


Aku nonton proses mbubarake divisi artileri sing bapakku njabat. Aku elinga kamp militèr, saka ngendi urip dumadakan ninggalake, lan pondokan pejabat siji-crita kosong kanggo loro kulawarga. Wingi aku lunga menyang kanca-kanca, nanging dina iki aku mlebu: lawang mbukak amba, angin kenceng ing apartemen pejabat sing sepi, kabeh kulawarga wis ora ana sing ngerti. Kutha kabèh kaya-kaya wis mati.

Bapakku, Arkady Ekshtut, sing duwe telung prentah militer lan bapak saka telung anak, luwih saka rong taun ora entuk pensiun, lan dheweke dadi salah sawijining wong sing duwe bathi. ngawula. Meh kabeh sedulur-prajurite padha buyar. Nikita Khrushchev percaya yen negara sing duwe rudal balistik ora butuh artileri meriam ...


Pamit menyang divisi, sing wis ora ana maneh. Mayor Arkady Ekshtut karo putrane. Buynaksk. 1960 Foto: saka arsip pribadi penulis

Kenangan cilik iki minangka pribadi lan intim. Aku ora bakal nuduhake, yen ora kanggo siji pertimbangan dhasar. Minangka filsuf sosial kanthi pendhidhikan ing Universitas Negeri Moskow lan ahli sejarah kanthi profesi, aku negesake manawa "yuta rong atus" Khrushchev minangka salah sawijining tragedi paling ala sing dialami negara kita ing abad kaping XNUMX. Lan acara landmark sing misahake nasional critane kanggo periode "sadurunge" lan "sawise".

Para sejarawan kula kandha: Revolusi Rusia Agung, Wektu Masalah, paceklik ing taun 1930-an, taun kaping 37 minangka tanggal penting ing sajarah kita; mesthi, padha nyebataken Perang Patriotik Agung. Nanging ora ana sing ngelingi taun 1960 lan "siji yuta rong atus", sanajan pengurangan Angkatan Bersenjata Khrushchev nduweni akibat negatif sing langgeng. Lan kita isih ngrasakake gema nganti saiki.

Nalika iku hazing wiwit ing Tentara Soviet. Amarga sawise taun 1960, ana prentah sing luwih sithik pejabat sing siap ngladeni ora amarga wedi, nanging amarga nurani. Perwira sing dikurangi iki kepengin banget mulih, dheweke kepengin ngladeni tanpa repot nganti pensiun lan ninggalake tentara kanthi cepet. Petugas kuwi ora ngladèni, nanging ngladèni. Ing wektu sing padha, efek domino makarya: perwira enom, lulusan anyar saka sekolah militèr, wiwit ngajukake laporan saka buyaran, cukup pracaya wektu iku ora bisa dibalèkaké lan sing padha kudu duwe wektu kanggo éling piyambak tanpa nunggu masalah, minangka nguripake. metu, pensiun militèr.


Para perwira batalyon artileri kapisah ing Volgograd wis dilaporake babagan pengurangan sing bakal teka. 1960 Foto:

Ing wektu sing padha, rumus prilaku dikembangake, sing wiwit ditindakake kanthi ketat dening wong-wong sing pengin cepet ninggalake tentara: "Kaping telu rong atus - pengadilan pakurmatan - siji yuta rong atus." Ing tembung liyane, iku perlu kanggo njupuk telung kaca tingal vodka ing dodo (luwih tanpa cemilan), banjur nyekel mripat saka patroli militèr lan mungkasi munggah ing kantor komandhan. Pengadilan perwira kehormatan cap putusan, komandan unit ngetik jeneng penal ing dhaptar kanggo buyaran ...

Hazing ora bisa diwiwiti: para perwira ngalih tugas marang sersan, sing dadi wong tuwa. Lan sing paling awon, prestise pangkat perwira wis mudhun banget ing masyarakat. Wektu nalika bocah-bocah pimpinan politik negara dadi prajurit militer, lan bocah-bocah sekolah sing menang medali ngimpi babagan epaulet perwira, wektu iki wis suwe banget. Sawise "sejuta rong atus" titik ora bali liwati.

Aku elinga carane, wis ing taun sekolah, koran Krasnaya Zvezda terus-terusan dicithak iklan kanggo diakoni kanggo sekolah militèr. muspra! Umume, nganti awal 1970-an, meh ora ana kompetisi. Tingkat intelektual kadet sekolah wis suda banget. Banjur lair frasa: "Aja nggawe pasuryan sing pinter! Sampeyan iki perwira!"

Lan sawise "siji yuta rong atus" ana kedadeyan sing ora dingerteni lan sadurunge ora bisa kedadeyan ing kutha militer kita: kanca-kancaku main medali "Kanggo Pertahanan Kaukasus" ...



"Rejimen kita lebur ing ngarep mata kita ..."

Aku bakal ngrujuk menyang memoar mantan komandan pasukan pertahanan roket lan ruang angkasa (RKO), Kolonel Jenderal. penerbangan Volter Makarovich Kraskovsky, ing spring saka 1961, nalika, sawise lulus saka akademi, piyambakipun njabat minangka komandan pesawat ing resimen aviation:

"Ing taun-taun kasebut, nggawe jinis anyar ing pasukan pertahanan udara negara kasebut - pasukan rudal anti-pesawat. Iki ditindakake kanthi ngowahi lan nglengkapi maneh unit artileri anti-pesawat, uga pesawat tempur Angkatan Udara lan Pertahanan Udara. Bagéyan saka resimen udara ora ana, lan sawetara ditransfer menyang pertahanan udara kanthi transformasi sabanjure dadi unit rudal anti-pesawat. Ana keluwihan personel penerbangan. Dheweke ora ngerti apa sing kudu ditindakake. pilot.Paling padha demobilized saka Angkatan Bersenjata, sawetara ngatur kanggo replenish Armada Udara Sipil, liyane mung ngganti Profesi. saka letnan junior, sing dipecat saka layanan aktif.Lan ing resimen udara aktif ana komisi sing mesthine "ngresiki" personel penerbangan kanthi nransfer menyang cadangan kanggo alasan kesehatan, umur lan alasan liyane.

