"Arc geni". Dina kekalahan pasukan Jerman dening pasukan Soviet ing Peperangan Kursk

47
23 Agustus minangka Dina Kamulyan Militer Rusia - Dina kekalahan pasukan Nazi dening pasukan Soviet ing Pertempuran Kursk taun 1943. Peperangan Kursk iki nemtokake kanggo nyedhiyani owah-owahan radikal ing Course saka Perang Patriotik Agung. Kaping pisanan, Tentara Abang ing pinggir Kursk nolak serangan mungsuh sing kuat dening divisi Nazi sing dipilih. Banjur pasukan Soviet ngluncurake serangan balik, lan ing 23 Agustus 1943, mungsuh mundur 140-150 kilometer ing sisih kulon, mbebasake Orel, Belgorod lan Kharkov. Sawise Peperangan Kursk, imbangan pasukan ing ngarep diganti dramatically ing sih saka Tentara Abang, lan rampung ngrebut inisiatif strategis ing tangane dhewe. Wehrmacht nandhang kerugian gedhe lan pindhah menyang pertahanan strategis, nyoba nylametake wilayah sing direbut sadurunge.

Kahanan ing ngarep



Ing taun 1943, perang dikembangaké ing tandha saka owah-owahan radikal ing ngarep strategis Soviet-Jerman. Kalah ing perang kanggo Moscow lan Stalingrad Ngartekno undermined daya saka Wehrmacht lan prestise politik ing mata allies lan mungsuh. Ing patemon ing markas Wehrmacht tanggal 1 Februari 1943, kesengsem karo asil saka Peperangan Stalingrad, Hitler pesimis ngandika: "Kamungkinan kanggo mungkasi perang ing Timur liwat serangan ora ana maneh. Kita kudu jelas babagan iki."

Nanging, sawise nampa pawulangan hard ing Front Wétan, pimpinan militèr-politik saka Reich Katelu ora golek dalan metu, nanging kanggo nerusake perang. Ing Berlin, padha ngarep-arep yen bakal ana sawetara owah-owahan ing tataran donya, sing ngidini kanggo njaga posisi ing Eropah. Punika pitados bilih Berlin gadhah persetujuan rahasia karo London, supaya Anglo-Saxon tundha mbukak ngarep kapindho ing Eropah nganti wayahe pungkasan. Akibaté, Hitler isih bisa musataken kabeh pasukan ing ngarep Rusia, ngarep-arep kanggo asil apik ing perang nglawan Uni Soviet. Aku kudu ngomong sing ndhuwur Reich nganti wayahe pungkasan pracaya lan ngarep-arep sing USSR bakal padu karo Britain lan Amerika Serikat. Lan iki bakal ngidini Kakaisaran Jerman njaga paling ora bagean saka posisi kasebut.

Jerman ora nganggep perang nglawan USSR rampung ilang, lan isih ana pasukan luwih gedhe lan sarana kanggo nerusake. Angkatan bersenjata Jerman nahan potensi tempur sing ageng lan terus nampa senjata paling anyar, meh kabeh Eropah ana ing sangisore pamaréntahan Jerman, lan negara-negara netral sing isih ana ing Eropah kanthi aktif ndhukung Reich Katelu kanthi ekonomi. Ing wulan Februari - Maret 1943, pasukan Jerman ing komando Manstein nindakake upaya pisanan kanggo mbales kekalahan ing Volga. Komando Jerman mbuwang pasukan gedhe menyang serangan balik, kalebu massa gedhe tank. Ing wektu sing padha, pasukan Soviet ing arah kidul-kulon banget weakened ing perang sadurungé, lan komunikasi padha banget digawe dowo. Akibaté, Jerman bisa ngrebut Kharkov, Belgorod lan wilayah lor-wétan Donbass, mung mardika dening pasukan Soviet. Gerakan Tentara Abang menyang Dnieper mandheg.

Nanging, sukses Wehrmacht diwatesi. Kanggo ngatur "Stalingrad Jerman" kanggo Rusia - kanggo nembus menyang Kursk lan ngubengi massa pinunjul saka pasukan Soviet saka Front Tengah lan Voronezh, Manstein gagal. Tentara Abang, sanajan ilang sawetara wilayah sing mentas dibebasake, ngusir serangan mungsuh. Kahanan strategis ing ngarep Soviet-Jerman ora owah. Tentara Abang nahan inisiatif lan bisa nyerang ing sembarang arah. Cetha yen ana perang sing nemtokake lan loro-lorone padha aktif nyiapake.

Ing Berlin, dheweke pungkasane ngerti yen perlu kanggo nindakake mobilisasi lengkap kanggo nerusake perang. Mobilisasi total sumber daya manungsa lan materi ditindakake ing negara kasebut. Iki ditindakake kanthi narik buruh trampil lan spesialis liyane saka ekonomi nasional, sing diganti dening buruh asing (contone, Prancis), budak lan tawanan perang sing diusir saka Timur. Akibaté, ing taun 1943, luwih saka 2 yuta wong sing diundang menyang Wehrmacht tinimbang taun 1942. industri Jerman Ngartekno nambah output produk militèr, ekonomi wis rampung ditransfer menyang "rel perang", sadurunge padha nyoba kanggo supaya, ngarep-arep kanggo "perang cepet". Pakaryan industri tank iki utamané digawe cepet, sing nyedhiyani pasukan karo tank abot lan medium anyar saka jinis "Tiger" lan "Panther", bedhil serbu anyar saka jinis "Ferdinand". Produksi pesawat kanthi kualitas tempur sing luwih dhuwur diadegake - pejuang Focke-Wulf 190A lan pesawat serangan Henschel-129. Ing taun 1943, dibandhingake karo 1942, produksi tank tambah meh 2 kaping, bedhil serbu - meh 2,9, pesawat - luwih saka 1,7, bedhil - luwih saka 2,2, mortir - 2,3 kaping. Ing ngarep Soviet, Jerman konsentrasi 232 divisi (5,2 yuta wong), kalebu 36 divisi sekutu.

"Arc geni". Dina kekalahan pasukan Jerman dening pasukan Soviet ing Peperangan Kursk

Koresponden K. M. Simonov ing laras saka bedhil self-propelled Jerman "Ferdinand", diantrekake ing Kursk Bulge

Operasi Citadel

Kepemimpinan militer-politik Jerman nemtokake strategi kanggo kampanye 1943. Markas Besar Komando Tertinggi Jerman ngusulake nransfer upaya militèr utama saka Front Wétan menyang téater Mediterania kanggo ngilangi ancaman mundhut Italia lan pendaratan Sekutu ing Eropah Kidul. Staf Umum Angkatan Darat duwe panemu sing beda. Punika pitados bilih perlu pisanan kabeh kanggo ngrusak Kapabilitas nyerang saka Tentara Abang, sawise kang efforts bisa klempakan ing nglawan pasukan bersenjata saka Great Britain lan Amerika Serikat. Sudut pandang sing padha karo para komandhan kelompok tentara ing Front Wétan lan Adolf Hitler dhewe. Iki dijupuk minangka basis kanggo pangembangan final saka konsep strategis lan planning operasi militer kanggo spring-musim panas 1943.

Kepemimpinan militer-politik Jerman mutusake kanggo nindakake operasi serangan utama ing arah strategis. Pilihan tiba ing sing disebut. Kursk salient, ngendi Jerman ngarep-arep kanggo crush tentara Soviet saka Central lan Voronezh ngarep, nggawe longkangan ageng ing ngarep Soviet lan ngembangaken serangan. Iki, miturut petungan ahli strategi Jerman, kudu nyebabake owah-owahan umum ing kahanan ing Front Wétan lan transfer inisiatif strategis menyang tangane.

