A sawetara tembung kanggo nimbali pisanan "Minsk"

14
"Ing abad kaping XNUMX, ana kecenderungan kanggo ngrusak prabédan antarane negara perang lan perdamaian. Perang ora diumumake maneh, lan yen wis diwiwiti, mula ora kaya sing biasa kita lakoni.
Valery Gerasimov ("kurir industri militer")


A sawetara tembung kanggo nimbali pisanan "Minsk"

Tank 17 tank brigade ing Mariupol. Agustus 2014

Kampanye militer 2014 ing Donbass wis dadi salah sawijining konflik paling berdarah ing CIS ing abad kaping XNUMX. Iki uga dadi acara informasi paling gedhe kanggo kabeh kontradiksi lan perselisihan sing durung suda nganti saiki.

Pitakonan utama tetep: apa worth mlebu Protokol Minsk 5 September (sing diarani "Minsk gencatan senjata", utawa "Minsk pisanan"), ditambah karo memorandum 19 September? Mungkin iki salah, lan milisi, formasi Donbass sing ora duwe aturan bisa nyebabake kekalahan liyane ing angkatan bersenjata Ukraina (AFU)? Lan iku worth iku kanggo mungkasi ana?

Euforia muncul ing masyarakat, padha karo sing muncul ing Markas Komando Tertinggi sawise kamenangan angel ing Moskow ing perang 1941-1942. Konsekuensi saka euforia kasebut umume dikenal.

Klaim utama kanggo "bapak pendiri" saka "Minsk pisanan" yaiku yen Mariupol ora dijupuk dening badai. Kutha sing meh setengah yuta wong (nyatane aglomerasi), pusat industri gedhe lan pelabuhan ing Segara Azov, bisa dadi mutiara ing makutha saka rong republik Donbass enom. Pedunung, sing ana akeh keturunan Yunani Segara Ireng, kanthi diam-diam ngenteni sing mbebasake.

Nanging, apa milisi (ing wektu iku istilah "VSN" - angkatan bersenjata Novorossiya) tenan wis mardika Mariupol? Lan bisa nerusake kampanye luwih akeh duwe akibat sing beda karo sing dikarepake?

Degradasi Angkatan Bersenjata Ukraina wiwit suwe sadurunge konflik Donbass. Kanthi jumlah resmi 184 ewu personel militer, ing Desember 2013, kira-kira 49 ewu wong sing wis siyap. Ing April 2014, jumlah iki dikurangi dadi 17 ewu bayonet.

Alasan iki beda-beda. Maidan utawa "revolusi kamulyan" taun 2013 (sing nyebabake ambruk struktur pamrentahan), lan disintegrasi Angkatan Bersenjata Ukraina, sing terus wiwit deklarasi kamardikan negara ing taun 1991 (kang cukup khas kanggo negara-negara pasca-Soviet) lan ditambah karo reorganisasi tentara sing diluncurake ing 2013 (contone, adopsi tabel staf anyar, sing ora mlebu utawa mlebu mung sebagian menyang pasukan).

Akibaté, "tentara" diklumpukake ing Maret 12-13, 2014, kanggo kampanye nglawan Crimea (sing gagal) ing Maret 5-6, 2014, nomer, miturut macem-macem sumber, saka 7 kanggo 3500 ewu pejuang ( kalebu unit mburi). Ing pungkasan April 10, mung XNUMX ewu wong sing siap kanggo miwiti operasi ing "zona ATO" - operasi anti-teroris (wilayah Luhansk lan Donetsk wilayah). Saka jumlah kasebut, mung setengah (udakara XNUMX prajurit lan perwira) ana ing unit tempur (senadyan kasunyatane yen Kyiv mung wedi karo XNUMX pasukan Rusia sing dipasang ing tapel wates).

Kabeh iki, gegandhengan karo kahanan politik rumit, digawe basis kanggo sukses pagelaran ing Wétan Ukraina. Aparat repressive negara wis rusak (tradhisional kanggo negara ambruk, kaya ing Rusia ing taun 1917), ing tataran awal ora duwe sumber daya sing tepat kanggo nyegah uprisings kuwi, mekanisme daya anyar mung kawangun.

(Penyitaan bersenjata kekuwatan ing April 2014 ing Donetsk lan Lugansk, panangkepan Slovyansk tanggal 12 April ditindakake dening pasukan cilik kanthi oposisi sing ringkih. Protes ditindakake ing Odessa lan Mariupol, sadurungé (ing Maret) ing Kharkiv. Akeh prajurit saka Angkatan Bersenjata Ukraina nilar utawa lunga menyang pemberontak sisih, sukarelawan saka Rusia ditarik menyang Donbass.)

Persenjataan, peralatan sing disimpen ing gudang ana ing kahanan sing ora siap tempur. Dadi, saka 189 tank sing ditawan ing Crimea, mung 15 unit sing bisa digunakake. Motivasi personel ora ana, desertion ngluwihi kabeh watesan sing diidini.

Ing kahanan kaya mengkono, akting Presiden Ukraina Oleksandr Turchynov ngumumake nggawe markas anti-krisis lan miwiti langkah-langkah anti-teroris ing Wetan Ukraina.

Akibaté, perlu kanggo nggawe tentara anyar. Kaya ing revolusi apa wae, kalebu pemugaran struktur lawas lan pambentukan sing anyar adhedhasar unsur sing setya marang pamarentah anyar.

Kaping pisanan, unit teritorial saka Garda Nasional Ukraina (NGU) digawe, sing pungkasane nampa jeneng sing apik banget - batalyon pertahanan teritorial. Cacahe ing tataran wiwitan ana 30 unit, saben bayonet 100 (gunggunge udakara 3000 prajurit, nyatane kekurangane malah luwih cilik). Ing pungkasan Agustus 2014, iki wis telung, papat-perusahaan monsters, 340-550 pejuang saben, karo nomer total 54-60 batalyon (miturut macem-macem sumber).

Kesenjangan ing konstruksi militer uga diisi dening macem-macem formasi nasionalis lan departemen (Korps Ukraina Sukarelawan, Kementerian Dalam Negeri). Personel, minangka aturan, ora ngluwihi 90-250 wong, sanajan padha "Azov", nyatakake minangka "unit khusus Kamentrian Dalam Negeri", duwe paling ora 2014-600 pejuang ing pungkasan Agustus - ing awal September 700, lan sakcepete sawise pisanan "Minsk" diaktifake ing resimen karo 800 bayonet ing rangking sawijining.

Masalah utama yaiku reorganisasi tentara. Lan ing kene, ing wiwitan, struktur Angkatan Bersenjata Ukraina adhedhasar penyakit sing nyerang komando lan struktur organisasi Ukrainia lan terus mengaruhi kabeh perang nganti gencatan senjata lan ngluwihi. Iki nggawe jinis panyebaran unit lan klompok gabungan, loro serangan lan "berat".

Tahap awal operasi ing Wetan Ukraina nuduhake yen, amarga ambruk angkatan bersenjata, ambruk pasokan, watesan kemampuan serangan pasukan yaiku pembentukan "kulak" taktis saka kelompok gabungan. Jumlah kelompok kasebut, minangka aturan, ora ngluwihi 500 wong saka brigade (sajrone "kampanye" Maret menyang Crimea), sanajan ing Donbass indikator kasebut ora digayuh dening Angkatan Bersenjata Ukraina nganti musim panas.

Iki nggawe perlu cepet-cepet ngumpulake kelompok batalyon, kaya tentara cilik sing nyata - duwe tentara meriem sing rada kuat, lan malah unit tank. Ing Juli-Agustus, tatanan iki padha "ringan" (250-350 prajurit lan perwira, digawe ing basis saka udhara, khusus lan unit liyane karo senjata entheng), lan "abot" (saka tank lan brigade mechanized, karo divisi artileri. minangka sarana penguatan - 600-700 pejuang ing pangkat, sanajan ing kasunyatan ora luwih saka 500-600 wong). Ana uga nggawe klompok taktik perusahaan saka bagean saka macem-macem unit.

Penulis liyane weruh ing transformasi iki sing disebut "skema modular" sing digunakake ing pasukan Amerika, nanging iki ora sakabehe bener. Nanging, ana nggawe "batalyon karo unit penguatan" miturut peraturan Soviet: "inti" batalyon siap tempur ora lengkap saka batalyon saka brigade sembarang wis replenished karo unit saka brigade liyane kanggo menehi tampilan siap-tempur.

