Gun anti-pesawat self-propelled Sd.Kfz.251/17 (Jerman)

12
Pembawa personel lapis baja setengah trek Sonderkraftfahrzeug 251 minangka salah sawijining kendaraan tempur utama tentara Jerman nalika Perang Dunia II. Teknik iki digunakake kanggo tujuan sing dituju lan minangka basis kanggo mesin khusus. Ing basis saka Sd.Kfz.251, akeh versi komando, komunikasi lan kendaraan pengintaian, bedhil self-propelled artileri lan malah bedhil anti-pesawat. Versi produksi pisanan saka ZSU adhedhasar operator personel wojo ana Sd.Kfz.251/17.

Kebutuhan kanggo nggawe lan miwiti produksi massal bedhil anti-pesawat mandhiri anyar adhedhasar operator personel lapis baja setengah trek ditemtokake ing musim gugur 1943. Ing wektu iki, pasukan Jerman wis duwe sawetara varian saka bedhil self-propelled anti-pesawat, nanging jangkah saka release kiwa akeh sing dikarepake. Panggunaan armored personel operator ana minangka basis kanggo peralatan kuwi wis bisa kanggo ngatasi sawetara masalah bebarengan, pisanan kabeh, kanggo nggawe construction cepet lan massive saka ZSU. Kauntungan liyane saka proyek sing dijanjekake yaiku macem-macem akibat positif saka rearmament unit pertahanan udara.

Ing wiwitan musim gugur 1943, pelanggan, sing diwakili dening tentara Jerman, miwiti pangembangan ZSU sing janjeni adhedhasar komponen sing ana. Ing basis kanggo mesin kuwi ana Sd.Kfz.251 armored personel operator salah siji saka modifikasi ana. Sistem towed 2 cm FlaK 38 sing diowahi kudu digunakake minangka modul tempur. Nganggep jeneng komponen sing diusulake, kabeh kompleks sing dijanjikake ditunjuk minangka mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38 - secara harfiah "kendaraan lapis baja medium kanthi 20 mm. "pistol FlaK 38". Sebutan Sd.Kfz.251 / 17 uga digunakake, luwih jelas nggambarake proyek kasebut duweke kulawarga sing cukup gedhe. Ana uga sebutan pabrik Gerät 917.

Gun anti-pesawat self-propelled Sd.Kfz.251/17 (Jerman)
Rekonstruksi tampilan ZSU Sd.Kfz.251/17 saka versi pisanan. Gambar Tank-encyclopedia.com


Miturut sawetara laporan, nyoba nginstal bedhil FlaK 38 ing Sd.Kfz.251 ditindakake dening bengkel tentara wiwit taun 1942, nanging nganti sawetara wektu, kabeh "proyek" kasebut mung duwe sifat artisanal. Peralatan sing diasilake digunakake dening pasukan, nanging ora ditampa kanthi resmi. Kajaba iku, ora ana proyek siji kanggo restrukturisasi kendaraan lapis baja. Iki mutusake kanggo ngembangake ZSU lengkap, sing dimaksudake kanggo produksi pabrik, mung ing musim gugur 43rd, njupuk pengalaman nggunakake bedhil self-propelled anti-pesawat improvisasi.

Ing basis saka ZSU wis dipilih dening armored personel operator karo ciri mobilitas cukup dhuwur, uga karo waja sing nglindhungi kru lan Unit saka peluru lan shrapnel. Sajrone karya pambuka ing proyek kasebut, ditemokake sawetara unit mesin dhasar bisa digunakake ing wangun saiki, nanging sawetara fitur desaine mbutuhake perbaikan serius. Kajaba iku, sawise diluncurake produksi massal, versi kendaraan sing luwih apik dikembangake, sing dibedakake kanthi tuwuhing sawetara karakteristik pertempuran. Kanggo nindakake iki, perlu kanggo ngrancang maneh desain gunung gun.

