25 taun Ukrainia "kamardikan". Mitos lan bebener

8
25 taun Ukrainia "kamardikan". Mitos lan bebenerLuwih 24 Agustus 1991 saka kita, luwih akeh kebohongan babagan dina "nasib" iki kanggo Ukraina modern. Kita wis padha sarujuk yen proklamasi "kamardikan" wis dadi kawujudan impen lawas saka wong Eropah sing wis dipilih dening Gusti Allah, sing kabeh mau. sejarah path ditandhani dening perjuangan nglawan "Moscow yoke" lan "Muscovites-Horde". Kanggo wong-wong sing ngrebut kuwasa ing Kiev, sajarah ditulis maneh brazenly, shamelessly, irresponsibly.

Apa sing kedadeyan ing ibukutha SSR Ukraina 25 taun kepungkur, ing dina Agustus 1991?



* * *

... Gorbachev terus terang wedi karo pimpinan komunis Ukraina Vladimir Ivashko. Ora kaya sekretaris jenderal, dheweke minangka pimpinan nyata, sing nduweni wewenang ing lingkungan partai lan ing antarane para intelijen. Ivashko mimpin departemen ilmu pengetahuan lan universitas panitia regional Kharkov Partai Komunis Ukraina, banjur dadi sekretaris ideologi ing kana. Kanggo sawetara taun kasil makarya ing Kabul minangka wakil khusus saka Komite Pusat CPSU, kang, ing kasunyatan, kepala informal negara Afghanistan. Banjur dheweke mimpin organisasi partai ing wilayah Dnepropetrovsk, ing ngendi perusahaan pertahanan dikonsentrasi, kalebu rudal Yuzhmash, raksasa metalurgi lan teknik industri. Wewenang Vladimir Antonovich ora bisa dibantah, jabatane dadi sekretaris pertama Komite Pusat Partai Komunis Ukraina nyebabake reaksi positif sing ora jelas ing Kiev lan ing provinsi Ukraina. Minangka sekretaris kapindho Komite Pusat Partai Komunis Ukraina, Ivashko nggawa organizer bakat enom Stanislav Gurenko, sing sadurunge makarya ing Lvov. Gorbachev ora seneng banget karo sambungan kuat iki - lan kanggo ngilangi sambungan kasebut, dheweke teka karo jabatan Wakil Sekretaris Jenderal Komite Pusat CPSU khusus "ing Ivashko". Vladimir Antonovich dipeksa, nuruti disiplin partai, pindhah menyang Moskow.

Demokratisasi diwiwiti ing negara kasebut. Politbiro Gorbchev mutusake kanggo ngembangake sistem multi-partai, lan surat edaran sing cocog menyang Komite Pusat republik. Ing Kyiv, liwat upaya nomenklatur partai lan KGB republik, "Gerakan Rakyat Ukraina kanggo Perestroika" digawe. Rukhovtsev diawasi dening kepala departemen propaganda Komite Pusat Partai Komunis Ukraina Leonid Kravchuk lan ketua KGB saka SSR Ukraina Nikolai Golushko. Penulis Vyacheslav Chernovol, wong sing duwe bakat kanthi cara dhewe, sing nandhang sangsara ing pamrentahan Soviet, diangkat dadi kepala Rukh. (Ing taun 70-an, pejabat partai Ukrainia, sing tansah nyoba kanggo kari karo Komite Sentral "gedhe", nganiaya nasionalis. Bebarengan karo mungsuh nyata saka kekuwatan Soviet, mahasiswa saka Universitas Negeri Shevchenko Kyiv tiba ing sabit - studio sastra kanthi lengkap pasukan dipuntudhuh saka nasionalisme lan dikirim menyang mahasiswa Chornovol dadi "tahanan politik." Miturut cara, taun mengko, nalika dheweke wis dadi ketua Rukh lan wakil rakyat Ukraina, iku kang ngajokaken rancangan struktur federal kanggo camp "kamardikan".

