Hubungan Soviet-Mesir ing taun 1920-an lan 30-an

4
Amarga peran sing dimainake Rusia modern ing urip Arab lan negara liya kanthi populasi mayoritas Muslim, pitakonan mesthi muncul saka prasyarat lan episode dhasar hubungan ing tataran wiwitan antarane negara kita lan Mesir, minangka salah sawijining negara utama donya Arab.[1]

Hubungan Soviet-Mesir ing taun 1920-an lan 30-an


Kajaba iku, acara-acara anyar ing Timur Arab umume lan ing Mesir khususe wis nambah kapentingan ing hubungan Soviet-Arab ing kabeh aspek: politik, ideologi, budaya, pendidikan lan ekonomi.

Periode sing dituduhake ing judhul kasebut diterangake kanthi kedadeyan ing domestik lan donya crita: saka wiwitan perjuangan RSFSR kanggo cara metu saka isolasi internasional nganti wiwitan Perang Donya II, nalika hubungan Soviet-Mesir bener-bener mandheg didhukung.

Kawicaksanan Wétan saka negara Soviet ing taun 1920-an lan 30-an ditindakake ing pirang-pirang wujud. Liwat wong-wong mau, sifat hubungan karo siji utawa liyane negara wétan wis ditulis, uga posisi menyang langkah-langkah tartamtu saka kakuwasan: netepake hubungan perdagangan, nggawe kontak politik, nyatakake posisi ing kawicaksanan saka kakuwasan ing Timur, nentang. kawicaksanan para panguwasa ing Wétan gegayutan karo negara tartamtu.

Ing wicara ing Konferensi All-Union Komisioner Komisaris Rakyat Perdagangan Luar Negeri kaping 2 tanggal 7 Januari 1924, Komisaris Rakyat Luar Negeri G.V. Chicherin negesake: "Ana masalah sing rumit banget ing politik jagad iki. Iki prabédan antarane hubungan kita karo Kulon lan hubungan kita karo Timur. Tugas kita, politik lan ekonomi, diatur kanthi beda ing Kulon lan ing Timur. Nanging, Barat nonton apa sing ditindakake ing Timur. Kita ora bisa operate ing Timur preduli saka carane kita operate ing Kulon.
Timur Arab, minangka bagéan integral saka arah Timur Tengah saka kawicaksanan manca negara Uni Sovyèt, dadi kapentingan kanggo pamaréntah Soviet minangka bisa ngimbangi kabijakan kolonial Britania Raya, ing tangan siji, lan ing sisih liyane. , negara Sovyèt kasengsem ing negara Arab ing kapasitas sing padha, loro ing katergantungan langsung lan ngalami ing meksa saka panguwasa donya anjog ing wektu iku.

Ing taun 1918–1919 ora tanpa pengaruh Revolusi Oktober ing kutha-kutha gedhe Mesir, sel sosialis wiwit muncul ing antarane para buruh, nyawiji ing taun 1921 ing Partai Sosialis Mesir (SPE). Ing taun 1922, SPE diganti jeneng dadi Partai Komunis Mesir (EKP) lan diakoni ing Komintern.[4] "Ing pungkasan Oktober 1922, Husni al-Orabi, anggota pimpinan SPE, lunga menyang Moskow kanggo melu ing karya Kongres IV Komunis Internasional, sing anggota fraksi Alexandria meksa melu. ... Nalika manggon ing Moskow, dheweke dikenalake karo orientalis Soviet sing kondhang K.M. Tesis Troyan babagan Program lan Taktik Partai Komunis Mesir. Dokumen iki nandheske yen ing Mesir "basis digawe kanggo karya komunis ora mung ing Arab, nanging ing kabeh Timur Tengah, ... ing kabeh pesisir kidul lan kidul-wétan Mediterania." K.M. Troyanovsky percaya yen kahanan iki dhasar, amarga Mesir penting banget "kanggo ... kapitalisme Inggris" amarga negara iki dumunung "ing persimpangan rute segara utama sing nyambungake Eropa karo Afrika lan Asia, umume, lan sisih kulon Kakaisaran Inggris (metropolis) karo wetan (India)”. Lan dheweke luwih nulis: "Kanggo misahake otak saka vertebrae kekaisaran, perlu kanggo ngethok 'saraf occipital' iki, yaiku Mesir kanggo imperialisme Inggris. Iku babagan Terusan Suez, sing dadi "fokus" politik internasional - "penangkepan terusan dening Inggris tegese, militer lan politik, subjugation lan pendhudhukan kabeh negara, lan bali kanal menyang sawijining pemilik alam tegese mardika politik lan kamardikan Mesir." Nanging, luwih-luwih, owah-owahan ing status arteri banyu iki (penulis tesis kasebut nyritakake kabutuhan sosialis supaya bisa nerusake slogan nasionalisasi kanal) tegese "pecah Kakaisaran Inggris dadi rong bagean. , ing wektu sing padha, ambruk kekaisaran." Nanging, geopolitik Soviet, dibingkai dening K.M. Slogan kelas Troyan, cenderung berkembang luwih maju"[1922].

Sosialis Mesir kanthi jelas ngetungake kemampuan Uni Soviet sajrone konfrontasi karo Inggris, lan pihak Soviet kanthi trampil nggunakake iki: "Delegasi Mesir digoda dening janji-janji Sudan kanggo entuk dhukungan penuh kanggo kabijakan luar negeri saka para pendukunge. ing Mesir. Ing siji, kanggo pangenalan minangka kepala bagean Mesir saka Komintern, H. al-Orabi siap kanggo ngenali legitimasi saka claims Moscow kanggo negara lan papan geopolitik ing saubengé iku”[7].

