Perang kabeh disiapake kanggo nggunakake senjata kimia dening Nazi ...

27
Perang kabeh disiapake kanggo nggunakake senjata kimia dening Nazi ...


13 November 1918 - Dina Penciptaan Pasukan RCBZ Rusia, banjur Dinas Kimia Tentara Abang digawe. Iki minangka langkah sing perlu lan dipeksa saka pamrentah Soviet kanggo nyegah ancaman ngluncurake perang kimia marang Tentara Abang dening Pengawal Putih lan intervensionis - wis ana kasus panggunaan Pengawal Putih marang unit Tentara Abang. Boten kados pengeboman tanpa guna lan ora efektif ing alas Tambov lan rawa-rawa kanthi cangkang kimia sing ditindakake kanthi inisiatif Tukhachevsky sajrone penindasan pambrontakan Antonov, saiki ora umum babagan iki. Kangge, udakara 60 episode panggunaan amunisi kimia dening intervensionis lan Pengawal Putih ing Front Lor dikenal. Minangka aturan, cangkang buatan Inggris digunakake lan kanthi jumlah sing cukup akeh. Contone, tanggal 10 Agustus, ing wilayah Sludka-Lipovets lan cedhak desa Gorodok, miturut data Inggris, 600 gas mustard lan 240 cangkang gas luh ditembak. Ing wektu sing padha, kira-kira 300 prajurit Tentara Merah diracun, lan akeh sing buta sementara. Korban sing kaya ngono bisa dihindari yen para prajurit ngerti cara nggunakake peralatan pelindung kanthi bener.





Sawise perang sipil, layanan kimia terus dikembangake lan ditingkatake. Assessing kondisi umum dheweke, K.E. Voroshilov ing taun 1940 nyathet yen "Kita bisa ngomong yen sadurunge bahan kimia gaman kita ora bakal tanpa senjata, lan kita bakal bisa nglindhungi pasukan Soviet saka serangan kimia mungsuh. Sakcepete sawise wiwitan perang, sawetara bukti dikenal babagan persiapan Jerman kanggo nggunakake senjata kimia nglawan Tentara Abang lan populasi Uni Soviet. Wis tanggal 15 Juli, nalika perang ing sisih kulon Sitnya, pasukan kita ngrebut dokumentasi rahasia, uga properti kimia saka Batalyon 2 Jerman saka Resimen Mortir Kimia 52. Ing salah siji paket ana prasasti: "Kasus Mobilisasi", "Ora ana kasus ngirim menyang tangan mungsuh", "Mbukak mung sawise nampa sinyal" indantren "saka markas komando utama." Antarane dokumen sing dijupuk uga ana instruksi rahasia ND No. 199 "Pencatatan karo proyektil kimia lan tambang", diterbitake ing taun 1940, lan tambahan kasebut, sing dikirim menyang pasukan Nazi tanggal 11 Juni 1941, ing wayah wengi wiwitan. saka perang nglawan USSR. Dheweke ngemot instruksi sing dikembangake kanthi teliti babagan teknik lan taktik nggunakake OV. Kajaba iku, tambahan kanggo instruksi kasebut nyatakake yen pasukan kimia kudu nampa mortir anyar saka sampel 40, kaliber 10 cm lan sampel D, uga tambang kimia kanthi macem-macem zat beracun sing kuat. Ing kene uga ditekanake yen zat beracun minangka sarana saka komando Wehrmacht dhuwur lan kudu digunakake kanthi cepet lan kanthi cepet.

Sabanjure, ternyata tanggal 25 Maret 1941, Kepala Staf Umum Angkatan Darat Jerman, Halder, nglapurake yen ing tanggal 1 Juni, tentara Jerman bakal duwe 2 yuta cangkang kimia kanggo howitzer lapangan ringan lan setengah yuta cangkang. kanggo sing abot. Biaya kanggo nindakake perang kimia wis kasedhiya ing jumlah sing dibutuhake. Iku mung perlu kanggo ngisi cangkang karo wong-wong mau, minangka pesenan wis diwenehi. Saka gudang amunisi kimia, Jerman wis siyap ngirim 1 eselon amunisi kimia ing tanggal 6 Juni, lan saka 1 Juni nganti 10 eselon saben dina. Nalika sampeyan bisa ndeleng, preparation saka Nazi kanggo nggunakake OV serius.

Duwe informasi kasebut, Komisaris Pertahanan Rakyat I.V. Stalin, ing dhawuhe ing Agustus 1941, kanggo nglindhungi pasukan Soviet saka OV, nuntut "dadi layanan pertahanan kimia minangka bagéan saka panggunaan tempur pasukan lan paling tegas nyuda underestimation saka bebaya kimia ..." . Lan kasunyatan manawa bebaya kasebut disepelekake, dibuktekake manawa unit pertahanan kimia sing dilatih kanthi apik saka divisi lan resimen, uga petugas layanan kimia, wiwit digunakake kanggo tujuan liyane. Kimiawan saka platoon resimen lan perusahaan divisi perlindungan kimia dijupuk kanggo ngisi unit bedhil, digunakake kanggo layanan komandan. Kendaraan sing diadaptasi kanggo karya dekontaminasi bola-bali disita saka divisi kimia. Kepala layanan kimia, utamane ing link resimen-korps, asring ngganti komandan subunit lan unit sing ora aktif, lan dadi perwira staf.

Ing urutan sing padha, dibutuhake: "Kanggo ngilangi sikap ceroboh kanggo njaga properti kimia. Properti sing rusak kudu ditulis miturut tumindak sing ditandatangani dening komandan lan komisaris divisi sing tepat, uga disetujoni dening kepala Departemen Kimia Front. Iki nambah tanggung jawab komandan formasi, unit lan kepala layanan kimia kanggo nyimpen peralatan perlindungan kimia.

Ana sawetara owah-owahan ing organisasi layanan kimia lan pasukan pertahanan kimia ing Autumn 1941. Direktorat Pertahanan Kimia Militer diowahi dadi Direktorat Kimia Militer Utama (GVKhU), lan departemen kimia ing sawetara front diowahi dadi direktorat kimia militer. Ngelingi kasunyatan manawa tugas utama unit perlindungan kimia saka resimen lan divisi yaiku organisasi pasukan perlindungan kimia, dheweke nampa jeneng sing cocog: platoon pertahanan anti-kimia saka resimen bedhil dadi dikenal minangka platoon perlindungan kimia. , perusahaan degassing saka divisi bedhil - perusahaan pangayoman kimia kapisah. Batalyon degassing saka RGC disusun maneh dadi batalyon perlindungan kimia (obkhz) sing kapisah.

Departemen kimia tentara uga dikuatake. Insinyur senjata kimia lan asisten kepala departemen kanggo karya intelijen operasional ditambahake ing stafe. Badan politik lan media massa ngluncurake karya pendhidhikan sing apik ing antarane para personel, sajrone kebencian sing luwih gedhe marang para fasis sing nyiapake perang kimia dianakake, linuwih sarana pertahanan kimia kita diterangake ing pers lan prakteke ditampilake, lan memo khusus. diwènèhaké marang prajurit. Ing pasukan aktif ing pertahanan, uga ing bagean saka eselon kapindho lan cadangan, kelas diatur kanggo sinau Techniques lan aturan kanggo nggunakake peralatan protèktif pribadi lan degassing senjata. Kegiatan uga ditindakake kanggo ningkatake katrampilan petugas layanan kimia (koleksi, kelas khusus).