Ing konfigurasi dhasar, Sd.Kfz.251 dilengkapi karo awak waja saka wangun Komplek, kang dipérang dadi rong kompartemen utama. Ing ngarep awak, kang dibedakake dening dhuwur kurang lan gendheng sloping, engine, Unit transmisi, sistem bahan bakar, radiator, etc. Bagian tengah lan mburi awak ana kompartemen sing bisa dienggoni, ing ngendi kru lan pasukan ana ing jero volume total. Ing awal modifikasi awak waja kendaraan kasusun saka sawetara sheets karo kekandelan saka 14,5 kanggo 8 mm lan wis wangun rada Komplek. Ing proyek Sd.Kfz.251 Ausf.D, wangun awak disederhanakake kanthi nyuda jumlah bagean sing digunakake. Kajaba iku, kekandelan sheet maksimum wis tambah nganti 15 mm. Senadyan owah-owahan iki saka lambung, ana ora perlu kanggo owah-owahan desain penting liyane.

Ing kompartemen ngarep awak ing kabeh modifikasi saka armored operator personel diselehake engine karburator Maybach HL 42TUKRM karo daya HP 99, dilengkapi sistem cooling Cairan. Konco mesin ana kopling pindho piring garing lan transmisi manual. Sing terakhir nyedhiyakake papat kecepatan maju lan loro mundur, lan uga duwe rong mode sing kapisah kanggo nyopir ing dalan gedhe lan terrain atos. Kanthi bantuan saka transmisi kuwi torsi engine diwenehake menyang gembong drive ngarep trek.

Fitur khas operator personel lapis baja Jerman nalika iku yaiku undercarriage setengah trek, lan Sd.Kfz.251 ora ana sing istiméwa kanggo aturan iki. Ing ngarep awak, jembatan kanthi roda kemudi dipasang ing suspensi spring. Kanthi bantuan saka setir lan mekanisme setir, kendaraan wojo bisa nguripake ing ngarepke cilik. Iki diusulake kanggo nindakake giliran sing cetha kanthi bantuan roda lan redistribusi daya menyang trek. Penggerak uler saka operator personel lapis baja nulis enem rol trek staggered kanthi suspensi bar torsi individu ing saben sisih. Kanggo nambah kinerja lintas negara, rollers dipasang ing pola checkerboard ing telung larik. Roda drive uler diselehake ing sisih ngarep lan disambungake menyang transmisi.


gun otomatis Jerman 2 cm FlaK 38 karo kru. Foto dening Wikimedia Commons


Ing ngarep kompartemen sing bisa dienggoni ana rong proyek kanggo kru, sopir lan komandan. Ing frontal lan sisih sheets saka awak wis kasedhiya pesawat saka piranti ndeleng, komposisi kang diganti ing modifikasi beda. Ing mburi kru ana kursi kanggo sepuluh paratroopers. Kanggo mlebu ing panggonane, kru lan pasukan kudu nggunakake lawang ayun. Yen perlu, kru bisa nggunakake siji utawa loro bedhil mesin MG 34 utawa MG 42. Salah siji saka wong-wong mau dumunung ing ngarep kompartemen, kaloro - ing buritan. Instalasi frontal bisa ditutupi karo tameng lapis baja.

Minangka bagéan saka proyek anyar mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38, iki mutusaké kanggo ngganti operator personel wojo kanggo nginstal 20-mm gun anti-pesawat otomatis. Senjata sing ana, sing misuwur amarga ukurane sing rada gedhe, mung bisa dipasang ing kompartemen pasukan awak, lan sawise proses sing padhet. Kanggo nempelake bedhil, kursi kebangkrutan lan sawetara bagean liyane dicopot saka bagian tengah awak waja operator personel, ing panggonan kang ana peralatan khusus anyar.

