Pyrrhic kamenangan kanggo Erdogan

34


Gagal kudeta militer ing Turki dadi kudeta liyane - kudeta politik. Mupangat saka kahanan darurat, pimpinan negara nindakake transformasi radikal saka struktur sosial-politik sing wis berkembang pirang-pirang dekade. Nanging, posisi Erdogan tetep precarious.



A putsch banget aneh

Meh saben panulis sing wis nulis babagan acara ing Turki ing sawetara minggu kepungkur wis menehi komentar babagan wektu sing nggumunake upaya kudeta. Pancen, sawetara jam sing mbutuhake tentara lan polisi sing setya marang presiden kanggo netralake para konspirator nggawa Tayyip Erdogan luwih cedhak karo tujuan sing ditresnani tinimbang kabeh taun kuwasa. Proyek sing ditresnani dening para panyengkuyung politik Islam sajrone pirang-pirang dekade pungkasane bisa dibentuk. Ora nggumunake, sanalika sawise penindasan kraman, Erdogan nyebat kedadeyan kasebut "hadiah saka Allah."

Dadi apa: nyata, sanajan kudeta gagal, utawa tontonan politik sing ora sengaja ngelingi kobongan Reichstag? Sepisanan, akeh sing aneh ing acara 15-16 Juli. Persiapan sing ora apik, jumlah peserta sing winates banget, tumindak sing ora terkoordinasi ... Kinerja kasebut katon luwih kaya sikap putus asa sing jelas bakal gagal tinimbang konspirasi serius. Ing sisih liya, sawise kabeh pembersihan lembaga penegak hukum sing ditindakake ing taun-taun pungkasan, angel nyana gambar sing beda. Kahanan ing Turki lan peran tentara saiki beda banget karo kasunyatan ing taun 1960-1990-an, nalika angkatan bersenjata bola-bali nggulingake kepemimpinan politik negara kasebut.

Tumindak panguwasa sadurunge uga nggawe keraguan babagan versi resmi kedadeyan kasebut. Provokasi lan intrik multi-cara wis dadi ciri khas rezim Erdogan. Kanggo nggayuh tujuane, panguwasa wis siyap main ide sing paling canggih. Cukup kanggo ngelingi taun kepungkur, nalika Partai Keadilan lan Pembangunan (AKP) sing mrentah gagal ing pemilihan parlemen Juni lan ora bisa mbentuk pamaréntahan dhewe. Ing kahanan kasebut, taruhan digawe ing hasutan buatan saka separatisme Kurdi. Serangan teroris getih, organisasi kang cetha ditelusuri dening layanan khusus Turki, njedhul nesu saka Kurdi lan, ing kasunyatan, plunged kidul-wétan negara menyang negara perang sipil. Nimbulake histeria nasionalis, AKP menang kanthi menang pemilihan ulang ing Nopember.

Nanging, upaya kanggo nggulingake pamrentah kanthi kekuwatan ora bisa ditolak. Kemungkinan destabilisasi dituduhake kanthi pamisah ing elit sing ngatur, tuwuhing rasa ora puas ing kalangan tentara, lan konflik Erdogan karo Amerika Serikat lan Uni Eropa. Kasunyatan bilih kudeta kasebut ora diilhami dening panguwasa uga mesthi ana ing Partai Komunis Turki. Plenum Komite Pusat CPT, sing ketemu kanggo netepake kahanan kasebut, nandheske yen acara Juli kudu dideleng saka sudut pandang perjuangan kanggo kekuwatan antarane para pendukung Erdogan lan para pengikut Fethullah Gülen.

wewayangane Gulen

Kanggo njlentrehake inti saka oposisi iki, ayo goleki kanthi ringkes critane. Ing taun 1920-an, sawisé Kemal Ataturk jumeneng kuwasa, agama ing Turki kapisah saka negara. Mesthi, ora kabeh wong ndhukung iki. Gerakan semi-lemah "Nurcular" muncul ing negara kasebut, dipimpin dening teolog terkenal Said Nursi. Amarga ora ana prospek kanggo nggulingake "pamarentah sing ora duwe dewa", para panyengkuyunge ngandelake "revolusi saka ngisor". Kanggo iki, jaringan komunitas agama, organisasi amal lan institusi pendhidhikan wiwit digawe, ing ngendi ide-ide Syariah disebarake.