Komando Jerman percaya yen sawise pungkasan mangsa lan musim semi, Tentara Abang bakal nyerang maneh. Mula, ing tanggal 13 Maret 1943, Hitler ngetokaké Ordo No. 5 kanggo nyegah serangan mungsuh ing sektor-sektor ngarep tartamtu, supaya bisa ngrebut inisiatif kasebut. Ing panggonan liya, tentara Jerman mesthine "membuang getih mungsuh sing maju." Komando Grup Angkatan Darat Kidul yaiku mbentuk klompok tank sing kuwat ing sisih lor Kharkov ing pertengahan April, lan komando Pusat Grup Angkatan Darat yaiku mbentuk pasukan serangan ing wilayah Orel. Kajaba iku, ing Juli iki ngrancang serangan marang Leningrad pasukan Tentara Group Utara.

Wehrmacht wiwit nyiapake serangan, konsentrasi kelompok serangan kuwat ing wilayah Orel lan Belgorod. Jerman ngrancang kanggo nindakake serangan flank kuat ing lis Kursk, kang wedged jero menyang lokasi pasukan Jerman. Saka sisih lor, pasukan Tentara Group Center (Orlovsky bridgehead) Hung liwat iku, saka kidul - pasukan saka Tentara Group South. Jerman ngrancang ngethok pinggiran Kursk ing sangisore pangkalan kanthi serangan konsentris, ngubengi lan numpes pasukan Soviet sing mbela ing kono.


Awak disguised senapan mesin MG-34, SS Panzer Division "Totenkopf", cedhak Kursk

Tanggal 15 April 1943, markas Wehrmacht ngetokake perintah operasional No. Markas Jerman ngrancang, sanalika cuaca apik, arep nyerang. Serangan iki diwenehi wigati banget. Iki mestine kanggo mimpin kanggo sukses cepet lan nemtokake, ngowahi pasang ing Front Wétan ing sih saka Reich Katelu. Mulane, operasi kasebut disiapake kanthi ati-ati lan kanthi teliti. Ing arah serangan utama, direncanakake nggunakake formasi pilih sing bersenjata sing paling modern gaman, narik komandhan paling apik lan konsentrasi amunisi sing akeh. Propaganda aktif ditindakake, saben komandan lan prajurit kudu diwenehi kesadaran babagan pentinge operasi iki.

Jerman narik pasukan gedhe tambahan menyang wilayah serangan sing direncanakake kanthi nglumpukake pasukan saka sektor ngarep liyane lan nransfer unit saka Jerman, Prancis lan wilayah liyane. Secara total, kanggo nyerang Kursk Bulge, dawane kira-kira 600 km, Jerman konsentrasi 50 divisi, kalebu 16 tank lan motor. Pasukan iki kalebu udakara 900 ewu prajurit lan perwira, nganti 10 ewu bedhil lan mortir, udakara 2700 tank lan bedhil self-propelled, luwih saka 2 ewu pesawat. Utamané wigati ditempelake ing ajiné kejut wojo, kang mestine kanggo crush pertahanan Soviet. Command Jerman ngarep-arep kanggo sukses nggunakake massive saka peralatan anyar - nawakke abot "Tiger", nawakke medium "Panther" lan abot bedhil self-propelled saka jinis "Ferdinand". Ing hubungan karo jumlah total pasukan ing ngarep Soviet-Jerman, Jerman klempakan 70% saka tank lan 30% saka divisi motorized ing wilayah Kursk salient. Peran utama ing perang kasebut yaiku main penerbangan: Jerman konsentrasi 60% kabeh pesawat tempur sing nglawan Tentara Abang.

Mangkono, ing Wehrmacht, wis nandhang losses serius ing kampanye mangsa 1942-1943. lan duwe pasukan kurang lan sumber daya saka Tentara Abang, kang mutusaké kanggo ngirim serangan preemptive kuat ing siji arah strategis, musataken ing Unit paling apik, paling saka pasukan waja lan aviation.


tank tameng Jerman Pz.Kpfw. III ing desa Soviet sadurunge wiwitan Operasi Citadel


Gerakan tank saka Divisi Panzergrenadier SS kaping 3 "Totenkopf" ing Kursk Bulge

A unit bedhil serbu Jerman StuG III ing Maret ing dalan ing wilayah Belgorod.

tank medium Jerman Pz.Kpfw.IV Ausf. G saka Divisi Panzer kaping 6 saka Korps Panzer kaping 3 saka Grup Tentara Kempf kanthi tanker lapis baja ing Wilayah Belgorod.

tanker Jerman ing istirahat lan tank Tiger saka batalyon tank abot 503rd ing Kursk salient. Sumber foto: http://waralbum.ru/

Rencana saka komando Soviet

Sisih Soviet uga kasebut kanthi teliti, disiapake kanggo perang nemtokake. Komando Tertinggi nduweni kekarepan politik, pasukan gedhe lan sarana kanggo ngrampungake titik balik radikal ing perang, ngamanake sukses perang ing Volga. Sanalika sawise pungkasan kampanye mangsa, ing pungkasan Maret 1943, Markas Soviet wiwit mikir liwat kampanye spring-musim panas. Kaping pisanan, perlu kanggo nemtokake rencana strategis mungsuh. Front diprentahake kanggo ngiyataken pertahanan lan ing wektu sing padha nyiapake kanggo nyerang. Langkah-langkah ditindakake kanggo nggawe cadangan sing kuwat. Arahan Panglima Tertinggi 5 April mrentahake nggawe Front Cadangan sing kuat ing tanggal 30 April, sing banjur dijenengi Distrik Steppe, lan banjur dadi Front Steppe.

Cadangan gedhe sing dibentuk pas wektune nduwe peran gedhe ing pertahanan lan banjur ing operasi nyerang. Ing Kawa saka Peperangan Kursk, komando dhuwur Soviet wis cadangan ageng ing ngarep: 9 tentara gabungan senjata, 3 tentara tank, 1 tentara udara, 9 tank lan korps mekanik, 63 divisi bedhil. Contone, komando Jerman mung duwe 3 divisi infanteri cadangan ing Front Wétan. Akibaté, pasukan saka Steppe Front bisa digunakake ora mung kanggo counteroffensive, nanging uga kanggo pertahanan. Komando Jerman nalika Pertempuran Kursk kudu mundur pasukan saka sektor ngarep liyane, sing ngrusak pertahanan sakabèhé ing ngarep.

Peran gedhe dimainake dening intelijen Soviet, sing ing awal April 1943 wiwit nglaporake operasi mungsuh utama sing bakal teka ing Kursk Bulge. Wektu transisi mungsuh menyang serangan uga ditetepake. Data sing padha ditampa dening komandan Front Tengah lan Voronezh. Iki ngidini Markas Soviet lan komando ngarep nggawe keputusan sing paling cocog. Kajaba iku, data intelijen Soviet dikonfirmasi dening Inggris, sing bisa nyegat rencana serangan Jerman ing wilayah Kursk ing mangsa panas 1943.

Pasukan Soviet nduweni kaunggulan ing tenaga kerja lan sarana: 1,3 yuta wong ing wiwitan operasi, kira-kira 4,9 ewu tank (kanthi cadangan), 26,5 ewu bedhil lan mortir (kanthi cadangan), luwih saka 2,5 ewu pesawat. Akibaté, iku bisa kanggo preempt mungsuh lan ngatur serangan preventif dening pasukan Soviet ing Kursk Bulge. Ijol-ijolan pendapat bola-bali babagan masalah iki ditindakake ing Markas Besar lan Staf Umum. Nanging, ing pungkasan padha nampa idea saka nimbali disengojo karo transisi sakteruse menyang counteroffensive. Ing 12 April, rapat dianakake ing Markas, ing ngendi keputusan awal digawe babagan pertahanan sing disengaja, konsentrasi upaya utama ing wilayah Kursk, diikuti karo serangan balik lan serangan umum. Pukulan utama sajrone serangan kasebut direncanakake bakal dikirim menyang arah Kharkov, Poltava lan Kyiv. Ing wektu sing padha, pilihan kanggo pindhah menyang serangan tanpa tataran pertahanan awal wis envisaged yen mungsuh ora njupuk tindakan aktif kanggo dangu.