Resimen kita leleh ing ngarep mata. Bagian utama staf teknik lan teknis lunga menyang Gatchina kanggo nglatih maneh minangka spesialis ing pasukan rudal anti-pesawat. Pilot buyar ing kelompok - ing kabeh arah, komandan resimen ninggalake kanggo panggonan anyar, padha ditransfer spesialis aviation junior kanggo Unit liyane. Staff saya tambah cilik. Para perwira sing isih ana asring ngumpul lan ngomong babagan apa sing ana ing ngarep. Kabeh kulawarga urip kanthi cara sing padha ... Aku ora kudu ngetung babagan sing gampang lan gampang, nanging ana premonisi komplikasi gedhe "1.

VERBATIM


Januari 1960 N.S. Khrushchev ing patemon Supreme Soviet saka USSR wuwus bab abang saka Angkatan Bersenjata. Foto: Juru kamera I. Sokolnikov. RGAKFD Arch. N 1-18647 1 bagean


"...motong mungkin yuta"

... Aku mikir yen saiki kudu ngurangi persenjataan ing negara kita, sanajan tanpa syarat timbal balik saka negara liya, lan ngurangi jumlah personel angkatan bersenjata. Aku percaya manawa bisa nyuda, mbok menawa kanthi yuta yuta, nganti siji yuta setengah wong ... iki bakal duwe efek positif sing gedhe banget ing kahanan internasional, lan prestise kita bakal nambah banget ing mata kabeh wong. .

Panemuku adhedhasar kasunyatan manawa ... kita saiki duwe macem-macem rudal kanggo ngatasi masalah militer ... Kepiye negara utawa klompok negara ing Eropa bisa nyerang kita yen kita bisa ngilangi negara kasebut saka pasuryan bumi atom lan hidrogen kita gaman? ..

... Perselisihan ideologi kita karo jagad kapitalis bakal dirampungake ora kanthi perang, nanging kanthi kompetisi ekonomi. Njaga tentara sing gedhe kaya ngono tegese nyuda potensial ekonomi kita ...

Aku yakin iki bakal dadi langkah sing kuat lan apik tenan ... menehi keuntungan politik, moral lan ekonomi sing apik.

Pengurangan kaya ngono kuwi kudune diulur-ulur setaun setengah utawa rong taun... Merga, wis suda wong sing kaya ngono kuwi... kudu dilengkapi...

...mungkin kita kudu ngalih menyang sistem teritorial (milisi). Sing, resimen lan divisi bakal digawe miturut prinsip teritorial (karo keterlibatan warga kanggo ngawula ing wong ing proyek).

... Perlu ... supaya keamanan negara kita ora mung suda, nanging tambah; beban njaga tentara bakal suda, lan kahanan politik ing njero lan njaba negara bakal saya kuwat ... Lan kita bakal menang posisi sing apik ing arena internasional ing perjuangan kanggo perdamaian malah luwih, prestise kita. negara bakal tambah akeh.

... Iku perlu kanggo nggawe tentara iki supaya iku cukup, sing ora frills ...

Mesthi, uga perlu kanggo mbenakake sistem institusi pendidikan militèr: profil lan nomer.

Kabeh langkah kasebut mesthi bakal nggampangake anggaran negara.

N. Khrushchev
8 декабря 1959 г.

Tanggal 15 Januari 1960, Supreme Soviet saka USSR nyetujoni Hukum "Ing pengurangan signifikan anyar ing Angkatan Bersenjata USSR" tanpa diskusi. saka tentara lan armada kanggo ngilangi nganti 1 yuta 300 ewu prajurit lan perwira - luwih saka katelu saka total Angkatan Bersenjata.

.
Khrushchev rembugan karo pimpinan militer. Ora ana mesem ing pasuryane. Foto:

"Ing tentara - dominasi wong tuwa lan akeh peralatan sing wis lawas"

Apa militer dhewe ngerti yen Angkatan Bersenjata mbutuhake reformasi sing cepet? Temtunipun! Para pemimpin militèr wis suwé ngerti yèn Uni Sovyèt ora bisa njaga tentara sing akèh yuta. Nanging cepet-cepet lan ora mikir babagan reformasi sing diusulake dening Khrushchev nggawe aku jengkel. Lan pribadine Sekretaris Pertama ora nyebabake semangat. Tanggal 21 Nopember 1962, salah sawijining Pahlawan Uni Soviet pisanan, Letnan Jenderal Penerbangan Nikolai Petrovich Kamanin, sing dadi asisten Panglima Angkatan Udara kanggo Angkasa, nggawe entri banget ekspresif ing buku hariane: pribadine kuwi kultus, kang, mbok menawa, ora ana malah ing Stalin. Kita ora duwe statements jujur, ora diskusi lan pancasan tenan collegial. Khrushchev wis nyiapake panggonan ala kanggo awake dhewe ing sajarah. Sawise tilar donya, label disiapake kanggo wong : "jagung", "Khrushchev" , "penipu gedhe", "turis" lan "diplomat gagal" ... Jagung, daging, susu lan masalah internal liyane isih bisa ditampa ing pungkasan, nanging urusan militer lan masalah njaga perdamaian. banget kuwatir ... Miturut ketoke, Khrushchev ora pracaya ing kamungkinan kanggo njaga tentrem, nanging ora tenan nyepakaké kanggo perang uga. Tentara didominasi dening wong tuwa lan akèh peralatan outdated. rearmament saka kabeh tentara dibutuhake; perlu ngurangi drastis jumlah unit infantri, artileri lan tank, uga unit Angkatan Udara lan Angkatan Laut, nanging kanggo ngiyataken pasukan rudal, pertahanan udara lan pertahanan anti-rudal"2.


Pelaut saka cruiser Foto: Cameraman I. Sokolnikov.RGAKFD Arch. N 1-18647 1 bagean

ORA ORA BANTU ING HATI REFORMASI. WONTEN TOROK KUWAT WUJUD KANG NINGGALKE.