Apa alasan kanggo kepinginan sosialis Mesir kanggo kerjo bareng karo Moscow? "Tekane aliansi karo negara Soviet sing pungkasane dadi komunis Mesir minangka asil saka radikalisasi pandangan nasionalis wong-wong iki, pancen adoh saka konsep internasionalisme, uga tujuan para buruh. ... Pimpinan ETUC (paling ora H. al-Orabi) ngerti rega sing dibayar kanggo gabung karo Komintern. Pengulangan ing program partai gagasan geopolitik Soviet minangka konfirmasi sing cukup kuat babagan iki "[8].

Ing taun 1922, terjemahan saka Lenin The State and Revolution diterbitake ing Mesir.[9] Wigati dicathet menawa mahasiswa pisanan saka negara-negara Arab Universitas Komunis Pekerja Timur (KUTV), sing dibentuk ing taun 1921 minangka salah sawijining lembaga pendidikan Komintern[10], yaiku wong Mesir ing taun 1922.[11]

Lulusan KUTV wiwitane kudu digunakake kanggo kerja intelijen asing Soviet. "Ing Mesir, karya GPU[12] ditindakake dening komunis lokal... Karya kasebut diarahake dening residensi Berlin GPU, sing saben wulan ngirim $1000 kanggo mbayar agen ing Mesir"[13].

Saliyane penetrasi ideologi menyang Mesir, pimpinan Soviet uga ngupayakake hubungan dagang karo negara kasebut, sing dadi tautan penting ing sistem kolonial Inggris. Ing taun 1922, batch pisanan saka glepung ing jumlah 751 poods dikirim saka Mesir menyang Soviet Rusia, lan 16,1 ton saka kerosene saka Rusia kanggo Mesir, ing 1923, wis 73 ton. Penyetor kasebut ditindakake liwat mediasi perusahaan pialang asing.

Ing wulan Juni 1920 ing London, miturut hukum Inggris, delegasi koperasi Soviet diadegake lan ndhaptar minangka perusahaan swasta kanthi tanggung jawab winates, perusahaan dagang saham gabungan ARCOS ("All Russian Cooperative Society Limited", wiwit taun 1922 - "Arcos Ltd"). [14] Ing pungkasan taun 1922, kantor London Arcos bisa nggawe hubungan karo sawetara perusahaan Mesir sing melu ekspor kapas.[15]

Chicherin, minangka ketua delegasi Rusia-Ukraina-Georgia ing Konferensi Lausanne[16], tanggal 30 Januari 1923 nulis marang wakilé M.M. Litvinov: "Aku nampa saka delegasi Partai Nasional Mesir [17] koleksi akeh dokumen, sing dakgawa menyang Moskow. Dina iki aku duwe delegasi lengkap Partai Nasional Mesir. Miturut wong-wong mau, Inggris ora duwe hak legal kanggo nyegah Mesir supaya ora sesambungan karo kita. Ing taun 18, panguwasa Mesir ngidini kapal uap saka Direktorat Jenderal Perdagangan armada USSR (Sovtorgflot) nelpon ing pelabuhan Mesir: Alexandria, Port Said, lan sapiturute, saka katun lan jute wiwit diekspor.

Ing Desember 1922, Kamar Dagang Timur Rusia (RVTP, utawa Rosvostorg)[19] didegaké ing Moskow, sing nggatekake pangembangan hubungan dagang karo negara Arab, lan mligine karo Mesir.[20] Ing taun 1924–1925 Rosvosttorg kanthi positif mutusake masalah ngimpor katun Mesir liwat pelabuhan Segara Ireng lan njaluk pamrentah USSR supaya ngecualekake kargo iki saka bea cukai, sing nggawe kahanan sing cocog kanggo ngimpor kira-kira. 1 yuta poods saka katun Mesir minangka ijol-ijolan kanggo barang-barang Soviet (minyak tanah, gula).[21]

Ing pungkasan taun 1923, wakil saka perusahaan dagang katun Alexandria Casulli teka ing Moskow. Minangka asil rembugan karo organisasi sing kasengsem ing Uni Soviet, ana persetujuan yen perusahaan bakal ngirim katun kanggo All-Union Textile Syndicate liwat Liverpool. Ing wektu sing padha, wakil saka Arcos L.A. Glaser éntuk idin saka panguwasa Mesir kanggo mlebu ing negara kasebut.[22] Nganti taun 1926, kapas Mesir terus mili saka Alexandria utamane menyang pelabuhan Leningrad lan Murmansk liwat Bremen, Hamburg, Liverpool lan London.[23]

Saliyane Arkos lan Rosvostorg, hubungan dagang karo Mesir dikembangake dening campuran Rusia-Turki Ekspor-Impor Society (Russoturk), sing diadegake ing Juli 1924 kanggo ngembangake perdagangan karo Turki lan negara-negara Arab. Ing taun 1926, komunitas iki mbukak cabang ing Alexandria, dipimpin dening warga Amerika Utara Amerika Serikat, I.G. Semenyuk. "Anane paspor Amerika nyedhiyakake I.G. Semenyuk kebebasan relatif saka aktivitas komersial ing pasar Mesir lan malah hak kanggo pangayoman legal transaksi komersial "[24]. Russoturk ngekspor menyang Mesir akeh barang sing diimpor menyang negara kasebut: kayu, glepung, produk lenga, gula, tembakau, batu bara, semen, lsp.[25] Sawise ngilangi Russoturk ing taun 1928, operasi perdagangan karo Mesir ditindakake dening Perwakilan Dagang USSR ing Turki.[26]

Hubungan politik antarane USSR lan Mesir berkembang luwih alon tinimbang perdagangan. Kaya kasebut ing ndhuwur, ing Januari 1923 Chicherin ketemu ing Lausanne karo delegasi Mesir. Sawisé budhal komisaris rakyat saka Lausanne, kontak karo pihak Mesir dilakokaké déning plenipotentiary ing Italia, V.V. Vorovsky. Ing tanggal 25 April 1923, Chicherin mènèhi pitunjuk khusus marang Sekretaris Jenderal delegasi Soviet ing Konferensi Lausanne Vorovsky: "Ing Lausanne sampeyan mesthi bakal ketemu karo wong Mesir: mangga gunakake iki kanggo ... ngirimake undhangan marang pamaréntah Mesir kanggo mlebu hubungan diplomatik[27]”[28] .

