Tugas karo tanda bintang kanggo Menteri Pendidikan sing anyar

24
Siji minggu isih sadurunge wiwitan taun ajaran anyar. Ancang-ancang kanggo acara kasebut, sing ing negara kita, uga ing sawetara negara ruang pasca-Soviet, biasa disebut Dina Kawruh. Buku pelajaran, buku tulis, tas ransel, seragam sekolah. Marapet pungkasan dianakake ing institusi pendidikan kanggo mlebu sekolah lan siswa. Pidato perayaan lagi disiapake, rapat-rapat tradisional Agustus dianakake kanthi nemtokake tujuan lan tujuan.
Rusia ketemu taun akademik anyar kanthi pangarep-arep anyar, sing digandhengake karo Menteri Pendidikan anyar. Bisa uga rada naif kanggo nyambungake pangarep-arep kanggo owah-owahan positif ing pendhidhikan Rusia kanthi munculé kepala departemen anyar, nanging yen ana precedents ing kementerian liyane, kenapa ora? ..

Kanggo pisanan ing crita negara, wiwit saka wektu Kakaisaran Rusia, posisi kepala departemen pendidikan dijupuk dening wong wadon - Olga Vasilyeva, sing ngganti Dmitry Livanov ora populer.



Olga Vasilieva minangka Dokter Sejarah lan Profesor Kehormatan Universitas Negeri Moskow kanggo Kamanungsan lan Ekonomi.

Tugas karo tanda bintang kanggo Menteri Pendidikan sing anyar

Penampilan umum pisanan Olga Vasilyeva ing posisi anyar ditindakake sajrone Konferensi Pekerja Pedagogi Kabeh-Rusia, ing ngendi menteri anyar dikenalake dening kepala pamaréntahan Federasi Rusia, Dmitry Medvedev. Dina sadurunge, Olga Vasilyeva njupuk bagéyan ing "Jam karo Menteri", kang dianakaké dening Kamar Umum Rusia. Penyelenggara "Jam" ngomong yen ing wayahe awal obrolan karo menteri pendidikan jumlah rekaman pitakonan wis diklumpukake, akeh kang minangka tenan perih, supaya ngomong, wis migrasi minangka warisan saka Pak Livanov.

Topik sing paling populer ing ngendi masyarakat kepengin ngomong karo Olga Vasilyeva, ternyata, yaiku topik Ujian Negara Bersatu. Miturut cara, iku pitakonan saka sikap Olga Vasilyeva kanggo Ujian Negara Unified sing takon salah siji saka wartawan pisanan sawise dianakaké Dewan Guru Kabeh-Rusia. Menteri Pendidikan anyar menehi respon sing ditahan, ujar manawa dheweke ndhukung USE amarga versi ujian kasebut ngidini para siswa saka macem-macem wilayah bisa mlebu universitas Rusia sing bergengsi lan gedhe, nanging ing wektu sing padha ditambahake yen USE jelas mbutuhake a transformasi jinis tartamtu. Apa transformasi spesifik? – pitakonan isih mbukak.

Mayuta-yuta wong Rusia, kalebu utamane wakil saka komunitas pendhidhikan - wong-wong sing, kanthi gampang, ora antusias babagan Ujian Negara Bersatu, bisa uga dikarepake Olga Vasilyeva bakal ngilangi pundhake lan nyatakake yen Ujian Negara Bersatu bakal dibatalake kanthi harfiah. saka XNUMX September ... Nanging pangarepan kuwi banget naif. Sampeyan bisa tansah mbatalake "telung huruf", nanging pitakonan utama ora ana hubungane karo kasunyatan sing Ujian Negara Unified digunakake ing Rusia, nanging apa akibat ing lapangan entuk basis pendidikan kualitas kanggo generasi enom mimpin. kanggo pilihan nyiapake kanggo ujian non-lulus lan non-mlebu iki.