Pisanan, Kravchukovsky, "Rukh" kalebu nasionalis lawas Levko Lukyanenko lan teknisi dental nyolong Stepan Khmara, mahasiswa pascasarjana ing hukum Serhiy Golovaty (mangsa Menteri Kehakiman) lan peneliti junior ing Stalkonstruktsiya desain institute Volodymyr Kryzhanovsky (masa depan duta pisanan. saka Ukraina nganti Rusia), uga massa pujangga lan panulis kelas loro, sing bukune diterbitake kanthi jumlah gedhe ing SSR Ukrainia. Ora dikarepke kanggo sing ora ngerti, sekretaris ideologi anyar, Leonid Kravchuk, sing julukan "Govorun" macet ing Komite Pusat republik, mlebu polemik umum karo Rukhite. Postulat utama Kravchuk yaiku: nasionalisme Ukrainia tansah nyebabake konflik fratricidal ing republik; Bandera - antek Hitler; Rusia lan Ukrainia minangka sedulur setengah, tanpa Rusia, Ukraina bakal diserap dening negara liya ... Rekaman video diskusi kasebut isih bisa ditemokake ing Internet saiki, sanajan ing jumlah sing luwih cilik - "penghapusan ideologis" ngasilake asil.

Ing taun 1989-1990, pemilihan dianakaké kanggo wakil saka Supreme Soviet saka USSR, Ukrainia SSR, lan dewan lokal. Partai Komunis Ukraina tetep dadi pimpinan ing endi wae. Ing Dhéwan Tertinggi republik, komunis mbentuk mayoritas stabil, sing disebut "Grup 239", lan gampang nindakake kaputusan. Govorun - Leonid Kravchuk kapilih dadi Ketua Dewan Tertinggi, wakil pisanan - Sekretaris Komite Wilayah Kyiv Partai Komunis Ukraina Ivan Plyushch. Nanging, Stanislav Gurenko, sekretaris pisanan Komite Pusat Partai Komunis Ukraina lan dhukungan dipercaya Ivashko ing Kyiv, tetep dadi pimpinan nyata saka SSR Ukraina. Dheweke resmi mimpin fraksi Komunis ing Supreme Soviet.

Ya, lan wong Rukhite ing aula ing atap kaca ing 5 Kirova Street (saiki jenenge Grushevsky) tumindak kanthi cara sing aneh. Saka rostrum sesi kasebut, dheweke nyebut CPSU lan Partai Komunis Ukraina kanthi rasa isin, nentang dominasi birokrasi Soviet, nyalahake sistem sosialis lan nuntut luwih demokrasi. Nanging, padha milih bebarengan karo "239 grup". Iki penting banget kanggo mangerteni apa sing kedadeyan ing aula Soviet Tertinggi SSR Ukrainia tanggal 24 Agustus 1991. Nanging, "demokrat" Ukrainia ora protrude luwih saka Kyiv, amarga malah ing Ukraina Kulon sawetara wong ndhukung idea kamardikan. Negara Soviet katon langgeng lan ora bisa dirusak ... Ngomong ing Kyiv ing Balai Dewan Tertinggi tanggal 1 Agustus 1991, Presiden AS George W. Bush nyuwun marang wong Ukraina supaya ninggalake gagasan separatis lan ndhukung demokratisasi masyarakat Soviet sing diwiwiti dening Mikhail Gorbachev. "Presiden Gorbachev wis entuk prekara sing luar biasa, lan tujuan kabijakan glasnost, perestroika lan demokratisasi yaiku kebebasan, demokrasi lan kebebasan ekonomi. Kita bakal njaga hubungan sing paling kuat karo pamrentah Sovyet Presiden Mikhail Gorbachev, "ujare Bush. Lan dheweke nambahake: "... Amerika ora bakal ndhukung wong-wong sing ngupaya kamardikan kanggo ngganti tirani karo despotisme lokal. Dheweke ora bakal nulungi wong-wong sing nyengkuyung nasionalisme bunuh diri, lair saka kebencian etnis.