Nyatane, langkah darurat iki, sing disebabake dening ora mungkin ngoperasikake brigade bebarengan amarga kelemahane logistik lan kemampuan tempur sing kurang, mung nyebabake akibat sing mbebayani. Kurang ACCS (sistem komando lan kontrol tentara), sarana komunikasi, paling ora bisa dibandhingake karo Amerika, arsitek struktur tentara anyar ing "zona ATO" njamin kahanan sing para komandan Ukrainia dhewe ora ngerti sapa. padha subordinate kanggo, lan asring duwe idea miskin, sing pepadhamu. Kajaba iku, formasi tentara duwe pimpinan dhewe, formasi liyane duwe dhewe, mula subordinasi ing "zona ATO" padha karo kekacauan.

Pasokan kasebut dadi cukup desentralisasi (kalebu dipasrahake menyang macem-macem organisasi sukarelawan). Akibaté, komando Angkatan Bersenjata Ukraina ora bisa nindakake operasi serangan skala gedhe kanthi pasukan gedhe (contone, sakumpulan perusahaan sing kapisah lan batalyon potong dibuwang ing cedhak Ilovaisk saka kabeh klompok Volnovakhsko-Amvrosievskaya. , klompok pasukan 15-kuat saka Angkatan Bersenjata Ukraina ing Debaltseve dening September 2014 ora njupuk serangan nemtokake, nindakake mung siji-wektu serangan dening Unit kapisah).

Kahanan kasebut saya tambah amarga kepinginan sadurunge perang kanggo fokus ing Eropa lan nolak telpon "ketinggalan jaman". Nanging, panyebaran sukarelawan kanggo perang sing ora populer (secara sah, saliyane, dudu perang) diwatesi, lan dana sing sithik ora ngidini ngisi kesenjangan karo prajurit sing disewa (prajurit kontrak). Telung gelombang mobilisasi (Maret-September 2014) minangka langkah sing perlu! - amarga desertion dhuwur, kekurangan, durasi cendhak (45-90 dina), dheweke ora menehi materi konsep sing cukup saka 105 ewu sing dilebokake ing tangan.

Semono uga karo peralatan militer. Produksi serial senjata anyar ora tau diluncurake, umume senjata dicopot saka konservasi (lan bener-bener ora siap tempur) lan, kanthi mangkono, karya industri pertahanan utamane dirakit (saka loro utawa telung conto, siji yaiku digawe "on the go"), restorasi, lan produksi kerajinan lokal kaya "kreativitas" ing macem-macem negara Arab sing diliputi dening intervensi lan perang sipil.

Umumé, konstruksi militèr ing Ukraina padha karo negara-negara sing slamet revolusioner (utawa kontra-revolusioner) upheavals - Prancis ing siji saka 18-19 abad, Iran nalika perang Iran-Irak 1980-1988. Nanging, mekanisme militer tartamtu - rumit, angel dikontrol, amorf - digawe ing Juli 2014.

Tanggal 2 Mei, acara-acara sing kondhang dianakake ing Odessa. Ing dina sing padha, udakara 2 klompok Angkatan Bersenjata Ukraina, meh setengah saka macem-macem formasi nasionalis, ngluncurake serangan ing Slovyansk. Kampanye militer wis diwiwiti.

Pertempuran ing wulan Mei alon-alon. Sajrone periode iki, padha klempakan sak aglomerasi Slavyansko-Kramatorsk, kahanan karo perang ing bandara Donetsk, Bezler gropyokan ing Volnovakha ing 18, uga Lysichansk lan Severodonetsk.

Mariupol ngadeg mbukak. Klompok tatanan nasionalis nyerbu kutha, milisi lokal ora tau kawangun (detasemen sawetara rolas wong kanthi bedhil mburu meh ora bisa dianggep kaya ngono). Kampanye Khodakovsky "Vostok" kanthi tujuan kanggo ngrebut kutha kasebut, diwiwiti tanggal 9 Mei, amarga sawetara alasan ora kedadeyan, brigade Iskra (120 wong) uga menyang Donetsk, ing ngendi dheweke dikalahake ing perang sing kondhang ing Mei. 26 ing bandara Donetsk.

Pasukan Ukraina "ing zona ATO" ing Mei 2014 cacahe kira-kira 11 ewu wong. Kanggo ombone gedhe, pasukan iki kapérang saka macem-macem struktur mburi lan keamanan, jumlah bayonet aktif tenan pertempuran-siap tetep cilik.

Ing sasi Juni 2014, kahanan dadi luwih elek kanggo republik-republik sing ngaku-aku dhewe (kaya sing diarani ing media) DNR lan LNR. Ing tanggal 5 Juni, ing upaya kanggo nembus "koridor" ngliwati tapel wates ing pos papriksan ing Marinovka, detasemen Khodakovsky dikalahake. Ing 13 Juni, sawise operasi, Mariupol ambruk, ing 14 Juni, klompok mekanis Angkatan Bersenjata Ukraina (utamane saka batalyon Aidar), liwat dalan gedhe menyang Luhansk, sawise perang cendhak, manggoni kutha Shchastya. lan jembatan strategis penting ing Seversky Donets.

Ing tanggal 18 Juni, ing perang cedhak Yampol, detasemen saka pasukan sing mbela Slavyansk dikalahake (sing ngubengi, miturut kepala pertahanan, I. Strelkov sing kondhang, "dadi mung wektu"). Bener, tanggal 14 Juni, salah siji saka telu pesawat transportasi militer Il-76 ditembak mudhun, ngganti pasukan terjun payung saka 25 brigade udhara Angkatan Bersenjata Ukraina, sing njaga bandara Lugansk (49 mati), nanging iki ora kena pengaruh. owah-owahan ing kahanan strategis ing sembarang cara.

Wangsulan: Bab ingkang utama (lan umumé ditemtokake Course saka kampanye luwih) iku misuwur "uncalan sadawane tapel wates." Ing awal Juni, Angkatan Bersenjata Ukraina, operasi ing sadawane Strip Volnovakha-Amvrosievka-wates, kanthi tikungan ing tapel wates ing sisih lor, menyang Izvarino, saka tapel wates Kali Kalmius, miwiti kampanye kanggo ngethok DPR lan LPR saka komunikasi karo Rusia, ngarep-arep bisa ngganggu aliran sukarelawan lan macem-macem bantuan liyane. Jumlah total unit sing melu tambah saka 4-5 ewu wong ing awal Juni nganti 9-10 ewu pejuang ing pertengahan Juli, sing kira-kira setengah tetep ing wilayah Amvrosievka (ing ngendi markas grup ing "sektor D" uga ana. dipindhah), dene liyane terus maju menyang Timur.

Mangkono, "usus" elongated ing sisih wétan, ambane watara 8-10 kilometer, kawangun ing tapel wates. Wigati dimangerteni, nanging ram unreeled saka invasi Angkatan Bersenjata Ukraina iki mandegake kene mung ing Izvarino, backbone pembela kang buronan saka Slavyansk nilar.

Babagan Kampanye Border Angkatan Bersenjata Ukraina, penulis liyane nemokake sawetara persamaan karo model militer Barat. Nanging, korespondensi kasebut banget diragukan, adhedhasar analisis komparatif karo tumindak mesin militer Amerika ing Irak ing taun 2003 ing pinggir tengen Efrat:

1. ambane operasi. Tekan meh 200 kilometer kanggo Angkatan Bersenjata Ukraina, ngasilake indikator sing padha kanggo pasukan Amerika ing dina pisanan perang (nganti 350 kilometer). Ing wektu sing padha, prabédan ing negara logistik ndadekake nyerang pasukan AS siji-tataran - lan dipérang dadi orane tumrap sekolah ing Angkatan Bersenjata Ukraina, kang secara harfiah waddled "saka titik kanggo titik."

2. Laju kemajuan. Kacepetan rata-rata pasukan Ukrainia rata-rata 4-5 kilometer saben dina (sing ditemtokake dening terrain, logistik miskin, pembangunan jaringan dalan sing ora apik - dalan gedhe sing ngliwati, ora bebarengan, - lan tingkat mekanisasi. Angkatan Bersenjata Ukraina). Sajrone 4 dina pisanan Perang Teluk II, pasukan Amerika rata-rata 90 kilometer ing sadawane dalan Irak sing apik.