Pengurangan tentara Khrushchev kena pengaruh akeh perwira, jenderal lan malah marshal. Pimpinan militèr sing nyoba protes marang pengurangan tanpa pikir saka Angkatan Bersenjata diusir kanthi kejam saka tentara dening Khrushchev. Ing Maret 1959, Marsekal Udara Grigory Alekseevich Vorozheikin dipecat, lan ing November 1959, Marsekal Udara Semyon Fedorovich Zhavoronkov (penyelenggara serangan udara Soviet pisanan ing Berlin ing mangsa panas 1941) dipecat. Ing April 1960, Khrushchev ngorbanake tokoh-tokoh sing luwih gedhe sing wani "duwe pendapat dhewe." Telung Marshals Uni Soviet ilang jabatane: Komandan Distrik Militer Belarusia Semyon Konstantinovich Timoshenko, Wakil Menteri Pertahanan 1 USSR lan ing wektu sing padha Panglima Angkatan Bersenjata Gabungan negara-negara Pakta Warsawa Ivan Stepanovich Konev, Wakil Menteri Pertahanan 1 USSR lan ing wektu sing padha Kepala Staf Umum Vasily Danilovich Sokolovsky. Mesthine, para marshal duwe "lapangan udara alternatif" lan tabungan awis. Padha mung nyuwil mburi karir.

Ora ana kertas sing cukup kanggo ngetung nasib sing rusak ...


Pelaut saka cruiser Foto: Cameraman I. Sokolnikov. RGAKFD Arch. N 1-18647 1 bagean

"Tempur batyanya, batyanya batyanya..."

Alexander Nikanorovich (Nikonorovich) Kharichev, lair ing taun 1919, direkrut menyang Tentara Merah ing Januari 1940, miwiti perang minangka sersan, mbedakake piyambak ing perang lan dikirim menyang kursus Shot legendaris, sawise kang maneh mangkat menyang ngarep. Conto khas mobilitas sosial munggah nalika perang: sersan anyar mungkasi perang minangka komandan utama, komandan batalion Resimen Infanteri 744 saka Ordo Spanduk Merah Infanteri Novograd-Volyn 149 saka Suvorov lan divisi gelar Kutuzov II.


Mayor Alexander Kharichev ing 1945 ora bisa mbayangno apa penghinaan kejem sing bakal ditindakake marang dheweke sawise perang. Foto:

Sajrone taun-taun perang, Mayor Kharichev dianugerahi - kasus unik kanggo komandan batalyon bedhil - enem pesenan militèr lan medali "Kanggo Wani", nanging ing enem kasus saka pitu dheweke nampa penghargaan siji utawa luwih langkah luwih murah tinimbang sing kanggo. ingkang dipunaturaken. (Supaya maca bisa ngormati tokoh kasebut, aku nyathet: Mayor Jenderal Leonid Ilyich Brezhnev, Sekretaris Jenderal Komite Pusat CPSU, ing taun 1945 duwe limang pesenan.) Lembar penghargaan Combat Kharichev dikirim ing bank data elektronik " Feat of the People" minangka bahan sumber kelas siji kanggo nulis buku biografi utawa film serial ...

Iki mung siji ekstrak:

September 20.09.1944, 6, piyambakipun pikantuk gelar Ordo Suvorov III (dheweke diwenehi gelar Pahlawan Uni Soviet). "Comrade Kharichev, ing pinggir tengen [kali] Western Bug, banget trampil diatur lan sacoro prakteke nindakake sawetara printah pertempuran printah, minangka asil kang, ing 7-150 dina karo perang, mbebasake wilayah. saka Soviet Ukraina menyang jeru saka ngarep liwat 30 kilometer, nyabrang Kali Western ing pamindhahan Bug, ngalahake telung alangan banyu sakteruse lan karo perang tekan Kali Vistula ing Juli 1944, 30. Ing Juli 1944, 30, Comrade Kharichev meneng-menengan, kanthi skill sing luar biasa, kanthi cepet nyiapake kabeh bagean materi saka pasukan pendaratan, fasilitas nyebrang lan personel kanggo nyebrang kali lan ing wayah wengi Juli 31-XNUMX, kanthi skill militer taktis sing dhuwur, organisasi trampil interaksi geni kabeh jinis. infantri lan senjata artileri, senadyan perlawanan sengit lan angin topan artileri-mortir lan bedhil mesin, dheweke dadi sing pertama mlebu ing pinggir kiwa Kali Vistula. lan kuwat ngamanake garis sing direbut maneh. Pribadi Kanca. Kharichev ing perang iki minangka conto saka wani, stamina lan wani, tatu, ora ninggalake paprangan, alam kalem kuwat-karep iku simbol saka kamenangan kanggo kabeh personel.

Sawise perang, Kolonel Kharichev lulus saka Akademi Militer. M.V. Frunze, mrentah resimen, njabat ing markas Distrik Militer Baltik. Banjur dheweke entuk "siji yuta rong atus" lan dipecat nalika mung sawetara sasi nganti pensiun ...

Petugas, sing ngwutahake getih kanggo Tanah Air, lunga menyang "warga", meneng-menengan ngenyek. Nanging ora kabeh prajurit garis ngarep meneng.


Sawed menyang potongan senjata militer sadurunge diangkut menyang smelter. Foto: RGAKFD Arch. N 1-18524


"Kekuwatane wong, lan wong ditembak"


Tanggal 15 Januari 1961 ana kerusuhan ing Krasnodar. Salah sawijining pimpinan spontan wong akeh sing padha ngumpul ing cedhak bangunan panitia regional CPSU yaiku Nikolai Stefanovich Malyshev, 49 taun, mantan mayor, uga dipecat saka tentara ing antarane "siji yuta rong atus." Tanggal 7 Mei 1945, nalika mung sawetara jam sadurunge Kamenangan, Sersan Senior Malyshev, sing wis perang wiwit 20 Agustus 1941, mbedakake awake dhewe nalika nembus garis pertahanan mungsuh sing kuwat banget: "... sawetara menit sadurunge. mbukak geni saka artileri shelling, baris ambruk, kang kaancam bakal punah, kanggo wektu tundha mbukak geni, nanging comrade Malyshev, nglirwakake bebaya lan risking nyawa, kesusu kanggo mbenerake lan, ing shelling incessant, ngilangi limang karusakan ing baris, kanthi mangkono ora ana wektu tundha ing voli. Kanca Malyshev tumindak kanthi kendel lan wani ing kabeh peperangan "3 .

Mayor Malyshev, sing dianugerahi Order of the Red Star lan medali "Kanggo Merit Militer" lan "Kanggo Pertahanan Kaukasus", "ing urip sipil" bisa entuk kerja minangka buruh ing kantin .. .