Pengikut Nursi sing paling misuwur yaiku Fethullah Gülen. Tanpa nilar gagasan Nurcular ing umum, dheweke nggawa gerakan kasebut menyang tingkat anyar. Gulen njupuk "modernisasi" Islam, adaptasi karo prestasi modern ilmu pengetahuan lan pamikiran sosial. Nanging tujuane tetep padha: langkah demi langkah, nggunakake aktivitas budaya lan pendidikan, kanggo nggayuh Turki mateni dalan sekuler.

Kegiatan Gülen sukses. Sawise njaluk dhukungan tacit saka kalangan bisnis lan panyengkuyung ing panguwasa negara, ing taun 1980-1990-an dheweke nggawe jaringan kabeh institusi pendidikan, medis, lan budaya. Ing podo karo karo proses iki, siji liyane njupuk Panggonan - ekonomi. Ing gelombang reformasi neo-liberal, pengaruh singa Anatolia sing disebut, pusat industri ing bagean Asia Turki, tambah. Ora kaya bisnis Istanbul, sing duwe hubungan sing cedhak karo tentara lan pasukan politik sekuler, ing mburi "singa" iki ana klan pro-Islam sing cedhak karo Nurcular lan banjur menyang gerakan Hizmet sing digawe dening Gülen.

Bebarengan, iki mimpin kanggo nambah tajem ing pengaruh Islam politik. Ing taun 2002, Partai Keadilan lan Pembangunan dadi kuwasa, adhedhasar Islam modern sing dipromosekake dening Gülen. Miturut akeh, dhukungan saka Hizmet sing njamin kamenangan AKP lan Erdogan. Kolaborasi sing cedhak luwih saka sepuluh taun. Reformasi sing ditindakake ing wektu kasebut, kalebu kelemahane peran politik tentara lan Islamisasi bertahap masyarakat, ora mung cocog karo gagasan Gülen, nanging, miturut oposisi, bisa ditindakake mung amarga gumantung ing ekstensif. jaringan saka gerakan Hizmet.

Kira-kira limang taun kepungkur, hubungan antarane sekutu wiwit rusak. Vanity maniacal Erdogan ora ngidini dheweke nuduhake kekuwatan karo sapa wae. Nalika posisine cukup kuwat, aliansi karo Gülen rusak. Ing Mei taun iki, Hizmet diumumake minangka organisasi teroris, lan kegagalan kudeta digunakake dening Erdogan kanggo ngresiki tentara, struktur negara lan sistem pendidikan saka pendukung Gülen.

Minangka komunis Turki nandheske, loro cliques perang duwe ideologi lan identitas kelas sing padha. Minangka politisi borjuis lan mungsuh kelas buruh, Erdogan ora beda karo konspirator sing pengin nggulingake dheweke. Mula, ing sawijine pihak, para penyelenggara kudeta ora ana sing padha karo kepentingane rakyat. Ing sisih liya, ora masuk akal kanggo nampilake penindasan kudeta minangka "hari libur demokrasi."

Ana maneh pangandikan penting saka KPT. Miturut partai kasebut, Erdogan sepisan maneh dadi korban konspirasi internasional, nguatake dhukungan lan entuk kekuwatan luwih akeh kanggo nganiaya kabeh wong sing ora setuju karo dalane pemerintah.

Bebaya Islamisasi

Nganti saiki, jumlah warga Turki sing ditahan wis nyedhaki 10. 60 wong dipecat, kalebu 8 polisi, 3 personil militer lan hakim sing padha. Dibusak saka jabatane 30 gubernur provinsi lan atusan pejabat pemerintah. Nanging sistem pendidikan wis ngalami purges paling serius. Jumlah guru sing dipecat ngluwihi 20 ewu, atusan profesor lan dekan meh kabeh universitas Turki diusir saka departemen.