3. Relief (kekhususan wilayah). Pasukan Amerika dipindhah, nyoba kanggo njaluk ditempelake ing dalan Irak banget, nyediakake flanks ing sisih tengen karo alangi banyu saka Efrat, ing sisih kiwa karo ara-ara samun (sing njamin kacepetan lan safety relatif saka Maret). Pasukan Ukrainia ngetutake, ing sisih siji wilayah mbukak, ing sisih liyane, tapel wates Rusia. Rute kasebut diliwati dening balok jero sing mlaku saka lor menyang kidul saka Donetsk Ridge ing sadawane steppe, uga dening penghalang banyu Mius. Kabeh faktor iki njamin nglereni "koridor ing sadawane tapel wates" dening serangan lan serangan saka flanks lan digawe angel kanggo komunikasi antarane unsur individu saka klompok tapel wates saka Angkatan Bersenjata Ukraina.

4. Organisasi pasokan. Petungan operasional-taktis Amerika adhedhasar nggawe saben 100 kilometer gudang ageng - basis sumber - ing sadawane jalur komunikasi, ing ngendi pasukan kasebut diwenehi panganan. Kargo antarane titik-titik iki, pranala ing chain ageng, disaring dening convoys mechanized ageng, tanpa crushing menyang kelompok cilik, karo lemah lan tutup udhara ngalangi. Ing Sektor D, komando Angkatan Bersenjata Ukraina nyoba nggawe sing padha, nanging amarga kekurangan ing organisasi, kabeh gagal (peralatan lan pasokan asring tiba kanthi tutup minimal lan dicekel utawa dirusak dening milisi Donbass, ing Zelenopolye. depot waja sing padha umume dirusak dening shelling, konvoi ditindakake dening "perusahaan pasokan" saka 45-48 wong, diiringi siji utawa rong platoon infantri mekanis - yaiku, kelompok cilik tanpa dhukungan udara, rentan kanggo serangan lan serangan. ).

Ing wulan Juli, jumlah Angkatan Bersenjata Ukraina ing zona konflik terus saya tambah lan ing dina pungkasan wulan kasebut ana 31 wong. Nanging, ketoke, iki minangka data sing ora lengkap: kanggo 32 militer Ukrainia sing diumumake dening Staf Umum Angkatan Bersenjata Ukraina ing dina sabanjure, 1 Agustus, ana "7-8 ewu" wong saka macem-macem departemen (utamane Kamentrian Internal). Urusan) unit. Jumlah total wong sing melu perang ing 1 Agustus 2014 ditemtokake ing 40 ewu bayonet (liyane 10 ewu prajurit ngadeg nglawan Crimea, minangka bagéan saka grup Perekop).

Ing wulan Juli, kahanan milisi Novorossiya saya tambah parah. Dering pasukan sing ditinggalake dening pamrentah anyar Ukraina terus nyusut: ing sawetara panggonan kolom mekanis Angkatan Bersenjata Ukraina pindhah tanpa nemoni perlawanan sing sethithik.

Acara sing paling penting yaiku nilar aglomerasi Slavik-Kramatorsk. Sawise pirang-pirang perang, Angkatan Bersenjata Ukraina (nganti 10 pejuang) meksa wilayah kutha iki, saka ngendi milisi dipeksa kanggo nembus ing 5 Juli ing sadawane koridor sing sempit sing bisa ditembaki (contone, saka 1200). wong ninggalake langsung saka Slavyansk, losses pertempuran sak terobosan bisa nganti 10%, miturut laporan saka kepala pertahanan I. Strelkov). Secara total, kira-kira 2000 pejuang teka saka kabeh kutha lan kutha-kutha ing aglomerasi: wis tekan Donetsk, padha uga kasil ngliwati encirclement cedhak Artemovsk ing dalan.

Wedges saka pasukan Ukrainia secara harfiah Cut republik enom. Kira-kira sewu infantri mekanis Ukraina nguwasani Artyomovsk tanpa perang, saka ngendi dheweke bisa luwih maju lan uga nyekel Debaltseve, persimpangan strategis sing penting, ngancam rute sing nyedhiyakake sambungan antarane Donetsk lan Luhansk lan Rusia (nyatane, arep menyang jantung banget. Donbass).

Ing sisih kidul, Angkatan Bersenjata Ukraina terus muter, ngethok LPR lan DPR saka tapel wates karo Rusia. Ing 11 Juli, ing Zelenopolye, ing dalan paling penting saka Rostov-on-Don kanggo Kharkov, padha nyoba kanggo nggawe benteng lan gudang kanggo nyimpen peralatan lan bahan bakar lan pelumas, nanging nyoba iki digagalaké dening shelling. Resmi, saka 19 kanggo 35 prajurit saka Angkatan Bersenjata Ukraina seda, penulis artikel iki, adhedhasar macem-macem bahan, ing siji wektu dietung 41 matèni.

Tanggal 13 Juli, sawise nggawe terobosan tank sing wani menyang bandara Lugansk sing dikepung, Angkatan Bersenjata Ukraina nyekel Luhansk saka sisih kulon lan kidul. Saiki ibukutha LPR wis dikepung lan diblokir lengkap, akeh formasi pemberontak sing mlayu saka kono.

Klompok Slavic-Kramatorsk sing nyuwil perlawanan semen ing DPR. Ing agêng-Juli, bagéan saka pasukan tatanan iki (kira-kira 680 wong) nyoba kanggo Cut mati kidul (wates) klompok pasukan Ukrainia ing basis banget saka "usus", nanging ngrambah mung sukses sebagean (desa Stepanovka). lan Marinovka dikuwasani, lan serangan distracting ing Kozhevnya gagal, lan titik papriksan ing tapel wates karo Rusia "Marinovka" ora tau dikuwasani). Salajengipun, pasukan iki di-push bali menyang Snezhnoye (rugi saka awal operasi gunggungipun 250 tiwas lan tatu, setengah ing rong dina pisanan perang).

Ing tanggal 17 Juli, ana kedadean nalika Boeing ambruk (ing wektu sing padha, Resimen Tujuan Khusus 3rd Angkatan Bersenjata Ukraina, sing arep menyang lokasi kacilakan, mung ngalami kerugian bencana - nganti 40% kekuatan tempur), ing 22 Juli, Lisichansk lan Severodonetsk ditinggalake (sing rampung ing pinggiran sing mbebayani ing sisih lor). Saiki Angkatan Bersenjata Ukraina entuk kesempatan kanggo nembus formasi negara Donbass sing mentas katon ing kabeh ambane (sing wis suda banget).

Efek saka "Southern Cauldron" banget exaggerated ing media Rusia. Ing kasunyatan, klompok Slavs lan Oplotovites di-push bali saka "Marinovskaya gulu". Lan sanajan nganti 500 prajurit Ukrainia mlebu ing wilayah Rusia, nganti 120 prajurit lan perwira tiwas, 150 wong lunga menyang sisih milisi lan paling ora 300 prajurit dicekel, saka 1500 nganti 2000 bayonet (saka 4). -klompok kuwat) bisa nguripake lan nyerang ngarep ing sisih lor (sadawane komunikasi LPR lan DPR), lan 200 pejuang metu menyang wilayah Amvrosievka utawa digawa metu minangka tatu, ditambah karo bagean saka pasukan. tetep ing posisi ing sadawane tapel wates.

Saka 25 Juli nganti 31 Juli, perang sing misuwur kanggo Shakhtyorsk ditindakake. Pasukan Ukrainia, sawise dikuwasani Debaltseve karo pasukan saka klompok sewu, mbuwang rong kelompok batalyon (kira-kira 600 bayonet) menyang gropyokan ing sisih kidul, nyoba kanggo saddle salah siji saka dalan penting kanggo Donetsk.

Miturut macem-macem sumber, saka 150 nganti 180 pejuang melu saka milisi Novorossiya ing tahap awal, sing mengko (amarga unit mlebu saka sisih kulon) tambah dadi 600-700 wong, pasukan Ukrainia suda (lan tanpa mlebu pemukiman langsung ing lengkap kalebu) saka 600 kanggo 240-350 bayonet (amarga detasemen saka grup gropyokan) lan dikalahaké amarga imbangan saka pasukan sing wis diganti ing cara iki. Rombongan serbuan, sing pisah saka pasukan utama lan banjur nyerang ing sisih kidul, menyang Saur-Mogila, uga diserang dening tentara meriem lan dikalahake.

Pertempuran terus. Nyatane, ing dasawarsa kaping pindho wulan Agustus, DPR lan LPR wis ngepung operasional lengkap.