GVKhU ing Mei 1942, "Instruksi sementara babagan pengintaian kimia" diterbitake. Iki mbatesi ora mung masalah kanggo nindakake pengintaian kimia, nanging uga nuduhake langkah-langkah kanggo ngabari pasukan saka serangan kimia dadakan dening mungsuh lan nggunakake pas wektune saka peralatan protèktif. Dokumen penting iki digunakake dening kabeh perwira layanan kimia wiwit musim panas 1942 nganti pungkasan perang. Sajrone perang, lan utamane ing pertahanan, unit lan subunit Soviet nindakake pengawasan kimia sing terus-terusan. Iki ditindakake ora mung dening pengamat kimia, nanging uga dening gabungan senjata lan pengamat artileri. Contone, sajrone pertahanan Stalingrad, pengintaian kimia gabungan, sing dikuatake dening klompok kimiawan, ditindakake nganti ambane 15 km. Pengawasan lan peringatan sing bisa dipercaya diatur. Utamane, ing Tentara 21 saka Front Stalingrad, nganti 50 majeng lan 14 pos pengamatan kimia mburi wis nyiyapake, kasedhiya karo pratondo lan peralatan signaling.

Rencana lan rencana kanggo ngatur komunikasi nuduhake sinyal khusus lan prosedur kanggo menehi kabar marang pasukan kita yen Jerman nggunakake senjata kimia. Sing penting banget kanggo pangembangan luwih saka proteksi anti-kimia saka pasukan yaiku pesenan NPO ing pertengahan Agustus 1942, sing ngetrapake "Instruksi Sementara kanggo njamin perlindungan anti-kimia pasukan dening layanan Tentara Merah. " Instruksi kasebut nemtokake tugas lan tugas khusus ora mung kimia, nanging uga layanan sanitasi lan Veterinary kanggo njamin PCP pasukan.

Layanan kimia dipasrahake karo latihan pasukan ing aturan kanggo nggunakake fasilitas PCP individu lan bebarengan, kanggo degassing lan nuduhake OM; bebaya pasukan babagan persiapan lan wiwitan serangan kimia dening mungsuh; nindakake pengintaian saka terrain lan cuaca; nemokake fasilitas lokal cocok kanggo PCP. Nalika ngilangi akibat saka serangan kimia mungsuh, layanan kimia mesthine nindakake degassing senjata, peralatan militer, terrain sing kontaminasi, seragam lan peralatan. Layanan sanitasi lan Veterinary Tentara Merah mesthine nyedhiyakake lan nglatih pasukan kanthi nggunakake paket anti-kimia individu (IPP) lan paket khusus kanggo jaran lan asu layanan; pengintaian kimia sumber banyu, pangan lan fodder, organisasi netralisasi lan preparation kanggo nggunakake sakteruse; sanitasi lengkap wong lan perawatan Veterinary saka kewan infèksi karo agen ngengkel.

Mangkono, periode pisanan perang iki ditondoi dening Tambah pinunjul ing manungsa waé kanggo masalah pangayoman kimia lan owah-owahan organisasi utama ing layanan kimia Tentara Abang. Cara ngatur PCP ditindakake miturut kahanan tartamtu.

Sing penting yaiku karya pendhidhikan lan panjelasan kanggo ningkatake disiplin kimia ing antarane pasukan, kanggo ngilangi kecerobohan lan ngremehake bebaya kimia. Aktivitas layanan kimia, divisi lan unit pertahanan ing periode kapindho Perang Patriotik dumadi ing lingkungan sing beda karo kondisi periode pisanan. Iki utamané amarga kasunyatan sing kekalahan sukses pasukan mungsuh ing ngarep Soviet-Jerman sawise ngubengi ing Stalingrad mimpin kanggo nambah malah luwih ing bebaya ngeculke perang kimia dening Nazi. Menapa malih, bebaya iki utamané nyata sawise asor saka pasukan Jerman cedhak Kursk. Data intelijen kabeh jinis menehi kesaksian babagan peningkatan aktivitas komando fasis ing nindakake langkah-langkah PCP lan nyiapake panggunaan OV. Pasukan mungsuh wiwit nampa topeng gas anyar lan piranti pengintaian kimia.



Perlu dicathet yen jinis utama operasi tempur pasukan kita sajrone perang iki yaiku serangan. Mula, kabeh kegiatan PKhZ kudu dituju kanggo njamin pertempuran sing nyerang. Senajan pangayoman anti-kimia saka pasukan ing pungkasan taun 1942 wis dadi luwih maju, dibandhingake karo 1941 lan separo pisanan 1942, iku uga wis sawetara shortcomings. Pemeriksaa sing ditindakake nuduhake kasunyatan manawa komandan individu isih tetep ngremehake bebaya panggunaan senjata kimia dening Jerman. Dheweke ngilangi awake dhewe saka manajemen perlindungan anti-kimia, pindhah menyang kepala layanan kimia. Latihan pasukan ing pangayoman kimia lan latihan kanggo tetep dawa ing topeng gas sajrone karya tempur ditindakake kanthi ora teratur. Ana kerugian peralatan kimia, utamane ing pertempuran nyerang. Umumé, amarga intensitas permusuhan ing wektu kasebut, pelanggaran kasebut cukup alami. Tanggal 11 Januari 1943, Komisaris Pertahanan Rakyat ngetokake Putusan No. 023, sing nyatakake: "Kanggo saben kasunyatan karusakan, mundhut lan ora nindakake langkah-langkah kanggo ngreksa properti kimia, sing kaluputan kudu diukum, nganti lan kalebu digawa. diadili dening pengadilan militer."

Panjaluk sing penting kasebut nyuda kerugian topeng gas lan nambah kesiapan pasukan kanggo perlindungan kimia. Ing taun 1943, Field Manual Tentara Merah (PU-43) diterbitake, kang cukup cetha mbatesi masalah pangayoman anti-kimia saka pasukan ing acara sing mungsuh wiwit nggunakake senjata kimia. Eksplorasi kimia wis dadi luwih aktif. Tugas utamane yaiku: ndeteksi bagean saka serangan kimia mungsuh ing ngarepe pasukan kita, njupuk conto amunisi kimia, sarana anyar kanggo pangayoman anti-kimia lan dokumen operasional ing serangan kimia. Cara sing paling penting kanggo pengintaian kimia yaiku: pengamatan kimia dening pasukan lan sarana unit kimia, ditambah karo gabungan senjata lan pengamat artileri; inklusi kimiawan pengintaian ing komposisi gabungan kelompok pengintaian senjata lan detasemen nalika nindakake pengintaian kanthi pasukan; interogasi tahanan, utamané kimiawan, gunners lan pilot; survey warga lokal.

Pengintaian kimia wis dadi luwih sukses kanggo ngatasi tugas kasebut. Kadhangkala dheweke entuk data babagan senjata kimia mungsuh sanajan sadurunge mlebu pasukane. Conto yaiku njupuk manual Jerman "ND-935-11a 1943" kanthi katrangan babagan piranti intelijen kimia anyar.

Ing mangsa panas saka 1943, ing Kawa saka Peperangan Kursk, Komando Tinggi, ing arahan 7 Juni 1943, ditandatangani dening I.V. Stalin lan A.M. Vasilevsky, ngelingake pasukan babagan ancaman nyata saka panggunaan senjata kimia dening Nazi. Utamane, ujar manawa Stavka duwe informasi babagan penguatan anyar dening komando Jerman kanggo nyiapake pasukane kanggo nggunakake senjata serangan kimia. Sampeyan uga nyathet yen ing perintah Jerman "ana cukup petualang" sing, ngarep-arep bisa kaget, bisa mutusake petualangan sing nekat lan nggunakake serangan kimia marang kita.