Malah ing urip sipil dheweke ora ndhelikake mburi. Nalika wong akeh nyuwil menyang bangunan panitia regional, nuntut komunikasi urgent karo Moscow, iku Malyshev sing cetha dirumuske syarat utama. "Wicara Malyshev ora pogromist, nanging meh politis ing alam ... Dheweke bengok-bengok menyang wong akeh: "Suwene kita bakal ngidinke kabeh arbitrariness iki" ... "Dheweke ngomong yen kita duwe kebebasan ngomong, pers, lan majelis. Nanging ing ngendi iku kabeh? Kita ora weruh iki!" Ing wektu sing padha, Malyshev nyatakake: "Kekuwatan iku wong, nanging wong ditembak."

Pemimpin rapat umum spontan dicekel lan disalahké (loro dihukum mati). Kepiye nasib Mayor Malyshev ora dingerteni.


Buruh ngethok alat peleburan. USSR. 1950-an Foto: RGAKFD Arch. N 1-18524

"Iki ora dianggep minangka astronot ..."

Tanggal 1 Desember 1965, Letnan Jenderal Penerbangan Kamanin nggawe entri penting ing buku hariane: "Kelas diwiwiti dina iki kanggo siswa kosmonot anyar. Mayor Degtyarev ora teka ing kelas (dheweke umur 32 taun, dheweke dadi dokter kanthi pendidikan) Rong utawa telung dina kepungkur dheweke mimpin Pusat kasebut ngomong babagan kasunyatan yen dheweke ora kepengin ninggalake apartemen Moskow lan mandheg sinau kanggo Ph.D. Kanthi seneng aku bakal nyabrang jeneng Degtyarev saka dhaptar siswa kosmonot. .." 5.

Logika utama enom bisa dingerteni: kenapa mbuwang wektu lan kesehatan ing korps kosmonot, nalika gelar PhD bisa entuk kerja sing apik ing salah sawijining lembaga riset ibukutha lan entuk luwih akeh tinimbang tentara ?! (Sajrone taun-taun kasebut, peneliti senior kanthi gelar Ph.D. nampa akeh minangka kepala staf resimen. Lan gaji sopir trolleybus ibukutha cocog karo gaji komandan kapal selam samudra.)

Pergeseran kuat psikologi sosial iki, sing diwiwiti sawisé pungkasan perang, lan pungkasané dibentuk lan rampung sawisé taun 1960, ora dicathet lan ora ditliti déning para sejarawan, psikolog, utawa sosiolog, lan pancen ora dimangertèni déning para filsuf.


Prajurit demobilized dikirim kanggo mundhakaken lemah prawan. Foto: RGAKFD Arch. N 1-18524 ​​(3)

AJA TETEP KANGGO KAMPUNG

"Babagan prajurit pensiunan sing kuwat lan berpengalaman ..."

3 Maret 1962 ing Pravda nerbitake feuilleton puisi "Girevik" dening pujangga Stepan Oleinik, sing kenek perwira pensiunan.

Ngelingi kasunyatan politik taun-taun kasebut, mung Sekretaris Pertama Komite Pusat CPSU, Nikita Sergeevich Khrushchev, bisa menehi ijin kanggo publikasi. Feuilleton ditujokake kanggo ngrusak pensiunan militer. Pahlawan opus rhyming - pensiunan perwira umur 42 taun - diwenehi publik minangka parasit inveterate lan loafer.

Sawise mriksa koran,
Tanggane lagi rukun.
Duwe surem karo relish "Shipka",
Iwak lunga mburu.
Pesisir sing sepi, permukaan kali sing mulus,
Ya, ngambang ing baris.
Iki pasir, ana suket,
Ngawula marang - mundur!
Jam demi jam, saben dina...
Sing aku mikir babagan dheweke
Babagan kang gagah prakosa,
Pensiun cavalier.
Dheweke bakal nyekel iwak,
Rencana pitung taun, sebutna, limang.
Ya, lan olahraga nganggo kettlebell
Bisa, bener, limalas taun!*

Nikita Sergeevich mbokmenawa pracaya yen feuilleton bakal nyebabake banjir panjaluk pembaca kanggo ngunggahake umur pensiun kanggo pensiunan. Nanging kampanye propaganda macet ing wiwitan. Publikasi ing Pravda nyebabake gangguan umum lan ora jelas saka kabeh korps perwira. Ayat anonim kanggo pujangga, salinan ketik sing uga diduweni bapakku, terus-terusan:

Sampeyan dudu satiris, penghibur,
Dear Stepan Oleinik.
Dheweke njupuk kasunyatan, kleru,
Feuilleton disusun.
Aku cukup wibawa
Aku pitutur marang kowe kanthi wicaksana
Saka kanca-kanca prajurit lan pribadi -
Iki mung SALAH!

* Oleinik S. Girevik // Journal of a retired officer // http://vessar.livejournal.com/34059.html

FREEZE



Bingkai saka film Foto: RIA News ria.ru

"Kanthi crooks, contone, kita kudu perang!"

Pensioner militèr kenek malah ing komedi Soviet kultus "Ati-ati saka mobil"

Ing taun 1966, komedi Eldar Ryazanov lan Emil Braginsky "Waspada Mobil" dirilis ing layar negara, kang ditonton dening 29 yuta pamirso sak taun. Salah sawijining pahlawan ing film kasebut, kanthi apik dimainake dening Anatoly Papanov, mesthi nyebabake ngguyu ing aula sing rame kanthi ujaran sing warni:

"Kanthi crooks, contone, kita kudu perang!"

"Kita mung bakal nglawan tanpa welas asih marang wong sing urip, umpamane, kanthi penghasilan sing ora ditampa!"

"Sampeyan bakal disimpen - nanging sampeyan ora nyolong!"

Lan, mesthi, sakramèn: "Kebebasan kanggo Yuri Detochkin!"

Nanging sawetara, mbokmenawa, elinga yen jeneng karakter iki Semyon Vasilievich Sokol-Kruzhkin. Lan dheweke dadi pensiunan letnan kolonel. Ayo pindhah menyang teks ironis saka naskah. "The fatherland ngucapke matur nuwun diparengake telung puluh hektar wilayah Moskow kanggo pensiunan letnan kolonel Sokol-Kruzhkin. Sawise nampa jatah, Semyon Vasilyevich ngetutake ing HBS Michurin. dhuwur ngasilaken saka "strawberries awal" ing plot dhewe. Appreciative Muscovites mbayar wong akeh dhuwit kanggo iki ing pasar anyar."

Gema liyane saka reformasi Khrushchev "siji yuta rong atus" ...

