Review militèr

Peperangan Tiga Kaisar

44
Peperangan Tiga Kaisar

Ing tanggal 17 Nopember (29), 1805, pasukan sekutu ninggalake dalan gedhe Olmück lan, macet ing lendhut musim gugur, pindhah menyang Brunn liwat Austerlitz. Lampahipun wadyabala alon-alon, ngantos-ngantos pranatanipun, botên mangrêtos dhatêng pundi mêngsah. Iki kaget lan nuduhake organisasi miskin saka allies, amarga tentara Rusia-Austria ing wilayah lan ora duwe Intelligence apik lan agen. Mulane, pasukan dipindhah meh dening tutul, ing dalan negara ala. Ing telung dina - nganti 19 November (1 Desember) - padha lelungan mung 26 kilometer, buyar ing titik kanggo golek pangan lan bahan bakar.

Iki ngidini Napoleon gampang ngerteni rencana sekutu - kanggo nyerang sayap tengen. Kepengin luwih ngyakinake mungsuh amarga ragu-ragu lan ora mesthi, Napoleon mrentah Marshal Soult ninggalake Pracen Heights kanthi cepet-cepet. Kaisar Prancis ngumpulake tentara antarane Austerlitz lan Brunn. Iki malah luwih inspirasi sekutu, amarga avant-gardes Prancis mundur sawetara dina, ora nyoba kanggo menehi perang. Napoleon cetha nyiapake kanggo mbela awake dhewe. Tanggal 19 November (1 Desember), tentara sekutu, sing wis rampung 60 kilometer ing patang dina, njupuk posisi ing garis Pracen Heights - Kovalovits. Kaisar Prancis, nalika mirsani gerakan iki, keplok-keplok lan nguwuh: "Wong-wong mau wis tiba ing jebakan! Padha pinasthi! Sesuk, ing wayah awan, tentara iki bakal ditumpes!

Napoleon, ngerti rencana mungsuh dening mata-mata ing markas sekutu, njupuk posisi ing sisih wétan Brunn ing mburi lepen Goldbach lan Bozenitsky. Kaisar Prancis mutusaké kanggo ngirim pukulan utama menyang tengah mungsuh ing Pracen Heights, kang bakal weakened karo departure saka sayap kiwa allies. Kanthi maneuver iki, Napoleon arep ngethok tentara Rusia-Austria dadi loro, menyang sisih lan mburi pasukan serangan sekutu lan numpes kanthi kapisah. Kanggo nahan mungsuh ing sektor Telnitz-Sokolnitz, yaiku, papan serangan utama telung kolom Rusia, Napoleon mung nyebarake siji brigade saka divisi Legrand, sing kudu didhukung dening pasukan Davout, lan kanggo njamin sisih kiwa ing sisih kiwa. dhuwur Santon, baterei 18-gun dipasang, flanking nyedhaki stream Bozenitsky. Nalika jumlah tentara Prancis tekan 74 ewu wong (60 ewu infanteri lan 14 ewu pasukan kavaleri) kanthi 250 bedhil.

Mangkono, ing kontras kanggo rencana Weyrother, dibangun tanpa njupuk menyang akun kahanan nyata lan ing posisi teori sing mungsuh bakal pasif, komandan Prancis sijine nerusake rencana aktif tumindak ing ngarepe mungsuh ngluwihi wong. Napoleon arep nyerang mungsuh, lan ora ngenteni nganti dikalahake lan dibuwang.

Kaisar Prancis, rong dina sadurunge perang nunggang jaran lan mlaku, njelajah lapangan perang ing mangsa ngarep. Dheweke sinau kanthi tliti, kanthi orientasi sing apik, saengga, miturut Savary, latar ngarep Austerlitz dadi akrab karo Napoleon kaya ing sekitar Paris. Kaisar nginep ing wayah sore ing antarane para prajurit: dheweke lungguh ing geni, ijol-ijolan lelucon, kenal karo kenalan veteran lawas; Nang endi wae Napoleon katon, kawentar bungah, cheerfulness, lan kapercayan ing kamenangan lair. Tanggal 19 November (1 Dhésèmber), Napoleon ngumpulake para komandhan korps lan njlentrehake rencanane. Pusate wadyabala Prancis ana ing sangisore komando Marshal Soult, sayap kiwa dipimpin dening Marshals Lan lan Bernadotte, sisih tengen, rada mundur, ana ing komando Marsekal Davout. Pengawal padha cadangan.

Sekutu ngetutake rencana Weyrother. Pasukan serangan sing dikuatake ing sisih kiwa telung kolom ing sangisoré komando Jenderal D. S. Dokhturov, A. F. Langeron lan I. Ya. Przhibyshevsky mesthine bakal nembus sayap tengen Prancis antarane desa Telnits lan Sokolnits, kanthi giliran sabanjure. ing sisih lor; kolom kaping papat saka jenderal Austria I. Kolovrat lan jenderal M. A. Miloradovich bakal maju liwat dhuwur Pracen menyang Kobelnitz; kolom kaping lima, kang kapérang saka kavaleri Austria Jendral I. Liechtenstein, lan gardalem saka tentara sekutu ing printah Jendral P.I.. Bagration, duwe tugas kanggo pinning mungsuh lan nyediakake maneuver bypass saka pasukan utama. Pengawal Rusia ing komando Grand Duke Konstantin Pavlovich mbentuk cadangan. Rencana iki apik ing teori, nanging ora foresee bisa counteroffensive mungsuh. Kajaba iku, sekutu ora ngerti babagan ukuran tentara Napoleon, padha nganggep yen Prancis ora luwih saka 40-50 ewu wong.

Mangkono, komando sekutu ngluwihi kekuwatane dhewe, ngremehake kekuwatan lan karsane mungsuh. Sayap kiwa pasukan sekutu dumadi saka telung kolom ing sangisoré komando Jenderal Buxhowden. Pasukan Rusia-Austria ing komando Kutuzov dadi pusat, Bagration mrentah sayap tengen. Ing wektu perang, sekutu wis luwih saka 84,5 ewu wong (67,7 ewu - infanteri lan 16,8 ewu - kavaleri) karo 330 bedhil.


Markas Austria-Rusia ing taun 1805. Giuseppe Rava

Mikhail Kutuzov maneh ngajokaken kanggo ngempet saka perang nemtokake lan pisanan njlentrehake kahanan, amarga printah Russian-Austria ora duwe informasi dipercaya bab pasukan lan disposisi tentara Napoleon. Nanging proposal iki maneh ditolak dening Kaisar Alexander lan akeh penasehat arrogant lan ora tanggung jawab. Tsar Rusia pengin menang saka penaklukan Napoleon. Penasihat pengin penghargaan lan penghargaan. Wong Austria padha menang ing asil saka perang, amarga kabeh beban perang tiba ing tentara Rusia. Rencana biasa-biasa wae Weyrother bakal ditindakake. Nalika Weyrother ing wengi Nopember 20 (2 Desember) maca pesenan marang para komandan kolom sing dikumpulake ing markas, banjur takon salah sijine babagan langkah-langkah yen Prancis nyerang pasukan sekutu ing Pracen Heights, panguwasa umum mangsuli: "Kasus iki ora diramalake" .

