Bencana paling awon ing sajarah ilmu roket donya: bledosan R-16 ing Baikonur

26
24 Oktober 1960 ing papan latihan Baikonur ing steppes Kazakh ana bencana paling awon ing crita kosmonautika donya lan teknologi roket. Ing dina iki, rudal balistik antarbenua R-16 njeblug ing wiwitan. Miturut informasi resmi, 78 wong mati banjur (miturut Academician B.E. Chertok, ana korban liyane dina iku - 126 wong). Antarane wong mati ana akeh perancang roket Soviet, uga komandan pasukan rudal USSR, Marshal M.I. Nedelin. Bencana iki minangka pukulan elek kanggo industri ruang angkasa Rusia lan ilmu roket.

Mengko, ing rapat komisi pemerintah, sing digawe kanggo nyelidiki kahanan lan panyebab bencana kasebut, kepala desainer roket R-16, Mikhail Kuzmich Yangel, nyathet yen jumlah korban lan tatu dadi akeh. gedhe, wiwit padha ono roket karo "sampeyan", nalika karo technique Komplek kuwi kudu ono kanggo "sampeyan". Nanging malah kabutuhan paling abot kanggo keamanan negara saiki iku angel kanggo mbenerake kaputusan kanggo nindakake peluncuran pisanan ICBM, nalika malfunctions pinunjul wis ditemokaké ing situs Bukak. Bencana kasebut, sing nyebabake akeh korban jiwa, disebabake nglanggar peraturan safety sajrone persiapan kanggo diluncurake lan kepinginan para panitia duwe wektu kanggo ngluncurake roket sing ora disiapake kanggo liburan sing bakal teka - ulang tahun sabanjure. Revolusi Sosialis Oktober Agung. Kaya akeh catastrophes ing USSR, iki wis diklasifikasikaké kanggo dangu. Sebutan pisanan bencana kasebut muncul ing pers Soviet mung ing taun 1989.

Pungkasane Perang Donya II kanthi cepet ditandhani kanthi transisi menyang Perang Dingin, uga balapan senjata, kalebu nuklir. Nanging, wiwit tekane nuklir gaman ing USSR lan Amerika Serikat wiwit mikir babagan cara pangiriman menyang wilayah mungsuh potensial. Amerika Serikat ing babagan iki luwih gampang, Amerika duwe kekuwatan armada pengebom strategis, uga jaringan pangkalan militer cedhak wates Uni Soviet. USSR dipeksa kanggo nyegah ancaman iki. Antarane opsi liyane, rudal balistik antarbenua (ICBM) dikembangake kanthi aktif ing negara kasebut. Tanggal 17 Desember 1959, Kepala Marsekal Artileri Mitrofan Ivanovich Nedelin diangkat dadi Panglima Utama Pasukan Rudal Strategis (RVSN), lan tanggal 20 Januari 1960, R-7 ICBM, digawe dening OKB-1 ing ngisor iki. pengawasan langsung saka S.P. Ratu.

Bencana paling awon ing sajarah ilmu roket donya: bledosan R-16 ing Baikonur
Mikhail Kuzmich Yangel, pangareping desainer roket R-16


Nanging, ana cukup masalah karo roket iki. Kaping pisanan, iku gedhe banget, larang lan angel kanggo njaga. Konstantin Nikolaevich Rudnev, ketua Komite Negara USSR kanggo Teknologi Pertahanan, ngendika: "Yen sampeyan ngetung kabeh biaya saben peluncuran rudal, ternyata kita njupuk kutha." Kajaba iku, posisi peluncuran gedhe saka ICBM R-7 banget rentan lan mbukak kanggo serangan nuklir pisanan, lan rudal kasebut mbutuhake wektu sing akeh kanggo nyiapake peluncuran - luwih saka sedina, uga bisa diisi bahan bakar. mung sawetara jam, iku mung mokal kanggo .

Ing pungkasan taun 1950-an, Amerika Serikat nyelehake 40 rudal balistik antarbenua kanggo tugas tempur. Beda karo Amerika, Uni Soviet kudu nggawe lan nyebarake ICBM tempur kanthi cepet, sing bisa nyerang target strategis mungsuh saka wilayah USSR. Ing wektu sing padha, peran tameng rudal nuklir sing dipercaya saka negara kasebut diputusake kanggo misil R-16.