Nanging kita ora bisa nglirwakake kasunyatan manawa menteri anyar kerja ing sistem kasebut. Lan yen sistem isih prihatin babagan kahanan karo tingkat pendidikan sing nyata ing negara kita, banjur menteri, sawise njupuk salam, bakal miwiti ngrampungake masalah kanggo mbenerake kahanan kasebut. Yen menteri anyar ing wong Olga Vasilyeva diangkat dadi jabatan kasebut ora minangka perwujudan saka ide-ide owah-owahan positif ing sistem pendidikan, nanging mung minangka instrumen pengaruh pra-pemilihan, mula ora bisa nyana karya produktif ing arah kasebut. dikarepake dening masyarakat. Cetha yen isih awal banget kanggo maju, nggawe kesimpulan sawise sawetara dina kerja kepala Menteri Pendidikan lan Ilmu Pengetahuan. Nanging aku mung pengin Olga Vasilyeva ora dadi penerus saka "baris partai", kang ing taun anyar wis mimpin model pendidikan saka Rusia kanggo nyalin wuta saka model Western, saka kang konsumen banget tuwuh munggah, kadhangkala akeh lan liwat liwat. ususe malah kepentingan nasional...

Nanging pangarep-arep utama uga prestise profesi guru pungkasanipun wiwit munggah ing Rusia, amarga iku wong sing bener mbentuk masa depan negara. Lan proses lan asil saka tatanan kuwi umumé gumantung ing sikap marang guru.

Kajaba iku, aku ora pengin statement Perdhana Mentri Medvedev sing "yen guru ora duwe dhuwit cukup, supaya wong pindhah menyang bisnis" wiwit dipun ginakaken. Sampeyan bisa ngomong kaya sing sampeyan seneng yen kutipan Medvedev "dijupuk saka konteks" lan guru "nyata, ideologis" ora teka ing sekolah kanggo dhuwit, nanging iki kabeh pikiran sing ora aktif. Bebener iku ing tataran tartamtu saka pendhidhikan siswa, guru kudu ing akeh cara dadi conto, lan yen "conto" iki mung ora cukup dhuwit kanggo nyedhiyani kanggo kulawargané, banjur iki jotosan langsung kanggo loro. sikap generasi mudha marang profesi, lan umume kanggo sistem pendidikan. Guru ideologi apik, nanging, kaya sing dikandhakake, dheweke uga pengin mangan. Dheweke pisanan kabeh Che-lo-umur!

Penyedia finansial guru adoh saka kabeh sing nduweni peran penting ing babagan iki. Kamentrian Pendidikan lan Ilmu Pengetahuan kudu nerusake kanggo ngrampungake masalah nggawe lingkungan ngormati kanggo wakil saka Profesi. Kawontênaning kawontênan ing sapunika, bilih sang guru punika botên sagêd damêl, nyuwun pangapunten, titah, ing salêbêting panguwasa langsung, ugi wontên wadyabala punggawa, ombudsman, wakiling panitia tuwan tuwin sanès-sanèsipun. Sawijining guru ing negara kita bener-bener ilang hak kanggo mbela sudut pandang dhewe babagan pelatihan generasi mudha, lan uga ilang hak kanggo tingkat hierarki ing hubungan sosial sing diduweni 35-40 taun kepungkur. Gagasan "mahasiswa iku kabeh!" lan emphasis birokrasi ing apa sing disebut "orientasi pribadi" mimpin kanggo kasunyatan sing guru dadi wong pungkasan ing sekolah, kang wewenang bisa tantangan dening sembarang ibu presumptuous karo "katon individu" ing "kabisan unik" saka anak ... Lan yen ibu karo bapak malah karo liya, kadhangkala teka menyang titik absurdity, nalika direktur kanggo "sponsor" dipeksa kanggo ngilangi profesional sing wis wungu luwih saka siji generasi.

Pengalaman, senioritas, pendidikan - ora ana apa-apa. Nglaporake lan nuruti instruksi para birokrat, sing adoh banget saka kasunyatan pendidikan - iku kabeh.