Desain awak waja wis apik. Iki diusulake kanggo mbusak sisih sing ana, sing dumadi saka rong bagean, saka unit asli. Nanging, padha kudu wis dipasang produk saka desain wedge-shaped anyar, kang menehi kompartemen gelut luwih jembaré. Sawise refinement kuwi bisa diselehake ing kompartemen perang tanpa masalah sing signifikan gun gunung saka jembaré. Kajaba iku, pinggiran desain anyar padha hinged lan, yen perlu, bisa dipindhah loro, luwih nambah papan sing kasedhiya kanggo gunung gun.

Kaping pisanan, bedhil FlaK 2 38 cm diprodhuksi ing versi ditarik. Gun iki dipasang ing kreta karo drive wheel, sistem panuntun dhumateng lan tameng wojo. Bisa diangkut nganggo traktor apa wae ing dalan gedhe, dalan reget utawa medan sing kasar. Kanggo nginstal bedhil ing chassis poto-propelled, iku perlu kanggo rework kreta bedhil ana ing cara tartamtu, kang bakal nggawe iku bisa kanggo nyeleh nang kompartemen gelut rodo sempit Sd.Kfz.251/17. Miturut lapuran, penulis proyek anyar nilar bagean penting saka bagean carriage, utamané Unit utama karo wheel drive. Nanging, perlu nggunakake platform dhukungan sing diselehake ing tengah kompartemen pertempuran kendaraan dhasar.

Ing platform, bedhil karo mekanisme panuntun dhumateng lan peralatan tambahan liyane movably, karo kamungkinan kanggo nguripake ing bidang horisontal. Piranti panuntun manual standar digunakake, kanthi bantuan tong minyak bisa pindhah ing sektor saka -10 ° nganti + 90 °. Ing konfigurasi dhasar, desain kreta menehi panuntun dhumateng horisontal bunder, Nanging, ngarsane sisih lan desain tartamtu saka bedhil mbatesi panuntun dhumateng horisontal saka mriem ZSU kanggo sektor sawetara puluhan derajat sudhut.


Self-propelled bedhil ing ngarep. Foto Chamberlain P., Doyle H. "Direktori Lengkap Jerman tank lan bedhil self-propelled saka Perang Donya II"


Saka peluru lan pecahan, gunners kudu ndhelikake konco tameng wojo saka wangun Komplek. Iki kalebu rong unit sudut sing dipasang ing sisih tengen lan kiwa batang. Antarane wong-wong mau diselehake topeng gun movable. Gunner diselehake ing sisih tengen bedhil, lan kanggo nggunakake ngarsane, sisih tengen tameng wis suda ndhuwur.

Gun FlaK 2 38 cm dilengkapi laras 20 mm dawane 1,3 m (65 kaliber) sing dirancang kanggo nggunakake proyektil kesatuan 20x138 mm. Senjata kasebut nggunakake majalah kothak sing bisa diganti kanggo 20 cangkang, sing bisa nuduhake tingkat geni sing praktis nganti 180 puteran saben menit. Tingkat teknis geni, kanthi giliran, tekan 400-450 putaran saben menit. Gun bisa akselerasi projectile kanggo kacepetan 900 m / s lan tumindak geni efektif ing sawetara nganti 2,2 km. Amunisi kalebu cangkang dhuwur-mbledhos lan waja-tindik saka sawetara jinis, nuduhake karakteristik beda.

FlaK 38 gun karo pesawat saka Unit perlu dipasang ing platform saka sasis basa karo keluwihan ngelingke liwat pinggir awak. Iki ndadekake iku bisa kanggo gabungke produk karo rasio tartamtu saka dimensi, uga kanggo mesthekake kasenengan saka misi pertempuran. Ing kasus iki, Nanging, sudhut panuntun dhumateng horisontal gaman pranyata winates.

Minangka gegaman tambahan, Sd.Kfz.251 / 17 self-propelled anti-pesawat bedhil mestine kanggo nggawa siji utawa loro bedhil-kaliber bedhil mesin. Kanggo nginstal bedhil anti-pesawat, perlu kanggo mbongkar senapan mesin ngarep, nanging buritan bisa tetep ing panggonan. Kajaba iku, bedhil mesin bisa digunakake tanpa dipasang ing lambung.