Desainer OKB-586 (ing mangsa ngarep, Biro Desain Yuzhnoye) Mikhail Kuzmich Yangel sacara kategoris nglawan rudal berbahan bakar kriogenik (yaiku, kraton), nawakake dhewe - ing komponen nggodhok dhuwur sing tetep cair ing suhu normal: kerosene lan asam nitrat. Wiwit taun 1957, dheweke nggarap roket R-16, sing nggunakake komponen paling beracun - dimethylhydrazine unsymmetrical (DMH, colloquially - heptyl) minangka bahan bakar lan dinitrogen tetroxide (amil) sing larut ing asam nitrat minangka agen oksidasi. Nanging kabutuhan mendesak kanggo nggawe ICBM kanggo panyimpenan jangka panjang ngluwihi kabeh risiko. Minangka pengalaman luwih nguji lan ngoperasikake rudal jarak menengah R-12, bisa disiapake kanggo diluncurake nganti pirang-pirang wulan lan malah pirang-pirang taun.

Ing September 1960, roket R-16 sing dirakit pisanan dikirim saka Dnepropetrovsk, ing ngendi Biro Desain dumunung, menyang Baikonur. Tanggal 26 September, pangiriman dheweke menyang TPA rampung. Saka wayahe wiwit proses tes sing angel lan dawa. Tanggal 23 Oktober 1960, rudal balistik antarbenua diisi bahan bakar karo komponen propelan lan gas sing dikompres ing papan peluncuran situs uji No. 41.

Roket R-16


Situs peluncuran roket R-16 yaiku bantalan beton kanthi bantalan peluncuran ing tengah. Sak meja ana selokan ditutup ing ndhuwur karo gratings logam, dirancang kanggo ngumpulake komponen bahan bakar roket sing bisa kuthah sak prosedur ICBM refueling. Saka selokan iki, bahan bakar dibuwang liwat pipa menyang tangki panampa khusus sing ana ing kamar lemah. Ora adoh saka landasan peluncuran, ing bis khusus, ana pos pemeriksaan seluler kanggo kepala kerja kanggo nyiapake roket kanggo diluncurake. Penguji roket R-16 diarani pos komando iki "bankobus".

Ing 8-10 meter saka situs kasebut, ana turunan miring sing tumuju kamar lemah sing ana ing sangisore pad peluncuran, generator diesel dipasang ing kene yen ana gangguan listrik, macem-macem komunikasi lan peralatan, timbangan kanggo nimbang roket. Kira-kira satus meter saka wiwitan ana bangunan siji-tingkat layanan, sing manggoni unit wiwitan unit militer, ruang konferensi lan kantor kepala desainer. Antarane papan peluncuran lan bangunan layanan ana bunker lemah. Iki minangka pos komando sing asale saka kabeh perintah kontrol peluncuran ICBM. Area peluncuran kasebut diubengi dening selokan sing cukup amba, lan ing mburine ana pager kawat berduri.

Papan peluncuran, sing njupuk bobot roket sing didhukung, yaiku cincin sing rada gedhe kanthi papat dhukungan sing bisa diatur, kurung roket dipasang ing dhukungan kasebut. Cincin iki dumunung ing 4 kolom, sing mlebu ing papan sing kuat sing ana ing pondasi beton. Ing tengah pad peluncuran ana reflektor berbentuk kerucut sing dirancang kanggo mbusak gas exhaust saka kamar pembakaran mesin R-16. Ing wektu sing padha, pad peluncuran, bebarengan karo roket, bisa muter ing sumbu vertikal, operasi iki ditindakake nalika roket R-16 diarahake menyang bidang tembak.

Proses nginstal roket R-16 ing landasan peluncuran


Troli karo R-16 ICBM digulung menyang pad peluncuran lan diikat menyang mandeg khusus, sing dipasang ing bantalan beton. Saka sisih ngelawan, installer digawa menyang meja lan, nggunakake mekanisme ngangkat lan kabel R-16, padha ditransfer menyang posisi vertikal. Munggah roket ageng minangka tontonan sing nggumunake: hulk 30 meter, bebarengan karo hulu ledak sing dipasang ing papan peluncuran lan troli transportasi, alon-alon diuripake lan munggah menyang posisi vertikal, lan banjur nglayang ing udhara. sawetara wektu liwat pad peluncuran, banjur mudhun menyang penyangga. Sawisé iku, troli sing wis rampung tujuane dicopot saka wiwitan. Kanggo ngindhari roket supaya ora bisa dikalahake dening angin gedhe, dipasang ing pad peluncuran kanthi ikatan khusus sing diwenehake kanggo iki.

