Ing mburi Jerman ing ... kapal selam

8
Ing mburi Jerman ing ... kapal selam


tugas Intelligence ing angkatan laut



Angkatan Laut Soviet nemoni dina-dina pisanan Perang Patriotik Agung kanthi tingkat kesiapan sing luwih dhuwur tinimbang pasukan darat. Mantan Komisaris Angkatan Laut N.G. nulis babagan iki. Kuznetsov1. Minangka asil saka sistem kesiapan tempur sing dikenalaké ing angkatan laut, ing dina pisanan perang ora ana kapal Soviet sing ilang, sing minangka akibat saka kabeh aktivitas pengintaian laut sadurunge perang. Kerjasama erat ing bidang intelijen didokumentasikan kanthi urutan gabungan sawetara komisariat rakyat (Komisariat Rakyat Angkatan Laut, Komisariat Pertahanan Rakyat, Komisariat Keamanan Negara, Komisariat Dalam Negeri).

Nanging, kanthi wiwitan perang, teater laut Baltik nyebabake keprihatinan gedhe marang komando Soviet. Cacat pinunjul ing badan intelijen Armada Baltik Red Banner (KBF) dicethakaké - mungsuh bisa nyelehake ranjau lan, kanthi bantuan kapal selam, njupuk posisi ing rute sing bisa dipindhah saka kapal Soviet. Komando Soviet sinau babagan iki mung kanthi kerugian pisanan.

Serangan kanthi cepet mungsuh nyebabake mundhut negara Baltik lan wilayah barat laut USSR. Armada kasebut kepeksa pindhah menyang sisih wétan Teluk Finlandia. Perang kasebut nuduhake manawa komunikasi mungsuh, ing ngendi klompok pesisir mungsuh diwenehake lan kargo strategis dikirim menyang Jerman, ora dijlentrehake kanthi yakin, sing "minangka akibat saka kekurangan serius ing organisasi kabeh jinis intelijen"2. Pengawal dipercaya saka kapal selam Soviet (kapal selam) lan counteraction kanggo pengamatan mungsuh dibutuhake. Peran penting ing iki kudu dimainake dening agen lan kelompok pengintaian lan sabotase departemen intelijen markas armada. Padha ngadhepi tugas-tugas ing ngisor iki: informasi sistematis babagan pertahanan pesisir, lapangan ranjau, fairways, konsentrasi lan obahe tenaga lan peralatan musuh, transfer kargo militer ing saindhenging pesisir Teluk Finlandia; nggawe titik informasi lan ngatur tumindak sabotase ing wilayah sing dikuwasani mungsuh. Nyebrang garis ngarep kanthi pengintaian darat angel amarga lapangan ranjau, pager kawat, lebu alas sing diatur, uga katerangan garis ngarep kanthi roket ing wayah wengi. Kanthi wiwitan musim semi, leleh salju ing teluk, lan banjir kali sing mili menyang kono, perlu kanggo nggunakake cara liya kanggo nransfer kelompok pengintaian ing mburi garis mungsuh. Kanggo iki padha nggunakake snowmobiles, penerbangan, prau torpedo, "pemburu segara" lan kapal selam.

Ngganti prioritas ing intelijen

Transfer pesawat lan prau angel ditindakake kanthi rahasia - swara mesin ngganggu lan ana bebaya pasukan terjun payung kasebar ing jarak sing adoh, ing wilayah kanthi populasi musuhan. Arsip Finlandia ngemot foto-foto eksekusi perwira intelijen Soviet V.O. nalika tanggal 17 Juli 1941. Feigin, sing ditibakake pesawat ing Semenanjung Hanko lan ditahan 20 km saka kutha Salo. Ana caption ing foto: "Guyu saka wong Rusia disebabake pitakonan saka panjalukan pungkasan"3. Conto liyane saka transfer gagal saka grup pengintaian dening pesawat dumadi ing April 28, 1942 - operator radio pengintaian (Kurmanaev lan Alipov) ndharat ing pulo Gogland. Siji telegram ditampa saka grup kasebut: "Aku curiga ana mungsuh ing sisih kidul pulo. Aku arep pengintaian." Ora tau sesambungan maneh4. Temenan, tetesan paratrooper ora luput saka mungsuh.