Ing kompartemen gelut ana sawetara tumpukan kanggo amunisi, sing ngemot majalah kanggo meriam lan sabuk kanggo bedhil mesin. Secara total, ZSU bisa njupuk nganti 30 toko kanthi cangkang 20 mm (total amunisi - 600 cangkang) lan 2100 peluru kanggo bedhil mesin.


ZSU ing perang, sisih awak dibuwang menyang sisih. Foto Chamberlain P., Doyle H. "Pandhuan Lengkap kanggo Tank Jerman lan Senjata Self-Propelled Perang Donya II"


A ZSU janjeni mestine bakal kontrol dening kru papat, lima utawa enem wong. Loro dumunung ing ngarep awak: sopir lan komandan. Ing sisih tengen bedhil, ing gunung mobile, ana kursi gunner. Loader kudu dumunung ing sisih tengen bedhil. Yen perlu, loader bisa nggarap siji utawa loro asisten, sing nyepetake proses ngganti toko lan duweni efek positif ing tingkat geni sing nyata.

Sawise nginstal senjata anyar, armor personel operator kudu njaga total dawane 5,98 m lan jembaré 2,1 m, ing wektu sing padha, dhuwure kendaraan, amarga gunung bedhil, mundhak saka 1,75 m asli dadi 2,25. m. 8,8 ton. Paramèter mobilitas rada rusak. Kacepetan maksimal isih tekan 50 km / jam, jarak jelajah - 300 km. Yen perlu, ZSU Sd.Kfz.251 / 17 bisa operate ing tatanan pertempuran padha karo operator personel wojo ing konfigurasi asli utawa peralatan liyane adhedhasar wong.

Pangembangan proyek anyar mung sawetara minggu, sawise prototipe pisanan dirilis. Sawetara prototipe mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38 mlebu uji coba ing pungkasan Oktober 1943. Tes lapangan dikonfirmasi potensial desain anyar. Kajaba iku, iku diadegaké sing ciri saka gun poto-propelled anyar cocog karo specifications technical ana. Adhedhasar asil pamriksan, pelanggan mrentahake perakitan serial peralatan anyar kanggo diwiwiti.

Miturut sawetara laporan, industri Jerman cukup suwe ora bisa miwiti produksi teknologi anyar kanthi lengkap. Amarga beban kerja karo pesenan liyane lan produksi peralatan liyane, serial pisanan Sd.Kfz.251 / 17 dibangun meh sanalika sawise rampung testing prototipe, nanging produksi rauh mandheg kanggo dangu. Mung ing November 1944 liyane 50 mobil ninggalake toko perakitan. Ing Desember, tentara nampa liyane 17 bedhil self-propelled. Januari lan Februari tanggal 45 wis bisa kanggo ngisi armada kendaraan kanthi 53 lan 37 kendaraan lapis baja. Ora ana informasi babagan produksi luwih lanjut saka bedhil self-propelled anti-pesawat. Ketoke, sawise Februari 1945, peralatan kuwi ora diprodhuksi. Secara total, udakara 210-215 kendaraan dibangun.


Tata letak modern saka ZSU Sd.Kfz.251/17 saka versi kapindho. Forum Foto.warthunder.com


Minangka kasus karo proyèk modernisasi kendaraan wojo liyane, akèh-akèhé saka bedhil anti-pesawat self-propelled dibangun ing basis saka chassis ana. Bagéyan saka operator personel wojo sing bali menyang mburi kanggo ndandani ngalami pemugaran, lan uga nampa Unit anyar. Ing basis saka sasis saka release anyar, durung ditransfer menyang tentara, dibangun mung sawetara SPAAG anyar karo bedhil 20-mm.

Ana informasi babagan modernisasi bedhil self-propelled, sing ditindakake ing pungkasan taun 1944. Sajrone tes lan operasi, pratelan serius digawe babagan interaksi sistem pemasangan awak lan bedhil. Amarga rasio tartamtu saka dimensi produk iki gun ora bisa ngarahke ing bunder lan wis kemampuan kanggo murub mung ing sektor tartamtu saka wilahan ngarep. Tujuan modernisasi sing ditindakake sajrone produksi massal peralatan yaiku kanggo nggedhekake zona tembak.