Kabeh dalan wis dikuwasani, ana perang kanggo siji-sijine rute AFU unsaddled saka Donetsk kanggo Torez, peta kahanan operasional wektu saka sisih Russian, sayangé, ora cocog karo kasunyatan. Jumlah Angkatan Bersenjata Ukraina wis terus berkembang lan ing tanggal 24 Agustus tekan 50 wong "ing zona ATO" (kalebu 10 ing macem-macem divisi departemen). Sacara kuantitatif, milisi Donbass kalah karo wong-wong mau lan ing pertengahan Agustus jumlahe (kira-kira) 10 ewu mung pemberontak Donetsk (setengah - saka "Brigade Slavia") sing overgrown, ora ngetung sawetara "alam bébas" (ora dianggep lan iku). ora jelas sapa sing manut) lan 5-6 ewu Luhansk .

Kakurangan ing perencanaan lan implementasine operasi saka Angkatan Bersenjata Ukraina yaiku ajiné mbangun ing wilayah Amvrosievka, Volnovakha lan Debaltseve, mung unit kapisah sing digawa menyang perang, nyerang. karo nyebar driji menyang saben liyane. Nyatane, tinimbang jangkoan "cedhak" karo massa pasukan, serangan konsentrasi ing kompresi lan ngubengi Donetsk ing pinggiran pinggiran, kanthi analogi karo Luhansk, ana panyebaran pasukan sing ora jelas (bisa uga amarga masalah logistik sing kasebut. ).

Nanging, ing wektu iki (wektu perang protracted kanggo Ilovaisk, Krasny Luch lan TCTerms liyane sing wis bisa kanggo ngontrol rute transportasi), acara cukup menarik wiwit kedaden. Kedadeyan-kedadeyan sing bener-bener ngresmikake kudeta ing perang Donbass lan mimpin menyang negara saiki (dibantah dening akeh). Makutha acara kasebut minangka pitakonan babagan kepemilikan Mariupol.

Ing tanggal 21 Agustus, Jenderal Petrovsky (jeneng samaran "Gloomy" lan "Bad Soldier") ing forum Antikvariat ngumumake wiwitan operasi serangan skala gedhe saka milisi Donbass (wis disebut "tentara Novorossiya" ing sumber liyane, 3 dina. sadurunge tumindak dhewe). A little sadurungé, tanggal 13 (ana video karo Pavel Gubarev kanggo dina iku), nyebrang tapel wates Marinovka dikuwasani (gempur terus kanggo sawetara wektu kanggo analog ing tetanggan Uspenka), kang main peran ing kampanye luwih.

Apa sing kedadeyan sabanjure pancen menarik banget. Ing versi Ukrainia acara ngandika bab 4 ewu wong (papat kelompok batalion) mlebu saka tlatah Rusia. Paling ora siji klompok batalyon liyane (nganti sewu bayonet, miturut jumlah kendaraan lapis baja) katon sadurunge ing Rovenki tanggal 27 Juli (mbok menawa dheweke sing nutupi posisi milisi ing Red Beam) lan, ing Kajaba iku, pasukan sing luwih pinunjul mbukak blokir Luhansk (yaiku, , ternyata mung 5-6 ewu pejuang sing melu kabeh arah).

Pasukan iki, mlebu, manggoni papan kosong, celah ing steppe antarane tapel wates lan pasukan mburi klompok AFU, disebarake ing ngarep ing sisih lor, nglawan dalan Torez-Shakhtersk-Khartsyzsk, sing pungkasan ing mburi operasional kasebut. prajurit. Ing wektu sing padha, counterattack disiapake saka sisih lor (kanggo ngubengi) wong-wong sing wis ngalami sawetara reorganisasi, rearmament lan replenishment saka pasukan milisi lan cadangan mentas kawangun, lan ing pinggir tapel wates (bend jero menyang wilayah. saka Rusia) ing wilayah Dyakovo, sawijining "cauldron" dibentuk kanthi kira-kira 500 diubengi lan ora obah manggoni lokasi tentara Ukraina.

Ing tanggal 21 Agustus, Petrovsky uga ngumumake yen "kabeh ala" lan "kita pindhah menyang segara." Ing wektu sing padha, patroli kapisah saka milisi wiwit manggoni desa-desa ing distrik Telmanovsky DPR, ing dalan tumuju Novoazovsk ing sadawane koridor antarane Kalmius lan tapel wates Rusia (jarak saka Amvrosievka kurang saka 100 kilometer). Kekuwatan total pasukan iki meh ora luwih saka sewu wong, padha Unit entheng bersenjata sing ora mbutuhake organisasi nyengsemaken (lan banget katon) kolom sumber.

Tanggal 23 Agustus, serangan mortir reguler diwiwiti ing pos perbatasan Layanan Pengawal Perbatasan Negara ing Sedovo (temenan, ora ana kesempatan kanggo nyerang obyek sing penting kanthi strategis kanthi pengawal sawetara rolas wong). Ing tanggal 24 Agustus, posisi armor personel 9 saka NGU cedhak Novoazovsk (ora luwih saka perusahaan; umume batalyon 400 wong manggoni posisi 50 kilometer sisih lor ngelawan desa tapel wates Berestovoye).

Ing 24 Agustus (ing dina kamardikan utawa kamardikan Ukraina - tanggal simbolis ora dipilih dening kasempatan), counteroffensive milisi wiwit, utawa rodo, NAF (tataran pungkasan saka perang Ilovaisk). Kanthi serangan ing arah konvergen (Cannes klasik), pasukan Ukrainia dijupuk ing sangisore kutha "ing pincers" utawa diusir ing mburi Kalmius, para pejuang Angkatan Bersenjata Ukraina, sing ing dina pungkasan perang nyoba kanggo provokatif ninggalake. gaman ing nglanggar perjanjian, padha dijupuk. Kerusakan "pasukan ATO" dadi gedhe (saiki, pihak Ukrainia ngakoni saka 366 nganti 459 mung mati, kanthi 158-180 ilang), pasukan sing isih ana dikonsentrasi ing sisih tengen Kalmius, ing giliran Mariupol-Olenevka-Dokuchaevsk, gumantung ing hub transportasi ing wilayah Volnovakha.

Periode wektu iki (21-24 Agustus) sing diwenehake minangka periode kesempatan sing ora kejawab lan wektu sing paling optimal kanggo serangan ing Mariupol. Wiwit dina sabanjure, sisa-sisa batalyon pertahanan wilayah Vinnitsa 9 lan resimen Azov mangsa (lan isih batalyon), kanthi total nganti sewu wong, ninggalake posisi lan mundur menyang Novoazovsk, nutupi Mariupol - "gapura segara". " lan pelabuhan utama Donbass .

(Sabanjure, dheweke uga dikuatake dening sisa-sisa batalyon Shakhtyorsk. Ing tanggal 29 Agustus, ana video ing ngendi para prajurit unit iki nguatake posisi ing cedhak Mariupol. Kajaba iku, garnisun diisi maneh karo prajurit Brigade Operasional 1. saka NSU (1200-1500 infantri), cepet-cepet ditransfer menyang kutha saka Kyiv tanggal 27 Agustus kanthi minimal senjata abot.)

Langsung ing 21-24 Agustus ing pesisir ana kira-kira rasukan minimal pasukan pasukan keamanan Ukrainia (unit sing bisa diidentifikasi):

- pasukan detasemen tapel wates Donetsk (unit militèr 9937, markas ing Mariupol) - saka 500 nganti 1000 pengawal tapel wates, kalebu pos perbatasan ing Sedovo;

- Detasemen Pengawal Marinir (unit militer 1472, markas ing Mariupol) - paling ora 500 prajurit Layanan Pengawal Border Negara, 18 kapal;

- ora kurang saka perusahaan saka 9 Vinnitsa armored personel operator saka NGU (penyebaran ing Novoazovsk) - saka 120 kanggo 130 National Guardsmen;

- dikuatake perusahaan kaping 5 saka batalyon Dnieper-1 (penyebaran wiwit 6 Agustus Novoazovsk, Sedovo, Obryv) - saka 160 nganti 200 bayonet;

- perusahaan saka batalyon Donbass (penyebaran Mariupol) - nganti 120 wong;

- 23 Zaporozhye armored personel operator saka NGU "Khortitsa" (ing pasukan lengkap, tugasaken ing wilayah Mariupol) - bab 400 National Guardsmen;

- detasemen saka batalyon 42 pertahanan wilayah "Rukh Oporu" (sawise Agustus 4, dikirim menyang Mariupol) - nomer pas ora dingerteni, meh ora luwih saka sawetara rolas wong;

- paling sethithik setengah saka platoon (2 tank) saka brigade tank kaping 17;

- markas Sektor M, keamanan markas (penyebaran - Mariupol) - nomer kasebut ora dingerteni.