Ing Januari 1924, wakil plenipotentiary Uni Soviet ing Italia N.I. Jordansky ngirim layang menyang Menteri Luar Negeri Mesir Wasif Ghali Bey, ing ngendi dheweke ngusulake "kanggo nggawe hubungan politik lan komersial antarane negara loro, utamane kanthi nganggep hubungan ekonomi sing kuat sing wis nyawiji Rusia lan Mesir nganti pirang-pirang taun, uga simpati sing jero sing dituduhake dening wong-wong saka Aliansi Soviet marang wong Mesir."[29] Nanging, inisiatif pamaréntah Soviet ora ketemu karo dhukungan saka Mesir ing wektu iku: tekanan Inggris ing iku pinunjul sing malah ora nanggepi proposal saka USSR.[30] Kajaba iku, pamaréntahan pangadeg lan ketua pisanan partai Wafd, Saad Zaghlul, sing dadi kuwasa ing Januari 1924, ngomong babagan "bebaya Bolshevik", utamane amarga kontradiksi sosial ing Mesir nalika iku saya tambah akeh, lan kekuwatane mudhun. EKP.[ 31]

Kanggo njaga popularitas, Zaghlul nuntut mundurake perwira Inggris saka tentara Mesir. Inggris mbales kanthi nempatake dheweke dadi komando Gubernur Jenderal Sudan Lee Stack, sing nandhang tatu ing Kairo. Akibaté, ing Nopember 1924, sawisé ultimatum saka Inggris, pamaréntahan Zaghlul kepeksa mundur, amarga mung sarujuk kanggo ngrampungake panjaluk kasebut, ora gelem mundur saka pasukan Mesir saka Sudan lan ngidini pamaréntah Sudan nambah irigasi. wilayah ing Gezira tanpa wates.[32] Sewulan candhake, parlemen Wafdist uga dibubarake.[33]

Sawise woro-woro ultimatum Inggris, gerakan ndhukung Mesir muncul ing Uni Soviet, utamane ing republik Muslim. Panitia "Hands off Egypt!" digawe ing Baku, lan digawe disetujoni ing tingkat politik paling dhuwur: ing rapat Politbiro tanggal 4 Desember 1924 (Menit No. 39/26), kaputusan digawe "On. banding babagan ultimatum kanggo Mesir" [34], lan ing rapat Politbiro tanggal 3 Januari 1925 (Menit No. 43), diputusake "ora mbantah pembentukan masyarakat "Hands off Egypt" ing Azerbaijan. minangka inisiatif pribadi"[35].

Pamrentah Mesir anyar dibentuk saka tokoh pro-Inggris. Nanging, uga gagal nampa rancangan perjanjian Anglo-Mesir.[36]

Pamrentah Mesir sing dibentuk ing taun 1930 ngetrapake konstitusi anyar. Nanging, upaya kanggo nganakake pemilihan parlemen kanthi basis ing Mei 1931 gagal amarga protes dening buruh lan mahasiswa, minangka akibat saka getih. Ing wiwitan taun 1933 pamaréntahan iki uga mundur.

Wedi pengaruh ing Mesir Nazi Jerman lan Italia Fasis, kang pamaréntah ditempelake wigati tombol kanggo negara iki ing wilayah, Great Britain ing November 1934 repealed konstitusi 1930. Nanging, konstitusi 1923 dibalekake mung ing Desember 1935, amarga Inggris nyoba nggunakake invasi Italia ing Ethiopia minangka alesan kanggo nundha pemugaran saka konstitusi lawas, sanajan kahanan militèr-politik tenan diganti ing wilayah ora mengaruhi. kahanan internal ing Mesir.

Minangka asil pemugaran saka konstitusi 1923, ing Mei 1936, Wafdists dadi kuwasa maneh, lan ing Agustus 1936, perjanjian aliansi Anglo-Mesir ditandatangani ing London, kang weakened posisi militer-politik Great. Inggris.[37] Senadyan kasunyatan sing prajanjian ngumumake pungkasan pendhudhukan militèr ing Mesir lan ngilangi jabatan komisaris militer negara kasebut, Britania Raya tetep nguwasani Mesir. Mulane, bagean saka populasi sing amba, kiwa lan tengen, ora marem karo watesane.[38]

Kontak Uni Soviet karo pihak Mesir uga ditindakake liwat kantor perwakilan loro negara ing Ankara, Berlin, London, Paris, Roma lan Tehran, lan, minangka Wakil Komisaris Rakyat kanggo Urusan Luar Negeri L.M. Karakhan[39], ingkang ngawasi gayutan kalihan nagari-nagari ing Wetan, tuwin kuwaos pleni ing Prancis V.S. Dovgalevsky tanggal 1 September 1928, "Paris katon minangka titik sing paling trep kanggo negosiasi karo wong Mesir"[40]. Dene ibukutha Itali, miturut Karakhan ingkang sami, katujokaken dhateng panguwasa pleni ing Italia D.I. Kursky tanggal 19 Februari 1929, "Roma ndarbeni kanggo kita pentinge titik pengamatan sing paling penting ing sadawane garis ... kebijakan Timur" [41]. Iki dikonfirmasi dening kasunyatan sing ing taun 1934 M.M. Axelrod[42], sing sadurunge makarya minangka perwira intelijen ing Yaman lan Turki, diangkat dadi penduduk intelijen politik Soviet ing Roma.