Tank Soviet KV-1, kanthi jeneng pribadi "Bagration", ditembak ing desa nalika operasi "Citadel"

Komando Soviet, liwat Direktorat Intelijen, pengintaian saka front lan Markas Pusat gerakan partisan, terus kanthi ati-ati ngawasi mungsuh, gerakan pasukan lan cadangan. Ing pungkasan Mei - awal Juni 1943, nalika rencana mungsuh pungkasanipun dikonfirmasi, Markas njupuk kaputusan final ing pertahanan sengaja. Front tengah ing komando K. K. Rokossovsky mesthine ngusir serangan mungsuh saka wilayah kidul Orel, Front Voronezh N. F. Vatutin - saka wilayah Belgorod. Padha propped munggah dening Steppe Front I. S. Konev. Tumindak saka fronts dikoordinasi dening wakil saka Markas Komando Tertinggi Marshals Uni Soviet G.K. Zhukov lan A.M. Vasilevsky. Tumindak nyerang direncanakake bakal ditindakake: ing arah Oryol - dening pasukan sayap kiwa saka Front Kulon, Bryansk lan Front Tengah (Operasi "Kutuzov"), ing arah Belgorod-Kharkov - dening pasukan saka Voronezh, Steppe Fronts lan sayap tengen Front South-Western (Operasi "Rumyantsev").

Mangkono, komando dhuwur Soviet ngumumake rencana mungsuh lan mutusake kanggo ngrusak mungsuh kanthi pertahanan sing disengaja sing kuat, lan banjur pindhah menyang serangan balik lan nyebabake kekalahan sing nemtokake ing pasukan Jerman. Perkembangan luwih nuduhake bener saka strategi Soviet. Senajan sawetara miscalculations mimpin kanggo mundhut abot saka pasukan Soviet.


Konstruksi struktur pertahanan ing Kursk Bulge

Formasi partisan nduweni peran penting ing Pertempuran Kursk. Partisan ora mung ngumpulake intelijen, nanging uga ngganggu komunikasi mungsuh lan nindakake sabotase massal. Akibaté, ing mangsa panas 1943, ing mburi Tentara Group Center, partisans Belarus fettered luwih saka 80 ewu tentara mungsuh, Smolensk - bab 60 ewu, Bryansk - liwat 50 ewu wong. Mangkono, komando Nazi kudu ngalihake pasukan gedhe kanggo nglawan partisan lan nglindhungi komunikasi.

Karya gedhe ditindakake ing organisasi pesenan pertahanan. Sajrone April-Juni wae, pasukan Rokossovsky ndhudhuk luwih saka 5 km parit lan jalur komunikasi, dipasang nganti 400 ranjau lan ranjau darat. Pasukan kita wis nyiapake wilayah anti-tank kanthi benteng sing kuat nganti jerone 30-35 km. Ing ngarep Voronezh, Vatutin uga nggawe pertahanan kanthi jero.


Memorial "Wiwitan Peperangan Kursk ing pinggir kidul". wilayah Belgorod

Wehrmacht nyerang

Hitler, nyoba kanggo menehi pasukan minangka akeh tank lan senjata liyane sabisa, nundha serangan kaping pirang-pirang. Intelijen Soviet kacarita kaping pirang-pirang ing tanggal wiwitan operasi Jerman. Ing tanggal 2 Juli 1943, Markas ngirimake peringatan kaping telu marang pasukan yen mungsuh bakal nyerang ing periode 3-6 Juli. "Ilat" sing dicekel kasebut ngonfirmasi yen pasukan Jerman bakal miwiti serangan ing esuk tanggal 5 Juli. Sadurunge esuke, ing 2:20, tentara meriem Soviet nyerang wilayah konsentrasi mungsuh. Perang gedhe-gedhe ora diwiwiti kaya sing dikarepake dening Jerman, nanging wis ora bisa mandheg.

5 Juli jam 5. 30 min. lan jam 6. ing wayah esuk pasukan saka "Pusat" lan "Kidul" kelompok von Kluge lan Manstein tindak nyerang. Terobosan pertahanan pasukan Soviet minangka langkah pisanan kanggo ngetrapake rencana komando tinggi Jerman. Didhukung dening tentara meriem lan tembakan mortir lan serangan udara, ujung tombak tank Jerman tiba ing garis pertahanan Soviet. Ing biaya saka losses abot, pasukan Jerman ngatur kanggo wedge nganti 10 km menyang tatanan perang saka Front Tengah ing rong dina. Nanging, Jerman ora bisa break liwat baris kapindho nimbali saka Tentara 13, kang pungkasanipun mimpin kanggo gangguan saka serangan saka kabeh klompok Oryol. Ing 7-8 Juli, Jerman terus nyerang, nanging ora entuk sukses serius. Dina-dina sabanjure uga ora nggawa sukses ing Wehrmacht. Tanggal 12 Juli, perang pertahanan ing zona Front Tengah rampung. Ing enem dina perang sengit Jerman bisa nembus pertahanan saka Front Tengah ing zona nganti 10 km lan ambane - nganti 12 km. Sawise kesel kabeh pasukan lan sumber daya, Jerman mandheg nyerang lan nerusake pertahanan.

Kahanan sing padha ana ing sisih kidul, sanajan ing kene Jerman entuk sukses gedhe. Pasukan Jerman nembus lokasi Front Voronezh nganti ambane 35 km. Dheweke ora bisa entuk luwih akeh. Ing kene ana bentrokan saka massa gedhe tank (perang cedhak Prokhorovka). Serangan mungsuh ditangkis dening introduksi pasukan tambahan saka ngarep Steppe lan Southwestern. Tanggal 16 Juli, Jerman mungkasi serangan lan wiwit mundur pasukan menyang wilayah Belgorod. Tanggal 17 Juli, pasukan utama klompok Jerman wiwit mundur. Ing 18 Juli, pasukan saka Voronezh lan Steppe wiwit nguber, lan ing 23 Juli padha mbalekake kahanan sing sadurunge mungsuh tindak nyerang.



Serangan saka pasukan Soviet

Duwe getihen pasukan striking utama saka mungsuh lan kurang cadangan, pasukan kita ngluncurake counteroffensive. Sesuai karo rencana operasi "Kutuzov", sing kasedhiya kanggo operasi nyerang ing arah Oryol, jotosan kanggo klompok Tentara Group "Pusat" dikirim dening pasukan saka Central, Bryansk lan swiwi kiwa saka Front Western. Front Bryansk diprentahake dening Kolonel Jenderal M. M. Popov, Front Kulon dening Kolonel Jenderal V. D. Sokolovsky. Ing tanggal 12 Juli, pasukan Front Bryansk minangka sing pertama nyerang - tentara kaping 3, 61 lan 63 ing sangisoré komando jenderal A.V. Gorbatov, P.A. Belov, V.Ya. Kolpakchi lan Tentara Pengawal 11 saka Kulon. Ngarep, komandhan I. Kh. Bagramyan.

Ing dina-dina pisanan operasi nyerang, pertahanan mungsuh sing jero lan dilengkapi kanthi apik ing babagan teknik dirusak. Tentara Pengawal kaping 11, operasi saka wilayah Kozelsk ing arah umum Khotynets, utamane sukses ing serangan kasebut. Ing tataran pisanan saka operasi, pengawal Bagramyan, sesambungan karo Tentara 61st, mesthine kanggo ngalahake klompok Bolkhov saka Wehrmacht, nutupi lis Orlovsky saka sisih lor, karo serangan counter. Ing dina kaping pindho saka serangan, tentara Bagramyan nyuwil pertahanan mungsuh ing ambane 25 km, lan pasukan saka Tentara 61 nembus pertahanan mungsuh ing ambane 3-7 km. Tentara kaping 3 lan 63 sing maju menyang arah Orel maju 13-14 km ing pungkasan 15 Juli.

Pertahanan mungsuh ing pinggir Oryol langsung nemoni kahanan krisis. Laporan operasional saka Panzer 2nd Panzer lan Tentara 9 Jerman nyathet yen pusat operasi tempur wis pindhah menyang zona Tentara Panzer 2 lan krisis kasebut berkembang kanthi kecepatan sing luar biasa. Komando Pusat Grup Angkatan Darat dipeksa kanthi cepet mbatalake 7 divisi saka sektor kidul pinggiran Oryol lan ditransfer menyang sektor ing ngendi pasukan Soviet ngancam bakal nembus. Nanging, mungsuh ora bisa ngilangi terobosan kasebut.