Cetha yen mayoritas wong-wong iki ora bisa kanthi ora langsung melu kudeta. Nanging dheweke ora disalahake kanggo iki. Minangka koran pro-pemerintah Yeni Akyt nyerat, iku wektu kanggo njaluk nyisihaken saka kabeh wong sing "nalika ana kesempatan bakal njupuk sisih pemberontak." Publikasi kasebut kalebu kabeh wakil saka pandangan kiwa, uga Kemalis (pendukung nasionalisme sekuler), liberal lan Alevis (komunitas budaya lan agama sing cedhak karo Syiah).

Penganiayaan anggota oposisi potensial difasilitasi dening negara darurat. Dipuntepangaken kanggo periode telung sasi, iku, minangka nyatet ing Ankara, bakal diiringi dening "langkah cepet lan efektif kanggo curb ancaman kanggo demokrasi." Kajaba iku, panguwasa pengin "nylametake demokrasi" kanthi langkah-langkah sing spesifik. Miturut Konstitusi Turki, sajrone kahanan darurat, "ngleksanani hak-hak lan kabebasan-kabebasan dhasar bisa uga ditundha sebagian utawa rampung." Contone, warga bisa ditahan tanpa biaya nganti 30 dina. Kajaba iku, Ankara wis nundha operasi Konvensi Eropa babagan Hak Asasi Manusia ing negara kasebut.

Saiki pamrentah Turki bebas nglakokake undang-undang sing ngliwati parlemen. Kaping pisanan, kekuwatan kasebut digunakake kanggo "nyelehake samubarang" ing bidang media. Publikasi independen meh diilangi. Pamrentah mutusake kanggo nutup 131 media, kalebu 45 koran, 16 saluran TV, 29 penerbitan, lsp.

Langkah kapindho sing ora kalah penting yaiku reformasi angkatan bersenjata. Tentara dirampas kamardikan apa wae. Pasukan darat, angkatan laut lan angkatan udara ditarik saka subordinasi menyang Staf Umum lan ditransfer menyang yurisdiksi Kementerian Pertahanan Nasional. Sabanjure, kepala staf umum, uga kepala Organisasi Intelijen Nasional, ditugasake maneh menyang presiden (sadurunge padha nglaporake khusus marang kepala pemerintahan). Présidhèn lan Perdana Menteri diwènèhi wewenang kanggo nerbitaké pesenan militèr. Dewan Militer Tertinggi, sing dadi badan pamrentah utama tentara Turki lan nggawe, utamane, keputusan personel, uga diselehake ing kontrol cabang eksekutif. Saiki bakal kalebu menteri sipil, kalebu kepala Kamentrian Luar Negeri, Kamentrian Dalam Negeri, Kamentrian Kehakiman, uga wakil perdana menteri. Reformasi serius bakal mengaruhi sistem pendidikan militer. Akademi militèr dibubaraké, lan siji badan, universitas militèr nasional, bakal makarya ing panggonane. Pungkasan, wadyabala meh setengah dipenggal: 149 jenderal lan laksamana, utawa 40 persen staf komando paling dhuwur, dipecat saka pangkat.

Nanging, sing paling Jahwéh, putsch gagal menehi Erdogan kesempatan kanggo push liwat Konstitusi anyar lan kanthi mangkono netepake wangun presiden saka pamaréntahan lan legitimize norma-norma sing ngiyataken peran Islam ing urip umum lan politik.

Nanging, ana keraguan gedhe yen dalan iki ora bakal mandheg. Ayo bali maneh menyang posisi komunis Turki. Miturut pendapate, pamrentah negara kasebut pindhah menyang "mode manual". Wedi konspirasi liyane, presiden wedi ngandelake aparat negara. Sawise kabeh, kaya sing ditampilake acara anyar, malah ngresiki personel sing lengkap dudu panacea. Sawise upaya kudeta, contone, pengawal presiden dibubarake, sanajan kritéria rekrutmen kasebut ketat banget. Elit panguwasa isih dudu entitas siji lan dumadi saka pirang-pirang kelompok, mula Turki ora kebal saka pasulayan maneh.