Marshal Nedelin piyambak, sing banget ngengkel teknologi roket anyar, wong miber menyang situs landing pesawat ruang angkasa, sanajan posisi ora mbutuhake pengabdian kuwi. Kajaba iku, marshal mirsani testing saka bom atom lan hidrogen pisanan ing USSR. Nalika, nalika mbangun bunker kontrol beton ing Baikonur, para ahli nyathet yen bisa ngombe teh sanajan langsung kena roket, Nedelin nyathet yen ngombe teh ing kahanan kaya mengkono luwih apik sèket kilometer saka panggonan iki. . Miturut ironi surem saka nasib, iku ing Oktober 24, 1960 sing marshal njaba bunker dilindhungi.

Tes roket anyar kasebut lancar, tanpa masalah khusus, nganti jam 18:23 tanggal XNUMX Oktober. Ing wayahe, amarga cacat ing konsol detonasi, tinimbang pyromembrane protèktif saka baris oksidator tahap kapindho, pyromembrane saka garis bahan bakar saka tahap pisanan roket rusak. Sawetara menit liwati lan squibs katup cut-off generator gas saka mesin propulsi saka tataran pisanan spontan makarya. Minangka banjur ditetepake, distributor daya utama gagal.

Kesalahan kasebut cukup serius. Secara teknis, roket kasebut bisa dicopot saka pad peluncuran, nanging banjur kudu ngeculake bahan bakar kasebut, ngurutake mesin, lan amarga agresi bahan bakar sing digunakake, netralake tangki lan garis, ngganti kabeh sing ana. segel - pangripta njamin yen membran protèktif pecah ing garis kabeh sealant ora bakal luwih saka 24 jam. Butuh paling sethithik sasi kanggo nyiapake peluncuran roket R-16 kapindho. Mulane, diputusake ngganti distributor utama, katup mati generator gas lan terus nggarap roket. Ing esuk tanggal 24 Oktober, squib sing dipicu diganti nggunakake wesi solder konvensional.

Sawise bencana saka kendaraan peluncuran satelit E-3, sing kedadeyan tanggal 19 April ing taun sing padha lan, untunge, ora ana korban, Korolev setuju karo Nedelin babagan resolusi khusus saka Komisi Negara, miturut kabeh. wong sing ora perlu nalika diluncurake roket kudu dievakuasi, lan sing isih ana ing IP-1 (titik pangukuran) mesthine ana ing parit. Nanging, wektu iki watara roket R-16 ana akeh spesialis sing nyiapake kanggo diluncurake, uga wong liya - total 250 wong.



Tanggal 24 Oktober, kira-kira jam 18:45, ana geni - mesin utama tahap kapindho diwiwiti kanthi spontan. Antarane prentah liyane, distributor saiki program (PTR) saka tahap kapindho roket R-16 digawa menyang posisi netral. Ing dalan menyang posisi netral, PTR menehi energi ing sirkuit wiwitan mesin tahap kapindho roket. Miturut rencana para perancang, iki minangka pilihan serep ing kasus, sawise rampung mesin tahap pertama, prentah kanggo miwiti mesin tahap kapindho ora ngliwati saluran biasa. Ing wektu sing padha, kabeh sekring sing bisa nyegah peluncuran kasebut wis dibusak nalika iku, padha dibusak nalika lagi looking for malfunctions rudal. Geni saka mesin wiwitan diobong liwat ngisor tank oxidizer, lan banjur tank bahan bakar tahap pisanan. Akibaté, luwih saka 120 ton komponen propelan flared munggah meh enggal. Jeblugan sabanjure nyebarake komponen bahan bakar sing kobong nganti atusan meter. Sawise diluncurake tahap kapindho roket R-16 lan geni sing diasilake, kamera kanthi otomatis diuripake, sing mesthine kanggo njupuk kemajuan tes. Thanks kanggo karya kamera kasebut, cuplikan bencana sing nggegirisi wis teka karo wong-wong sing nyoba nylametake saka pati ing samodra geni sing ngubengi dheweke.