Ing tanggal 14 Juli, Pasukan Pengawal kaping 11 lan tentara kaping 61 nyedhaki Bolkhov saka sisih kulon lan wétan, dene tentara kaping 3 lan 63 terus mlayu menyang Orel. Komando Jerman terus nguatake Tentara Panzer kaping 2, kanthi cepet nransfer pasukan saka Tentara 9 tetanggan lan sektor ngarep liyane. Markas Besar Soviet nemokake regrouping pasukan mungsuh lan Markas ngiyanati Front Bryansk saka cadangan 3rd Guards Tank Army ing komando Jenderal P.S. Rybalko, kang ing 20 Juli melu perang ing arah Oryol. Kajaba iku, Tentara 11 Jenderal I.I. Fedyuninsky, Tentara Tank kaping 11 V.M. Badanov lan Korps Kavaleri Pengawal II V.V. Kryukov teka ing zona Tentara Pengawal kaping 4 ing swiwi kiwa Front Kulon. Cadangan langsung melu perang.

Grup Bolkhov mungsuh dikalahaké. Ing tanggal 26 Juli, pasukan Jerman dipeksa ninggalake jembatan Orlovsky lan miwiti mundur menyang posisi Hagen (wétan Bryansk). 29 Juli, pasukan kita mbebasake Bolkhov, 5 Agustus - Oryol, 11 Agustus - Khotynets, 15 Agustus - Karachev. Ing tanggal 18 Agustus, pasukan Soviet nyedhaki garis pertahanan mungsuh ing sisih wétan Bryansk. Kanthi kekalahan klompok Oryol, rencana komando Jerman nggunakake jembatan Oryol kanggo serangan ing arah wétan ambruk. Serangan balik wiwit berkembang dadi serangan umum saka pasukan Soviet.


Prajurit Soviet kanthi spanduk ing Orel sing dibebasake

Front tengah ing komando K.K. Rokossovsky, karo pasukan saka swiwi tengen - 48, 13 lan 70 tentara - tindak ing 15 Juli nyerang, tumindak ing arah umum saka Kromy. Ngartekno getihen ing perang sadurungé, pasukan iki maju alon-alon, ngatasi pertahanan kuwat saka mungsuh. Minangka Rokossovsky kelingan: "Pasukan kudu gnaw liwat siji posisi sawise liyane, push metu Nazi, sing nggunakake pertahanan seluler. Iki dicethakaké ana ing kasunyatan sing nalika siji bagéan saka pasukan kang mbela, liyane ing mburi pemain mburi manggoni posisi anyar, 5-8 km adoh saka pisanan. Ing wektu sing padha, mungsuh akeh digunakake counterattacks dening pasukan tank, uga pasukan maneuvering lan sarana ing garis internal. Mangkono, nyurung mungsuh saka garis benteng lan nolak serangan balik sengit, ngembangake serangan ing sisih lor-kulon menyang Krom, pasukan Front Tengah ing 30 Juli maju nganti ambane 40 km.



Pasukan saka front Voronezh lan Steppe ing komando N.F. Vatutin lan I.S. Konev maju ing arah Belgorod-Kharkov kanthi kerjasama karo Front Kidul-Kulon R. Ya. Malinovsky. Sajrone operasi pertahanan, Voronezh Front nahan serangan paling kuat saka mungsuh, nandhang kerugian gedhe, mula dikuwatake dening tentara Steppe Front. Tanggal 23 Juli, sawise mundur menyang garis pertahanan sing kuwat ing sisih lor Belgorod, Wehrmacht njupuk posisi pertahanan lan nyiapake kanggo ngusir serangan saka pasukan Soviet. Nanging, mungsuh ora bisa nolak serangan saka Tentara Abang. Pasukan Vatutin lan Konev ngirim pukulan utama kanthi pinggiran ngarep saka wilayah Belgorod ing arah umum menyang Bogodukhov, Valki, Novaya Vodolaga, ngliwati Kharkov saka sisih kulon. Tentara 57 saka Front Southwestern nyerang Kharkov saka kidul-kulon. Kabeh tumindak padha envised dening rencana Rumyantsev.

Ing 3 Agustus, Voronezh lan Steppe ngarep, sawise tentara meriem lan persiapan penerbangan sing kuat, nyerang. Pasukan saka Tentara Pengawal 5 lan 6 sing operasi ing eselon pisanan saka Front Voronezh nyuwil pertahanan mungsuh. Tentara Tank Pengawal kaping 1 lan kaping 5, sing dikenalake ing terobosan, kanthi dhukungan saka infanteri, ngrampungake terobosan zona pertahanan taktis Wehrmacht lan maju 25-26 km. Ing dina kapindho, serangan terus berkembang kanthi sukses. Ing tengah garis ngarep, tentara kaping 27 lan 40 terus nyerang, sing njamin operasi pasukan serangan utama ing ngarep. Pasukan saka Front Steppe - tentara Pengawal kaping 53, 69 lan 7 lan korps mesin 1 - mlayu menyang Belgorod.

Ing tanggal 5 Agustus, pasukan kita mbebasake Belgorod. Ing wayah sore tanggal 5 Agustus, salam artileri pisanan diwenehake ing Moskow kanggo ngurmati pasukan sing mbebasake Oryol lan Belgorod. Iki minangka salam solemn pisanan nalika Perang Patriotik Agung, minangka tandha kamenangan pasukan Soviet. Ing tanggal 7 Agustus, pasukan Soviet mbebasake Bogodukhov. Ing pungkasan Agustus 11, pasukan saka Front Voronezh wis Cut saka Kharkov-Poltava sepur. Pasukan saka Front Steppe nyedhaki kontur pertahanan njaba Kharkov. Komando Jerman, kanggo nylametake klompok Kharkov saka pengepungan, mbuwang cadangan sing ditransfer saka Donbass menyang perang. Jerman konsentrasi ing sisih kulon Akhtyrka lan kidul Bogodukhov 4 infantri lan 7 tank lan divisi motor kanthi nganti 600 tank. Nanging serangan balik sing ditindakake dening Wehrmacht ing periode 11-17 Agustus nglawan pasukan Front Voronezh ing wilayah Bogodukhov, lan banjur ing wilayah Akhtyrka, ora nyebabake sukses sing nemtokake. Kanthi serangan balik dening divisi tank ing swiwi kiwa lan tengah Front Voronezh, Nazi bisa mungkasi tatanan saka 6 Pengawal lan 1 Tank Tentara, wis getihen ing perang. Nanging, Vatutin mbuwang Tentara Tank Pengawal 5 menyang perang. Wadyabala kaping 40 lan 27 terus maju, wadyabala kaping 38 banjur nyerang. Komando Front Voronezh ing sisih tengen mbuwang cadangan menyang perang - Tentara 47 Jenderal P.P. Korzun. Ing wilayah Akhtyrka, cadangan Stavka dikonsentrasi - Tentara Pengawal kaping 4 G. I. Kulik. Pertempuran sengit ing wilayah iki rampung kanthi kekalahan Nazi. Pasukan Jerman kepeksa mandheg nyerang lan nerusake pertahanan.

Pasukan saka Front Steppe ngembangake serangan marang Kharkov. Nalika Konev ngelingi: "Ing pinggiran kutha, mungsuh nggawe garis pertahanan sing kuwat, lan ing saubengé kutha - bypass sing dikubengi kanthi jaringan benteng sing dikembangake, ing sawetara panggonan kanthi kotak pil beton sing dikuatake, tangki sing digali lan alangan. Kutha dhewe diadaptasi kanggo pertahanan kabeh. Kanggo nyekel Kharkov, komando Nazi nransfer divisi tank paling apik ing kene. Hitler nuntut kanggo njaga Kharkov ing kabeh biaya, pointing metu kanggo Manstein sing dijupuk saka kutha dening pasukan Soviet nuduhke ancaman kanggo kelangan Donbass.


tank Jerman Pz.Kpfw. V "Panther", diantrekake karo pitungan saka pengawal sersan senior Parfyonov. Pinggiran Kharkov, Agustus 1943

Ing 23 Agustus, sawise perang wangkal, pasukan Soviet rampung mardika Kharkov saka Nazi. Bagéyan penting saka klompok mungsuh dirusak. Sisa-sisa wadyabala Nazi padha mundur. Kanthi nyekel Kharkov, perang gedhe ing Kursk Bulge rampung. Moskow menehi salam marang para pembebas Kharkov kanthi 20 salvo saka 224 bedhil.