Secara total, pasukan Ukraina ing wilayah Mariupol sajrone periode sing ditinjau (liwat 24 Agustus 2014 kalebu) kira-kira 2000-2500 bayonet saka macem-macem subordinasi lan tingkat kemampuan tempur sing kurang, kanthi minimal senjata abot. lan tingkat dhuwur saka demoralisasi. Padha ora kurang saka kaping pindho ing 3-4 dina sabanjure.

Iki, mesthi, luwih akeh tinimbang laporan ing media Rusia babagan diduga "siji perusahaan ing 6 pos pemeriksaan ing pinggiran kutha." Kajaba iku, nganti 26-27 Agustus, detasemen maju (pengintaian) milisi ora bisa ngrebut benteng cedhak Novoazovsk utawa nyebrang tapel wates ing Sedovo ing sisih Ukrainia. Padha ditinggalake dhewe amarga ancaman nyedhaki saka Telmanovo tentara utama Novorossia (sanajan tembung "tentara" ing kene bisa uga banter banget - luwih, analog saka resimen bedhil motorized).

Nemtokake prospek lan kemungkinan serangan ing Mariupol ing pungkasan Agustus 2014, siji kudu ngrujuk ... menyang pengalaman manca, yaiku pengalaman pihak Amerika ing Perang Irak II 2003, nalika serangan ing Baghdad. Ana sawetara persamaan ing serangan ing ibukutha Irak:

1. Garnisun ing kutha uga buyar, ora diatur lan demoralized. Kajaba iku: saka kira-kira 7 ewu pembela sajrone perang, nganti setengah - unit keamanan paling apik saka Pengawal Republik Khusus - ninggalake ibukutha Irak lan mundur ing sisih lor, menyang sarang kulawarga Saddam Hussein, kutha Tikrit. Pasukan Amerika - Divisi Infanteri 3 Angkatan Darat AS, Divisi Marinir 1, Pasukan Khusus - mung ngadhepi detasemen kapisah sing ora duwe subordinasi siji: milisi, penembake anti-pesawat, struktur mburi divisi Pengawal Irak individu, pasukan khusus.

2. Baghdad digambarake saka sisih wetan dening "selokan" Kali Diyala. Mariupol saka sisih wétan uga diwatesi dening kali cilik Kalmius, sing sebagian mili liwat tlatah kutha.

Nanging, ana beda sing mengaruhi prospek operasi serangan:

1. Baghdad dumunung ing dhataran sing amba lan rata - lokasi Mariupol dikondisikan dening beda relief sing ana gandhengane, antara liya, kanthi nyebrang kutha ing Kali Kalmius, akeh ruang ijo, sing gedhe (dibandhingake karo Baghdad) prosentase pembangunan industri. Pelabuhan utama Donbass, ora kaya ibukutha Irak, ora bisa gumunggung karo tata letak persegi panjang lan jembar - puluhan meter - dalan lurus, trep kanggo serangan dening kelompok mekanis (disebut dening Amerika "sunder rans" - "thunder raids").

2. Imbangan daya. Maju ing Baghdad, sing ora tau dikuwasani dening pasukan gedhe saka infantri Irak lan unit tank, komando Amerika bisa ngetung kaping lima (lan sawise uwal saka ibukutha pengawal - sepuluh kali lipat). Kaunggulan utawa paling ora paritas ing nomer liwat detasemen Ukrainia mbela Mariupol dening milisi Novorossiya, kaya sing katon ing ndhuwur (lan bakal ditampilake ing ngisor iki), ora tau digayuh.

3. Kuwalitas wadyabala. Isih, iku ora worth mbandhingaké latihan saka Unit reguler Amérika karo Welasan nawakke lan tong minyak meriem lan tatanan ora duwe aturan baku saka Novorossia (sanajan, mbok menawa, didhukung dening apa sing disebut "Angin Utara"). Kabeh potensial saka peralatan abot Donbass - 50-60 tank, sawetara rolas bedhil lan MLRS - buyar liwat wilayah jembar, lan bab sing cocog. penerbangan support, Intelligence, komunikasi, sistem printah lan perang elektronik, lan ana ora perlu ngomong. Kemampuan milisi kanggo mbentuk tinju kejut gaya Barat, klompok mekanis seluler sing bisa nyapu ing dalan-dalan ing Mariupol, nglereni formasi perang mungsuh lan ngarahake artileri ing target supaya bisa nggayuh posisi pertahanan utama ing kutha. tengah, uga banget mamang.

4. Preparation saka serangan. Perencanaan operasi kanggo nyekel Baghdad ditindakake paling ora 10 taun, foto dijupuk, rencana, obyek dipetakan, latihan lan kegiatan pengintaian ditindakake. Milisi Novorossia malah ora bisa ngandelake tumindak persiapan ing tingkat Operasi Jihad (serangan pejuang Chechnya ing kutha Grozny ing Agustus 1996), amarga padha suwene paling ora telung minggu (tataran maju unit individu menyang obyek serangan), lan pendekatan menyang Mariupol ditindakake kanthi cepet.

5. Pasokan. Kanggo nyerang Baghdad saka wétan, kanggo "feed" karya tentara meriem saka resimen artileri 11 (kita ngomong mung bab tumindak saka Divisi Marine 1), Amerika digawe dowo baris komunikasi ageng ing kabeh Mesopotamia, kang ana. dilayani dening kira-kira sewu truk lan rong kelompok batalyon sing digunakake minangka tutup lan perlindungan. Ing acara saka serangan ing Mariupol ing gaya Operasi Jihad, milisi Novorossia bisa ngadhepi nasib Chechens sing nyuwil Grozny: amunisi serius lan tunjangan militèr liyane, uga support artileri banget.

Nanging, karo kaunggulan gedhe banget, pasukan Amerika padha bogged mudhun ing perang kanggo Baghdad kanggo 9 dina lan nandhang losses nyengsemaken ing standar saka operasi téater - 34 tiwas. Milisi Novorossia ing perang kanggo Mariupol ora bisa ngetung (miturut asil) sanajan ing analog saka operasi "Jihad" ing Republik Chechnya ing Agustus 1996, sing, yen ora kanggo intervensi saka kalangan politik Rusia tartamtu, bisa uga. wis rampung ala kanggo penyerang. Para militan padha macet ing rong minggu perang kanggo kutha, sangu militèr wis rampung, nalika pasukan Rusia wis rampung maneuver kanggo ngubengi tatanan bersenjata ilegal.

Kajaba iku, milisi Donbass nganti operasi Debaltsevo dhewe (Januari-Februari 2015), nalika wis dadi peran NAF, sawise kabeh reorganisasi sing ditindakake, isih ora bisa nindakake kanthi sampurna, sanajan menang, ora duwe. pengalaman ing storming pamukiman gedhe. Nganti saiki, angkatan bersenjata DPR lan LPR ora duwe pengalaman nyekel aglomerasi tingkat Mariupol (sing meh setengah yuta jiwa).

Nanging, ayo bali menyang kronologis (lan mbangun pasukan dening pihak). Ing 23-24 Agustus, kaya sing wis kacathet, ana serangan mortir ing posisi pasukan keamanan Ukraina cedhak Sedovo lan Novoazovsk, nanging iki mung tumindak kelompok milisi cilik.

Tanggal 25 Agustus, gupuh wiwit ing antarane pejabat militer lan administratif paling dhuwur ing sisih Ukraina ing Mariupol. Nanging, Pengawal Nasional Vinnitsa lan "Azov" (ewu bayonet) sing nyuwil menyang kutha sawise mundur saka sisih lor kanggo sementara stabil kahanan. Nanging, ketegangan saya tambah, sawetara pembela ninggalake Mariupol.

Ing 26-27 Agustus, posisi ing Novoazovsk lan Sedovo dievakuasi. Pasukan Ukrainia klempakan ing Mariupol, atmosfer gupuh terus kanggo mbangun munggah ing media.