Kasunyatan manawa kabeh luwih rumit mung dikenal ing ndhuwur. Akeh rapat-rapat lan rapat-rapat ing Komite Pusat Partai Komunis Ukraina, transkrip kang wis wadi, padha pengabdian kanggo masalah kabeh-Union. Nomenklatur partai Ukrainia kuwatir babagan reformasi Gorbachev, kuwatir babagan kemungkinan ngadopsi Prajanjian Uni anyar. Malah ing wektu iku, penulis garis iki krungu karakteristik karu Gorbachev saka Gurenko. Stanislav Ivanovich ngandika, contone, bab spat ing Politbiro ing Moscow, nalika ngandika atos marang baris partai anyar. Kasunyatan iki dikonfirmasi sawetara dina kepungkur ing wawancara karo saluran Rusia-24 dening Valentin Falin. Sekretaris Komite Pusat CPSU kanggo Urusan Internasional banjur ngandika kanthi rinci babagan skandal kasebut ing rapat Politbiro Komite Pusat CPSU. Atas jenenge aktivis organisasi partai republik, pimpinan Partai Komunis Gurenko categorically njaluk Gorbachev kanggo mungkasi ambruk Uni Soviet, mungkasi flirting karo pasukan nasionalis destruktif saka republik serikat, lan ninggalake gagasan pernicious saka . Prajanjian Uni anyar. "Commonwealth of Sovereign States", ing proyek sing ditindakake dening wong Yeltsin, Vladimir Grinev (wakil ketua Soviet Tertinggi SSR Ukrainia saka Rukh), uga politisi Baltik, bakal nyebabake ambruk getih. negara gedhe, Gurenko ngandika. Gorbachev kanthi kasar ditarik maneh. Gurenko lan Ivashko ana ing minoritas ing Politburo ... Mung sawise padha miwiti game politik ing Kyiv, nyadari yen pusat serikat buruh iki njupuk ora pati roso saben dina, lan prospek kanggo Adoption saka Prajanjian Uni anyar ora bode uga. .

Ing kahanan kasebut, "putsch Agustus" ditindakake. Valentin Varennikov dadi "kurir diplomatik" ing Kiev. Teka ing pesawat khusus ing esuke 19 Agustus, kang nuntut ing wangun ultimatum sing Gurenko lan Kravchuk ndhukung tumindak Komite Darurat Negara. Reaksi para pamimpin Kyiv bisa diprediksi - sekretaris pertama Komite Pusat Partai Komunis Ukraina ngelingake jenderal marang akeh pertumpahan getih. Lan dheweke langsung ngubungi Simferopol kanthi telpon, ngarep-arep ngerti apa sing kedadeyan. Gorbachev, Nanging, ora bisa tekan liwat telpon. Padha ora nyambung malah dening HF telpon. Leonid Grach, sekretaris pisanan Komite Regional Crimean, uga ora ana, lan ora ana sing ngerti ngendi dheweke. Aku Wigati: Leonid Ivanovich (mangsa Verkhovna Rada saka Republik Otonomi Crimea minangka bagéan saka "independen") nyoba ing 19 Agustus kanggo njaluk menyang "Zarya" dacha, ngendi Gorbachev diduga dianakaké, malah tindak menyang. Foros, nanging dheweke uga ngerti babagan kunjungan rombongan gekachepists dina sadurunge, lan babagan akeh perkara liyane, lan mulane - mung ndhelik. Rook katon metu saka ngendi wae mung rong minggu mengko. Sawise telpon gagal menyang Crimea, Stanislav Gurenko uga pindhah menyang bayangan, ngatur jenis "markas krisis" saka Komite Pusat Partai Komunis Ukraina ing dacha pamaréntahan ing Koncha-Zaspa.