Kahanan saiki mbutuhake layanan kimia lan pasukan pertahanan kimia Tentara Abang kanggo ngarahake kabeh upaya kanggo ngilangi panggunaan senjata kimia kanthi tiba-tiba dening komando fasis, lan nyiapake pasukane kanggo pertahanan kimia kanthi bener. Pasukan kasebut wiwit nglatih personel babagan perlindungan kimia. Ing wektu sing padha, perhatian utama diwenehake marang panggunaan praktis saka peralatan pelindung pribadi, kanggo nandurake katrampilan ing degassing senjata lan bagean mat. Kelas biasane dianakake ing wilayah mburi lan diakhiri kanthi fumigasi karo kloropikrin ing kamar gas (tenda).

Para perwira saka unit gabungan-senjata nyinaoni sarana serangan kimia dening mungsuh lan dilatih kanggo ngontrol unit (subunit) ing kahanan mungsuh nggunakake senjata kimia. Kelas-kelas kasebut ditindakake dening pimpinan layanan kimia sing paling terlatih. Sabanjure, petugas layanan kimia lan unit perlindungan kimia dilatih miturut program 200-300 jam sing disetujoni dening Direktorat Kimia Militer Utama.

Adhedhasar instruksi Markas Besar Komando Tertinggi ing taun 1943, praktik nggunakake topeng gas ing kinerja operasi tempur terus. Ing saben unit (institusi), latihan anti-gas ditindakake saben dina miturut rencana sing dikembangake dening kepala layanan kimia lan disetujoni dening komandan unit utawa kepala staf. Perhatian khusus dibayar kanggo latihan para rekrut anyar. Dadi, nalika Peperangan Kursk ing pasukan saka Steppe Front (7th Pengawal, 53rd lan 57th tentara), duration terus-terusan tetep ing topeng gas dening September 1, 1943 tambah kanggo 8 jam.

Petunjuk Markas Komando Tertinggi tanggal 7 Juni 1943 uga netepake prosedur anyar kanggo nyedhiyakake topeng gas kanggo pasukan. Kanggo nyuda mundhut peralatan protèktif pribadi, masker gas ditanggepi mung ing pertahanan, lan khusus kanggo personel unit eselon pisanan. Sadurunge nyerang, dheweke nyerah menyang titik amunisi batalyon lan diangkut ing mburi pasukan sing maju. Kanggo transportasi topeng gas, saben batalyon bedhil nyedhiyakake telung kreta sing ditarik jaran menyang titik pasokan amunisi. Penerimaan topeng gas saka subunit, nyerahake menyang titik batalyon lan pasrahake sakteruse sajrone transisi menyang pertahanan ditindakake dening instruktur kimia batalyon (batalyon artileri, skuadron kavaleri). Nanging, praktik nuduhake manawa metode transportasi topeng gas iki duwe kekurangan sing signifikan. Kasunyatane yaiku kendaraan sing ditarik jaran sing diwenehake kanggo iki asring digunakake kanggo ngirim amunisi. Iki nyebabake backlog sarana perlindungan individu saka pasukan. Wiwit Oktober 1943, kanthi inisiatif para kepala layanan kimia, resimen "detasemen gabungan" wiwit digawe ing sangisore unit perlindungan kimia kanggo ngeterake peralatan kimia. Thanks kanggo iki, mundhut topeng gas wis suda. Contone, ing sisih kulon lan kidul-kulon, mundhut topeng gas dikurangi (ing divisi bedhil) saka 20 lembar saben dina dadi 20 lembar saben sasi. Ing wektu sing padha, penerbitan masker gas langsung marang personel dijamin nalika nampa data pisanan babagan ancaman serangan kimia saka mungsuh.



Wigati dicathet yen wiwit awal taun 1943, miturut instruksi saka GVKhU, agen degassing sing disederhanakake wiwit mlebu ing pasukan. Iki amarga kasunyatan manawa industri ora bisa nyukupi kabutuhan peralatan standar. Sarana digawe pabrik diarahake utamane kanggo persenjataan batalyon perlindungan kimia individu.

Kanggo degassing seragam lan peralatan ing perusahaan pangayoman kimia saka divisi bedhil, kit degassing transportable (DK-OS) ngenalaken, kang kasusun saka rong kamar collapsible kanggo degassing karo udhara panas, siji kamar collapsible karo sumber uap lan loro. tong kanggo degassing kanthi metode uap amonia tanpa sumber uap khusus. Kanggo ngresiki wilayah sing kontaminasi kanthi degasser sing longgar, piranti degassing area sing digantung (PDM-2) dienalake ing perusahaan perlindungan kimia saka divisi, hopper sing dipasang tinimbang sisih mburi truk, lan mekanisme seeding iki mimpin dening setir mburi mobil.

Kanggo degassing senjata ing unit bedhil, kit degassing grup (GDK) diadopsi, sing kasusun saka kothak plywood, 6 botol kanthi kapasitas 0,5 liter saben degasser cair lan 3-5 kg ​​(rags) . Mangkono, degassing siji-tataran senjata lan peralatan iki ngenalaken ing perusahaan bedhil tinimbang loro-tataran siji (pendahuluan ing tatanan pertempuran lan rampung ing situs degassing khusus). Acara iki efektif banget, amarga nyederhanakake lan nyepetake proses degassing senjata ing pasukan.

Ngelingi yen ing tentara fasis kira-kira telung perempat saka kabeh zat beracun sing kasedhiya yaiku gas mustard, ing taun 1943, kanggo tujuan latihan, pasukan wiwit nindakake apa sing disebut desipation (perawatan khusus kanggo kulit prajurit sing kena kontaminasi gas mustard cair. ), sing perlu kanggo familiarize kabeh personel karo gas mustar militèr (penampilan, mambu, sifat beracun); cara laku degassing marang OM iki ing kulit manungsa lan seragam karo macem-macem degassers, solvents lan bahan improvised; kanggo instill ing prajurit kapercayan sing paket anti-kimia individu (PPI), uga decontaminants liyane (solvents), bisa dipercaya kanggo nambani wilayah kulit sing kena kontaminasi sawi. Desipritazh ditindakake ing sangisore pimpinan petugas layanan kimia lan sanitasi. Asile cukup marem. Dadi, ing tentara kejut kaping 4 saka Front Kalinin, saka 40000 prajurit lan perwira sing ngalami keputusasaan ing musim dingin lan musim semi taun 1943, mung 35 wong sing rada abang kulit. Wigati praktis saka acara iki meh ora bisa overestimated. Sawise ditindakake ing pirang-pirang formasi lan asil positif dipikolehi, GVKhU saka Tentara Merah mrentahake supaya keputusasaan ditindakake ing kabeh pasukan.

Ing separo pisanan taun 1943, pasukan ing pertahanan nindakake karya penting kanggo nglengkapi posisi ing istilah anti-kimia. Ing kiriman komando lan pengamatan, ing kamar operasi rumah sakit lan pos medis, papan perlindungan digawe kanthi instalasi kit filter-ventilasi standar digawe pabrik. Liwat trenches lan trenches, visors lan kanopi digawe kanggo nglindhungi saka mbanyoni karo agen netes-cair. Kajaba iku, papan perlindungan dibangun ing perusahaan bedhil (baterei artileri), ing ngendi penggemar filter dipasang saka cara improvisasi. Khas ing babagan iki yaiku conto sing wis kasebut saka tentara kejut kaping 4 saka Front Kalinin. Miturut dhawuh saka komandan formasi, Letnan Jenderal V.V. Kurasov, ing wilayah perakitan kabeh staf komando tentara ing awal musim dingin 1942/43, unit teknik lan kimia nggawe papan perlindungan standar kanggo perusahaan, pos komando, NP lan pos sepindah. Sawise latihan, ing dhawuh saka komandan, peralatan saka papan perlindungan kasebut diwiwiti ing kabeh posisi, komando, pengamatan lan pos medis tentara.