Versi anyar saka tameng waja kanggo bedhil dikembangaké, kang suda dimensi saka kabeh instalasi. Saka baja waja, diusulake kanggo ngumpulake jinis tebangan kanthi ndhuwur mbukak, nutupi breech bedhil. Sampeyan uga perlu kanggo ngganti desain sistem gun soyo tambah. Pilihan pangayoman anyar digawe iku angel kanggo pitungan, Nanging, iku bisa kanggo nindakake tanpa modifikasi ing awak lan nggunakake setengah-trek armored personel operator karo owah-owahan minimal.

Mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38 bedhil anti-pesawat self-propelled adhedhasar operator armored personel setengah trek medium diprodhuksi kanggo kepentingan pertahanan udara Luftwaffe lan mlebu layanan karo unit sing relevan. Kajaba iku, jumlah cilik saka peralatan iki rampung ing divisi tank, ngendi iku mestine digunakake ing podo karo karo kendaraan wojo liyane. Ing pungkasan Desember 1944, ana kira-kira rong atus ZSU Sd.Kfz.251/17 ing layanan. Kurang saka rolas mesin iki nunggu kiriman menyang pasukan.

Sajrone operasi peralatan serial, ditemokake nduweni ciri sing ora jelas lan ora bisa ngrampungake tugas sing ditugasake maneh. Mobilitas bedhil self-propelled dianggep puas, nanging kuwalitas gelute isih akeh sing dikarepake. Ing pungkasan taun 1943, potensial bedhil otomatis 20 mm wis suda. Senjata kasebut bisa nyerang pesawat mungsuh modern mung ing sawetara kondisi sing adoh saka tansah ana. Sembarang asil ngelingke bisa ngrambah mung kanthi nggunakake massive bedhil poto-propelled.


A tata modern Sd.Kfz.251/17, dibangun dening pecandu ing basis saka OT810 armored personel carrier digawe Cekoslowakia. Foto Armor.kiev.ua


Ing wektu sing padha, bedhil 20-mm dadi cara sing efektif kanggo nglawan infanteri mungsuh utawa peralatan entheng. Kanthi bantuan senjata iki, bisa nyegah majune mungsuh, utawa ndhukung pasukane nganggo geni. Kapabilitas bedhil FlaK 38 bisa nyerang mobil lan kendaraan lapis baja ringan, sawetara benteng lapangan, artileri, lsp. Mangkono, kaya ing sawetara liyane anti-pesawat Jerman-dirancang bedhil poto-propelled, ing Sd.Kfz.251 / 17 kru kudu perang ora mung karo target udhara, kang kadhangkala mung dadi tugas secondary.

Senadyan waja anti peluru sing rada ringkih, ZSU mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38 kabukten cukup sukses lan ora ngalami kerugian sing signifikan. Ing pungkasan taun 1944, tentara Jerman isih duwe kira-kira rong atus mesin kasebut. Nanging, sawetara bedhil self-propelled kaya mengkono ora bisa duwe efek ngelingke ing tumindak penerbangan Sekutu maju ing kabeh ngarep. Senjata anti-pesawat setengah trek ora bisa nylametake Nazi Jerman saka kekalahan.

Sawise perang, kabeh ditanggepi lan isih ing layanan Sd.Kfz.251 / 17, kaya liyane ora perlu kendaraan lapis baja, padha dibuwang. Ora ana mesin siji sing bisa urip nganti saiki. Kacarita ing salah sawijining musium kasebut direncanakake kanggo mulihake operator personel lapis baja sing ana miturut proyek ZSU, nanging ing mangsa ngarep. warta ora ditampa ing babagan iki. Punika dikenal bab orane model mlaku saka peralatan kuwi adhedhasar operator personel wojo mengko, kang pembangunan saka Sd.Kfz.251. Nanging, nyata gun mittlerer Schützenpanzerwagen mit 2 cm FlaK 38 saiki mung bisa katon ing foto, gambar lan gambar.