Sekutu wiwit ngaso, manggoni dhuwur Pracen. Umume papan sing mbukak, didominasi dening dhuwur sing mudhun menyang aliran Goldbach, ing sisih wétan sing ora trep kanggo nyebrang. Panggonan sing paling cocok kanggo meksa stream ana ing cedhak desa Belanets, Sokolpits lan Telnits, dumunung ing balok jero. Ing sisih kidul ana tlaga Menitz lan Zachan, sing wis ditutupi es sing ringkih. Ing wayah subuh, wadyabala padha baris. Prancis milih formasi perang sing jero, Sekutu, kanthi prentah markas, nggunakake formasi perang linier.



Peperangan

Tanggal 20 November (2 Desember), 1805, perang telu kaisar diwiwiti. Ing wayah esuke, ing awal jam 8, pasukan Sekutu ngluncurake serangan ing sisih tengen tentara Prancis, ngliwati kolom Jenderal Dokhturov, Langeron lan Przhibyshevsky, sing dibangun ing rong baris. Kolom papat Kolovrat-Miloradovich ngadeg ing Pratsen Heights. Kolom kalima Liechtenstein - pasukan kavaleri Austria - lan barisan ngarep tentara sekutu ing komando Bagration nutupi sisih tengen tentara sekutu. Pengawal Rusia dumunung ing mburi dhuwur.

Pertempuran kasebut diwiwiti ing sisih kiwa tentara Rusia-Austria, ing ngendi barisan ngarep Kienmeier nyerang Prancis lan mlebu perang kanggo desa Sokolnitz lan Telnitz. Desa-desa ganti tangan kaping pirang-pirang. Pasukan kita njupuk minangka Kinmeier dikiataken karo bagéan saka kolom Dokhturov, lan brigade Prancis counterattack sawise nyedhaki bagéan saka Davout corps. Ing paprangan iki, Prancis cetha kalah, nanging padha bisa nahan, amarga sekutu ora bisa ngirim siji pukulan sing kuat lan ora duwe cukup papan kanggo nyebarake kabeh pasukane, sing nullified kaunggulan numerik.

Sawise jam 9 dijupuk Telnitz, jam 11 kolom Langeron kasil nangkep Sokolnitz, lan kolom Przybyszewski nyekel Kastil. Corps Davout, ing tekanan kuat saka sekutu, rada mundur. Nanging, ing sisih tengen Prancis fettered ajiné kejut saka tentara sekutu - luwih saka 40 ewu prajurit, kang nyumbang kanggo implementasine saka rencana Napoleon. Menapa malih, Alexander I dhawuh kolom Kolovrat - Miloradovich ninggalake Heights Pratsensky lan tindakake menyang pasukan utama. "Yen Rusia ninggalake Pracen Heights kanggo ngliwati sisih tengen, dheweke bakal mati ing salawas-lawase ..." Napoleon ngandika marang marshals nalika perang. Iki uga diramal dening Kutuzov, sing, nalisir pesenan saka markas, terus nyekel dhuwur. Ora marem karo Kutuzov, Alexander galloped menyang Pracen Heights, dhawuh ninggalake wong-wong mau lan pindhah menyang nyambungake karo Buksgevden.


Cuirassier sadurunge serangan. Austerlitz. Jean-Louis Ernest Meissonier

Napoleon njupuk kauntungan saka miskalkulasi iki saka sekutu. Kaisar Prancis nalika iku ngadeg ing sisih lor-kulon saka desa Shlyapanits, mirsani tumindak Rusia lan ngenteni kanggo mbebasake dhuwur. Kaisar kudu menehi tandha kanggo telung korps - Murat, Soult lan Bernadotte. Para marshal padha gugup lan cepet-cepet Napoleon. Nanging dheweke ngerti yen wayahe sing nemtokake durung teka, lan sekutu isih bisa mbenerake kesalahan pisanan: "Tuan-tuan, nalika mungsuh nggawe gerakan palsu, kita ora kudu ngganggu dheweke. Ayo ngenteni 20 menit maneh." Lan dheweke wis ngenteni wektu iki.

Serangan Prancis dadi fatal kanggo sekutu. Korps Soult nyerang dhuwur sing ditinggalake dening mungsuh lan pinggir kolom Kolovrat. Pukulan ing posisi tengah sekutu nggumunake, sekutu kaget. Wong Prancis metu saka pedhut lan, kanthi swara drum, mlayu menyang Pracen. Prancis munggah ing slope lan rampung ing ndhuwur. Climbing munggah lan nemokake piyambak ing jangkoan mungsuh, padha murub volley lan kesusu nyerang bayonet. Puser sekutu campur, pasukan kavaleri campur infantri, pasukan campur tangan lan wiwit mundur.

Teka pikiran sehat, Kolovrat, didhukung ing sisih tengen kavaleri Liechtenstein lan ing sisih kiwa dening telung resimen saka kolom Langeron, nyoba kanggo counterattack, mungkasi mungsuh lan bali ing dhuwur. Pasukan Rusia terus nyerang, nanging Prancis terus-terusan mbuwang cadangan anyar menyang perang lan nambah serangan. Rong pertiga saka tentara Napoleon, kira-kira 15 ewu prajurit, tumindak ing sektor iki nglawan 50 ewu Rusia lan Austria.

Ing wektu sing padha, Napoleon mbuwang korps Lann (Lana) lan pasukan kavaleri Murat menyang persimpangan tengah lan sisih tengen. Korps Bernadotte uga maju. Kolom Bagration mlebu perang. Saiki perang ana ing ayunan lengkap ing sadawane kabeh baris, loro-lorone nandhang kerugian gedhe. Prancis nandhang sangsara utamane saka tembakan artileri Rusia. Pungkasan, ing serangan nesu saka kavaleri Prancis, Rusia ora tahan lan wiwit mundur. Ing tekanan pancet korps Bernadotte, Murat lan Lannes, sisih tengen tentara sekutu uga wiwit mundur, sing nyuwek garis gabungan saka sekutu.