Ora ngetung aparat negara lan lembaga penegak hukum, Erdogan tambah akeh narik kawigaten kanggo "massa", sing tegese, pisanan kabeh, penganut Islamisme. Ing saindenging jagad ndeleng cuplikan para putschist digebugi dening wong-wong sing nguwuh-uwuh slogan agama. Demonstrasi kanggo ndhukung presiden sing nyabrang ing negara kasebut asring dipungkasi karo "intelektual sing ora duwe dewa", lan ing salah sawijining kutha ana massa ngobong toko buku. Penting banget yen organisasi ekstremis Hizbut Tahrir lan sawetara kelompok Islam liyane nampani penindasan kudeta lan ngajak Erdogan supaya luwih maju ing dalan Islamisasi.

Intensifikasi kerjasama Ankara karo monarki Arab uga nuduhake pengaruh faktor agama sing saya tambah. Sawise acara 15-16 Juli, pengusaha saka negara kasebut secara harfiah diwutahake menyang Turki. Malah jumlah monarki sing siap nandur modal - utamane Arab Saudi lan Qatar - ing proyek gabungan yaiku 250 milyar dolar. Iki tegese Turki bener-bener kecanthol ing jarum finansial saka rezim sing ora sopan. Presiden Suriah Bashar al-Assad ngomong babagan bebaya iki. Ing wawancara karo agensi Kuba Prensa Latina, dheweke ngelingake yen Erdogan nggunakake kudeta sing gagal kanggo nerusake proyek radikal Ikhwanul Muslimin.

Rumangsa kerentanan dhewe, Erdogan ora mungkin mutusake revisi strategi kebijakan luar negeri sing signifikan. Pernyataan saka sawetara media Rusia sing saiki Ankara bakal bubar karo Kulon banget durung wayahe. Nuntut ekstradisi Gülen saka Amerika Serikat, Erdogan tetep negesake manawa Washington tetep dadi mitra strategis kanggo Turki. Dheweke ora arep menyang Ankara kanggo njaluk supaya Amerika Serikat ninggalake pangkalan Incirlik, ing ngendi Wing Udara 39 Angkatan Udara AS adhedhasar. Sabanjure, Menteri Luar Negeri Mevlut Cavusoglu ujar manawa hubungan karo Rusia dudu alternatif kanggo kerjasama karo NATO lan Uni Eropa. Kajaba iku, Menteri Luar Negeri Turki ngirim ultimatum menyang Damaskus, nuntut "langsung mungkasi kabeh serangan ing Aleppo."

Ing tembung liyane, Ankara kudu samesthine kanggo nerusake taktik biasanipun, nalika retorika anti-Kulon mung alat kanggo entuk keuntungan tartamtu. Ing wektu sing padha, pimpinan Turki saiki ora bakal ninggalake kursus kanggo kemitraan strategis karo Kulon. Dadi isih awal banget kanggo nulis Turki minangka sekutu Moskow. Ora awal banget kanggo ngomong babagan stabilisasi kahanan ing negara iki. Kamenangan Erdogan bisa uga pyrrhic.
  • Sergei Kozhemyakin
  • http://www.nbcnews.com/storyline/turkey-military-coup/turkey-coup-attempt-commander-u-s-linked-base-among-6-n611081
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