Episod sing kedadeyan ing dalan menyang Yaman ing 1928 ora langsung ngomong babagan aktifitas Axelrod ing Mesir: "Ing Port Said, tambah waspada polisi militer marang kita, utamane marang sing diarani Axelrod. Paspor kita digawa menyang darat (temenan kanggo foto)… Salah sawijining polisi, kanthi rahasia sing dibesar-besarkan, ngandhani marang Comrade Axelrod yen kita ana ing 'daftar ireng' ing Mesir"[43].

Pitakonan sing dibahas dening wakil Uni Soviet lan Mesir beda banget. Kaping pisanan, padha prihatin babagan komersial, kalebu pengiriman, amarga kapal-kapal dagang Sovyèt asring teka ing pelabuhan Alexandria.[44] Masalah-masalah nggawe hubungan diplomatik, pitulungan Uni Soviet ing hubungane karo penolakan rezim kapitulasi negara liya, lan liya-liyane.

Swara wektu, sawetara perdagangan ditambahi. Gandum diimpor saka USSR menyang Mesir, kalebu gandum, kaviar, minyak tanah, produk pati, kayu, kalebu kayu, mesin lan peralatan, bahan mentah medis lan obat, glepung, produk minyak lan minyak, sayuran, piring, kalebu kaca lan porselen lan tembikar, gula, wiji, silikat, ternak, korek api, tembakau, kain, batu bara (kanggo stasiun bunker Alexandria lan Port Said), pupuk, plywood, woh-wohan, bahan kimia, kalebu produk soda, semen, lan sapiturute, nalika jute diekspor. , kopi, timah, mrica, beras, uyah meja, pupuk, kapas, damar eksotis, lsp.[45]

Ing taun 1925–1926 USSR ngekspor barang menyang Mesir kanggo 2923 ewu rubel, sing kira-kira. 0,5% (total - 589124 ewu rubel) ekspor Soviet, lan barang impor saka Mesir kanggo 26561 ewu rubel, sing kira-kira. 4% (total - 673677 ewu rubel) saka impor Soviet. [46] Wigati dimangerteni yen negosiasi lan kesepakatan babagan katun ditindakake sawetara wektu ing Inggris, utamane ing Liverpool [47], lan ing Jerman.

Ing Mei 1927, kampanye diluncurake ing kalangan politik lan bisnis Mesir kanggo nggawe hubungan perdagangan langsung antarane USSR lan Mesir, sing didhukung dening pers Mesir, kalebu koran Al-Siyasa, sing nulis ing ngisor iki ing editorial tanggal 9 Mei. : "Kita ora ngerti ... kok hubungan perdagangan antarane Mesir lan Rusia terus diselani, nalika kapentingan Mesir dhewe insistently nuntut pemugaran saka hubungan iki ... Kita pitados bilih pitakonan mulihake hubungan ekonomi antarane Mesir lan Rusia. kudu digatekake kanthi ati-ati lan tliti, lan pamrentah Mesir kudu njupuk posisi sing jelas ing arah kasebut sesuai karo kapentingan negara, mbutuhake pemugaran lan pesenan "[48].

Ing wektu sing padha, ana debat ing parlemen Mesir babagan masalah iki, ing ngendi sawetara wakil mratelakake keprihatinan yen pihak Soviet ngalami kesulitan kanggo nindakake operasi perdagangan karo Mesir amarga oposisi saka pamrentah Mesir. Sawisé Britania Raya medhot sesambungan karo USSR, kampanye mung saya tambah intensif, amarga perdagangan Soviet-Mesir nganti saiki ditindakake utamane liwat mediasi organisasi komersial Inggris.[49]

Wartawan Mesir Enan, pangarsaning departemen manca koran Al-Siyasa, nglaporake ing wulan Juni 1927 marang V.P. Potemkin "babagan kampanye sengit Inggris ing Mesir nglawan perdagangan karo Uni Soviet", lan langsung ngonfirmasi tekad koran kasebut kanggo nindakake kampanye kontra.[50]

Ing September 1927, pamaréntah Mesir ngidinake mlebu menyang negara wakil saka perusahaan saham gabungan Soviet Tekstilimport kanggo tuku katun ing Mesir dhewe.[51] Ing wektu sing padha, kantor Impor Tekstil dibukak ing Alexandria, sing wiwit tuku katun saka perusahaan swasta Mesir lan saka pamrentah Mesir.[52]

Pihak Soviet uga ngupaya kanggo nyimpulake persetujuan perdagangan kanggo ndandani jaminan perdagangan stabil ing kono.[53] Kasunyatane, pihak Soviet luwih kasengsem ing katun Mesir tinimbang Mesir ing barang-barang Soviet. Impossibility ngganti katun Mesir amarga sifat spinning khusus karo jinis impor liyane lan bahan mentah saka produksi dhewe, uga amarga bagean penting saka kabutuhan pihak Soviet kanggo iku (bab 7% saka total potong Mesir), berkembang kanthi perkembangan industri, digawe ing taun 1927 masalah nyedhiyakake pabrik kanthi bahan baku.[54] Mudhun global ing rega katun lan cenderung Inggris kanggo ngalih kanggo bahan ngisor saka katun diputer menyang tangan saka sisih Soviet.[55] Ing pungkasan November 1927, "minangka asil saka meh rong sasi rembugan, persetujuan karo pamaréntah (Mesir. -). P.G.) bisa nyimpulake ing ... kahanan sing apik "[56]. Persetujuan kasedhiya kanggo tuku katun saka warehouses pamaréntah Mesir dening sisih Soviet ing jumlah approx. 10 yuta rubel, sing ana hubungane karo kapal Soviet sing teka kanggo katun diijini nyedhaki marina Alexandria. Nganti wektu iku, kapal-kapal Soviet kudu tetep ana ing pinggir dalan.[57] Mangkono, perjanjian kasebut njamin, "sanajan saiki, kesetaraan armada Soviet ing perairan Mesir"[58].