Geni lan bledosan sakteruse ngowahi posisi wiwitan dadi neraka sing urip. Saka tengah papan peluncuran, ombak concentric saka angin puyuh murub metu kanthi cepet, ngrusak kabeh sing ana ing dalane. Geni mbledhos meh kaya longsor. Lan sanajan ora luwih saka siji menit ing wektu, geni nyebar puluhan meter ing kabeh arah. Komponen bahan bakar saka tank roket R-16 cipratan menyang penguji sing ana ing cedhake. Geni meh langsung ngobong wong-wong sing paling cedhak karo roket, lan asap beracun nyebabake keracunan fatal. Mlayu saka geni, wong-wong nyoba mlayu sabisa-bisa, nanging amarga tingkat suhu sing dhuwur banget, sandhangane murub kaya obor, akeh sing kobong tanpa njupuk sawetara langkah. Sawetara, sing wis ketemu ing zona aman, nyoba kanggo njaluk liwat kabel barbed lan entangled ing, sawetara ambruk menyang jugangan, saka kang bar dibusak sadurunge diluncurake. Bahan bakar tumpahan mili menyang kono, wong sing tiba ing kono diobong dening asam sing akumulasi.

Geni ing pad peluncuran terus sanajan komponen propelan diobong. Geni murub ing fasilitas kanggo sawetara jam. Kabeh sing bisa diobong kobong: peralatan, macem-macem unit lan struktur, glethakaken komunikasi kabel. Tank saka roket R-16 ilang lan diobong, mung mesin saka tahap pisanan lan kaloro roket, dirancang kanggo paparan suhu dhuwur, sing digawe saka baja tahan panas khusus, sing bisa urip ing geni.



Sajrone bencana kasebut, sawetara wong bisa disimpen kanthi reaksi cepet: tanpa mbuwang detik, dheweke nyoba mlayu sabisa-bisa. Sawetara wong sing begja iki bisa lolos kanthi mung ngobong. Desainer dhewe, sing meh kabeh wektu ing pad peluncuran, mutusake kanggo ngrokok mung sawetara menit sadurunge bencana. Yangel ora ngrokok ing situs peluncuran, minangka sawetara panggedhe ngidini piyambak banjur, kang disiplin piyambak karo kamar udud dilengkapi khusus. Mangkono, udud nylametake nyawane lan sawetara wong liya sing ngiringi dheweke. Ing wektu sing padha, puluhan wong mati ing geni meh langsung utawa mati mengko saka Burns elek. Yangel dhewe rauh diserang serangan jantung ekstensif, kang wis kaping pindho ing gesang, nanging ing pungkasan kang slamet.

Jeblugan R-16 ICBM mateni Panglima Besar Angkatan Rudal Strategis Marsekal Artileri M.I. Nedelin, uga Wakil Menteri Teknik Mesin Umum USSR L.A. Grishin, akeh desainer, teknisi, insinyur lan militer dadi korban bencana. Sawetara sumber ngandhakake yen Marsekal Nedelin ninggalake bintang emas Pahlawan Uni Soviet, jam tangan lan epaulette; miturut sumber liyane - rim logam saka tutup marshal lan tombol. Nanging saksi mata saka kedadean bilih ing sacedhake langsung saka roket, amarga suhu dhuwur saka geni, mung bintik-bintik ireng ing aspal abu-abu tetep saka wong - iki padha dipengini saka awak rampung obaran saka testers. Kabeh liyane mung nguap ing segara geni.

Asosiasi Korolev, Boris Evseevich Chertok, nanggapi kanthi keras babagan kegagalan para pesaing, ujar manawa mung siji rudal R-16, malah ora ana sing diluncurake, tanpa bahan peledak ing kapal (head ledak rudal diisi ballast), bisa mateni luwih akeh wong tinimbang a rolas rudal Jerman V-2 sing tiba ing London nalika Perang Donya II. Komisi sing nyelidiki kahanan bencana sing kedadeyan ing Baikonur nggawe kesimpulan ing ngisor iki: "Pamimpin tes nuduhake kapercayan sing gedhe banget babagan keamanan operasi kabeh kompleks." Ing wektu sing padha, ora ana sing diukum sawise asil saka bilai - pelaku langsung saka kedadeyan wis ngukum awake dhewe.

Panglima Angkatan Rudal Strategis Mitrofan Ivanovich Nedelin


Kacilakan rudal balistik antarbenua R-16 ora mung gagal teknologi roket ing jaman semana. Ing tanggal 10 Oktober 1960, nalika nyoba pisanan ngluncurake roket menyang Mars, mesin tahap katelu gagal - kerosene ora mlebu mesin. Upaya kapindho, sing ditindakake tanggal 14 Oktober, uga ora kasil: roket ora bisa tekan orbit Bumi, sanajan dianggep bisa tekan Mars.