Kathah manungsa waé ing periode kapindho perang uga mbayar kanggo organisasi PCP ing Unit mburi lan institusi ngarep lan tentara. Posisi pangareping layanan kimia ing mburi ngarep lan tentara dikenalaké. Ing kinerja tugas, padha dipandu dening "Peraturan ing karya saka kepala layanan kimia saka mburi ngarep (tentara)" tanggal 2 April 1943 lan "Instruksi sauntara ing organisasi saka fasilitas mburi. kanggo PCP", ditandatangani ing pungkasan taun 1943 dening kepala GVKhU lan wakil kepala Logistik Tentara Merah. Mangkono, aktivitas layanan kimia ing periode kapindho Perang Patriotik kalebu, pisanan kabeh, kanggo mesthekake kesiapan luwih saka pasukan lan mburi kanggo pangayoman anti-kimia ing kahanan transisi pasukan Soviet kanggo serangan strategis.



Periode katelu saka Perang Patriotik ditondoi ora mung dening tumindak nyerang cepet kita, minangka asil saka mungsuh diusir saka lemah Soviet, nanging uga kasunyatan sing musuhan ditransfer menyang tlatah Jerman lan allies. Mulane, inevitability ketok saka kekalahan lengkap tentara fasis luwih tambah bebaya saka unleashing perang kimia. Petualangan apa wae bisa diarepake saka kewan fasis sing tatu mati. Kanggo tundha jam pati, Jerman wis siyap kanggo nggunakake cara apa wae.

Kabeh iki sijine sadurunge layanan kimia tugas kanggo mesthekake kesiapan pancet saka pasukan Soviet kanggo ngusir serangan kimia. Fitur khas organisasi layanan kimia ing periode katelu perang yaiku sentralisasi perencanaan lan manajemen kabeh kegiatan PCP sing ditindakake ing pasukan. Kaya sadurunge, penting banget kanggo pengintaian kimia, sing ngadhepi tugas anyar ing hubungane karo mundur total pasukan Soviet menyang wilayah sing wis dikuwasani dening Nazi kanggo dangu. Tugase ora mung kanggo ngenali tingkat persiapan mungsuh kanggo nggunakake senjata kimia, nanging uga kanggo netepake tingkat pangembangan lan arah kegiatan produksi industri kimia lan militer-kimia, negara ilmiah lan kimia. basis teknis. Dheweke uga kudu njlentrehake bener saka data ing preparation saka Nazi kanggo nggunakake OV, kang dijupuk sadurungé.

Pengintaian wilayah sing dibebasake utawa dikuwasani ditindakake dening kelompok pengintaian khusus sing digawe saka unit lan unit pertahanan kimia (orghz, obkhz), kanthi mriksa wilayah lan obyek penting. Pengintaian kimia direncanakake kanggo perang, operasi, lan sajrone ngaso operasional - kanggo wektu sing disetel dening komando. Departemen kimia ing ngarep biasane ngrancang pengintaian kimia kanggo sasi, lan departemen kimia saka tentara - kanggo 10-15 dina.

Ing formasi lan unit, rencana pengintaian kimia ora dikembangake kanthi kapisah, lan tugas kasebut kalebu ing rencana umum PCP. Akeh manungsa waé wis mbayar kanggo latihan anti-kimia saka pasukan, kang digawa metu sak ngaso operasional. Ing wektu sing padha, fitur karakteristik yaiku ora mung diwatesi kanggo latihan individu personel, nanging uga ngupayakake tujuan verifikasi implementasine langkah-langkah miturut rencana PCP unit (senyawa). Biasane, pamriksan kasebut dileksanakake ing wangun pengumuman dadakan babagan tandha latihan kimia, sing ditindakake miturut rencana markas tentara lan front, lan ora dikarepke ora mung kanggo personel unit, nanging uga kanggo kepala layanan kimia. Kadhangkala, kanthi keputusan dewan militèr sing gegandhengan, pemeriksaan kasebut ditindakake ing skala tentara lan malah ing ngarep. Dadi, contone, ing 16 Oktober 1944, weker kimia diumumake marang pasukan saka Front Ukraina 1st. Kasunyatan bilih asipat pendhidhikan punika namung dipunmangertosi dening komando, markas ing ngajêng tuwin tiyang ingkang dipuntugasi mriksa lampahipun wadyabala. Mula, kabeh kegiatan ing pasukan ditindakake tanpa ngidini konvensi. Priksa kasebut nuduhake yen 4-5 jam sawise nampa bebaya babagan "bebaya kimia", pasukan ngarep wis siap kanggo mbela kemungkinan serangan kimia. Sabanjure, upaya komando lan layanan kimia ing ngarep ditujokake kanggo nyuda syarat kasebut.

Sajrone operasi serangan pungkasan sing ditindakake dening front liyane, peralatan protèktif pribadi tetep ana ing tangan personel pasukan. Keanehan organisasi PCP sajrone perang kaping telu nyebabake sawetara owah-owahan ing sistem nyediakake peralatan kimia kanggo pasukan. Padha ngarahake retargeting kabeh sistem pasokan ing ngadhepi operasi nyerang sing amba lan cepet dening pasukan kita. Pengalaman ngatur pasokan pasukan nganggo peralatan kimia wis nyatakake kabutuhan kanggo mindhah fungsi kasebut saka layanan pasokan militer-teknis langsung menyang layanan kimia. Iki mimpin kanggo reinstatement ing Maret 1944 saka asisten pangareping layanan kimia saka divisi pasokan, sing dadi subordinate kanggo "detasemen gabungan" digawe ing taun 1943 kanggo panyimpenan lan transportasi saka peralatan protèktif. Kajaba iku, ing taun 1944 sing padha, gudang kimia tentara digawa menyang organisasi independen. Nalika sampeyan bisa ndeleng, layanan kimia saka Tentara Abang ing periode katelu saka perang wis dadi bagéan integral saka support pertempuran pasukan. Ing wektu sing padha, organisasi pasukan PCP nyedhaki kahanan perang kanthi nggunakake senjata kimia.

Pengalaman sugih sing diklumpukake dening layanan kimia kanggo ngatur pasukan PCP ing Perang Patriotik uga digunakake kanthi lengkap sajrone perang nglawan Jepang, sing pimpinan militer sajrone pirang-pirang taun uga nyiapake kanthi intensif kanggo nggunakake senjata kimia lan bakteriologis nglawan tentara lan negara kita. Jepang wis pengalaman nggunakake ing perang karo China. Mulane, komando Soviet penting banget kanggo njamin kesiapan pasukan kanggo pertahanan anti-kimia lan ngilangi kemungkinan serangan kimia sing kaget. Ing organisasi saka pasukan PCZ ing perang nglawan Jepang, ing comparison karo ngarep Soviet-Jerman, ora ana prabédan dhasar, nanging ana sawetara fitur.

Kaping pisanan, jumlah batalyon pertahanan kimia ing ngarep wis suda banget. Tinimbang 6-8, ing operasi ing ngarep Soviet-Jerman ing Timur Jauh, ana 1-2 batalyon ing ngarep. Iki nyebabake paningkatan jumlah peleton PCP lan perusahaan perlindungan kimia kanthi biaya unit senjata gabungan kira-kira rong faktor.