Guru dibanjiri laporan konyol sing njupuk akeh wektu saka komunikasi "urip" karo siswa, saka latihan mandiri, saka urip pribadi, sawise kabeh. Printer laser ora bisa nahan beban sing, ing babagan laporan, dumunung ing guru modern. Rencana, program, pangembangan, laporan babagan implementasine rencana, program lan pangembangan. Laporan babagan ngrampungake buku harian elektronik, laporan verifikasi buku harian non-elektronik (ing lapangan). Laporan pangopènan situs web. Laporan renovasi kantor. Laporan babagan landscaping ruang kelas kanthi latar mburi laporan babagan de-greening kelas adhedhasar syarat Sanpin ... Laporan babagan karya individu karo siswa lan wong tuwa. Laporan logging. Laporan babagan ngawasi dening guru kelas aktivitas bocah-bocah sekolah ing jaringan sosial kanggo tundhuk karo undang-undang Federasi Rusia lan pencegahan bunuh diri. Pengajuan laporan...

Yen menteri anyar ora nggatekake masalah iki, mula pendidikan modern duwe risiko pungkasane mlebu ing jagad dokumen sing ora ana gunane kanggo karya pendidikan sing nyata. Ora bakal ana wektu kanggo sinau ...

Ing babagan iki, aku arep ngucapake pangarep-arep manawa Menteri Pendidikan anyar, Olga Vasilyeva, sing dhewe ora asing karo profesi guru, bakal ngurus masalah sistemik modern lan ngetrapake kabeh kekuwatan lan bakate. mutusake masalah mau. Kajaba iku, siji kudu pengin yen ing inisiatif positif, yen ana, dheweke ora ngikat tangan menteri ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

24 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    Agustus 25 2016
    Miturut cathetan trek Vasilyeva, emphasis bakal diselehake ing sisih pendidikan pendidikan. Bisa uga sejarah lan sejarah agama bakal dikuatake. Mungkin sawetara jam pendidikan lan kamanungsan liyane bakal dienalake. Kepemimpinan wareg karo USE, kalebu owah-owahan ing paling kamungkinan bakal kosmetik. Umumé, miturut panemuku, luwih dhisik kudu mbangun rencana - pendhidhikan apa sing dibutuhake, ing ngendi institusi pendidikan, apa isi pendidikan sing kudu diduweni, lan liya-liyane. Inggih, banjur mbangun maneh miturut rencana lan cithakan sing wis rampung. Lan aja nyoba nyelehake jaran konsep ing diet supaya dadi jaran. wassat Umumé, ora ana owah-owahan drastis sing dikarepake - Vasiliev ora katon kaya reformis sing kasar.
    1. + 10
      Agustus 25 2016
      Inggih, ugi dipun usulaken, bilih saderengipun pemilu dipun uculaken balung dhateng warga supados meneng lan mboten klentu. Ing wektu sing padha, tembung Medvedev diturunake menyang rencana kapindho, yen ora, dheweke wiwit ngumpulake tanda tangan miturut petisi kanggo mundur.
      1. +2
        Agustus 25 2016
        Kutipan saka uskrabut
        Inggih, ugi dipun usulaken, bilih saderengipun pemilu dipun uculaken balung dhateng warga supados meneng lan mboten klentu. Ing wektu sing padha, tembung Medvedev diturunake menyang latar mburi, yen ora, dheweke wiwit ngumpulake tanda tangan miturut petisi kanggo mundur.