Kompleksitas aktivitas departemen intelijen markas Armada Baltik Red Banner ing 1941-1942. kanggo nransfer kelompok pengintaian ing mburi garis mungsuh nggunakake kapal selam ana sing mungsuh bisa nyetel ambush. Kebangkrutan kasebut luwih mbebayani tinimbang resepsi, amarga kudu mbongkar ora mung wong ing darat, nanging uga pasokan panganan, peralatan, gaman, sing digandhengake karo kapal selam sing tetep dawa ing permukaan. Sadurunge nliti wilayah pendaratan lan mriksa garis pantai liwat periskop, kapal selam kasebut mudhun ing lemah. Ing wayah wengi dheweke muncul lan mudhun menyang kelompok kasebut nganggo prau karet. Cuaca sing ora nyenengake nyebabake kebangkrutan angel - para pramuka ngadhepi bebaya prau kasebut keblinger lan kebanjiran banyu.

Sebutan pisanan babagan panggunaan kapal selam Baltik Armada ing transfer perwira pengintaian diwiwiti tanggal 27 Oktober 1941, nalika kapal selam "Kalev" (komandan komandan letnan B.A. Nyrov) njupuk telung perwira pengintaian lan metu ing tanggal 2. kampanye pertempuran. Kebangkrutan iki direncanakake ing teluk 30 km saka Tallinn. Sawise kebangkrutan, prau selam iki mestine kanggo lay tambang, nanging ora kontak. Sawetara nganggep5 yen kebangkrutan kasebut kedadeyan, nanging laporan babagan iki ora digawe ing wektu. Liyane percaya yen ora ana pendaratan lan pramuka mati bebarengan karo kru.

Ing musim semi 1942, mungsuh nggawe posisi anti-kapal selam sing kuat saka skerries Hapasar menyang karang Kiskol, ing giliran Nargen lan Porkkala-Udd. Ing kene ana stasiun panemu arah swara lan radio. Luwih saka 13 ranjau lan pelindung ranjau dipasang ing Teluk Finlandia. Angkatan Laut Finlandia masang penghalang jaring saka permukaan menyang ngisor teluk.

Mungsuh ora turu

Kepala departemen intelijen Staf Angkatan Laut Utama (GMSH), kapten pangkat 1 Vorontsov6 kanthi nesu nulis marang kepala departemen intelijen markas Armada Baltik, Letnan Kolonel Frumkin7, yen "sethithik wis rampung ing babagan pengintaian. mburi jero”8. Kepala departemen operasional, wakil kepala Staf Umum, Laksamana Muda V.A., uga nyatakake rasa ora seneng. Alafuzov: "Departemen intelijen markas ora nyedhiyakake ... departemen komando lan operasional markas kanthi data lengkap, cukup dianalisis lan otoritatif babagan aktivitas musuh ..."9

Ing September 1942, departemen intelijen markas Armada Baltik Red Banner ditugasake kanggo menehi peringatan babagan persiapan mungsuh kanggo tumindak aktif nglawan pulo Lavensaari, Seskar, lan Kotlin. Sampeyan perlu kanggo ndeteksi mungsuh kanthi pas wektune kanggo ngelingake babagan tambang ing komunikasi kita, konsentrasi kapal pendarat, kanggo ngenali lapangan udara, situs kebangkrutan, lan situs panyimpenan kanggo bahan beracun. Ing wektu iki, nyoba maneh kanggo nransfer informan radio menyang kapal selam ing Latvia: "Smigla", "Anns", "David", "Fritz". Laporan kanggo September 1942 nyatakake: "Sawise penyebaran gagal ing operasi kapal selam ... karyawan "Smigla", "Anns", "David", "Fritz" bali lan dikirim menyang cadangan - menyang Novo-Ladoga. kelompok tugas”10 .

Tanggal 17 Oktober 1942, kapal selam "S-5" (diprentahake dening Kapten 7rd Rank S.P. Lisin3) miwiti misi tempur kaping 11. Ing kono, agen "Santio" 12 dikirim menyang wilayah Vaasa (Finlandia) kanggo ngandhani babagan transportasi lan kargo sing diangkut, lan pertahanan udara musuh. Ing tanggal 2 November 1942, dikenal manawa kapal selam kasebut wis metu saka teluk kanthi slamet. Tanggal 8 Januari 1943, kepala departemen intelijen markas Armada Baltik, kapten pangkat 2 L.K. Bekrenev13 nulis babagan "S-7": "Ana bukti manawa bagean saka tim, dipimpin komandan, dicekel"14. Pancen, ing 21 Oktober 1942, S-7, sawise lelampahan dawa, nalika ing lumahing 5 mil lor-wétan mercusuar Sederam ing Segara Åland kanggo ngisi daya baterei lan ventilasi ing panggonan, iki torpedoed dening kapal selam Finlandia Vesihiisi. Alesan kanggo iki yaiku "katon prau kita ing posisi sing padha ngidini mungsuh ngatur mburu wong-wong mau ing wilayah kasebut"15.