34 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    20 Agustus 2016 07:06
    Ayo ngenteni lan ndeleng carane Erdogan nanggulangi kekacoan sing digawe, negara ana ing perang sipil, tentara lemes getih, ekonomi ambruk, lan ngrusak hubungan karo meh kabeh pemimpin.
    1. +7
      20 Agustus 2016 15:45
      Nyatane, Erdogan nindakake kabeh kanthi logis lan konsisten. Ngresiki mungsuh utama - panyengkuyung Gülen lan kasta tentara. Lan padha mungsuh beda. Gulen main karo Erdogan ing lapangan sing padha, mula dheweke dadi pesaing utama. Lan saiki, sawise nyoba kudeta militer, ana alesan kanggo ngatasi dheweke. Gulen babar pisan dudu kanca kita, kalebu sultan – mburu sukses. Militer ing Turki wis dadi kasta sing kapisah sajrone pirang-pirang dekade, kabeh ana hubungane karo struktur NATO. Saiki Erdogan ngrusak salah sawijining tentara utama NATO lan nggawe tentara pribadine dhewe ing panggonane, sing bisa uga luwih Islamis, nanging bebas saka negara. Dheweke ora bakal dadi kanca kita, nanging uga ora bakal dikontrol dening NATO. Kajaba iku, ana gosip babagan penarikan senjata nuklir saka kasur ing Turki. Iki tegese potongan serius bakal metu saka klip NATO. Good luck kanggo Sultan - supaya wong Smash tentara lan gulenists lan menehi hasil karo disassemblies internal. Mungkin ing wektu sing padha wesi Kurdi - kita bakal nguripake adoh. keprungu
      1. 0
        21 Agustus 2016 03:24
        Pangembangan Erdogan minangka pangembangan Hitler anyar, sing, mesthi, minangka akibat saka perbudakan Eropa, bakal dikirim menyang kita. Mulane, babagan "sugeng riyadi kanggo Sultan" aku bakal ngenteni sethithik)).
  2. kap
    +5
    20 Agustus 2016 07:32
    "Ing tembung liyane, Ankara kudu samesthine kanggo nerusake taktik biasanipun, nalika retorika anti-Kulon mung minangka alat kanggo entuk keuntungan tartamtu. Ing wektu sing padha, pimpinan Turki saiki ora bakal nilar kebijakan kemitraan strategis karo Kulon. Dadi awal banget kanggo nyathet Turki minangka sekutu Moskow. Kaya "Iku banget awal kanggo ngomong babagan stabilisasi kahanan ing negara iki. Kamenangan Erdogan bisa uga dadi Pyrrhic."

    Pirang taun kepungkur lan ora ana owah-owahan.
  3. +4
    20 Agustus 2016 07:39
    Ngremehake mungsuh bisa nyebabake kekalahan. Erdogad saiki bakal ngresiki tentara, polisi, sijine mongrels setya ing daya lan dadi jenis setengah dewa. Lan pracaya kula, dheweke ora peduli apa sing bakal kelakon ing negara sawise wong - bab utama kanggo wong saiki - usurpation lengkap daya, lan iku wis cedhak karo sadurunge. Dheweke uga bakal blackmail kita karo pengungsi, perang nglawan Kurdi, nyuplai ISIS ing Suriah, dheweke bakal kenek kita ing mburi luwih saka sapisan, lan panguwasa bakal ngipat-ipati wayahe nalika presiden supaya recklessly digawe tentrem karo tiran iki.
    1. +1
      20 Agustus 2016 20:20
      Miturut pendapat sampeyan, ikisiator nggawe ISIS, lsp. iku Türkiye? AS lan NATO ora ana hubungane? Kemampuan kanggo ora ndeleng mungsuh sing paling mbebayani minangka hadiah langka. Ora pengin ndeleng utawa wuta dhasar duwe definisi sing beda, sing dingerteni wong sing nalar, nanging ora ana gunane kanggo nerangake marang wong sing ora nalar.
  4. +7
    20 Agustus 2016 07:44
    Demonstrasi kanggo ndhukung presiden sing nyabrang ing negara kasebut asring mungkasi "kaum intelektual sing ora duwe dewa", lan ing salah sawijining kutha ana massa ngobong toko buku.

    Buku sing diobong? wis ana ngendi? Lan aku kelingan.
    1. +3
      20 Agustus 2016 08:26
      Kutipan: Smog
      Buku sing diobong? wis ana ngendi? Lan aku kelingan.