        ... oh-opo?! ...utawa mung repot pra-pemilu?! ... padha karo Spring ing Kerajaan Kewan kanggo kelanjutan keturunan ...
        Mung sampeyan ora bisa nglirwakake yen menteri anyar nggarap sistem kasebut. Lan yen sistem isih kuwatir kahanan karo tingkat pendidikan nyata ing negara kita, banjur menteri, sawise njupuk ing hood, bakal miwiti kanggo ngatasi masalah kanggo mbenerake kahanan. Yen menteri anyar ing wong Olga Vasilyeva diangkat dadi jabatan kasebut ora minangka perwujudan ide-ide owah-owahan positif ing sistem pendidikan, nanging mung minangka instrumen pengaruh pra-pemilihan, mula ora perlu ngarep-arep karya sing produktif ing arah sing dikarepake dening masyarakat.
        ... uga, Alexei Batkovich Volodin ora bakal katon kaya awake dhewe yen artikel kasebut ora ngemot "monpensier" sing lucu ... sistem ... ana sing mambu Gebney Getih?! ... utawa ndhuwur Comprador?! ... ing umume, hakekat padha, "wong sing ekstrim" karo kapercayan, ora butuh Negara, butuh arena kanggo tumindak ... dheweke ngidoni Negara lan Rakyat, taun 1917 " Red Ribbon" menang, butuh luwih saka 40 taun lan luwih saka 20 yuta jiwa, kanggo ngasilake apa sing proo ing taun 1917 ... 1991 teka lan "Tape Putih" mumbul maneh lan kita wis metu saka koma sajrone 25 taun. ! ... LONG! ... LAN wong-wong lan liyane ing Stake! ... Pejuang, kanggo Komunis padhang utawa masa depan Eropa ...
      2. 0
        Agustus 27 2016
        Lan sampeyan bisa ndeleng kahanan saka sudut kaya sing Livanov bisa diusir mung sadurunge pemilu! Dheweke pancen lintang-lintang, lan dheweke ora kudu pindhah menyang polling! Umume, aku bakal nyiapake kanggo mbukak. artikel babagan Vasilyeva, nyaring lan mbusak mi saka kuping! nglirik
    2. +3
      Agustus 25 2016
      Aku ora nganggep kanggo ngadili taktik mangsa nganakake pendhidhikan Rusia adhedhasar rekaman trek menteri anyar, nanging aku yakin 100% manawa salah sawijining momen motivasi saka owah-owahan menteri yaiku kepinginan partai sing duwe kuwasa. ngredhakaké tension ing masyarakat babagan standar Bologna celaka pendidikan, meksa mimpin dening sawijining leluhur menyang kepala generasi enom lan saben roh ora ditampa dening wong liwat 30 taun.
      Inggih, minangka gerakan politik dening partai sing kuwasa, iku bisa dingerteni lan ditampa.

      Lha terus piye? Nganti saiki, frasa umum lan janji pemerintah bakal mbuwang guru saka kanthong. Aku setuju, nanging ora luwih. Mulane, saiki aku ndeleng menteri anyar kaya loro wanita ing foto - kanthi kapentingan lan eseman. Apa sing bakal dadi anyar lan apa kita bakal nemokake sawise pemilihan, lan bisa uga sawise Taun Anyar.
    3. +1
      Agustus 25 2016
      Pitakonan kasebut kanthi bener. Pendidikan apa sing dibutuhake.

      Lan aku bakal mangsuli.
      Pisanan. Sawise pendhidhikan sing sistemik, wong-wong ing negara kasebut kudu dadi SABUK.

      Kapindho.. MORAL warga kudu siji. Mula tuwuhing pangerten bebarengan.

      Katelu. Luwih praktis. Sistem latihan maneh kudu njupuk wektu paling cendhak.

      Lan pl sing guru sibuk karo laporan gedhe banget bakal nyewa counter, lan padha nglaporake tinimbang guru. Tanggung jawab mung penting ing kasus iki.
      1. 0
        Agustus 27 2016
        Pendhidhikan kudu ngajari wong enom kanggo THINK! Lan ing umum, kok reinvent setir, ana pendidikan Soviet, iku bisa! Nyetel kanggo kasunyatan modern lan iku!
    4. +1
      Agustus 26 2016
      Dikarepake yen disiplin anyar bakal diterapake ing sekolah: Hukum Allah, badminton lan ekonomi kamanungsan.
  2. + 12
    Agustus 25 2016
    Penganiayaan menteri anyar wis diwiwiti, tembung-tembung kasebut dijupuk metu saka konteks. Dheweke entuk saka liberal, lan saka wong Kulon, lan saka komunis. Iki nuduhake yen wong wis katon, yen bisa tahan, bakal bisa ngganti pendidikan kanggo luwih apik.
    1. +5
      Agustus 25 2016
      amarga wong wadon lan sijine dheweke bakal tahan kabeh.
      1. +6
        Agustus 25 2016
        amarga wong wadon lan sijine dheweke bakal tahan kabeh.