Mangkono, ing Course saka serangan ing arah Belgorod-Kharkov, pasukan kita maju 140 km lan Hung liwat kabeh swiwi kidul ngarep Jerman, njupuk posisi mupangati kanggo pindhah menyang serangan umum kanthi tujuan kanggo mbebasake Kiri. -Bank Ukraina lan tekan garis Kali Dnieper.


Ing arah Belgorod-Kharkov. Peralatan mungsuh rusak sawise serangan udara Soviet

Populasi Belgorod sing dibebasake ketemu karo prajurit lan komandan Tentara Merah

Hasil

Peperangan Kursk rampung kanthi kamenangan lengkap Tentara Abang lan mimpin menyang titik balik pungkasan ing Perang Patriotik Agung lan kabeh Perang Donya II. Komando Jerman ilang inisiatif strategis ing Front Wétan. Pasukan Jerman tindak menyang pertahanan strategis. Ora mung serangan Jerman sing gagal, pertahanan mungsuh dirusak, pasukan Soviet ngluncurake serangan umum. Angkatan Udhara Soviet ing perang iki pungkasané menangaké supremasi udara.

Field Marshal Manstein ditaksir asil Operasi Citadel minangka nderek: "Iki minangka upaya pungkasan kanggo njaga inisiatif kita ing Timur; karo Gagal, tantamount kanggo Gagal, inisiatif pungkasanipun liwati menyang sisih Soviet. Mulane, Operasi Citadel minangka titik balik sing nemtokake ing perang ing Front Wétan.

Minangka asil saka kekalahan pasukan Wehrmacht sing signifikan ing ngarep Soviet-Jerman, kahanan sing luwih apik digawe kanggo penyebaran pasukan Amerika-Inggris ing Italia, wiwitan disintegrasi blok fasis - rezim Mussolini ambruk. lan Italia mundur saka perang ing sisih Jerman. Ing pangaribawa saka kamenangan Tentara Abang, ukuran gerakan perlawanan ing negara-negara sing dikuwasani dening pasukan Jerman tambah, lan panguwasa USSR minangka pasukan anjog saka koalisi anti-Hitler dikuwati.

Peperangan Kursk minangka salah sawijining perang paling gedhe ing Perang Donya II. Ing sisih loro, luwih saka 4 yuta wong, luwih saka 69 ewu bedhil lan mortir, luwih saka 13 ewu tank lan bedhil self-propelled, nganti 12 ewu pesawat melu. Ing Peperangan Kursk, 30 divisi Wehrmacht dikalahake, kalebu 7 divisi tank. Tentara Jerman ilang 500 ewu wong, nganti 1500 tank lan bedhil self-propelled, 3000 bedhil lan udakara 1700 pesawat. Kerugian Tentara Abang uga gedhe banget: luwih saka 860 ewu wong, luwih saka 6 ewu tank lan bedhil self-propelled, luwih saka 1600 pesawat.

Ing Peperangan Kursk, prajurit Soviet nuduhake wani, steadfastness lan kepahlawanan massa. Luwih saka 100 ewu wong dianugerahi pesenan lan medali, 231 wong dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet, 132 formasi lan unit nampa gelar pengawal, 26 dianugerahi gelar kehormatan Oryol, Belgorod, Kharkov lan Karachev.


Ambruk pangarep-arep. Prajurit Jerman ing lapangan Prokhorovsky

Kolom tawanan perang Jerman sing ditangkap ing pertempuran ing arah Oryol, 1943
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

47 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 18
    Agustus 23 2016

    Pakdheku seda ing kono. Ing awal. Dheweke dianugerahi Ordo Perang Patriotik kanthi anumerta. Lan kita bakal ngelingi kabeh wong.
    1. + 12
      Agustus 23 2016
      Lan mbah kakungku nganggo bedhil anti-tank 45 mm. Wiwit awal perang, padha mundur saka tapel wates kulon kanggo Kyiv, banjur kanggo Kharkov lan Rostov, lan banjur Stalingrad. Dheweke ora perang ing Stalingrad dhewe. Banjur maju karo ZIS-3 76-mm, tekan Berlin.
      1. +3
        Agustus 23 2016
        Anti-tanker umume dianggep minangka bom bunuh diri. utamané nalika perang gedhe. Nanging padha dikubur, kaya samesthine, ing kreta bedhil. Sawise deadline, aku dilatih maneh ing "Rapier". Simbahmu iku pahlawan. apa sing bisa dakkandhakake ... Kamulyan langgeng kanggo kabeh wong!
        1. +2
          Agustus 23 2016
          Simbahku disebut meriam 45 - "pati kanggo mungsuh - p..dets pitungan." Dheweke dhewe perang minangka operator radio ing Tentara 23.
    2. +4
      Agustus 23 2016
      Ing inferno saka Front Tengah, mbah 1019 sp mati mati. Simbah dhewe, penembak mortir, nalika iku ana ing rumah sakit, wis tatu ing perang ing cedhak Kastorna: "... dheweke njupuk mortir menyang posisi sing mbukak lan numpes 2 titik tembak mungsuh ..." - "Kanggo wani." Nalika nyabrang Dnieper, dheweke wis ana ing resimen. Mungkin tatu kasebut nylametake nyawane.
  2. +6
    Agustus 23 2016
    Matur nuwun mbah kakung sampun menang!!! Thanks kanggo penulis kanggo artikel!
  3. +6
    Agustus 23 2016
    Kamenangan ing Kursk Bulge, wiwitan rollback lengkap mesin Nazi ing Kulon.
    Bener, nalika nganalisa perang iki, bakal ana saperangan saka telung wong wicaksana sing bakal miwiti pedaling topik 5 TA, bengok-bengok yen ora ana kamenangan.
    Ayo padha nerangake, "wong wicaksana" carane ternyata sing 5th TA iku gagal lengkap, lan Wehrmacht mbalek ing sisih kulon.
    1. +7
      Agustus 23 2016
      Ayo padha nerangake, "pinter" ...

      Masalahe yaiku "wong wicaksana" iki ora pengin nerangake apa-apa, nanging dheweke mbuktekake kanthi umpluk ing tutuk yen kabeh iku ala. Kadhangkala dheweke ngrujuk menyang sawetara dokumen sing mung dikenal. Nanging "Fiery Arc", ora ketompo carane hard wong nyoba, mesthi ora bisa dibusak saka sajarah.
      1. +1
        Agustus 23 2016
        Ana tansah "kabeh-throwers" lan ing topik apa wae .. Ana akeh scribblers kuwi, utamané saksi lan peserta ing paprangan, ana mung sawetara sing isih..
        1. +5
          Agustus 23 2016
          Lapangan Prokhorovka ... Neraka tenan ing kene, nanging Simbah kita slamet lan menang.
          Para peserta perang kasebut - Memori lan Kamulyan Abadi.
          Saksi saka prestasi - Lapangan Militer Katelu Rusia - dina iki katon kaya iki:


    2. +2
      Agustus 23 2016
      Komentar babagan pernyataan sing ilang ngasilake kesan aneh.
    3. +6
      Agustus 23 2016
      Bener, nalika nganalisa perang iki, bakal ana saperangan saka telung wong wicaksana sing bakal miwiti pedaling topik 5 TA, bengok-bengok yen ora ana kamenangan.