Asil saka formalisasi hubungan perdagangan Soviet-Mesir langsung yaiku wutah perdagangan antarane negara kita. Miturut RVTP, ing taun 1926/1927 omzet perdagangan udakara 26,7 yuta rubel, lan ing taun 1927/1928 mundhak dadi 41,1 yuta rubel, yaiku luwih saka 1,5 kali. Tuku katun tambah utamane, sing miturut data Tekstilimport, ing wektu sing padha tambah saka 29,1 ewu bales [59] dadi 68,4 ewu bales, yaiku luwih saka kaping pindho. Iki nyumbang luwih saka 7% kabeh ekspor katun Mesir.[60] Mangkono, miturut data layanan pabean Mesir, ing taun 1928 USSR peringkat 6 ing perdagangan luar negeri Mesir lan nomer 4 ing ekspor kapas saka negara iki.[61]

Senadyan sukses ketok ing pangembangan hubungan perdagangan karo Mesir, diplomat Soviet ora tiba ing euforia. Karakhan, ing layang kanggo Dovgalevsky tanggal 23 Juni 1928, ngevaluasi prospek hubungan Soviet-Mesir kaya ing ngisor iki: "Aku ora mikir yen ing mangsa ngarep kita bisa [bisa] ngunggahake pitakonan babagan nggawe hubungan politik karo Mesir. Tugas langsung kita yaiku ngembangake hubungan de facto ing bidang perdagangan lan ndandani ing sawetara dokumen "[62].

Hubungan budaya uga dumadi ing hubungan Soviet-Mesir ing periode sing diteliti. Mangkono, All-Union Society for Cultural Relations with Foreign Countries (VOKS) entuk asil apik ing ijol-ijolan buku karo Mesir: mung ing 1924-1931. VOKS ngirim 723 buku menyang Mesir lan nampa 1158 buku saka kono, lan total sirkulasi buku karo Mesir nyatane luwih akeh tinimbang negara Arab liyane.[63]

Akademisi Ignaty Yulianovich Krachkovsky, sing makarya ing perpustakaan Alexandria lan Kairo lan njaga kontak karo ilmuwan Mesir, dadi "tandha pisanan" komunikasi ilmiah antarane USSR lan Timur Arab.[64]

Amarga krisis ekonomi global, negara berkembang uga ngalami kerugian ekonomi sing gedhe. Kanggo negara-negara industri sing kurang maju, akibat saka krisis kasebut paling abot. Nggawa karusakan kanggo negara-pemasok bahan mentahan lan bahan pangan, krisis tambah keruwetan pembayaran utang lawas, mimpin akeh negara bangkrut. Mudhun ing daya beli saka populasi saka negara underdeveloped dadi angel banget kanggo nggedhekake Advertisement saka manufaktur barang diekspor dening negara industri. Wiwit krisis nyebar menyang kabeh donya kapitalis, maneuvering sawetara negara ing biaya negara liyane mbuktekaken mokal.[65]

Hubungan ekonomi karo Uni Sovyèt dadi luwih penting kanggo Mesir nalika taun 1929-1931, nalika masalah ngekspor kapas dadi luwih akut amarga krisis. Dadi, ing taun 1931, sing dadi paling angel kanggo ekonomi Mesir, USSR tuku kira-kira. 27 ewu ton, utawa 8,6% saka kabeh kapas sing diekspor Mesir taun iki.[66]

Nanging, ing tekanan saka Inggris, Mesir wiwit nyegah barang-barang Soviet kanggo mlebu ing negara. Mangkono, ing November 1, 1930, pamaréntah Mesir ngenalaken tugas pindho ing jinis tartamtu saka barang Soviet. Minangka asil saka rembugan dianakaké antarane Uni Soviet lan Mesir ing Paris, lan panjaluk saka wakil kasengsem saka masyarakat dagang Mesir, tambah tugas ing barang Soviet wiwit 1 Januari 1931 dibusak, nanging mung kanggo sawetara wektu. Wiwit Nopember 1931, wong-wong mau ditepangaké manèh, pura-pura kanggo nglawan "mbuwang" Soviet. Secara total, tugas kasebut ditambahi nganti 20 jinis barang Soviet. Wigati dicathet menawa sakdurungé iki, delegasi Inggris sing dipimpin déning mantan Menteri Luar Negeri A. Balfour ngunjungi Kairo.[67]

Banjur, wakil Tekstilexport I.P. diusir saka Alexandria. Vorobyov, lan ing Agustus 1932 panguwasa Mesir nglarang aktivitas saka masyarakat Soviet "Russtorg", kang united kantor perwakilan saka Gostorg saka RSFSR, Tekstilimport lan sawetara perusahaan Mesir lan nindakake operasi dagang ing Alexandria saka Juli 1931. asilé, ing taun 1932 mung 1033 ton katun[68], ya iku kurang luwih 26 kali lipat tinimbang taun sadurungé, lan wiwit taun 1933 tuku katun Mesir déning Uni Sovyèt mandhek babar pisan.[69]

Prilaku pamrentah Mesir umume ditemtokake dening posisi anti-Soviet ing Britania Raya, sing nyatakake perang dagang marang Uni Soviet ing April 1932.[70] Sawisé introduksi tugas prohibitive lan tambah dening pihak Mesir ing November 5, 1931, USSR nyuda sawetara barang sing diekspor menyang Mesir, mbatesi dhewe kanggo kayu, produk lenga lan batu bara. Koran al-Balag, sing nyengkuyung pangembangan perdagangan karo Uni Soviet, nulis yen "kabijakan bea cukai ing Mesir ngarahake menehi kesempatan kanggo perdagangan ing Mesir mung kanggo Kakaisaran Inggris."[71]