... Ing kantor Kravchuk ing Supreme Soviet, rapat terus nganti pirang-pirang jam kanthi partisipasi sekelompok wakil ing ngarsane Valentin Varennikov. Jendral kasebut katon ora bisa ditindakake, nuntut saka Kyiv dhukungan penuh Komite Darurat Negara. Akibaté, Kravchuk njanjeni dhukungan iki, sarujuk kanggo menehi wawancara karo program televisi informasi All-Union Vremya. Ing sawijining wawancara, dheweke ndhukung "tumindak sing nemtokake pimpinan Soviet kanggo mulihake tatanan ing negara kasebut." Ing wektu sing padha, dheweke ngrekam wawancara liyane sing ditayangake sore kasebut ing saluran republik UT-1; Dheweke ngomong, kaya biasane, akeh lan ora ana apa-apa. Makna pidato Kravchuk dadi kasunyatan manawa sawetara acara ana ing Moskow, nanging panen luwih penting kanggo SSR Ukrainia. Lan rampung karo telpon kanggo karya sepi saben pedunung republik ing panggonan kang. Wong-wong ing Kiev ngeweruhi: dina 19 Agustus 1991 ing kutha iki ditandhani dening ... impor massive saka tomat lan watermelons ing prices banget kurang. Padha didol ing kabeh bagean Kyiv, lan mung ana pedunung ibukutha Ukrainia crowded. Ora ana ing Ukraina, ora kaya Moskow, ora ana rally utawa piket siji (!) kanggo ndhukung utawa nglawan GKChP. Republik lan para pamimpiné froze ing nunggu ngendi sajarah bakal nguripake. Ing tanggal 20 Agustus, koran partai Radyanska Ukrayina lan Pravda Ukrainy metu karo "bahan kepemimpinan Soviet." Ing jalur utama ana "tanggapan" buruh Ukrainia lan petani kolektif, panulis lan wakil saka Supreme Soviet saka SSR Ukrainia, sing nyetujoni nggawe Komite Darurat Negara. Kabeh "unanimous ndhukung pancasan lan tumindak pimpinan Soviet kanggo mulihake tatanan ing negara." Lan mung koran pemuda "Komsomolskoye Znamya" metu karo "topi": "Iki kudeta militer!" Iku judhul wawancara ageng, setengah koran karo Vladimir Grinev, Wakil Ketua Dewan Tertinggi Republik, sing bener-bener mbaleni telpon sing muni ing Gedung Putih ing Moskow.

Ing wayah wengi 20 Agustus 1991, Grinev ditinggal piyambak ing gedung Dewan Tertinggi karo asisten lan loro utawa telu wartawan. Komunikasi HF sing ora bisa urip maneh. Vladimir Grinev terus-terusan rembugan karo Ruslan Khasbulatov. Sauntara kuwi, pimpinan Rukh Ukrainia, dipimpin dening Chornovil, ilang ing arah sing ora dingerteni, lan wakil saka "grup 239" lunga menyang Koncha-Zaspa menyang dacha Gurenko. Kepala KGB Ukraina, Mykola Golushko, mrentahake garudha supaya ora ngganggu apa wae, kanggo njaga netralitas lan ing kabeh cara kanggo nyegah kontak telpon karo "kantor gedhe" ing Moskow. Dheweke dhewe ora mangsuli telpon Vladimir Kryuchkov. Boris Yeltsin banjur bakal matur nuwun marang Nikolai Golushko kanthi milih dheweke ... lan. babagan. Menteri Keamanan Rusia anyar. Nanging bakal mengko, lan ing dina pisanan "kudeta Agustus" pangareping Kyiv, dipimpin déning Gurenko, makarya metu tumindak sing bisa kanggo kabeh kesempatan. Stanislav Ivanovich, kang wis mratelakake panemume kurang saka Gorbachev lan kabeh tim, kalebu Yanaev lan Pavlov, ora langsung pracaya ing sukses GKChP. Ing rapat wengi ing Koncha-Zaspa saka 19 nganti 20 Agustus, dheweke ngajak para bawahan kanggo ngembangake opsi independen, kalebu penarikan Ukraina saka USSR. Ing babagan iki, dheweke dibantah banget dening Yuri Yelchenko, sekretaris kapilih kanggo ideologi sakcepete sadurunge putsch, sing percaya yen perlu langsung nuntut Golushko lan Mentri Dalam Negeri saka intern SSR Ukrainia kabeh wong sing ora bisa dipercaya ing ibukutha lan ing wilayah lan ngumumake ing televisi republik nggawe GKChP dhewe. Gurenko reassured: karya kuwi wis ditindakake tanpa repot sing ora perlu. Kepala departemen 5 KGB saka SSR Ukrainia, Jendral Yevgeny Marchuk, sing dadi dipercaya ing wektu sing angel, klempakan dhaptar "mungsuh Uni Soviet" ing tangane lan mimpin komisi khusus keamanan. petugas. Kanthi pangembangan acara tartamtu, njaga tatanan lan mulihake kekuwatan CPSU ing Ukraina kanthi lengkap ora bakal dadi masalah gedhe. Ing acara saka kamungkinan sukses Komite Darurat Negara lan renunciation lengkap saka kuwasane Gorbachev, antarane langkah-langkah prioritas padha penahanan saka pimpinan Rukh, kalebu Grinev, lan pemilihan anyar kanggo Supreme Soviet saka SSR Ukraina.