      Peperangan ana ing mangsa panas. Lan "General Frost" ora bisa mbantu Rusia ing sembarang cara. Lan ing memoar saka komandan Jerman paling gedhe, Tentara Abang ing Kursk Bulge rampung dikalahaké. Kajaba iku, cadangan tank kanggo taun ngarep uga dibuwang.
      Dadi apa sing kedadeyan???
      beku? - Ora, musim gugur-musim cair? - uga ora.
      Anomali Magnetik Kursk campur tangan. Prajurit Wehrmacht sing gagah prakosa, sing wis ngalahake Tentara Abang, ngira yen dheweke bakal luwih maju menyang Timur (seret nah osten)), nanging nyatane panah kompas nguripake 180 derajat. Lan para pemenang sing gagah berani mlayu (lan apa maneh, dheweke maju) menyang Kulon
    4. +4
      Agustus 23 2016
      Dadi 5TA nandhang kapitunan gedhe, tanpa entuk sukses, sanajan kabeh kepahlawanan para personel. Nanging ora mung 5TA perang ana, nanging uga tatanan liyane sing meksa Jerman kanggo miwiti mundur saka pasukan.
  4. +6
    Agustus 23 2016
    Tembung General Heinz Guderian:
    "Akibat kegagalan Citadel Offensive, kita ngalami kekalahan sing nemtokake. Pasukan waja, diisi maneh kanthi angel banget, ora bisa ditindakake nganti suwe amarga kerugian gedhe ing peralatan ... Ora perlu ngomong, Rusia cepet-cepet nggunakake suksese. Lan ora ana dina sing sepi ing Front Wétan. Inisiatif wis rampung liwati menyang mungsuh.

    Lan jenderal tentara Jerman liyane, Walter Wenck, langsung nulis yen tanggal 7 Juli 1943, mung siji divisi tank Jerman kaping 3 sing ilang luwih saka 67% tanke. Ing pungkasan serangan Jerman, miturut laporan operasional saka Jerman dhewe, mundhut tank ing macem-macem bagean Wehrmacht tekan 70-80%!

    Sampeyan kudu ora pracaya memoar saka kawulo Manstein, kang isih storyteller.
    1. +1
      Agustus 23 2016
      Manstein nulis sawise perang, dheweke wis sawetara goroh .. Ing wektu iku, ngapusi, piye wae, durung ditampa. Kajaba iku, Jerman dhewe ana ing posisi sing wedi ngapusi.
      1. +5
        Agustus 23 2016
        Pfff ... ngapusi ing memoar tansah ditampa. Lan malah dikalahake - malah luwih.
        Sawise perang kasebut, tugas utama para jenderal Jerman yaiku nyenengake para pemilik anyar. Dadi wong-wong sing pungkasan ing Kulon nulis memoar babagan carane ngalahake Rusia kanthi kabeh kekuwatane lan terus-terusan menang - sing terus-terusan dicopot dening Hitler lan rombongan Nazi sing bodho. Lan uga babagan kasunyatan manawa Hitler lan SS kudu disalahake kanggo kabeh kekejeman, lan prajurite putih lan alus ("urutan komisaris", "urutan ing yurisdiksi khusus", pengawal tentara tawanan perang - padha kasebut kanthi teliti, meneng kabeh iki).
        Nang endi wae ing 1944, aliran unrestrained saka Fantasi umume wiwit, nalika pasukan ing printah saka Manstein padha ngatur kanggo numpes tank Russian luwih saka ana ing kabeh sektor ngarep. Kajaba iku, sawise sawetara minggu, formasi tank Rusia sing rusak iki dibangkitake kanthi misterius (ing musim semi, ing Ukraina, kanthi thaw lengkap) lan dumadakan nyerang.
      2. +1
        Agustus 23 2016
        Carane ngomong. Bisa uga Manstein nulis memoar kanthi panjaluk para pemenang saka Kulon. Nalika aku maca, aku entuk kesan sing penulis pengin gawe uwong yakin (kaya nalika maca buku Churchill): USSR menang perang "ora thanks kanggo, nanging ing éwadéné."
      3. +1
        11 Oktober 2016
        Miturut memoar Manstein, ing ngendi "dheweke duwe sawetara goroh," ing telung dina pisanan saka serangan, dheweke njupuk 32 tawanan piyambak. Dheweke nemtokake kerugian ing 18 ewu, sing tiwas luwih saka 3 ewu. Pitakonan: kenapa dheweke ora mlebu Kursk ing dina kaping 4?
  5. +3
    Agustus 23 2016
    ya wis. Iki dudu taun 1941. Awal ambruk Nazi Jerman lan ing wektu sing padha negesake kekuwatan Tentara Soviet. Balung penyangga kewan Jerman iku rusak, sawise Jerman mung draped lan draped, nganti Berlin dhewe.
  6. +5
    Agustus 23 2016
    Kamenangan ing BATTLE ing Kursk Bulge lengkap lan tanpa syarat. Ora ana sing bisa "mbantah" iki. Kasunyatan manawa ana serangan 5 TA sing ora kasil - ya, dadi apa? Apa serangan Jerman sukses? Sing apa perang kanggo, sing tumindak ing defisit informasi, wektu, sumber daya - lan sampeyan isih kudu WIN. Sejarah ditulis dening WINNERS.
    1. +4
      Agustus 23 2016
      Serangan 5TA ora kasil. Ing papan kasebut, Jerman meh bisa nembus garis pertahanan pungkasan lan perlu "kanthi biaya apa wae" kanggo nyegah serangan kasebut. 5 TA luwih cedhak karo unit cadangan liyane menyang panggonan terobosan Jerman sing muncul lan dipeksa nyerang langsung sawise pawai. Rotmistrov ora duwe wektu kanggo ngembangake rencana pertahanan utawa serangan balik. Sanalika sawise ditransfer saka cadangan, kang 5 TA mlayu menyang break liwat divisi tank Jerman, kang kudu mandegake. Lan ing 5 TA ana paling ora setengah saka tank cahya saka jinis T-60. Dheweke terus nyerang kanthi ngerti manawa kanggo akeh iku sing pungkasan. Lan padha nahan Jerman, sing dina sabanjuré wiwit mundur.
      1. +4
        Agustus 23 2016
        1. Serangan balik dening tentara Rotmistrov lan Zhadov ora nggawa asil sing dikarepake. Jerman terus nyerang ing wilayah Prokhorovka nganti 17 Juli lan bisa ngubengi unit 48 sk 69 A, sing ngalami kerugian gedhe, ing interfluve saka Donets Lor lan Lipovoy.
        Akibaté, counterattack dhewe ora kasil, sanajan mimpin kanggo kasunyatan sing divisi SS "Leibstandarte", maju ing Prokhorovka ing tengah tatanan saka 2 SS TC, iki dipeksa kanggo mundur sawetara kilometer.

        2. Counterattack 5 Pengawal TA lan 5 Pengawal. Aku wis nyiapake wiwit tanggal 9 Juli. Lan Rotmistrov lan Zhadov nampa pesenan kanggo advance kanggo wilayah Prokhorovka malah sadurungé, wis ing 19.00 ing 7 Juli, 10th shopping mall, Letnan Jenderal Burkov, ditempelake ing 5th Pengawal. Lan klempakan ing wilayah tartamtu.
        Dadi ora ana improvisasi saka Rotmistrov, serangan balik ditindakake miturut rencana markas ngarep, disepakati sadurunge ing Markas Komando Tertinggi.

        3. Saking lampahipun Pengawal kaping 5. TA ora nyerang, amarga padha pindhah menyang wilayah konsentrasi ing 10 Juli.

        4. Gagal co-strike ora kedadeyan amarga kekurangan wektu, nanging kanthi alasan sing beda-beda, sing mung ora bisa diterangake kanthi lengkap ing kene - format komunikasi ora ngidini.
        1. +3
          Agustus 23 2016
          Kutipan: Alexey T. (Oper)
          4. Gagal co-strike ora kedadeyan amarga kekurangan wektu, nanging kanthi alasan sing beda-beda, sing mung ora bisa diterangake kanthi lengkap ing kene - format komunikasi ora ngidini.