Fitur kapindho yaiku, amarga jarak sing signifikan saka saben zona serangan (utamane ing Trans-Baikal lan 2nd Timur Jauh) saka tentara, pimpinan langsung departemen kimia ditindakake dening wakil permanen saka departemen kimia saka ngarep. Umumé, layanan kimia nalika Perang Donya II saya tambah apik. Dheweke nindakake pakaryan sing penting kanggo nyegah pati mayuta-yuta wong yen ana perang kimia dening Jerman utawa Jepang. Saiki bisa dingerteni manawa salah sawijining faktor penting sing nyegah Nazi ngluncurake perang kimia yaiku kesiapan pasukan kita kanggo pertahanan anti-kimia, sing ndadekake komando Jerman ora duwe pangarep-arep kanggo serangan kejutan lan nggunakake racun beracun. zat kanthi efek sing tepat. Pengalaman layanan kimia nalika perang aneh, amarga, untunge, perlindungan kimia ora nampa tes pertempuran. Nanging, iki minangka layanan sing bener-bener ngoperasikake, ngatur lan nganakake acara sing dibutuhake. Tugas utamane yaiku ngelingake pasukane babagan bahaya kimia lan nglindhungi saka agen kimia.

Praktek wis nuduhake manawa kabeh jinis pengintaian kimia, pengintaian kimia langsung saka mungsuh sing nentang paling penting. Pengintaian terrain lan cuaca sing padha ditindakake kanthi skala sing winates. Kanggo entuk informasi sing paling lengkap lan objektif babagan mungsuh ing istilah kimia, data pengintaian kimia kudu digandhengake rapet karo data pengintaian taktis, operasional, lan strategis.

Cara sing paling efektif kanggo pengintaian kimia yaiku: pengamatan kimia khusus, pengintaian ing pasukan lan sinau dokumentasi, conto senjata lan peralatan protèktif sing dijupuk saka mungsuh.
Perang Patriotik ngungkapake kabutuhan kanggo nambah sarana kanggo nganakake pengintaian kimia lan sistem kanggo menehi peringatan marang pasukan babagan bebaya kimia.

Sumber:
Krasilnikov M., Petrov G. История layanan kimia lan pasukan pangayoman kimia saka Tentara Soviet M.: ed. WAHZ. 1968, kaca 108-116, 137-143.
Zayats A., Bobkov. A. Ambune apel bosok lan suket seger. // Tanah Air. 2013. Nomer 5. kaca 96-99
Dmitriev D., Yakubov V. Pengalaman pertempuran pasukan kimia lan layanan kimia ing Perang Patriotik Agung. M.: Military publishing house, 1969. S. 118-126.
Babushkin A. Ngapikake layanan kimia nalika perang. // majalah sajarah militèr. 1977. No. 8. kaca 87-94.
Korshunov E. Sawetara aspèk aktivitas pasukan kimia saka Front Leningrad ing Perang Patriotik Agung 1941-1945 // Bulletin saka Universitas Negeri Leningrad. A.S. Pushkin. 2010. №1. kaca 32-37.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

27 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +3
    Agustus 31 2016
    Sadurunge perang, pangayoman kimia diwenehi wigati banget, bapakku, sing diarani Timur Jauh ing taun 39, ujar manawa dheweke malah turu nganggo topeng gas, kenapa Jerman ora nggunakake OV nglawan Tentara Merah nalika taun perang. --- ora ana rahasia tartamtu, ana persetujuan antarane USSR lan Jerman babagan non-nggunakake OM pungkasan, lan Uni nindakake ora nggunakake amunisi thermite, ana film apik ing topik iki, "lima saka langit." wis diramalake - pengalaman Perang Dunia I nuduhake iki. Penulis kasebut nggunakake cangkang saka gas mustard ing perang sipil --- jujur, aku ora maca babagan kasunyatan kasebut, sanajan Inggris, sing padha. ing sisih lor Rusia minangka intervensionis, bisa uga digunakake, nanging amarga kanggo mbenerake Tukhachevsky sing nggunakake klorin marang petani Rusia - lan kanggo mbandhingake kasus kasebut, kanthi gampang, ora etis.
    1. 0
      Agustus 31 2016
      Jerman ing non-nggunakake OV paling anyar

      Senjata kimia pisanan digunakake ing September 1939. marang Jerman Kutub.
    2. +1
      Agustus 31 2016
      Kutipan saka: semirek
      Penulis nyebutake panggunaan cangkang gas mustard ing perang sipil --- jujur, aku ora maca babagan fakta kasebut, sanajan Inggris, sing ana ing sisih lor Rusia minangka intervensionis, bisa uga nggunakake, nanging amarga mbenerake. Tukhachevsky sing nggunakake klorin marang petani Rusia - lan mbandhingake kasus kasebut, kanthi gampang, ora etis.

      Sampeyan mbingungake klorin lan kloropikrin. Tukhachevsky nggunakake sing terakhir. Nanging, ora mung wong-wong mau - kloropikrin isih akeh digunakake kanggo mriksa pas topeng gas ("kemah kimia").

      Perusahaan balon gas kanthi klorin ora digunakake ing kahanan pertempuran.
      Tanggal 27 Juli, ing arena barak kavaleri Tambov, "fumigasi teladan" ditindakake, sing digunakake rong silinder klorin (RGVA. F. 235. Op. 3. D. 59. L. 36). . Iki minangka siji-sijine "serangan balon gas" sing dikenal nalika pambrontakan Tambov.