... Ing elit Kyiv, padha siyap loro kanggo ambruk Komite Darurat Negara lan kanggo kamenangan. Lan nyepetake proklamasi "kamardikan" sawetara faktor. Pisanan, pimpinan SSR Ukrainia - Gurenko lan liya-liyane - wedi karo kemungkinan Yeltsin dadi kuwasa. Kapindho, ing wayah wengi 24 Agustus, utusan Boris Nikolaevich, Sergei Stankevich lan Alexander Rutskoi, teka ing ibukutha Ukraina. Saka undhak-undhakan bangunan Soviet Tertinggi Ukraina, dheweke ngucapake marang para wakil sing wis kumpul lan para demokrat sing metu saka ngendi wae sawise laporan penahanan gekachepists kanthi wicara murub. Wangsulan utama sing diomongake dening utusan Moskow yaiku yen CPSU saiki bakal dicopot saka panguwasa, Boris Nikolayevich bakal menehi hasil kanthi ketat karo kabeh aparat partai sing ndhukung putsch lan umume ngalangi pembangunan demokratis negara. Siberia cukup kanggo kabeh wong, ujare Rutskoi kanthi apik. Rally iki disiarake ing kamar Presidium Supreme Soviet saka SSR Ukrainia. Sawise ngrungokake pidato kasebut, Gurenko dhawuh Kravchuk kanggo ngumumake istirahat ing rapat-rapat Dewan, nelpon Chernovol lan kanthi cepet njahit bendera kuning-ireng sing gedhe. Apa sing kedadeyan sabanjure dingerteni ... Ing nyanyian hymne saka Austria "Sich Riflemen" "Oh, ing poly red kalyn ...", Rukhite nggawa gendera kuning-blakit menyang aula Dewan Tertinggi. Ensign kasebut diselehake ing mburi kursi presidium supaya bisa nutupi dhadha gedhe Lenin sing ngadeg ing bale. Gurenko ing rapat fraksi Komunis ngusulake kanggo milih pemisahan Ukraina saka Uni Soviet lan janjian referendum babagan masalah iki. "Group 239" salute salute (mung loro wakil komunis sing ora milih). Dadi Ukraina, kanthi ora sengaja kanggo kabeh wong, kalebu kanggo awake dhewe, dadi "kekuwatan mandiri" ...

Sawetara dina sabanjure, Supreme Soviet saka SSR Ukrainia dijenengi "Verkhovna Rada saka Ukraina saka rapat pertama", sebagian besar wakil, nyusul conto Leonid Kravchuk, kanthi umum nolak CPSU lan mbuwang kertu partai. Banjur, bebarengan karo Rukhite, padha milih kanggo ... larangan ing Partai Komunis Ukraina. Stanislav Gurenko ora kerja, lan Govorun Kravchuk dadi "pimpinan pisanan Ukraina merdika."