Pengawal cilik Rusia wani nyoba kanggo mungkasi serangan saka Korps Bernadotte lan Murat. Massa saka Prancis ngubengi wong-wong mau ing kabeh pinggir, nanging pengawal ora nggegirisi lan perang banget, luwih saka sepisan cepet-cepet nyerang bayonet. Para pengawal Rusia, kanthi biaya sing gedhe banget, nyuwil ranté Prancis sing maju, nanging banjur diendheg dening cadangan mungsuh. Serangan saka infanteri pengawal didhukung dening rong skuadron pengawal jaran. Rusia nyurung pasukan kavaleri Napoleon, nyerang batalyon Resimen Baris kaping 4 lan njupuk lambang militer - elang. Prajurit Prancis goyah, nanging mung sukses lokal. Upaya nekat saka pengawal Rusia, sing ing dina iku nutupi kamulyan, ora bisa ngganti gambar sakabèhé. Genius militèr Napoleon dadi kepala lan pundhak ing sadhuwure markas tentara sekutu lan kepahlawanan prajurit Rusia ora bisa ngowahi ombak. Napoleon mbuwang Mamluk menyang perang lan ngrampungake kekalahan pengawal Rusia. Pengawal kavaleri Rusia wis dibubarake meh rampung. Pusat sekutu kalah lan mundur.


Prestasi Regimen Kuda ing Peperangan Austerlitz taun 1805. Bogdan (Gottfried) Villevalde

Perang kanggo spanduk (Feat of the Horse Guards at Austerlitz). Victor Mazurovsky. Lukisan kasebut nggambarake perang tempur pisanan saka Resimen Kavaleri Life Guards lan panangkepan elang Prancis ing perang Austerlitz tanggal 2 Desember 1805.

Sawise nyebarake 42 bedhil ing dhuwur, Prancis, nggunakake korps Soult lan Bernadotte, nyerang mburi lan pinggir kolom sing ngliwati. Korps Davout tindak ing counteroffensive. Jam 14 sore, pengawal kekaisaran lan granat Marsekal Oudinot nampa dhawuh kanggo pindhah menyang desa Telnitz supaya bisa nyebabake kekalahan pungkasan ing sisih kiwa tentara sekutu.

Kutuzov, sawise bejat liwat ngarep, ngenali posisi tentara nekat, ngirim pesenan kanggo Buxgevden kanggo mundur. Nanging, dheweke ora ngerti kahanan lan mirsani pasukan sing ringkih tentara Prancis ing sisih tengen Goldbach, ora nuruti dhawuh kasebut. Dheweke stomped ing panggonan, ora obah maju lan ora nyoba kanggo miwiti serangan balik flank ing Korps Soult, kang operasi saka arah Pracen.

Mangkono, komandan sayap kiwa pasukan Rusia, Buxgevden, duwe 29 batalyon infantri lan 22 skuadron kavaleri, tinimbang ngatur serangan balik flank lan mbantu tentara Rusia sing mati, ngentekake meh kabeh wektu perang ing cedhak titik perang sekunder. , ing ngendi dheweke ditahan nganti pirang-pirang jam dening detasemen Prancis cilik. Banjur teka wektu kanggo sisih kiwa tentara sekutu.

Sauntara kuwi, divisi Prancis Saint-Illaire lan Legrand, sing makarya ing arah Sokolnitz, nyerang kolom tengen Przybyszewski. Cepet-cepet maju nglawan serangan flank sing ngancam, sawetara batalyon Rusia langsung kesapu dening pasukan mungsuh sing unggul. Liyane nyoba kanggo mundur kulon liwat Goldbach, nanging padha kejiret ing crossfire meriem Davout lan Sept-Hilaire. Kolom dirusak: sebagian dirusak, sebagian ditawan. Nanging, perang iki ngidini kolom Langeron mundur liwat Telnitz.

Mung sawise iku, Cut off saka liyane saka tentara, Buxhowden nyadari kesalahane lan menehi dhawuh kanggo mundur. Kolom sing ngliwati kepeksa mundur, ngliwati wong Prancis sing metu ing mburine, kanggo nggunakake najis ing antarane tlaga Monitz lan Zachan lan bendungan Tlaga. Zachan, nandhang kapitunan abot. Sangang batalyon Dokhturov lan Kinmayer, sing isih ana ing sisih wétan kali, mundur menyang Auezd, nanging divisi Vandam wis tekan desa iki lan nyurung wong Rusia menyang tlaga Zachan sing beku. Rusia kudu nembus es lan ing sadawane bendungan antarane tlaga Zachansky lan Menitsky. Jendral Dokhturov pribadi mimpin klompok wong sing wani sing nutupi mundur, cepet-cepet nyerang bayonet ing Prancis.

Sayap tengen tentara sekutu ing komando Bagration, sing jelas lan tenang ngontrol pasukane, terus perang. Napoleon ngirim sayap kiwa lan pasukan kavaleri Murat marang dheweke kanggo mbantu. Mung banjur Bagration budhal. Ing wayah sore perang wis mati. Prancis ora sukses lan ora ngatur nguber kanthi tujuan kanggo ngrusak tentara sekutu. Kakuwatane pasukan kavaleri Prancis sing ringkih, bisa ngumpul ing Geding.

Asil saka perang

Perang iki kalah dening tentara Rusia-Austria, upaya kanggo ngalahake Napoleon rampung ing bilai. Cedhak Austerlitz, sekutu ilang 27 ewu wong (21 ewu wong Rusia), sing 10 ewu tiwas lan 17 ewu ditawan, 155 bedhil, 30 spanduk. Kapitunan Prancis udakara 12 ewu tiwas lan tatu.

Kaisar Alexander lan Franz mlayu saka paprangan dawa sadurunge pungkasan perang. Meh kabeh rombongan sarwa Alexander mlayu lan gabung karo dheweke mung ing wayah wengi lan malah ing wayah esuk. Kaisar Austria kaget banget, banjur mutusake njaluk perdamaian marang Napoleon. Kutuzov piyambak tatu dening shrapnel ing pipi, lan lagi wae oncat panangkaran, lan uga ilang mantune, Count Tizenhausen. Alexander, nyadari kaluputan, publicly ora nyalahke Kutuzov, nanging ora tau ngapura wong kanggo asor, pracaya sing Kutuzov sengaja nyetel wong munggah.

Esuke, ing kabeh wilayah tentara Prancis, pesen Napoleon diwaca: "Para prajurit, aku seneng karo sampeyan: ing dina Austerlitz, sampeyan wis ngrampungake kabeh sing dakkarepake saka keberanianmu. Sampeyan wis adorned garudha karo kamulyan langgeng. Tentara 100 ewu wong ing komando kaisar Rusia lan Austria dipotong lan kasebar kurang saka patang jam. Wong-wong sing ora bisa nyingkiri pedhang sampeyan bakal kecemplung ing tlaga ... " Bener, minangka panaliten sabanjure para sejarawan nuduhake, iki minangka exaggeration sing kuat, sajrone mundur iki, saka 800 nganti 1000 wong tenggelam ing blumbang lan mati amarga tembakan artileri.