История siji operasi

Ing wayah wengi saka 31 Oktober nganti 1 November 1942, klompok pengintaian mangkat saka pulo Lavensaari ing kapal selam "M-96" (komandan komandan-lètnan A.I. Marinesko16): kapten-lètnan Tarasov, lètnan junior L.O. Drozdov17 lan F.G. Blamirsky18, sersan senior A.A. Morozov19, Kopral G.M. Logvin20, Red Navy men F.A. Kuldner lan Yu.N. Peterson21. Sampeyan kudu njupuk "basa" lan dokumen ing desa Liiala (muara Kali Purtse), lan nransfer agen Beni menyang desa Kunda ing wilayah Narva. "Beni" kudu nggawe kontak maneh karo agen "Maimo"22. November 8-9, "M-96", wis tekan posisi, melu pengintaian gisik. Tanggal 10 Nopember jam 19.00, grup pengintai dimuat menyang kapal karet 4 lan 2 kursi, nanging Logvin tiba ing banyu, lan grup kasebut kudu bali ninggalake dheweke ing kapal selam. Mung ing 21.30 rombongan ketemu dhewe ing gisik. Pramuka, sing nganggo seragam militer Estonia, ngenalake awake dhewe minangka anggota pasukan pertahanan diri lokal sing teka nganggo prau. Sawise diwawancarai warga lokal, petugas intelijen ngrampas dokumen kanthi pretext "inspeksi". Salah sawijining warga lokal kanthi sukarela ngajak dheweke menyang prau. Sadurunge menyang segara, diumumake yen "kita komunis lan saiki bakal pindhah menyang segara menyang Leningrad." Tahanan, senadyan statement langsung, ora nolak utawa nuduhake kasenengan lan, ing nalisir, malah rada seneng. , kang dikonfirmasi dening obrolan luwih, lan prilaku ing prau"23.

Nyedhak prau selam, prau papat kursi kacilakan amarga kahanan segara mundhak nganti 4-5. Blamirsky, Morozov, Kuldner, Peterson lan "ilat" wiwit klelep amarga sandhangan anget lan gaman. Mung Morozov kanthi cepet bisa mbebasake awake saka beban lan disimpen.

Klompok kasebut entuk informasi penting babagan wilayah pendaratan lan entuk sawetara dokumen sing bisa digunakake kanggo ngirim agen. Miturut akting Kepala Departemen Intelijen Markas Armada Baltik Spanduk Merah, Kapten Pangkat 2 A.N. Orla24: "1) tugas utama ... operasi kanggo nangkep "basa" lan dokumen wis rampung, nanging ... ora rampung, amarga dokumen terkenal lan "basa" dhewe wis ilang. 2) operasi kasebut nyedhiyakake entuk manfaat gedhe lan ing kesempatan pisanan, implementasine bakal luwih intensif. 3) sanajan 4 wong mati, aku nganggep tumindak komando kapal selam, Letnan Komandan Tarasov lan kabeh pramuka dadi bener"25. Ora bisa setuju karo kesimpulan iki, amarga minangka akibat saka kacilakan tragis, loro agen terlatih "Alpheus" lan "Beni", "ilat" lan pejabat intelijen sing berpengalaman F.G. tiwas. Blamirsky.

Panyebaran pramuka ora dadi tugas utama kanggo komandan kapal selam, nanging minangka insidental. Kabeh prau metu karo tugas mbikak tambang, ngancurake transportasi mungsuh lan nindakake pengintaian. Senadyan tembung N.G. Kuznetsov yen "kita ngati-ati banget babagan kapal selam lan nyoba nggunakake kanthi efisiensi maksimal"26, kerugian gedhe banget27. Prau uga mati nalika nindakake misi pramuka. Mangkono, telung prau selam sing ilang ing 1941-1942 mati bebarengan karo pramuka ing wong-wong mau. Sayange, ana pramuka ing kapal lan jenenge sadurunge ora dingerteni. Ing kapal selam Kalev, 38 kru lan 3 perwira pengintaian sing ora dingerteni tiwas; ing kapal selam "Shch-302" - 37 anggota kru lan 2 perwira pengintaian, ing kapal selam "S-7" - 42 anggota kru lan 1 petugas pengintaian. 2 pramuka liyane tiwas ing M-96.

Efektivitas nggunakake kapal selam kanggo ndharat pesawat pengintai ing periode awal perang cukup kurang. Nanging, ing taun 1943-1945. operasi padha ing KBF padha digawa metu luwih kerep lan karo efficiency luwih.