Nikolai Petrovich Kamanin, organizer lan pamimpin proses latihan kosmonot pisanan, ing nguber panas saka catastrophes lan kacilakan sing kedaden, wrote ing buku harian sing ora ana sing wani kanggo netepake alesan nyata kanggo gagal sing befell ing industri. Miturut dheweke, peluncuran rudal kasebut dijadwalake pas karo kunjungan Khrushchev menyang New York, uga pidato ing PBB, supaya disorganisasi pidana lan cepet-cepet diidini ing proses nyiapake peluncuran kasebut. Chertok percaya yen roket R-16 lagi cepet-cepet dites sadurunge perayaan Revolusi Sosialis Oktober Agung tanggal 7 November 1960. Nalika iku, "kabijakan antariksa" asring nyengkuyung kawicaksanan Khrushchev, sing, mesthi, ora tetep rugi.

84 prajurit lan perwira sing tiwas dikubur ing Baikonur ing kuburan massal. Spesialis sipil dikubur kanthi tenang ing kutha-kutha sing padha kerja lan manggon. Tanggal 26 Oktober 1960, pers Soviet resmi ngumumake yen Kepala Marsekal Artileri lan Panglima Angkatan Rudal Strategis, Pahlawan Uni Soviet, calon anggota Komite Pusat CPSU, wakil saka Supreme Soviet of USSR, pahlawan Perang Patriotik Agung, Mitrofan Ivanovich Nedelin, tilar donya nalika nindakake tugas resmi. Marshal kacarita wis tilar donya minangka asil saka penerbangan bilai.

Memorial ing situs kacilakan


Rusak minangka akibat saka bledosan lan banjur geni, pad peluncuran cepet dibalèkaké, iki rampung ing 3 sasi. Tanggal 2 Februari 1961, peluncuran pisanan saka R-16 ICBM sawise bilai dumadi ing kene, sing umume diakoni minangka sukses. Wektu iki, ora ana luwih saka 20 wong cedhak roket, lan Yangel nonton peluncuran kasebut, kaya sing kudu ditindakake, saka bunker. Miturut saksi mata peluncuran kasebut, peluncuran roket R-16 ing lemah pancen apik banget. Tes penerbangan rudal R-16 resmi rampung mung ing Februari 1962, sawise rudal kasebut dadi basis saka klompok rudal balistik antarbenua Soviet.

Sawise kacilakan ing kosmodrom Baikonur, sistem sing ketat dienalake kanggo ngontrol tumindak saben wong sing ana ing roket apa wae nalika diluncurake. Senadyan iki, persis 3 taun sawisé "bencana Nedelin" (minangka acara iki diarani ing Kulon), bencana liyane dumadi. Tanggal 23 Oktober 1963, nalika nyiapake peluncuran roket latihan R-9A, minyak tanah ora sengaja tumpah saka tambang nalika ngisi bahan bakar. Akibaté, kontaminasi gas saka tambang kanthi oksigen ngluwihi 1,5 kaping. Esuke, 24 Oktober 1963, kru roket nemokake yen salah sijine lampu mati nalika mlebu ruangan telemetri. Nalika ngganti bolam lampu sing diobong saka cemlorot sing ora disengaja, uap minyak tanah sing akumulasi munggah, geni diwiwiti ing tambang, sing pungkasane nyebabake pati 8 peserta tes. Wiwit tanggal 24 Oktober, roket ora diluncurake saka Kosmodrom Baikonur - ing dina iki, kabeh wong sing tiwas sajrone penaklukan ruang angkasa lan nggawe tameng misil strategis negara dieling-eling.

Sumber informasi:
http://warspot.ru/4221-katastrofa-nedelina
http://www.nkj.ru/archive/articles/8244
http://svpressa.ru/society/article/32604
Bahan saka sumber terbuka
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