Militer, Austerlitz ditondoi kanthi prestasi kamenangan lengkap kanthi maneuver prasaja, sing ditindakake ing wektu sing dipilih kanthi ora sengaja. Ing wektu sing padha, kemampuan Napoleon kanggo nggawe kauntungan ing pasukan ing arah nemtokake. Nanging, sing ora kalah penting ing suksese tentara Prancis yaiku mediocrity saka komando dhuwure tentara sekutu, sing ngetokake tentara ing pukulan mungsuh. Ing Austerlitz, karusakan saka sistem militèr linear outdated, kang diterusaké ing Austria lan sregep nandur ing Rusia, wis kapapar maneh. Sing diarani "strategi maneuver" lan taktik linier nuduhake kegagalan lengkap nalika ngadhepi strategi lan taktik anyar Napoleon. Ing istilah organisasi, sekutu kasebut uga kalah karo Prancis: ora kaya korps lan divisi Prancis, sekutu kasebut nggawe kolom saka unit sing ora ana hubungane. Ora ana prentah sing manunggal nduwe peran gedhe. Kanthi wiwitan perang, kolom ditinggalake, lan pimpinan sakabèhé pasukan Rusia-Austria ilang. Kutuzov, ngetutake kolom Kolovrat lan ora ngrasakake kekuwatan apa wae, nyatane mung pimpinan kolom iki sing ora lengkap. Buksgevden, manut Alexander, ora tundhuk karo pesenan Kutuzov kanggo mundur. Lan markas saka rong ratu, ing ngendi "otak" operasi dirakit, ora ana ing kegagalan pisanan. Alexander lan Franz karo punggawane mlayu ing paprangan kanthi keributan, wedi dicekel.

Perlu dicathet menawa kekalahan ing perang meksa Austrian kanggo nerusake reformasi militer, nggawa tentara ing baris karo unsur anyar. Ing kampanye sabanjure, Austria wis duwe tentara sing kuwat.

Napoleon bangga banget karo Austerlitz. Dheweke nuduhake awake minangka diplomat, ngapusi lan narik mungsuh, minangka ahli strategi lan komandan, ngalahake pasukan sekutu sing unggul ing perang sing nemtokake. Austerlitz minangka kamenangan jenius diplomatik lan militer Napoleon. Kanthi kamenangan siji iki, dhèwèké menangaké kabèh kampanye, nundukaké kabèh Éropah Tengah marang pengaruhé. Kamulyan Kakaisaran Prancis lan "Tentara Agung" sing ora bisa dikalahake malah tambah akeh.

Austerlitz minangka salah sawijining kekalahan paling brutal saka tentara Rusia ing abad kaping 1805. Tentara Rusia pisanan wiwit jaman Peter Agung ilang perang umum. Nanging, banjur ngevaluasi kampanye iki, Napoleon ujar: "Tentara Rusia taun XNUMX minangka sing paling apik ing kabeh sing nate nglawan aku." Pancen, sanajan masyarakat Rusia kaget amarga kekalahan kasebut, perang iki ora nyebabake rusake semangat tentara Rusia.

Kalah saka Koalisi Katelu

Kekalahan ing perang umum rampung saka Kakaisaran Austria. Wong Austria ora gelem nerusake perang, sanajan isih ana kabeh wadyabala saka Archduke Karl, tentara Rusia mundur kanthi urutan lan sawise istirahat lan replenishment bisa nerusake perang, bala Rusia wis nyedhaki, lan ana pangarep-arep kanggo tentara Prusia.

Tanggal 4 Desember, Kaisar Franz piyambak rawuh ing kamp Napoleon lan nyuwun gencatan senjata. Napoleon ditampa kaisar Franz sopan, nanging pisanan kabeh nuntut sing remnants saka tentara Rusia langsung ninggalake Kakaisaran Austria, lan dhewe ditunjuk orane tumrap sekolah tartamtu kanggo wong-wong mau. Dheweke nyatakake yen dheweke bakal rembugan perdamaian mung karo Wina. Franz, mesthi, sarujuk unquestioningly. Koalisi katelu saka kakuwasan Eropah mungkasi orane.

Austria dipeksa kanggo nyimpulake tanggal 26 Desember (7 Januari) ing Pressburg (Bratislava) prajanjen perdamaian sing angel kanggo dheweke karo Prancis. Austria nyerah marang Napoleon, minangka raja Italia, wilayah Venetian, Istria (kajaba Trieste) lan Dalmatia lan ngakoni kabeh serangan Prancis ing Italia. Saliyané iku, Austria uga dirampas sakabèhé bandhané ing sisih kulon Carinthia, sing ana ing sangisoré pamaréntahan sekutu utama Napoleon ing kekaisaran: Bavaria, Württemberg lan Baden. Kajaba iku, Kaisar Franz II ngakoni gelar raja kanggo ratu ing Bavaria lan Württemberg, sing nyingkirake dheweke saka panguwasa institusi Kekaisaran Romawi Suci. Iki nyebabake pungkasane dominasi Austria ing Kakaisaran Romawi Suci lan nyumbang kanggo pembubaran ing taun 1806. Umumé, Austria ilang siji enem saka populasi (4 yuta saka 24) lan siji kapitu saka revenue negara. Austria uga mbayar ganti rugi marang Prancis kanthi jumlah 40 yuta florin.

Rusia mundur tentara menyang wilayahe. Landa ing Naples ing November 1805, landing Anglo-Rusia bali menyang Malta lan Corfu. Korps Jenderal Tolstoy, ndharat ing Tralsund (Jerman), bali menyang Rusia. Ing wektu sing padha, Rusia nilar perdamaian, terus tumindak musuhan marang Napoleon minangka bagéan saka Koalisi Anti-Prancis Papat, uga diatur karo partisipasi aktif saka Inggris.

Prusia langsung nilar gagasan perang karo Prancis. Tanggal 7 Desember, utusan Prusia sing wedi, Count Gaugwitz, muncul ing markas Napoleon lan, tanpa ngomong babagan tugase (ultimatum, sawise Prusia kudu ngumumake perang marang Prancis), ngucapake selamat marang dheweke ing kamenangan ing Austerlitz. "Iki minangka pujian," wangsulane Napoleon kanthi garing, "sing alamate wis diganti amarga nasibe." Wiwitane Napoleon bengok-bengok, ujar manawa dheweke ngerti kabeh licik Prusia, nanging banjur sarujuk kanggo lali lan ngapura, nanging kanthi syarat Prusia kudu aliansi karo Prancis. Katentuan saka serikat kasebut kaya ing ngisor iki: Prusia menehi Bavaria milik kidul - Anspach; Prusia mènèhi Prancis nduwèni - pamaréntahan Neuchâtel lan Cleve, karo kutha Wesel; lan Napoleon menehi Prusia Hanover, dikuwasani dening pasukan bali ing 1803, kang kagungane raja Inggris. Akibaté, Prusia mlebu aliansi karo Prancis, yaiku, nyatakake perang marang Inggris. Gaugwitz sarujuk kabeh. Raja Prusia Friedrich Wilhelm uga nindakake perkara sing padha, utamane amarga dheweke ngarepake sing paling ala. Nanging, persetujuan iki ngina Prusia lan banjur dadi pretext kanggo perang anyar.