Cathetan

1. Kanggo rincian liyane, ndeleng: Kuznetsov N.G. Dina sadurunge. M., 1989.
2. Achkasov V.I., Pavlovich N.B. Seni angkatan laut Soviet ing Perang Patriotik Agung. M., 1973. P. 248.
3. Klompok sing dumadi saka wong asli Estonia Viktor Osipovich Feigin (lair tanggal 27.06.1910 Juni 30), Hans Karu, Aron Taub lan Viktor Lebedev ditinggal tanggal 1941 Juni XNUMX lan dicekel dina sabanjure. Ing foto kasebut, Feigin nganggo seragam angkatan laut, nanging dheweke lan kanca-kancane ora ana hubungane karo departemen intelijen markas Armada Baltik Red Banner. Padha bisa dimobilisasi dening Komite Sentral Komsomol Estonia. Deleng http://nocandoo.servebeer.com/temp/suomisodassa/suomisodassa.htm.
4. TsAMO RF. Op. 15136. D. 4. L. 312.
5. Matiyasevich Alexey Mikhailovich (1905-1995) - nalika taun perang, komandan kapal selam "Lembit", proyek sing padha karo "Kalev", sing dadi bagéan saka Armada Baltik Red Banner sawise Estonia gabung karo USSR. Penulis buku "Ing jero Baltik. 21 kamenangan ing jero banyu "(M., Eskmo. 2007). Pahlawan Federasi Rusia. Kapten pangkat 1.
6. Vorontsov Mikhail Aleksandrovich (1900-1986) - atase laut ing Kedutaan Besar USSR ing Jerman (1939-1941), kepala departemen intelijen Sekolah Kedokteran Umum (1941-1945, 1950-1952). Banjur wiwit mulang ing universitas militer. Laksamana Laksamana.
7. Frumkin Naum Solomonovich (1905-1998) - kepala departemen intelijen markas Armada Baltik Red Banner (1941-1942), kepala departemen intelijen markas Caspian Flotilla (1942-1943). Karyawan kantor redaksi utama Marine Atlas. Kolonel.
8. TsAMO RF. Op. 15136. D. 4. L. 419.
9. Ibid. L. 381.
10. Ibid. L. 589-590.
11. Lisin Sergei Prokofievich (1909-1992) - peserta ing Perang Sipil ing Spanyol. Ing taun 1942-1944. ing panangkaran Finlandia. Wiwit taun 1945, komandan divisi kapal selam ing Armada Pasifik. Sawisé perang, dheweke wiwit mulang ing universitas militer. Pahlawan Uni Soviet (24.10.1942/1/XNUMX). Kapten pangkat XNUMX.
12. "Santio" - Tere Vasily Andreevich (1912-1942) - Finlandia. Warga USSR. Saka wong tani.
13. Bekrenev Leonid Konstantinovich (1907-1997) - peserta ing Perang Sipil ing Spanyol. Kepala departemen intelijen markas Armada Baltik Banner Merah (09.1942-08.1943), kepala departemen intelijen markas Armada Utara (1944-1945). Sawisé perang, angkatan laut USSR ing Amerika Serikat, wakil kepala Staff Umum GRU. Laksamana.
14. TsAMO RF. Op. 15140. D. 1. L. 47.
15. Ryzhonok G. Liwat kabeh trials karo pakurmatan // Arsip Marine. 2012. N 3 (4); Gavrilenko G.I., Polyakov A.P. Pati kru heroik kapal selam Soviet S-7 // Jurnal Sejarah Militer. 2002. N 10; Talamanov P.N. Pati kapal selam S-7 (http://dive.azur.ru/index.php?menuid=91).
16. Marinesko Alexander Ivanovich (1913-1963) - nalika perang, komandan M-96, S-13. Ing taun 1945, Wilhelm Gustloff, salah sawijining kapal mungsuh paling gedhe, ditorpedo. Pahlawan Uni Soviet. Kapten pangkat 3.
17. Drozdov Leonid Osipovich (1915-?) - saka 06.1941 ing departemen intelijen markas Red Banner Baltik Armada. Ing 01.1942/06.09.1941 dheweke wis kaping sepuluh ing mburi garis mungsuh. Dheweke dianugerahi Ordo Red Banner, Red Star, lan loro medali "Kanggo Merit Militer." Tatu ing sikil loro 1945/XNUMX/XNUMX. Letnan senior ing taun XNUMX
18. Blamirsky Fedor Grigorievich (1918(9)-1942) - ing departemen intelijen markas Red Banner Baltik Armada saka 07.1941. Bola-bali lunga ing mburi garis mungsuh. Dianugerahi Ordo Banner Abang. tatu abot 25.07.1941/XNUMX/XNUMX.