Wiwit jaman Stalin, pensiunan perwira senior lan jenderal duwe hak nampa plot rumah tangga sing ngluwihi enem hektar sing kondhang. Sawise Khrushchev nemen Cut mati pensiun wis diutus kanggo pensiunan - jotosan liyane kanggo ajining dhiri lan kanthong saka prajurit baris ngarep - padha wiwit tuwuh sayuran lan woh-wohan ing plot. Kanggo aku lan didol. Ing koran, feuilleton babagan penimbunan spekulator mlebu jamb ...

Ing babagan hukum, dheweke ora nindakake pelanggaran. Sapa sing dagang ing pasar mbayar pajeg kanggo panggonan dagang. Apa sebabe prajurit garis ngarep wingi dicap? "Aku dagang stroberi sing ditanam nganggo tanganku dhewe!" Gambar karikatur pensiunan lètnan kolonèl ndadosaken angèl dipunmangertosi tegesipun frasa prasaja punika. Nanging Sokol-Kruzhkin ngandika bebener bener. Dheweke pancen ngedol asile pegaweane dhewe. Nanging malah setengah abad mengko, Eldar Alexandrovich Ryazanov, kang menehi kritik dening memoar paling anyar, terus nganggep pensiunan letnan kolonel martinet bodho lan speculator ideologi. Ya, yen mung direktur luar biasa iki ...

Cathetan

1. Kraskovsky V.M. Ing layanan saka Fatherland unik: kenangan. St Petersburg: VKA im. A.F. Mozhaisky, 2007 // http://militera.lib.ru/memo/russian/kraskovsky_vm/01.html
2. Kamanin N.P. Ruang sing didhelikake: Ing 4 buku. Moscow: Infotext-IF, 1995. Buku. 1 // http://militera.lib.ru/db/kamanin_np/62.html
3. Feat saka Wong. Nomer rekaman ing basis data: 23090071 // http://www.podvignaroda.ru/?n=230900
4. Kozlov V.A. USSR sing ora dingerteni. Konfrontasi antarane rakyat lan panguwasa. 1953-1985 M.: Olma-Press, 2006 // http://krotov.info/lib_sec/11_k/oz/lov_va6.htm
5. Kamanin N.P. Ruang sing didhelikake: Ing 4 buku. Moscow: Infotext-IF, 1995. Buku. 1 // http://militera.lib.ru/db/kamanin_np/65.html

Penyelidikan Tanah Air
"Mung 24,3% sing kasedhiya omah ..."
Afterword kanggo reformasi sing ora nyedhiyani care kanggo wong


Mikhail Timoshenko, pensiunan kolonel


pamit tentara! Foto: RGAKFD Arch. N 1-18524 ​​(4)

Pengurangan tentara "Khrushchev" ora pisanan. Impetus kanggo reformasi 1960 yaiku ngurangi Angkatan Bersenjata kanthi setengah yuta "bayonet", sing direncanakake sajrone urip I. Stalin. Miturut laporan rahasia sing dikirim menyang Komite Pusat CPSU dening Menteri Pertahanan G. Zhukov lan Kepala Staf Umum V. Sokolovsky, wiwit tanggal 1 Maret 1953, kekuwatan Angkatan Bersenjata USSR ana 5 wong. Iki direncanakake kanggo nyuda 396 wong sajrone telung taun. Nanging, kanggo periode saka 038 Maret 500 nganti 000 Januari 1, 1953 personel militer padha suda. Lan ing tanggal 1 Desember 1956, 989 kiriman tetep ana ing meja staf.

Pengurangan sing diumumake dening hukum 15 Januari 1960 nggawa tentara dadi kekuatan 2 wong. Total "ora bisa dikalahake lan legendaris" suda kaping pindho lan setengah.

Efek propaganda deafening!

Ing Februari 1963, ing patemon ngunjungi Dewan Pertahanan ing Fili, Sekretaris pisanan saka Komite Pusat mbatesi tampilan saka angkatan bersenjata mangsa. Dheweke kudu kalebu rong bagean: setengah yuta klompok sing nglayani lan nglindhungi peluncur 300 misil, lan tentara milisi - ing kahanan perang modern, nyatane, milisi.

Komite Pusat CPSU dibanjiri laporan babagan kahanan karo pejabat sing dipecat. Mangkono, saka 18 buruh sing dikirim menyang Kharkiv mung 434%, lan mung 67,7% sing diwenehake omah. Ing wektu sing padha, 24,3% saka perwira dikirim menyang Kharkov wis omah ing kutha-kutha liyane ing USSR. Kebingungan, luwih kaya kekacauan ...

Iki uga dikonfirmasi dening data KGB, sing nduweni basis referensi ekstensif lan metode pemeriksaan eksklusif.

KOMITE KEAMANAN NEGARA ING DEWAN MENTERI USSR


Ref. N s / 3 / 001377 tanggal 6.10.61
manuk hantu. rahasia

Aku lapor:

2. Nalika mriksa surat-surat saka prajurit Distrik Militer Trans-Baikal mung sak minggu - wiwit tanggal 10 Februari nganti 17 Februari 1958 - luwih saka satus layang saka perwira dicethakaké, sing ngemot kutukan pengurangan jumlah angkatan bersenjata dhewe, lan carane kedaden. Iki minangka salah sawijining surat sing paling khas: "Kaping pirang-pirang kita wis wedi karo acara kasebut, nanging saiki kampanye iki durung ngliwati kita. Divisi kita bakal dibubarake. Mung 5 wong sing bakal tetep saka resimen kita (saiki miturut kanggo gosip), yaiku, meh kabeh wong bakal dipecat menyang cadangan ... Aku kudu ngomong, kita nganggo busana lan sepatu, nanging sampeyan kudu ndeleng kepiye para perwira kita didemobilisasi, sing duwe anak 2-3, ora ana sandhangan, ora ana dhuwit. , ora ana apa-apa, lan dipecat tanpa pensiun, ora cukup 1,5, 2-XNUMX taun. Kabeh wong ing swasana ati sing elek. Saiki mung demobilisasi umum. Apa gunane?"