Ing mungsuh implacable Napoleon, Perdana Menteri Inggris William Pitt, nalika warta Austerlitz teka, break mudhun. Masyarakat nuduh dheweke minangka khayalan sing mbebayani, oposisi nuntut mundur, bengok-bengok babagan isin sing tiba ing Inggris uga, babagan jutaan emas Inggris sing dibuwang menyang angin, ing koalisi biasa-biasa wae. Pitt ora tahan kaget gugup, lara lan ora suwe. Pamaréntah anyar Inggris mutusaké kanggo nggawe tentrem karo Prancis. Bener, ora bisa ngrampungake perdamaian, wis ing 1806 perang terus.

Napoleon dadi master ing bagean gedhe saka Eropah. Austria kalah. Prusia sujud ing ngarsane. Konvoi tanpa wates karo jarahan sing dijupuk ing Kakaisaran Austria nganti Prancis lan Italia. Sawetara bedhil dijupuk ing perang lan dijupuk ing arsenals saka 2 ewu, luwih saka 100 ewu bedhil, etc. Prancis nandatangani aliansi defensif lan nyerang cedhak karo Bavaria, Württemberg lan Baden.

Kajaba iku, sawise King Ferdinand saka Naples lan bojoné Caroline ing Oktober 1805, digodha sawise Peperangan Trafalgar dening pamikiran sing Napoleon bakal dikalahaké wektu iki, mlebu menyang aliansi karo Inggris lan Rusia, mutusaké kanggo mbusak dinasti Bourbon Neapolitan. Sawise Austerlitz, Bourbons kudu mbayar larang. "Wong Bourbon wis mandheg mrentah ing Naples," ujare kaisar Prancis lan mrentahake supaya kabeh kerajaan dijajah dening pasukan Prancis. Bourbons mlayu menyang pulo Sisilia, ing pangayoman saka Inggris armada. Napoleon banjur ngangkat seduluré Joseph dadi raja Napoli. Ing bagéan bawana Karajan Naples, negara satelit Prancis kanthi jeneng sing padha dibentuk. Pulo bagéan saka kerajaan, yaiku, Sisilia, tetep kamardikan.


Dijupuk dening Prancis standar Austria ing Austerlitz. Artis sing ora dingerteni

Sumber:

Beshanov V. Sewidak perang Napoleon. Minsk, 2000.
Jurienne de la Gravière. Perang ing Laut: Umur Nelson. St Petersburg, 1851 // http://militera.lib.ru/h/graviere/index.html.
Manfred A Z. Napoleon. M., 2002.
Mikhailovsky-Danilevsky A.I. Deskripsi perang pisanan antarane Kaisar Alexander lan Napoleon ing taun 1805. St. Petersburg, 1844 // http://www.runivers.ru/lib/book3125/9804/.
Sokolov O.V. tentara Napoleon. SPb., 1999 // http://militera.lib.ru/h/sokolov_ov02/index.html.
Tarle E. V. Napoleon. M., 1939 // http://militera.lib.ru/bio/tarle1/index.html.
Peperangan Trafalgar: 200 taun // Anyar lan paling anyar sejarah. No. 5, 2005.
Pengarang:
Artikel saka seri iki:
Perang Koalisi Katelu

Inggris vs Rusia. Ditarik menyang perang karo Prancis
Inggris vs Rusia. Keterlibatan ing perang karo Prancis. Bagean 2
"Aku menang perang karo marches piyambak." Kepiye Napoleon ngalahake koalisi anti-Prancis III
Kacilakan tentara Austria ing cedhak Ulm
Kepiye Inggris Dadi "Jeng Laut"
Trafalgar ngrusak
Ulm-Olmyutsky Maret-maneuver Kutuzov
"Pembantaian Kremsky"
Kepiye "tim pahlawan" Bagration nylametake tentara Rusia
Peperangan Caldiero
Kepiye rasa percaya diri Kaisar Alexander lan duplikat wong Austria nyebabake kekalahan ing Austerlitz
44 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. PatriotC
    PatriotC 23. november 2015 06:54
    0
    Serangan bayonet Prancis ing Pracen Heights mutusake kabeh. Salajengipun, Napoleon nyelehake baterei artileri ing dhuwur sing direbut maneh lan wiwit nguwasani medan perang.
    Prancis menang kabeh perang ing siji perang.
    Ing Austerlitz, prajurit Rusia paling apik dipateni lan ditawan - "pahlawan ajaib" sing digawa dening Suvorov.
    1. V.ic
      V.ic 23. november 2015 08:45
      +5
      Kutipan: PatriotC
      Prancis menang kabeh perang ing siji perang.

      Kanggo wektu iku, bab umum = perang umum. Sampeyan durung nemokake sing anyar.
    2. Pdt.
      Pdt. 23. november 2015 08:57
      +4
      Ya, mung "kabeh wong" ... Lan ing cedhak Borodino, ternyata mung ana sing direkrut? Ing kasunyatan, tentara Rusia ora dirusak. Retreat kasebut ditindakake kanthi cara sing teratur (kauntungan saka Dokhturov, Bagration lan, kanthi cara, Buxgevden). Rusia nahan akeh artileri. Bener, sawise perang Napoleon ora wani nguber - iku bisa mungkasi kanti awon. Kapitunane wadyabala Austria malah kurang.

      Yen ora kanggo nyerah Austria, perang bisa terus. Nanging kanggo sing diantemi, minangka Alexander Vasilyevich ngandika, padha menehi loro ora kalah. Kaisar Rusia, sawise dina pisanan ora kentekan niat, cetha narik kesimpulan tartamtu kanggo awake dhewe. Ing mangsa ngarep, dheweke ora nate nganggep serius babagan Austria utawa Prusia.
      1. Vladimirets
        Vladimirets 23. november 2015 13:54
        +1
        Kutipan saka Riv
        dheweke ora nate nganggep serius marang Austria

        Supaya "ora ngetung Austria" dheweke kudu maca kepiye Perang Pitu Taun lan nggawe kesimpulan.
        1. Pdt.
          Pdt. 23. november 2015 15:15
          +1
          Bisa uga dheweke maca. Malah paling kamungkinan. Dheweke entuk pendidikan sing apik. Nanging wektu beda lan wong beda. Ing Perang Pitu Taun, Prancis nedahake awake banget banget ing militer. Kosok baline: Friedrich nyuwek kabeh distrik nganti Rusia campur tangan ing perang. Sajrone Perang Napoleon, ana cara liyane. Dadi mbokmenawa kawruh iki ora ana gunane kanggo Alexander.
          Umumé, yen maca memoar contemporaries, iku ngelingke carane Alexander diganti. Nalika isih enom, dheweke ngupaya nyelidiki kabeh urusan negara, mrentahake pasukan, lan nindakake reformasi. Banjur mboko sithik nguripake menyang konservatif, nunjuk wong dipercaya kanggo departemen pamaréntah tanggung jawab lan mung dipercaya ing pilihan saka wong-wong mau. Kadhangkala dheweke nggawe kesalahan, ndhukung proyek sing ora sukses, nanging sapa sing ora duwe dosa? Nanging dheweke ilang kapercayan ing negara-negara Eropa.
          Kualitas sing padha dibedakake karo pewaris Nicholas the First. Saka memoar Nikolai, kita bisa nyimpulake yen dheweke tresna lan ngormati sadulure.
          1. Vladimirets
            Vladimirets 23. november 2015 16:00
            0
            Kutipan saka Riv
            Dadi mbokmenawa kawruh iki ora ana gunane kanggo Alexander.