Ing taun 1938, pihak Mesir dhewe njupuk inisiatif kanggo ngembangake hubungan dagang. Alesan utama banding kasebut yaiku pihak Mesir ngerti keuntungan sing ilang ing perdagangan sepihak karo Uni Soviet. Dadi, ing taun 1927/1928, impor USSR saka Mesir udakara 113,6 yuta rubel, lan ekspor menyang Mesir - 33,1 yuta rubel, yaiku, ana keseimbangan positif kanggo pihak Mesir kanthi kaunggulan luwih saka 3,4 kali . Ing taun 1938, impor USSR saka Mesir mung 211 ewu rubel. (uyah meja!), Lan ekspor menyang Mesir - 9 yuta rubles [72], sing, ana imbangan negatif kanggo sisih Mesir karo konsesi luwih saka 42,7 kaping. Politbiro ing patemon tanggal 3 September 1938 (Menit No. 63) mutusake "kanggo ngumumake marang pamrentah Mesir yen kita ora mbantah proposal kanggo nggawe perjanjian perdagangan, yen wis rampung kanthi basis sing paling disenengi. negara tanpa kewajiban bebarengan kanggo tuku tartamtu lan tanpa imbangan net"[73]. Nanging, sadurunge Perang Patriotik Agung, hubungan perdagangan Soviet-Mesir padha suda utamané kanggo ekspor barang saka USSR.

Salah siji pratondho saka kahanan politik unfavorable ing Mesir kanggo USSR ana Tambah ing nomer emigrants politik ninggalake kanggo Uni Soviet. Para imigran politik pisanan saka Mesir wiwit teka ing USSR ing taun 1925[74] Ing taun 1933 lan 1936 gunggungipun saya tambah drastis.[75]

Ing Oktober 1936, Comintern miwiti nggawe brigade internasional, formasi internasional sing nglumpukake sukarelawan anti-fasis saka puluhan negara ing sangisore spanduk kanggo mbantu Spanyol Republik. Gunggunge, pitung brigade internasional dibentuk.[76] Miturut katrangan saka Komintern, wong Mesir uga perang ing antarane wakil bangsa Arab ing brigade internasional.[77] "Ing periode antarane rong perang donya, kemampuan USSR ing Timur Tengah banget cilik, Inggris lan Prancis banget kuat, mungsuh ing wilayah kasebut durung diwasa lan dibagi kanggo prabédan dhasar ing pendekatan menyang Situasi Timur Tengah ing Moskow, ing tangan siji, lan London lan Paris Ing sisih liya, nggawa sawetara asil sing signifikan kanggo USSR "[78].

Ing taun 1938–1939 ana fading kegiatan internasional saka USSR ing Timur Tengah, kang mimpin kanggo curtailment hubungan Soviet-Mesir, kang mungkasi tataran pisanan saka évolusi sing.