26 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 15
    9 Agustus 2016 06:56
    Ya, ing pinggir dalan menyang angkasa, ana akeh banget kuburan wong mati lan kita kudu ngelingi, amarga padha mati nglindhungi kita.
  2. ABA
    + 15
    9 Agustus 2016 06:58
    A laku njijiki iku kanggo tanggal soko kanggo tanggal tartamtu. Mulane cepet-cepet, kelalaian lan, minangka asil, kesalahan sing ora bisa didandani, sing, kaya ing kasus iki, nyebabake akeh nyawa manungsa.
    1. +5
      9 Agustus 2016 13:26
      Ing jaman semana, cukup ngomong - "Apa sampeyan ngerti yen iki masalah POLITIK?!" - lan kabeh bantahan langsung ilang. Iku kudu rampung kanggo preian - sing padha nindakake. Mulane, kualitas lan kurban.
  3. +5
    9 Agustus 2016 07:02
    Lan saiki dadi dosa yen ilang posisi sing dimenangake dening generasi sadurunge kanthi kringet lan getih
  4. PKK
    + 29
    9 Agustus 2016 07:08
    Salam khusus kanggo para lulusan Nedelin RAU ing taun 1977! Desainer ing roket iki, utamane para tukang listrik dhewe, ora ngerti apa sing ditindakake. Kayane edan nalika, nalika stepper bali menyang negara asline, daya diwenehake menyang mesin tahap kaping 2 !! katup ing produk sing diisi, padha ora kanggo wong sing kesel.
    Wong roket iku wong lanang sing wani banget lan ora ana sing ngerti yen kanthi malfungsi kasebut, ora mung mokal kanggo nggarap produk kasebut, nanging uga kudu uwal saka kono.
    Aku ora pengin mbayangno karya tanker ing steppe Kazakh ing panas, ing pangayoman lan ing asam lan ing heptyl. Iki minangka masalah sing kapisah. Kesehatan ilang nalika heptyl entuk kulit, kena pengaruh sistem saraf. Carane akeh wong kurban Greatness saka USSR, Patriots Wong Patriots saka Motherland. Banjur Gorbachevs teka, jurusan, lan kabeh cepet bab ... utawa kolom 5 saka "pantes" pungkasan saka Gorbachevs, karo kang aku. ngaturaken sugeng riyadi.. Kenang-kenangan para rudal ingkang tiwas wonten ing kita ngantos pungkasan.
    1. +8
      9 Agustus 2016 09:00
      Kutipan: PKK
      Lan alon-alon saluran komponen saka prodhuk, uncalan metu roket lan mbangun anyar miturut atine.

      ... sing paling menarik, lan bakal dadi masalah kanggo nyopot, kanthi membran sing rusak, lan nalika asam netes saka sendi, ana masalah. Lan Heptyl cenderung banget seep liwat microleaks. Kita wis nemoni iki sajrone pangembangan teknologi ampul ...

      Mulane, netralisasi mung kanthi diluncurake!
  5. +4
    9 Agustus 2016 07:14
    Mesthi wae, sampeyan ora perlu nglalekake apa-apa, pangeling-eling babagan bencana kasebut mung apik. Iki minangka pengalaman sing angel, nanging uga perlu kanggo sinau carane nyegah kasus sing padha ing mangsa ngarep.
  6. +9
    9 Agustus 2016 07:54
    Ala, kadhangkala tragedi ora mulang apa-apa. Sawetara taun sabanjure, ing Plesetsk, maneh, EMNIP, tanggal 24 Oktober, ana kacilakan ing R-7 kanthi bahan bakar.

    Miturut cara, kanggo penulis. Ing foto kapindho (sawise foto Yangel) foto kasebut dudu R-16, nanging MR-UR-100 utawa 15А15 (SS-17)
    1. +1
      9 Agustus 2016 08:37
      Quote: lawas26
      Ala, kadhangkala tragedi ora mulang apa-apa. Sawetara taun sabanjure, ing Plesetsk, maneh, EMNIP, tanggal 24 Oktober, ana kacilakan ing R-7 kanthi bahan bakar.

      Miturut cara, kanggo penulis. Ing foto kapindho (sawise foto Yangel) foto kasebut dudu R-16, nanging MR-UR-100 utawa 15А15 (SS-17)

      Volodya! Apa iki nalika ngisi roket nganggo oksigen?
  7. +6
    9 Agustus 2016 08:44
    Kanggo penulis - ing foto kapindho - dudu R-16 !!!

    Lebokake liyane.
  8. +5
    9 Agustus 2016 08:47
    Dokumenter kasebut ... obor wong mlaku lan tiba ing geni. Medeni kanggo nonton.