            Mung wong Austria, ing kana lan ing kana, sing nuduhake awake dhewe minangka prajurit sing ora ana gunane.
            Kutipan saka Riv
            Saka memoar Nikolai, kita bisa nyimpulake yen dheweke tresna lan ngormati sadulure.

            Inggih, sawise kabeh, ana legenda sing Alexander ora mati, nanging diam-diam ditransfer daya kanggo seduluré. Nyuwun
      2. xan
        xan 23. november 2015 18:41
        +1
        Kutipan saka Riv
        Kaisar Rusia, sawise dina pisanan ora kentekan niat, cetha narik kesimpulan tartamtu kanggo awake dhewe.

        Luwih becik dheweke mandheg ngganggu tumindake militer sing sejatine. Kutuzov bisa dingerteni minangka pimpinan militer, kabeh perusahaane wis sinau. Dheweke bisa uga ora duwe cukup lintang saka langit, nanging mesthi ora nggawe kesalahan. Ing mratelakake panemume, Kutuzov ora bisa ngirim Alexander idea prasaja saka kamungkinan asor lan ati-ati. Sanajan dheweke wis nyoba, mula Alexander nesu marang dheweke. Aku gumun karo pentinge slug makutha sing nganggep awake dhewe luwih pinter ing urusan militer tinimbang jenderal militer.
    3. Komentar wis dibusak.
    4. sesuk
      sesuk 23. november 2015 12:07
      0
      Ora bener. Perang kasebut dimenangake kanthi pawai korps, yaiku kanthi seni operasional. Iki sing banjur ditresnani Moltke.
    5. THE_SEAL
      THE_SEAL 23. november 2015 22:14
      0
      Iki sing ditindakake dening intervensi non-profesional, Alexander 1. Dheweke bakal nuruti bapake lan dadi kanca karo Napoleon, lan kabeh bakal apik. Napoleon minangka pimpinan militer sing apik banget. "Dheweke ora duwe getih kraton, dheweke nyeret para raja ing mburi kreta."
    6. matak wesi
      matak wesi 24. november 2015 00:02
      0
      21 ewu tiwas, ditangkep lan tatu - iki kabeh pahlawan ajaib Suvorov? Kanggo sawetara alasan, dheweke nggawa sawetara pahlawan. Utawa mungkin sampeyan mung ngrasakake kakehan lan nyoba angan-angan?
    7. oldseaman1957
      oldseaman1957 24. november 2015 05:06
      0
      Kutipan: PatriotC
      Prancis menang kabeh perang ing siji perang ...

      Kanggo siji diantemi padha menehi loro ora diantemi! Lan 1812 mbuktekaken. Lan ing Austerlitz, Alexander pisanan wanted kanggo bodho printah, bingung prajurit timah karo nyata. Pawulangan kanggo dheweke kanggo urip.
  2. parusnik
    parusnik 23. november 2015 07:47
    +3
    Lan asil saka kabeh perang Napoleon.. Rusia ora nampa keuntungan apa-apa.. Uni Suci? Minangka bagéan saka serikat iki, Rusia iki sangsoro saka privasi sawijining .. nyatane, Matternich mrentah ing Uni .. Polandia? Padha gawe lara..
    1. sesuk
      sesuk 23. november 2015 12:10
      +1
      Wong Prusia entuk manfaat. Delengen posisi geostrategis Prancis ing taun 1815. Belgia merdika, Holland ana ing sangisore Inggris. - Rencana Schlieffen, Rencana Moltke - strategi ngremukake apa wae.
    2. xan
      xan 23. november 2015 18:46
      -1
      Kutipan saka parusnik
      Lan asil saka kabeh perang Napoleon .. Rusia ora nampa keuntungan

      Inggih, kajaba keuntungan sing ditampa Rusia, banjur ora ana negara sing nampa keuntungan apa-apa.
      Lan babagan Meternich, dheweke pancen keren amarga kaisar Rusia goof, dheweke ora bisa milih menteri luar negeri sing normal tinimbang slug Nesselrode.
  3. kucing
    kucing 23. november 2015 08:01
    +4
    Salajengipun, ana Borodino, lan Berezina, lan Waterloo ... lan ing pungkasan pulo St. Helena. Mung para penakluk ora mikir babagan iki, mula kudune!
    1. sesuk
      sesuk 23. november 2015 12:11
      0
      Napoleon dudu penakluk. Dheweke duwe sekutu - Bavaria, Württemberg, Baden, Italia - sing entuk kabeh keuntungan.
      1. xan
        xan 23. november 2015 18:50
        0
        Kutipan saka Morrow
        Napoleon dudu penakluk. Dheweke duwe sekutu - Bavaria, Württemberg, Baden, Italia - sing entuk kabeh keuntungan.