      Ing foto Opera Square, kanthi cara. Murid-murid dhewe sing ngobong buku. Para profesor menehi pidato. Iku ora spontan, iku tumindak sing wis direncanakake. Fasisme kaya makutha demokrasi.
      1. 0
        20 Agustus 2016 08:35
        Aku ora yakin carane "Kabeh Sepi ing Front Kulon." bakal bisa, malah ing pejuang kita cedhak Moscow, lan malah ing Jerman. Iki perlu kanggo nyingkirake, mbok menawa ora umum, nanging perlu, ana perang ing ambang. Ya, malah saiki Remarque wis akeh sing maca? Mungkin paling ora nonton film? Ing kono ana saperangan.
  5. +2
    20 Agustus 2016 07:48
    Kabeh iki bakal mungkasi kanthi kasunyatan manawa Islamisasi Turki bakal nyebabake serangan ing Kedutaan Besar AS. Iki wis kedadeyan ing Iran, Erdogan ora mung mlayu menyang Amerika Serikat.
    1. 0
      20 Agustus 2016 22:45
      Ya, demi Allah, ayo padha ribut. Dheweke bakal ngalami "pangowahan rezim", lan kabeh NATO bakal milih "ya" lan melu. Saka saben wong ing perusahaan, saka Inggris lan Prancis, uga, bisa uga Jerman, saben resimen, lan, kaya biasane, Amerika bakal nyedhiyakake liyane.
  6. +2
    20 Agustus 2016 07:53
    Erdogan, "jaran Trojan" saka imperialisme Amerika .. kanggo Rusia lan Eropah ... Reaksi AS kanggo upaya kudeta lan dipatèni lan tumindak luwih painfully tenang, kaya sing kudu dadi .. Ya, Rusia nguber a kawicaksanan, mungsuh, mungsuh, kanca. Wektu bakal teka, dheweke bakal bali maneh..
  7. +6
    20 Agustus 2016 07:55
    Penulis artikel Sergey Kozhemyakin nyoba nerangake kanthi jelas marang kita yen Turki ora bisa dadi mitra Rusia, Turki mung bisa dadi mungsuh, utawa paling ora mungsuh. Lan uga ora stabil lan mung rawa bosok.
    Lan kabeh iki tegese ora perlu mbangun aliran Turki, ora perlu nambah hubungan, lan rembugan apa wae kudu ditundha.

    Kowe disiram banyu sapa!!!
    1. ABA
      +1
      20 Agustus 2016 11:33
      yen Türkiye ora bisa dadi mitra Rusia

      Politik iku politik, nanging bisnis ora peduli saka ngendi dhuwit kasebut lan saka ngendi kanggo nandur modal, sing utama yaiku bathi luwih akeh - Aliran Turki minangka bukti babagan iki. Nanging apa bakal dileksanakake aku ora presume kanggo ngadili, nanging pesen cetha tanpa komentar.
    2. +4
      20 Agustus 2016 16:58
      Penulis artikel Sergey Kozhemyakin nyoba nerangake kanthi jelas marang kita yen Turki ora bisa dadi mitra Rusia, Turki mung bisa dadi mungsuh, utawa paling ora mungsuh. Lan uga ora stabil lan mung rawa bosok.

      Bener, cara kasebut - Erdogan kanthi sampurna nuduhake manawa kabijakan kasebut dibangun mung adhedhasar ambisi kekaisaran pribadi lan kepinginan pimpinan.
      Luwih larang dadi kanca karo "pemimpin" kasebut - dheweke "mbuwang" sekutu apa wae yen perlu kanggo rating lan kekuwatane dhewe.
      Lan kabeh iki tegese ora perlu mbangun aliran Turki, ora perlu nambah hubungan, lan rembugan apa wae kudu ditundha.