Ketua KGB
ing Dewan Mentri USSR
Jenderal Tentara I. Serov


Ora ana negara siji ing donya sing nyuda pasukane ing taun-taun kasebut - ora ana ing wilayahe dhewe, utawa ing pangkalan manca. Kosok baline, jumlah, peralatan lan pendanaan tentara manca mundhak kanthi cepet. Lan kahanan militer-politik ing donya saya elek. Hukum Amerika "On Enslaved Peoples" (1958-1959), sing ngrangsang dismemberment ora mung saka USSR, nanging uga saka RSFSR; bentrokan militer ing Selat Taiwan (antarane China lan Taiwan pro-Amerika); agresi Amerika ing Libanon; "Krisis Karibia"; Konfrontasi Soviet-Cina lan Soviet-Albania...

Lan wiwit pertengahan taun 1960-an, tambah akeh Angkatan Bersenjata Soviet, sing pungkasane tekan meh limang yuta wong.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

20 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Komentar wis dibusak.
  2. +6
    13. november 2015 12:52
    sugeng siang.
    Aku maca artikel kasebut, nuwuhake rasa ganda, ya ana Tentara, ana Negara Agung.
    Lan apa legenda Ludi manggoni!
    Nadeus RUSSIA, continuator pantes USSR, apa maneh, wong padha!
  3. + 10
    13. november 2015 13:08
    Hazing wiwit pas sawise Khrushchev ngurangi tentara. Bapakku njabat taun 1957-60. ing resimen artileri ing Koenigsberg lan ngandhani kula sing hazing ora ana sak taun layanan. ing nalisir, tuwa-timers njupuk care saka lan dilatih prajurit enom ing saben cara bisa.
    1. +6
      13. november 2015 13:21
      Lan tambang ing 1949-1951 ing batalyon tank. Mekanik sopir. Dheweke ngandhani bab sing padha. Awak tank kaya kulawarga. Ora ana sing ngece, kabeh wis siyap tetulung karo pitutur lan tumindak.
      1. +4
        13. november 2015 18:05
        Ya, Khrushchev, kanthi reformasi-pengurangan Angkatan Darat kanthi "sejuta rong atus" perkara, numpuk kasus kaya mengkono nganti pungkasan abad kaping 20 Tentara Soviet, lan mengko Tentara Rusia, ngalami kekurangan perwira.
        Sawise nyuda kabeh wong lan kabeh, dheweke ngerti yen ora ana perwira sing cukup kanggo Tentara sing siap tempur, lan dheweke wiwit nelpon perwira cadangan - siswa rong taun sing lulus saka departemen militer universitas sipil, wis saka pertengahan 60s lan meh saiki.

        "Ngrusak, ora mbangun" minangka prinsip sing isih dipandu dening para penguasa negara kita lan ora mung ing Kementerian Pertahanan.
        Elinga mung Serdyukov-Taburetkin, sing ngrusak kabeh sistem pendidikan militer, sing nganti saiki ora bisa pulih. Konsekuensi sing wis ana kekurangan perwira ing Tentara Rusia saiki.
  4. -7
    13. november 2015 13:09
    ... lan para perwira mulang bocah-bocah enom kanthi conto pribadi, contone, mlumpat wedhus, nyetel ing ngarep lawang menyang ruang makan.
  5. +6
    13. november 2015 13:12
    Artikel sing ditulis kanthi apik lan ditulis kanthi apik. Ing uripku, aku duwe kesempatan kanggo ketemu luwih saka siji pejabat sing tiba ing pengurangan Khrushchev. Iki carane dheweke ngomong babagan kahanan nalika prajurit garis ngarep sing diajeni diusir saka Angkatan Bersenjata sadurunge pensiun saka sawetara wulan nganti pirang-pirang taun. Mungkin ana sing ngelingi carane Khrushchev-Brezhnev nglawan dissent kanthi bantuan "rumah sakit jiwa" ...
    Siji perasaan sing akrab. Nalika padha ing layanan, karo nyudo Pundhak, padha dianggep. Sanalika padha dipecat, saben tikus mburi sing ngalahake "tiket putih" ("waja") kanggo hernia linden lan "diikat ing gudang pangan" bisa gampang pamer ing ngarepe. Lan, yen tembung marsekal ora duwe bobot, mula perwira junior sing prasaja (malah mayor lan letnan kolonel) diabaikan kaya laler sing ngganggu ...

    Banjur Malyshev ngandika: "Kekuwatane wong, lan wong ditembak"

    opo
    Wis pirang-pirang wektu lan wong ora ditembak maneh ...
  6. +2
    13. november 2015 13:22
    Khrushchev the Trotskyist ngaco kayu bakar, kita isih ora bisa rake ing sembarang cara.
    1. +3
      13. november 2015 21:47
      Quote: Mareman Vasilich
      Khrushchev the Trotskyist ngaco kayu bakar, kita isih ora bisa rake ing sembarang cara.

      Pitakonan iku angel.
      Iki babagan Trotskyism Khrushchev.
      Dheweke ora narik Trotskyist.
      Khrushchev luwih kaya bocah ala.

      Aku lunga menyang Sasha, lan ayo nyuda tentara ...
      Menapa malih, malah cruisers mentas dibangun padha ditulis mati ing jarum!
      Iku rampung bodho. Kita wis mung sawetara cruisers.

      Lan carane alon mudhun ...
      Akibaté, Armada Samudra Agung, disusun dening Stalin, dibangun kanthi cepet ing taun 1950-an lan 1960-an, digawe watara awal taun 1980-an ...

      Pranyata Khrushchev nyolong babagan 10-15 taun. Sapa ngerti, mungkin wektu iki ora cukup kanggo mbangun komunisme nyata lan kanggo drive Sasha.
      1. 0
        14. november 2015 15:03
        Kutipan: Sergey S.
        Quote: Mareman Vasilich
        Khrushchev the Trotskyist ngaco kayu bakar, kita isih ora bisa rake ing sembarang cara.

        Pitakonan iku angel.
        Iki babagan Trotskyism Khrushchev.
        Dheweke ora narik Trotskyist.
        Khrushchev luwih kaya bocah ala.

        Aku lunga menyang Sasha, lan ayo nyuda tentara ...
        Menapa malih, malah cruisers mentas dibangun padha ditulis mati ing jarum!
        Iku rampung bodho. Kita wis mung sawetara cruisers.

        Lan carane alon mudhun ...
        Akibaté, Armada Samudra Agung, disusun dening Stalin, dibangun kanthi cepet ing taun 1950-an lan 1960-an, digawe watara awal taun 1980-an ...

        Pranyata Khrushchev nyolong babagan 10-15 taun. Sapa ngerti, mungkin wektu iki ora cukup kanggo mbangun komunisme nyata lan kanggo drive Sasha.