      Alasan kanggo ora nggunakake perusahaan dikenal:
      Gunggunge ana 3 komandan peleton lan 1 ahli meteorologi.
      Ana 214 prajurit Tentara Abang ing daftar; 25 wong dipindhah menyang Krasnodar, 13 tetep ing Kostroma, 16 ing rumah sakit, 6 ing liburan, 3 ing perjalanan bisnis ing Moskow, 10 lagi mlayu.
      Gunggunge ana 131 wong.
      Sandhangan ora kepenak... Wong katon lara lan kesel. Meh kabeh wong kena kutu...
      Saking alat bantu latihan inggih menika: silinder latihan (kosong), 2 kotak set manifold.
      Perusahaan kasebut ora duwe sarana kimia militer, pengintaian kimia lan pengamatan meteorologi ora ditindakake ...
      Amarga sing kasebut ing ndhuwur, yaiku: rasukan sing tetep lan ora ana personel lan seragam komando, sesi latihan ora ditindakake, wong ora dilatih, lan perusahaan kimia sing ana hubungane karo pertempuran gas pancen ora siap lan ora siap tempur.
    3. 0
      Desember 13 2017
      Nyatane, Tentara Abang nggunakake amunisi thermite kanthi kekuatan lan utama, contone, bal thermite - salah sawijining cara paling efektif ing garis OZS.
      Luwih kaya iki - loro-lorone padha nyiapake perang kimia (yen sampeyan maca dokumen kita ing TsAMO - karya serius ditindakake lan kita siap kanggo serangan kimia), nanging Jerman ora wani nggunakake kanthi lengkap, lan kita ora bisa dadi sing pisanan nggunakake, amarga alasan sing jelas. Kita bisa ujar manawa senjata kimia ndhisiki senjata nuklir babagan makna lan bebaya. Panganggone sanjata kimia, ing pangelingku, mung bisa saka dhawuhe para senapati negara. bab nggunakake vile ing Crimea - iki isih episode saka karusakan saka garnisun heroik kita ing quarries, diubengi. Ing mbukak, Jerman ora massively nggunakake OV, amarga serangan retaliatory lan condemnation saka masyarakat internasional bakal tindakake. (Penggunaan senjata kimia dilarang dening Protokol Jenewa taun 1925) lan ing wektu iku bakal padha karo nggunakake senjata nuklir.
  2. +6
    Agustus 31 2016
    Aku miwiti sinau ing sekolah militer ing taun 1953. Kelas pangayoman kimia padha serius. Iku utamané angel kanggo mbukak lintas negara ing topeng gas karo amunisi, nanging kabeh wong slamet lan mlayu lan nerusake serangan ing topeng gas (ing latihan). Aku sekolah ing taun 1946, aku duwe tas topeng gas kanggo buku pelajaran. Banjur akeh sing digunakake kanggo buku pelajaran.
    Nazi nggunakake senjata kimia ing skala gedhe ing Crimea. Kanggo karusakan saka Unit Tentara Abang ing guwa Adzhimushkay. Dheweke dielingake babagan iki ing Pengadilan Nuremberg. Kanggo nggunakake senjata kimia dening bandit IGL, paukuman pati kudu dienalake kanggo kabeh militan. Iki mung cara kanggo mungkasi perang. Aku duwe pakurmatan.
  3. PKK
    +1
    Agustus 31 2016
    Ing taun-taun kasebut, direncanakake perang nganggo senjata kimia, lan ora ngarep-arep serangan khianat saka mungsuh kanthi gas mustard, Tentara Merah diasah utamane kanggo perang kimia. saham digawe kanthi rega?Aku ora mulih, nanging menyang barak sing dijaga.Rega keamanan kita dituku kanthi biaya urip kabeh kutha.Bumi ing bagean kasebut kebak gas mustar nganti puluhan. saka meter Chepaevsk, aku ora ngerti apa-apa, mesthi, sawetara jenis medeni subconscious dicekel kula lan aku temen maujud sing panggonan kene wis kebak Pati.
    1. +3
      Agustus 31 2016
      Ing taun-taun kasebut, direncanakake perang nganggo senjata kimia, lan ora nyana serangan khianat saka mungsuh nganggo gas mustard, Tentara Merah diasah utamane kanggo perang kimia, mortir 120,160 mm dirancang kanggo gas mustard.
      Aku mikir, disiapake nanging ora ing taun-taun kasebut. Kenging punapa? Ya, amarga Polandia wis dadi Yunani lan Prancis lan Spanyol lan ..... Lan senjata kimia ora digunakake ing ngendi wae. Apa Staff Umum nggawe kesimpulan saka iki? temtunipun. Apa kita wis siyap nggunakake senjata kimia? Mesthi ora. Apa sampeyan ngarepake trik kasebut saka Jerman? Kita mesthi ngenteni.
      Gas mustar diprodhuksi. Sampeyan bisa mbayangno teknologi dhewe. Gas mustard diwutahake menyang ceret ing bengkel.
      Kanggo apa? Gas mustar diprodhuksi ing tong gedhe (disebut reaktor), sijine selang ing tunyuk lan pour iku. Kenapa operasi ekstra? Pisanan, ing teko, banjur pindhah lan nggawa teko iki liwat rong bengkel. Tuangake rong liter lan bali menyang bagean liyane. Kanggo iki, teknolog bisa dikirim menyang kemah. Kanggo kene cetha provokasi kanggo nambah kamungkinan saka kacilakan. Lan carane padha bisa tanpa pangayoman? Apa iki saka Solzhenitsyn?
    2. Alf
      +3
      Agustus 31 2016
      Nalika aku pisanan ngliwati Chepaevsk sing sepi, aku ora ngerti apa-apa, mesthine, sawetara jinis medeni subconscious nyekel aku lan aku ngerti yen panggonan ing kene kebak Pati.

      Ora perlu crita dongeng, ora ing rapat pembela pertahanan liberal.
      Punika dinamika owah-owahan ing populasi Chapaevsk. Bisa diklik.

      Miturut cara, tengen-Chapaevsk.
    3. +1
      1 September 2016
      .Ing toko padha diwutahake gas mustar karo teko
      Ing lodhong telung liter? wassat
  4. +2
    Agustus 31 2016
    Cape kimia kanggo jaran saka USSR 30s.
  5. +3
    Agustus 31 2016
    Foto kaping papat nuduhake pilot Jerman nganggo helm lan nganggo topeng oksigen, dudu topeng gas.
  6. +2
    Agustus 31 2016
    Kutipan saka: semirek
    Napa Jerman ora nggunakake OV nglawan Tentara Abang nalika taun-taun perang --- ora ana rahasia khusus, ana persetujuan antarane USSR lan Jerman babagan ora nggunakake OV pungkasan

    Iki mesthi argumen! Nazi "mulia" nindakake perjanjian kasebut. Iku luwih gampang. "Game iki ora worth lilin." Tingkat perlindungan anti-kimia ing Tentara Abang lan panggunaan senjata kimia sing winates.
    Kutipan saka: semirek
    ...sok malah turu nganggo masker gas.

    Topeng gas ora ngganggu turuku. Seminggu sepisan, dina Kamis sadurunge nedha awan, dheweke "perang" ing kahanan "kontaminasi kimia lan radiasi." Apa sampeyan wis nyoba kanggo nyelehake topeng gas saka tas ing posisi stowed karo tangan siji? Iku gampang kanggo kula. nglirik Kita duwe batalyon pertahanan keamanan lan kimia. Saben taun padha menyang papan latihan lan praktek tumindak ing kahanan nyata. Inggih, kita sacara periodik dimanjakan karo kloropikrin. nglirik
    1. +1
      Agustus 31 2016
      Kita latihan ing dina Selasa lan Jumuah. Nanging ora mlaku. Ing barak utawa ing lapangan parade. Busana-dibusak lan maneh disandangi-dibusak. Mlayu ing wong kaping lima kanggo layanan.
    2. +4
      Agustus 31 2016
      Kabeh ana luwih banal - kaya karo senjata nuklir saiki - Jerman diwenehi tandha yen ana serangan kimia ing samubarang ngarep, para pengebom kabeh negara sekutu bakal tritely ngatasi kabeh sing bisa digayuh karo bom kimia.
      1. 0
        12 Oktober 2016
        Miturut cara, aku uga tau krungu bab statement padha dening W. Churchill!
  7. +5
    Agustus 31 2016
    Sayange, sethitik manungsa waé wis mbayar kanggo nggunakake senjata kimia nalika Perang Donya II. Ana alasan obyektif kanggo iki: ing mburi layar, diputusake dening "sejarawan" yen ora ana panggunaan kasebut, nanging panggunaan episodik "ora diitung". Ing sisih liya, investigasi babagan panggunaan senjata kimia "episodik" dening negara-negara Axis mesthi bakal nyebabake penyelidikan babagan panggunaane dening "sekutu" uga, sing umume ora dikarepake kanggo sapa wae. Nanging nyatane, senjata kimia digunakake cukup akeh ing Perang Donya II. Ing China, Jepang umume nindakake perang kimia nyata, lan nganti saiki populasi lokal nandhang keracunan ing panggonan-panggonan sing isih ana amunisi kimia Jepang sing ora sengaja dibukak. Ing teater Eropah, senjata kimia aktif digunakake dening Jerman ing perang nglawan garnisun "UROs" lan ing Crimea. Menapa malih, ing Crimea, kabeh wis dadi "adoh" sing kita nyepakaké kanggo nggunakake senjata kuwi kanggo nanggepi. Kajaba iku, batalyon kimia Jerman nggunakake senjata kimia kanggo kebekan ing perang nglawan partisans ing quarrys Crimea wis sak pendhudhukan sawijining. Lonjakan sabanjure ing panggunaan senjata kimia wis kedadeyan ing wilayah kita sing dikuwasani dening Nazi, ing ngendi perang kimia nyata nglawan partisan diluncurake, fakta sing kasebar babagan perang kimia kontra-gerilya bocor menyang komando kita, nanging nampa konfirmasi dokumenter mung sawise wiwitan serangan kita ing Belarus, nalika gudang gedhe dijupuk karo senjata kimia Jerman, ngendi ana uga resep-resep anyar, uga komplotan. Iki kedadeyan sing nyebabake cathetan gabungan USSR lan "Sekutu" sing kondhang yen yen Jerman mutusake nggunakake senjata kimia, dheweke bakal "ngisi kabeh Jerman nganggo gas mustard." Miturut cara, Jerman nggarap formulasi kimia anyar kanthi lengkap kanggo populasi sipil Belarus - njupuk kauntungan saka lokasine - perpecahan nemen desa, lokasi rahasia ing alas lan rawa lan kesempatan kanggo tansah nuduh dheweke "sambungan karo partisans". Desa-desa sing kena pengaruh senjata kimia banjur dirusak kabeh bebarengan karo sisa-sisa populasi ... "Sekutu" uga kanthi rahasia nggunakake senjata kimia marang Jepang ing Burma lan Kapuloan Pasifik. Utamane, kanggo ngindhari kerugian sing ora perlu, Amerika, sing diwulang kanthi pengalaman pahit, murub ing sawetara pulo kanthi cangkang kimia abot lan nyelehake bom kimia. Lachrymator tangan lan granat bedhil uga umum digunakake dening Amerika kanggo ngresiki pulo saka garnisun Jepang. Umumé, topik "perang kimia" ing medan perang Perang Donya II durung diungkapake kanthi bener lan nunggu peneliti.
    http://www.mk.ru/social/2014/11/11/bomba-u-beregov-kryma-chto-khranitsya-v-kont
    eynerakh-na-dne-chernogo-morya.html
    1. 0
      Agustus 31 2016
      http://fakty.ua/113063-sluhi-o-podvodnyh-svalkah-himicheskogo-oruzhiya-v-cherno
      m-liyane-podtverdilis
    2. Alf
      0
      Agustus 31 2016
      Nanging nyatane, senjata kimia digunakake cukup akeh ing Perang Donya II.