Ing tanggal 27 Agustus, 1st brigade operasional NSU (1200-1500 wong) mlebu kutha. Senadyan Maret dipeksa (saka cedhak Kyiv), mentas kawangun lan cepet-cepet dibuwang menyang unit perang bisa kanggo njaga kesiapan pertempuran, urutan, lan malah liyane - mbalekake kahanan stabil ing Mariupol. Saiki garnisun kutha wis tekan 4-5 ewu wong, kanthi signifikan ngluwihi pasukan Jenderal Petrovsky.

Ing 28-30 Agustus, sawetara unit liyane saka Angkatan Bersenjata Ukraina uga teka ing kutha (contone, ing 28 - 26 pejuang saka batalyon Kharkiv-1 saka Kementerian Dalam Negeri). Lan ing 31 Agustus, sawise transisi dawa saka Perekop, sing ditunggu-tunggu (kanthi komando sektor "M") tentara kanthi gaman abot pungkasane mlebu ing Mariupol: klompok taktis batalyon tank 17, 28 lan 72 mekanis, 79. airmobile (BTG adhedhasar salah sawijining batalyon brigade wis ana ing isthmus wiwit Mei) lan brigade artileri kaping 55, unit resimen artileri roket 15, resimen insinyur 703, sawetara unit liyane (total - paling ora 3000 perwira. lan prajurit).

Saiki garnisun "gapura segara Donbass" ana ing kisaran 7-8 ewu pembela. Pasukan milisi ing koridor menyang segara antarane Kalmius lan tapel wates Rusia sawise 5 dina, contone, padha kira-kira 5 ewu pejuang (tokoh bisa overestimated). Ing wektu sing padha, ora kabeh padha klempakan ngelawan Mariupol, bagéan saka wong nutupi flanks saka "sprout" digawe dowo ing sisih kidul.

Wis ing periode saka September 2 kanggo 4, tanker saka Brigade 17 saka Angkatan Bersenjata Ukraina kacathet ing tumindak ing sisih wétan kutha. Lan ing wengi September 1-2, gropyokan jero wiwit saka grup batalyon saka 79 lan 95 brigade airmobile (rong ewu pasukan payung Ukrainia wani, saka cadangan komando pasukan ATO) saka Kramatorsk ing sisih kidul, bypassing. Donetsk kanggo nylametake Mariupol (saka 2-5 September, pasukan iki mlaku ing pinggir wétan Kalmius menyang Novoazovsk, ing 5 September padha mundur menyang Starolaspa lor Telmanovo).

Kajaba iku, ing September 5, garnisun kutha nindakaké pengintaian lokal ing pertempuran posisi milisi ing arah Novoazovsk, karo keterlibatan baterei 8 saka brigade artileri 55th. Ing wengi saka 4 kanggo 5 September Russian warta sumber daya uga ngumumake rawuh ing kutha perusahaan marinir Ukrainia lan detasemen gabungan pengawal tapel wates (perusahaan sing dikuatake) sing cacahe udakara 200 wong. Nanging informasi iki mbutuhake konfirmasi: siji batalyon gabungan (saka 1 lan 501) saka Korps Marinir Angkatan Laut Ukrainia, cacahe 200 pejuang, perang cedhak Amvrosievka paling nganti 20 Agustus lan ora ana informasi babagan transfer menyang Mariupol, saka Odessa. ing tanggal 27-28 Agustus ana laporan intermiten babagan pengiriman Batalyon Marinir 1 menyang zona ATO (jumlah 200 wong), nanging tujuane tetep ora dingerteni.

Komando sektor "M" ngrancang operasi serangan skala gedhe. Serangan mobil udara tanggal 2-5 September liwat wilayah sing dikuwasani dening para pembela Donbass nuduhake manawa para pemberontak Donetsk ora duwe apa-apa kanggo nglawan mungsuh ing "cabang" - Telmanov (sing diancam amarga Kalmius) lan Novoazovsk.

Miturut 5 September, penyebaran ing peta operasional konflik Donbass ora gampang. Kaya-kaya ana ing paprangan sing ageng, para pihak katon nyiapake perang anyar.

Senadyan asor cedhak Ilovaisk lan losses ageng - ing paling 2 ewu matèni wiwit awal konflik (luwih saka setengah ilang ing Agustus), akeh tatu, dijupuk, ilang, sawetara ewu deserters - Angkatan Bersenjata Ukraina nampa bala lan mbalekake saka. kemunduran, tekan puncak 55 ewu personel militer. Ora luwih saka seprapat kabeh pasukan ing "zona ATO" dikalahake, sing alon-alon mbalekake potensial battered, pasukan, sawise mundur ing alangan kali gedhe (Kalmius lan Seversky Donets), akumulasi ing Volnovakha, Debaltseve lan Mariupol. garis pertahanan padha kawangun bebarengan Kalmius lan Seversky Donets, saka checkpoints mburi pieced wojo kendaraan rasah ana raked metu (njupuk menyang akun pengalaman negatif saka perang sipil Siria), dikirim menyang baris pisanan kanggo nggawe kanggo kerugian.

Tinju kejut dirakit ing Debaltseve (15-17 ewu bayonet), ing ngendi wae bisa nglirwakake trampling sluggish sing ora bisa dingerteni ing keliling Gorlovka lan nggawe keliling pertahanan ing sekitar Debaltseve dhewe, lan saka ngendi dheweke bisa nyoba ngirim. pukulan klempakan ing sisih kidul. Kapindho ajiné saka ukuran iso dibandhingke (anvil kanggo Pethel Debaltsevo saka lor) iki kawangun ing Volnovakha - baji kapindho kanggo counter strike ing sisih lor lan nyoba kaping pindho kanggo uncalan daur ulang encirclement watara Donetsk.

Ing sisih kidul, 7-8 ewu pasukan keamanan Ukraina wis konsentrasi ing Mariupol. Padha mestine bakal ditentang dening kira-kira 5 ewu pejuang saka militia consolidated, Nanging, iku bisa dadi tokoh veiled. Mung rong ewu pasukan payung Ukrainia, sawise nyerang mburi Donbass, secara harfiah nembus wilayah sing dikuwasani dening wong-wong mau, nuduhake yen ing kasunyatan tanah saka Amvrosievka kanggo Novoazovsk dikuwasani dening pasukan ora dadi gedhe (kajaba mbok menawa padha nglumpuk ing Novoazovsk dhewe).

Pasukan, sing, kanggo sawetara alasan, iku bener kanggo nelpon wong-wong mau pasukan bersenjata Novorossiya (VSN), kira-kira setengah saka APU lan uga nandhang losses gedhe. 2-3 ewu tiwas wiwit awal konflik nganti 19 Agustus (miturut Wakil Perdana Menteri DPR A. Purgin), ing awal September kerugiane luwih gedhe, akeh sing ninggalake barisan sing berjuang amarga. tatu utawa dadi cacat.

Kemungkinan entuk sukses anyar ing kahanan kasebut sithik. Mesthi, dina iki, ing media Rusia (marang latar mburi euforia saka kamenangan menang), nyemangati informasi flashed sing Mariupol wis diubengi, perang njupuk Panggonan kulon kutha ing dalan Mariupol-Berdyansk, lan peta sing nindakake. ora cocog karo kasunyatan padha digambar, nanging saksi mata ora konfirmasi. VSN padha absen minangka kelas ing bank kulon Kalmius (kajaba DRG - sabotase cilik lan kelompok pengintaian), lan dalan dijenengi tetep free.

Ing kahanan kaya mengkono, diplomasi ngandika. Staf Umum Ukrainia kanthi sora ngumumaké arep nyerang maneh, wiwit tanggal 6 September, lan kawicaksanan kanggo nerusake perang kanthi cara liya teka dhewe.

Tanggal 6 September, perjanjian gencatan senjata ditandatangani. Sawise 13 dina, tanggal 19, para pihak setuju babagan prosedur pemisahan senjata. Nyatane, Donbass disimpen saka invasi anyar ("koridor menyang segara" sing padha ing wilayah Telmanovsky lan Mariupol dikuwasani mung amarga dadi kekosongan operasional - wiwit tanggal 6 September, tanah iki diancam. dening counteroffensive kuat saka Angkatan Bersenjata Ukraina).

Sawise entuk kesempatan sing winates, proses pembangunan negara DPR lan LPR diwiwiti, sing terus, nanging ora tanpa cacat. Sentralisasi kekuwatan ditindakake, debugging karya aparat negara, lan liya-liyane.