19. Morozov Alexander Alekseevich (1917-?) - ing Tentara Abang wiwit taun 1938. Ing 08.1943 dheweke wis ana ing mburi garis musuh kaping sepuluh. Dheweke dianugerahi Ordo Red Banner lan loro medali "Kanggo Keberanian". Tatu kaping pindho (1941, 1942).
20. Logvin Grigory Moiseevich (1919-?) - Ukrainia. Lulus saka Kursus Perwira (1946). Ing Tentara Abang wiwit taun 1939. Ana ing detasemen partisan, banjur ing departemen intelijen markas Armada Baltik Red Banner. Saka 10.1941 nganti 01.1944 dheweke ana ing mburi garis mungsuh kaping 16. Dianugerahi Ordo Red Banner (14.06.1944/1/21.01.1987), Ordo Perang Patriotik, kelas 1947. (XNUMX/XNUMX/XNUMX), medal "Kanggo Merit Militer". Kapten layanan quartermaster ing taun XNUMX.
21. Kuldner Friedrich Augustovich ("Alpheus") (1917-1942) - Estonia. Ing Tentara Abang wiwit 1941. Peterson Yuri Nikolaevich ("Beni") (1920-1942) - Estonia. Ing Tentara Abang wiwit taun 1941.
22. "Maimo" - S. Klavdiya Alekseevna (1919-?) - dikirim ing misi 14.01.1942/1944/XNUMX. Ing taun XNUMX, ternyata ing dina katelu dheweke ditahan polisi, katon minangka perwira intelijen lan wiwit kerja sama karo mungsuh: dheweke dadi provokator ing antarane populasi lokal, mbantu ngenali partisan lan perwira intelijen; "tanduran" ing pakunjaran.
23. TsAMO RF. Op. 15136. D. 4. L. 684.
24. Orel Alexander Evstafievich (1908-1997) - nalika perang, wakil komandan brigade kapal selam, wakil kepala departemen intelijen markas Armada Red Ban Baltik (10.1941-02.1943), komandan brigade kapal selam kaping 2 saka Red. Larangan Armada Baltik. Sawise perang, komandan Armada Baltik Red Banner, kepala Akademi Angkatan Laut. Wiwit taun 1945 nganti 1990, dhèwèké ngupaya kanggo nugasaké A.I. Marinesko gelar Pahlawan Uni Soviet. Laksamana.
25. TsAMO RF. Op. 15136. D. 4. L. 686.
26. Kuznetsov N.G. Kursus kanggo Kamenangan. M., 2000. P. 296.
27. Ing tanggal 22.06.1941 Juni 70, ana 1941 kapal selam ing Armada Baltik Red Banner: ing taun 30 - 1942 kapal selam mati, ing taun 13 - 1943, taun 5 - 1944, taun 1 - 1945, taun 1 - XNUMX.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    Agustus 21 2016
    Kaca sing menarik lan kurang dikenal ... saka Perang Patriotik Agung ..
  2. 0
    Agustus 21 2016
    Yen jenderal tentara duwe keberanian Laksamana Kuznetsov, awal Perang Dunia II bisa uga ora ngrusak. hi
    1. +2
      Agustus 21 2016
      Laksamana Kuznetsov banget wani ing memoar, diterbitake ing jaman Khrushchev.
  3. +1
    Agustus 21 2016
    Episode sing menarik banget, matur nuwun.
  4. +1
    Agustus 21 2016
    Sampeyan kudu ngakoni manawa pasukan bersenjata Jerman lan Finlandia bisa nggawe garis anti-kapal selam sing efektif lan mblokir pasukan kapal selam kita ing Baltik, lan uga bisa mblokir kabeh armada Baltik, nyebabake kerugian gedhe. Nganti 1944, iku mokal kanggo nindakake operasi karo pasukan submarine, lan malah karo kapal lumahing.
    1. +1
      Agustus 21 2016
      Artileri kapal permukaan, utamane kaliber utama, bisa banget nglawan pasukan darat Jerman.
      1. +1
        Desember 21 2016
        Kutipan: Igor V
        Artileri kapal permukaan, utamane kaliber utama, bisa banget nglawan pasukan darat Jerman.

        Nah, iki efektif banget kaya nggunakake golok kanggo mateni semut sing mlaku ing lemah.
        1. bip
          +2
          Januari 29 2017
          Markas RKKF makarya kanthi cara rumus, ora ngatur dhukungan saka operasi tempur, mulane ana kerugian gedhe saka kapal selam lan kapal permukaan ing kabeh armada perang, ora mung ing Baltik.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"