    "Yangel nonton peluncuran kaping pindho saka bunker." Iku tansah kaya iki karo kita, pisanan satus bakal diobong, banjur kabeh lenggah ing waja. Aku kelingan carane omah-omah diunekake ing Moskow. Kedadean apa, kabeh ruang paling ngisor dikunci, (ora dingerteni sing duwe kunci), polisi mlaku-mlaku, mriksa kunci, medeni. Sewulan setengah liwat.... wah, kabeh mau rampung.
    1. +2
      9 Agustus 2016 09:50
      Sinau saka kesalahan, wis ditulis ing ndhuwur ing artikel .... nangani peralatan ing Sampeyan ...
    2. +2
      9 Agustus 2016 17:33
      Quote: King, mung King
      Aku kelingan carane omah-omah diunekake ing Moskow. Kedadean apa, kabeh ruang paling ngisor dikunci, (ora dingerteni sing duwe kunci), polisi mlaku-mlaku, mriksa kunci, medeni. Sewulan setengah liwat.... wah, kabeh mau rampung.

      Saiki sampeyan ora butuh ruang paling ngisor - nyewa apartemen lan nyimpen bahan peledak ing tas. Ana uga perusahaan sing nginstal detektor logam ing stasiun sepur. Penulis ora ngerti carane ngetung lalu lintas penumpang lan jumlah potongan wesi saka warga musim panas. Wiwit iku, gapura wis ana ing tengah lawang, streamline dening akeh penumpang.
  9. 0
    9 Agustus 2016 09:16
    tragedi elek! Campuran "Mungkin" Rusia lan ambisi pimpinan politik sing ora dianggep menehi asil sing ala.
    1. +7
      9 Agustus 2016 16:29
      Aku ora setuju babagan "campuran Rusia mungkin." Apa bab kene? Ana spesialis gedhe ing wiwitan, nanging akeh (utamane sing nganggo tali bahu sing kandel) kaiket dening rasa wedi marang CPSU lan elit kanggo ngganggu peluncuran kasebut. Pemimpin tes iki ora duwe kekarepan lan wani nglaporake "menyang ndhuwur" manawa roket kasebut durung siap diluncurake. Faktor iki sing ngrusak roket lan wong.
  10. -9
    9 Agustus 2016 09:49
    Nalika aku ngerti, artikel kanggo ndhukung peluncuran gagal saka Roskosmos, padha ngomong, sadurunge .... Iku blasphemous kanggo nindakake stuffing kuwi.
    1. +6
      9 Agustus 2016 10:01
      Kutipan saka rumatam
      Nalika aku ngerti, artikel kanggo ndhukung peluncuran gagal saka Roskosmos, padha ngomong, sadurunge .... Iku blasphemous kanggo nindakake stuffing kuwi.

      Sampeyan ora ngerti apa-apa. Maca artikel sadurunge Yuferov, mungkin sampeyan bakal ngerti. Aja langsung nggawe kesimpulan adhedhasar siji artikel.
    2. +2
      9 Agustus 2016 11:04
      Mungkin sampeyan kudu mbenerake soko ing conservatory? Banjur rantai logis sampeyan mati ing papan kasebut ...
      Inggih, dening Gusti Allah - kok sampeyan siyap kanggo ndeleng negatif nang endi wae ing Panggonan pisanan?
    3. +5
      9 Agustus 2016 12:11
      Kutipan saka rumatam
      Nalika aku ngerti, artikel kanggo ndhukung peluncuran gagal saka Roskosmos, padha ngomong, sadurunge .... Iku blasphemous kanggo nindakake stuffing kuwi.

      Iki mung pangeling tanggal sing elek. 24 Oktober, beda taun, beda panggonan, beda roket. Nanging wong mati ing dina iki! Akeh wong! Apa iku? Kebetulan elek utawa pola elek? Aku ora ngerti wangsulan.
  11. +4
    9 Agustus 2016 11:12
    unsymmetrical dimethylhydrazine (DMH, colloquially - heptyl)

    UDMH sing bener
  12. 0
    9 Agustus 2016 13:55
    1. Sapa sing nulis babagan kesusu lan kesalahane desainer ora ngerti apa sing diomongake.
    2. Preduli saka alesan lan judhul, sampeyan kudu maca charter supaya nalika ngisi bahan bakar, ora ana 126 wong ing landasan peluncuran.
  13. +4
    9 Agustus 2016 14:08
    "Bencana iki minangka pukulan elek kanggo industri ruang angkasa Rusia lan ilmu roket"
    Mesthi "Soviet"
  14. +2
    9 Agustus 2016 15:17
    Iku angel banget kanggo nonton, mesthi. Lan tetep. Nanging sampeyan kudu ngelingi. Kanggo paling ora lali bab wong mati. Memori langgeng kanggo wong-wong mau.
  15. +5
    9 Agustus 2016 16:10
    Chertok percaya yen roket R-16 lagi cepet-cepet dites sadurunge perayaan Revolusi Sosialis Oktober Agung tanggal 7 November 1960.