Sing utama yaiku proses nggawe tentara, digabung dadi rong korps: 1 (DNR) lan 2 (LNR). Jumlahe wis owah sethithik sajrone setengah taun kepungkur, kira-kira 32-35 ewu bayonet. Jumlah prajurit cadangan sing dilatih ing DPR wae dikira-kira tanggal 10 Februari 2015 ana 30 ewu pejuang lan 30-40 ewu wong nganti Juni 2016.

(Ing Februari 2015, sawise asil kampanye Debaltsevo, pimpinan DPR A. Zakharchenko ngumumake kemungkinan nggawe total tentara 100 sawise diumumake panggilan sukarelawan. Kabeh iki, uga nggawe struktur terpusat saka komando, subordinasi, pasokan, struktur organisasi lan staf sing stabil lan unit sing ana ing barak (yaiku, kabeh atribut tentara reguler), mesthine, ora mungkin tanpa bantuan Rusia.)

Pasukan Ukrainia sawisé "Minsk" pisanan miwiti proses mundur pasukan, ngurangi minimal 38,5 ewu bayonet ing Oktober 2014 (sing kira-kira 10% ana ing pinggir Debaltseve). Maksimum wis tekan ing Februari 2015 (73 prajurit ing unit tentara piyambak, nganti 85-90 total ing zona ATO). Nanging, kudu eling yen indikator kasebut mung kalebu pasukan ing wilayah Donetsk lan wilayah Lugansk lan ora nganggep cadangan - unit baris kapindho ing wilayah Kherson, Zaporozhye, Dnipropetrovsk lan Kharkov, uga operasional independen. printah saka NGU watara Kyiv saka 6 brigade.

Tahap posisional teka - tataran perang attrition, nalika kabeh diputusake kanthi kekeselen, lan ora kanthi terobosan lan envelopment sing jero. Kampanye Debaltsevo saka Januari-Februari 2015 (nalika sing diarani lis Debaltsevo dipotong, kanthi persimpangan sepur ing Debaltsevo, lan sambungan transportasi antarane DPR lan LPR dibalekake) tumindak minangka pangecualian tinimbang aturan.

Ilang Mariupol dadi beban abot kanggo republik enom Donbass. Ora mung nilai ekonomi (pelabuhan, fasilitas produksi), nanging uga nilai strategis nemtokake karusakan sing dialami. Kutha industri gedhe saiki, luwih-luwih, dumunung ing rute penting, minangka benteng sing janjeni ing perang gedhe, sing bisa ngrusak klompok mungsuh sing penting.

(Garison Mariupol saka panyengkuyung Novorossiya uga bisa dadi ancaman flank kanggo Angkatan Bersenjata Ukraina, maju ing sisih lor kanggo Cut mati tapel wates karo Rusia. Irah-irahan saka encirclement dibuwang cedhak Ilovaisk, saka ngendi bagean pinunjul saka pasukan Ukrainia mili adoh, bisa ditinggalake ing sisih kulon kanthi serangan balik saka sisih lor lan kidul ing Volnovakha, kanthi ril saka Mariupol menyang Donetsk: geografi wilayah kasebut nuduhake papan sing apik kanggo serangan.)

Pengalaman praktis saka konflik modern nyaranake kabutuhan kanggo manggoni wilayah kutha lan wilayah urban kanthi populasi sing setya. Odessa, Kharkov lan tatanan negara kapisah rallied watara wong bisa ngawula minangka benteng sawijining resistance. Ninggalake, uga nilar fasilitas strategis penting sing ana ing saubengé (perusahaan industri kayata Kharkov Tank Plant, depot senjata, lan liya-liyane) duweni akibat serius ing pambentukan wilayah sing njupuk posisi politik pro-Rusia.

Kampanye Irak kaping pindho ing taun 2003 nuduhake manawa, maju ing lapangan terbuka, kolom mekanis Amerika lan Inggris sing gedhe banget ora ketemu karo perlawanan sing signifikan lan, kanthi kerugian cilik, kanthi cepet ngethok wilayah Irak. Ing kutha-kutha, Nanging, Irak ora duwe aturan baku nampa sawetara kauntungan taktik (minimal superiority technical saka mungsuh, shortening jarak kanggo pertempuran) lan asring disambungake munggah tatanan mungsuh gedhe kanggo dangu, nimbulaké karusakan pinunjul.

Bab sing padha kedadeyan ing musim panas 2014 ing Donbass. Bagéan saka Angkatan Bersenjata Ukraina quietly mbalek menyang lapangan, tanpa nemokke resistance signifikan nganti Agustus (nalika Angkatan Bersenjata tekan tingkat kualitas tartamtu). Nanging, kutha-kutha ngendi pasukan mungsuh gedhe bisa nunggu wong-wong mau disenengi kanggo lulus - malah Donetsk padha ing separo kapindho Juli, saka ngendi, miturut Menteri Pertahanan DPR I. Strelkov, kang mbatalake bagean pinunjul saka kang. detasemen kanggo nglindhungi komunikasi karo Rusia ing sisih wétan lan kidul, wétan kutha.

Alternatif kanggo panangkepan Mariupol, lan pancen munculé "Greater Novorossiya", katon ing musim semi 2014 - nanging ora ing Agustus-September ing taun sing padha. Mung ing Mei-Juni (nganti 13 Juni - tanggal operasi formasi nasionalis kanggo ngrebut Mariupol) ana sawetara garpu nyekel "Kutha ing Segara":

1. Ing tanggal 9 Mei, sawise serangan dening formasi nasionalis Ukraina, batalyon Vostok Khodakovsky wis dimuat menyang truk KAMAZ ing Donetsk, maju menyang kidul, nanging sakperangan alesan kampanye iki dibatasi. Ing wektu sing padha, personel lan properti saka unit militer sing adhedhasar ing kutha kasebut ditarik saka kutha.

2. Mei 25-26 - Mariupol sok-sok dibukak kanthi tumindak teroris dening kelompok kasebar "Azov" (banjur jumlah unit ana 115 wong) ing mobil lan kendaraan lapis baja entheng. Detasemen utawa "brigade" Iskra (ukuran perusahaan infantri cahya saka 120 sukarelawan), sing ora menyang Donetsk (ing ngendi dheweke dikalahake sajrone serangan sing ora kasil ing bandara Donetsk), nanging ing Mariupol, bisa ngowahi ombak kanthi dramatis. .

3. Awal Juni - detasemen Khodakovsky, tinimbang marching ing Marinovka (ing ngendi dheweke kalah maneh, njupuk 80 wong menyang Rusia), bisa njupuk Mariupol, maneh ngganti keseimbangan pasukan lokal. Nanging, setengah yuta industri lan kutha plabuhan, potensial isih digatèkaké déning tatanan pemberontak Donbass (garnisun ana ing paling apik 60-80 kurang bersenjata sukarelawan).

Kanggo manggoni pemukiman gedhe (ing musim semi 2014 ing Ukraina), detasemen saka wong sing soldered banget dibutuhake. Saben detasemen kasebut bisa dadi dhasar kanggo nyebarake formasi sing luwih gedhe ing pangkalane, sing bisa nahan bangunan. Slavyansk dikuwasani dening klompok 52 wong, Mariupol, mbok menawa, perlu nomer pembela sing rada gedhe.

Penampilan siji-wektu lan semrawut saka detasemen kasebut ing tlatah Donbass ngandika babagan unwillingness utawa unwillingness saka aparat negara Federasi Rusia kanggo pengaruhe kahanan strategis ing post-Maidan Ukrainia politik catur. Kharkiv, Odessa, Donetsk lan Luhansk bisa dadi pondasi sing wis siap ing pambangunan arsitektur proyek Greater Novorossiya.

История ora ngerti swasana subjunctive. Konsekuensi politik lan ekonomi saka implementasine "Pilihan Agung" angel diprediksi saiki. Angkatan Bersenjata Ukraina, senadyan kabeh lack of koherensi lan amorphousness saka mekanisme sing, bisa tumindak luwih elegantly ing mangsa panas 2014 (contone, nyoba kanggo nggawe "Little Saturnus" - encirclement saka Donetsk ing pinggiran. , kanthi akibat negatif sabanjure, utawa kanthi ninggalake kampanye sing ora cukup wajar ing tapel wates).