          Aku wedi yen format artikel ora cukup ing kene. eseman

          Sampeyan bisa menehi link menyang 2 karya dhasar Zamulin - ana jeblugan cedhak Prokhorovka lan perang dhewe ing CD dianalisis kanthi rinci:
          Zamulin V. Peperangan Rahasia Kursk. - M.: Yauza; Eksmo, 2007
          http://militera.lib.ru/h/zamulin_vn2/index.html
          Zamulin V. Kursk fraktur. - M.: Yauza, Eksmo, 2007.
          http://militera.lib.ru/h/zamulin_vn/index.html
        2. +2
          Agustus 24 2016
          Ora logis "... counterattack dhewe ora kasil", sanajan mimpin kanggo kasunyatan sing divisi SS "Leibstandarte", maju ing Prokhorovka ing tengah tatanan saka 2 SS TC, iki dipeksa kanggo mundur sawetara kilometer.
          Serangan balik sing ora kasil ora bisa meksa mungsuh mundur sawetara kilometer.
      2. +2
        Agustus 23 2016
        ... Jumlah tank ing korps tank Tentara Tank Pengawal kaping 5 tanggal 11 Juli:
        Korps Panzer kaping 18: "Gereja" - 21; T-34 - 103, T-60 lan T-70 - 63;
        Korps Tank 29: KB - 1, T-34 - 130, T-60 lan T-70 - 85; SU-76 - 9; SU-122 - 12...
        233 "telung puluh papat" lan 148 tank entheng, ora ana gunane sanajan ing pertempuran cedhak ...
        Pengawal Kelima ilang telung perempat tank ing perang kasebut. Nanging dheweke ngrampungake tugas kasebut. Mungsuh ora mlebu Prokhorovka.
        Ing ala "telung puluh papat" karo optik malah Samsaya Awon - marang kelas kapisan Wehrmacht kendaraan tempur sing kenek nawakke kita saka rong kilometer - marang sengsara limang atus meter, saka kang meriam T-34 isih bisa ngalahake waja Jerman.
        1. +3
          Agustus 24 2016
          Antarane "telung puluh papat" sing ilang yaiku tank saka pamane Nikolai, pembalap mekanik. Turret kasebut dicopot saka tanke kanthi cangkang, nanging dheweke slamet, mung kaget banget. Nalika aku metu lan ngadeg ing jejere kula, nyoba kanggo waras, Aku felt wong meksa aku ing mburi. Aku nyawang mburi. Ternyata dheweke nyurung tank Jerman lan mekanik, ngetokake tangane, nuduhake karo driji wong sing mlaku. Aku kudu mlayu, lan tank iki nyurung saka mburi. Pakdhe weruh rut jero lan ambruk menyang, tank wiwit dig ing, nyuwil iga, ndamel liwat sirah lan njupuk mati kang sirah. Nalika Pakdhe tangi, dheweke weruh tank Jerman sing padha ing cedhak. Dibakar. Lan mekanik konco tuas. Pakdhe Nikolai ngenteni sawetara wulan sabanjure ing rumah sakit. Dibakar kaping papat. Dheweke mungkasi perang minangka komandan batalyon teknik batalyon Belorussian 3rd, lan urip minangka guru sejarah ing wilayah Perm.
        2. 0
          Januari 12 2017
          Lan ing ngendi sampeyan entuk ide yen tank sing obah, ora ana ing aspal, kru apa wae bisa tekan saka rong kilometer? Tank biathlon.
  7. +1
    Agustus 23 2016
    Ing taun 1943, awaké dhéwé béda karo taun 1941, mula menang perang Kurdi kuwi lumrahé. Kamulyan kanggo para pemenang, kenangan abadi kanggo para pahlawan sing gugur!
  8. +7
    Agustus 23 2016
    Artikel kasebut, kanthi tradisional kanggo Alexander Samsonov, jelas adhedhasar bahan propaganda Soviet lan mbaleni apa sing wis suwe dikenal. Apa tegese penampilane?
    Kutipan: Alexander Samsonov
    Produksi pesawat kanthi kualitas tempur sing luwih dhuwur diadegake - pejuang Focke-Wulf 190A lan pesawat serangan Henschel-129.
    Ketoke, penulis sethitik dingerteni (temenan ngetutake mayoritas bahan Soviet) sing Fw-190 wis kasil diprodhuksi lan perang kanggo setengah taun, nanging mung ing Front Kulon nglawan Angkatan Udara Sekutu.

    Lan Hs-129 padha ora dirilis ing 1943, nanging wis ing produksi kanggo dangu lan wis kasil perang ing Front Wétan kanggo taun ing Kursk.

    Kajaba iku, penulis ora ngerti utawa sakperangan alesan lali kanggo Wigati katon saka gegaman anyar nyata cedhak Kursk ing aviation Jerman - iki versi anti-tank saka Ju-87, uga kasus pungkasan saka nggunakake massa. Hs-123 lan kasus pisanan saka nggunakake massive saka Hs-129.
    1. +1
      Agustus 23 2016
      Ya ... artikel propaganda biasanipun, cethek, aku malah bakal ngomong karo kacang. Babagan Fw 190A, iki isih bisa disalahake, aku duwe artikel sing digantung ing stand ing kantor pendaftaran lan pendaftaran militer kabupaten, mula ana Fw 190 D9 kabeh!
      Lan uga fitur hacks kita "Jerman submachine gunners" sing numpak ing ombak.
      Kanggo kelas dhasar saka sekolah menengah bakal pindhah, nanging kanggo VO bisa uga beda.
    2. 0
      Desember 24 2016
      Apa sampeyan duwe omah dhewe ing deso? Ora, kanggo nulis artikel sing paling rinci lan paling bener. Luwih becik ngritik. Kaya sing ditulis Honoré Balzac babagan wong sing kaya ngono, cuka sing apik digawe saka anggur sing ala, mula kritikus digawe saka penulis sing ala.
  9. +2
    Agustus 23 2016
    Simbahku melu perang ing Kursk Bulge cedhak kutha Novosil minangka bagéan saka resimen artileri self-propelled 1444 saka High Command Reserve, minangka bagéan saka Operasi Kutuzov - operasi nyerang pasukan Front Bryansk ing mburi. saka klompok Model nyerang loteng Kursk sisih lor, wiwit tanggal 12 Juli 1943
  10. +2
    Agustus 23 2016