Cathetan
[1] Babagan hubungan negara Soviet karo negara-negara ing donya Muslim ing periode iki, pirsani: Speker I. Uni Soviet lan Donya Muslim. 1917–1958 Wiji., 1958.
[2] Dokumen kabijakan luar negeri USSR (sabanjuré - DVP saka USSR). T. VII, p. 608.
[3] Waca: Miller A. Inggris ing Mesir. L., 1920; Chirol V. Masalah Mesir. L., 1921; Laporan misi khusus menyang Mesir. L., 1921; Mowat Ch. Inggris antarane perang, 1918-1940. L., 1955; Darwin J. Inggris, Mesir lan Timur Tengah: kabijakan kekaisaran sawise perang, 1918–1922. L., 1981.
[4] Sajarah pungkasan saka negara-negara Arab ing Afrika. M., 1990, p. 9.
[5] Komite Eksekutif Komunis Internasional.
[6] Kosach G.G. Gendéra abang ing Timur Tengah? M., 2001, p. 74, 78.
[7] Ibid., p. 79.
[8] Ibid., p. 89.
[9] Gorbatov O.M., Cherkassky L.Ya. Kerjasama USSR karo negara-negara Timur Arab lan Afrika. M., 1980, p. 22.
[10] RGASPI. F. 532, p. 1, d. 7, 18, 54, 93, 114, 115, 158, 182; Adibekov G.M., Shakhnazarova E.N., Shirinya K.K. Struktur Organisasi Kominin. 1919–1943 M., 1997, p. 127–128, 171–172, 207. Waca: Bab Tugas Politik Universitas Bangsa Timur. - Ing buku: Stalin I. Nyambut gawe. T. 7. M., 1954.
[11] RGASPI. F. 532, p. 1, d.2, l. 49 Waca: Kosach G.G. Komunis saka Timur Tengah ing USSR. 1920–1930-an. M., 2009, Kab. aku.
[12] Direktorat Politik Utama, kalebu Departemen Luar Negeri, sing ngurusi intelijen asing. Cm.: Gusterin P. Ing asal saka intelijen Soviet ing Timur // Asia lan Afrika saiki. 2012, nomer 3.
[13] Agabekov G.S. GPU: Cathetan saka Chekist. Berlin, 1930, p. 237.
[14] Arcos tumindak minangka wakil saka organisasi perdagangan luar negeri Soviet lan nindakake operasi ekspor-impor, duwe kantor lan cabang ing sawetara negara.
[15] RAGA. F. 3270, ing. 3, d. 13.
[16] Waca: Prajanjian Sevres lan Acts ditandatangani ing Lausanne. M., 1927; Rubinshtein N.L. Cedhak lan Timur Tengah sawise Perang Donya I. konferensi Lausanne. M., 1952; Lausanne Conference on Near Eastern Affairs, 1922–1923. L., 1923.
[17] Kita ngomong babagan partai Vatan. Cm.: Howell J. Mesir Biyen, Saiki lan Masa Depan. Dayton, 1929; Deb M. Politik Partai ing Mesir, 1919–1939. L., 1979.
[18] DVP USSR. T. VI, p. 169 Waca: Symon M. Inggris lan Mesir: kebangkitan nasionalisme Mesir. L., 1925; Zayid M. Perjuangan Mesir kanggo Kamardikan. Beirut, 1965; Imperialisme lan Nasionalisme ing Timur Tengah: Pengalaman Anglo-Mesir, 1882–1982. L., 1983.
[19] Ing taun 1926-1931. - All-Union Eastern Chamber of Commerce.
[20] RAGA. F. 635, ing. 3, d. 60.
[21] Gorbatov O.M., Cherkassky L.Ya., karo. 39.
[22] Makeev D.A. Hubungan perdagangan manca USSR karo negara-negara Timur Arab ing taun 1922-1939. M., 1983, p. 7–9.
[23] Ibid., p. 15.
[24] Ibid., p. 16–19.
[25] RAGA. F. 3514, ing. 1, d. 62.
[26] Makeev D.A., Kanthi. 20.
[27] Hubungan diplomatik antara USSR lan Mesir didegaké ing tanggal 6 Juli - 26 Agustus 1943 ing tingkat misi, 15 Februari - 11 Maret 1954 misi kasebut diowahi dadi kedutaan.
[28] Urip internasional. 1964, No. 6, p. 158.
[29] Ibid., p. 159.
[30] Waca: Podolsky N.A. Mesir lan Inggris. Odessa, 1925; Volkov F.D. Hubungan Anglo-Soviet, 1924–1929 M., 1958; enom J. Mesir. L., 1927; Marshall J. Enigma Mesir. L., 1928; Fischer L. Uni Soviet ing Urusan Donya: Sejarah hubungan antarane Uni Soviet lan jagad liyane. Vol. 1–2. L., 1930; Marlowe J. Hubungan Anglo-Mesir, 1800-1953. L., 1954; Mansfield P. Inggris ing Mesir. L., 1971.
[31] Lakuur W. Uni Soviet lan Timur Tengah. L., 1959, p. 97–101.
[32] Waca: Abbas M. Pitakonan Sudan. Perselisihan babagan Kondominium Anglo-Mesir. 1884–1951 L., 1952; Fabunmi L. Sudan ing Hubungan Anglo-Mesir. L., 1960; Inggris ing Sudan. 1898–1956 Oxf., 1984.
[33] Waca: Petrov K. Konflik Anglo-Mesir taun 1924 - Ing buku: negara Arab. crita. M., 1963; Elgood P. Mesir lan Tentara. Oxf., 1924; Elgood P. Transit Mesir. L., 1928; Deb M. Politik Partai ing Mesir, 1919–1939. L., 1979; Terry J. The Wafd, 1919-1952. L., 1982.
[34] RGASPI. F. 17, p. 162, d. 2, l. 46.
[35] RGASPI. F. 17, p. 163, d. 470, l. 14.
[36] Waca: Buryan M.S. Mesir ing kabijakan manca lan kolonial Britania Raya ing 20s. abad kaping 1994 Lugansk, XNUMX.
[37] Makalah Negara Inggris lan Asing. Vol. 140, p. 179–204. Cm.: Buryan M.S. Ing pitakonan babagan sejarah penandatanganan perjanjian Anglo-Mesir 1936 - Ing buku: Ideologi lan Politik. Bagian 1. M., 1986; Teplov L.F. Saka sajarah perjuangan rakyat Mesir kanggo kamardikan: Prajanjian Anglo-Mesir 1936 - Ing buku: Afrika. Masalah sajarah. M., 1986.
[38] Sajarah pungkasan saka negara-negara Arab ing Afrika, p. 8–12; Lakuur W., p. 121–123. Cm.: Vatikiotis P. Sajarah Mesir. Saka Muhammad Ali nganti Sadat. L., 1976.
[39] Jeneng asli Lev Mikhailovich Karakhan (1889–1937) ya iku Levon Mikhailovich Karakhanyan.
[40] DVP USSR. T. XI, p. 498.
[41] AVPRF. F. 08, p. 12, kaca 77, d. 99, l. 38.
[42] Waca: Smilyanskaya I.M. Moses Markovich Axelrod // Wong Asia lan Afrika. 1989, Nomer 5; Kilberg H.I. Kenangan M.M. Akselrode. - Ing buku: Kaca-kaca sing ora dingerteni babagan studi oriental domestik. M., 1997.
[43] Babagan lelungan kaping pindho menyang Yaman. Laporan G. Astakhov tanggal 21.01.1929/08/12 // AVPRF. F. 77, ing. 99, kaca 21, berkas XNUMX, l. XNUMX.
[44] DVP USSR. T. VIII, p. 698–699.
[45] Perdagangan manca USSR ing taun 1918–1940. M., 1960, p. 1109–1117.
[46] DVP USSR. T. IX, p. 702–703.
[47] Ibid., p. 549.
[48] ​​Ing. Dikutip saka: DVP USSR. T. X, p. 640.
[49] Ibid., p. 641.
[50] Ibid., p. 316.
[51] Ibid., p. 641.
[52] Ibid., p. 584.
[53] AVPRF. F. 08, p. 11, kaca 50, d. 93, l. 4.
[54] AVPRF. F. 08, p. 11, kaca 50, d. 93, l. 7.
[55] DVP USSR. T. X, p. 641.
[56] AVPRF. F. 08, p. 11, kaca 50, d. 93, l. 8.
[57] DVP USSR. T. X, p. 584.
[58] AVPRF. F. 08, p. 11, kaca 50, d. 93, l. 8.
[59] Bale katun Mesir ana 320–360 kg.
[60] DVP USSR. T. X, p. 641.
[61] DVP USSR. T. XII, p. 218.
[62] DVP USSR. T. XI, p. 404–405.
[63] Sharafutdinova R.Sh. Hubungan Budaya Perpustakaan Akademi Ilmu Pengetahuan USSR karo negara-negara ing Timur Tengah lan Cedhak. - Ing buku: Hubungan ilmiah lan budaya perpustakaan Akademi Ilmu Pengetahuan USSR karo negara-negara Timur manca. M.-L., 1957, p. 72; Ioff A.E. Hubungan internasional ilmu, teknologi lan budaya Soviet, 1917–1939. M., 1975, p. 387.
[64] Ioff A.E. Hubungan internasional ilmu, teknologi lan budaya Soviet…, p. 382.
[65] Waca: Nilai Tukar lan Pamulihan Ekonomi ing taun 1930-an // Jurnal Sejarah Ekonomi. Desember 1985, nomer 45 (4); Kindleberger Ch. Donya ing Depresi, 1929–1939. Universitas California Press, 1986; Brandon P. Lembah Gelap: Panorama taun 1930-an. New York, 2000.
[66] DVP USSR. T. XIII, p. 138.
[67] Waca Yayasan kabijakan luar negeri Inggris. Kamb., 1938; Kare E. Kabijakan luar negeri Inggris. Wiwit taun 1918 nganti September 1939. L., 1939; Marlowe J. Hubungan Anglo-Mesir, 1800-1953. L., 1954; Vatikiotis P. Sajarah Modern Mesir. L., 1969; Mansfield P. Inggris ing Mesir. L., 1971; Richmond J. Mesir, 1798-1952. NY, 1977.
[68] Ioff A.E. Kabijakan luar negeri Uni Soviet, 1928–1932 M., 1968, p. 419, 421-422; Makeev D.A., Kanthi. 36–37, 41.
[69] Perdagangan manca negara-negara kapitalis ing taun 1929–1936. M.-L., 1937, p. 68–69.
[70] Waca: Volkov F.D. USSR - Inggris. 1929–1945 Hubungan Anglo-Soviet ing wayah wengi lan nalika Perang Donya II. M., 1964.
[71] Makeev D.A., karo. 38–40. Cm.: Fox R. Kawicaksanan kolonial Inggris. Per. saka Inggris. M.-L., 1934; Lutsky V.B. Inggris lan Mesir. M., 1947; Elliot W. Kakaisaran Inggris Anyar. L., 1932; Knarlund P. Kakaisaran Inggris, 1815-1939. L., 1942; Lintas C. Jatuh Kakaisaran Inggris, 1918-1968. L., 1969.
[72] Perdagangan manca USSR ing taun 1918–1940. M., 1960, p. 1116–1117.
[73] RGASPI. F. 17, p. 162, d. 23, l. 147.
[74] RGASPI. F. 539, p. 4, d. 136.
[75] RGASPI. F. 495, p. 85, d. 104; 115 Waca: Kosach G.G., karo. 143 (cathetan 206).
[76] Waca: Lango L. Brigade Internasional ing Spanyol. M., 1960.
[77] RGASPI. F. 545, p. 6, d. 436; 437; 626; 843.
[78] Vasiliev A. Rusia ing Near lan Timur Tengah: saka messianism kanggo pragmatism. M., 1993, p. 18.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