        Apa sampeyan maca artikel ing bagean "Asil"?
        1. sesuk
          sesuk 24. november 2015 07:31
          0
          Aku ora mung maca asil, nanging uga wiwitan.
  4. Griboyedoff
    Griboyedoff 23. november 2015 08:05
    +7
    "Kaisar Austria ngumumake marang Alexander I yen ora bisa nerusake perang nglawan Prancis, lan ing dina sabanjure sawise pogrom Austerlitz dheweke dhewe teka menyang Napoleon" kanthi pratelan - wedi, andhap asor, secara harfiah mateni kanthi nistha ... " Kaisar Prancis kanthi welas asih nampa Kaisar Franz, nanging njaluk supaya pasukan Rusia enggal ninggalake Austria."
    Ing crita biasanipun karo sekutu Eropah ... Padha nyoba kanggo nyalahke karya utama ing tentara Rusian, lan sanalika padha mambu goreng, padha capitulate utawa nyoba kanggo pindhah menyang sisih ngelawan ... Lan banjur, mengko, padha uga. coba gantung label "penakluk" utawa "gendarmes". Ora tansah tanpa alesan, sing tanpa dosa, mung stigma piyambak uga ing bedhil, padha mung "ora bisa."
    1. sesuk
      sesuk 23. november 2015 12:04
      0
      Mung ora wektu iki. Alexander piyambak minangka instigator. Wong Austria sawisé Hohenlinden ora mikir perang.
  5. kucing bayangan
    kucing bayangan 23. november 2015 08:32
    -3
    Jujur jujur, kemunduran Tentara Imperial Rusia wiwit katon ing cakrawala sanajan ing Marsekal Lapangan A.V. Suvorov lan Permaisuri Catherine 2 Alekseevna lan Paul 1. Panglima Rusia gedhe menang kampanye Eropa mung amarga genius militere (sayange jeneng kamenangan kampanye Swiss ora nguripake ilat). Ing pungkasan wektu senjata Rusia flashed padhang ing Alexander 1st, éwadéné wong, ing pimpinan M.I. Kutuzov. Sayange, iku bisa nutupi dhewe luwih karo pakurmatan, kamulyan, nanging kamenangan ... sayangé .... Udan mudhun - Crimean, Rusia-Jepang, Perang Donya I ...
    1. berang-berang1982
      berang-berang1982 23. november 2015 09:13
      +3
      Sira ngumpulake kabeh lan kabeh wong ing tumpukan, nuwun kanggo ekspresi, banget semrawut lan ora bisa dimangerteni, lan babagan kemunduran tentara Rusia, lan carane ditutupi kamulyan, lan kabeh tiba, aku ora ngerti. apa wae.
      1. kucing bayangan
        kucing bayangan 23. november 2015 10:40
        +2
        Nah, banjur exhale berang-berang, apa sing ora bisa dingerteni?
        Ana komandhan apik lan pengadilan ndhukung wong, nanging sawise iku ana assholes lan menowo, yen hasil rodo nalisir, banjur padha musna.

        Sing ana ing lapangan dudu prajurit lan tentara ora mung sekelompok prajurit. Iki uga intelijen, taktik, strategi, pasokan ...

        Ing conto artikel kasebut, sampeyan bisa ndeleng manawa sanajan kepahlawanan lan keberanian para prajurit, kerugian taktik lan strategi dadi kacilakan. Ngendi strategi teka saka? saka intelijen. Yagene padha obah alon-alon? amarga kurang pasokan.
        1. berang-berang1982
          berang-berang1982 23. november 2015 10:52
          0
          soale...tentara iku ora mung sekelompok prajurit.Iki uga intelijen,taktik,strategi,persediaan...dadi aku siap langganan iki.Nanging liyane ora jelas sampeyan, banjur sapa ewadene (?!), banjur yen rada nalisir (?!) Ora perlu gugup, aku iki petugas, jiwane stabil.
          1. kucing bayangan
            kucing bayangan 23. november 2015 16:22
            0
            Kutipan saka Beaver1982
            trus sapa sing ngece(?!)

            Kutipan saka ShadowCat
            Panglima Rusia gedhe menang kampanye Eropah mung amarga genius militèr (sayangé, aku ora bisa nelpon kampanye Swiss kamenangan).

            nalisir sekutu, lan banjur ing mburi A.V. Suvorov, Paul 1st nindakake proyek ala senadyan kaluwihan. Ya, lan nalika isih urip, Paulus ora seneng banget nampa dheweke.
            Iki ditulis ing artikel babagan apa Alexander 1st dibangun saka awake lan apa spokes sijine menyang gembong, sanajan ing pungkasan padha isih ngatur kanggo ngatur salam kanggo Prancis ... kadhemen. Kene, senadyan perang kaya Borodino, iku isih worth ngakoni yen mangsa Russian lan mudslide menang.
            1. berang-berang1982
              berang-berang1982 23. november 2015 17:14
              0
              padha (Prancis, Jerman, Romania, etc.) meh langsung ngubungake kabeh kanggo mangsa Russian lan mudslides ma, sampeyan mbukak kanggo unit medical, lan sampeyan diukum kanggo ora sinau carane angin footcloths.
        2. xan
          xan 23. november 2015 18:57
          +1
          Kutipan saka ShadowCat
          Ana komandhan apik lan pengadilan ndhukung wong, nanging sawise iku ana assholes lan menowo, yen hasil rodo nalisir, banjur padha musna.

          Dadi iki minangka pratandha saka rottenness tsarism miturut Lenin, nanging mung ing hubungan kanggo lapangan militèr. Nanging ana siji "nanging" - semangat para pemenang tetep ing petani Rusia biasa. Sampeyan bisa nerusake jenderal sing cerdas lan cerdas, amarga iki sampeyan ora butuh akeh intelijen, nanging ing ngendi sampeyan bisa entuk mayuta-yuta wong jahat, wangkal lan siap nglawan petani?
    2. monster_lemak
      monster_lemak 23. november 2015 09:22
      +4
      Minangka Skobelev nyathet pahit: "Adhuh, tentara Rusia degenerating .... ora, prajurit isih apik, malah banget lan kuwat ing semangat, nanging saiki korps perwira wis bosok, ora ana maneh sing mantan" rapacity ". , kepinginan kanggo perang lan ngabdi marang Tanah Air .... kepinginan kanggo ngelmu wis diganti dening kepinginan kanggo wanita lan anggur lan hiburan sing gampang ... pikirane komandan saiki sibuk ora karo layanan lan latihan ketrampilan militer, nanging karo aspirasi egois kanggo pangkat lan kasugihan ing sembarang biaya ... Kabeh sing kita deleng ing tentara minangka bayangan saka apa sing kedadeyan ing negara - kelas ndhuwur ora kebak semangat tanah air, wis kebak racun. saka dhuwit-grubbing lan gain, padha dadi saya liyane lan liyane rusak, moral decaying lan nyeret liyane saka perwira bebarengan karo wong-wong mau ... lan iki mbebayani, aku malah bakal ngomong bilai kanggo Kakaisaran ...
      1. berang-berang1982
        berang-berang1982 23. november 2015 09:46
        +1
        Jendral Skobelev kapengaruhi dening semangat liberal ing wektu iku: banjur tembung kasebut nyebabake badai keplok ing lingkungan liberal, Apa sampeyan maca "Duel" Kuprin? Masyarakat ing wektu iku seneng banget, nanging nyatane buku sing ora sopan.
        Lan ing kene ana jenderal liyane sing luar biasa ing wektu kasebut, Dragomirov.
        Dheweke uga seneng ngomong babagan kekuwatan semangat prajurit, dheweke bisa ngremehake para perwira ing ngarsane prajurit. Episode: esuk, pos papriksan sekolah kadet, Jenderal Dragomirov nggawa kadet mabuk ing britzka, lan ngliwati. marang petugas sing ditugasake karo tembung: Jaga dheweke! Salajengipun, badai keplok saka masyarakat!
        1. kucing bayangan
          kucing bayangan 23. november 2015 10:45
          +1
          Saka ngendi informasine Bober? lan iku ora guyon?
          1. berang-berang1982
            berang-berang1982 23. november 2015 11:09
            +1
            Ora, ora guyon. Punika episode liyane saka urip lan karya Jenderal Dragomirov: Tsar Alexander III ngirim telegram menyang jenderal, nelpon marang, nampa jawaban - Aku ora bisa, aku ngombe. Masyarakat seneng.
    3. alexey123
      alexey123 23. november 2015 09:59
      0
      Lan Rusia-Turki ing Alexander 2?
      1. kucing bayangan
        kucing bayangan 23. november 2015 10:33
        0
        Iki ing wektu nalika Kakaisaran Ottoman ana ing verge ambruk lan ing krisis jero? Kanthi pasukan sing ngluwihi mungsuh kaping pindho, kapan luwih sithik tinimbang sadurunge? Menang apik. Ngapunten kula minangka tiyang kathah kang kick.
        1. wuh wuh
          wuh wuh 23. november 2015 12:40
          +3
          Isih, kanthi objektif, puncak Kakaisaran Rusia
          saka Catherine kaping 2 - kanggo Alexander 1st lan ngrambah dening inersia
          marang Nicholas. Nicholas the 1st nyoba njaga keagungan tanpa ngganti apa-apa,
          lan ora kejawab revolusi industri lan reformasi Eropa.