    Iki minangka sebab utama bencana. Sawise pirang-pirang taun layanan ing kompleks R-12, aku bisa menehi conto sing padha, sanajan tanpa akibat sing ala. Komponen politik ing layanan ing unit Pasukan Rudal Strategis nyuda kesiapan tempur. Aku ngidini pamilik buku abang kanthi slogan nyawiji kabeh proletar ing donya ing kanthong rahasia jaket mothballed kanggo menehi kula akeh minus kanggo komentar iki.
  16. +3
    9 Agustus 2016 18:16
    Quote: Amur
    Volodya! Apa iki nalika ngisi roket nganggo oksigen?

    ya wis. Aku duwe kanca saka SKB, pensiunan ing tim sing nggarap produk nalika iku. Seminggu sadurunge dheweke entuk preian, lan ing dina sabanjure sawise tekan Stavropol kanggo ngunjungi sanak keluargane, kedadeyan kasebut. Dheweke langsung nelpon maneh. Lair nganggo klambi Kaya sing dikandhakake, yen dheweke ana ing produk kasebut - kanthi jaminan 100% bakal ana ing dhaptar wong sing wis mati.

    Kutipan saka: dep071
    1. Sapa sing nulis babagan kesusu lan kesalahane desainer ora ngerti apa sing diomongake.
    2. Preduli saka alesan lan judhul, sampeyan kudu maca charter supaya nalika ngisi bahan bakar, ora ana 126 wong ing landasan peluncuran.

    Sampeyan uga bener lan salah ing wektu sing padha. Tengen nganti titik 2. A kekacoan ing wiwitan, kang ora bisa wis amarga komandhan-in-pangareping dhewe nerak aturan ditulis lan ora ditulis.
    Salah karo titik 1. Ana uga cepet-cepet nalika perlu kanggo miwiti roket sabanjuré, satelit utawa stasiun tanpa gagal dening "dina abang tanggalan". paling apik ing dina Revolusi Sosialis Oktober Agung. Mula balapan, lan kesusu, lan kekacoan karo pelanggaran TB. Ana uga kesalahane. EMNIP, pati wong ing Plesetsk dumadi amarga panggantos saringan, misale jek, hidrogen peroksida. Pabrikan ngenalake ratsuhu, nanging pangareping ora mriksa sing anyar saka sudut pandang ahli kimia lan menehi go-ahead kanggo panggantos.
    1. 0
      29 Mei 2017 12:54
      Filter-filter kasebut kudu disolder nganggo timah murni kanthi kimia. Hidrogen peroksida ora decompose ing timah kuwi. Lan soldered karo POS biasanipun - 90. Tabungan ... Lan pangareping waved kabar, gumantung ing pemain, padha ngomong padha ora bakal kurban sing ala. Lan apa iku perlu kanggo solder karo mung timah kuwi ora ngerti utawa lali.
  17. 0
    11 Agustus 2016 22:21
    Tangguh nanging adil.

    Luck ndukung sing disiapake!
  18. 0
    16 Agustus 2016 18:03
    Dheweke ngluncurake tanggal kasebut lan, kanthi nglanggar kabeh instruksi, Nedelin mrentah supaya nindakake perbaikan tanpa ngeculake bahan bakar ing situs kasebut, lan dheweke tetep karo dheweke carane nyopir kabeh spesialis. .
    Ngirit bahan bakar kebak melon, ya, lan ana kekurangan bahan bakar.
  19. 0
    4 Februari 2017 19:34
    "84 prajurit lan perwira sing mati dikubur ing Baikonur ing kuburan massal."
    Biyen aku ana ing Leninsk ing kuburan massal. Tokoh bunder sing cacahe 100 wong wis dicantumake ing memoriku. Aku ngeweruhi sing padha kabeh privates, Mungkin Sersan. Aku banjur nyimpulake yen liyane (lan mesthi ana: senior ing pangkat, uga sipil) digawa lunga kanggo dikubur ing omah. Lan ing jejere ana tugu 8 sing tiwas ing bilai persis telung taun sabanjure.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"