4 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -1
    November 21 2015
    "Hubungan Soviet-Mesir ing taun 1920-an-30-an"
    Apa hubungane karo koloni Inggris? Persis padha karo wong Mesir sing diidini saka London.
    Aku ora tau mikir babagan hubungan karo Mesir ing paruh pertama abad kaping XNUMX. Kanggo kula iku pendidikan.
    PS Kanggo penulis. Apa dokumen ing referensi kanggo sastra: "Ibid."? Aku ora mung cetho kanggo kula, iku bisa, mesthi, ndhukung sing USSR wis "klaim" ing Mesir (kanggo kanthong Suez, utawa apa?) Lan panyebaran gagasan komunis karo kepinginan kanggo duwe mata-mata. Sepira bener iki?
  2. +3
    November 21 2015
    Matur nuwun, menarik banget. Panyuwunan gedhe kanggo Penulis. Aku kaya ngerti bab sesambetan ing pungkasan 50s, awal 60s. Utamane, babagan penasehat militer kita. Ana kesenjangan ing informasi babagan wektu iki. Aku ngerti padha. Lan malah luwih. Kulawarga kita nyiapake lelungan menyang Republik Arab Bersatu ing taun 1962, ana sing ora bisa ditindakake ... Kabeh informasi babagan militer kita diwiwiti kanthi "Perang Enem Dina" ....
  3. -1
    November 21 2015
    A sethitik metu saka topik. Nalika Internet ora ana, utawa durung nampa distribusi massal, informasi, mesthi, dipikolehi saka sumber sing dicithak. Aku kaget banget nalika maca crita Pilnyak, sing ora kasedhiya nganti pungkasan taun 80-an, aku sinau babagan emigrasi putra-putri "umat sing dipilih dening Gusti Allah" saka USSR menyang Palestina ing taun 20-an. abad kaping 20. Iki minangka informasi anyar kanggo aku. Dadi, ana akeh sing ora dingerteni lan luwih akeh sing dibutuhake, dene Wektu ngidini, kanggo ngerteni.
    Matur nuwun, Nikolay Ivanovich ...
  4. +2
    November 21 2015
    Logika para minus pancen ora bisa dimangerteni, sanajan sikapku sing ora peduli karo "penilaian" kasebut. Kanggo komentar netral, urging masyarakat kanggo nggedhekake kawruh ing kabeh cara bisa, sawetara sengit pendidikan sijine minus, mbuktekaken kang nemen kapadhetan. Saranku kanggo sampeyan, maca, sinau, sinau, lan kawruh bakal teka kanggo sampeyan lan sing ora dingerteni bakal dicethakaké ...
    Sincerely, Nikolay Ivanovich.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"