Nanging, pengalaman sing dipikolehi, mesthi, berharga. Mesthine kudu dianggep yen ana konflik sing padha ing pinggir tapel wates Rusia.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

14 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 10
    Agustus 16 2016
    Artikel sing cukup rinci, luwih cocok kanggo bagean analytics tinimbang minangka artikel warta!
    1. +1
      Agustus 16 2016
      muspra sampeyan. Penulis menehi analisis sing rada rinci, cukup nggambarake kedadeyan ing dina / minggu / wulan kasebut. Lan tumindake panguwasa kita ana loro. Ing tangan siji, "game" PDB sing subtle lan sukses. Nanging ing tangan liyane, siji nemu koyo sing sawetara trik ing sisih kita (kaya ing Chechnya ing 90s) muter kanggo kapentingan mercenary dhewe. Sanksi kasebut ora bakal dicabut, mula kenapa ora dimainake supaya ora ana kerugian / korban liyane ing antarane wong RUSIA?
      Р РњРҐРћ
  2. +4
    Agustus 16 2016
    Ketoke, intelijen kita duwe ide sing apik babagan watesan NAF sing bisa ditindakake, yen ora, mesin diplomatik sing kuat ora bakal melu. Kajaba iku, Panglima Tertinggi kudu nganggep tekanan eksternal sing gedhe banget sing teka sawise Crimea. Ora ana sing bakal ngapura kamenangan militer anyar Rusia.
    1. 0
      Agustus 16 2016
      Lan aku sing ing ukria, Bunch, nanging dhewe tetep. Iku ngandika akeh babagan. Tk sing kita ngenteni mbuwang dill kanggo dangu.
  3. +1
    Agustus 16 2016
    menarik? apa sing bakal kelakon karo Mariupol sabanjure?
  4. +2
    Agustus 16 2016
    Aku Mariupol pungkasanipun bakal melu DNR. Ora gumun konfrontasi iki durung rampung. Ana sing gelut.
  5. +4
    Agustus 16 2016
    Aku ora bisa njamin akurasi informasi iki, nanging aku krungu saka wong:
    Tanggal 14, kendaraan lapis baja DPR katon ing pinggiran Mariupol. Sawisé iku, oligarki Mariupol diklumpukake 3 mobil kolektor karo awis dollar lan digawa menyang Rostov, ngendi padha nyerahke menyang wong sing ora dingerteni. Sawise iku, serangan DPR mandheg.
  6. +5
    Agustus 16 2016
    Aku malah ora pengin ngunjungi kaca iki. Aku mikir maneh sawetara jenis kekacoan, ora jelas kenapa ditulis. Lan aku mlebu lan kaget nemokake artikel sing apik (nanging ora ana kesalahan), sing malah disalin supaya bisa diwaca maneh ing wektu luang lan bisa digunakake kanggo ngerteni acara kepungkur sawise sawetara wektu. Matur nuwun kanggo penulis. Aneh banget yen meh ora ana komentar. Mungkin mung topik iki saiki wis ilang ing latar mburi?
    1. +4
      Agustus 16 2016
      Apa sing kudu dikomentari? Penulis nggambarake kampanye ing taun kaping 14 kanthi rinci lan nganggo basa sing bisa diakses. Aja nambah utawa nyuda ... hi
  7. -4
    Agustus 16 2016
    Apa sampeyan ora mikir yen artikel kasebut kegedhen. Yen dideleng saka tulisan kasebut, Angkatan Bersenjata Ukraina bisa ngubengi lan ngalahake DPR lan LPR, nanging tumindak kanthi manungsa lan ora nindakake. Lan milisi ora bisa ngalahake 60 pembela sukarela Mariupol sing prasaja. "Azov" lunga menyang pengintaian, ora nemokake formasi militer gedhe DPR lan kanthi tenang bali. Iki BOSH alam.
    1. +3
      Agustus 16 2016
      Artikel kasebut maneh nggambarake kedadeyan kepungkur lan ngidini supaya bisa ditaksir kanthi luwih rinci.
  8. +5
    Agustus 16 2016
    Tampilan siji-wektu lan semrawut saka unit kasebut ing tlatah Donbass ngandika unwillingness utawa unwillingness saka aparat negara Federasi Rusia kanggo pengaruhe kahanan strategis ing post-Maidan Ukrainia politik catur. Kharkiv, Odessa, Donetsk lan Lugansk bisa tumindak minangka watu pojok sing wis siap ing pambangunan arsitektur proyek Greater Novorossiya.

    Persis! Banjur panguwasa Rusia ora pengin ndhukung Odessa lan Kharkov lan liyane Novorossia lan dadi saya ringkih, lan karusakane saya kuwat. Padha mikir, kanthi temenan, yen kahanan bakal mapan lan mutusake dhewe.
    Ora rampung dhewe: mung rong taun mengko, UkroDRG saka wilayah potensial Novorossia wis operasi ing tlatah Rusia ing Crimea.
  9. +3
    Agustus 16 2016
    Bener, 2014 bisa diarani apotheosis saka kegagalan diplomasi Rusia, intelijen, lan sing paling penting, kekarepan politik. Amarga ana kesempatan gedhe kanggo mbentuk negara serikat saka wilayah wétan lan kidul Ukraina. Menapa malih, iku ora mbutuhake pendanaan external gedhe banget (ora kaya kahanan saiki) lan ora bakal koper tanpa gagang kaya konfigurasi saiki Donbass. Ana pelabuhan lan sisa-sisa industri Ukrainia (kalebu militer) lan liya-liyane. Nanging panguwasa Rusia chewed snot, main hubungan internasional lan diplomasi nalika decisiveness lan brute force dibutuhake. Nalika iku, wadyabala Ukraina durung ngerti apa sing kudu ditindakake, ora ngerti arep mlayu menyang ngendi, sapa sing didhukung, durung rampung dicuci otak. Akeh wong sing bakal gabung karo milisi yen Rusia kanthi resmi nyatakake dhukungan. Kabeh padha ngenteni iki. Cetha yen ing Crimea ora bakal bisa. Kabeh padha, bakal ana perang sipil, nanging ing konfigurasi beda lan asil beda. Kanthi liyane "Minsk". Inggih, saiki kita duwe Donbass karo shelling langgeng kutha, kang tanpa support materi lan "angin lor" ora bakal bisa ana. Daya muddy ing LDNR karo showdowns periodik lan mayit. Lan mesthi crita babagan HPP. Sing paling penting, jendhela kesempatan wis ditutup. Ukraina wis dadi negara banget musuhan karo populasi Rusia. Ing jenis cub serigala Nazi sing lagi intensif incited kanggo Rusia lan panganan. Lan kanggo ngatasi masalah iki ing wayahe ora ana pilihan liyane saka pasukan, lan iku fraught karo jalaran serius.
  10. +1
    Agustus 16 2016
    artikel apik tresna iku
  11. +2
    Agustus 16 2016
    Aku setuju, iku menarik kanggo maca artikel tanpa prangko lan propaganda.
    Peran Turchynov kanggo njaga kontrol kutha-kutha utama ing Ukraina ora ngidini "skenario Krimea" nyebar menyang kutha-kutha potensial. Sanajan kudu dikandhakake yen Medvedev uga nindakake apa wae kanggo dheweke sajrone pidato ing Crimea (aku banjur ngrungokake kanthi ati-ati lan ngerti yen Federasi Rusia njupuk kabeh sing dikarepake lan mung bakal ana Chaos, lan dudu skenario aneksasi, pidato sing ora nyenengake. sing pracaya Federasi Rusia)
    Ya, lan keturunan saka rantai propagandis full-time, sing cepet padu karo Rusia kanthi populasi sing setya luwih cepet tinimbang propaganda Ukrainia (sing ora ditonton ing sisih kidul) lan nampa Rusia sing musuhan ing sisih kidul (utamane, ing Segara Ireng. wilayah)
    Inggih, kutha tengah dadi Dnepropetrovsk. Minangka pusat perlawanan Ukrainia, lan sawise kamenangan panguwasa Ukrainia (luwih tepat, penylametan) Kharkov lan Odessa, kabeh dadi kesimpulan. Inggih, Federasi Rusia ora butuh apa-apa - kajaba ora bisa nanggepi acara Ukraina. Lan kekacauan iku sing dibutuhake.
    Apa Federasi Rusia mbutuhake karusakan saka Ukraina? Ora - iki rezim related karo kang padha diwutahake 25 taun dhuwit. Gelut, rukun, nanging terus nyuda dhuwit (bisnis presiden)
    Ora ana rencana kanggo negara "beda"! Amarga urusane presiden. Ana pipa! Nanging kanggo pengaruhe partners accommodating-sampeyan bisa. Iku mesthi kulo - mesthi ana keuntungan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"