          Lan Napoleon minangka komandan ngluwihi kabeh wong.
          Dadi "total" Austerlitz-Borodino-penerbangan Napoleon Rusia tumindak
          pantes banget.
          1. berang-berang1982
            berang-berang1982 23. november 2015 13:13
            +1
            Ing mratelakake panemume, periode pamaréntahan Nicholas I minangka puncak saka jaman jaya lan kakuwasan kekaisaran Rusia, sawise iku kabeh mudhun. ora ana kesempatan kanggo nylametake negara.
            Ora ana panguwasa kita sing ngalami gething kaya marang Nicholas I.
    4. Vladimirets
      Vladimirets 23. november 2015 13:56
      +1
      Kutipan saka ShadowCat
      nanging kamenangan ... sayang .... Udan mudhun - Crimean, Rusia-Jepang, Perang Donya I ...

      Ya, ya, uga perang Rusia-Turki lan Perang Patriotik Agung. ya
      1. kucing bayangan
        kucing bayangan 23. november 2015 16:06
        0
        Aku ngomong babagan Tentara Kekaisaran Rusia, aja bingung karo Tentara Merah Pekerja lan Petani lan Tentara Federasi Rusia. Telung jaman beda negara kita.
    5. xan
      xan 23. november 2015 19:02
      0
      Kutipan saka ShadowCat
      (Sayange, aku ora bisa nelpon kampanye Swiss kamenangan ).

      Nyebataken mundhut utawa imbang, dispossessed.
      Sing duwe kamenangan. Lan sing duwe perusahaan Swiss?
      1. kucing bayangan
        kucing bayangan 23. november 2015 22:14
        +2
        Kutipan saka xan
        Nyebataken mundhut utawa imbang, dispossessed.

        Inggih, sampeyan ngerti carane nelpon boiler sukses. Siji Debaltsovsky ngendi sampeyan ninggalake apa worth.

        Apa gunane, saliyane kamulyan lan bukti liyane saka genius militer Suvorov, kampanye iki nggawa? Saliyane nylametake pasukan sing dipasrahake marang dheweke, ora ana sukses strategis lan tujuan sing ditemtokake kanggo dheweke ora bisa ditindakake.

        Inggih, Bapak-bapak, kula mangertos bilih pamanggih kula sampun ngobong panjenengan. Nanging ngerti, aku percaya yen A.V. Suvorov ora ngerti kekalahan.

        Nanging uga ngerti yen iku salah siji bab kanggo nggayuh tujuan strategis lan dislametaké (kang, amarga alam global, minangka asil saka tumindak nomer luwih saka unit), liyane iku kamenangan taktik sing ora mimpin kanggo solusi saka tugas.
        Delengen perusahaan kasebut rada global tinimbang mung njupuk kampanye Swiss Suvorov.
      2. RPG_
        RPG_ 24. november 2015 16:08
        0
        Akeh sing nyabrang Alpen wiwit Ganibal.
  6. barbiturat
    barbiturat 23. november 2015 19:24
    +2
    "Aku bakal menehi kabeh kamenangan kanggo siji kampanye Swiss Suvorov," ujare Marsekal Massena. Nanging Napoleon dhewe babagan Massena "Sapa wae sing ora weruh carane Massena perang ing Aspern, dheweke ora weruh apa-apa" Napoleon ngadeg marshal lan wiwit menehi taksiran kuwi kampanye Suvorov ...
  7. Robert Nevsky
    Robert Nevsky 23. november 2015 19:35
    +1
    Napoleon tilar donya ing Rusia!
    Kadhangkala aku mikir apa sing bakal kedadeyan ing jagad iki yen Napoleon ora pesta ing wilayah Rusia ...
  8. ALEA IACTA EST
    ALEA IACTA EST 23. november 2015 19:43
    +1
    21 ewu... Kanggo kepentingan Inggris... Kenapa?!
  9. THE_SEAL
    THE_SEAL 23. november 2015 22:19
    +1
    Kutipan saka Monster_Fat
    Minangka Skobelev nyathet pahit: "Adhuh, tentara Rusia degenerating .... ora, prajurit isih apik, malah banget lan kuwat ing semangat, nanging saiki korps perwira wis bosok, ora ana maneh sing mantan" rapacity ". , kepinginan kanggo perang lan ngabdi marang Tanah Air .... kepinginan kanggo ngelmu wis diganti dening kepinginan kanggo wanita lan anggur lan hiburan sing gampang ... pikirane komandan saiki sibuk ora karo layanan lan latihan ketrampilan militer, nanging karo aspirasi egois kanggo pangkat lan kasugihan ing sembarang biaya ... Kabeh sing kita deleng ing tentara minangka bayangan saka apa sing kedadeyan ing negara - kelas ndhuwur ora kebak semangat tanah air, wis kebak racun. saka dhuwit-grubbing lan gain, padha dadi saya liyane lan liyane rusak, moral decaying lan nyeret liyane saka perwira bebarengan karo wong-wong mau ... lan iki mbebayani, aku malah bakal ngomong bilai kanggo Kakaisaran ...

    Apa sampeyan ngomong babagan wektu kita?
    1. berang-berang1982
      berang-berang1982 24. november 2015 08:32
      0
      ing dina iku, malah siswa sekolah menengah lan siswa wadon enom mbantah cara iki, padha ora bakal malah pour teh ing omah prayoga, ngandika beda.Jenderal Skobelev punika pertempuran lan diajeni jenderal, sampeyan bisa ngapura marang kabeh.