      Keturunan Kaisar Caesar nggunakake gas ing Abyssinia, mung bisa menang.
      Mussolini ing Desember 1935 mrentahake komandan anyar, Marsekal Badoglio, nggunakake senjata kimia, nglanggar Konvensi Jenewa taun 1925.

      Uga, senjata kimia digunakake ing jumlah gedhe: dening Spanyol ing Maroko ing 1925, dening pasukan Italia ing Ethiopia (saka Oktober 1935 kanggo April 1936). Gas mustard digunakake kanthi efisien dening wong Italia, sanajan kasunyatane Italia ngakoni Protokol Jenewa ing taun 1925. 415 ton agen blister lan 263 ton gas asphyxiating dikirim menyang ngarep Ethiopia. Saka total kerugian tentara Abyssinian (kira-kira 750 wong), saprateloné mundhut senjata kimia. Lan iki tanpa ngitung kerugian saka populasi sipil, sing nandhang sangsara sajrone 19 serangan udara paling gedhe.
  8. +2
    Agustus 31 2016
    .Penulis kasebut nyebataken panggunaan cangkang gas mustard ing perang sipil --- jujur, aku ora maca babagan fakta kasebut, sanajan Inggris, sing ana ing sisih lor Rusia minangka intervensionis, bisa uga nggunakake, nanging amarga mbenerake Tukhachevsky sing nggunakake klorin marang petani Rusia - lan kanggo mbandhingake kasus kasebut, supaya ora etis.
    Aku uga ora ngerti babagan panggunaan senjata kimia ing Perang Sipil. Lan babagan [i] Tukhachevsky sing nggunakake klorin marang petani Rusia [i] Nah, maca apa sing ditindakake "petani Rusia". Wong kulit urip, lsp. Ya, lan ora nggunakake klorin marang desa lan petani ing sawah. Dheweke ngrusak alas lan rawa. Apa sing kudu ditindakake para petani ing kana? Nandur gandum? Iki pisanan. Lan kaping pindho ... Apa akeh wong sing keracunan? Bener, ora ana wong. Mulane, kenapa ora etis yen dheweke ngetokake cangkang kimia ing rawa-rawa lan nyamuk lan terwelu ing kana? Ing wektu sing padha, aku dhewe ora duwe simpati marang Tukhachevskiy. Nanging aku ora weruh nggawe sampah elek babagan bloodthirstiness saka Tentara Abang saka nggunakake ateges kosong senjata kimia. Sampeyan isih bakal nyalahake Stalin kanggo iki, ing gaya Svanidze lan majalah Ogonyok ing pungkasan taun wolung puluhan.
  9. Bai
    0
    Agustus 31 2016
    Ya, ing artikel kasebut kudu nggawa kaya iki: http://loveopium.ru/content/2014/05/AnimalsatWar/26s.jpg
    1. +1
      Agustus 31 2016
      Miturut cara, sampel "alami" saka penunggang karo jaran ing sandhangan kimia lengkap bisa katon "urip" ing museum artileri ing kutha Finlandia Hämeenlinna. Museum ing kana menarik banget lan ana eksposisi sing rada signifikan khusus kanggo panggunaan senjata kimia nalika Perang Dunia I lan II.
      1. 0
        2 September 2016
        monster

        Ing Internet sampeyan bisa nemokake foto jaran ing topeng gas lan pangayoman kimia.
  10. +1
    Agustus 31 2016
    Aku durung krungu babagan panggunaan senjata kimia dening Polandia ing taun 1939. Panganggone projectiles kimia dening wong kulit putih: sawetara jinis informasi murky ing tingkat sastra anak teka ing sewu taun shaggy.
    Sing Jerman digunakake gas ing Adzhimushkay - bali ing 70s, informasi flashed. Miturut cara, film "Lima saka Swarga" adhedhasar kasunyatan nyata. Nyatane, nalika taun perang, intelijen kimia diwenehi wigati banget. Prudnikov ing "Scout of the Elusive" nyathet kasunyatan ing ngisor iki: underlings ngeweruhi mobil sepur kanthi lambang "gajah kuning". Moscow dhawuh: kabeh manungsa waé menyang "gajah". Buruh bawah tanah bisa nyolong topeng gas anyar lan
    Ora suwe, "gajah" mlayu menyang Reich.
    1. +1
      Agustus 31 2016
      Sak ngertiku, wong bule ora nganggo senjata kimia, nanging sing duwe, Inggris, wis kaping pindho.
  11. +1
    2 September 2016
    Artikel sing apik lan relevan karo wektu politik saiki. Lan mulane.

    Jerman ora nggunakake senjata kimia. Miturut artikel kasebut, efisiensi kurang dianggep. Mbok menawa. Bisa uga padha ditahan dening perjanjian internasional, utawa nggunakake mbales. Kanggo ngerti manawa, sampeyan kudu ngevaluasi sisih Jerman babagan tingkat perlindungan kimia.

    Nanging artikel kasebut cocog karo senjata atom, minangka pencegah perang, uga ana syarat, kaya sing dideleng ing artikel kasebut.

    Mulane, kita bisa nyimpulake yen perang konvensional bisa ditindakake. Bener, doktrin Rusia ujar manawa Rusia bakal nggunakake senjata nuklir yen ana serangan.
  12. 0
    5 September 2016
    Quote: Monarchist
    Panganggone projectiles kimia dening wong kulit putih: sawetara jinis informasi murky ing tingkat sastra anak teka ing sewu taun shaggy.