      Njupuk pembangkit listrik tenaga nuklir Akkuyu sing lagi dibangun. Ora mung dumunung ing zona seismically mbebayani, iku mbayar mati ekonomi ing wektu banget prayoga (amarga konsumen utama dumunung ing sisih lor lan lor-kulon saka pembangkit listrik tenaga nuklir ing construction, lan sistem cukup dikembangaké saka daya termal. tanduran wis ana) lan biaya Rosatom 10 jumlah pangeluaran anggaran federal taunan kanggo omah lan layanan komunal, mula Rusia uga wajib mbayar kontraktor Turki lan nglatih spesialis Turki kanthi biaya dhewe, lan kontrak karo Rosatom ora nglarang. babagan nasionalisasi pembangkit listrik tenaga nuklir ing mangsa ngarep.
      Sapa sing butuh "hubungan" kaya ngono, sing sejatine nggawe pemain Rusia paling gedhe ing arena ekonomi gumantung karo kekarepan "sultan" Rejep?
      Kanthi wong-wong kaya dheweke, hubungan kudu dibangun kanthi keras lan kanthi syarat dhewe, lan ora nganggo metode "wortel lan tongkat", kaya sing ditindakake saiki.
  8. +9
    20 Agustus 2016 09:02
    -valery valery: Türkiye mung bisa dadi mungsuh, utawa paling ora mungsuh.
    REPEAT - paling RIVAL Kanggo periode saka 1568 kanggo 1918 ana 13 perang!
    1. Turki, bangsa sing cilik pikiran (paribasan Slavia)
    2. Bisu minangka Turki. (paribasan Ukrainia)
    3. Yen sampeyan pengin wong Turki nuruti sampeyan, tabrak nganggo tongkat. (Pepatah Armenia)
    4. Yen wong Turki ngomong bab tentrem, banjur bakal ana perang. (Pangandika Yunani)
    5. Suket ora thukul ing panggonane wong Turk. (Pepatah Bulgaria)
    6. Iblis iku akeh rupane, kang utama yaiku Turkik. (Peribahasa Asyur)
    7. Jago ora bakal ngendhog, lan wong Turki ora bakal dadi manungsa. (Pepatah Rumania)
    8. Urip ala, sing tetanggan karo Turki. (Pepatah Kurdi)
    9. Wong mbangun, Turki ngrusak. (paribasan Serbia).
    Wong Turki iku bangsa kang padha teka ing Asia cilik, tanahe wong Arménia, Georgia, Yunani, Asiria, Kurdi, Slavia (Bulgaria), lan integritas Turki iku samar banget.
    1. +2
      20 Agustus 2016 17:37
      Bener, paribasan minangka krim kawicaksanan rakyat. Lan mung koleksi kasebut sing bisa diklumpukake babagan bangsa apa wae. Turki minangka daya kuat sing ngontrol Bosphorus lan Dardanelles, pepadhamu ing Segara Ireng, lan kita ora bakal adoh saka iki, kita ora bakal lelayaran ing ngendi wae. Lan mulane - salah siji kita ing perang, utawa kita manggon ing tentrem, kita ngidinke, kaya tanggi. Perdamaian, kanthi cara, kalebu perdagangan lan pariwisata.
  9. +3
    20 Agustus 2016 10:02
    Erdogan saiki ana ing disarray, iki nerangake kabeh repressions sawise nyoba kudeta lan mréntahaké kanggo wong akeh. Nanging iki ora bisa mbantu dheweke ing mangsa ngarep, amarga umume pejabat sing kompeten lan spesialis liyane wis dipecat utawa ditahan.
    GDP ngerti banget sapa Erdogan lan saiki njupuk kauntungan saka wayahe kanggo nggawe game dhewe, asil sing, aku, bakal katon ing setahun.
  10. +4
    20 Agustus 2016 11:00
    Iku misale jek kula sing tilas Turki ora ana maneh, nanging proses destabilisasi bakal diwiwiti lan bakal ambruk dadi sawetara bagéan. Dina iki, wong Kurdi ing Turki minangka pasukan serius, lan malah sawetara faktor sing bisa dadi perang sipil lengkap. hi
  11. Komentar wis dibusak.
  12. +1
    20 Agustus 2016 16:04
    Sing aneh iku Israel ngadeg kaya adoh saka acara ing Timur Tengah. Nanging negara iki sing dadi ahli waris / ahli waris utama saka acara kasebut ...
    1. +1
      20 Agustus 2016 17:04
      Apa tegese "penerima" acara kasebut? Apa dheweke entuk saka ekspor senjata menyang Turki?
      Dadi, mungkin Rusia, miturut logika sampeyan, minangka ahli waris acara ing BV? Sawise kabeh, kompleks industri militer kita uga entuk bathi sing apik amarga operasi Angkatan Udara ing Suriah lan ngekspor kiriman menyang wilayah kasebut.
  13. +2
    20 Agustus 2016 16:13
    Kakaisaran Rusia nylametake luwih saka sepisan (nanging kaping 3) negara Turki. Pavel, Nikolai, Ilyich (telu pisanan). Mung Ilyich duwe asil - Turki ora kenek ing mburi, salah siji ing 41 utawa 42. Aku Suspect sing iku ora aku ora pengin, Aku mung ngetung kirdyk ing advance.Kaya ing dina kita.
    1. 0
      21 Agustus 2016 03:36
      tanit ... Turki ora kena ing mburi, ora ing 41 lan 42. Aku curiga iku dudu sing aku ora pengin ...