Miturut bahan kasebut:
http://tanks-encyclopedia.com/
http://pro-tank.ru/
http://armor.kiev.ua/
http://the.shadock.free.fr/
http://forum.axishistory.com/
Chamberlain P., Doyle H. Pandhuan lengkap kanggo tank Jerman lan bedhil self-propelled saka Perang Donya II. – M.: AST: Astrel, 2008.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    Agustus 11 2016
    Aku maca karo kesenengan liyane, banget profesional lan ing wektu sing padha intelligibly ditulis artikel dening Cyril, matur nuwun!
  2. +5
    Agustus 11 2016
    Kene uga menarik 20 mm gun poto-propelled kanggo topik ... artikel +.
    Umumé, Jerman dadi senjata sing bisa diluncurake kanthi apik ....
  3. +1
    Agustus 11 2016
    Sasis kanggo unit kuwi jelas ora kasil ... Gauge sempit, nalika murub ing Papan, buildup kudu mama aja nangis ... I.e. ing pepadhange Gusti Allah kaya dhuwit ...
    1. +2
      Agustus 11 2016
      Goyang ora mung gumantung ing jembaré trek, nanging uga ing sistem suspensi sasis. Kajaba iku, kanggo umume zsu sing diluncurake, sektor geni ing papan winates banget.
      1. +1
        Agustus 11 2016
        Iki dingerteni ... nanging nalika sektor diperlokaké diwatesi, kita maneh njaluk nyuda cetha ing efficiency, Aku ora mikir sing ILs tindak menyang target ing sektor strictly winates ... Sasis gagal, apa wae sing bisa ngomong . .. bisa uga wong Jerman ora duwe pilihan akeh, umume, kabeh sing ditindakake ing bisnis ... nanging, kanthi "troika" sing padha, bakal dadi "flak" sing luwih efektif "
        1. +3
          Agustus 11 2016
          Nanging malah "impromptu" kuwi jelas luwih maju tinimbang perkembangan domestik.
          1. +2
            Agustus 11 2016
            Kanggo iki aku kudu matur nuwun kanggo Pak Tukhachevsky lan Kurchevsky ...
        2. +1
          Agustus 11 2016
          sasis ulat - sing paling apik, triple, utawa deuce - mesthi, luwih apik, nanging mode shooting utama wis munggah, dadi ...
          1. +2
            13 Oktober 2016
            Padha digawe apa padha bisa, sasis dilacak tindak menyang macem-macem bedhil poto-propelled. Malah saka piala, Jerman njupuk kabeh sing paling cocok kanggo nginstal bedhil.
            Senajan Wirbelwind digawe ing basis saka papat, ana mung bab 100 bêsik lan 45 bêsik Ostwind karo bedhil 37mm. Nanging kabeh iki durung rampung cuaca.
      2. Komentar wis dibusak.
  4. +2
    Agustus 11 2016
    Foto pisanan kanthi cetha dipentasake ... Loro nomer kiwa pitungan karo pita Ordo "Iron Cross" saka kelas kapindho, lan oberfeldwebel wis "Knight's Cross". Ana 384 penghargaan kanggo oberfeldwebel ing pasukan darat ...
  5. 0
    Agustus 16 2016
    Artikel apik, nanging aku ora weruh titik ing sculpting ZSU adhedhasar operator personel wojo (utamané ing versi single-laras), senadyan kasunyatan sing operator waja personel padha ora cukup kanggo operator personel wojo, ana. bakal dadi kembar utawa quads sing luwih cepet adhedhasar traktor sing dilacak setengah ...
  6. 0
    Desember 7 2016
    Mesin apik - menarik. Panggunaan liya saka pangkalan operator personel lapis baja sing sukses. Matur nuwun kanggo artikel.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"