        Apa sebabe dheweke uga nyelehake Nabiullina?
    2. +3
      Agustus 25 2016
      (Wend)
      Apa sampeyan United Russia? Ndelok pendapat wong, ora kaya sampeyan, wiwitane bullying? Dheweke mung buruh hardware lan yen dheweke bisa nggawa paling ora soko bali menyang mainstream pendidikan, iku bakal gedhe.
  3. +3
    Agustus 25 2016
    Salah sawijining masalah yaiku diidini lulus kanthi deuce ing kelas 9 lan 11. Lagi latihan mung borderline (ing verge saka deuce a). Ing telung padha ora sinau lan iku mokal kanggo meksa wong-wong mau, kanggo 2 - sekolah kanggo nyalahke, karo kesimpulan nganti dismissal direktur. Padha ora arep ngendi wae. Sing akeh wektu ngginakaken ing soko kanggo metu saka deuce.
    1. +1
      Agustus 25 2016
      Wis ana eksperimen kasebut ing taun 1989, ketoke ora kasil, amarga ora dileksanakake. Eksperimen kasebut ditindakake ing sekolah Omsk No. 66.
      1. +3
        Agustus 25 2016
        Akeh negara wis nindakake iki kanggo dangu. Loro ing aljabar lan pindhah. Lan banjur pikiran bakal katon, tutor, dhewe lan mangga pasrahake yen sampeyan pengin. Dheweke ora nindakake apa-apa, wong tuwa - aku ora bisa nindakake apa-apa, iki masalah sampeyan. Lan guru, paling karo sirahe marang tembok, nanging apa kang bakal pass ing ndhuwur telu.
      2. +1
        Agustus 25 2016
        66 - sekolah swasta eksperimen penulis. Aku, kaya sing dakmangerteni, ngetokake asil babagan impossibility ngeculake loro karo deuce lan kanthi mangkono entuk hak dadi pribadi lan eksperimen. Wis beroperasi wiwit taun 1992. Ing taun 2012, umure 20 taun. Pengalaman akumulasi liwat taun, kanggo ndeleng paling sugih.
        1. +3
          Agustus 25 2016
          Apa sampeyan ngomong iki? Ya, aku sinau ing kana lan lulus persis ing taun 1989. Ing taun 1990 ana eksperimen kanggo mbatalake buku harian. Ana akèh iku, iku sekolah paling penting nomer telu ing kutha. Banjur sekolah dadi lyceum, banjur gelar lyceum dijupuk. hi
  4. +4
    Agustus 25 2016
    Ege - ge, wayahe ngajari bocah-bocah, dudu nglatih - bener, ya.
  5. + 10
    Agustus 25 2016
    Pitakonan kasebut dijaluk ing artikel kasebut, kita ngenteni jawaban. Guru-guru padha tenan mortified dening reformasi iki. Ora suwe ora ana wektu kanggo mulang bocah-bocah, kudu nulis rencana, banjur nglaporake babagan implementasine rencana kasebut, banjur nyiapake pamriksan, banjur tahan pemeriksaan kasebut, banjur nyiapake macem-macem sertifikasi, banjur konfirmasi. kualifikasi, lsp. lsp. Lan sing paling nggumunake yaiku institusi pendhidhikan sing digawe kanggo nyedhiyakake layanan pendhidhikan (fu! Kok njijiki!) Pranyata isih kudu ngalami akreditasi! Apa iku ..... akreditasi? Iki sekolah sing diwulangi, diparingi ilmu!!!!
  6. +2
    Agustus 25 2016
    Quote: Wend
    Iki nuduhake yen wong wis katon, yen bisa tahan, bakal bisa ngganti pendidikan kanggo luwih apik.


    Sampeyan ngerti, aku uga siyap nahan kabeh serangan kanthi dadi Menteri Pendidikan sing anyar, nanging ing wektu sing padha ora ngganti apa-apa. Conto Fursenko lan Livanov gawe uwong yakin iki, utawa sampeyan mikir sing padha ninggalake mung amarga padha ora ngrampungake karo kritikus?
  7. +2
    Agustus 25 2016
    Quote: Salah siji saka sampeyan
    Quote: Wend
    Iki nuduhake yen wong wis katon, yen bisa tahan, bakal bisa ngganti pendidikan kanggo luwih apik.