      Banjur Turki kalah karo Jerman ing kompetisi gratis kanggo gesheft Anglo-Saxon liwat serangan ing USSR. Lan tanpa dhuwit, malah wong Turki ora perang)).
  14. 0
    20 Agustus 2016 17:29
    Erdogan mlebu ing Turki minangka pemenang, nanging sing menang ora diadili.
  15. 0
    20 Agustus 2016 19:48
    Dadi apa: nyata, sanajan kudeta gagal, utawa tontonan politik sing ora sengaja ngelingi kobongan Reichstag?


    Nah, iki saka crita babagan Gorbachev, kaya sing ditangkep ing Foros.
  16. +1
    20 Agustus 2016 20:37
    nglirik
    Erdogan.. ana.. kudeta..
    ---------------------------
    Apa bisa bali situs lawas? Terus.. rasane tinimbang AKM biyasane klelep.. M 16 wae.
  17. +1
    20 Agustus 2016 20:54
    Isih, owah-owahan menarik, nanging kenapa kaya ing Facebook? Pisanan sampeyan maca kabeh, banjur sampeyan munggah ing ndhuwur, lan ora, kaya sadurunge, sampeyan langsung nulis.
    Mesthi, kita kudu ora lali sajarah hubungan kita karo Turki ing aspek sajarah. Nanging nganggep mung mungsuh, saingan? Saiki kita dadi mitra lan Turki kepengin banget ngrebut pasar lan entuk apa sing ilang. Mulane, ing prakara kapentingan kanggo Rusia, kang bakal ketemu setengah. Ora, marga saka iki, dheweke ora bakal ninggalake NATO, nanging pancasan sarujuk kanggo Rusia wis digawe ing wacana kapal, lan yen bisa kanggo nutup tapel wates karo ISIS, iku apik. Timur minangka prakara sing alus))) Ing pangertene panemu lan tumindak langsung kita dievaluasi kanthi cara sing beda. Iki kudu dijupuk menyang akun! Kabijakan Putin sing seimbang banget wis nggawa asil sing apik kanggo Rusia. Nalika bal ana ing sisih AS. Aku pancene pengin Pethel bolt ing wong!))) Turki ngrasa peran tambah saka Rusia, mangerténi daya modern, kejujuran, ing Timur padha ngormati iki, sanajan padha ora averse kanggo tetep pilihan fallback. Muga-muga pelajaran Ukraina entuk manfaat diplomasi Rusia. Turki ora bakal kejawab. Lan kasunyatan manawa Erdogan bakal dadi Hussein anyar ora langgeng)))
  18. 0
    20 Agustus 2016 21:53
    Apa wae, kudu nggunakake kahanan lan kahanan sing digawe lan nggawe cadangan kanggo hubungan ing mangsa ngarep. Ora ana sing langgeng ing bumi!
  19. 0
    21 Agustus 2016 18:45
    Oh, lan Erdogashka bakal rampung muter ...
  20. 0
    21 Agustus 2016 23:07
    Kita butuh Bosphorus, kita butuh.
    Lan "pembawa" sing bisa ditoleransi kaya Erdogan dibutuhake.
    Iku ora kasunyatan sing liyane bakal teka lan Rusia bakal duwe soko lan carane ngomong karo wong-wong mau.
  21. 0
    22 Agustus 2016 02:16
    Amerika Serikat ora bakal gampang ninggalake Erdogan, yen dheweke ana ing mburi kudeta, lan meh ora ana sing mangu-mangu, mula Erdogan mung duwe siji cara - DICTATORY. Lan kabeh liya bakal kaya sing bakal ditindakake, kalebu kekancan karo tanggi lan hubungan karo Rusia lan Geyropa. Ing tataran kapisan, iku mbokmenawa bisa kanggo setuju karo wong tanpa prejudice kanggo awake dhewe, nanging banjur ora dingerteni.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"