Nanging, iku crita liyane.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

8 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 11
    Agustus 27 2016
    Inggih, apa sing bisa dakkandhakake, taruhan Amerika ing kapribaden sing ora ana gunane dadi menang XNUMX%. Gorbachev nembe ngluncurake proses sentrifugal, lan wis dadi penasihat ing pamrentah lan dana demokratis, kanggo nglindhungi hak-hak kabeh lan kabeh wong saka infèksi komunis, mancep negara Ing panggonan ngatur negara anyar, menehi ideologi anyar, nilai-nilai anyar, negara nampa panggonan kosong lan alon-alon pindhah menyang ngisor, sawise nampa bandit, pejabat lan pelacur minangka pimpinan utama lan komponen. , goal iki mung karusakan saka komunis kepungkur. Ora ana wong ing Kulon panginten kanggo nggawe Swiss anyar, Finland utawa Singapura, koloni dibutuhake. Lan saiki ora ana sing nyetel gol kuwi.
    Sampeyan mung bisa ndeleng ing Baltik
  2. +6
    Agustus 27 2016
    Apa sing kudu diomentari. Kita wis entuk tujuan. Ukraina lan Rusia wis ora sedulur.
  3. +8
    Agustus 27 2016
    Apa sing kedadeyan ing ibukutha SSR Ukraina 25 taun kepungkur, ing dina Agustus 1991?

    Aku ora ngerti apa sing kedadeyan ing Kyiv 25 taun kepungkur, nanging kasunyatan manawa amoeba pisanan sing nyusup ing darat yaiku Ukrainia!
    Ing ngisor iki link, uga ana video.
    http://sharij.net/62230
    1. +2
      Agustus 27 2016
      (... kasunyatan manawa amoeba pisanan sing nyusup ing darat yaiku Ukrainia mesthi!)

      Inggih, ora bisa liya. Miturut pratelan saka anggota kualifikasi Kyiv, kabeh sing ana ing wates sub-negara iki metu saka kompetisi. Ing dina liyane, "pendeta getih" (ahli roket sing ora bisa ditandingi) nggawe statement:
  4. +6
    Agustus 27 2016
    Nanging saiki padha wuda, nanging "kotak" ..
    .mung loro wakil komunis milih nglawan
    .. iki nyata .. lan liyane sampah .. ana akeh sing ing CPSU banjur ..
  5. 0
    Agustus 27 2016
    Iku ora goleki kanggo mangerteni varieties saka telek. Napsu kanggo daya ing biaya apa wae iku naluri kewan Pack, lan manungsa temenan. Ing tangan siji, tanpa organisasi lan manajemen normal, sampeyan ora bisa mbangun kandang sapi, nanging kenapa ANY MOLD paling akeh ngupayakake manajemen iki?
    Sawise kabeh, manajemen, utamane dening akeh wong, minangka NERAKA KARYA, kajaba sampeyan ngowahi kekuwatan dadi sarana kanggo nyukupi kabutuhan dhasar.
  6. +1
    Agustus 27 2016
    "... ing Koncha-Zaspa ...", ing Rusia Koncha-Zaspa ora nolak, maneh, transkripsi saka Ukrainia ditulis minangka "zhovto-blakitny", nanging ora minangka "kuning-blakitny", katresnan kanggo Motherland. diwiwiti kanthi katresnan kanggo basa pribumi lan ing topik ..., ing wektu sing diterangake, dheweke dadi penting ing kutha Kharkov, ing pertahanan udara, para perwira ujar manawa ing dina pungkasan Agustus, komandan brigade kita. ngumpulake kabeh perwira bebas saka database lan ngandika kaya ing ngisor iki, ".. .padha bisa toil karo shnyaga minangka akeh sing padha seneng, lan kita duwe langit siji kanggo kabeh, kita bisa .... sawise sawetara sasi, kekacoan kuwi wiwit ing langit sing aku pracaya ing paribasan: "Where aviation begins, order ends there "
  7. 0
    Agustus 28 2016
    Gorbachev, Yeltsin, kabeh mau bakal nampa kamulyan Shuisky ing perspektif sajarah!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"