        Ya, wong jagung isih dadi wong bodho .... klien psikiater ... nyebabake, moral, USSR luwih cilaka tinimbang VO sing dheweke dhewe melu.
  7. 0
    13. november 2015 13:27
    Reaksi berantai saka pengurangan pejabat kanthi spesialisasi nyapu para PNS! Siap kerja kanggo STAF LANTAI, petugas meksa spesialis sipil ing pirang-pirang industri !!!
  8. +3
    13. november 2015 13:31
    Khrushchev, Humpbacked lan EBN cukup ing kabeh wektu. Matur nuwun Gusti, wektune wis rampung!
    1. +5
      13. november 2015 14:01
      Sugeng siang Dear!
      Cangkemmu, ya mas pit!
      Tembung sampeyan, ya BOZENKE ing Jiwa!
    2. 0
      14. november 2015 15:05
      Kutipan: VNP1958PVN
      Khrushchev, Humpbacked lan EBN cukup ing kabeh wektu. Matur nuwun Gusti, wektune wis rampung!

      Sejarah bola-bali ing bunder kadang bali,,,
  9. +3
    13. november 2015 14:13
    Artikel gedhe. Ditulis saka ati lan kanthi kawruh babagan masalah. Matur nuwun kanggo penulis.
    Aku banjur "mlaku-mlaku ing sangisore meja", nanging aku ngelingi obrolan telas babagan topik iki ing kulawargane kolega bapakku. Kanggo akeh perwira, iki minangka tragedi. Mesthi, kanggo Angkatan Bersenjata uga. Nyatane, suksesi ing lingkungan pejabat diselani (Serdyukov nindakake sing padha). Lan ing saluran televisi siji-sijine dheweke nyritakake kepiye para pejabat pensiunan entuk kerja minangka babi, tukang susu, lsp.
    1. +4
      13. november 2015 14:51
      Nanging kudu dibuwang yen wiwit pertengahan 60-an wiwit ngrekrut kadet menyang Sekolah Tinggi kanthi praktis tanpa kompetisi, dheweke dhewe mlebu ing OVKDKU ing taun 1969, ana 180 wong ing perusahaan kadet. Sawise lulus, akeh sing mangkat menyang ZabVO. Bener, ing taun 1970, wong 30 lunga menyang Alma Ata lan mbukak sekolah gabungan senjata anyar. wektu Nanging pira sedulur kita dipecat tanpa omah, kanthi pensiun sing ora bisa urip, apa sampeyan lali? Kesinambungan generasi wis ilang, suwene suwene rong perang Chechnya nganti entuk pengalaman tempur.? Muga-muga pimpinan saiki wis ngerti yen iki ora bisa ditindakake karo tentara.
  10. 0
    13. november 2015 14:25
    Saben jaman duwe dhewe, nanging saiki wis ana batch kabeh
  11. +1
    13. november 2015 14:56
    Ya, b.... $$$$. Pratandha ilang. leluhur Serdyukov. Nggawe pogrom padha. Yen ora luwih. Bener, nalika iku isih ana negara. Luwih gedhe lan sugih. Slamet. Dheweke nulis babagan petani jagung yen dheweke, nyatane, Trotskyist.
  12. 0
    13. november 2015 14:59
    Reformasi kasebut wis ditindakake luwih saka sepisan ing sajarah Negara. Tentara Rusia gedhe lan kuwat!
    Aku durung maca artikel kasebut, isin
  13. +4
    13. november 2015 15:11
    Aku ora ngerti kepiye nasibe S, Ekshutt berkembang luwih maju, nanging dheweke nyiapake artikel sing apik banget. Aku ngelingi taun-taun iki sing ditulis dening penulis. Aku uga bungah dening materi ing Mayor A. Kharichev. Iki ora nglukis para pemimpin kita. Dheweke dadi perwira ing pertempuran lan entuk penghargaan paling dhuwur kanggo eksploitasi. Kira-kira padha nasibe Z. Kolobanov, komandan perusahaan tank. Tank dheweke numpes 24 tank Nazi ing perang cedhak Gatchino. Lan uga ora dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet. Aku nulis babagan iki ing artikel "VO" "Ngadeg nganti mati, nanging urip." Bapakku tilar donya tanggal 27 Desember 1941 ing pertahanan Leningrad.
    Kamulyan langgeng kanggo sampeyan pahlawan kita. Lan censure wong kanggo pamimpin negara Khrushchev, Gorbachev lan Drunkard of All Rus 'kanggo ambruk saka negara kuwat. Aku duwe pakurmatan.
  14. kap
    -3
    13. november 2015 16:20
    Kutipan saka: yuriy55
    Banjur Malyshev ngandika: "Kekuwatane wong, lan wong ditembak"

    opo
    Wis pirang-pirang wektu lan wong ora ditembak maneh ...