    Nah, ing kene sampeyan dudu saka sastra anak (Majalah "Motherland" No. 5):
    Gas asphyxiating - proyektil kimia, tambang gas - uga digunakake dening pasukan P. A. Bermondt-Avalov.
    nalika serangan ing Riga ing Oktober 1919.
    "Penembakan kasebut ora mesthi, diwiwiti ing wektu sing beda-beda lan
    mulane, ora ana sing yakin ing ngendi lan kapan wong sing ninggalake omah bisa
    nyekel mati saka bledosan cangkang. Iku bakal malah luwih cetha yen Bermondtian
    tentara meriem shelled tartamtu wilayah strategis penting lan TCTerms, panggonan
    utawa bangunan sing ketoke soko curiga, nanging artileri Bermondt
    karo zeal padha murub ing stasiun sepur lan omah pribadi, pamaréntah
    bangunan lan gréja, bazaar lan rumah sakit, musium lan squares, Kebon lan papan perlindungan kutha.
    Menawa syuting nduweni watak ala murni bisa dideleng saka kasunyatan sing kadhangkala
    mung cangkang kimia karo gas suffocating padha murub sak kutha.
    Ing panggonan-panggonan ing ngendi cangkang kasebut tiba, udhara ditutupi kumelun ireng liar,
    Diracun dening wong lan jaran ing dalan mati.
    Ing ngendi cangkang kuwi njeblug, watu trotoar lan tembok omah dicet
    cat ijo cahya.
    Nanging, senadyan kabeh efforts, tentara Avalov ora kasil njupuk Riga.
    Latvia, Lithuania lan Estonia uga bola-bali nggunakake proyektil kimia,
    sanajan kasus kaya mengkono, sok-sok ditemoni ing sastra, ora ana katrangan.
    Laporan operasional Reds saka Narva tanggal 25 Februari 1919 nyathet:
    "Panganggone projectiles kimia lan dhuwur-mbledhos dening mungsuh wis ditetepake."
    Ing Tentara Lor-Kulon Jenderal N. N. Yudenich, amunisi kimia uga digunakake,
    senajan ketoke kurang aktif.
    Informasi babagan iki asring ditemokake ing laporan Soviet.
    Wiwit tanggal 5 Juli, ROSTA nglaporake manawa "nalika wong-wong Putih mundur saka desa Maloye Kikerino.
    padha nyoba nggunakake gas asphyxiating marang kita, "nanging ora nyebabake cilaka serius
    amarga angin sing ora nyenengake.
    Rong sasi mengko, koran nulis yen "ing sektor Pskov lan Luga,
    gelut ing garis padha, nanging njupuk ing karakter liyane wangkal, putih sing shelling
    posisi kita karo projectiles kimia, kang nuduhake lokasi cedhak baris kanggo saben liyane."
    Conto kasebut uga ditemokake ing memoar Kapten Staf von Sauer,
    panglima baterei divisi Livny, ing bagean pengabdian kanggo nyerang Oktober
    ing Petrograd: "24 Oktober ... Ing jam 22, peleton dibebasake ing sekitar desa Annino babagan
    100 cangkang kimia, amarga, miturut kesaksian para tahanan, tiwas, tatu lan
    luwih saka satus wong diracun lan komisaris resimen tiwas.
  13. 0
    Desember 13 2017
    Miturut cara, meh kabeh senjata kimia nasional Jerman disarèkaké ing Segara Baltik sawise perang, lan ing kasunyatan Segara Baltik wis poisoned, amarga karat nindakake sawijining proyek lan bahan kimia bocor menyang segara. Federasi Rusia ngusulake 5 taun kepungkur proyek gabungan kanggo nyegah bencana kimia, sing ditolak Uni Eropa - "sampeyan butuh, sampeyan mbayar." Miturut cara, ing Latvia, kabeh iwak sprat sing ditangkap ing segara diekspor. Kanggo pasar domestik, dheweke nggunakake iwak saka wadhuk buatan.
    Kanggo sing kasengsem, goleki senjata kimia ing Baltik.
    "Sampeyan kudu dingerteni manawa generasi lawas ninggalake warisan sing mbebayani banget kanggo wong urip - senjata kimia Wehrmacht, sing dibanjiri dening pasukan Sekutu ing Segara Baltik, uga ing Selat Kattegat lan Skagerrak. Bahan kimia iki kebanjiran. senjata nyebabake bebaya lingkungan sing serius kanggo wong-wong ing Eropah Lor, Kulon lan Wétan Ing wektu sing padha, kabeh informasi babagan banjir senjata kimia sing dicekel saka Jerman ing Moskow, Washington lan London didhelikake kanthi teliti kanggo wektu sing cukup suwe.
    Sawise Nazi Jerman nyerah ing Konferensi Potsdam, negara-negara koalisi anti-Hitler mutusake kanggo numpes kabeh stok senjata kimia Jerman sing kasedhiya. Ing wektu iku, pasukan kimia Wehrmacht padha bersenjata karo tambang, cangkang lan bom pangeboman saka macem-macem kaliber, uga bom kumelun beracun, ranjau darat kimia lan malah granat tangan. Kajaba iku, Wehrmacht cukup dilengkapi mesin khusus kanggo kontaminasi kanthi cepet ing wilayah kanthi bantuan bahan beracun sing terus-terusan. Stok amunisi kimia sing akeh dikumpulake ing arsenal militer Jerman, sing dilengkapi gas mustard, phosgene, diphosgene, adamite lan lewisite. Kajaba iku, industri Jerman nalika Perang Donya II bisa nguwasani lan ngasilake sarin lan tabun sing akeh banget. Ing pungkasan perang, release saka soman uga dibukak. Miturut informasi sing diterbitake, senjata kimia sing ditemokake ing Jerman Kulon ditembak dening pasukan pendudukan Inggris lan Amerika ing 4 wilayah pesisir ing Eropah Kulon: ing Skagerrak ora adoh saka pelabuhan Swedia Lyusechil, ing banyu jero Norwegia sing ora adoh saka. Arendal, ing antarane dharatan lan pulo Denmark Funen lan ora adoh saka Skagen, titik paling lor Denmark. Secara total, ing 6 wilayah, kira-kira 302 ton macem-macem zat beracun dikubur ing dasar laut, utawa kira-kira 875/1 saka total stok zat beracun. Kajaba iku, paling ora 5 ewu ton macem-macem senjata kimia dibanjiri ing panggonan sing ora dingerteni ing Atlantik lan ing sisih kulon Selat Inggris, lan paling ora 120 ewu ton senjata kimia digawa menyang USSR.
    Arsip Soviet ngemot informasi sing cukup rinci babagan apa sing ditemokake ing arsenal kimia ing wilayah pendhudhukan Soviet, lan banjur banjir menyang Segara Baltik:
    - 408565 meriam meriam saka 75 kanggo 150 mm, dilengkapi karo gas mustard;
    - 14258 bom penerbangan 250-kg lan 500-kg, sing dilengkapi karo diphenylchlorarsine, chloracetophen lan lenga arsin, uga bom 50-kg, sing dilengkapi karo adamsite;
    - 71469 bom penerbangan 250 kg, sing dilengkapi gas mustard;
    - 34592 bom kimia saka 20 nganti 50 kg, dilengkapi gas mustard;
    - 10420 kumelun 100-mm tambang kimia;
    - 8429 barel ngemot 1030 ton diphenylchlorarsine lan adamsite;
    - 7860 kaleng gas Zyklon-B, sing digunakake dening Nazi ing 300 kamp pati kanggo pemusnahan massal wong ing kamar gas;
    - 1004 tank proses ngemot 1506 ton gas mustard;
    - 169 ton wadhah teknologi kanthi macem-macem zat beracun, sing ngemot cyanarsine, uyah sianida, axelarsine lan chlorarsine.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"