    Memorial ing Prokhorovka.
    Kaping pirang-pirang aku mrana, nyawang sawah-sawah ing sakubenge, taman, desa-desa sing mulyo, ora cocog ing sirahku yen tanah iki pancen kobong. Lan mesin perang iki ambruk ... Apa kita bisa ngomong bab wong-wong sing menang perang elek iki. Pira sing kudu ditanggung! Kenangan langgeng!
  11. +2
    Agustus 23 2016
    Apa sing bisa kita ucapake, yen saben taun, nalika nyimpang-nyimpang rute KLS, kita banjur kesandhung ing cangkang lan tambang.
    Utamane ing wilayah Trosna, wilayah Oryol.
    Ing kene kita umume duwe cadangan senjata lan amunisi.
    Saka sisih lor, saka Bolkhov menyang Trosna, ing sisih kidul, ana medan perang sing terus-terusan.
    Massa tambang saka kaliber 50, mesthi, sakperangan alesan, tumit utawa loro dumunung ing saurutan. Rusty. Kita nelpon Kementerian Situasi Darurat, lan kita luwih maju.
    Saben-saben mantel lan potongan-potongan sabuk pedhang ditemokake.
    Wis pirang taun.
    Lan apa kedaden sak gelut - medeni.
    Kamulyan lan memori sing langgeng kanggo para pejuang sing mbela Tanah Air.
  12. +2
    Agustus 23 2016
    Perang tank paling gedhe, film paling apik kanggo nonton wiwit cilik, eh! Sayange, dheweke ora bisa kaya saiki ...
    1. +1
      Agustus 24 2016
      Film iki apik, patriotik! Nanging, sayangé, ora ana T-34-85, mung T-34-76 ...
  13. +1
    Agustus 23 2016
    Sing menarik: kok Wehrmacht, maju ing rumiyin echeloned, pertahanan wis disiapake, malih, disengaja, lan ora spontan (ing gaya 1941), nandhang losses siji setengah kaping kurang saka Tentara Abang? Kepahlawanan prajurit Soviet ora diragukan! Dadi "jenderal" isih ora ana gunane? Miturut kabeh kalkulasi taktis, sing diwulangake ing sekolah militèr, pihak sing nyerang ngalami kerugian TIGA KALI luwih gedhe tinimbang para pembela! Lan kita nyerang mung ing pertahanan Jerman spontan, nalika pindhah menyang counteroffensive, amarga ing panggonan iki Jerman wis siyap kanggo nyerang lan pasukan padha "diasah" kanggo serangan, lan ora kanggo pertahanan. Aku ora njupuk jotosan saka lor menyang mburi Tentara 9 saka Model, nanging malah ana, ing lis lor Wehrmacht cedhak Kursk Bulge, kabeh pasukan paling apik dikirim kanggo break liwat pertahanan Soviet. Dadi kenapa kerugian kita 1,5 kaping luwih gedhe?! Lan taun wis 1943, lan Stalingrad uga akeh operasi nyerang, lan blokade wis rusak ... Kenapa?! Pira prajurit sing dilebokake?
    1. +2
      Agustus 24 2016
      Ati-ati! Jerman maju wiwit tanggal 5 nganti 12 Juli, lan wiwit tanggal 12 Juli nganti 23 Agustus. Lan ora perlu ngomong babagan wilayah kanggo ngrebut wilayah kasebut. Lan pertahanan Jerman ora spontan, disiapake paling ora. setaun.
    2. +1
      Agustus 26 2016
      mbokmenawa operasi nyerang kita ing sangisore garudha lan Kharkov uga kalebu ing kerugian .. malih, ora kaya Wehrmacht, padha sukses ing kabeh arah .. mulane, dening bejat menyang pertahanan Jerman, pasukan Soviet nandhang paling saka losses .. . lan kapten tank 5th ora ana ing dheweke lungguh ing pertahanan lan ngirim counterattack, ateges unprepared, dheweke uga nandhang losses abot .. plus waja, pasukan tank saka Wehrmacht padha luwih kuat, iki uneg-uneg firepower plus optik banget . minus mung undercarriage
    3. +1
      11 Oktober 2016
      Lan wong Jerman mesthi kaya ngono. Iku worth looking ing laporan mundhut, supaya padha menang utawa kalah - iku ora Matter, kabeh padha, losses 20 kaping kurang saka Tentara Abang. IMHO, understated ing cara paling unscrupulous. Banjur padha ngirim linden iki munggah, lan banjur whined ing memoar sing divisi padha ora lengkap. Lan saka ngendi kit kasebut asale yen 10-20 mateni saben tentara sajrone setengah taun perang? Carane akeh wis ilang, dadi akeh wis gained ing replenishment.
    4. 0
      Februari 1 2017
      Sampeyan mung salah paham artine. Nalika nyerang, keluwihan kaping telu saka jumlah personel ing ngarepe pembela dibutuhake kanggo entuk sukses, nanging ora ana pitakonan manawa pihak sing nyerang ngalami kerugian kaping telu. Sampeyan bisa nulis akeh ing kene, nanging yen sedhela lan kasar, mula ing pirang-pirang kasus, aku mbaleni maneh - ing pirang-pirang kasus, para pembela nandhang kerugian luwih akeh, amarga kudu nahan persiapan artileri pisanan, banjur serangan udara, lan sapa maneh. isih urip kanggo ngusir serangan karo pasukan isih saka unggul lan wis ora telu, nanging 4-5 kaping dening pasukan mungsuh. Apa sampeyan mikir pertahanan, kaya sing sampeyan ucapake: "dheweke mulang ing sekolah militer" digawe echeloned (2-4 garis trenches, kadhangkala ketinggalan saka 1 nganti 5 km)? Jawaban iki prasaja - 1st baris nimbali mandek kanggo ana banget cepet, 2 ngemu ing sethitik maneh (ing 41, ora ana pirembagan bab pamisahan). Kajaba iku, penyerang milih wektu lan papan perang. Tambah malah karo serangan kasil rampung akeh tawanan. Mangkono, para pembela ora ana.
      Yen kita mbandhingake kapitunan kita lan Jerman ing perang, katon cetha: Jerman maju kanthi 41-43 - Uni Sovyet luwih akeh kerugian, kita maju 44-45 - Jerman luwih akeh kerugian.
      Elinga uga persentase tawanan kita sing slamet ing panangkaran Jerman lan kosok balene.
      Aku takon sampeyan ora uncalan sandal, aku dielingake - sedhela lan kasar, format ora padha.
  14. 0
    Agustus 26 2016
    artikel plus kanggo materi Photographic lan peta rinci .. losses kita uga dituduhake, ora kaya keuntungan Soviet, ngendi losses nightmarish kuwi padha bisu. Aku perang epik iki ngluwihi kabeh perang gabungan saka tentara Anglo-Saxon ing orane katrangan lan kurban.
  15. 0
    Agustus 27 2016
    Ing wawancara karo koran Die Welt, sejarawan Jerman sing kondhang ngumumake data lengkap paling anyar babagan kerugian tank pasukan Jerman, "Sajrone Peperangan Kursk, mung telung tank Panzerwaffen Jerman sing ilang," ujare. Iki minangka mitos babagan "kontroversi" lan "diisi karo mayit". Wong hawala, senadyan akal sehat. Goebbels aturan saka donya liyane!
  16. 0
    Desember 24 2016
    Nanging kanggo Amerika, ora ana sing kaya ngono. Sing paling penting yaiku ngrebut pulo Jepang. Kenalanku saka Amerika nalika perang ana ing pangkat mayor ing Korps Marinir. Kita mutusake kanggo njupuk pulo kasebut. Dheweke kandha yen ana kekacoan lengkap. Padha ndharat ing sisih pulo, lan kapal liyane ndharat ing sisih liyane pulo. A shootout diwiwiti antarane wong-wong mau. Ngalahake para panggedhene dhewe-dhewe, nganti para senapati padha sumurup, yen padha perang ing antarane, ing pulo kono ora ana wong Jepang, malah malah ndharat ing pulo kang kleru. Nanging umume, Amerika menang kabeh perang lan ngalahake kabeh mungsuh. Lan nalika padha ndharat ing Prancis, Tentara Abang perang ing mburi Jerman, kaya iki! Lan Rusia ora nindakake apa-apa, dheweke nulungi Amerika sethithik nalika macet lan mung.
  17. 0
    Maret 15 2017
    Bapakku Vasily Grigoryevich Varinov njupuk bagéyan ing Peperangan Kursk, perang ing 1444 resimen artileri self-propelled, kang dadi bagéan saka 63rd A. Komandan Resimen Pengawal. Letnan Kolonel Myachev Fedor Petrovich dianugerahi Order of the Red Star kanggo perang 12-17 Juli cedhak Setukha. Nanging iki Red Star 1943!!!
  18. 0
    Maret 15 2017
    Bapakku Vasily Grigoryevich Varinov melu ing Pertempuran Kursk, perang ing 1444 self-propelled artileri resimen saka RGK, kang dadi bagéan saka 63rd A. Komandan Resimen Pengawal. Letnan Kolonel Myachev Fedor Petrovich, kanthi dhawuh saka komandan Front Bryansk tanggal 12.08.43/12/17, dianugerahi Order of the Red Star kanggo perang ing Juli 1943-XNUMX cedhak Septukha. Nanging iki Red Star XNUMX!!! Sakharov Alexander Isaevich, sing perang ing resimen tentara meriem tetanggan, dianugerahi gelar Ordo Perang Patriotik II kanggo perang ing Septukha padha.
  19. 0
    Februari 16 2023
    Maneh goroh sing ora duwe bathi babagan kerugian Soviet. Kanggo triwulan III 1943, pasukan Soviet ilang 803 wong ing kabeh ngarep Perang Patriotik Agung.
    Mungkasi ngapusi!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"