    Dina iki, penekanan utama yaiku kesejahteraan ekonomi pedunung, ningkatake kualitas urip. Tuladhane:
    dhukungan kanggo bisnis cilik, optimalisasi pajak, tingkat kapentingan sing luwih murah, hipotek sing meh ora ana bunga, madu sing luwih apik. layanan kanggo dangu kanggo count.
  15. +1
    13. november 2015 20:05
    Artikel sing menarik banget kanggo wong sing kasengsem ing sajarah pasca perang Tentara Soviet. Senajan umurku umur pitung taun, aku kelingan banget karo omongane wong tuwaku babagan topik iki. Bapakku, letnan kolonel, dadi komandan divisi howitzer, lan pejabat politike, mayor, dipecat. Aku ora bakal menehi jeneng mburi, banjur, nalika bapakku wis ana ing "cadangan", wong sing apik banget iki mampir kanggo ngunjungi bapake. Aku wis teka saka tentara lan aku elinga banget obrolan bab carane wong iki kudu miwiti urip saka ngeruk, duwe anak telu. Bener, malah sadurunge aku ngerti babagan uripe. Wong tuwaku duwe tugas sing apik kanggo korespondensi karo kabeh kanca, tangga teparo, kolega sajrone urip ... (Aku mung manggon karo wong tuwaku ing enem garnisun, lan adhine umur wolung taun. Aku mlebu kelas siji ing Jerman ... ) Bapak biyen nalika njagong nulis kartu pos kanggo preian, dheweke nulis nganti patang jam ... Kanca-kancaku ngeling-eling banget ...
  16. 0
    13. november 2015 21:26
    Ya, siji maneh. Ing taun 1952-54 ana pengurangan massal perwira Yahudi saka Tentara Soviet. Pimpinan ora cukup sukses karo nggawe Israel sosialis. Pimpinan ngarep-arep yen wong-wong Yahudi, minangka bangsa sing wis nandhang kapitunan gedhe saka rezim fasis, nggawe negara dhewe, bakal pindhah ing tangi saka kawicaksanan USSR. Nanging sayangé ora bisa. Profesional militèr asal Yahudi, sing ngeculaké akèh getih ing perang nglawan fasisme, kita kudu mbayar pajeg, mbela tanah air saka USSR, dadi ora tanggung needed ing politik anyar lan tindak menyang ekonomi nasional ing droves ...
  17. 0
    13. november 2015 21:38
    Kanggo foto diterbitake Mayor Alexander Kharichev. Foto Pahlawan kasebut ireng lan putih, diwarnai kanthi alesan sing ora dingerteni.
    Ordo Suvorov saka gelar katelu nampa skema warna sing salah. Sing maca lan kasengsem ing sistem urutan Soviet bisa tiba menyang mangu tartamtu. Ing foto, pesenan katon emas. Kang babar blas salah.
    "Lencana Ordo Suvorov saka gelar III digawe saka salaka. Lingkaran perak sing ana ing tengah lintang, gambar relief Suvorov lan wreath laurel-oak ing ngisor bunder ing urutan kasebut yaiku digawe oksidasi. Isi perak ing urutan kaping telu yaiku 22,88 g. Bobot total pesenan yaiku 25,3 ± 1,5 g." (saka Wikipedia)
    1. 0
      14. november 2015 15:10
      Kutipan saka Moscow
      Kanggo foto diterbitake Mayor Alexander Kharichev. Foto Pahlawan kasebut ireng lan putih, diwarnai kanthi alesan sing ora dingerteni.
      Ordo Suvorov saka gelar katelu nampa skema warna sing salah. Sing maca lan kasengsem ing sistem urutan Soviet bisa tiba menyang mangu tartamtu. Ing foto, pesenan katon emas. Kang babar blas salah.
      "Lencana Ordo Suvorov saka gelar III digawe saka salaka. Lingkaran perak sing ana ing tengah lintang, gambar relief Suvorov lan wreath laurel-oak ing ngisor bunder ing urutan kasebut yaiku digawe oksidasi. Isi perak ing urutan kaping telu yaiku 22,88 g. Bobot total pesenan yaiku 25,3 ± 1,5 g." (saka Wikipedia)

      Yen ora salah, Mayor Kharichev uga sing duwe Ordo Khmelnitsky, sing ana ing ngarepe Suvorov ing foto, sing nganggo kapak, pesenan langka.
      1. 0
        14. november 2015 17:28
        Kanthi "kampak" iki Ordo Alexander Nevsky. Swara 42 penghargaan. Sampeyan bisa maca babagan Statute ing Internet ...
  18. 0
    14. november 2015 17:36
    Akeh perkara sing menarik sing disambungake karo pesenan iki.
    Gambar relief Alexander Nevsky yaiku gambar sing digawe dening Nikolai Cherkasov ing film kanthi jeneng sing padha.
    Iki minangka pesenan perwira pisanan sing dirancang kanggo menehi ganjaran marang personel komando saka komandan peleton menyang komandan divisi, kalebu.
    Lan kasunyatan menarik liyane. Akeh prajurit nganggep pesenan "engineering", nganggep "kapak" minangka properti sapper ...
  19. 0
    16. november 2015 10:01
    Aku bakal mratelakake panemume: tentara banjur kudu dikurangi, lan sacara signifikan. Sebutake sawetara acara ing endi wae ing donya pancen ora digulung: Tentara Soviet ora duwe mungsuh sing serius. Maksudku tuan tanah.
    ARMY AS? Legendaris lan ora bisa dikalahake? Sapa sing durung menang siji kamenangan utama?
    Prancis lan Spanyol? Bundeswehr? China banjur?
    Ing ngarsane saka gigantic, tujuan ora dingerteni saka tentara wekasanipun matèni USSR.
    Perlu kanggo ngembangake Angkatan Udara Pertahanan Udara Angkatan Laut (uga kanthi nyuda gaji).

    Nanging alamiah, pemecatan massal pejabat "ing kadhemen" minangka kejahatan.
    Pejabat kasebut sumpah setya marang negara.
    Lan iki nemtokke kewajiban ing loro-lorone (iku proses loro-lorone).
    Ngomong - oh, nanging kita guyon - rada liar. Utawa Krushchov kudu "nyingkirake tahta" ....
    Sial, dheweke ora sumpah sumpah marang Khrushchev ... Aku ora ngerti, tembak dheweke?

    Nambani sumpah minangka formalitas kosong ngowahi tentara dadi organisasi murni sipil.
  20. 0
    19. november 2015 22:22
    Aku bakal ngomong cukup prasaja - senadyan lamentations bab abang saka tentara penulis - Khrushchev (senadyan kasunyatan sing isih woh) nindakake kabeh banget cukup. Kaping pisanan, negara kasebut urip mlarat, kanthi harfiah suffocating saka militerisasi ekstrem sing ditindakake dening wong Georgia sing ora pinter banget. Lan mung ekonomi ora bakal luwih suwe tinimbang kursus sing dipimpin dening bapak baptis Georgia sing bangga. Kapindho, kanthi rudal lan pasukan angkasa, kenapa duwe pasukan darat sing gedhe? iki bodho! Menapa malih, senadyan kabeh statements, Khrushchev tau dimaksudaké kanggo perang ing Eropah - lan ing wektu sing padha wedi banget marang Amerika Serikat. Katelu, thanks kanggo Khrushchev, akeh wong tuwa kita entuk omah dhewe tinimbang barak (lan akeh sing isih manggon ing kono), lan entuk kesempatan kanggo duwe paling sethithik sawetara peralatan rumah tangga (amarga ing Stalin, kanthi cara, produksi. peralatan sipil meh nol).

    Ringkesan prasaja: Khrushchev kepengin nylametake kekuwatan Bolshevik lan USSR; yen ora kanggo reformasi lan ngethok ing mbuwang militèr, USSR wis bledosan 30 taun sadurungé.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"