    Sampeyan ngerti, aku uga siyap nahan kabeh serangan kanthi dadi Menteri Pendidikan sing anyar, nanging ing wektu sing padha ora ngganti apa-apa. Conto Fursenko lan Livanov gawe uwong yakin iki, utawa sampeyan mikir sing padha ninggalake mung amarga padha ora ngrampungake karo kritikus?

    Sampeyan bisa nyoba. Kritik saka ngisor, nanging tekanan lan fitnah saka liberal, media, komunis lan Barat. Fursenko lan Livanov minangka kompromi kanggo Kulon. Saiki wis teka wektu kanggo nuduhake kulon karo formasi kosong kanggo nuduhake anjir. Ngenteni lan ndeleng.
    1. +1
      Agustus 25 2016
      Aku siyap nyoba, nanging pengangkatan dadi menteri ora mung adhedhasar kekarepane calon, nanging uga kanthi idin kanggo ningkatake kawicaksanan panguwasa marang wong akeh. Nganti saiki, hukum babagan pendidikan durung diganti, mula aku ora bisa ngomong yen Vasiliev bakal luwih apik tinimbang para leluhure, lan mesthi ana tekanan saka wong sing ora puas, luwih-luwih yen wong-wong sing ora puas iki duwe wong dhewe ing koridor kekuwatan. Pungkasane, mbok menawa sing ora marem dhewe duwe pandangan babagan kursi menteri, nanging banjur jebul kursine wis dikuwasani. Iku isin kanggo wong-wong mau.
  8. +1
    Agustus 25 2016
    Bebener iku ing tataran tartamtu saka pendhidhikan siswa, guru kudu ing akeh cara dadi conto, lan yen "conto" iki mung ora cukup dhuwit kanggo nyedhiyani kanggo kulawargané, banjur iki jotosan langsung kanggo loro. sikap generasi mudha marang profesi, lan umume kanggo sistem pendidikan. Guru ideologi apik, nanging, kaya sing dikandhakake, dheweke uga pengin mangan. Dheweke pisanan kabeh Che-lo-umur!


    Kabeh wong ing planet iki pengin mangan lan kabeh wong mangan ... kabeh. Guru, yen dadi Manungsa, luwih saka mangan, kudu pengin pendidikan manungsa kanggo murid-muride, supaya dheweke tetep Manungsa ing kahanan urip sing paling angel lan ora ngamuk, mangan jinise dhewe, mung amarga "Aku pengin mangan. ... "
    Penulis mung ndeleng masalah pendidikan, sing ditindakake ing masyarakat Rusia kanthi jebakan. Pendhudhukan veiled saka Rusia wis mimpin kita sijine ing agenda pitakonan saka eksistensi manungsa minangka spesies. Kanggo ngganti, sworo cangkem promosiaken soko universal, omnivora, paling duwe bathi ing metu. Kanggo mbentuk monster kasebut, tanpa kuotasi, yaiku "pendidikan" sing dikenalake ing Rusia. Transformasi kasebut alon-alon, nanging saben dina, wong-wong ngrasakake, nanging ora ngerti skala lengkap bencana sing bakal teka, lan luwih elek tinimbang invasi Nazi!
    Tugas Vasilyeva, pisanan kabeh, nyoba kanggo pungkasanipun ngirim menyang eling massa inti saka owah-owahan pernicious njupuk Panggonan karo kita lan anak-anak kita ing pendidikan, lan liwat ing urip banget saka bangsa Rusia. Nanging siji ing lapangan dudu prajurit ...
    http://communitarian.ru/publikacii/obrazovanie/olga_chetverikova_za_reformoy_ob
    razovaniya_stoyat_specsluzhby_ssha_11122015/
    We ndeleng ROOT.
  9. 0
    Agustus 26 2016
    Ayo ngenteni lan ndeleng. Semangat, sakperangan alesan, aku ora krasa. Iku banget ketok sing Livanov dibusak dening Pemilu. Nanging keajaiban kedadeyan ing urip.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"